Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (70) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (39) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (52) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (272) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (54) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (26) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (48) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (401) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (50) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (83) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (296) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (3) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (44) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (73) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (146) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (107) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (84) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (118) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (52) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (139) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (151) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (272) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (63) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (58) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (201) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (20) vörösbor (20) vöröshagyma (116) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (69) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (58) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Amerikai francia hagymaleves frissen sült cipóban

2015.02.21. 07:00 Andrass9

Legyen hagymaleves, mert rég volt, mondta feleségem. Nekem meg eszembe jutott, milyen klassz volt, amikor friss cipóban ettük az USA-ban.

41.jpg

Természetesen Limarához fordultam támpontért, mert õ a kenyerek mestere a blogokon. Találtam is nála egy hagymás cipót, amit kifejezetten hagymaleveshez sütött. Erre le is csaptam izibe.

Mivel nem nagyon eszünk már fehér kenyeret (köszi cukorbaj!), ezért gondoltam, hogy egy kis rozsliszttel keverem, akkor nem megy a csillagos égbe a cukorszintem. Elõször hát a cipót dagasztottam ki.

  • 35 dkg BL80-as kenyérliszt (Szabó malom)
  • 30 dkg világos rozsliszt (Nagyi titka, mert ez volt itthon)
  • 1,5 dl tej
  • 3 dl víz
  • 2 lilahagyma
  • 2 dkg friss élesztõ
  • vaj
  • 1,5 tk só
  • 1 csipet cukor

10.jpg

A recept fél kiló liszttel manipulált, de adott hozzá 30 dkg öregtésztát is, amit én 15 dkg liszt és 1,5 dl folyadéknak számítottam be - ennyivel növelve a mennyiségeket. Mivel Limara szerint, ha nincs öregtészta, duplázzuk az élesztõt, hát megtettem. A liszteket a sóval beleszitáltam a dagasztótálba.

11.jpg

A folyadékokat és a lisztet is fellangyosítottam a mikróban. Az élesztõt a csipet cukorral édesített tejbe morzsoltam, kiskanállal jól elkevertem, és utasításnak megfelelõen felfuttatás nélkül a lisztbe öntöttem. Nekiindítottam a dagasztógépet. Elsõ menetben nagyon kemény volt a tészta, így alakult ki a végleges 3 dl víz arány.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Amíg a gép dagasztott (jó félórát adtam neki, biztos ami biztos), felszeleteltem a lilahagymát és egy bõ evõkanálnyi vajon sötétre lepirítottam. A lila hagymánál nehéz az "aranybarna" színt elérni :)

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Ekkor kivadásztam a keverõtálból a tésztát (kicsit lágyabbra sikerült, mint gondoltam), és beledolgoztam a lehült hagymát a vajjal együtt. Visszatettem az immár kilisztezett tálba, letakartam konyharuhával, és 30 percet kelesztettem.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Újra átgyúrtam, hogy a buborékokat kisebbre dolgozzam, de már csak 15 percig pihent letakarva a gyúrószilikonon. Ekkor 6 részre vágtam és 6 kis gömböcöt formáztam egy tapadásmentes fóliával borított sütõlapra (lehetett volna sütõpapír, de ez a fólia már rajta volt).

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Pihentettem 45 percig letakarva. Ezalatt begyújtottam a sütõt, majd felfûtöttem a maximumra, ami elvileg 220C, gyakorlatilag ezt csak az Isten tudja meg a tehén[1]. Meghintettem a bucik tetejét liszttel és beretvaéles késsel bevagdostam.

28.jpg

A sütõbe egy alsó rácsra jénaiban vizet tettem, mert nekem nincs olyan fancy MIELE sütõm, ami párásít, és még azt is kiírja, hogy maradékhõvel üzemel ...

29.jpg

Tíz percet sültek a cipók maximumon, ezután visszavettem 200C-ra, és további 40 percet kapott, merthogy azt gyanítottam, a rozsnak több idõre lesz szüksége.

30.jpg

A forrón kivett cipókat megspricceltem vízzel, és egy rácsra tettem kihülni. Míg a kenyér hült, nekiláttam a legegyszerûbb hagymalevesnek, amit azért egy picinyt módosítottam Medvedoki ötlete alapján:

  • 4 nagyobb vereshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 nagy evõkanál marhahúsleveskivonat (vagy 2 húsleveskocka, bár azzal még nem próbáltam)
  • sok kemény sajt a tálaláshoz

És a doki ötlete:

  • 1 kávéskanálnyi cukor
  • 1 stampedli konyak õszibarack pálinka

32.jpg

A hagymát felszeleteltem negyedkarikákra, kb 5mm vastagokra +-3mm. Egy kétliteres fazékban felforrósítottam a vajat, és megpirítottam rajta a megcukrozott hagymát. Nem dinszteltem, nem is pirítottam sokáig, mert felénk a hagymának haraphatónak kell maradnia. Amikor a fazék alján elkezd barnulni a vaj, elég is a pirításból. Ekkor belelöttyintettem a kis pálinkát (konyakot nem találtam égen's földön a lakásban).

33.jpg 34.jpg 35.jpg

Hozzákevertem a marhahúslevespasztát és felöntöttem 1,5 liter vízzel.

36.jpg 37.jpg 38.jpg

Felforraltam, és csak addig rotyogtattam, amíg a hab el nem tûnt róla, és a leve szép átlátszó barnás nem lett. (Vagyis a levespaszta szépen feloldódott.)

Nekiestem egy ilyen laposra sikeredett cipócskának, hogy kivájom a belsejét. Nem állítom, hogy nagyon sok helyet sikerült benne kreálnom ...

31.jpg

Belekanalaztam másfél merõkanálnyi levest sok hagymával (nem folyt ki!!!) és reszelt sajttal megszórtam.

39.jpg

Beküldtem a grill alá, hogy ráolvasszam a sajtot. A feleségem cipócskája viszont likas volt, ezért azzal nem is kísérleteztem :( A grill alól kivéve azért némi folyások felfedezhetõk voltak a tányéron.

40.jpg

A leves elfogyott, a kenyerekbõl is már csak egy van meg. Remek ropogós héj, kellemes íz (bár nekem ez a hagymát belesütünk gondolat nem annyira jött be), de eléggé laposka. Különösen, ha levest akarunk beletenni.

Tanulság: a rozsliszttõl nagyon másképp viselkedett a tészta, sokkal keményebbre kellett volna készítenem és több élesztõvel keleszteni, mert valaminek fel kell emelnie azt a nehéz tésztát.

Sebaj, legközelebb biztos jobb lesz. Most már nem félek a kenyérszerûségektõl sem, köszönhetõen Limara blogjának.

 

[1] János bácsi vezetné a tehenét, de az nekilódult, így neki is futnia kell. Kérdi Maris néni:

- Hová ilyen sietősen kendnek?

- Hát lyányom, azt csak az Isten tudja, meg a tehén ...

107 komment

Címkék: tej hagyma élesztő vaj cukor konyak liszt rozsliszt reszelt sajt húsleveskocka

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr407192825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.21. 15:11:52

@Andrass9: Azért a cipó is necces, kelt tésztát sem szabadna enni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.21. 16:49:53

@Waka: Kifőtt tészta mehet? Mert akkor csinálj ilyen cipószerűséget gyúrt tésztából vékony falút! Kicsit macerás formára kifőzni, de nem lehetetlen.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.21. 17:30:59

@Andrass9: Azért ennyire nem fog elszaladni velem a ló. Kenyérféléket továbbra is sütök, sok teljes kiőrlésű liszttel meg rozzsal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.21. 18:11:34

@Andrass9: mikor meg ettermem volt otthon kezdeskor fent volt az etlapon, azutan hagytam a francba
nekem nem jon be
ha nem lenne benne, hogy frhancia, a kutya nem enne
de igy elegans
a leves legyen leves
egy csontlevest tobbre tartok, de persze az igazi jo a marhahus, csirkehusleves meg a huvelyesek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.21. 18:13:36

mondjuk itt meg nagyon toljak a paradicsomlevest, de azt is ritkan kivanom meg
levesben amerika gyengusz

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.21. 19:08:56

@hagyma: Egy jó kis bazsalikomos paradicsomleves, az finom !!!
De azért ma csirkehúslevest főztem velőscsonttal és májgombóccal. Jó sokat, mert a gyerekek imádják!

Fenchurch68 2015.02.21. 19:16:09

Ma meg holnap megint sokan vagyunk, egy hatliteres fazék zöldséges paradicsomleves úgy elpárolgott, mintha ott sem lett volna, a hatvan palacsintából maradt három. Ez volt fél négy körül, most meg már kezdik kérdezgetni, hogy mikor vacsorázunk. (Reggelire kaptak frissen sült túrós táskát, mikor a két tepsit betolták, szerényen megkérdezték, hogy nincs-e valami felvágott meg sajt. Hát volt.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.21. 19:20:19

@Andrass9: a majgombocot imadom a levesben, sokkal inkabb mint a grizt
@Kató néni: Te eteted a fel falut?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.21. 19:22:09

@Andrass9: ja, amugy ez a tomato-basil soup ami itt slager, nem egy nagy szam

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.21. 19:29:48

Nem er egy posztot, max ha kiprobalod, Andras, uj pogacsareceptet kaptam, de olyan egyszeru, mint a faek.

1 kg liszt
2 pohar tejfol (nekem fel vodor)
3 teaskanal so
2 evokanal cukor
1 csomag eleszto (nekem ketto, mert nem legkeveresesben sutom)
Tetejere reszelt sajt

Osszegyurni, keljen meg. Kicsit kinyujtani, osszehajtani, keljen meg. Aztan ezt meg egyszer.
szaggatas utan ismet keljen meg a tepsiben
En a masodik legnagyobb szaggatoval szaggattam
Halvanyra kell sutni nagyon
Olyan lesz, mint a tavaszi szello!

Fenchurch68 2015.02.21. 19:35:08

@hagyma: Múlt hétvégén az emberemnek a fiatal pajtijai voltak nálunk, most meg a három lányom, meg egyiknek az udvarlova. Lehet, hogy a fél faluval jobban járnék.
(Nem panaszkodom, szeretem, mikor egy büdös szót nem szólnak, hogy köszi, meg de fincsi, viszont hallom, hogy a merőkanál kapargatja a fazék alját.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.21. 19:41:08

@~~Babette~~: Tényleg egyszerű! De azért 2 csomag élesztő egy kila lisztbe? Biztos vagy benne? Nekem sincs kevergetős sütőm, csak olyan mezei Indesit.
Az se stimmel, hogy adod hozzá az élesztőt. Tejfelben oldod fel?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.21. 19:43:42

@Kató néni: Így a jó! Én is szeretem, amikor csak csendben tömik a búrájukat :)
Sajna már nagyon felnőttek, ritkábban járnak haza.
Feleség sem eszi a főztömet, mert neki tészta kell, ami meg nekem nem kell :( Szóval nehéz, de ma sikerült egy ütős brassóit alkotni, amit mindketten betömtünk +2 Dipankrinnal :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.21. 19:48:40

@Andrass9: biztos. Elsore egyet tettem bele, lapos lett, mint a macska az uton.
eleg nehez teszta, fol kell tudni emelnie, hogy konnyuve valjon. Zacskos eleszto, szaritott, csak elkeverem a lisztben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.21. 19:50:24

@~~Babette~~: Jaaaa - frissre gondoltam :) Abbol kell is a dupla adag!

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.21. 19:50:48

@Andrass9: de akitol a receptet kaptam, o egyet hasznalt, viszont legkeveresesben.
majd le tudom tesztelni, ha majd be lesz kotve az uj suto. De az nem mostlesz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.21. 20:03:20

@Andrass9: na brassoiban tenyleg vilagbajnok vagyok
mondhatnam utolerhetetlen
kicsit melos
kizarolag szuzpecsenyebol nagy langon kevergetve

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.21. 20:33:49

@Kató néni: Inkább ruháznám őket, mint etetném. Mogyorófabottal. :D
@~~Babette~~: Ibolyaillatú?
Itt a tavasz lehelete,
Hagymát ettem hehe hehe.
@hagyma: Lassan annyi különleges képességed lesz, a Marvel sorozatot szentel neked. Mighty Onion the kitchen superhero. :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.21. 20:41:45

@Waka: mar mondtam 8-10 etelben vagyok kiraly
egyik sem kuloleges
rantottatol a borsos tokanyon keresztul a brassoiig tart
csulkos bableves, paprikaskrumpli
ilyen egyszeru etelek
az itteni csaladom zabalja
szo szerint
lecso
solet
bundaskenyer/fokhagymas/
csirkeporkolt
kb ennyi
jo vagyok meg belsosegekben is de a nejem nem szereti es olyan pszihikai hatast ert el nalam, hogy mar en sem:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.21. 20:56:53

tehat cask jo voltam belsosegekben
de ma mar elutasitom
allat belsejet nem esszuk
ez mar torveny nalunk
remelem a vegiig nem jutunk el:)
bar kedves Marym ha nem is tartja a bojtot, de pentekenkent igen husvet elott
es hat bevallom en is vele tartok

medvedr 2015.02.21. 21:07:57

Örülök, hogy hasznosnak találtad egy kommentemet. Igazából édesanyámtól tanultam így készíteni, ha jó volt övé az érdem.

medvedr 2015.02.21. 21:17:34

@Kató néni: az kemény csapat. Ilyenek az én fiaim is. Holnap szülinap lesz nálunk. 7-en leszünkk. Vettem egy fél tyúkot , kiló marhabordát , 75 dkg nyakat levesnek. 6 kacsacombot meg 3 egész kacsamellet (6 fél). +1kg mascarponet tiramisunak. A kissebbik fiam halálsápadtan kérdezte a hűtőt kinyitva: Apa elég lesz? Elég bazmeg, menjél sörért. Ennyit bírtam mondani. Tisztelt bíróság , erősen fel voltam indulva.

Fenchurch68 2015.02.21. 21:27:20

@medvedr: Felindulásodat is értem, de a fiúgyermek jogos kétségbeesését is. Én ma reggel egyszer voltam soron kívül közértben, és egyszer dagasztottam be egy soron kívüli tésztát.
Mindegy, édesek, most épp egy zombis filmet néznek, sört meg hoztak a nem messzi kézműves helyről. A banánost, meggyest remélem megisszák ők, van egy szűretlen világos, ami nekem is bejön.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.21. 21:40:34

@medvedr: Jól hangzik! A bíróság felmentett ... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.21. 21:42:56

@Waka: Hagyd a superherot - ez egy nulla, nem szakács! Még egy nyavalyás mákostésztát sem képes elkészíteni ...
Nem véletlen, hogy Háry Jánosnak hívják :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.21. 21:46:54

@Andrass9: nem tudom miert basztatsz en jo szandekkal irom ide a velemenyemet
de hat ha nem kell nem kell
viszlat:)

medvedr 2015.02.21. 21:57:10

@hagyma: húsleves csigatésztával, leveshús tormával mustárral . Torma házilag reszelt. Mustár francia zöldborsos és angol colmans , mustáros kanál nem ezüst, alpakka, mint a régi Pesten. Lehet hogy lesz hozzá valamilyen mártás is, ahogy állunk idővel. A kacsa alkatrészek tepsiben megsülnek. Utána tiramisu. Ital: aperitif kecskeméti barack pálinka saját és/ vagy unicum. Leves után simply portugál roze vagy olaszrizling . Leveshús ês kacsa Cabernet franc szexárdi Liszt. Tiramisu muskotály balatoni vagy aszú. Kísérőnek fuller london pride. Kávéhoz cointreau nekem többieknek whiskey grant Valaahogy így.

medvedr 2015.02.21. 22:00:49

@Kató néni: a90 deka marhafarok kimaradt a leves alkatrészek felsorolãsából elnézést. Mondjuk azért a hétfői leves ebédben mi idősebbek és középhaladók bízunk. Ezt csak halkan mondom..

medvedr 2015.02.21. 22:03:17

@Kató néni: Az klassz. A sört ne hagyd ki, a zombis filmet meg hagyd meg nekik.

medvedr 2015.02.21. 22:08:40

@hagyma: amerika egészében utálja a belsőségeket, hodgy ez miért van igy arról tudsz valamit?

Benikuty 2015.02.22. 02:55:50

@medvedr: szép sor, én csak a mustárnál térnék el, mint megrögzött szlovák horcsica hívő. Érdemes megkóstolni...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.22. 03:55:25

@medvedr: nagyon jol hangzik:)
lagzi less?
az ugy nem igaz egeszeben hogy amerika utalja a belsosegeket
lehet kapni zuzat majat, pacalt stb. sot agyvelot
sok fele konyha honol errefele
az igazi angolszasz lakossag zome nem nagyon el vele az teny es Mary valahogy /akaratan kivul, sosem mondta hogy ne egyem/ megvaltoztatott es nem akarok belsoseget enni
na igy gondoltam meg valaszolok, de most egy darabig nem leszek
mindenki tul fogja elni:)

susztertangó 2015.02.22. 06:15:26

Tavasz lehelete...Újpesten a piacon medvehagymát láttam.
......................................................
Vasárnap van, nem gonoszkodom-pedig lenne rá igény. :-)))))))))))))))))))))))))

Benikuty 2015.02.22. 07:38:33

@susztertangó: lehet, hogy termesztett...pont mint a gonoszság. Kinő majd vadon is.

