Elegünk lett a télbõl, pláne, hogy 15 fok meleg volt hajnali kettõkor! Tiszta diliház, ezt a telet el kell temetni! Meg is invitáltuk az utcát egy kis esti sültkrumplira, borozásra téltemetés címszó alatt.
Ha ennyien temetjük, talán sikerül is :) Ez az étel gazdaságos, könnyû elkészíteni és majdnem mindenki szereti.
Alig kell hozzá pár dolog (14 fõre):
- 3,5 kg krumpli (apróbb szemûbõl csinosabb, ízletesebb, de nagyból is sikerül)
- 5-8 dkg só
- vaj
- libazsír
- kacsazsír
- savanyúságok
- sok vörösbor (vagy fehér. Vagy vodka ...)
A krumplit alaposan le kell sikálni, mert a vendégek nagy része héjastul megeszi. Nálunk erre a célra egy körömkefe van rendszeresítve. A megmosott krumplikat feldarabolom a méretétõl függõen kettõbe, négybe, vagy hat darabra.
Ezután egyesével megsózom a vágott felületeket (vágás után már nem mosom meg, mert a keményítõre a felületén szükség van).
Amikor mindet besóztam, alaposan összerázom, hogy a kioldott lé bevonja a héját is, így mindenfelé egyenletesen sós lesz. A sütõt elõmelegítettem 220 fokra, a krumplikat héjukkal lefele pedig a sütõrácsra sorakoztattam.
Egy órát sült két rácsnyi krumpli a sütõben, amikor készre jelentettem. A vendégek is épp befutottak az illatra!
Egy nagy fatálba terítõ közé tettem a krumplit, hogy melegen maradjon, közben meg sült a harmadik rácsnyi is.
A zsírokat egy-egy tálkában szolgáltam fel hozzá, a vajat pedig a vajtartóban. Ki-ki eldönthette, milyen zsiradékot eszik hozzá, meg a salátákból/savanyúságokból is válogathat. Az idei saját uborka és kecskeszarv paprika volt a két nyertes közülük.
Bor meg sör rendesen fogyott az est folyamán ... Az időjárás ismét a +15C felé tendál a napokban!
Az utolsó 100 komment: