Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Ez a pogácsa egyszerű, mint egy faék - mondá Babette

2015.02.27. 07:00 Andrass9

Nagy lelkesedéssel osztotta meg velünk Babette a legegyszerûbb pogácsareceptet, hogy posztoljam, ha izlik. Mondanom sem kell, elkészítettem.

31.jpg

Persze nem álltam meg, hogy picit bele ne kontárkodjak a receptbe ...

  • 1 kg fehérliszt
  • 5 dl zsíros tejfel
  • 2 zacskó szárított élesztõ (én 6 dkg friss élesztõt használtam)
  • 3 (csapott!!!) kiskanál só
  • 2 evõkanál cukor
  • reszelt sajt a tetejére

10.jpg

Hát ez tényleg kevés összetevõ, de ha belegondolunk, egy kenyérben még egy alkatrésszel kevesebb dolog van :)

Mivel nekem szárított élesztõ nem volt itthon, frisset használtam. Belemorzsoltam a keverõtálba, utána szóram a cukrot, amivel összekevertem, majd beletettem a tejfelt, amit kanállal elegyítettem az élesztõvel. Mivel volt még egy pohárnyi házi tejfelem, azzal kezdtem, és csak kiegészítettem a boltival.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A lisztet a sóval átszitáltam, mikróban kicsit felmelegítettem, mert hideg volt a kamrában, és 10 deka híjján hozzáadtam a tejfeles élesztõhöz (ami ugyanúgy szépen felfutott, mintha cukros tejbe tettem volna). A robotgépet hagytam dolgozni, amíg szép selymes nem lett a tészta.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

A maradék lisztel megszórtam a nyújtódeszkát, a tésztát kicsit kézzel meggyúrtam és hajtogattam, majd visszatettem langyos helyre kelni. Kb 20 perc múlva a kétszeresére nõtt, amikor ismét átgyúrtam és hajtogattam. Újra kelesztettem, de már csak 15 percig.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Kettévettem a tésztát 1:2 arányban. A nagyobbik részét kinyújtottam ujjnyi vastagra és kiszaggattam belõle 20 pogácsát egy nagy pogácsakiszúróval.

24.jpg

A pogácsák éppen elfértek a sütõlapon, ahol megkentem pici sós vízzel, és hagytam kelni vagy 20 percig a lapon.

25.jpg

A maradék tésztát összedolgoztam, megpróbáltam nagy kört nyújtani belõle, de ez nem volt igazán sikeres :) Nyolc cikkre vágtam, megkentem olvasztott vajjal a cikkeket (ez itt már egy cikkely :)

26.jpg

és kiflinek felcsavartam.

27.jpg

A pogácsákra reszelt sajtot halmoztam és beküldtem a 220 fokra elõmelegített sütõbe 20 percre.

28.jpg

A kifliket is megkentem sós vízzel, hátha lesz kérge.

29.jpg

A pogácsák széltében nem igazán dagadtak, lehetett volna többet is tenni a sütõlapra, viszont szép szõkére sültek.

30.jpg

A kiflik beköltöztek a helyükbe, és ezek is 20 percet dagonyáztak a szaunában. Úgy félidõben lespricceltem a kifliket vízzel, meg a sütõbe is fröcsköltem keveset - ez a kenyérnél bevált.

32.jpg

Hát ezeknek még sülni kellett volna, meg a kérge sem olyan, mint a régi vizes kiflié, viszont éppen olyan szépen le lehet csavarni, mint a régieket.

33.jpg

Leginkább a régi vajaskiflire (arra a patkóra, ha még van aki emlékszik rá) hasonlít.

Persze lebuktam, hogy a felcsavarást nem eléggé szorosan csináltam, de ettõl még nagyon jó reggeli lett!

35.jpg

És a pogácsa sem lett állott másnapra

36.jpg

Szóval jó ez a recept friss élesztõvel is, és nem haragudott meg, hogy a fele tejfel bizony házi volt, ami zsírosabb és folyékonyabb kissé a boltinál.

98 komment

Címkék: kifli sajt tejföl élesztő cukor tejfel

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr427221913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.27. 07:31:03

:-):-):-)

Mint utolag kiderult, a kitalaloja is frissel csinalta.
Csak nekem szaritottvanitthon, elore shoktam vasarolni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.27. 07:48:26

@~~Babette~~: Na azért!!!!! :)
Nekem meg mindig van friss élesztő a hűtőben.

Fenchurch68 2015.02.27. 09:26:19

Szép nagyon.
Ki lesz próbálva.
Még szerelmünk hajnalán a kedves krumplis pogácsára vágyott, már ki volt nyújtva a tészta, mikor rájöttem, hogy agglegény-háztartásban nem tartozék a pogácsaszaggató. A poharas megoldás ilyen ragacsosabb tésztánál nem működött. Úgyhogy gyorsan megetettem vele egy májkrémet, és kivágtam a doboz alját is :) Azóta is azt használom szaggatónak.
Szintén porélesztő-párti vagyok, frisset kizárólag külsőleg használok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.27. 10:37:36

@hagyma: A kiflit valóban tovább kellene sütni.
A pogácsára viszont így szólt az utasítás, én csak követtem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.27. 10:41:11

@Kató néni: Egyes (fejlettebb???) háztartásokban van igazán vékonyfalú pohár :)))
A májkrémes doboz jó méret. Ha paradicsompürét nyitottál volna fel, azt bele is lehet keverni a pogácsa tésztájába - szép piros lesz tőle ...
A száraz élesztőt ki nem állhatom. Valahogy még mindig nem tanultam meg, mennyi a szükséges mennyiség belőle. Most már lehet, nem is fogom megtanulni :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.27. 10:54:13

@Andrass9: hat a kiflita annyira nem latom
en pont a pogira gondoltam
en ugy szeretem, ha mar sotetbarna az alja
a kiflinel szerintem volt kis problema a hofokkal
szoval nekem kicsit hokak belulrol
/ezek epito jellegu kritkakak:)/
en beerem a biscuittal /fagyasztott/ de Mary nem sutheti
mikor O abbahagyna en meg sutom 10 percig
es most az is less reggelire:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.27. 10:57:44

mert lusta vagyok pogacsat sutni
es akkormeg az ekcemam....
\amugytokeletes, de a pogit en meg sutottem volna:)

Fenchurch68 2015.02.27. 14:03:55

@Andrass9: Mit képzelsz, vékony falú pohár és paradicsompüré egy ilyen háztartásban?
Mikor odaköltöztem, vennem kellett egy csomó létfontosságú felszerelést. Tojásszeletelő volt kettő is, de egy csatos tortaforma, karalábévájó, négyoldalú bádogreszelő vagy kézi habverő sehol...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.27. 14:16:22

@Kató néni: dogojjek meg a felsoroltak kozul a tojasszeletelon kivul/rakott krumpli vegett/ meg egyiket sem hasznaltam eletemben
a karalabevajo meg teljesen ertelmezhetetlen:)
egyaltalan minek vajni?
sot minek karalabe?
az takarmany noveny
najo megengedem reszelo van itthon, de az Mary feladata
/ha valakinek van otlete, hogy lehet fizikai munka es ujjserulesek nelkul sztrapacskahoz krumplit reszelni, az jo lenne/

Topy 2015.02.27. 14:36:55

@hagyma: univerzális robotgép, reszelő funkcióval
ha a fizikai munka maradhat, akkor szvsz www.amazon.com/Microplane-34007-Kitchen-Cut-Protection-Glove/dp/B001QXZORE

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.27. 14:45:15

@Topy: hat en meg nem lattam olyan krumpireszeleot amellik sztrapacskahoz reszel
vagyis hat engem
de baszottul utalok reszelni
lehet megfuzom Maryt reszeljen
nagyon megennek egy juhturos sztrapit
de reszelni nem fogok!!
az embernek legyenek elvei

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.27. 14:49:40

Köszönök szépen!
A pogácsa príma, lehet, sütök vasárnap útravalónak, de nem hamuba', mert az nincs itthon. A kiflit viszont fordítva szoktam a tesibe tenni, úgy nem áll fel a farka. :)
Az élesztőt - ha nem fogy el egyszerre -, le szoktam fagyasztani, előző este kivéve simán használható.
@Kató néni: Olyanom van nekem is, egyszer posztoltam is.
@Topy: Egyszer vettem egy húsdarálóba illeszthető tócsireszelőt. Egy nagy sz@r volt. Nehéz volt tekerni, a krumpli vége megszorult benne, többet szenvedtem vele, mintha simán lereszelném kézzel. A legutóbbi rendrakásnál repült. A V-gyalu legfinomabb részével reszelem a krumplit, legfeljebb nem sztrapacska lesz, hanem töviskes galuska.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.27. 14:59:47

oh mikor az astkosban megjott a kenyergyarbol a meg majdnem meleg kifli, zsomle, 2 kilos kenyer
na abban meg volt anyag
egyebSt a kenyerrel nem volt gondom otthon, nagy valasztek es jok
kifli mar nem igazan
pogacsat nem ettem
sima boltokba es kocsmakban is votltak remek pogacsak annak idejen

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.27. 15:13:09

@hagyma: Minálunk a Kiskuti csárda tepertős pogácsája volt nagyon népszerű, május elsejére egész éjszaka sütötték, de délre így is elfogyott. Mióta meghalt a tulajdonos, már az sincs. :(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.27. 15:17:09

@Waka: igen sok helyen helybenn sutottek
es nem volt rossz
mi Vacott valami boltbol hordtuk a kocsmankba es nagyon nepszeru volt
nekem ez a variacio kicsit hoka mint emlitettem
nekem pogacsaba krumpli vagy teperto kell:)!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.27. 15:43:33

off:
jol beszel a miniszterelnok ur
sorry

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.27. 16:20:51

Mary omlettet keszit:)
nekem:)
megkivantam
az omlettet is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.27. 16:58:06

remek volt
omlettben O a jobb
rantottaban en
igy szep az elet

Fenchurch68 2015.02.27. 17:33:49

@hagyma: Itten mink szeressük a töltött karalábét.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.27. 17:51:22

@Kató néni: mivel toltod?
ha azt mondod gombaval, akkor falnak megyek:)
fozni kell, vagy sutni?
ha fozni kell akkor szoba sem johet
ez paleo etel?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.27. 18:37:46

@Andrass9: najo
errol beszeltem
ennel meg a Kato altal emlitett 4 oldalu reszelo is jobb
/lenne/
de utalok krumplit reszelni, de imadom a juhturos sztrapacskat:)
szoval nem lesz manapsag, hacsak Mary nem reszel, a tobbit elinteznem
a mak a fagyasztoban:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.27. 18:40:49

nekem olyan kene, hogy beteszem amegmosott hamozatlam krumplit es kijon a lereszel tkrumpli

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.27. 18:50:38

dem legjobb lenne ha Mary tudna sztrapacskat fozni
dehat lehetetlent en sem kivanhatok\

/nagyon szerette otthon, de hogy megtanulja edesanyamtol, arra nem volt idonk/
ah nincs jelentosege
tulajdonkeppen meg a sajtos tesztarol jutott eszembe
majd elfelejtem
ma meatball lesz

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.27. 19:58:52

@hagyma: Figyu! Tedd a sztrapacska krumpliját is a mélyhűtőbe: probléma számodra megoldva :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.27. 21:15:21

@Andrass9: krumpli elall a kamraban
de nem reszelek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.27. 21:29:10

2 dolog vana mit soha tobbet
krumplireszeles
nokedliszaggatas
hagymat pl imadok vagni
az mindig az en feladatom
es a sajat eteleinket en fozom-sutom
az ovet O, marmint Mary
/megoldhattam volna siman, ha veszek makos bejglit az europaia boltban, tema lezarva, de mondtam nem kell, majd egyszer less makos teszta, es egyszer less:)/
sztrapacsak lehet nem less
nincs hozza turelmem, idom kedvem
enni ennem az teny
ennyivel job volt Magyar feleseggel, de hat Mary az igazi, nem adom fel sztrapacskaert

Fenchurch68 2015.02.28. 10:17:43

@hagyma: Darált lapocka, hagyma, sok-sok cucchoz 1 kicsi tojás, és a karalábé egyharmada szintén ledarálva. A többi apró karalábé megy a lábasba, rá a töltöttek, rengeteg petrezselyem, és igen, főzni kell. Ha lusták vagyunk, az összes karalábé fel van aprítva, és pucér gombócok jönnek bele. Ha kész, tejföl. Nekem ez az étel jelenti, hogy itt a tavasz.
(Eredetileg rizses a töltelék, annyi rizs nekünk beleférne, de így könnyebb és "tavasziasabb".

