Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Klasszikus sült csirkecomb hagymás krumplival és uborkasalátával

2014.04.14. 07:00 Andrass9

Feltételezem, hogy ilyet már láttatok, ettetek, nekem mégis újdonság volt, mert a teraszon készült öntöttvas edényekben. Na jó, az uborkasaláta nem találkozott öntöttvassal :)

A hagymás krumplihoz egy méretes vereshagyma, 5 szem közepes krumpli, kacsazsír és só kellett.

10.jpg

Megdinszteltem a felkockázott hagymát 2 evõkanál zsíron. Szórtam rá sót is, így hamarabb kiadja a levét. Zsírjára lesütöttem és a darabokra vágott krumplival lepirítottam. Eredetileg lefedve terveztem párolni, de olyan gyorsan megpuhult a krumpli, hogy arra nem is volt szükség.

11.jpg 12.jpg 14.jpg

Volt még három nagyra nõtt uborkám a veteményben. Azt meghámoztam, hosszában félbevágtam (mert vastagabb volt, mint az uborkagyalum), dobozba gyalultam és alaposan besóztam. 3 girizd fokhagymát kipréseltem az ecetes/cukros salátalébe, kicsit meg is borsoztam. Az uborka levét kinyomtam de végül ment az is a salátalébe.

13.jpg

3 csirkecombot hozott a feleségem, amihez begyûjtöttem 1 szem zsályalevelet (õ nem eszik zsályát, ne szóljatok neki!), kakukkfüvet, rozmaringot és kis bazsalikomot. Jött még egy kis fej fokhagyma és egy frissen szedett puha füge!

15.jpg

Egy mélyebb öntöttvas lábasban kacsazsírt forrósítottam, amin körbepirítottam a kettészedett, letisztított és alaposan besózott combokat. Felvágtam a zöldfûszereket, a fokhagymát és a combokhoz adtam. A fügét is belevágtam meg egy decinyi félédes fehérbort (ezt nem vágtam fel). Az egészet lefedve pároltam 25 percig.

16.jpg 17.jpg

Annyira éhes voltam, hogy csak akkor kaptam észhez a fotózásra, amikor már jócskán belaktunk belõle.

18.jpg

98 komment

Címkék: füge fokhagyma zsálya kakukkfű rozmaring

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr745548627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.14. 07:57:50

@Babette_:

Ez az elfekvő készletből való poszt.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.14. 07:59:10

Andrass9, ebben a csirkesültben a füge mióta klasszikus?

2014.04.14. 08:29:44

@Babette_: @látjátok feleim szümtükkel: András a spájzban tartja ezeket a posztokat befőttes üvegben. :)))

Nekem nagyon bejön csirkéhez a gyümölcs, főleg fehér borral, de ez fügével semmiképpen nem klasszikus, inkább egy finom újítás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.14. 08:30:27

@Babette_: A poszt szeptember végén született és várta, mikor kerül sorra, ahogy @látjátok feleim szümtükkel: remekül megállapította. Attól még jó volt az az uborka :)

2014.04.14. 08:31:21

Off: jó a napi vicc...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.14. 08:32:08

@látjátok feleim szümtükkel: Kisérletező kedvemben voltam, meg éppen érett a második eresztés füge, ami nálam nagy kedvenc! Egy klasszikus receptet is el szabad rontania a szakácsnak, nem?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.14. 08:32:58

@pizzaszeletvágó: Most is aktuális, pedig gyerekkoromban már létezett :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.14. 09:52:06

@Andrass9:

Nincs ez elrontva, csak a kalsszikust nem értettem.

Egyébként akkora a füge, mint egy fürjtojás és sok van a bokrokon. Levél még nincs.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.14. 09:52:27

Ja, ez a hagymás burgonya nálam nagydíjat nyert.

