Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kuglóf citrom-lime sziruppal

2015.02.15. 07:00 Waka

Kuplung kamionosként rója a vén Európa útjait, az utóbbi időben Valenciába jár narancsért. Legutóbb, mikor összefutottunk a Sörözőben, kezembe nyomott négy lime-ot. Mint kiderült a cég központjában - ahová az áruért járnak - a főépület bejárata egy hatalmas üvegház, tele a legkülönfélébb citrusokkal, ami csak létezik. Valahogy besettenkedtek, leszakított pár lime-ot és gyorsan a zsebébe gyömöszölte. Itthon az asszony ki akarta dobni a nyamvadt zöld citromokat, de ő inkább elhozta nekem, hátha tudok vele valamit kezdeni. Naná. hogy tudok, csak azt nem tudom, mit. Időközben az is kiderült, hogy a saját narancsszükségletét is onnan szerzi be, csak éppen nem az üzemben kezelt fajtából, hanem szed magának az ültetvényen, amíg a rakodásra vár. Gyorsan rendeltem is pár kiló citromot tőle, ha éppen akadna az is.
Szóval ott álltam a lime-okkal, és törtem erősen a fejem. Aztán bevillant. Szirupot fogok belőle főzni. A sziruppal meg egy remek kuglófot fogok locsolgatni. Főztem hát szirupot és sütöttem kuglófot.

12.jpg


A sziruppal kezdtem, mert azt még nem tudtam, mikor lesz időm sütögetni. Elmentem gyorsan a Lidl-be, ugyanis ott mindig van kezeletlen héjú citrom, gondoltam, ha már lúd...
Krumplihámozóval lehámoztam négy lime meg 5-6 citrom héját.

13.jpg
Egy éles késsel lemetszettem a maradék fehérséget is a héjakról.

14.jpg
Vékonyan felcsíkoztam őket.

15.jpg16.jpg
A levüket is kinyomtam, két citrom kivételével, mert az már kicsit sok lett volna a jóból.

17.jpg
Üvegekbe raktam a héjat, felöntöttem a lével, és annyi cukrot töltöttem rá, hogy tele legyen az üveg.

18.jpg
Egy kis fazék aljára terítettem egy darab textilt, beletettem az üvegeket, közéjük újságpapírt raktam, aztán a forrástól számított 30 percig bugyogtattam. A kupakokat csak lazán tettem rá, akkor húztam meg, mikor elzártam a gázt. Egy napig hűlt a vízben, aztán ment a többi befőtt közé. Persze nem tudtam megállni, mikor püspökkenyeret sütöttem, kicsórtam az egyik üvegből a héj felét a tésztához, igazán remekül sikerült.

19.jpg
Most hétvégén halászlét terveztem főzni, úgy véltem, remek lesz mellé másodiknak a kuglóf. Mivel a büdös életbe' nem sütöttem még olyat, feltúrtam hát az Internetet recept ügyben. Végül ez volt a legszimpatikusabb. Kuglóf formám ugyan nincs, de az egyik kedves kolléga kölcsönzött nekem egyet.

Hozzávalók:
- 250 g szoba hőmérsékletű vaj (meg egy kicsi a forma kenéséhez)
- 220 g cukor
- 250 g rétesliszt
- 4 nagy tojás
- 3 teáskanál sütőpor (én ezt rengetegnek találtam, egy tasakkal ment be, oszt jólvan)
- 1 teáskanál vaníliakivonat (esetleg aroma)
- 135 g kókuszreszelék (10 dekás volt a boltban, ennyit tettem bele)
- só (a recept ugyan nem említi, de én egy csipetnyit tettem bele)

2.jpg
A mikróban megolvasztottam egy kevés vajat, kikentem vele a formát és megszórtam liszttel.

1.jpg
A lisztet összeszitáltam a sütőporral. Begyújtottam a sütőt.
A vajat összekevertem a cukorral és öntöttem rá egy kanál vaníliakivonatot. Aztán nekiálltam kézi habverővel. Hát nem ment. Elővettem a húsz éves NDK mixert, de annak is csaknem leégett a motorja, pedig abban még benn van az anyag. Be kellett dugdom fél percre a forró sütőbe a tálat, hogy egy kicsit még lágyuljon a vaj, így már jó volt.

3.jpg
Alaposan kikevertem a vajat a cukorral, aztán a tojásokat egyenként hozzáadtam és jól átkevertem. A következő tojás csak akkor ment bele, mikor az előző már teljesen elkeveredett.