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.28. 11:09:14

Köszönök szépen!
@hagyma: blogkocsma.blog.hu/2014/05/24/toltott_karalabe_754
40 pohárban elvetve a paprika, most már csak várni kell.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.28. 11:09:26

@Kató néni: Ugyanezt tepsibe is teheted, és mehet a sütőbe (lefedve). Akkor hagyma is boldog, hogy sütni lehet :)

Topy 2015.02.28. 11:10:38

reggelire ettem egy jó lecsót debrecenivel (még november végén sikerült olcsón venni lecsópaprikát, csináltam egy hatalmas lábassal és kitömtem vele a mélyhűtőt - ez volt az utolsó adag; úgyis olyan novemberi idő van! )
cserébe odaégettem egy adag tarhonyát - ilyet is rég csináltam :\
no nem baj, második nekifutásra azért lett köret a csirkepörkölthöz :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.28. 11:10:50

@Waka: Jónapot!
Itt meg füstölődik a paprika, fokhagyma, kacsamell, marhanyak, sajt. Már csak várni kell :)

Topy 2015.02.28. 11:12:27

jól néz ki ez a pogácsa, mondjuk én barnábban szeretem (az igazi az, ha az alja már ropog egy kicsit); egyszer kipróbálom tk tönkölybúzaliszttel, mit szól hozzá...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.28. 12:13:40

@Kató néni: hat nem let nagyobb kedvem hozza:)
fott zoldseget nem eszek
paroltat igen

Fenchurch68 2015.02.28. 12:19:17

@Andrass9: Igen, de ez az ember receptje, és ő egy finnyás konzervatív, nem olyan agresszív nonkonformista, mint én.
A diétásított máglyarakásra is húzta az orrát, aztán nagykanállal ette ki a tortaformából.
Ma nem volt kedvem főzni, úgyhogy betoltam a sütőbe másfél kilónyi pulykamellet szalonnával meg fokhagymával tűzdelve, mellé egy rakás zöldség, félidőben majd öntök rá egy kis tejszínt. (Mint kiderült, négy kilót sikerült fogynom az idei bölcsességfog-maratonon, kell a kalória.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.28. 12:35:55

@Topy: @hagyma: Lehet, hogy ti mondtátok, de Babette azt mondta, szőkére kell sütni :)
Amúgy az állaga kevésbé hasonlít a pogácsához, inkább zsíros kenyértészta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.28. 12:37:12

@Kató néni: Valami zsírosabb dolgot kéne enned, nem pulykát, hamár szénhidrát nem mehet :(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.28. 12:37:59

@Andrass9: hat ez ilyen vana kinek a szoke, van akinek a barna
az en nejem meg voros

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.28. 12:40:49

@Kató néni: masfel kilo pulykamellett mi 7 ev alatt eszunk meg, pedig thanksgivinkor kotelezo
/ha en lennek az embered es elem tennel toltott karalabot, tejszines pulykamellel, egy honapig nem lenne hancur/
de nem en vagyok, az igaz

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.28. 14:02:41

@Andrass9: Arra biztosan nem kell annyit...
@hagyma: Ideális férj, nem kell fejfájást színlelni. :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.28. 14:06:37

@Waka: hat nem akarom a grzastroblogot szexualitas iranyaban elvinni
de nalunk nekem van gyakrabban fejfajasom:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.28. 14:11:00

kajara meg nem foghatok semmit
ha O sut vagy foz az marha, vagy oldals vagy csirke, krumpli, nem rizs stb.
es en ezeket imadom:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.28. 14:14:38

ja es ha zoldseg-gyumolcs, akkor hideg salatak

susztertangó 2015.02.28. 15:49:16

@Kató néni: Töltött karaláb naggggggyon finom-hidegen is!!!!!!!!!!
(Iluska nem ért egyet, neki csak húst hússal.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.28. 16:22:15

