Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Zabafalatok

2015.01.02. 07:00 Waka

Ül a két liba délelőtt tízkor az irodában és majszol. Ropogtatják a kekszet - melyet mostanság a kies Szlovákiában gyártanak, és arról a magyar városról neveztek el, mely Mosoni-Duna mellett épült a Rába és a Rábca összefolyásánál -, szóval ropogtatnak és közben olvassák a csomagoláson lévő tájékoztatót.
- Hú, stabilizáló!
- Juj, térfogatnövelő!
- Glükóz-fruktózszirup, pálmaolaj! - sopánkodnak, közben jár a szájuk, mint két beekizett hörcsögnek.
Másfél óra van az ebédig, ezek meg tömik magukat, délután aztán sivalkodnak, hogy fáj a hasikájuk.
- Na - gondoltam -, adok én nektek. - Aztán persze nem adtam, valahogy mindig kiment a fejemből.

15.jpg


Most, hogy itthon vagyok az ünnepek alatt, a kertben nemigen van mit csinálni, temérdek időm van a konyhában matatni. Karácsonyra sütöttem egy tepsi zserbót, de mivel magam vagyok, igen keservesen fogyott el. Vasárnap vacsora után aztán rám tört az "édesség-ehetnék". Persze semmi nem volt itthon, két almát megettem, de pocak még kívánt volna valamit. Hétfőn előkotortam azt a két kiló mogyorót, amit még előző héten törtem hirtelen felindulásból, és kiválogattam. Alig két óra alatt megvolt.

1.jpg2.jpg
Először azt gondoltam, kimérem a hozzávalókat, aztán másnap összedolgozom és megsütöm. De volt időm bőven, nekiveselkedtem hát, és elkészítettem a tésztát teljesen. Mint később kiderült, ritka bölcs döntés volt, de ne szaladjunk a dolgok elébe.

Hozzávalók:
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 15 dkg zabpehely
- 20 dkg barna nádcukor
- 20 dkg mogyoró vagy mandula esetleg dió (földimogyoróval is érdekes lenne)
- 20 (25) dkg vaj
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1/2 zacskó sütőpor
- 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
- 1 egész tojás
- csipet só

Kimértem a mogyorót, és a wokban folyamatosan kevergetve megpirítottam. Mikor kissé kihűlt, amennyire csak tudtam, ledörzsöltem róla a hártyát.

3.jpg4.jpg
Régi tapasztalatom a mogyoróval, hogy elég kelletlenül viszonyul a kávédarálóban történő őrléshez. Pillanatok alatt összetapad, felragad a daráló falára, és a fele egyben marad. Azt találtam ki, hogy a zabpehellyel együtt darálom le, úgyis meg kell őrölni azt is. Így is történt, egy kanál mogyoró mellé tettem egy kanál zabpelyhet, és egészen jó lett, alig maradt pár nagyobb darabka benne.

5.jpg6.jpg
Kimértem a többi száraz hozzávalót is, összekevertem őket, aztán hozzáadtam a vajat is.

7.jpg8.jpg
Összegyúrtam ez egészet, de nagyon száraznak tűnt. Rájöttem, hogy az eredeti recept mindössze 10 deka magot írt, én meg a kétszeresét használtam. Gyorsan beletettem még öt deka vajat és azzal is összegyúrtam. Ekkor vettem észre a tojást az asztalon. Beleütöttem, gyúrtam, hát olyan lágy lett, hogy kenni lehetett volna.

9.jpg
Esetleg keverhettem volna még hozzá lisztet, de nem volt kedvem tovább vacakolni vele, két részletben fóliába tekertem, hurkát formáztam belőle, és betettem a hűtőbe pihegni.

10.jpg
Másnap aztán kiderült, hogy a tészta remekül megszilárdult, prímán lehetett dolgozni vele. Amíg meg nem melegedett, mert onnantól megint megpuhult.
Kitekertem a hurkát a fóliából, és késsel vékonyan felszeltem. Ujjal ugyan egy kicsit igazítani kellett rajta, de nem esett szét.

