Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Villám salsa

2014.10.20. 07:00 Andrass9

Õszintén bevallom, megint a tvpaprikát néztem, és Jamie megihletett egy olyan salsával, amit érdemes megcsinálni.

21.jpg

Persze a recept eltér, de ez a lényege a nyilvános fõzõcskéknek.

Apropó: a salsa egy paradicsomos-csilis kutyulék, amit tortilla chips-szel esznek - elõételnek, vagy csak úgy - Mexikóban és csatolt részeiben, mint pl. az USA.

A recept roppant egyszerû (1 adag!):

  • 4 db kisebb lucullus vagy bármilyen húsos paradicsom
  • 1/2 cm gyömbér
  • 1/4 girizd fokhagyma
  • feketebors
  • 1 késhegynyi chiliszósz - valami ütõsebbõl
  • 1 cm zellerszár
  • apró lyukú reszelő

10.jpg

Persze a képen a fele sincs rajta, amit beletettem, ezért elnézést kérek!

Szóval elõszedtem a finomabbik reszelõmet, és lereszeltem egy tálkába kb fél centi gyömbért. Ez amúgy egy próba is volt, melyik reszelőmet szeretem jobban. Lehet, hogy kevesebb volt, nem mértem. Utána reszeltem egy pici fokhagymát, mert az finom! Ezeket a feladatokat szépen teljesítette.

11.jpg

Itt jött a viccesebb rész: a szaftosabb és kevésbé leveses paradicsom (mint például a Lucullus) nem esik szét, amikor megpróbáljuk reszelni, inkább sûrû levet, pasztát képez (no éppen ez fogott meg Jamie Olivier bemutatójában, hogy megcsináljam). A paradicsomokat egyesével kvázi passzírozzuk a reszelõn. A vicces rész, hogy a reszelés a héját kihagyja - az ott marad a reszelő tetején elfeküdve (micsoda lusta egy gyümölcs...)

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Ekkor jött a gondolat, hogy a paradicsom imádja a zellert, nekem meg most éppen van szárzellerem, amibõl levágtam egy párcentis darabot és abból is reszeltem bele, mert miért ne? Biztos ami biztos, elővettem a kicsit durvább reszelőt, hogy lássam, melyik teljesít jobban. Ekkor tûnt fel, hogy nem elég a képen szereplõ 3 paradicsom, kell egy negyedik is :) Szerencsére van még pár darab az idei termésbõl. Úgy mindent összehasonlítva, a durvább reszelő jobban teljesített ebben a feladatban.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Beletettem még 2 tekerésnyi feketeborsot. Salsa nincs chili nélkül, gondoltam és gondolatot tett követte: az egyik enyhébb pasztámból, a Spicy Fiestából belekavartam egy késhegynyit. Gyorsan elõvarázsoltam egy maradék zacskónyi tortilla csipszet, mert ezt azzal kell enni, és már asztalra is tettem:

20.jpg

Az igazi kritikára még várni kell, mert egyedül vagyok itthon, de szerintem jól sikerült :)

Már nem kell várni! Bár felvitte a gyomorsavát rendesen, de meg volt elégedve vele. Csak egy kiskanálnyit találtam reggel a tálkában.

39 komment

Címkék: paradicsom tortilla fokhagyma bors gyömbér szárzeller chili zellerszár halványító zeller

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr746800903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.20. 10:47:41

tegnap anyámék voltak látogatóban, múltkor igen felkapta a fejét a töltött csukára, úgyhogy az emberem fogott még egyet, ez volt a főétel petrezselymes krumplival és franciasalátával. a saláta csak úgy volt, mert az emberem hetek óta kívánja, de nagy sikere lett a menüben is.
előtte kecskehúsleves,
utána sodrott rétes, meggyes és cseresznyés.
én hulla voltam, de mindenki elismerően cuppogott:)

Fenchurch68 2014.10.20. 12:11:58

Mekkora ötlet ez a reszelés! Itt a sarki zöldséges kitett egy láda lucullust - apró, hibás, de nagyon édes és finom - hogy ingyen elvihető. Napokig ott állt, aztán elhoztam. A felét ki kellett hajítani, de azért maradt vagy három-négy kiló. Mondta a zöldséges srác, hogy mindig kirakja az ilyeneket, de többnyire senki se viszi el. Pedig azért errefelé nem gazdagok laknak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.20. 16:29:18

@Babette.: Rendes lyány vagy, hogy ennyimindent főztél!
A saláta szerintem is passzolhatott a csukához, a hal nem haragszik a majonézre, nem az fogta meg :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.20. 16:31:19

