Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (71) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (54) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (275) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (56) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (23) cukkini (10) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (406) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (51) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (84) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (300) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (19) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (3) kacsazuza (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (74) köménymag (19) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (148) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (48) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (109) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (85) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (50) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (119) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (53) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (31) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (140) petrezselyemgyökér (19) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (13) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (46) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (274) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (64) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (59) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (84) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (203) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (21) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (38) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (70) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (59) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Rikottafasírt cicegével és sajtmártással

2015.03.09. 07:00 Waka

Tapolca környékén cicegének hívják a tócsit, néha én is úgy hívom. Szóval, újabb stációjához érkezett a böjti menüsor. Ahogy már ígértem, megint egy rikottával készült étel jön. A gombóc igencsak ízlett, gondoltam az alapanyagokból - némi módosítással - akár fasírtot is készíthetek. Először barna rizzsel akartam tálalni, de a múltkori köles után valami kevésbé rostosra vágytam. Az általam készített cicege talán szokatlannak tűnhet, mivel a krumplit V-gyaluval reszeltem le, de én szeretem így, mert a sok kis kiálló darab jó ropogósra sül. Ugyanakkor megvan az a hátránya, hogy - mivel a gyalu éles pengéi kevéssé roncsolják a krumplit - kevés leve lesz, így több "nedvesítő" anyagot kell belevinni, ahogy ez a hozzávalók listáján látszik is majd. A sózás sem sokat segít rajta, rendszerint akkorra fejti ki a hatását, mire már csak két sütésre való massza marad a tál alján tocsogó lében. Nincs vele gond, nem kell liszttel felitatni, ki lehet sütni, mint a palacsintát (jutalomfalat a fáradt szakácsnak).

16.jpg


Hozzávalók a tócsihoz:
- 2 kg burgonya
- 450 g natúr joghurt
- 4 tojás
- liszt szükség szerint
- só
- a sütéshez olaj

A fasírthoz:
- 500 g rikotta
- 2 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- őrölt bors
- 1 teáskanál házi édes paprikakrém
- liszt szükség szerint
- zsemlemorzsa
- só
- a sütéshez olaj

A sajtszószhoz:
- Lásd: itt

Először a tócsinak álltam neki. Lereszeltem a V-gyalu legfinomabb részén a krumplit, sóztam (ez a művelet a keverés során többször ismétlődött), beleütöttem két tojást és hozzáadtam két pohár joghurtot. Összekevertem, de meg sem kottyant neki, kapott még két tojást és egy pohár joghurtot. Így már jó lett.

1.jpg
Két kanalanként beleszórtam a lisztet és alaposan összeforgattam.

2.jpg
Nagyjából 8 kanál lisztet vett fel. Ezután fél órát pihentettem. Nem mintha olyan nagy szüksége lett volna rá, de el kellett mennem a boltba tojásért, mert mind elfogyott.

3.jpg
Egy kerámia serpenyőben olajat hevítettem, kanállal beleadagoltam, és mindkét oldalát ropogósra sütöttem.

4.jpg8.jpg
A felesleges olajat papírszalvétán leitattam. Míg a tócsi sült, főztem egy sajtmártást a sajtos makarónihoz készülthöz hasonlóan, de most trappista és Mlekpol Jantar sajtot használtam.

9.jpg
A rikottához hozzáadtam az apróra vágott vöröshagymát, a lereszelt fokhagymát, sóztam, borsoztam és paprikakrémmel ízesítettem.

5.jpg
Összeforgattam a "száraz" hozzávalókat, majd beleütöttem két tojást, és átkevertem.

6.jpg
Végül két részletben ráhintettem öt evőkanál lisztet és alaposan megkevertem.

7.jpg
A massza kicsit ragacsos lett, de nem akartam több lisztet tenni bele. Kanállal kiszaggattam a zsemlemorzsára, úgy már kezelhetőbb volt, lehetett formázni.

11.jpg
A kész pogácsákat fóliával bélelt tálcára tettem a sütésig.

12.jpg
Ahogy elfogyott a kisütni való tócsi (sokára), megsütöttem a fasírtokat is. Sok nem kellett neki, 3-4 perc mindkét oldalon elegendő volt, hogy színt kapjon.

13.jpg
Ezekről is leitattam az olajat, aztán lehetett tálalni.

14.jpg15.jpg
Nem akarok túlozni, de az egyik legjobb étel lett, amit mostanában ettem/főztem. A tócsi finom roppanós lett, akárcsak a fasírt, de az belül szinte olvadt, a fűszerezés éppen jó volt. A sajtmártás is nagyon jó lett, legközelebb nem is készítek mellé mást, mint cicegét, úgy is megállja a helyét.

91 komment

Címkék: burgonya tojás krumpli vöröshagyma fokhagyma liszt tócsi sajtmártás rikotta cicege lapcsánka sajtszósz lepcsánka feketebors bere siligó

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr367251901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.09. 07:33:16

Én meg tócsni néven ismertem :)
Neveitől függetlenül zseniális étel, odakinn hash browns-nak hívják, és reggelire eszik főleg, de abban nincs liszt. Jó ötlet a V slicerrel való gyalulás, tényleg több ropogós része lesz!!!
Sajnos a műfasírt nekem továbbra se gyere be étel ...

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.09. 08:31:15

Lehetne ezt kukorica liszttel készíteni ( persze, hogy lehet )?:D

Fenchurch68 2015.03.09. 09:32:57

@Andrass9: Én hosszú vega előéletem miatt szerintem már mindenből csináltam fasírtot, ami nem szaladt el :)
Rászoktattam a kedvest is, bizarr módon a kedvence kelkáposztafasírt kelkáposztafőzelékkel.
@látjátok feleim szümtükkel: Lehet, a legnagyobbikom udvarlova gluténérzékeny, ki van próbálva a túrófasírt kukoricaliszttel.

susztertangó 2015.03.09. 15:52:51

Waka és ha úgy hívod előjön? (jáj)

Topy 2015.03.09. 16:19:21

@Kató néni: sertéskaraj, borjúlábszár, csirkecomb... :)
egyik sem szalad el :D

szerencsére elég ritka a mozgékony alapanyag!

Fenchurch68 2015.03.09. 17:11:23

@Topy: Olyanokra gondoltam, amik eredeti állapotukban sem szaladnak el :D
(Az osztriga határeset elszaladás tekintetében, én szeretem, nyilván fasírtnak kevéssé alkalmas.)

Fenchurch68 2015.03.09. 18:04:17

@Topy: Az én koromban már, mire lehajolok érte, hát huss...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.09. 18:15:56

@Topy: Nem látod, hogy lobognak a szemei???

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.09. 18:22:45

Köszönök szépen!
@Andrass9: Szegény ember, ugye...
@susztertangó: Csalogatni is kell pöttyet.
@látjátok feleim szümtükkel: Az lesz a következő változat.
@Kató néni: Most nekem is csak a lassú dolgok alkalmasak, alig tudtam hazasántikálni a melóból, piszkosul hasogat a lábam, mikor terhelem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.09. 18:23:14

@Kató néni: @Topy: Jártam párszor Tokioban, ahol nagyon megbecsültek a vendéglátóim. Vittek is a legelegánsabb teaházakba, ahol földön ültönk a különszobában, gésák szolgáltak fel, és minden étel extra friss volt. Annyira friss, hogy visszakacsintott a tálkából, néha ki is akart mászni...
Egy hétig bírtam, amikor megkértem a házigazdákat, hogy vigyenek már el egy kínai étterembe, ahol főtt étel is van :)
Viszont ennek hatására szerettem meg a szusikat, a nyers halat, osztrigát, rákot meg majdnem mindent (a bogarakat még nem ...)
Eljutottam odáig, hogy már felismerem, milyen hal van a szusiban (hacsak nem valami olyan, amit még nem ettem).
Kedvencem sok van, de tán a King Crab Leg Nigiri viszi a pálmát. Ritka, ezért szükség esetén édes garnéla nigirit eszem, vagy Szent Jakab kagylósat. (A nigiri az egy pici rizstéglácska - 2x3x6 cm - tetejére tett valami, nincs becsavarva algába.)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.09. 18:24:38

Megyek is, dobok valami vacsorát és lefekszem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.09. 18:29:31