@susztertangó: nem tarom veletlennek, hogy a gyerkeket ugy beszli ra f ott repara pl. hogy megtanulsz futyulni
nem jo
nekem a karalabe se
zellerrol fott hagymarol nem is beszelve...
zoldseget sutunk, grillezunk esetleg parolunk
levesbe kell de utana kiszedni kidobni
namost, hogy valaki eleve karalabet fozzon, az buncselekmeny kategoria:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.28. 16:23:11

@hagyma: multkor direkt ragcsalni vettem egy fejet...

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.28. 16:24:27

Egyebkent piros pont akiflikarikakert a darabka vajjal. En is igy szoktam, nagyritkan, ha jo a kifli.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.28. 16:28:22

@~~Babette~~: nyersen imadom:)
ha anyukam levest fozott mindig loptam belole
fozve nem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.28. 16:48:55

ja es tulajdonkeppen minden zoldseget eszem nyerdsen/ repat is/
fove nem
pedig ha valaki nem valogatos, az en vagyok:)!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.28. 17:45:02

ma sertessult less krumplival zoldsegekkel
O mindig a sutoben suti
en meg nem vagyok kesz a rantott husra, pedig jobban szereti
ja meg cekla
/az konzerv, nem bajlodunk a fozesevel, kivalo ceklakat kapni konzervben, osszessegteben olcsobb is, persze nem a legolcsobb izet kell venni/

Fenchurch68 2015.02.28. 18:41:46

@Andrass9: Ez volt itthon, meg kell enni :) Az összes szalonnát nekem kellett megenni belőle/róla, szörnyű ez az ember, ha észreveszi, hogy fogytam.

@Waka: @hagyma: Nekem ritkán fáj a fejem, és általában alacsony vérnyomás miatt, arra meg kifejezetten jót tesz egy kis házasélet :D

Gyerekkoromban ettem utoljára töltött karalábét, és mikor az első randink volt, ezt főzött nekem az én édesem, aztán amit három napra csomagolt utána, még aznap megettem. Ő a húslevest is úgy eszi, hogy egy tányér telepakolva a zöldségekkel, és rá egy kis lé. A padlizsánra mondta régebben, hogy azt még megkóstolni se hajlandó, aztán sütöttem neki muszakát.
Annak idején a gyerekekkel is úgy volt, hogy mindenki felírhatott egy listára a hűtőajtóra kétféle alapanyagot, amit semmilyen körülmények között nem eszik meg, és ehhez alkalmazkodtam a főzéssel. Azért négy embernél (+ én) már ez is fejleszti a kreativitást.

Fenchurch68 2015.02.28. 18:43:34

@Andrass9: Azért ha nagyon vészes lenne a helyzet, simán ennék szénhidrátot, nekem a paleo nem vallás :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.28. 18:57:22

@Kató néni: padlizsan patiszon szoba nem johet
semmilyen formaban
zoldsegekben /is/ konzervativ vagyok
krumpli orba szajba
borso
zoldbab
csiktok
sargaborso
grillezve barmi
es mint emlitettem minden mas nyersen
gombahivo sem vagyok, de azt megeszem legszivesebben levesnek
de az nem zoldseg
az parazita

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.28. 18:59:21

@Waka: hat majd megtudnad, ha az en koromban kifognal egy niot, kulonosen KY-bol....
foleg ha iszik 2 pohar bort
most az ekcemem miatt vedett ferfi vagyok
de less meg ennek bojtje

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.28. 19:08:04

@Kató néni: Szentedren egyszer olyan gombalaves volt..
az volt a neve nagymama gombalevese, meg erre is emlekszem
valahol a belvarosban
kertem meg egy tanyerral
hoztak is
es utana mar nem tudtam megenni a spagettit
de megerte
de itt nem divat
mar nem is hianyzik
egyszer csinaltam gombaporkoltet
nem volt rossz, de nincs ra igeny
husokon meg kifejezetten nem kedvelem
ja jut eszembe nagyon fiatalkoromban meno volt a rntott gombafej is
hat az ember valtozik
de a fentebb felsoroltak sosem kellettek
rantott padlizsan, anyam borogass
hat van karaj...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.28. 19:44:28