Benikuty 2015.02.22. 07:42:03

@Andrass9: ...hát te is pakolsz ide olyan dolgokat, hogy jobb lett volna nem megcsinálni... :D

Benikuty 2015.02.22. 07:43:27

@hagyma: ...azzal a jó szándékkal, amivel az a bizonyos út van kikövezve...:D

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.22. 08:05:39

@hagyma: ez most eppen cinkeles volt. Nem vagy te ilyen sertodos:-)

susztertangó 2015.02.22. 08:54:59

@Kató néni: Dömbi, a Sárkányfűárus (de inkább Szappanos)nemes egyszerűséggel Emésztőgödörnek nevezi a nagykamasz sportoló fiát......

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.22. 09:09:46

@medvedr: Remek menü, jó tervezés. A levesre - ha elég nagy fazokad van - tényleg számíthatsz hétfőn :)
Nálunk a maradék levest a gyerekek belviszik magukkal üvegben a szűkösebb napokra.

Pinka-Panka 2015.02.22. 09:12:30

@medvedr: élni tudni kell! Nagyon menő a menü. Pazar.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.22. 09:13:03

@hagyma: Piszkállak, de jóindulatból. Hátha megfőzöd végre azt a mákostésztát :)
Néha valóban birizgálod az oroszlán bajuszát, de azt mindig egyenesen megmondom.

Pinka-Panka 2015.02.22. 09:15:36

El se merem mondani, ilyen finom étkek közt, hogy nálam a maradék van mára is. Brokkolikrém leves és maradt még mindig a stefániából.

Biztonságból kint van egy csirkemell filé, arra még valamit kitalálok, hogy holnap is legyen, meg ne kelljen a hetet főzéssel kezdeni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.22. 09:17:07

@Benikuty: Senki sem lehet tökéletes, kivéve téged :)
Vagy te inkább helikopter vagy?

Pinka-Panka 2015.02.22. 09:17:09

@Andrass9: remek volt a séta igen. Másfél órát gyalogoltunk. Ma már az idő kicsit borongós, de ez is jó sétára.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.22. 09:21:28

@Pinka-Panka: Mi viszont ma tartjuk a torkos csütörtököt a gyerekekkel a belvárosban a Chagall Cafe & Restaurant-ban.
Kiválasztottam 7 szimpatikus éttermet a listáról. Ezután a kritérium az akció hosszabbítása és a vasárnapi nyitvatartás volt, ez az egy teljesítette ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.22. 09:22:51

@Pinka-Panka: Feleségem is elvolt a kutyával és egy barátnőjével 3 órára tegnap. Én viszont most megyek a kertbe, és kiszórok egy adag műtrágyát a virágosban. Jön az eső, bemossa.

susztertangó 2015.02.22. 09:53:34

Voltam a LIDLben mindenféléért, és láttam Amerikai Napok vannak. A cuccok általában Mcennedy márka, Németországban gyártva...jó, hogy nem Kínában!

Fenchurch68 2015.02.22. 10:02:47

A remek film után a kisdedek még betermeltek összesen 10 (igen, tíz) darab hamburgert. Na jó, egyet ebből a kedves evett. (Mélyhűtött A*dis husi, elég méretes, a buci saját.)
Aztán még társasjátékozás közben betoltam a sütőbe egy adag lefagyasztott sajtos csigát, nem tiltakoztak.

medvedr 2015.02.22. 10:28:57

@Benikuty: Megfogadom a tanácsot úgy, is járok majd arrafelé márciusban. Milyet érdemes venni? Max. városi közértszerűségbe tudok eljutni, mert dolgozni megyek.

medvedr 2015.02.22. 10:31:46

@hagyma: Kár hogy nem jössz. Sajnos mindig elkövetem azt a hibát, hogy általában gondolok az USA ra, ami tényleg elég nehéz mert nagyon változatos.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.22. 10:49:01

Köszönök szépen!
@Andrass9: Most aztán örihari.
@medvedr: Akár egy degusztációs menü, nagyon jól hangzik.
@susztertangó: Sportoló gyermekek anyukái cseverésznek, mennyit eszik a büdös kölke:
- Csak tejre elmegy havonta tízezer.
- Miért nem veszel egy tehenet?
- Vettem, azt is megette.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.22. 11:01:56

@Kató néni: Úgy tűnik, nem sokat pihensz te a hét végén. Majdnem annyi kaját készítesz, mint medvedoki a sokszemélyes szülinapra!

Fenchurch68 2015.02.22. 11:23:39

@Andrass9: Volt egy illúzióm, hogy a maradékokat majd egész héten esszük. Ehhez képest már a vacsora is necces :)
Jó, jó, hát pakolok is nekik.