@Waka: A cicegéd/tócsnid fenomenális sikert aratott idehaza! Nagyon rákívántam, megreparáltam hát a V gyalumat, hogy az igazi julient tudjam használni (az 1,5mmx1,5mm csíkokat gyalult a krumpliból). Egyben rendeltem is egy újabb Eredeti Német V szeletelőt Börner Gyulától, ahogy Bernikuty hívja, mert ez a mostani már huszonplusz éves, és mállik szét a műanyag.
Kicsit variáltam a recipén, mert joghurt nincs itthon, ezért Nádudvari Tejfelt használtam. 75 dkg krumpli, 2 tojás, 4 ek liszt, 2 dl tejfel, só. Összesen 3 ek olajban kisült 12 darab szép nagy tócsni. A julien vágásnak köszönhetően remek ropogós lett!!!
Köszönöm az ötletet :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.09. 18:54:36

@Andrass9: hat nalunk is komoly problema let volna, ha anyam rikottabol csinal fasirtot
a macok az OK, mondjuk nekem sajtmartas nelkul es fokhagyma es bors az kell bele

Fenchurch68 2015.03.09. 19:27:34

@Andrass9: Nekem semmi bajom azzal, ha az étel a tányéromban még csak sebesült, vagy haldoklik :)

1kutya 2015.03.09. 20:22:32

aztaleborult!

tócsni jughurttal?! hová fajult a világ...

anno én még a paprikáért úg le lettem cseszve, hogy ihaj...

blogkocsma.blog.hu/2012/06/26/_milyen_cimet_is_lehetne_adni_ennek_az_eteknek_hogy_p_a_se_akadjon_ki

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.09. 20:37:57

@Waka:

Nekem nincs v gyalum, sem eredeti sem másolat, így egy tenyérnyi kis reszelőn lereszeltem egy tálka héjában főtt krumplit, és azt tojással, tejföllel, némi kukoricakeményítővel összekevertem, fűszereztem, belekavartam egy marék sült bacon kockát és a tojások habját, majd zsírozott tepsibe megsütöttem. Nagyon jó lett.
Azért még nem tudom eltalálni, hogy a kukorica liszt mennyi vizet vesz fel, és talán egy kissé több kellett volna a krumpliba, vagy kevesebb tejföl. Utólag úgy gondolom, egy jó adag sajtot is kellett volna belekeverni. Viszont gyorsan elkészíthető, és nyers krumpliból is készíthetjük.

Egyet már kitapasztaltam, a padlizsán nagyon finom kukorica liszt és tojás keverékébe mártva, és kisütve.

Fenchurch68 2015.03.09. 20:50:23

@hagyma: A kedvesem szerint a rozé kacsamell szintén határeset :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.09. 21:18:49

@1kutya: Oszt én meg tejfellel kevertem ki ... Mivé lesz ez a világ??? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.09. 21:20:35

@látjátok feleim szümtükkel: Jól hangzik! persze főtt krumplit könnyű lereszelni, oda nem kell az Eredeti V gyalu - gyula :)
Most esett csak le Benikuty szóvicce :))))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.09. 21:33:23

@1kutya: es fokhagyma es bors nelkul!
@Kató néni: az az
nem vagyok rozes semmiben, legyen az kacsa, marha vagy bor
szeretek mindent jol atsutve, de nem cipotalp persze

1kutya 2015.03.09. 22:16:33

@Andrass9: hát te sem vagy 100-as ;)

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.10. 07:08:47

Joghurt? Tejfol? Sose hallottam ilyen bolond dolgot.

:-)

Benikuty 2015.03.10. 14:48:20

@Andrass9: Őszintén remélem, hogy Waka kolléga értékeli, miszerint remek ötleteket adok további alkotó tevékenységéhez...;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.10. 15:55:38

@Benikuty: Ugyanebből a forrásból készíthetsz ipari komposztot is Almásfüzitő módra ...
www.youtube.com/watch?v=K9EYmcs-tpU

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.10. 16:37:25

@susztertangó: Az lehet, hogy jó. Hasmenésed biztos nem lesz tőle - beépített aktív szénnel eheted :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.10. 16:50:15

@Andrass9: hat eleg eroltetett
mikor jon mar sullocske hala?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.10. 17:01:56

