Néha rámjön, hogy ennék egy paradicsomlevest. Szerencsére ilyenkor mindig megkérhetem a feleségem, hogy főzzön egyet, de most éppen nem volt itthon. Én meg nagyon ettem volna!
Nem olyan ördöngősség az, nem is biztos, hogy posztra érdemes, dehát lassan a zsíroskenyeret is megírjuk.
Van ez a fél kilós papírdobozos olasz sürített paradicsom, aminek nagyon jó íze van. Kijön belőle egy adag töltött parika szaft vagy egy másfél liternyi paradicsomleves. Annyira nem jó, mint amit én csináltam a nyáron, mint a sült paradicsom melléktermékét, de az elfogyott.
Kell hozzá:
- 1/2 kg paradicsomsürítmény (vagy két 10 dekás fácános sürített paradicsom, ami szintén jó)
- 2 kis fej hagyma
- 3 szál zellerlevél
- kis csokor petrezselyem
- Frissen vásárolt bazsalikomlevél kis marékkal
- 1/2 ek cukor
- 1 kávéskanál liszt
- 1-2 ek oliva olaj
- egy marék betütészta vagy rizs levesbetétnek
- só, bors
A hagymákat nagyon apróra kockáztam, majd a felét egy kis olajon megpirítottam. Rászórtam a kis lisztet, és alaposan körbekergettem a fazékban, majd felöntöttem egy kis hideg vízzel. Alaposan elkevertem, bár a hagymához tapadt liszt nem csomósodik könnyen.
Beleöntöttem a passzírozott paradicsomot és beletettem a szárított zellerleveleket. Adtam még hozzá vizet, amivel előzőleg a paradicsomos dobozt kiöblitettem. Így kb 1,2 liter lett, amit még tovább higítottam, ahogy felforrt, és besűrűsödött a leves.
A petrezselymet, bazsalikomot apróra metéltem - különösen figyelve a petrezselyem szárára is, mert az is belemegy a levesbe.
Amikor a leves rendesen felfőtt, beleszórtam ezt a kupac aprított izbombát egy nagy marék betűtészta kíséretében. Sóztam és egy kis borsot is daráltam bele. Kóstoltam, hogy kell-e bele a cukor, illetve mennyi, de - bár előkészítettem - nem volt rá szükség.
Kb 5 perc alatt megfőtt a tészta és az aprított zöldek is. Kiloptam a tányéromba a zellerlevelet, mert azt csak én eszem és nagyon szeretem. Rámertem egy nagy adagot a friss levesből, és már ettem is.
A leves elkészült 25 perc alatt fotózással együtt!
A darabosra hagyott petrezselyemlevélszár és az apró hagyma remek roppanós marad - mintha egy levesbetét lenne.
Egy teljes napig volt belőle a fazékban ...