11.jpg
Sütőpapírral bélelt tepsire raktam őket, 24 darab fért el egyszerre.

12.jpg
Először direkt sütöttem, hármas fokozaton, de túl gyorsan sült az alja, a teteje meg puha maradt. A második adagnál a tepsi alá raktam a régi sütőből kimentett alumínium tepsit, és kettes fokozaton sütöttem. Nagyjából 20 perc alatt sült meg, ekkor még kicsit puha volt a teteje, de ahogy kihűlt, megszilárdult.

13.jpg
Körülbelül száz darab keksz jött ki belőle. Igen finom, illatos, omlós, sőt olyan omlós lett, hogy csak tányér fölött lehet enni. Pár napra megvan az esti csemege.

14.jpg
Összetevők: Teljes kiőrlésű búzaliszt kb. 20 %, zabpehelyliszt kb. 15 %, cukor kb. 20 %, mogyoró kb. 20 %, állati zsiradék kb. 20 %, tojás kb. 4 %, stabilizátor dinátrium-difoszfát, térfogatnövelő szer nátrium-hidrogén-karbonát, kukoricakeményítő, etilvanilin. étkezési só, nyomokban ujjnyomokat tartalmaz!

Tápérték:

energia kcal/100g 463,0
zsír g/100g 15,0
szénhidrát g/100g 25,0
ebből cukor g/100g 20,0
élelmi rost g/100g 5,6
fehérje g/100g 7,8

51 komment

Címkék: vaj sütőpor fahéj zabpehely barnacukor vaníliás cukor teljes kiőrlésű liszt törökmogyoró zabfalat

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr737026527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.02. 08:53:51

Tetszik a cikk, jó a hangulata. Nomeg ennék is ilyen kekszet ebéd előtt, miközben az összetevőin szörnyűlködöm :)
Csak a nátrium difoszfát nem világos az összetevőkből. Az a vanilincukorból vagy a sütőporból jött?

Daró 2015.01.02. 09:04:46

Ezt biztosan kipróbálom, Köszi!

látjátok feleim szümtükkel 2015.01.02. 09:14:42

Ebben a kekszben a nyomokban ujjnyomokat tartalmaz az egyetlen zavaró körülmény.:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.02. 09:15:59

Szép napot!
@Andrass9: A sütőporban van. Először szalakálival akartam, de nem volt itthon, így maradt a sütőpor.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.02. 09:27:59

mogyorót használó üzemben készült!

Topy 2015.01.02. 09:37:35

@Waka: mostanság már az allergéneket is fel kell tüntetni! ;)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2015.01.02. 10:17:19

Olajos magvat kávédarálóban soha. Hacsak nem szeretnél nagyon egy újat.
Most ünneprontó leszek, mióta ezeket a kekszeket nem "mi" gyárjuk, számomra finomabbak. Bár az én egy darab/kétév adagom nem mérvadó.
Apropó: láttatok már pilótkekszet "szabályosan" evő gyereket?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.02. 11:18:00

@hajdulaszlo (volt hajdul): A kávédaráló, melyet használtam, körülbelül 25 éves. www.zsibvasar.hu/estatic/c2i/2170/2170206.jpg
Mivel nagyon szerettem volna egy újat, kértem egyet névnapomra 6 éve. Azóta is remekül van, ki sem bontottam a dobozából. www.avplanet.hu/bosch-mkm6000-kaveorlo.html
Boltban nagyon ritkán veszek kekszféléket, lehetőség szerint magam készítem, ezért nincs összehasonlítási alapom.
A szabályosan annyit tesz, hogy kettészed, krém kiharap, aztán a tészta valahogy leküzd?

