Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Makrélafilé serpenyőben zöldsalátával

2015.04.20. 07:00 Andrass9

Feleségem HALAT VETT!!!

Ilyen csoda nem fordult még elõ az elmúlt 42 évben! Még a halaspult környékét is elkerüli a boltban, ha teheti. Most viszont a vajért el kellett mennie mellette, és meglátta a makrélát, amit csodaszépnek titulált. Különösen, hogy 6300-ról 1200-ra volt leértékelve...

Azt meséli, hogy a szeme szépen csillogott, halszag sem volt. Megkérdezte hát az eladót:

- Szabad-e ezt megvenni?

- Természetesen! Friss, ma reggel érkezett egyenesen Marseille-bõl. Kicsit nagyon túlrendeltük magunkat, ezért a leárazás.

- Akkor adjon kettõt.

- Rendben... 65 dkg lett, megfelel? nyújtotta át a zacskót a halas.

- ggrrrr jaj ne! Tegye még pár zacskóba legyen szíves!

Így hát gazdagabb lettem két makrélával, amit Süllöcske legutóbbi tanácsa szerint serpenyõben készitettem el.

31.jpg

Épp vendéget vártam, gondoltam, gyorsan kifilézem, meg van itthon mindenféle saláta alapanyag, így gyorsan megesszük, mielõtt a feleségem hazaér, mert ettõl még nem szerette meg se a halat, sem a szagát.

Gondoltam, hogy minimalizálom a hozzáadott fûszereket, meg az sem ártana, ha megtanulnék halat (vagy legalábbis makrélát) filézni. Vagyis kifilézem, citromozom, borsozom, azután majd meglátom, hogy fûszerezem tovább.

  • 2 közepes makréla
  • 1/2 citrom leve (magok nélkül)
  • 1 teáskanálnyi himalája só (mert az volt hozzám közelebb)
  • egynéhány szórás a saját borskeverékembõl (fekete, zöld, fehér és piros borsok középfinomra õrölve)
  • 2 ek ghí
  • kis csokor kakukkfû
  • 1 girizd fokhagyma
  • salátaanyagok

10.jpg

Elsõre elvonultam a gép mellé és a YouTube-on keresgélve megnéztem pár videót a makréla filézésérõl, amelyek közül egy nyerte meg igazán a tetszésemet. (Angol tudás szükségeltetik hozzá.) Memorizáltam és megpróbáltam követni az instrukciókat.

A hátára állítottam a halat (ami azért sokkal vékonykább volt, mint a videón) és az elsõ úszók alatt kicsit bevágtam a húsát, nem mélyen, nehogy elvágjak valamit belül. Ezután lefektetve - az oldalúszót felemelve - a hasán ejtett vágáshoz igazodva a fej felé irányuló pengével bevágtam a gerincig. Megfordítottam a halat, majd ugyanígy jártam el ott is. Ezek után a hasára fektettem, és felülrõl a két oldalvágással egyvonalban átvágtam a gerincet. Ismét oldalára fektettem, majd felszúrtam a hasát a farok felõl és végigmetszettem az elsõ úszóig nagyon sekélyen, ismét ügyelve a belsõségek sértetlenségére. Letettem a kést, és egy mozdulattal elválasztottam a fejet, amivel egyben ki is húztam a belsõségeket. Csúnya kép, ne nagyítsd fel, ha nem szereted :) Maradt a hasában valami érdekes képzõdmény, amit leginkább haltejnek gondoltam. Közel az egész hasüreg hosszában annak tetején a gerinc alatt feküdt végig két csíkban. Ezt kiemeltem, leöblítettem és a tányérra tettem, hátha ehetõnek bizonyul (a másik halban csak egész kicsi volt a hasonló alkatrész, de a hal is kisebb volt). Ezután folyó víz alatt egy lágyabb fogkefével óvatosan kisikáltam minden vérmaradékot a hasából.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A másik halat is megtisztítottam, áttettem õket a tányérra, míg elmostam a deszkát, kést és a fogkefét (ne aggódj, nem fogmosásra használjuk:). A kép alján látható legjobban a haltej(?).