Benikuty 2015.02.22. 11:37:45

@Andrass9: az még hátravan...nézegettem, nézegettem, aztán bazárt a bolt.

Benikuty 2015.02.22. 11:39:48

@medvedr: minden élelmiszerboltban van, olyan 70 eurocent az ára 0,375 l-s üvegben.

Benikuty 2015.02.22. 11:42:27

@Andrass9: a mi korunkban már többet tud az ember annál, mint hogy tökéletesnek, vagy ahhoz közelinek gondolja magát. Én ezzel így vagyok, más meg másként gondolja.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.22. 11:45:41

Épp a Hannibált nézem, elment edényt venni a főzéshez. Nem sokat gatyázott: www.mauvielusa.com/

Benikuty 2015.02.22. 11:46:10

@medvedr: A képen a bal oldali...A tesztben szereplő aldis sajnos már nincs, pedig csak azért jártam oda. Biztos utálták a fejem, hát kilistázták...
foldszint.blog.hu/2009/03/03/horcsica_gyorsteszt

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.22. 15:33:11

Jelentem, a pogacsa masnapra is klassz allagu, nem szivosodott meg.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.22. 15:35:20

@Waka: vagy regi a vicc, vagy cseneveszek a kolkok, az emberem egymaga tobb tejet iszik:-)

Hátrányos helyzetű kaviár 2015.02.22. 16:02:18

Szeretem a hagymalevest, szoktam is néha készíteni, de nem cipóban .. igen forró és kellemetlen élményeim vannak ezzel kapcsolatban, ugyanis.
Én rendszerint kis fehérbort is adok hozzá, és többféle hagymából készítem, na és persze a kötelező sajtos piritós.

Hátrányos helyzetű kaviár 2015.02.22. 16:07:36

Ja, és, hogy az ebédmenü közlésébe is beszálljak: tegnap készítettem tejszínes-mustáros húst makarónival. A menzás vadasokra emlékeztet az íze, ugyanis van benne némi paradicsomsűrítmény és ajvár is. Nah, az van ma is .. meg ahogy elnézem az adagot, holnap is. de nem baj, mert szeretem .. kénytelen vagyok vele :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.22. 16:33:49

@~~Babette~~: Nos, egy átlagos árú bolti tejnél 40-50 l, ami tényleg nem sok. A poén a Ludas Matyiból származik, de a pontos összegre nem emlékszem, csak saccoltam. Ha gondoltam volna, hogy számít, biztosan előbb rákeresek az árra, és felszorzom valami rémisztő fogyasztással. Nálam legfeljebb 20 l fogy egy évben, sütés-főzéshez.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.22. 17:03:29

@Waka: Nem tudom, ki az a Hannibál, akit néztél, de ezek az edények tényleg szépek. Az áruk is ...
Kinéztem magamnak egy 3,5 dl-es kislábast. Annyi már elegendő kettőnknek vacsorára.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.22. 17:06:11

@Hátrányos helyzetű kaviár: Szerencsére ez a leves nagyon sokoldalú. Sokféleképpen készíthető.
Ami nekem nagyon fontos, hogy ha rámtör a levesennék, seperc alatt összedobható!
Bort még nem próbáltam bele, de francia beütés hozott már bele tejszínt is egyszer. Nekem nem nagyon izlett.

Hátrányos helyzetű kaviár 2015.02.22. 17:40:49

@Andrass9: Hát ja, mint a sima sajtos makaróni, meg a négysajtos ;) Mondjuk, ha teszel bele lilahagymát is, akkor nem kell bele cukor, megkapod a lilahagymából azt a plusz ízt. Én ugye 2-3 adagokat szoktam készíteni, nem egy nagycsaládra valót, így sima vöröshagymával, fehérrel, rózsával és lilával operálok, 1-1 fejjel. És mivel nem szeretem az ázott kenyeret, így a sajtos piritóst legfeljebb belemártogatom, de nem rá mérem a levest.
Hm, a fehérbor szerintem a konyak funkcióját tölti be, de a tejszínes ötlet nem is rossz. Gondolom, teltebb ízt ad ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.22. 18:07:44

@Andrass9: hu.wikipedia.org/wiki/Hannibal_%28reg%C3%A9ny%29
Az a lábas legfeljebb melegíteni lenne elég, olyan keveset úgysem tudsz főzni. :) Főleg levest.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.22. 19:22:57

@Waka: Horrort ritkán (nagyon!!!) nézek, de kösz a felvilágosítást.
Van picit nagyobb kislábasom: 0,5 literes. Ebben éppen meg lehet főzni egy zacskós vagy kockalevest, de rántottlevesnek is jó, ha tojás nélkül eszem :)

medvedr 2015.02.22. 19:30:52

@Benikuty: Megpróbálom, köszönöm. Ha megvolt, megírom nekem hogy ízlett.

medvedr 2015.02.22. 19:47:19

@Waka: Kösz. Jó lett minden. Talán a kacsa mell lehetett volna jobb, egy árnyalatnyit túl sütöttük. Ez tömött kacsa alkatrészeiből készülő étel volt, úgyhogy nem volt annyira nagy baj. A mellről és combokról formázás céljából levágott zsīros bőrből irtó jó töpörtyű lett, bár kevéske. Senki nem volt szomjas a végére, ha magamról akarok elárulni részleteket, akkor csak annyit, hogy kétszer hīvtam apámnak taxit, sajnos. Gondolom ennyi bele kell, hogy férjen egy hármas szülinapba. If you do it do with pride -ezt olvastam a sörös címkén , de erre speciel nehezen tudom áttenni. Most pihenek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.22. 19:49:29

@medvedr: Gratulálok a sikerhez! Ez azért kemény munka lehetett.

medvedr 2015.02.22. 20:33:39

@Andrass9: Köszönöm. Tulajdonképpen rosszabbra stámítottam. A húsleves és a kacsa, de még a Tiramisu is egyszerű étel. Leginkább az alapanyag minősége a meghatározó bár el lehet rontani, ahogy nekünk se sikerült olyan jól ahogy elképzeltük, Az alapanyagokat tekintve ez a vendégség. a Mészárszték dícsérete is egyben. Egy meglepetés is volt: Azt tapasztaltuk, hogy a mézbor és a tiramisu remek párosítás.

susztertangó 2015.02.22. 20:58:44

Na, megvolt az első epés menü Iluskával:Csirkecomb hátrésszel rizs , uborka. Fonyódi víz. Reggel az említett közértben vettem a húsos részlegnél, csak só került rá és semmi más, a bőrét lehúztam, fedett jénaiban sült meg puhára.Vettem neki egy mangót is, de olyan kemény volt, hogy ha fejéhez vágom betöri. Inkább megfőztem kompótnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.22. 21:28:06

@medvedr: Mézbort még nem ittam, a tiramisut pedig nem szeretem :) A Mészárszték nagyon jó szerintem is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.22. 21:30:18

@susztertangó: Hogy tolerálta a húst? Bár, ha még le is bőrözted, akkor ott zsír nem sok maradhatott :)
A mangóról azt mondják finom ...

susztertangó 2015.02.22. 22:15:29

@Andrass9: Először méltatlankodott, hogy semmi Kotányi féle fűszer, még csak nem is Vegeta, csak só. Bors se.(Na de az Parajdi Só)A Nyugatihoz igyekezve megjegyezte, meglepően finom volt, nem hiányzott rá semmi.Ami új, hogy délután nem falta fel a másikat, így aztán becsomagoltam neki.Bár a rizs kuktában zsíron lett pirítva, öntöttem rá 1 evőkanál csirke zsírt. 5 deka rizs volt.Tényleg meg kell tanulni kis adagokat főznöm.Ja, ebéd előtt azt is mondta, ha nem megy le a házi dokihoz a múlt héten, akkor most töltött káposztát ettünk volna és pezsgőzünk-két nap múlva 68.Ezek szerint múlik a gyulladás. Persze ez csak duma, be van tojva,hogy elkezdődött...lejárt a szavatosság. Pláne, hogy sógora és huga már odaát van.Hááááát...Mondtam nyugi, csak 1 x halunk meg.Hogy ő mit mondott azt inkább nem.:-)))))))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.22. 22:21:37

@susztertangó: Az a töltött káposzta betett volna ...
Az viszont jó, hogy segítesz neki vidámabban felfogni a korunkat :)
Kevesebbet főzni, kis adagokat készíteni majdnem lehetetlen (számomra), ezért veszek pici fazekat, lábast, serpenyőt. Erre tegnap kaptunk egy baráttól egy gyönyörű cseréplábast fedővel. Van vagy 5 literes, de lehet, hogy csak 4. Most tölthetem meg sólettel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.22. 22:24:06

@susztertangó: Van egy ú.n. biovegeta, ami nem sóalapú. Ezt házilag is elő lehet állítani, csak macerás. Rengeteg féle aprított, szárított zöldségből áll. Isteni ízeket ad például levesnek, vagy párolt húsoknak, és nincs rossz hatása!