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.02. 11:21:41

@hajdulaszlo (volt hajdul):
nyugodtan, csak kell melléjük tenni egy kanál kristálycukrot...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.02. 11:44:57

@hajdulaszlo (volt hajdul): Ahogy @Babette .: mondja, cukorral fel lehet szivatni az olajat, így nem ég le a daráló. Mióta eszemet tudom, mindig azzal daráltuk a mákot, mert nem volt az a kék vas. Aztán, amikor lett, annyira fáradságos meló, hogy visszatértünk a kávédarálóhoz.
Most viszont rendeltem egy komoly darálót, ami kifejezetten mindenféle magok őrlésére készült. Állítólag jövő héten megjön, majd beszámolok!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.02. 11:46:43

@Waka: Azt bizony úgy kell enni. Az amerikaiaknak is van hasonló, az Oreo cookie, aminek a tésztájához rengeteg felhasználási recept van, mert a gyerekek azt inkább nem eszik meg :)

medvedr 2015.01.02. 11:47:03

Ez elég egészségtelen étel a zabliszt meg a rost tartalommmal együtt is, bár finom. Nem vagyok egészségmániás (na jó, egy picit), de nassolni, kekszezni nagy hülyeség. OK nem az ünnepek alatt, vagy egyszer kétszer egy évben, hanem gyakran.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.02. 12:42:38

@medvedr: Teljes mértékben egyetértek veled. nem is sütök ilyesmit túl gyakran. AZ édes sütemények nálam többnyire második fogásnak készülnek.

medvedr 2015.01.02. 13:28:49

@Waka: Nálam a keksz, és az aprósütemények, chipsek a nassolás quintesszenciája, holott ez nyilvánvalóan nem teljesen igaz. Talán azért, mert ki lehet rakni, kint van, és eteti magát. Mondjuk ebben az időszakban szoktam nassolni azért, de évközben tényleg elenyészően ritkán. Amúgy meg jó egészséget, minden jót!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2015.01.02. 13:33:33

@Waka: Pontosan, így kell enni a pilótakekszet. A túróruditmár mem is mondom, meg a jobbfajta nápolyit.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.02. 13:35:26

@medvedr: Neked is hasonló szépet és jót! A nassolással úgy vagyok, hogy lehetőség szerint bele sem kezdek, mert addig eszem, míg látom. Ha már nagyon nem bírok magammal, egy almát vagy egy szál sárgarépát kapok elő. Most azonban volt rá idő és alkalom is.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.02. 13:55:15

hát pedig a nassolás az élet egyik értelme...

susztertangó 2015.01.02. 16:12:52

Ha jól tévedek Újpesten a Mátyás téren van egy maszek nápolyis, ott vettem egyszer csokisat..jó sokat. Friss volt ropogós és egy kiló. Némi sörrel nagyon hamar el bírt fogyni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.02. 16:28:39

@susztertangó: :)
Elég érdekes sörrel kombinálni :)

susztertangó 2015.01.02. 19:00:33

@Andrass9: Ez még vitéz koromból maradt. Tömény szénhidrát. A kantinban 20 deka nápolyi, egy kori sör-boldogság.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.02. 19:10:43

@susztertangó: Ja, úgy már értem. Én nem vitézkedtem: untauglich ...

Fenchurch68 2015.01.02. 19:52:54

Amíg a lányok még kisebbek voltak, mindent megcsináltam nekik házilag. Nagyon szerették az ilyesmi omlós zabkekszet házi nutellával. Életem egyik legszebb bókja volt, mikor valamelyik mondta szülinapi buliból jövet, hogy evett "igazi" kekszet meg igazi nutellát, de a kanyarban sincs az enyémhez képest. Kicsi volt még ahhoz, hogy hízelegjen, elhittem neki :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.02. 20:01:12

@susztertangó: A kakaós nápolyit nagyon szeretem, ennek dacára ritkán veszek (bő két éve nem vettem), de csak a vékony ostyás, vékony - igazi kakaós - töltelékes jön be. A vastag ostyába kent, nugát- vagy az ördög tudja, milyen krémmel adjusztált, téli fagyis-, barackmagos töltelék ízű vacaktól a falra mászok. A győri ebből a szempontból például egészen jó.

