Uborkadömping van a veteményesben! Átlag kétnaponta kell szednem, akkor lejön 10-12 darab, amit megenni nem bírunk. Egy részét elajándékozzuk, de idén a nagyját elteszem mindenféle ecetes uborkának.
Kifutottam a receptekbõl, de Babette segítségemre sietett. Most ezt a változatot mutatom meg.
Ecetes uborka/paprika/bármi 7dl-es üveghez (ebben az a jó, hogy akár egy üveggel is készíthetõ, ha folyamatosan érnek a cuccok):
- uborkát belerakom az üvegbe, rá
- 1 babérlevél,
- 1 kk szemesbors
- 1 kk koriandermag
- 1 kk mustármag
- 2 tk só
- 2 ek cukor (én 4-et szoktam, édesebben szeretem)
- 6 ek 10%-os ecet
- borsónyi szalicil vagy Na benzoát
- feltölteni hideg csapvízzel
Én is az édesebb ízek felé tendálok, 3 ek cukrot számítottam üvegenként, merthogy két üvegre való uborkát tettem el. Nem kellene így tálakba előre kiszedni az összetevőket, de a fotózás kedvéért megtettem. Beleszórtam a szárazanyagot az uborkákra. Szalicil nincs itthon, de NaBe az van, így azt tettem tartósítószernek.
Rákanalaztam az ecetet is. Nálunk csak 20%-os ecet van, így fele annyit tettem bele.
Feltöltöttem az üvegeket vízzel. Az öntöttvas lábasba papírtörölközõt tettem 2 réteget, és beleállítottam az üvegeket. A kupakokat csak lazán tettem rá.
A lábast feltöltöttem vízzel - így kb 3/4-ig ért az üvegnek a víz -, majd a teraszon felforraltam (33C meleg van, nem fûtöm a lakást), és 5 percig hagytam forrni, majd megszorítottam a kupakokat az üvegeken és lezártam a rezsót, és együtt hagytam õket lehülni.
Kinyomtattam a cimkéket az elõzõ üvegekre is, amikbe kapor is került.
Ugyanezzel a recepttel elõkészítettem a kecskeszarv paprikámat, amiből pont egy üvegnyi érett meg. Mivel a paprika sokkal hosszabb, mint amilyen mély az üveg, ezért a végüket letörve tettem az üveg aljába. A lábasban való forralás helyett a mikrót választottam, amiben éppencsak felforraltam, majd rázártam az üvegre a kupakot.