4.jpg
Folyamatosan növeltem a fordulatszámot, az utolsónál már teljes gázon verettem, szép habos lett.

5.jpg
Apránként óvatosan beleforgattam a lisztet és a kókuszreszeléket a vajas keverékbe.

6.jpg7.jpg
Átlapátoltam a formába és hármas fokozaton egy órát sütöttem.

8.jpg
Azt hiszem, pár perc sütés még ráfért volna, de így is jó lett.

9.jpg
Mikor kihűlt, megszurkáltam egy fémnyárssal, aztán a lukakba csorgattam a citrus szirupból.

10.jpg
Felvágva kiderült, hogy az alja kicsit morzsalékos lett, mert túlságosan eláztatta a szirup, de ettől eltekintve jó lett. Nagyon finom és igen nehéz étel. Nem vagyok rossz étvágyú, de egy szelet bőven elég volt a halászlé után. Ami azt illeti, éppenséggel túl egészségesnek sem mondhatnám...

11.jpg

88 komment

Címkék: tojás citrom vanília vaj cukor sütőpor lime kókuszreszelék rétesliszt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr227150189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

susztertangó 2015.02.15. 07:42:32

A fene ebbe a paleóba, megfájdultak a nyálmirigyeim.Csak az enyhítette, hogy én kelt tésztából csinálom-évente kétszer, Karácsonyra és Húsvétra.

Fenchurch68 2015.02.15. 07:51:23

@susztertangó: Valami egészen hasonlót sütök rendszeresen az embernek reggelire, a kókusz ugye maradhat, a liszt helyett darált diót teszek bele (jobb mandulával, de azt csak sátoros ünnepen), a szirupot meg xilittel főzöm.
Ő is úgy szereti, ha jó tocsogós az alja :)
Carbonarából kifolyólag van 14 tojásfehérjém, most túrom az étert, hogy mit kezdjek vele. (Lefagyasztani most nem tudom, tele a mélyhűtő, egy megnyúzott szúnyog sem férne bele.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.15. 08:08:23

@Kató néni: Pavlova torta a válasz, vagy habkarika, vagy macaron, de az bizony nem készíthető xilittel.
Apropó xilit, azt tudjátok, hogy a xilitből a legkisebb mennyiség is halálos a kutyákra? Az ő hanyálmirigyük cukornak nézi, és annyi inzulint termel, hogy belehal az állat. 1 g halálos adag 1ö kilóra számítva. Hasonlóan hat továbbá macskára, tehénre, kecskére és nyúlra is. Arról ne is beszéljünk, hogy ma már GMO kukoricából állítják elő a nagyrészét - nyírfát az már nem látott.
Eritritol nem ilyen veszélyes jószág, ráadásul hasmenést sem okoz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.15. 08:25:40

Hogy ON is legyek: Ez leginkább egy francia kuglóf, semmint a klasszikus, általam ismert kuglóf, ami kelttészta :) Na most nekiestem én is a netnek, hogy az mit mond, és hát bizony. Van ilyen fajta kuglóf is, csak az én ismereteim voltak szűkösek.
Hasonló szirupos valamit én is sütöttem látjátok szememim szümtökkel receptje alapján. Soha nem értettem, minek azt a szegény tésztát beáztatni, amíg meg nem kóstoltam. Kishíján megfulladtam, olyan száraz, fujtós az alaptészta.
blogkocsma.blog.hu/2013/02/14/ime_a_francia_rumos_kugloooof pedig ez kelttészta alapon készül.
Szégyenemre kénytelen leszek már egy (számomra) rendes kuglófot sütni. Utoljára tán húszévesen készítettem, előtte viszont gyakran.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.15. 08:27:41

@Kató néni: Most látom csak a tojásszámot. Hány kiló tésztából főztél te carbonarat???? Ennyi sárgája egy hadseregnek is elég, bár 4 nagyétkű fiatalnak talán nem :)