15.jpg

Most vette kezdetét a filézés. A csúszkálás megakadályozására igyekeztem egy papírtörölközőn tartani a halat, de konyharuha jobb lenne (csak ki mossa ki utána?). A hal hátúszója mentén nagyon finoman bevágtam és több mozdulattal a gerincbõl felfelé álló csontok mellett a gerincig bevágtam teljes hosszában. Igyekeztem a filézõ kés hegyével úgy haladni, hogy ne vágjak el egyetlen szálkát sem. Ezután a farkánál átböktem a kést, megragadtam a farka felett a húsát és egy határozott mozdulattal a deszkával párhuzamosan végigvágtam az egészet. A végén persze átvágtam a hasüreget védõ bordákat is. (Láttam olyan módszert, ahol azok felett is finom mozdulatokkal vágják le a filét, de most ezt a mószert választottam). Megfordítva a halat levágtam a másik oldaláról is a húst, és így kaptam két szeletet, meg egy kicsit húsos gerincet. Ezt még gyakorolni kell! Ha ennénk itthon több halat, akkor ezekbõl a gerincekbõl lehetett volna egy alaplét fõzni és lefagyasztani, de csak én eszem halat ...

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Persze a szeletekben volt még szálka. kétféle is. Elõször a bordákat húzkodtam ki egy konyhába számûzött fogó segédletével (ez nagyon jó például a baromfitoll tokjának a kicsipkedésére is).

20.jpg

Végére maradt a középen található apró szálkák hadserege, amit már nem volt erõm csipesszel (vagy a fogóval) kihúzkodni, ezért tettem egy V alakú vágást körülötte, és egyben kiemeltem az egész szálkás részt. (Ez is mehetne az alaplébe.)

21.jpg

Csodás szálkátlan - ámde bõrös - halfiléim keletkeztek. Megfeleztem õket, mert úgy könnyebb lesz bánni a darabokkal a serpenyõben. Alaposan megsóztam a bõrös felét, de kapott egy kevéske sót a húsos oldal is. Rácsavargattam a citrom levét a darabokra. Kihalásztam a magokat, majd picit megszórtam a borskeverékkel. Rátettem egy másik tányért, és ment a hûtõbe, míg a vendégem befutott. Lehet, több kép hasznosabb lenne, de nem tudtam minden pillanatban külön kezet mosni, törölni a fényképezésért.

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg

Szinte a vendéggel egyidõben befutott a feleségem (ennyit az idõzítésemrõl, hogy ne zavarjam a halszaggal), akit rábeszéltem, hogy csináljon egy nagy adag salátát a halhoz, van itthon retek, répa, jégsaláta, oliva, capri és citrom is.

Bár ez a makréla tényleg nagyon friss volt, - nem is éreztem halszagot - kiköltöztem vele a teraszra a rezsóhoz. Szedtem egy kicsi csokor kakukkfüvet, felszeltem a fokhagymát és kivittem a ghít is. A serpenyõben felforrósítottam a ghít majdnem füstölésig, majd beletettem a halfiléket bõrükkel lefele, hadd sercegjenek. Még fröccsenés nemgátló hálókkal is le kellett fedni a serpenyõt. (Ha kettőt teszek egymásra, akkor már elég jó védelmet nyújt.) Kb 3 perc múlva a hal 3/4-ig kifehéredett. Ekkor megforgattam és közéjük szórtam a fokhagymát, kakukkfüvet. Itt már csak 30 másodpercig nyaraltak a szeletek.

26.jpg 27.jpg 28.jpg 29.jpg

Mivel a nap is sütött, meg jó volt az idõ, a teraszon terítettünk. (Az evőeszközt nem én tettem az asztalra, ha netán hagyma reklamálna ...)

30.jpg

Ketten megettük a halat (én még a serpenyőből is tunkoltam kenyérrel), feleségemnek meg volt más ebédre.

A kutya viszont csak a gerinceket, szálkákat ette meg, a fejeket/belsõséget szigorúan visszautasította. No, ilyen se történt még, mióta labradorunk van ...