@Kató néni: Nálunk 3 félét lehetett felírni, de csak 3 gyerek van :) Ops, most látom, hogy ti is öten voltatok!
Nekem a karalábé, a zeller és a gyökér volt a listámon. Most már csak a karalábé, amit módjával azért elfogyasztok. A másik kettőt megeszem rendesen. A levesem nekem is úgy néz ki, mint a kedvesedé ...

Fenchurch68 2015.02.28. 19:45:39

@hagyma: Orrba inkább a borsót ajánlom, mint a krumplit, de te tudod :D
Én örülök nagyon, hogy az ember megeszik majdnem mindent, látom szegény anyámon, mit szenved a férjével, aki a hús-krumpli-rizs vonalon túl kizárólag a spárga- és a zellerkrémlevest hajlandó megenni, meg ha az anyám a bablevesből kipiszkálja a zöldségeket. Egyrészt állati nehéz kitalálni, hogy mit főzzön viszonylag változatosan, másrészt ő szeret mindenféle tésztát, zöldséges ételeket, de nem fog nekiállni csak magának főzni. Az teljesen rendben van, hogy ti nagyjából ugyanazt szeretitek. Nálunk is vannak kompromisszumok, én pl. nem eszem meg a kaprot, úgyhogy a jóember utólag szórja meg vele a tökfőzelékét. (Lehet fejlődni, egész életében soha nem evett kelkáposztát semmilyen formában, aztán tavalyelőtt a kórházban kénytelen volt, és rájött, hogy ez tulajdonképpen nagyon jó.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.28. 19:45:41

@~~Babette~~: Muszáj volt! Gyerekkoromban megettem egy kiflivel egy fél vajat. Ez a kifli nagyon izlett, de csak 3 deka vajat ettem hozzá (a többi benne volt a tésztájában :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.28. 19:48:47

@hagyma: Sok finom gombát lehet kapni. Nekem a kedvencem ott a Portobello lett, ma mát itthon is árulják. Remek roppanós a húsa és igazi gombaíze van. Vajon megsütve ... nyammm!

susztertangó 2015.02.28. 19:48:58

@Kató néni: Nem akar kevesebbet Belőled :-).
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Leleplezem magam:van egy perverzitásom, vonzódom egy tárgyhoz. Szerezek hozzádőlni háttal és csak télen. A cserépkályhához, naná, hogy ha be van fűtve!
paroskintorna.blog.hu/2015/02/28/a_jegbe_hutott_csendes_gyilkos

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.28. 19:50:14

@Kató néni: Most látom, szegény anyám milyen szerencsés volt. Én a sóskán kívül mindent megettem. Na jó, a tökfőzelékhez kellett egy kis hús, de úgy legyűrtem.

Fenchurch68 2015.02.28. 19:50:39

@Andrass9: Jó, a gyerekek apukája nem írt listát, de látszott az arcán, mikor olyasmit főztem, amit nem szeret. Azért mártírfejjel mindig megette. Nekem meg csak a P.K. lett volna a listán, azt sokszor főztem, mert mindenki szerette. Szerencsére enni nem kellett belőle.
Ha én főzöm a levest, akkor ezen a jogon mindig stipi-stopi a zeller meg a hínár :)
A kedves szerint túl rövid ahhoz az élet, hogy olyasmit együnk, amit utálunk. És milyen igaza van.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.28. 19:56:05

@Kató néni: a huylevest en is ug dyzem,plusz hussal, plusz teszta meg chili, es ami bely marad, oda mehet a le.
nem is szoktam tudni masodikat enni utanA.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.28. 19:56:54

Na hat nem is latok mar rendesen meg a cTaflam is hat,de szerintem el tudjatok olvasni

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.28. 19:58:51

@Andrass9: tudom, h muszaj. Utalom kenni a vajat, szeletben jo az:-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.28. 20:01:28