@Kató néni: Nem akar ideköltözni a zöldségesed? Én bizony feldolgoznám a kitett dolgokat!
Csodálkozom az embereken, hogy nem viszik el - csak azért, mert lesz vele egy kis plusz munka ... a rossz része meg mehet a komposztba. Az a lucullus biztos nagyon finom édes lehetett mér!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.20. 21:26:23

Szép estét!
Ez a salsa isteni lehetett, már egy ideje kapacitálom az ismerősöket valami hasonlóra, de egyelőre várat magára a dolog. Van egy remek kis könyvem, valami Kulturtrade Kiadó adta ki, mindenféle pesto, salsa, dip, harissa és hasonlók vannak benne, adott már pár ötletet.
Ma megint a Hegyen jártam (pórul), egy öregebb darabnak veselkedtem neki, félúton tört el az ásó nyele. Nem volt már mai darab, reccsent már párat korábban is, de az a fránya gyökér most kifogott rajta. Volt kinn egy lapátnyél, leszedtem, feltettem rá az ásót. Nyekerget, recsegett, de azért sikerült vele befejezni. Persze még lett volna ásni való, de nem volt értelme kínlódni. Elkutyagoltam a gazdaboltba nyélért, aztán hazabuszoztam. Lepakoltam, aztán elmentem az új kertbe, leszedtem a paprikát. Az igazán haragosakat hagytam, így lett egy bevásárló kosárnyi. Holnap kezdődik az ecetes paprika eltevés. Végigmentem a cukkiniken is, ami csak volt egészséges, ujjnyi példány, mind lecsipkedtem. elteszem azt is savanyúnak.

susztertangó 2014.10.20. 22:17:56

No nézd már, mit képzel magáról ez a görény zőccccséges, Merecivel jár a nagybanira, Törökbe nyaral inkluzive, és van bőr a képén ingyé kitenni a szemét áruját, hát mi vagyunk mink ? Kódisok? Rohaggggyon meg!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.10.20. 22:23:49

"Mexikóban és csatolt részeiben, mint pl. az USA."

ertem en a viccet elvtarsak, cask nem szeretem

holnap mexikoi bufe less
taco stb.
es nem fog hianyozni a tortilla csipsz sem salsaval

Fenchurch68 2014.10.20. 22:30:36

@susztertangó: Ráadásul az édes zöldséges házaspár kis kézikocsival szállítja házhoz a környékbeli néniknek a zsák krumplikat. Nem hiszem, hogy Nyékládházán túl nyaraltak volna az utóbbi tizenöt évben, és tényleg jót akarnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.21. 09:37:24

@Waka: Nekem is inkább paprikát kellett volna szüretelni, nem a fűkasza után rohangálni. Az esőben is megy az autóból. Most viszont kiadósan esik, semmi kedvem kimenni a kertbe. Viszont kell, mert állítólag jön a hó, és nem vagyunk itthon a hétvégén...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.21. 13:27:09

@Andrass9: Na, akkor frissítek:
Süt a nap, tehát keményen dolgozom a betakarításon. Meg el kellene nyomnom a fokhagymát is.
Kilószám jön le a csilipaprika!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.21. 16:34:10

Szép napot!
@Andrass9: 14 üveg különféle savanyú paprika félig készen, holnap lépótlás, aztán vizes dunszt. Egy kiló habanero az érés különböző fázisaiban, jó két kiló érett chili a hűtőben. Kacsaleves kész, a daragaluskám úgy főtt szét, mint a sz@r, nincs itthon több búzadara, cérnametélt lesz. Reggel 7 óta hajtok, most fő a krumpli vacsorára. Annyit mosogattam, úszóhártya nőtt a kezemen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.21. 16:55:41

@Waka: Daragaluska jó ötlet! megfőztem 3 farhátat (ami a kutyáé, Topy!!!), de úgy tűnik megesszük. A nemrég posztolt házi tészta igencsak jó vele!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.21. 16:56:43

@Waka: A paprikákat még nem mértem, de valahol a 6 kila körül járnak. Ki kell másznom fokhagymát duggatni. Majd jövök vissza ...

Topy 2014.10.21. 17:04:31

@Andrass9: már megint ráfarag az a szegény kutya? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.21. 18:29:47

@Topy: Ez a szegény állat mindig ráfarag. De olyan szép volt ez a delikát farhát ... Picike, nagyon húsos, abszolut nem zsíros.
Cserébe kapott csirkemellcsontot (ha el nem lopom currynek ...)
Viszont most három napig száraz tápot kap. amit imád, mert úton leszünk. Nem akarom a szomszédot a főtt kajával terhelni!

susztertangó 2014.10.21. 18:38:39

@Kató néni: 1./ Minden jótett elnyer méltó büntetését.(zőcccccséges)
2./ 3.hét Frédi et Béni menű = 5 kg minusz. És jó a kaja!
.................................................
Általában körbejárom a piacot-agykapacitásom csökkenésével fordított arányban- és nézem az árukat. Kifejezetten vadászok az ilyen leírt cuccokra, mert az árus tudja, hogy már nem viszik el és kidobná csak, ezért próbál valamit menteni az "ócsítással"(jók ezek a vidéki szavak: ócsítás, pucsítás). Nekem meg jó.
Mit főzzek az ünnepre? Krumpli levest grízes tésztával?

Fenchurch68 2014.10.21. 19:58:36

@susztertangó: Nálunk most az a menetrend, hogy nagy szigorúság van - ennek megfelelően folyamatos fogyás -, viszont hetente egy bűnös nap :)
Főztem egy meglepi húslevest ma (egyedül még sosem mertem, csak segédmunkásként), a karajcsonthoz vettem egy kis marhalábszárat, meg két csirkefarhÁT, és a mester meózás után azt mondta, hogy pont olyan, mintha ő főzte volna. Reggelre kiderül. Ha beleköt a fazékba, akkor tényleg jól sikerült. Most kicsit elegem van a húsozásból, rakott karfiol lesz, 80 forint a kívül kicsit hendikeppes karfiol az ominózus zöldségesnél; meg minden megtölthető zöldség - cukkini, padlizsán, gomba, paradicsom, paprika, sőt, körte és alma - egy túrós-tojásos-kéksajtos izével töltve.

Fenchurch68 2014.10.21. 19:59:33

@susztertangó: Hát elvtársak, a krumplileves legyen krumplileves!

susztertangó 2014.10.21. 21:02:32

@Andrass9: Sámlim van, majd azon ülve eszem ölbevett lábasból-de jó is tud az lenni!
@Kató néni: Én honnan tudnám, hogy ezetetet ki mondta, de az tutti, hogy klerikális elhajló, lényegileg jézuskrisztus apoteózisát készíti elő...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.21. 21:27:14

@Andrass9: 100 fokhagymát eldugtam, bedurrant a derekam :( Pedig még 200-nak van hely az ágysában. No majd reggel beveszek valamit, oszt úgy ültetem el.

susztertangó 2014.10.21. 22:11:23

@Andrass9: Azt hittem míg meg nem láttam, hogy ez jó derékfájás ellen, de nem elég magas.
hobbikert.hu/magazin/hogyan-kell-a-kertben-magasagyat-epiteni.html

susztertangó 2014.10.21. 22:30:41

@Andrass9: Szíves figyelmedbe, nekem régebbi van, és szokott használni a porckorong kiboltosulásomra.
www.youtube.com/watch?v=XeRC2Z1o46M

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.22. 09:41:45

@susztertangó: Ez a magaságy egy jó dolog, csak roppant drága és nem önfenntartó. A feladatban ajánlott 10mx1,2mx0.8m méret kb 12 m2 egycollos deszkát igényel, ami csak faanyagban 20eFt, ami nem volna baj, de a fa is együtt korhad a bennelévő komposzttal, és kb 4 év alatt elfogy. Ezalatt a talajból is kifogy az anyag, ha intenzíven termesztesz benne, és nyilván azt teszed, mert könnyű kezelni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.22. 09:42:28

@susztertangó: Örülök, hogy használ! Fő az, hogy hiszel benne!

susztertangó 2014.10.22. 15:51:34

@Andrass9: MLMben árulják és hasba akasztanak tudományosnak hangzó szöveggel, a fele se igaz csak ribanc marketing duma. Lehet, hogy csak a meleg és nem a mágnesesség hat. De! Van mágnes nélküli folyvást lecsúszó térdpántom is, ami nem mindig és minden okú fájásra használ, de volt látványos hatás, egy nap alatt helyre jött a térdem, ami máskor napokig kínzott. Hányós migrént mulasztott el gy pasinál-az unokahugomnál is működött a HIT! Neki továbbra is fájt, negativ volt az a hit :-(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.22. 21:42:31

@susztertangó: Azért itt-ott te is tisztában vagy ezek szerint az általad javasolt módszerek kuruzslás kategóriába való tartozásáról :)
Nem vitatkozom ezeken, mert a HIT a fontos - pszichésen lehet gyógyulni, illetve inkább lehet megakadályozni a gyógyulást. Én született ateista vagyok (ilyen állatfaj azért nem létezik, ne aggódj), emiatt csak a tudományosan többé-kevésbé megalapozott dolgokban bízom. Hinni viszont semmiben sem hiszek!
Én is kaptam csodatérdbugyolát - fél éccakát bírtam, majd letéptem magamról, miután szépen begyulladt az egész. Itt azért valószínűleg én hibáztam - meg kéne tanulni a reumatológustól ezek használatát.

