Biztos nem a legjobb ötlet születésnapra paradicsomlevest fõzni, de még volt valamennyi paradicsom, amit nem vitt el a paradicsomvész, volt hozzá minden fûszer is a kertben. Sõt: még egy szép csokorravaló virág is került.
Az összetevőket és a csokrot leszüreteltem, míg a feleségem dolgozott: jó lesz meglepetésnek.
- 1,5 kg paradicsom vegyesen
- 1 vereshagyma
- 1 szál zellerlevél
- pici csokor petrezselyem
- kevéske oregano, majoranna
- 12 levél bazsalikom
- só
- 2 ek olivaolaj
- 1 kk cukor
- 1 kk liszt rántásnak
- 1 késhegynyi pirospaprika
- 1 marék betütészta
A hagymát apróra vágtam és felét kevés oliván megpároltam.
A paradicsomokat meghámoztam, felaprítottam és a hagymára tettem. Nagyon hamar levet is eresztett, addig fõztem hát, mig szétestek a kockák.
Felaprítottam a petrezselymet, külön még a szárát is, mert az finom, ahogy roppan a levesben. A bazsalikomot valamiért ilyen hosszúkásra metélik egyes szakácsok. Legyen úgy. Belevágtam egy pici oreganot és majorannát is.
Egy csöpp oliván világosra pirítottam a lisztet, belekevertem a paprikát és felöntöttem a levessel egy könnyű rántásnak. Nem éreztem eléggé édesnek a lét, ezért tettem bele kis cukrot is (szeretem a paradicsomlevest cukrozni amúgy is). Belefõztem a levesbe a betütésztát - annak csak néhány perc kellett, hogy megfõjön. A levesbe végül belefõztem a zellerlevelet, amit ki is szedtem magamnak, mert csak én szeretem.
És meg is ettük.
A csokor és a leves is sikeres meglepetés volt ...
Update!
Jutott mára egy kis csiperke, frissen szedve. Nem tudtam megállni, hogy ne csináljak belõle levesbetétet magamnak. Semmi faxni:
Szabvány paradicsomleves ezúttal a Dawtona és a Spar paradicsomsürítményeiből, de a saját zeller és petrezselyemfelhozatallal. Megpirítottam a negyedelt gombákat egy csöpp maradék hurkazsíron és a kész levesbe kanalaztam. Betűtészta nem volt itthon, maradt a cikkcakktészta a többieknek.