susztertangó 2015.02.22. 23:57:32

@Andrass9: Néha csinált Anyám ilyet.//Azért ne dobd ki a cserépedényt:-))//Már régebben mondta, hogy nehogy előtte haljak meg, mert nekem kell majd őt ápolni és ne is számítsak fordítva, nem jó ápolónőben. Mondtam rendicsek, csak ne vacakolj, legyünk túl rajta mihamarabb, most, hogy van Potenga/Viagra/kőrisbogárpor majd nézek valami húsz évest:-)))))(Mindenem romlik, csak az erkölcsöm javul.)((Amikor a Nyugatinál felszáll a haza vívő buszra, megvárom míg elhelyezkedik, kinéz, intünk és megyek. Múlt hétfőn rám csörgött, hogy pénteken a kórházba maradt valami papír, mennék-e vele? Hát persze. Elintéztük, a 7es busszal ő a Bocskai útig jött , leszállt és most ő integetett. Néztem az arcát és most másnak láttam, mint amikor haza megy. Mint aki szalad a távolodó vonat mellett, tudva, hogy magára marad.Persze, csak én magyarázom bele.

Fenchurch68 2015.02.23. 00:00:42

Horror téma: kedvesem ugyan a szájával nagyon ellenzi a Valentin nap ünneplését, de egész véletlenül ilyenkor mindig elvisz meglepetés-moziba, valami cuki romantikus filmre, tavaly a Téli mesét néztük meg. Nos, miután most jött ki az Aliens rendezői változata... Nagy szerencséje, hogy nem a szürkeárnyalatos filmre vitt el, már csomagolnék.
Múltkor az egyik fiútól kaptunk egy üveg házi erőspistát, amit a nagypapa csinál saját paprikából, mondta a srác, hogy majd óvatosan, ha kinyitom az üveget, még a szaga is halálos. Ehhez képest most kentem meg vele fél centi vastagon egy vajas kiflit. Az íze egyébként finom. Ezek a mai fiatalok...

Fenchurch68 2015.02.23. 00:08:30

@susztertangó: Vigyáztok egymásra.

Ma vacsora közben egyszer csak azt mondta az ember, hogy neki annyira furcsa, hogy én itt vagyok.
Éppen elkezdtem volna megsértődni, aztán folytatta, hogy már teljesen lemondott arról, hogy valaha a vacsoraasztalnál egy nő fejét fogja nézni evés közben, nem a szemközti falat. Azért ez elég romantikus :)

Benikuty 2015.02.23. 01:29:43

@Kató néni: Mindenki azt kapja, amit megérdemel.

Benikuty 2015.02.23. 01:33:09

@Andrass9: igen figyelemre méltó abált szalonnát tartanak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.23. 07:59:11

@Benikuty: Ahoz nekem kicsit messze laknak - pláne, hogy a Moszkva tér most használhatatlan :( Csak kis darabot vennék, mert telítődöm vele hamar, viszont azt gyakrabban kellene ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.23. 08:02:30

@Kató néni: Csomagolni ráérsz pár horror után is. Vagy ez már horrorfilm volt? Nem vagyok mozibajárós, ezért nem tudom. Ami a csípőset illeti, a két itthonmaradt gyerek teljesen rászokott a csilipaprika krémjeimre :)
Hamarabb fognak elfogyni, minthogy az újabb széria megérne ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.23. 08:03:14

@Kató néni: .) Jól van ez így! Szerencsések vagytok.

Benikuty 2015.02.23. 08:28:40

@Andrass9: Városmajor utca felől elkerülöd...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.23. 09:35:19

@Benikuty: Köszi, de nem autózom, van bérletem :)
Az 59-es villamos meg a Jánostól odavinne, ha nem túrnák a Kalefot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.25. 13:20:00

@~~Babette~~: Jelentem elkészült! Olyan könnyű, mint a harmat!!!
Lesz belőle poszt :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.25. 20:04:20

@Andrass9: magad se gondoltad volna, mi?:-)

Es ilyen konnyu is marad.
en azt utalom a pogacsakban, hogy csak frissen izlenek, na ez masnaposan is tokeletes, amilyennek lennie kell

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.25. 23:25:57

@~~Babette~~: Azért én a testesebb pogácsákat jobb szeretem (pl. tepertős ...:) . Másnapra ritkán marad belőle.
Még egy menetet viszont megcsinálok a kifli miatt, amit tovább kellett volna kicsit sütnöm.