Kellemes, feszes húsú, ám kissé olajos a hal (nem véletlen, hogy a legtöbb Omega3-at tartalmazza). A haltej gyanús darab ehető, jó ízű volt, és még ma is élünk :)

Makrélát még nyugodtan ehetünk, mert nem tenyésztik, roppant gyorsan fejlõdik, szaporodik és olyan hálóval fogják õket, amiben nem nagyon akad fenn más hal. Vagyis ezt még tisztességes módon szedjük ki a tengerekbõl ... Terhes anyukák módjával fogyasszák, mert épp a szabad életmód miatt kicsit felszaporodhat benne a higany, ami az embrióra káros lenne.

A hal beszerzésének történetét pedig feleségem meséli el úton-útfélen mindenkinek, nem én találtam ki!

54 komment

Címkék: fokhagyma bors kakukkfű citromlé makréla ghí

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr97380508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.20. 10:04:43

Ha lehet ne most mondjon le.:D

Én mostanában elég sok apró halat sütök, és egyre gyakrabban csak akkor sózom, amikor sütni kezdem. Megfigyeltem, hogy más a hús íze és állaga, ha nem sózom be korábban azzal az ürüggyel, hogy jobban átjárja a só. A nagy halakat viszont mindig besózom és hagyom állni, mert annak meg csak akkor van igazán jó íze.

Makrélát még nem vettem, csak konzervben ettem, de abban meg minden hal olajos.
Ha valahol frissnek látszó tárgyat látok, kíváncsiságból kipróbálom. Vettem volna már füstölt makrélát, de nem tudom mit kezdjek vele. Van valakinek tippje?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.20. 10:38:32

@látjátok feleim szümtükkel: Viccet félretéve, most éppen arra gondoltam, hogy valami tésztával megenni. El tudom képzelni csepp tejszínnel.
Hopp - te nem ehetsz tésztát.
Tudod mit? Csinálj egy puliszkát, és azzal edd kicsire darabolva. Mit gondolsz?

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.20. 10:46:40

@Andrass9:

Hehe! Van már elég jó gluténmentes tészta, egyszer meg lehet enni.:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.20. 15:06:16

teritessel ne kamuzzunk, ha az asszzony nemm megy halkozelbe, a kutya meg nem lehetett:)
lebuktal

ez jo lehet eddig en is cask konzevben ettem makrelat
ha valamelyik etterembe latok, lehet kiprobalom

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.20. 15:31:01

@hagyma: Nem szokásom kamuzni. Attól nem lennék se szebb, se okosabb :)

susztertangó 2015.04.20. 16:15:21

Hát a fűzfán fütyülő rézangyalát neki! Eladó, kiadó a Haas & Czjzek Bajcsy-Zsilinszky úti boltja, ami a gugli szerint 1879 óta ott volt.A Vajas Sütemények Boltja is törökké lett, a Mézes Mackók is máshol brummognak,nahát!
Most meg elolvasom a posztot, hátha elmúlik a felindulásom.@hagyma: a lényegre nem figyeltél, ilyen snassz, kopott nyelű eszcájg és nem is halkés..botrány!Megáll az ész!@Andrass9: a puliszka se kóser paleóban.Pellagra.Lagalábbis a zinternet szerint.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.20. 17:05:27

@susztertangó: azt nem tehettem, nekunk is van ilebnkeszletunk is nem cask fem
amerikas

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.20. 17:53:51

@susztertangó: Az volt a legjobb üveg és porcelán bolt, amióta az eszemet tudom :(
A Mézes Mackók már régebben eltűntek, Vajas Süteményeket meg nem ettem...
látjátok szemeim szümtükkel nem paleózik, csak gluténmentesen eszik. A kukorica meg arra kóser!

susztertangó 2015.04.20. 18:13:45

@Andrass9: Pontosítok, a legújabb kutatásom szerint a zintenetttenn nemcsak a palejóban rossz a kukurica, hanem mindenben-még állat takarmánynak is vacak. Még a végén hálásak lehetünk a 4 Mancsnak a libatömés megakadályozása miatt, he he he.A következő linkkel eleven parazsat gyűjtök a fejemre.:-)
paleocsalad.blogspot.hu/2012/03/az-egeszsegtelen-kukorica.html

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.04.20. 18:41:55

"Épp vendéget vártam, gondoltam, gyorsan kifilézem"...annyira röhögök, a mai napom legjobb mondata! :D de inkább nem ugrom be hozzátok, ha arra járok! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.20. 20:09:29

@AnicasubRosa: Pedig az egész nem tartott tovább, mint fél óra. Annyi időm meg akadt.