Fenchurch68 2015.02.15. 09:30:25

@Andrass9: Ebből négy sárgáját máshoz használtam.
Egy kiló volt a tészta, az bizony felvette a tíz tojássárgát, szégyen, de még egy kis tejszínnel is rá kellett segítenem, mert nem volt elég csucsogós:)
(Jó, amúgy sem volt autentikus, mert itt Diósgyőrben a sarki hentes nem árul pancettát, minő meglepő, szóval közönséges császárszalonnával csináltam. Azért elfogyott.
(Az első kör után még ott állt majdnem a fele, de aztán mindenki repetázott. Az egyik srác szakácsnak tanul, és szegényt egészen megzavartam, mert állandóan elkéri a recepteket, mikor nálunk esznek, én meg mondom neki, hogy "liszt, amennyit felvesz", "úgyis látod, hogy mikor lesz jó", "nokedlitészta sűrűségre" - ők meg grammozós receptekből tanulnak.)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.15. 10:30:55

Szép napot!
Rám tört a köszvény, az ágyat nyomom két napja, úgyhogy nem sokat csacsogunk ma.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.15. 11:07:13

@Waka: Nem kellett volna posztolnom az oldalast / ettől hajoltál el a császárhús irányába :(

Isley 2015.02.15. 12:03:33

@Kató néni: amikor még gyakorlatlan voltam, engem is sírba lehetett vinni ezekkel és hasonló instrukciókkal " és készre sütjük" :)) stb.
a fehérje felhasználés engem is érdekelne, különösen ha nem süteményes

Fenchurch68 2015.02.15. 13:11:02

@Isley: Ecetes-sós vízbe engedve óvatosan megfőztem, aztán áttörve ment bele egy kis libazsír, újhagyma, só, bors, paprika. Egész jó zsidótojás íze lett, nem hiányzik belőle a sárgája.
(Szoktam a keményre vert tojáshabba sok reszelt sajtot - lehetőleg többfélét - keverni, és kisütni, de most sok tejterméket ettünk, nem akartam rátenni még egy lapáttal.)

Isley 2015.02.15. 13:22:12

@Kató néni: köszönöm, rengeteg fehérjém van fagysztva, de örökké mégsem maradhatnak...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.15. 14:20:13

@Isley: Egy pár ötlet, amire jól használható:
Húsleves vagy kocsonya derítésére: kemény habbá verve belekeverjük a zavaros lébe, addig főzzük keverve, míg kemény lesz és akkor leszűrjük.
Sókéreg madárhoz (te nem eszel halat, ha jól tudom): kb 2 -3 kg sót összekevered őrölt borssal, szerecsendióval, amivel csak akarod, majd a habbá vert tojással. Esetleg fél deci víz is mehet bele. Ezzel a péppel csomagold be a baromfit és 180 fokon süsd.
Tojáspörkölt: Jó az teljes keménytojásból is, de a fehérjét kifőződ egy jénai edénykében, amit a vízbe állítasz, majd felkockázod, és szokásos pörköltmódszerrel elkészíted. Előnye, hogy nagyon kicsi a zsírtartalma - szinte tiszta fehérje az étel.
Tojásfehérjerántotta: sok zöldpaprikával, hagymával érdemes készíteni, úgy nem hiányzik a sárgája :)

Most hirtelen ennyi jutott eszembe ...

Fenchurch68 2015.02.15. 15:48:14

@Andrass9: De rég főztem tojáspörköltet, és hogy szeretem! A kedves még nem tudja, de ő is szereti :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.15. 16:54:37

@Kató néni: Mindég előhozok valamit, amitől te újabb "érdekes" ételekkel örvendezteted meg az embered :)
Egy kicsit félek, hogy rajtam fogja elverni ...

Isley 2015.02.15. 17:15:40

@Andrass9: köszönöm, halat eszem, csak nyersen nem :), ilyen sóban sült halat is ettem már, de étteremben, itthon még nem csináltam, de kipróbálom

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.15. 17:34:14

@Andrass9: Már csütörtökön sajgott a bokám, szombatra teljesedett ki. Egy hajdani műtét hege mentén kezdett fájni, onnan terjedt szét. Holnap orvos, valahogy elvitetem magam.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.15. 18:05:04

Na ez az igazi, nem a kelttesztas.

Fenchurch68 2015.02.15. 21:29:19

@Andrass9: Komolyan ez a helyzet, hogy ha mondom előre: holnap tojáspörkölt lesz, akkor finnyáskodik. Ha meg elérakom, akkor megeszi, és kér még :)
Tudom, hogy most mindenki jogosan lenéz, és a küszöb alatt kúszok be a jelentéssel, de kész a sólet - az e havi bűnözési adagunk, mivel a bab nem paleo - kuktában főztem, mea culpa, és nagyon jó lett. A mennyiséget kicsit túllőttem, ha nem lenne tréfli a csülök miatt, holnap nálunk ebédelhetne a fél hitközség.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.15. 21:56:44

@Kató néni: a tojasporkolt annyira szar hogy mar jo
haggyad mar azt a paleot meg a kuktat
a solet sutoben keszul

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.15. 22:05:23

@Kató néni: soletet kuktaban...
anyam borogass
az nem solet
az valami babetel
edes istenem kato neni, egyszer probalj meg soletet fozni-sutni
www.youtube.com/watch?v=IsnhFGnUXz4

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.15. 22:37:11

na ennel a videonal sokkal kafabbat sutok, az nem kerdes, de elindulasi alapnak jo

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.15. 23:43:53

eleve soletbe nem kell marha
cask liba

susztertangó 2015.02.16. 05:51:19

Basszus, korán van még.Elsőre azt olvastam, hogy @hagyma: "sötétben nagyon erős." Na ja. Egyébként jobb kocsmákban nem mondják egy ételre, hogy szar-pláne, ha más főztjéről van szó. Vagy túl konzervatív lennék? Szerinted @~~Babette~/ Csak liba?
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
rosenstein.blog.hu/2010/06/12/a_mi_csaladi_soletunk

Benikuty 2015.02.16. 08:23:58

@susztertangó: igaz. ételre pedig, hogy kaja.

Benikuty 2015.02.16. 08:29:43

@susztertangó: A Rosenstein után menni eléggé jó dolog, nem csak ebben...
A mi házi disszidensünk pedig szájban erős, amúgy eléggé puhapöcs :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.16. 08:55:03

@Kató néni: Ne mentegetőzz, a kukta nem ördögtől való - pláne, ha siet az ember. Ráadásul én is mindig túl sokat sütök :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.16. 08:58:16

@hagyma: Kb annyira vagy jó abban is, mint a mákostésztában? Fogjál már vissza az arcodból egy kicsit.
A sóletbe pedig igenis kell nagy mennyiségű marha (lehetőleg a cupákos szegy, valamint füstölt marha is). Nem ártana megtanulnod a sóletkészítést (is).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.16. 09:08:15

@susztertangó: @Benikuty: Teljesen igazatok van. Kicsit elszaladt a ló a házi amerikásunkkal.
A sólet jó. Rosenstein jó. Már pácolódik a marhahús darab a füstöléshez :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.16. 09:38:06

Szép napot!
Távgyógyítással kezel a háziorvosom. Felhívtam szegényt, nagyjából huszadikra vette fel, betegen rendel, asszisztencia nélkül. Megbeszéltük a kezelést, kiírt a hétre, Kistesó meg elugrott a receptekért.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.16. 09:40:56

Ha már sólet, akkor kemence. Hajdan reggel vitték a pékhez a fazékban összeállított ételt, ott főtt meg délre. Mehet bele füstölt marha vagy -liba és töltött libanyak is.

Fenchurch68 2015.02.16. 09:50:13

@Andrass9: Ebben ráadásul füstölt csülök van, szóval teljesen tréfli :) Nevezzük egy jó sűrű, füstölt húsos, gerslis babfőzeléknek, nem sértődöm meg. Ha kaptam volna marhát, vagy libát, azzal főzöm, de nekünk nagyon ízlik.
Kicsit most szorítani kell a rezsin is, ha nyáron el akarunk menni valahova nagyobb hegyek közé, szóval nem vállalnám be a villanyóra sok időn át pörgetését.
@Waka: Még a 80-as, 90-es években a Tabáni Kakasban volt fenomenális sólet, ők kemencében sütötték, füstölt marhával, töltött libanyakkal, kuglival. Aztán bezártak elég hamar sajnos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.16. 10:46:43

@Kató néni: A csülköt Rosenstein sem tartja ellenségnek, csak akkor tréfli. Ám az íze lehet olyan jó, mint a marha/liba válogatásnak :)
A kuktával tényleg sok energiát spórolsz, mert a 120 fokon sokkal gyorsabban fő meg a csülök és a bab is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.16. 10:48:06

@Waka: Én meg úgy emlékszem, hogy péntek este vitték át a pékhez, aki a kenyerek után betette a kemencébe. Szombat reggel meg a gyereket szalajtották érte, neki ez nem számított munkának :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.16. 11:30:52

@Andrass9: Egy biztos, a sütés után lassan kihűlő kemence kell hozzá.

Benikuty 2015.02.16. 11:32:57

@Andrass9: @Kató néni: Egyáltalán nem ördögtől való, én az AMC gyorsfőző verziót használom. Sem árban, sem hatékonyságban nem versenyezhet vele az ősi változat, szóval valamit valamiért...
Egy ételt főz benne az ördög, az pedig a húsleves. Én azt soha...

Benikuty 2015.02.16. 11:34:21

@Andrass9: hánnyál' inkább borsót napszámba...többre mész. Konokabb, mint te!:D

Fenchurch68 2015.02.16. 12:02:07

@Waka: Mint tudjuk, a sólet szó etimológiája a chaud lit - meleg ágy-ra vezethető vissza :) Vad makrobiotikus időszakomban barkácsoltam főzőládát, modern rohanó világunk kihívásai alapján a házfelújításból elcsórt szigetelésből, egy forralás után bele a cucc, másnap reggel általában még forró volt, és a franc akarta mondjuk az egész búzát gázon három óra hosszat főzni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.16. 12:12:23

@Andrass9: ki mondta hogy nem jo a solet?
cask nem kuktaban
sutoben
mer' kemence nincs
\de mint emlitettem volt en nagyon szerettem a fustolt libas solet konzervet is, kifejezettem jo volt/
de ha magam allok neki akkor liba es suto

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.16. 12:16:46

najo eddig ketszer csinaltam, kb ugy ahogy a videon van tehat egesz tojast hejastol belesutve
nagy sikere volt a csaladban
a villanysuto 2-3 oras hasznalata 4 evente a solet vegett nem rezgeti meg az anyagi helyzetunket:)
ritkan fozok, de akkor megadom a modjat

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.16. 12:35:05

@hagyma: Nekem a Globus füstölt marhás konzervje jött be nagyon. Sajnos most már valamilyen íz hiányzik belőle. Persze egy jó hagymás libazsíros alapra rátéve, sokkal egyszerűbb, mint fél éjszaka sütni a sütőben. Évente azért kétszer készítek autentikus változatot. A töltött libanyak fűszerezésével variálok: nem sikerült egy jó keveréket még eltaláéni.

Fenchurch68 2015.02.16. 12:58:17

@hagyma: Hát nem tudom, te hogy csinálod, hogy alacsony hőfokon sütőben - ahogy autentikus - megsül 2-3 óra alatt, nekem kuktában volt két és fél óra.
Egyébként a keszthelyi izraelita hitközség ajánlásával készítettem kuktában :)
maimoni.cafeblog.hu/2008/11/01/az-en-tuti-solet-receptem/
@Andrass9: Főztem bele kuglit. Sajnos a töltött libanyakhoz nem álltak rendelkezésre hozzávalók. Legközelebb megcsinálom Römertopfban, lassan sütve, libával, és referálok, hogy mi volt a különbség.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.16. 13:03:33

@Andrass9: a globust is szerettem
foleg babfozelekben
mar elfelejtettem de volt egy nagyon kedvenc soletkonzervem
az nem globus volt
szerintem konzervben nagyon erosek voltunk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.16. 13:06:30

@Kató néni: szivem, ezt mar megbeszeltuk, hogy utalom a kuktat:)
amugy nem vagyok zsido/bar jo lenne, valahogy elveznem/
de a soletet azt cask kosher modon
uff

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.16. 13:37:58

termeszetesen marha is kell bele

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.16. 14:45:51

@Kató néni: ezt most latom
kuktaban 2 es fel ora?????
elfelejtettel alagyujtani

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.16. 14:48:15

@Kató néni: Sütőben/kemencében 6-8 óra. Szerintem Hagyma konzervbabot használt, mint minden amerikai :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.16. 14:48:33

amugy a babot
a fustolt libat es m arhat-akarmit erdemes beaztatni ejjelre
es akkor lerovidul az ideje

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.16. 14:50:17

@Andrass9: ne viccelj ar velem
kuktaban 2 es fel ora?
jo hogy nem robbant fel
be kell aztatni
siman meg van a sutoben 1=2 ora alatt nem hogy kuktaban

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.16. 14:51:47

Nagyjánynál éppen -3 fok van. Farenheit! A szélben -19-nek érezni, ami -30C!
m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/majokrumpli/clipboard01.jpg
Itt balközépen egy ablak teteje éppencsak látható, ami az első emeleti fürdőszoba ablaka.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.16. 14:54:25

