Tapolca környékén cicegének hívják a tócsit, néha én is úgy hívom. Szóval, újabb stációjához érkezett a böjti menüsor. Ahogy már ígértem, megint egy rikottával készült étel jön. A gombóc igencsak ízlett, gondoltam az alapanyagokból - némi módosítással - akár fasírtot is készíthetek. Először barna rizzsel akartam tálalni, de a múltkori köles után valami kevésbé rostosra vágytam. Az általam készített cicege talán szokatlannak tűnhet, mivel a krumplit V-gyaluval reszeltem le, de én szeretem így, mert a sok kis kiálló darab jó ropogósra sül. Ugyanakkor megvan az a hátránya, hogy - mivel a gyalu éles pengéi kevéssé roncsolják a krumplit - kevés leve lesz, így több "nedvesítő" anyagot kell belevinni, ahogy ez a hozzávalók listáján látszik is majd. A sózás sem sokat segít rajta, rendszerint akkorra fejti ki a hatását, mire már csak két sütésre való massza marad a tál alján tocsogó lében. Nincs vele gond, nem kell liszttel felitatni, ki lehet sütni, mint a palacsintát (jutalomfalat a fáradt szakácsnak).
Hozzávalók a tócsihoz:
- 2 kg burgonya
- 450 g natúr joghurt
- 4 tojás
- liszt szükség szerint
- só
- a sütéshez olaj
A fasírthoz:
- 500 g rikotta
- 2 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- őrölt bors
- 1 teáskanál házi édes paprikakrém
- liszt szükség szerint
- zsemlemorzsa
- só
- a sütéshez olaj
A sajtszószhoz:
- Lásd: itt
Először a tócsinak álltam neki. Lereszeltem a V-gyalu legfinomabb részén a krumplit, sóztam (ez a művelet a keverés során többször ismétlődött), beleütöttem két tojást és hozzáadtam két pohár joghurtot. Összekevertem, de meg sem kottyant neki, kapott még két tojást és egy pohár joghurtot. Így már jó lett.
Két kanalanként beleszórtam a lisztet és alaposan összeforgattam.
Nagyjából 8 kanál lisztet vett fel. Ezután fél órát pihentettem. Nem mintha olyan nagy szüksége lett volna rá, de el kellett mennem a boltba tojásért, mert mind elfogyott.
Egy kerámia serpenyőben olajat hevítettem, kanállal beleadagoltam, és mindkét oldalát ropogósra sütöttem.
A felesleges olajat papírszalvétán leitattam. Míg a tócsi sült, főztem egy sajtmártást a sajtos makarónihoz készülthöz hasonlóan, de most trappista és Mlekpol Jantar sajtot használtam.
A rikottához hozzáadtam az apróra vágott vöröshagymát, a lereszelt fokhagymát, sóztam, borsoztam és paprikakrémmel ízesítettem.
Összeforgattam a "száraz" hozzávalókat, majd beleütöttem két tojást, és átkevertem.
Végül két részletben ráhintettem öt evőkanál lisztet és alaposan megkevertem.
A massza kicsit ragacsos lett, de nem akartam több lisztet tenni bele. Kanállal kiszaggattam a zsemlemorzsára, úgy már kezelhetőbb volt, lehetett formázni.
A kész pogácsákat fóliával bélelt tálcára tettem a sütésig.
Ahogy elfogyott a kisütni való tócsi (sokára), megsütöttem a fasírtokat is. Sok nem kellett neki, 3-4 perc mindkét oldalon elegendő volt, hogy színt kapjon.
Ezekről is leitattam az olajat, aztán lehetett tálalni.
Nem akarok túlozni, de az egyik legjobb étel lett, amit mostanában ettem/főztem. A tócsi finom roppanós lett, akárcsak a fasírt, de az belül szinte olvadt, a fűszerezés éppen jó volt. A sajtmártás is nagyon jó lett, legközelebb nem is készítek mellé mást, mint cicegét, úgy is megállja a helyét.