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2015.04.20. 20:43:53

@Andrass9: nem az, teee! Olyan, mintha a vendéget tervezted volna kifilézni :DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.20. 20:46:42

@AnicasubRosa: Nyertél:) Fáradt vagyok, még mindig tart a német meló visszhangja ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.20. 21:20:40

@AnicasubRosa: Amúgy ezzel a vendéggel nehéz dolgom lett volna: 190cm magas, 100 kilós vizilabdás fiatalúr :)

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.20. 21:52:34

@susztertangó:

Azért aki ezt összevissza megírta, az még nem evett az általam nevelt tyúk és kacsa húsából.

susztertangó 2015.04.20. 22:24:25

@látjátok feleim szümtükkel: Tudod nem bánnám, ha kitalálnának valami bogyót, vagy olyan gabonát, kukoricát nemesítenének, amit gond nélkül ehetne mindenki. A puha friss kenyérbélnél csak a ropogós héja hiányzik jobban.Vagy egy vajas tészta, amit kinyújtok és mindenféle rávalót pakolok, feltekerem, megsütöm és átballagok Mártához (ő a gépésztechnikus hegedűtanár/karmester) Péterhez (ő fizikus és kaputelefonszerelő és általában a zsebében van a bölcsek köve-legalábbis szerinte)és jókat sörözünk és beszélgetünk.Márta bizti előhoz egy kis pálinkát is amire az ura apage Satanast mond-hál Istennek mi majd elpusztítjuk az ördögi nedűt./Bár egyesek szerint ez tévedés, mert az "Istenek könnye gyógyír, bánatra, örömre" Na meg ez is:
www.google.hu/search?q=corn+dog&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=aV41VeqWHsb9ywPY44C4DA

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.20. 22:35:59

@susztertangó: Abban a pillanatban, amikor megláttam a cikkben Szendi Gábor nevét, bezártam az oldalt. Jó ideje semmit sem vagyok hajlandó attól a kóklertől elolvasni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.20. 22:36:37

@látjátok feleim szümtükkel: Most éppen gyöngytyúkot ettünk a feleségemmel :)

susztertangó 2015.04.20. 23:21:02

@Andrass9: Tudom.De nem ő írja és érdekes hivatkozások vannak a más blogokra.Úgyhogy most szépen sorba veszem.

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.21. 09:38:49

@susztertangó:

Nem tudsz lázba hozni a kenyereddel, reggelire finom sonkát ettem rizsszelettel és mustárral, isteni volt.

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.21. 09:40:21

@Andrass9:

Én meg sült tyúkot, olyan jó zsírosat. majonézes burgonyasalátával, rizs nem volt mellé.:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.21. 14:12:07

reggeli buffalo chicken wings, sult krumpli, , teszta salata, pickls,
b es c vitamin valamint Omega ,, ami alaszkai salmon oil 3,5,6,7,9 ilyen zseles tabletta formajaban
az omega fontos, hal meg nincs itthon

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.21. 14:56:00

Reggeli már rég volt, de gombás tojás vajaskenyérrel.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.21. 15:07:55

@Andrass9: en most vegeztem vele
kicsit le kell ejtoznom
vacsorara grilcsirke, maradek tesztasalata, maradek sultkrumpli:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.21. 16:48:48

Köszönök szépen!
Szeretem a makrélát ilyen módon is. Olajos halnak és melegen füstölve - éppen a magas olajtartalma miatt - is igen jó.

Fenchurch68 2015.04.21. 18:03:15

@látjátok feleim szümtükkel: A füstölt makréla a pisztráng után a második nagy kedvencem, simán valami zöldsalátával, vagy görögsaláta-szerűséggel, annyira finom, hogy nekem csak valami nagyon natúr dolog illik hozzá. Munkábavivős dobozkának is szoktam, salátára füstölt haldarabokat, legfeljebb kinn eszem meg a padon :) (A pisztrángot simán megeszem magában is, de nekem a makréla zsírosabbnak tűnik.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.21. 18:38:33

origon lattatok a videot?
a csavo 15 perc alat feldolgoz egy marhat
nem semmi

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.21. 18:39:23

vagyis hat bont, hogy pontos legyek

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.21. 19:02:07

@Kató néni:

Magyarul a füstölt hal úgy minden sütés-főzés nélkül ehető?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.21. 19:32:46

@látjátok feleim szümtükkel: Az esetek 99%-ban, mivel halat főleg melegen füstölnek, amikor meg is fő. Lazacot lehet hidegen is füstölni, de az meg úgy viselkedik, mint egy füstölt sonka, vagyis szintén ehető hőkezelés nélkül. Sőt!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.21. 19:35:30

Hulla fáradt vagyok, kertészkedtem, meg földet rostáltam és kevertem a további palántáknak. Kidobáltam komposztnak két láda megrohadt Idared almát is :(
Kell valamit vennem lisztharmatra, mert a Jonatánon kívül már az Idared is betegeskedik, pedig eddig jól tűrte a gyűrődést...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.21. 20:05:32

de en az utobbit jobban szeretem!:)

Fenchurch68 2015.04.21. 20:38:46

@látjátok feleim szümtükkel: Úgy a legjobb!
Szilvásváradon a pisztrángosnál már tudják, hogy nekem nem kell különösebben becsomagolni a halat, mert két perc múlva már úgyis a patakparton ülve marcangolom szét kézzel-lábbal.

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.21. 20:46:51

@Kató néni:
No legközelebb ha olyan boltba járok, ahol árulnak ilyet, feltétlenül veszek. Kösz a tájékoztatót.

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.21. 20:47:50

@hagyma:

Én már vagy 15 éve nem eszem a kolbászt, max egy kis pick szalámit.

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.21. 20:50:07

@Andrass9:

Mi már permeteztük az almát gomba ellen, mert kezdett pöndörödni a levele.
A fügebokrok ( még a nem védett helyen lévő is ) tele vannak fügével, kb. akkorák, mint a nagyujj körme.

susztertangó 2015.04.21. 21:23:57

@Andrass9: Hogy bír megrohadni két láda alma? Nyilván lapos, egy soros ládában voltak, nem 20 kg/láda. Azonkívül a zember 3 naponként minden almát megforgat, keresve az ütődés nyomait és válogatja. És ha már ott van, megtesz ezt a krumplival és a hagymával is, ez utóbbi növény, nem disszidenccs.Az utóbbiakat lecsirázza ill. felhozza a pincéből felhasználásra.Hát nem?

süllőcske 2015.04.21. 21:41:50

Nem tudom elképzelni, hogy lehetne rossz szaga egy halsütésnek, hacsak nem négyszeri paníros olajsütésről volna szó.
A sülő hal mennyei illatot áraszt.
Andris ollyan jó makrélát sütött, hogy csak na.
De jó lehetett annak, aki ebből restaurálta biológiai energiáit.
Magyarul, jól bélakott a makrafiléből.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.21. 22:47:48

@susztertangó: Jöhetsz, oszt forgathatod. Minden évben kb 400 kiló alma megy dobozokban (3 soros dobozok, 3 réteg népszabóval elválasztva). A hely elég hideg, kb 6-7 fok volt benn a télen, de most már bizony felmelegedett. Krumplit és a disszidenseket max 10 kilós egységekben szerezzük be, míg el nem fogynak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.21. 22:48:57

@süllőcske: A halsütésnek halszaga van. Ez engem nem zavar, hiszen halat sütök...
Nagyon jót ettünk belőle, örülök, hogy megfogadtam a tanácsodat!

susztertangó 2015.04.22. 00:23:56

@Andrass9: Így már értem. Meg van az okozó. (jáj ez szci kifejezés asszem.)Csodálkozol, hogy megromlik, ha népszabóval.....:-))))))))))))))))))))))))

susztertangó 2015.04.22. 00:28:03

@hagyma: Egy marha hány perc alatt dolgoz fel egy csávót? Egy felbőszült kafferbivaly.

Fenchurch68 2015.04.22. 06:25:54

@Andrass9: Engem pl. az egyben sült hús illatával lehet kikergetni a világból (amíg sül, és amíg meleg, hidegen már semmi bajom vele, és komoly mennyiségeket meg tudok belőle enni.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.22. 09:40:27

@susztertangó: Gondoltam, kiugrasztom a nyulat a bokorból :)
süti beállítások módosítása