Topy 2015.01.02. 20:44:57

@Andrass9: volt nekem egy kollégám aki a tojássalátát csak és kizárólag lekváros piskótatekerccsel ette :)

Boar... 2015.01.02. 21:10:38

@Kató néni:
Akkor azt a nutella receptet de szaporán...
:-)

susztertangó 2015.01.02. 21:19:46

@Waka: A Balaton szelet is jó-csak most tiltólistás. Persze egy lecsót, ha már kenyér nélkül vagyok kénytelen élvezni, csak sörrel öblítem le..ahogy Andrass9 mondaná: PUK MEG ősemberkaja...@Andrass9: Ilyen nagyon hasznos jelzője Faternak volt, gágogott a talpa és ez feltűnt volna az ellenségnek, kész lebukás!Utána, meg, hogy SZUt se ismerje meg,Bay Zoltánnak köszönhette, 8 embert tudott az izzóban visszatartani, F. ott dolgozott, mech és elektro műszerész volt. Oral und Family history.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.02. 21:31:38

@Topy: Mindkettőt imádom, de egyszerre??? :)

susztertangó 2015.01.03. 06:07:02

@Andrass9: Bélabácsi eredeti vagy imposztor? Valahol emlitetted, hogy a kuktás ossobucco by Mitzi, csak imposztor. Hívasd meg magad:
chiliesvanilia.blogspot.hu/2009/01/gyors-ossobuco.html

Fenchurch68 2015.01.03. 08:59:37

@Boar...: Vannak remek receptek a neten, amit akkoriban én csináltam, az eléggé bioősanya cucc volt. Ledaráltam a szárazon megpirított mogyorót, kb. 20 dekához hozzáolvasztottam egy tíz dekás vajat, pár kanál mézet meg karobot (ma már biztos kakaóval csinálnám :) és a végén egy kis tejszínnel állítottam be az állagát. Valószínűleg nem sok köze volt ízre a bolti Nutellához, de a gyerekeimnek ez volt az origó :D (Szörnyen hangzik, de nagy siker volt, ha sütöttem sütőtökös vagy répás muffint, és a közepébe kanalaztam egy evőkanál mogyorókrémet. Azt hiszem, már elsütöttem itt azt a régi Waldis poént, hogy mi az: glutén-, tej-, tojás- és cukormentes biosüti? Komposzt.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.03. 09:00:35

@susztertangó: Nem tudom milyen Bélabácsiról beszélsz. A régi blogkocsmás az Bélabácsi2 volt.
A kuktás osszobuco meg csak számomra nem elfogadható, de attól még lehet finom is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.03. 09:03:34

@Kató néni: A komposzt jó :)))) Ma már rövidebben is leírhatod - mi az: paleo süti ...

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.03. 09:05:40

@Andrass9:
emlékszem, anicával még nyomoztuk is bélabácsit, olyan hirtelen tűnt el, hátha baj van és segíteni kell,
de semmire nem jutottunk...

Fenchurch68 2015.01.03. 10:51:10

@Andrass9: A paleo süti meg kenyér az erős kompromisszum. Én jól elvagyok zöldségen, fehérjén és zsíron :)
Az ember átesik mindenféle életszakaszokon, én a bioöko ezomami szakasznak köszönhetem, hogy elmúlt a parlagfűallergiám, a kölykök meg így jártak, az átlagnál kicsit több komposztot kellett megenniük :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.03. 12:13:42

Szép napot!
Lassan kész a húsleves meg egy finom poszt.
@medvedr: Egész délelőtt azon spekuláltam, mivel lehetne kiváltani az egészségtelen hozzávalókat. A cukor helyett esetleg édesítőszert lehetne használni, bár nem sok bizodalmam van bennük. A zsír már keményebb dió, hiszen az adja a tésztának az omlós állagot. Tovább dolgozom a kérdésen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.03. 12:45:51