Topy 2014.04.14. 10:57:09

nem értem én ezt, az uborkán meg a fügén akadtok itt el, pedig a lényegi kérdés:
a piros vagy a kék tányéron mutat-e jobban a sült csirkecomb? :D:D:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.14. 10:57:10

@látjátok feleim szümtükkel: Az idei termésed akkora már? Igaz, te melegebb éghajlaton laksz :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.14. 10:58:39

@Topy: A pirosat biztos leszólnák a csajok. Miért? Csak :) Mert azon nem látszik a sült uborkás füge ...

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.14. 11:54:45

@Andrass9:
Van egy dézsás, azon még nagyobb, ő bent telel a melléképületben.

A Tescoban most lehet kapni szines lapostányérokat, sajnos piros nincs, pedig azt vettem volna, olyan liláspiros van, meg sárga, talán zöld.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.14. 12:09:43

@látjátok feleim szümtükkel: Ez a piros sorozat (csak egy személyes van) a feleségem kedvence. Nem vettünk többet, mert akkor még nem tudtuk, hogy haza tudjuk-e hozni az USA-bol. Nem is beszélve arról, hogy drága volt (persze német gyártmány: WAECHTERSBACH). Jó minőség és csodás a színe.
www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0&_nkw=waechtersbach+red+plate&_frs=1 a magyar eBay-en is kapható

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.14. 12:53:52

@látjátok feleim szümtükkel: Az én fügém még csak 1 centi átmérőjű, de van sok pici levele.

süllőcske 2014.04.14. 18:23:03

Jó napocskát!
Csirkében aligha létezik klasszikus, bár lehet irányvonalazni egyfajta klasszikára, mint a vasedényes pirintás, párolgatás.
A fűszerek jók, a köret és saláta tovább viszi a az ügyet a hagyományosság felé.
Aprócska megjegyzésem: Ma a húsok terén abszolút nedvmegőrzés dívik, ám, ha ez jó, mért nem követjük ezt a zöldek használásában?
A tányér tartalmazása egyébként a fíínom kategóriát jelenti nekem.

Vaczak2 2014.04.14. 18:28:52

A kommentek elolvasása előtt sokáig tanakodtam, hogy HOL készülhetett a poszt fügével ÉS uborkával. Nem azon hogy MIKOR, hanem hogy HOL? titokban New Orlaensra tippeltem. Ennyit a logikámról.
A hagymás krumpli nekem is szívszerelmem, az uborkasaláta is, bár nálunk amelyik fokhagymás, azon van tejföl ami ecetes-cukros, abban lilahagyma van és nincs tejföl. A füge érdekes, mindenképpen kipróbálandó, nekem is szok teremni 4-5 kiló egy nyáron.

süllőcske 2014.04.14. 18:45:17

A fige csucsu. De ne feledjük, lehetne körte, egres, rebarbara, áfonya, savankásalma, ésajóégtudjami.
Ez a pipi viszont így vacsoránk, és szeretjük ebben a konstellációban. Jótvágyat!
És egy kis szomjvágyat is, úgyis régen csendültek a pohárkáink, már a részvétemmel.

süllőcske 2014.04.14. 19:01:10

@Vaczak2: Nem mondod!? Állítólag a Kalaháriban van egy uborka, amit rémisztő tüskék védenek ugyan, ám a legfinomabb zőccség, fige is vala, és a tehénantilop nyársalmányát igen szeretgetik ezekkel eszegetni.
Nahát, bocsánat, de ez is a való dolgába tartozik.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.14. 19:19:38

Szép estét!
A krumplit ilyenformán még soha nem készítettem.
A csirke - ugyan nem fügével, hanem birsalmával - már bizonyított: blogkocsma.blog.hu/2012/11/25/csirkecomb_birssel . Feszt azon vagyunk, hogy valamilyen kencét kreáljunk a hús mellé, ami aztán megízesíti az egyébiránt annyira nem ízes köretet, aminekutána az ember gyereke végül viszonylag kedvező áron lakik dugig, és nem kell ezért sózott fűrészporral telelapátolnia magát.

susztertangó 2014.04.14. 20:09:14

@pizzaszeletvágó: Attól tartok, hogy az inkább politikai helyzetkép volt. Ha nevetni kell rajta, akkor az olyan, mikor homok csikordul meg a fogaid között s elneveted magad :-((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.14. 20:34:09

@Vaczak2: A csodahüttő hazájában született. Az uborka ugyebár megnő a kertben. Véletlenül van egy fügebokrom, ami már terem is. Stikában szoktam beletenni az ételbe, mert "nem szeretik a gyümölcsös húst". Nem is tudják, hogy gyümölcsös, csak azt, hogy finom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.14. 20:36:33

@süllőcske: Igyekeztem én megóvni a zöldek levét is - ugyan kisóztam az uborkát, de visszaöntöttem a levét :)
Régen láttalak! Sok a munkád? Ha küldök emailt, vajon válaszolsz most rá? Megannyi kínzó kérdés :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.14. 20:47:57

@Waka: A világ legjobb és legegyszerűbb krumplija (szerintem), ha valaki nem bánja, hogy zsíros. Olyan fantasztikus a megpirult hagyma íze rajta. Mondjuk nem árt neki a vastag öntötvas, de ugyanezt elő lehet adni lefedett lábaskában is.
Jó, hogy frissítetted a memóriámban a csirkeposztodat. Akkor gondolom még nem szenvedtél köszvénytől?
Meg kellene már keresnem a Römertopfot. Biztos van valahol a pincében ...

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.14. 21:06:32

@susztertangó:

Tangózz már el a Waka által ajánlott csirkecsombos poszthoz, és olvasd le az utolsó hozzászólást!:)

2014.04.14. 21:30:53

@Andrass9: Attól félek, ha lefedted volna, akkor a hagyma szétfő, "elszaftosodik" a krumpli alatt, és egész más ételt kapsz.
Éppen ezért, én legutóbb azt találtam ki, hogy vízforralóban felfőtt vízzel leforráztam a kockára vágott nyers krumplit, hagytam állni néhány percet, leszűrtem és így adtam a serpenyő tartalmához, és úgy sütögettem készre.
Elég gyakran csinálok ilyenforma serpenyőben, zsíros anyagban sült krumplit, nagyon szeretjük, de ha lehet, nem fedem le.
Az edényről: vastag aljú öntött alumínium + jó teflon serpenyőben, jobb/drágább Tefal, elég jól közelíti az ideális hőtani folyamatokat.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.14. 23:25:42

@Andrass9: Az, hogy zsíros, annyira talán nem baj, csak éppen nem gondoltam, hogy az a sok nyers krumpli megpuhul a serpenyőben, és a hagyma közben nem ég meg. A köszvény már akkoriban is jelentkezett, de volt jelentkező a kritikus falatokra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.15. 09:41:45

@pizzaszeletvágó: Én nem féltem a lefedéstől. Krumplija válogatja, de a hagyma még soha nem főtt szét (nekem). Edényben meg a klasszikus vastag olcsó orosz öntöttvas, ami nekem bevált. Vízforralóm nincs - nem pedálozom Jamie 15 perces receptjeire :)
Izlések és konyhák ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.15. 09:43:00

@Waka: Amig a krumpli nyers, addig a benne lévő nedvesség fel tud szabadulni, ezzel is megóvva a hagymát a megégéstől. Persze gyakran kell kevergetni, ha nincs lefedve.