@hagyma: Ha neked 2 óra, akkor az nem sólet, hanem húsos babfőzelék.
Aszongya, hogy két óra elég egy sólethez ... gggrrrrrr... Még baked beansből sem!!! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.16. 14:54:49

de alakrcintom
lassu suto eseten lehet 3-4 ora is
nade kuktaban?
aztatas utan 30 perc

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.16. 14:55:53

@Andrass9: babfozeleket fent fozok nem a sutoben
az meg vann aztatas eseten 1 ora alatt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.16. 14:57:47

eze volt jo a konzerv
bele a forro vizbe
10 perc
kesz a solet

Fenchurch68 2015.02.16. 16:05:03

@hagyma: @Andrass9: Nem szeretném, ha rajtam veszekednétek, mert életem első (sólete) babfőzeléke :)
Két óra után kinyitottam, puha volt benne minden, de kellett még hozzá egy kis lé, meg akkor tettem hozzá a tojásokat is, és így volt nyomás alatt még fél óra.
Azért, vazze, 47 évesen, nagycsaládosként, csak van annyi eszem, hogy a babot beáztassam. Sőt, át is szoktam forralni. Inkább ezt, mint madzagot kötni a nagylábujjunkra az ágyvéghez éjszaka.

susztertangó 2015.02.16. 16:22:52

Valamikor a szép 1986-os évben néhai Vili barátom névnapjára vettem egy nevével gravírozott literes söröskorsót, egy kis könyvet Zsidó ételek címüt és megdumáltuk, hogy bár nem kemencés, de sólet szerűt főzünk a könyv alapján. A Garai utcai piacon vettem liba zsírt és füstölt liba mellet és combot aztán kitrabiztam Újpalotára a zsákmánnyal.Kiderült se kukta, se előző éjjeli beáztatás, kb 5 óra múlva is kemény volt a bab lábasban főzve.Ráadásul a piszok nekem ajándékul a Nemi élet az élet delén túl. c. könyvet vette :-(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.16. 16:37:13

@susztertangó: Köszönöm!!!! Csodás kép, még csodásabb eledel!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.16. 16:39:54

@Kató néni: Majd pont rajtad vesznénk össze? Hagyma túl messze él, én meg már túlkoros vagyok hozzád :)
Csak azt viselem néha nehezen, amikor játssza az eszét. A +fél óra is rendben van, abból +2 szokott a sütőben pihenő edényre jutni. Azt meg nem is feltételeztem, hogy nem áztattad be a babot. Ilyen csacsiságot legfeljebb én követek el néha-néha :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.16. 16:40:41

@susztertangó: :)))))))))))) És tartottál belőle bemutatót cserébe a sóletért???

susztertangó 2015.02.16. 17:47:31

@Andrass9: Abban az évben volt egy 21 éves barátnőm Szegeden. Nagyon süti volt, de nagyon strapás."Lazítani, próbálj meg lazítani..."

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.16. 18:02:58

@Kató néni: Fatornyos falumban a nyári konyhában szinte folyton égett a tűz a sparheltben (igaz, nyáron csak hetente kétszer gyújtottak be), azon főtt a dara. Azon készült az étel, a szélére húzva remekül lehetett volna sóletet főzni.
@susztertangó: Azért megnéztem. Szép! Héjában sült krumpli lesz a vacsora.

Fenchurch68 2015.02.16. 18:19:32

@Andrass9: Én meg egy csomó mindent elfelejtek megsózni. Pedig szerelmes vagyok :)
Tényleg szívesen csinálok autentikusan ételeket, nyári táborokban mindig nagy sikerem volt, mikor a kölkökkel kenyeret sütöttünk, meg friss túrót készítettünk, aztán gyorsan megettük mindet.
(Avatárt váltottam, csak hogy lássátok, nem csak okos vagyok :D )

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.16. 19:31:26

@hagyma: Mikor kapod meg az allergiavizsgálat eredményét?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.16. 19:33:58

@Kató néni: Háááttt - ha nem szólsz, fel sem tűnik az új avatar :) Én például ezért nem váltogatom.
Jól látom, hogy ott egy hölgy ül szoknyában? Mást nem tudok belőle kivenni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.16. 19:36:03