@Babette .: Szerintem azért tünt el, mert elkezdtetek nyomozni utána. Ő gyakran otthagyta a netet egy-egy időre, viszont nagyon vigyázott az anynomitására.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.03. 12:48:21

@Waka: remelem a huslevest nem kuktaban fozod:)

ha valamit cask egeszseges hozzavalokkal fozol, sutsz, az jo nem lehet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.03. 12:51:26

@Andrass9: most elkepzelem, ahogy belabacsi utan nyomozas indult
ne rohogtess

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.03. 13:24:14

@Andrass9: szerintem nem figyelmesen olvastad el, amit írtam.

Boar... 2015.01.03. 14:04:24

@Kató néni:
Köszönöm!
Ezek a hozzávalók teljesen rendben vannak,semmi műbizbasz...

Pinka-Panka 2015.01.03. 18:08:40

Sziasztok és szép estét!

Waka, köszi, ez jól hangzik nagyon. Én szeretem az ilyen nyalánkságokat, pedig nem is vagyok édesszájú.

Mai ebéd, tarhonya leves, sóska, meg krumpli és két virslit sütöttem meg karikára. Éppen elég volt.
Nasinak, összereszeltem a zöldségeket és sütőben megsütöttem, hagymafélékkel.

Holnap meg csirkemell lesz, valami egészségtelen módon.
Salátával.

Pinka-Panka 2015.01.03. 18:11:59

@medvedr: a zabliszt egészségtelen? Vagy a keksz? Véleményedre lennék kíváncsi, melyik liszt, amelyik a legjobb? Kenyér sütéshez kérdem, meg úgy, hogy minél kevesebb legyen a szénhidrát?
Sajnos erre is kell figyelnem, s elég gyerekcipőben járok, tudom az volna jó, ha nulla lenne, de valami házi sütéshez, talán jobb, ha csak 1 szelet is az, mint a boltból.

susztertangó 2015.01.03. 19:01:32

@Andrass9: :-( Már asssszittem, hogy CSAKAJÓ blog Hogyan készül a jó forralt bor? -nál ő van.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.03. 20:35:03

@hagyma: Nincs kuktám, valahogy elkeveredett a hosszú évek alatt.
@Pinka-Panka: :) Szerintem a cukorral és a vajjal van gond. Gondolj bele, milyen arányban van benne.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.03. 21:46:14

@Waka: pedig palinkafozesre meg jol johet

na itt football hetvege van
go Carolina
kaja?
chicken parmesan tesztaval

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.03. 22:13:48

@hagyma: Nálam holnap borjú T-Bone steak a családnak szibériai salátával (ilyenkor nincs corn, hogy süthessek a grillen).
Még nincs ötletem, hogyan ízesítsem, de majd kitalálom. Levesnek meg egy gyöngyös aprólékleves lesz - sok volt a húsleves karácsonykor.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.03. 22:14:40

@Waka: Az a cukor meg vaj az finom. Képzeld mennyire káros lenne, ha melasszal és margarinnal készítetted volna! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.03. 22:36:13

@Andrass9: imadom a sult kukoricat/megsul az sutobven is/
a T-Bone meg a fofavorit

tudom nem szereted a focit, de a palyameretu amerikai zaszlo es a himnusz meg volt
kezdodik a meccs

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.03. 23:06:43

@hagyma: Na látod! Én meg foci helyett sült kukoricát majszolnék :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.03. 23:29:48

@Andrass9: megy az egyutt is
kis sorrel stb.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.04. 10:01:57

@Andrass9: Finom hát. Igazából nem is a felhasznált alapanyag a sarkos kérdés, hanem a mennyiség. Apránként adagolva nincs vele nagy gond, csak hát ki a fene tudja abbahagyni, ha ott van előtte?
süti beállítások módosítása