Szép pecsenyekacsamájhoz jutottam a madarasban. Nem mirelit - csupán elõhûtött volt. Régen ettünk rántott májat, itt van hát a lehetõség.
Persze az ilyen vákumcsomagolt májak sokkal nagyobb kiszerelésben jönnek, mint amennyit egy ülésre ketten megeszünk, ezért adódott, hogy a maradék májból májkrém/pástétom/püré/akármi (nem kívánt rész törlendõ) legyen.
Mivel valami körítés is kellene hozzá, egy kis adag krumplipürére szavaztam. Azt is rég ettünk már. Elég kevés hozzávaló kellett:
- 1/2 kg pecsenyekacsamáj
- 1 fej hagyma
- 1 jalapeno csili
- majoranna
- bors
- kacsazsír
A rántott májhoz persze panír hozzávalók is kellenek. A krumplipüréhez
- 6 szem kisebb krumpli
- 5 dkg vaj
- 4 dl tej
- só
Errõl kép nem készült. A májakat megtisztítottam, lebenyekre bontottam (úgy egyszerûbb panírozni) és majorannával, borssal megszórtam. Kicsit meg is sóztam. A baromfimáj nem keményedik meg, ha fõzés elõtt sózzuk!
A májkrém:
A csilit és a hagymát apróra vágtam. A kacsazsírban megpirítottam. Levettem a rezsót 350W-ra, majd beletettem a kacsamájat. A kutya vigyázott rá, senki el ne lopja! Az öntöttvas edény jól tartotta a hõt, 30 perc alatt krémesre sült benne a máj. Ekkor egyszerûen belenyomtam a botmixert és krémmé daráltam.
Már csak kis lapos sajtkrémes dobozokba kellett kiszedni, és lehûteni.
Az ebéd:
Amig odakinn sült a kacsamájkrémhez a máj, bepaníroztam a többi májat a szokásos liszt-tojás-prézli kombóba.
A krumplit már elõbb feltettem hajában sós vízbe fõni, az mostanra el is készült. Betettem hát a mikróba a tejet felforralni, mig a krumplit hámozom, kinyomom. A kinyomott forró krumpliba darabonként beletettem a vajat, majd a legvégén beleöntöttem a felforrt sózott tejet is. Az RG25-ös robotgéppel habosra kevertem.
A panírozott májat forró olajban pirosbarnára sütöttem.
Fehér tányéron befelé nézõ kés éllel terítve a pürével és egy kis friss vegyes salátával körítve tálaltam. Persze, hogy a salátalé befolyt a tányér közepére ...
Jutott mellé csepp majonéz is, mert elfelejtettem tartárt kikeverni.