@Kató néni: oh en mindenevo vagyok
mondjuk csulkos bablevesbe nem kell feltetlenul zoldseg
most is vegi levest ettem, de itt maskeppen csinaljak, mindent beletesznek a levesbe 10-15 fele zoldseg,de elotte grillezik
nem azik a repa orakig a levesbe
szoval nem vagyok en ellene, de toltott karalabe az ne...
@Andrass9: tudom sokan szeretik a gombat
en is levesnek
meg talan porkoltnek is megennem ha ehes lennek
husok melle nem kedvelem egyaltalan
kiflihez en korozottet csinaltam volna
de mivel kiflit sem csinalok
/nehez ezt atadni, anyam levesei tokeletesek, de ezk a szetfott karalabek, zellerek repak....
a krumplit azt kiettem belole az jo volt/
egyszer raharaptam egy levesben fott hagymara
hat az tragedia:)
de most tenyleg vicc, estere less sult sertes, de ettem volna valamit es erre total zoldsegleves volt
ebbe volt minden
de valahogy maskeppen

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.28. 20:09:19

@~~Babette~~: oh no
rantott velorozsak az johetett ezerrel
nem kedvelem a gombat semmi allati eredetu etelhez/ mar rantottaHoz sem tesze, regen neha tettem/
gombaleves/ az johet barmikor/
gombaporkolt
regen rantott gomba, ma ma mar nem
slussz
nalam a gomba mostanara leves maradt

susztertangó 2015.02.28. 20:14:41

@~~Babette~~: Abzug okostelefon! Nekem is van oszt nem tudok bolhatökénpattanás betűket nyomkodni.

susztertangó 2015.02.28. 21:02:07

Ma sokat kellett mászkálnom a városban és mire kiértem a Kórház utcai piacra már zártak.Kénytelen voltam a Flórián aljában vásárolni holnapra. Eszemben volt, hogy semmi nekem való zőcccség nincs otthon, hát vettem két zellert holnapra is gondolva. Az egyik felét felkockáztam és megpárolva zsírjára sütöttem. Rákanalaztam jó adag pörköltet és felfaltam. Egész jó köret.Kacsacombot sütök holnap Ilusnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.28. 21:16:59

@susztertangó: Nem semmi. A gejzír vulkán nálunk is megvolt a szállónál, ahol a gyerekek dolgoztak. Ott egy nagy mesterséges tó van, amiben egy szökőkút működik. Az is ilyen vulkánt csinált pár nap alatt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.28. 21:18:05

Apropó Boston és hideg: A lyányomék megvették az aggregátort, egy 7500 wattost, amit a villanyszerelő be is kötött nekik. Csak a szárítógépen nem bírja ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.28. 21:19:42

@susztertangó: Mindkettő jó! Én ma libaszárnytövet sütöttem magamnak. Nincs itthon a macska, cincog az egér: készítettem egy vegetariánus paellát is. Remek lett! Rövidesen posztolom is.

Pinka-Panka 2015.02.28. 22:03:16

Sziasztok!

Nagyon tetszik a recept. A pogácsa nálunk mindig jöhet. Friss élesztőt használok én is. Van szárított is, nem tudom miért maradtam a frissnél a mai napig. A kenyérhez is frisset teszek, de megpróbálom a szárítottat is már.

Pinka-Panka 2015.02.28. 22:17:38

Karalábét mi nagyon szeretjük, én még főzeléknek is, azt nem sokan eszik meg, kaprosan nagyon finom. Töltött kétféle képen, szószosan, ahogy a Kató néni, meg tepsiben. Levesnek meg nagyon finom tejfelesen. És már rakottat is csináltam, az is megy minálunk.

Kapor szószt főztem ma is, már óhajtva a tavaszi ízeket, párolt csirkemellel, krumpli főve és tarhonya leves.

