Egy olasz étteremben találkoztam elõször mártogatós fûszerolajjal. Egy tálkára kiöntöttek valamilyen fûszerezett olajat és friss, meleg kenyeret (na jó, nem kenyér volt az, hanem pizzatésztából frissen sütött pici zsemlécskék) adtak hozzá tunkolni. Az olivaolaj egészséges, az íz pedig fenomenális volt.
Amióta itthon vagyunk, rengeteg a zöldfûszer a kertben, gyártom hát ezeket az olajokat. Persze szárazfûszerbõl is lehet készíteni, csak nem olyan intenzív az íze.
Szüreteltem a fûszerágyásban:
- oregano
- rozmaring
- petrezselyem
- zellerlevél
- snidling
- majoranna
- zsálya
- csombor
- kakukkfû
- bazsalikom
- paradicsom
- fokhagyma
- só
- feketebors
- 2 liter extra szûz oliva olaj (az nem terem a kertben :)
Ebbõl a rengetegbõl álltam neki többféle olajat készíteni. Az évek folyamán kitanultam, hogy ha a fûszert megmosom, akkor bizony nagyon alaposan le kell szárítani, vagy lassan bepenészedik az üvegben. Azután rájöttem, hogy a nedvesség egy részét az olaj forrósításával is ki lehet szedni a levelekbõl, és még az olaj íze is finomabb lesz.
Leszáraztam, tisztítottam hát a fûszereket, salátacentrifugával kikergettem belõlük az öblítõvizet.
Elõször egy sima bazsalikomolajat készítettem. Hozzáadtam egy kanálnyi sót is.
Kislábasban felforrósítottam, majd botmixerrel emulgeáltam.
A forró olajat befõttesüvegben tettem el. Láthatóan szépen megdarálta a mixer a leveleket.
A többi fûszerbõl egy "generálolajat" készítettem, apránként adagolva az aprítógépbe az összetevõket. Rozmaring, só és szinesborsok a fûszeraprítóba kerültek, mert azok a legkeményebbek. Azután még a csombort is hozzátettem sóval, fokhagymával és kis paradicsommal. A maradék zöldfûszer már a nagyobbik aprítóba fért csak, de az is összevagdosta. Az egészet 1 liter olivával felfõztem, hogy a víz kimenjen belõle, az illóolajok pedig átköltözzenek az olivába.
Szépen elosztottam az üvegek között A tölcséren kicsit nehézkesen ment át, de egy evőpálcikával felgyorsítottam a folyamatot.
Végül pedig mindegyik üveget felöntöttem a tetejéig olajjal.
Most a kamrában várják a felhasználást. 2-3 hetente, vagy amikor eszembe jut, felrázom õket. Egy üveg persze a konyhában van, hisz nem csak tunkolni jó, de húsokat ezzel az olajjal sütni, vagy salátaöntetbe is elsõ osztályú. Lett 2,5 liter belõle, vihetnek a gyerekek is maguknak.
Az utolsó 100 komment: