Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Marharagu vadasmártással

2015.06.03. 07:00 Andrass9

Itt bambultam, hogy enni kéne valamit, amikor szól a feleségem, hogy van még vadasmártásom a csodahüttõben. A dolog pikantériája, hogy õ nem szereti a vadast. Szóval fõzzek magamnak valamit, ha enni akarok.

24.jpg

Vettem az üzenetet, és nekiindultam felfedezni, mi mindent rejt még számomra a csodahüttõ. Leltem benne kisadag lábszárat, egy óriási szürkemarha rostélyost valamint 6 szelet borjúcombot. Meg még sokmindent, de az a vadashoz nem passzol. A rostélyost végülis visszatettem, mert annyit azért csak nem eszem már meg egyedül.

Kitaláltam, hogy a húsokból készítek egy pikáns marharagut, és magamnak teszek hozzá a vadasmártásból. Így akkor feleségem is ehet(ne) a raguból mondjuk tésztával.

Egy kicsit azért vadasra vettem az ízesítést, amihez az alábbiakat gyûjtöttem össze:

  • 30 dkg tiszta marhalábszár
  • 50 dkg borjúcomb
  • 4 dl vadasmártás még a múltkorról
  • 1 kis alma
  • 1 édes narancs
  • 1 sárgarépa
  • 2 kicsi gyökér, de szárastul
  • 2 vereshagyma
  • 3 dkg szalonna
  • 1 centis karika zeller
  • 4 babérlevél
  • 1 szál petrezselyemzöld
  • 1 kk római kömény
  • 6 szem borókabogyó
  • 1 kk feketebors
  • 4 szem szegfübors
  • 3 ek olivaolaj
  • 3 girizd fokhagyma

10.jpg

Ha kicsit több lenne a zöldség, akkor ez már önmagában egy vadas vagy akár egy Eszterházy is lehetne, ám most a vadasszósz csak mellé kerül. 4 szelet szalonnát felkockáztam és az oliva társaságában kisütöttem.

11.jpg

A fûszereket mozsárban összetörtem. A húsokat hosszúkás csíkokra daraboltam, hogy ragu jellege legyen és rászórtam a fűszereket. A borjúból két szeletet félretettem a feleségemnek, biztos ami zicher alapon. A zsíron megpergeltem a hús, amíg elfõtte a levét és zsírjára sült.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Meghámoztam a zöldséget, gyümölcsöt és kis darabokra vágtam. A hagymát, fokhagymát gorombára vágtam (és nem fotóztam).

16.jpg

Ekkor kicipeltem az egészet a teraszra az indukciósra - kevésbé veszi át a lakás a szagot. Leszedtem 4 levelet a babérbokorról és belekevertem a zsírjára sült húsba. Ezt elébb is megtehettem volna, de elfelejtettem. Hozzáadtam a feldarabolt zöldségeket és a gyümölcsöket is, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy bõven ellepje. A petrezselyem szárakat összekötözve szintén belesûlyesztettem a lébe. Megsóztam, felforraltam, lefedtem és minimumra állítottam a rezsót. Volt két órája, hogy megfõjön.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Ha marhát fõzök, mindig figyelem, nehogy túlfõzzem. Attól olyan lesz, mintha valaki bélszínt fõzne a húslevesben és azt tálalná fel táfelspiccnek - röviden: száraz és unalmas. Nem véletlen, hogy az igazán jó fõtt marhahúsok sok kollagént tartalmaznak, mócsingosak, inasak. Erre most is figyeltem, menet közben ellenõriztem, hogy elkészült-e már. A lábszár általában jobban bírja a hosszú fõzést, mint a borjúcomb, ezért csak a borjút kellett lesni. A két óra jó közelítés volt. Ekkor kiszedtem a szaftból a túl feltünõ zöldségeket, és így maradt a finom ragu.

21.jpg

A zöldségeket pedig a botmixerrel pürésítettem, majd összekevertem a kiolvasztott ízesített vadasmártással.

22.jpg

Nem fõztem én hozzá semmi tésztafélét - megettem úgy, ahogy van.

23.jpg

Meg még másnap is, sõt harmadnap is - feleségem ugyanis nem kérte. A borjúszeleteket sem...

39 komment

Címkék: alma oliva hagyma narancs fokhagyma zeller bors római kömény szalonna sárgarépa lábszár babérlevél gyökér borókabogyó borjúcomb szegfübors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr957511340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaczak2 2015.06.03. 07:07:21

Jóreggelit!
Hát igen...
Tulajdonképpen a vadashoz csináltál köretnek egy másik vadast. Te komolyan gondoltad, hogy a zasszony abból nem eszik, ebből meg igen? Nincs ebben valami turpisság?
"Drágám, csináltam egy kis marharagut, tudom, te nem eszed a vadast. Ja, hogy ez is...?
Na nem baj, majd én megeszem, nehogy kárba vesszen"
(Persze mindez csak rosszindulatú feltételezés...)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.03. 08:38:24

@Vaczak2: Nagyon sok esetben csupán pszihés az ellenkezése valamely étel felé. Gondoltam próbálkozom :)
@~~Babette~~:
Azé amikor elvettem, nem volt ennyire válogatós ...

Topy 2015.06.03. 10:03:06

@Andrass9: nem baj, több maradt neked! :)
szerintem páran szívesen besegítettünk volna :)

Vaczak2 2015.06.03. 14:03:27

Drága nagyanyám - Isten nyugtassa - vadasa rossz volt, mint a háromnapos jegeseső. Főtt hús, főtt zöldségek amik korábban mint húsleves már eljátszották életük főszerepét, kis mustár, tejföl bors, ennyi. Szarvacska tésztával!!
Istenem, nagy volt a család, spórolni kellett.
Aztán ugrunk röpke 20 évet és a feleségem csodás vadast épít. Nem főz, épít. Lassan, fokról fokra, tégláról téglára. Karamellizál, lepirít, besűrít, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Csak sajnos kettőnkön kívül nem eszi senki, és mivel abból keveset csinálni nem nagyon lehet, a harmadik nap után már a fülünkön folyik ki, de esszük mint a gép, mert finom.

Fenchurch68 2015.06.03. 14:13:03

Én szívesen segítettem volna, hogy ne kelljen napokig enni :)
(Ezt a ragut úgy enném, ahogy a lábasból kijön, semmi zöldségturmixolás. Régebben nagyon ellenálltam a gyümölcs és hús kombinálásának, de egyszer az ember csinált nekem baracklekváros sült oldalast, amihez vele sült alma és barack volt a köret, ott megtört a jég.)
A válogatóssággal nincs baj, ha a másik fél tolerálja. Exférj elég sok ételt nem szeretett, amit persze én figyelembe vettem a főzésnél. Viszont ha én nem kértem azt a max. 4 féle ételt, amit nem szívesen eszem, akkor morgott, hogy rossz példát mutatok a kölyköknek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.06.03. 14:28:27

hat vadas ugyben is a nejed partjan allok
tul sok nekem a repa
amugy azt nem ertem, miert kell mindent a teraszon fozni-sutni
nekunk amerikai konyhank van, sosem volt hogy a lakas atvegye a szagot
mikor valami fol-sul van illata, de jo is etvagygerjesztonek
azutan huss elillan
lakasban egy dolog szagit, ha valaki cigizik
a fustot atveszi minden
nalunk ilyen gond nincs, mert egyaltalan nem dohanyzunk

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.03. 14:30:53

@Kató néni: Gondolom nem véletlenül lett "ex" ...
A turmixolás azért tette jobbá, mert így sokkal nagyobb mennyiségű zöldséget ettem, mintha egyben marad :)
42 év elég hosszú idő összecsiszolódni: megfőzi nekem a tökfőzeléket, pedig utálja. Én viszont nem adok neki gombát, mert azt is utálja (csak tudnám mivel lehetne azt a szép pettyes galócát helyettesíteni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.03. 14:33:37

@hagyma: Egy amerikai lakás légszigetelése annyira gyenge, hogy magától kiszellőzik (meg télen a meleg is meglóg). A gyerekeim is a grill sideburnerét használják deep fry vagy homár készítésénél.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.06.03. 14:43:59

@Andrass9: lakasa valogatja, a mienke tokeletes
telen sem futunk, eleg a computer meg a tv hotermelese
nem vagyok amugy totalisan vadasellenes, otthon meg ettem, sot neha Mary is keszit nagyon hasonlot
de nekem elengedhetetlen hozza a knedli/zsemlegomboc/
vadas knedli nelkul olyan mint makosteszta mak nelkul

Vaczak2 2015.06.03. 15:27:59

@hagyma: Ez így van. vadas zsemlegombóc nélkül limonádé citrom nélkül.

Topy 2015.06.03. 15:30:47

@Vaczak2: sosem voltál menzás...
ott a vadasutánzatot spagetti vagy makaróni kísérte
(újabban már fussili is járja, ahogy láttam)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.06.03. 15:41:26

@Vaczak2: dehat nem?
ez egyutt jeleniti meg az izek orgiajat
@Topy: lahet enni tesztaval, magaban, de az mar masik etel
a vadas knedlivel olyan mint Mary es en
kulon kulon is jok vagyunk, de az igazi boldogsag cask kozosen valosulhat meg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.06.03. 15:51:16

@Topy: legeslegvegso esetben, az ehhalal kuszoben meg krokettel el tudom kepzelni

Vaczak2 2015.06.03. 16:10:36

@Topy: Voltam menzás, de nálunk ilyen gasztronómiai csúcsrajáratás mint a művadas nem járta. (Grízestészta, krumplileves, hamisfasírt, kelkáposztafőzelék) azok a felejthetetlen hatvanas évek...

Topy 2015.06.03. 16:31:56

@Vaczak2: húsleves csak tésztával, aztán az ízetlenre főzött, csontszáraz marhából a leveszöldségekkel készült a vadasutánzat
dupla kihasználtság!

Vaczak2 2015.06.03. 18:53:02

@Topy: Tripla, mert a sok gyerek mind otthagyta és lehetett hazavinni mosléknak.
De sok disznót felhízlaltak a maradék menzai kaján...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.06.03. 18:56:01

@Vaczak2: hajjaj
Sarika neni ferje, meg napejben, szamaras kocsival jart /'69?/ es hordta a moslekot
emellett persze a teljes konyhai szemyzetnek /ovoda-iskola-gimi-/ es csaladjanak meg volt a kaja

Vaczak2 2015.06.03. 18:57:25

Édes drága jó egri levegő mi?
Hízott rajta a disznó mintha fújták volna.

Fenchurch68 2015.06.03. 19:01:56

@Topy: Hogy teljesen őszinte legyek, én is csináltam már vadast húsleves alapon, talán mentségemre szolgál, hogy a hús nem is került bele, csak mártás volt sok zsemlegombóccal :)
A mai ebéd olyan szép lett (és jó is), hogy a következő hasonlót fotózni fogom, és elküldöm vendégposztnak :)
(Kármentési akció volt, kellett a hely a mélyhűtőben. Karajt sütöttem, legyezőre bevagdosva, a résekbe dugdosott füstölt tarjával, újfokhagymával, sajttal és bazsalikomlevelekkel. Ferdén fölvágva nagyon dekoratív lett. Már sült, mikor elkezdtem aggódni, hogy össze kellett volna tűzni, de a sajt összeragasztotta :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.06.03. 19:30:07

Köszönök szépen!
Jó ez, ahogy van. Mondjuk, a gombóc nekem is hiányozna. Érdekes, míg ehettem nyakló nélkül a húst, gyakran készítettem vadas-szerűt hús nélkül, gombóccal. Nekem az volt a lényeg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.03. 19:41:48