@susztertangó: Akkor mi már a harmadik gyereket vártuk :) meg elkezdtünk építtetni a mostani házunkat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.16. 19:39:48

sajnos nem javultam, iden meg nem dolgoztam
hianyzik az aktivitas

Benikuty 2015.02.16. 19:54:04

kicsit off...
imént készült el a kedvencem, a káposztás kocka. Na. ez nem hír. Az viszont talán, hogy most próbáltam ki azt a módszert, hogy a száraztésztát hideg sós vízben tesszük oda.
Az eredmény minden várakozásomat felülmúlta...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.16. 20:05:15

@Benikuty: lenyeg hogy a kaposzta jol meg legyen csinalva es borsosan
ezt a tesztat hideg vizben nem ertem
meg kell fozni oszt jonapot

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.16. 20:50:31

@Benikuty: Akkor még azt is elárulnád, hogy mennyi tésztát mennyi vízbe tettél? Szívesen megpróbálnám én is. A cvekkedlit pedig imádom (sósan, borsosan)!
Valamilyen, jobb, soktojásos tésztából főzted?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.16. 20:51:11

@hagyma: Nagyon érdekel, mit hoznak ki. Drukkolok, hogy megelőzhető legyen!!!

Benikuty 2015.02.16. 21:14:51

@Andrass9: Mostanában eléggé rákattantam a Luigi Tomadini durumliszt tésztára. Ennek egyik oka a jó ár/érték arány, és az állítólagos alacsony GI. A metroban veszem, 370/fél kg.
A tésztát beleszórtam a fazékba, majd felöntöttem hideg vízzel (épp, hogy ellepje), sóztam, majd lefedtem. Talán kétszer kellett megkeverni, semmi zsíradék, és egyéb hókusz-pókusz. Mire felforrt, gyakorlatilag készen volt, kellemesen "beleharapós" állagú.
Majd kipróbálom a 8 tojásos Molnár tésztából is, ha a Tomadini készletem elapad...

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.16. 21:37:05

Mint olaszteszta rajongo, sajat meglepetesemre is, a spar sajatmarkas tesztajat nagyon jonak minositettem. Az ara plane jo.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.16. 23:49:01

@~~Babette~~: de hogy lehet inditani egy tesztat hideg vizben es miert?
a tesztat forrsasban levo vibe teszem

5 perc megfozom
joestet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.16. 23:52:01

nekem nagyon jol bejaratott tesztaim vannak
itt amugy nagyon olcso a teszta
de nekem meg vannak a tutik
a mamkaosnak valo is ott all a szekrenyben

hat OK 2 honapja, de mak is va teszta is
meg az allergiam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.17. 00:59:58

atv-t nezek
az a allergiam vegett
nem lehet olyan szonokot talalni aki tud beszelni?
ez az amon ada selypit
nem biznek ra egy makostesztat sem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.17. 07:45:58

@hagyma: Te meg egy idióta vagy oszt jóestét :)
Azért, mert még életedben nem hallottál az általad félig ismert mesterség trükkjeiről, nem az a hozzáállás, hogy csak úgy a jó, ahogy TE szoktad csinálni. Legfeljebb megjegyezném, hogy ilyet sem hallottam még. Vagy elgondolkodsz rajta, milyen is lehetne. Ebben az esetben érthető gondolat is van a hátterében. A száraztészta főzési idejének 3/4-e azzal telik, hogy visszanedvesítsük a tésztát. A maradék, amikor meg is fő. Ez különösen a durum tésztára vonatkozik, amiben nincs tojás, jobban kiszáradt. Tojásos tésztával is a kiszáradáskori vizet kell először pótolni. Nem működne a módszer viszont friss tésztával, mert abból nem hiányzik semmi víz :)

Fenchurch68 2015.02.17. 09:30:21

Durumtésztákkal jól működik ez a kevés és hideg vízben főzés, a tojásosoknál (nekem) nehezebb eltalálni a vízmennyiséget.
Mi annak idején azért találtuk fel a spanyolviaszt :), mert bográcsban amúgy elég nehéz lett volna carbonarát főzni, viszont volt rá igény... (Még internet se volt, ezért kellett magunktól okosnak lenni.)
@Andrass9: Nadrágban, és nem hölgy, hanem én, a két halmaznak nincs metszete :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.17. 12:51:26

@Andrass9: akkor ukrajnaban tuntessen
hat en mar maradok a forroviznel, a tessztaim igy tokeletesek

Benikuty 2015.02.17. 13:55:42

@Andrass9: hallottam, kipróbáltam, bejött. Ennyi.(meg egy bambi)
süti beállítások módosítása