Köszönök szépen!
@Andrass9: Egészségetekre!
@látjátok feleim szümtükkel: Jó tipp, ki fogom próbálni.
@hagyma: A fasírtban volt fokhagyma és bors, ezért nem tettem a cicegébe.
@1kutya: Kapom én is rendesen az ívet. Szép piros lett a tócsid.
@Benikuty: Elmondhatatlanul hálás vagyok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.10. 17:03:26

@Waka: nem fogadom el
a cicegebe kell bors es fokhagyma
uff

Topy 2015.03.10. 17:41:29

@hagyma: a mákostészta után :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.10. 17:52:01

@Waka: naugye
@Topy: a mak a fagyasztoban, meg mindig nincs ra igeny
olyan burgerek vannak a huttoben minden hozzavalo zoldseggel
meg paprikas hasabkrumpli...
de less egyszer a belathato jovoben
uff

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.10. 18:08:48

@hagyma: Akkor meg minek a hal receptje? Edd a burgereket, oszt utána a mákot. Majd a mák után jön a hal is, ahogy @Topy: mondta :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.10. 18:11:51

@Andrass9: ritkan eszem halat, de most megkivantam, olyan karaszfeleseget
mak a fagyasztoban, innen kaptam az otletet, ott elall
nincs most ra igeny
ma burger less nem kerdes
nade holnap is less nap:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.10. 18:15:45

honvagyam sose volt, jol erzem magma, de rajottam bizonyos etelhonvagyam van
az erdekes az, hogy Mary megorult a z anyam /es aaz ttermek/ kajajaert
tehat a Magyar konyhaert
most nagyobb osszeget adnek egy sult keszegert

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.10. 18:43:39

@Topy: Hogy egy blogon egy percen belül 93 komment jöjjön, ráadásul két évvel a poszt publikálása után ... Nem semmi!
Azért @hagyma: sem jobb:
"hagyma:
a majorannaval en is igy jartam

egy az egyben igy ejtik itt a marihuanat, aztan csaladi ebedhez vittem valami kajat, talan fasirtot/es en abba teszek majorannat/ megallt a legy a levegoben mikor elmondtam hogy keszitem, meg Mary is megrettent, mer ugy neha… es azt hitte tettem a fasirtba

Marynek is hihetetlen a makosteszta es meg nem lattam makot, de ha latok csinalok neki"
Már 2010-ben is csak igérgetted azt a mákos tésztát :))))

susztertangó 2015.03.10. 18:59:34

en csecsemők nyugisítására használták, onnan tudom :)

2012. Ápr. 16.
10:12
88

hagyma:

egy az egyben igy ejtik itt a marihuanat, aztan csaladi ebedhez vittem valami kajat, talan fasirtot/es en abba teszek majorannat/ megallt a legy a levegoben mikor elmondtam hogy keszitem, meg Mary is megrettent, mer ugy neha… es azt hitte tettem a fasirtba

Marynek is hihetetlen a makosteszta es meg nem lattam makot, de ha latok csinalok neki

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.10. 19:01:48

@Andrass9: aranyarban van a mak
de most van egy zacsek
less neki
ido kerdese
amugy evett otthon makos gubat, cask anyam leegette
a majorannas sztory igaz:)

azt az arcot latni kellett volna, mikor mondtam kell majoranna a fasirtba
amugy inadja a fasirtomat
Hungarian burgernek hivja
es hat nem kell szerenyekednem, fasirtban kurva jo vagyok

susztertangó 2015.03.10. 19:02:17

@susztertangó: 10 vagy 12 tök mindegy! Kimásoltam bemásoltam , utána láttam, hogy megelőztek. :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.10. 19:08:26

@susztertangó: a heten less makosteszta
ha kell le is fotografalom
ma burger less
a tegnapi annyira jo volt es meg van ketto
es ez a paprika hasabkrumpli...
hat komolyan mondom, nem is tudom miert nem jutott eszembe
borsozni borsozgattam, de igy paprikasan egeszen kivalo

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.10. 20:50:36

A Metroban van 9 honapos ovari sajt.
kategoriajaban szuper, es az ara is jo.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.10. 21:35:04