susztertangó 2014.10.22. 22:42:57

@Andrass9: :-)))))))))))))))))))Naná.Persze, el kellene (!) tudni választani egy termék tényleges értékét és néhány MLM cég vérfarkasainak működését. Kifejezetten élvezem , amikor Forradalmian Új dologként lelkendezik be az ügyeletes bigyót és nem hiányozhat a NASA felemlegetése- már csak a piréz titkosszolgálat eszköztárának emlitése lenne nóvum.Ez a kereskedelmi forma itt ahol lépten nyomon bolt van és ráadásul t.polgártársaink a szabad akarat kiélésének tekintik a vásárlást, szokatlan és ellenállásra késztet. Amerikában régen ha egy ügynök csinált egy lerakatot valami kedves kuncsaftnál és az el tudott adni belőle otthonűlő asszonytársainak ezért jutalékot kapott és ez oké is. De nem itt nálunk.Egyébként gyulladásra tényleg nem jó a dunsztolás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.22. 23:42:55

@susztertangó: Tudod, amikor meglátok egy ilyen reklámot, marketing akciót - az első reakcióm, hogy blokkolom az oldalt, ahonnan jön. Sajna túl sokat tanultam róluk az elmúlt 20+ évben!
Szerencsére a beépített szűrőim nem is engedik az ilyen oldalak megjelenését a gépemen :):):)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.22. 23:44:58

@susztertangó: Ja - a reumatológus felírt valami pakolást, amit dunsztban kell applikálni. Ocsmány mentolos szaga volt ...
Mindegy, előírták, feltettem. És HASZNÁLT! Azt híresztelik, hogy nagyon jó ez a doki néni!

susztertangó 2014.10.23. 06:35:44

@Andrass9: Az jó. A reuma rohadtul tud fájni, el ne kiabáljam évek óta nem volt. Emlékszem egyszer a bokámra tettem valami vizes borogatást, aminek gondolom az a célja, hogy hűtse. Hogy az ágynemű ne legyen vizes betekertem nylon fóliával. Rossz ötlet volt.Párolgás nuku.

Kopi3.14 2014.12.17. 01:52:24

Üdvözlet mindenkinek, aki még vissza tér!

Nekem kicsit más salsa receptem van. A paradicsom alap, de kap tőlem rendes paprikát is, ezzel szépen fő, kevés cukor, mert a paradicsom kedveli, só, csipetnyi bors, chilli, fokhagyma a vendégsereg ízlése szerint- amikor éppen csíp számomra, az általában már csípős a népnek- gyömbér, lime leve. Gyakorlatilag az egészet főzöm addig, amíg már szétesik a paradicsom, majd turmixba küldöm. Így jó levegős is lesz, akkor lehet vinni tálalni. A csípősség a paradicsommal, a gyömbér kivillanó karakterével, s a lime lágyságával igen kellemes szószt ad. Nem csak tortillachipshez, de sós mogyoróhoz is remek. ( másnap, buli után a megmaradt mogyorót a szószba beleborítom, majd kanállal jóízűen megeszem.

susztertangó 2014.12.17. 06:40:41

@Kopi3.14: Hedonista!Epikajresz!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.17. 07:27:20

@Kopi3.14: Jó a recepted! Kissé egyszerűbb a készítése, mint az enyémnek és már ez is egy plusz pont érte.
Milyen paprikával és mennyivel kombinálod a paradicsomot?

Kopi3.14 2014.12.17. 23:58:10

@Andrass9: Amilyen paradicsomot, paprikát be tudok szerezni boltban. Paradicsomból valami lédúsabb jobb, mert nem kell esetleg utánönteni, ha főzés közben elpárolog minden leve. Paprika pedig magyar fajta, szintén levesesebb fajta- a kaliforniai paprikák nekem ízre nem jönnek be. Mivel chilli megy bele, nyugodtan lehet édes fajta is. , akár fehér, tölteni való is. A mennyiségek ízlés szerint alakulnak, ki milyen ízvilágot akar kihozni belőle. Hasonló logikával csináltam már korábban sült kacsamell maradékából lecsónak induló egytálételt is. Kissé egyetemista módra, mi van a kamrában ami még nem romlott meg elven.

Kopi3.14 2014.12.18. 00:02:59

@Andrass9: alternatív elképzelésem, hogy nem az ázsiai ízkavalkád fele mozdulunk, hanem karibibb irányba, valami déligyümölcs, mondjuk ananász- felhasználás előtt legszívesebben grillezném kicsit, de minimum serpenyőben sütném, plusz alkohol- sherry jellegű csemegebor, vagy kövér lúd elven valami erősebb rum- személyes kedvenc az Old Pascas 73%-os verziója. De akár tequilával is jó, akkor alapvetően egy sósabb szószt készítenék.
süti beállítások módosítása