Ezt a posztot eredetileg a Pásztortűz blogra küldtem, de az sajnos bezárt. Sokat tanultam PO-tól, remélem azért néha meglátogat még minket kommentjeivel, vagy esetleg egy-egy írásával. Legyen ez a poszt egy memento PO munkásságára ...
Születésnapi ebédre rendelte kislyányom az oldalast. Alapanyag általában van a csodahüttõben, de most csak keveset találtam, kellett venni hozzá. Nagyon szépet kaptam! Szószhoz pedig még van zöldpaprika. A helyzetem annyival volt nehezítve, hogy rossz a sütõ, csak a grillje mûködik, vagyis a gázon kell elõkészíteni a húst.
A hûtõben talált bbq szósz persze már megromlott (el volt dugva hátul), hát azt is kell készíteni.
Hozzávalók 8 adagra:
- 2,5 kg sertésoldalas csontjára vágva
- 5 csõ paprika
- 3 fej vereshagyma
- 2 fej fokhagyma
- 10 dkg disznózsír
- 1 üveg bolti bbq szósz (hadd fogyjon!)
- 3 dl saját paradicsomsürítmény
- Fûszerek: õrölt kömény, majoranna, õrölt bors, ecet
- PO féle füstölt csili - 3 evőkanálnyi. Már nem sokáig tart, kénytelen leszek egy füstölőt építeni, hogy reprodukáljam.
A hütõbõl kivett oldalas eleve szeletelt volt, de a könnyebb kezelhetõség kedvéért a frissen vásároltat is felvágtam a csontok között. Megsóztam, fûszereztem. Egy nagy serpenyõben felforrósítottam a zsírt és 6-8 darabonként pirosra sütöttem a húsok külsejét. A végén beledobáltam egy jó adag tisztított fokhagymát is.
A megpirított húsokat egy naaagy lábasba tettem, amibe öntöttem 2 deci vizet és feltettem a gázra fõni.
Amíg a hús rotyogott a fedő alatt, nekilátam a barbecue szósznak. A hagymát felaprítottam és 3 evõkanál húszsírban feltettem párolódni. Felkockáztam a zöldpaprikákat és ezt is a hagymához adtam. Amikor kissé megpuhultak, szerecsendiót, õrölt borsot és majorannát is kevertem bele. Mivel a hús elég sós volt, a szószt nem sóztam. Édesíteni viszont szoktam egy evõkanál karamellizált cukorral, de a bolti adalékanyag nomeg a saját paradicsompürém is olyan édes volt, hogy ez most kimaradt. A kétféle paradicsomszószt is beleborítottam. Két evõkanál balzsamecetet viszont adtam hozzá minden meggyõzõdésemmel ellentétben, mert az ebbe az igen édes szószba tényleg kellett. (Az eredeti amerikai barbecue szószok mindig sok ecettel készülnek, de az minálunk nem szokás.)
A szószt alaposan összeforraltam, majd botmixerrel simára eldolgoztam. A füstölt csilit csak most adtam hozzá - féltem, hogy a forralással elvesztem a jó füstös aromáját - elég lesz neki a hússal együtt dolgozni! Elmentettem egy kisüveggel hûvösebb napokra, és a többit beleöntöttem a húsos fazékba.
További másfél órát rotyogott a szószban a hús - így volt alkalma átvenni az összes ízt - , amikor megjöttek a vendégek. Pont idõben, mert így átrakhattam a lefóliázott tepsibe a bordákat, amit azután felsõ grillen (az mûködött, mert az villany) megpirítottam.
Saláta volt a köret hozzá, mert az oldalas önmagában is elég kiadós.
Persze nem fogyott el mind, de így is terveztem. Mindenki kapott kisdobozban. A kislyány bejelentette, hogy holnap mikróban csontszárazra melegíti és úgy eszi meg (ez a mániája: süssem az oldalast addig, míg a bennelévõ csont is elkezd sercegni!)
Egy szép gesztenyetortát és egy lisztnélküli Sacher tortát készített a feleségem.