@~~Babette~~: A hazai multiban pedig Havarti sajt kapható. Az egyik legjobb grillsajt, meg melegszendvicsre is jó!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.10. 21:36:13

@hagyma: A fotót igazán szívesen látnánk!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.10. 21:48:37

@Andrass9: OK
bar eletemben nem foztem makostesztat, a heten belevagok
ma megy a "maradek" hamburger
Mary mindjart suti:)
ha jo hamburger akartok krumplival feltetlen nosuljetek be KY-ba

Benikuty 2015.03.10. 21:59:44

@Andrass9: ne erőlködj, mert még kijön az aranyered...bár az is valami :D

Benikuty 2015.03.10. 22:07:46

@Andrass9: azért holnap kanyarodj erre, lesz számodra egy szép adag mákos nudli...tudod, úgy lepirítva vajon, ahogy azt kell ;) (de ne siess, mert friss kolbászt töltünk)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.10. 22:14:14

a makostesztam - amit meg el sem keszitettem - itt fogalom let
nade ne tuggyatok meg micsoda burger keszul odakint a konyhaban
ilyet nem eszetk cask amerikaban az tuti

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.10. 22:18:36

@Benikuty: Nagyon köszönöm a meghívást, de nem hiszem, hogy a cukrom örülne neki :( Pedig nem ettem már sok-sok éve...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.10. 22:25:45

@hagyma: Valóban elég jó burgerek vannak arrafelé, de ahhoz szeretni is kell a hamburgert :)
Huszonsok év alatt ettem talán négy vagy ötször. Nem az esetem. Ha viszont T-Bone vagy roast beef, vagy akár egy slow cooked baby back ribről van szó, csak szólj és megyek! És akkor még nem említettem a King Crab leget, vagy a további tengeri herkentyűket ...
Fried dough-t is csak kétszer ettem: először és utoljára :) Donutot meg tán csak kóstoltom egyszer.
Gyerekeim kinn nőttek fel, ők imádják az ilyesmit reese's pieces, cereals, Mac&Cheese - az összes junkfood a kedvencük. Talán mert ritkán adtunk nekik?
Hogy lehet egyáltalán megenni a peanut butter and jelly szendvicset???

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.10. 22:55:23

@Andrass9: peanut butteren kivul minden johet
Marynek az is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.10. 23:00:16

es isteni lett ma is
en otthon is imadtam a fasirtot
ez tulajdonkeppen fasirt marhabol
nekem mar kicsit jobb is
de naha sutok faisrtot
Mary imadja

Fenchurch68 2015.03.11. 10:09:16

@susztertangó: Hááát, a mindenféle jó drága lisztpótlékokból meg tejpótlékokból álló sütikék helyett inkább elnassolom a maradék sült oldalast...
(Kedvesnek, aki - hagyma szíves közlése alapján - nem férfi, mert szereti az édességet, sütök egy újabb adag kiflitlen máglyarakást.)

vörösbor(de)minőségi 2015.03.11. 12:05:59

@látjátok feleim szümtükkel: ugyanezt esetleg nyersen is lehetne? vqgy ez a recept inkább igy a főttre van "szabva"

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.11. 12:23:24

@Kató néni: sosem mondanam, hogy a ferjed nem ferfi, bar ez a maglyarakas nem javiitott a dolgon

Fenchurch68 2015.03.11. 13:26:00

@hagyma: De, pont ezt mondtad :) de hálistennek nem az étkezőasztalnál bizonyít. Az ominózus máglyarakás gyakorlatilag alma, dió meg tojás szétválasztva, csak annyira édes, mint az alma. Annyira nem "édes", hogy még én is hajlandó vagyok megenni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.11. 13:44:44

@Kató néni: nem mondtam
sot a csokit kifejezetten megengedhetove tettem joint utan
tudom mi a maglyarakas
felnott ferfinak nem lehet ra igenye
/akkor lehet megis mondtam/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.11. 13:52:37

@Kató néni: a ferfi huslevest eszik, porkoltet, rantotthust, velospacalt fasirtot paprikaskrumplit stb.
nem kakaoscsigat meg maglyarakast
uff
ettol meg lehet a ferjed ferfi:)
csak....:)
ha azt mondod, hogy a vanilia fagyit is szereti, akkor meg beszelgetunk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.11. 13:56:29

ja es ciceget
fokhagymaval es borssal es nem joghurttal
a joghurt is gyerek-noi etel
viszont a kefir az mas
az jo