@Waka: Sajna én meg szénhidrátot nem nagyon ehetnék, ezért is nem csináltam gombócot. Pedig nagyon szeretem!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.03. 19:42:33

@Kató néni: Vendégposztot szivesen látunk! Mindig!
Még hagyma mákostésztáját is kitennénk :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.03. 19:45:07

@Vaczak2: Ez se változott azóta se. Ismerek olyan tanarakat is, akik hazahordják a kaját nagyfazékban :(
Pedig amennyit így elsíbolnak, annyival kevesebbet kéne főzni, de jobb minőségben ugyanannyi pénzből. Ja, hogy akkor a gyerekek megennék???
Ez abszolute politikafüggetlen ...

látjátok feleim szümtükkel 2015.06.03. 21:35:13

@Waka:

Van valami változás a húsmentességből eredően?

látjátok feleim szümtükkel 2015.06.03. 21:39:37

Párom kezdő korában tanárkodott, és a menzáról hordott a kutyának maradékot. Volt olyan, hogy egész vödör rántott húst hozott haza. Gondolom ma nem adnak akkor szeleteket és olyan gyakran. No még maradék sem hiszem, hogy annyi lenne, mint 30-40 éve. Mégse volt jó....

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.06.04. 06:55:41

@látjátok feleim szümtükkel: Van. Hús nélkül köret sem fogy, én viszont igen, 92 kiló vagyok. Persze a lábam sem fáj olyan sokat, csak, mikor megerőltetem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.04. 15:52:23

Mi történt Susztertangóval? Jó ideje nem láttam, pedig van itt neki egy jó cikk:
index.hu/tudomany/2015/06/04/igyon_hipot_egy_isten_ajanlja/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.06.04. 19:00:06

@Andrass9: most forgatjak Tarr Belaval a Susztertangot /satantango 2-ik resze/
nem less roved forgatas es valoszinu tenyleg kell neki hypot inni

Benikuty 2015.06.04. 19:03:44

@Andrass9: "Ismerek olyan tanarakat is, akik hazahordják a kaját nagyfazékban :("
Biztos eltökélten keresi a tanarak szó jelentését, de nem találja :DD

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.06.04. 20:02:22

Köszönök szépen!
Ma is megvolt a vízhordás, öntöztem, kapáltam egy keveset. Holnap megnézem az epret a csarnokban, ha lesz elfogadható áron, befőzök pár kilót.
Biztos eltökélten keres valamit, hogy beleköthessen, de csak ennyire futotta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.04. 21:28:25

@Waka: Valami lerágta egy csomó paprikám leveleit, de a közepéig! Hogy degelne meg. Kiszórtam csigaport, permeteztem rovarirtóval. Meglátom, segít-e. Ma nem locsoltam, mert akkor az eső lemosta volna a permetszert :)
Amúgy még ebben a hőségben is elegendő kétnaponta 3 dl víz/tő, ami elég jó. Ez az új fólia jobban szigetel.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.06.04. 21:31:53

@Andrass9: Némelyik fajta nekem is felkopaszodott kicsit, de inkább a környezetváltozás miatt. Fólia az nincs, szerencsére vízzel még győzöm.

Topy 2015.06.05. 09:16:07

@Waka: juteszembe, bár ez épp nem érint téged!
Budakalászon beindult az eper szedd magad, múlt hétvégén 460 volt kilója

(szvsz hétközben vagy reggel érdemes menni, akkor kevesebben vannak)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.06.05. 13:04:12

@Topy: tul maceras
hajlongjanak a jobbagyok en megveszem a piacon

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.06.05. 13:25:30

@Topy: Köszi! Mintha az árak 430Ft 10 kiló alatt, 395Ft 10 felett lennének. Legalábbis a sok SzeddMagad eperhely mintha kartellezne.
Mi járunk szedni általában Solymár vagy Üröm (azt még nem látom, hogy nyitva lenne) környékén.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.06.05. 14:36:19

@Andrass9: hat olyankor kell menni, mikor meg zarva van
occsobb
süti beállítások módosítása