Holnap zöldborsó leves lesz és tortilla. És sajtos rúd. Ez útobbi a vendégeknek is.
Sajnos nem jártam ma a piacon, már vágyom, hogy beállak a szokásos rendre. Holnap ha úgy akarom én is a kertet gereblyézni kellene, mert mit összehordott a tél. remélem nem merülök el semmibe és megcsinálom. A kutyának is marad az udvar, viszem amikor tudom a hétvégén, de vagy ez van, vagy az. A múlt vasárnap is két órát mentem vele, messze a belvárosi forgatagtól. Ha a hajnal szép, akkor lehet itt megmozdulni, kellemes sétára. Nincs jobb hangulat, mint hajnalban menni Szentendre utcáin csendben. És a Duna part, amikor éppen kél a nap.

Pinka-Panka 2015.02.28. 22:19:35

@Andrass9: én is így vagyok, nekem is mindig van a hűtőben.

Tegnap megettük a maradék hurkát is, eltemetve a telet, igazán finom volt. Jövőre is innen veszek Dunabogdányból egy jó embertől.

Topy 2015.02.28. 23:24:37

@Andrass9: én csak azt mondtam, hogy barnábban szeretem :)
van a piacon egy kenyeres, ahol szerencsére nem a megszokott pékpogácsát árulják, ott szoktam elcsábulni; a hölgy már tudja, hogy a legbarnábbat kell kikeresnie :)

Fenchurch68 2015.02.28. 23:34:13

Még mielőtt bárki rendkívül nagyétkűnek és mohónak tekintene minket hagyma inszinuációja miatt :) a másfél kilónyi pulykát nem egy ebédre ettük. Lesz abból még ál-vadas-szerűség is, meg valami töltött zöldség belseje, meg a szokásos esti hidegtálra szeletelve se vetjük meg. Sütöttem mellé egészben három fej fokhagymát, az jó lesz muzsdéjnak, a sült céklák salátának, szóval egy nagy tepsi egy fűtéssel legalább négy-öt étkezés.
Holnap bűnözős nap, túrótorta. Igaz, hogy tészta nélkül, csak túró, meg tejszín, tojás, citromhéj, vanília, valami édesítő - de már az ember se igényli, hogy nagyon édes legyen. (Egészen büszke vagyok rá, mindig három kanál cukorral itta a kávét-teát, és nyáron egyszer csak elhagyta a cukrot.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.01. 00:43:56

@Kató néni: nekem ekcemam van nem inszinuaciom
Cukor nem kell semmibe ez tenyallas

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.01. 08:14:50

@Pinka-Panka: A temetéstől függetlenül visszajön a hideg :(
El kéne már mennem Bogdányba ahoz a henteshez hurkáért, de már nem járunk Dömösre ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.01. 08:15:51

@Topy: Én is barnán szeretem, de ukáz az ukáz! Őrmester parancsolt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.01. 08:18:03

@Kató néni: Feleségem Steviára esküszik, én a közönséges cukorra - viszont én nem eszem túrótortát (pulykát sem) :) Egy steaket pörkölttel és garnélarákkal: na az már valami kaja :)

Topy 2015.03.01. 10:10:20

@Andrass9: parancsértettem, kérek engedélyt meghunyászkodni! :D

Benikuty 2015.03.01. 13:37:17

@Andrass9: Borda a hurkát már gyártatja. Ismerem a régit is, mostanit is. Határcsárdáig nem mennék egyikért sem...Az a baj, hogy mindből elspórolják a megfelelő alapanyagot, húst nem lát, a rizs is a töredezett selejt etc. Szarból nem lehet várat építeni...
Csinálnék, de egyedül kevés vagyok, és a konyhám sem alkalmas rá. Tehát nem eszem hurkát.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.01. 14:04:15

@Benikuty: hat kajaban a legnagyobb csalodasom a hurka volt otthon
hat a szcializmusban nem cask rizs volt benne, tok szaraz

Pinka-Panka 2015.03.02. 09:10:01

@Andrass9: Ezt a hurkát nem a hentestől vettem, hanem egy barátom szomszédjától.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.03. 08:53:29

@Benikuty: Ez a legnagyobb gond: a pocsék alapanyagok. Mert egy dolog a fűszerezeés, az egyénenként eltérő, de hogy mit raknak bele, arra azért mindenki figyelhetne. Odakinn néha csinált egy jó barátunk - no az finom volt. De csak évente egyszer-kétszer és nem sokat.
süti beállítások módosítása