Topy 2015.03.11. 14:09:59

@hagyma: ebédnél böfög, szellent a tévé előtt és sörszaga van? :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.11. 14:13:25

@Topy: hat a sorszag elofordul, de hasznalok mintset
a tobbi nem jellemzo

Topy 2015.03.11. 14:25:42

@hagyma: mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/116000/116113_Bud_Spencer.jpg :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.11. 15:47:18

@Topy: Kellett neki a http elotag.
Blogmotor MONNYON LE!!!

susztertangó 2015.03.11. 16:45:48

@Kató néni: Na képzeld, ha kishá agymának is FÉRFIlenne...:-))))))))))))))))))Egyébként fél év alatt híztam 12 kgt amikor finom pékárúból-igaz másnapos- ettem 6-8 darabot naponta, kakaós csigát, fánkot, nagyon finom, más töltött kelt tésztáknak csak a közepét, akkor nem panaszkodtam. Volt régebben 2 x is, hogy 1 hónap alatt lement 10 kg koplalás és hegyi futás illetve pénzhiány miatt, de attól aztán könnyű volt a szerzetesi életmód, ha érted, hogy értem. :-(. Úgy hogy főzz finomakat az Úrnak.
Olyanokat nem főzök, csak hús, szalonna, tojás és rengeteg zöldség megy. De látható, hogy vannak akik brillíroznak benne.

susztertangó 2015.03.11. 16:47:22

@Topy: Ne egyél csicsókát, mert nem csak a TV előtt......

Fenchurch68 2015.03.11. 17:37:10

@hagyma: Nagyon mellényúltam pasiügyileg. Tényleg szereti a vaníliafagyit, és mióta fogyasztom, joghurtot eszik vacsorára. (Mármint nem a joghurtot fogyasztom, hanem a kedvest...) Viszont én a kefirt szeretem, lehet, hogy akkor én vagyok férfi?
@Topy: Kifelejtetted, hogy időnként benyúl nyílt színen a gatyóba, és megigazítja a koronaékszereket :D
Bár a legjobb ebben a zsánerben az volt, amit pár éve a körúton láttam, ült a jó kiállású fiatalember a padon, és pillangókéssel piszkálta a fogát. Kicsit aggódtam, hogy ha elmegy mögötte egy villamos, véletlenül feltolja a szerszámot a nyúltagyáig.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.11. 18:14:23

@Kató néni: nem nyultal melle, cask kicsit tobb a noi hormone benne a normalisnal, vagy meg nem nott fel
a joghurttal nincs baj amugy, ha nem gyumolcsos:)
de a kefir job
naghyot tudnank mi enni egyutt:)
Mary rendelne a ferjednek en meg neked

Fenchurch68 2015.03.11. 18:31:32

@hagyma: Most fellélegeztem, a joghurt kizárólag natúr :DDD
Neki is 50 körül ez már erősen a lemez B oldala, ha eddig nem nőtt fel, akkor a hátralévő kis időre inkább főzök neki olyat, amit szeret.

Fenchurch68 2015.03.11. 18:34:22

De a lényeg, hogy megcsináltam ma a hosszú szálakra reszelt tócsnit/cicegét/rösztit/tócsit/mindenkimásképphívja (mellékes, hogy fele karalábé, fele zeller volt krumpli helyett), és valami istenien ropogós lett!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.11. 18:43:40

@Kató néni: haaaaat
maglyarakas, vaniliafagyi, kakaoscsiga, az meg erosen A oldal
keson ero tipus
cicege OK, de ciceget cask krumplibol lehet csinalni
ettol fuggetlenul persze lehet karalabet vagy zellert sutni
cask az nem cicege
nalam amugy macok
de ez a cicege nagyont tetszik:)

susztertangó 2015.03.11. 19:15:57

@Kató néni: VVÁÁÁÁÁÁ..."ez már erősen a lemez B oldala...". Én meg "az elmúlt nyóc éve" a következő 60ra gyúrok. Aha szóval long play mikrobarázdás...:-)))