süllőcske 2014.04.15. 10:35:17

@Andrass9: Milyen jól tetted, hogy visszaöntötted!
Általában viszont megfigyeltem, hogy sokan túlgyötrik, túldarabolják,kicsavarják, túlöntetezik a salátanövényeket.Mert "úgy adja meg magát", meg ilyesmi.
Egyszer, egy táboroztatás alkalmával gondoltam, kipróbálom, tényleg így szeretik-e az emberkék?
Csirkéket grilleztem a húsz, 14-17 éves lánynak és a kollégáknak. Az egyik uborkasalátát ehhez egy tanártársam készítette, a posztban leírtak módján, de vékonyra gyalulva, kicsavarva, nagyon sok, igencsak édes-savanyú lével.
Én is csináltam egyet. A fürtös uborka elsőrendű minőségű volt, nagyon finom, ízes levű, tökéletes állagú. Ismertem a termelőt, bíztam is a zöldjeiben. Vettem még nála gyönge kaprot, fiatal sonkahagymát. Az uborkát félkarikára vágtam, de 45 fokban, jó harapós méretűre.Egy óriási lapos tálra tettem, nagyszeműre tört csilis sóval gyengéden meghintettem, megszórtam kevés sonkahagymával, kaporral, fokhagymával. Görög joghurtot csepegtettem rá, és finoman megszenteltem olívaolajjal.Kaporral, csilicsíkokkal díszítettem.
Az egészet felfalták a farkaséhes festőtáborosok, elfogyott minden, csak a salátalében úszkáltak szomorúan a szinte érintetlen papírubik, mert ez a saláta nem kelt el ezen a napon.

süllőcske 2014.04.15. 10:45:35

@Andrass9: Andris, kb minden bajom van. De nem vesztem el teljesen, kilábalok én a problémákból.
Ha nem válaszoltam volna valamely üzenetekre, akkor bocsánat, nem szándékosan volt.
Posztanyagom is van, de jó cikkeket szerettem volna írni belőlük, mert erre mindig igyekeztem törekedni. De be kell látnom, hogy legfeljebb villámposztokat, rövid jelentéseket tudok megosztani. Csak ezt tudom. Ha nem mondjátok, hogy ez a lüke süllőcske, már egy izgi posztot sem tud írni..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.15. 10:53:02

@süllőcske: Nem posztot reklamálok, azt csak akkor szabad írni, ha hangulat is van hozzá!
Farkas Andris féle paprikát szerettem volna kérni, mert elfogyóban van. Egy kiló édesnemes kéne és tértivevénnyel, mert ingyen nem kérem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.15. 10:58:38

@süllőcske: Én ezt az ecetes uborkasalátát úgy szeretem, ha uborkaíze van és ropogós benne a zöldség. Nem sok fokhagymával, de a só az nekem kell bele.
Mi már akkor bevezettük a mártogatós zöldséget, amikor Magyarországon még riatan néztek, ha nyers sárgarépát vagy karfiolt tettek eléd. Kinn a gyerekek mind imádták, megcsináltuk hát itthon is, és elvittük son nagy buliba, ahol rengeteg gyerek volt. A szósz egy fűszerezett tejfel vagy joghurt volt és mellé répa, uborka, cukkini, zöldpaprika, karfiol csikocskákat tettünk ki. Naaa - most jut eszembe, erről még írtam posztot is :)
A tavalyi salátauborkám nagyon jó volt, idén nem kaptam olyan magot. Palántázok hát Perez F1-et.

Topy 2014.04.15. 11:04:12

@Andrass9: utánvéttel :) én is beszállnék egy ugyanilyen adagra!
megdöbbenve tapasztaltam a hétvégén, hogy kb két evőkanál paprika van már csak otthon :-O

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.15. 11:14:07

@Topy: Tudtam, hogy rosszul tudom!!! Köszi a korrekcióért :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.15. 11:17:13

@Topy: Ezt próbáltam megérteni. Ez most egy autó? Az F1-en?

Topy 2014.04.15. 11:20:33

@Andrass9: majdnem!
Perez (Sergio) F1-es pilóta a Force India csapatnál

(meredten néztem egy darabig a kommentet, hogy hogyan is jön az F1 a palántázáshoz :D )

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.15. 11:25:34

@Topy: Miután én meg nem ismerem az autósportot, a te kommentedet néztem meredten :)
A Perez F1 egy mindennek elálló apró berakó uborka fantázianeve. Az F1 a hibrid jelölése :)

Fenchurch68 2014.04.15. 12:16:23

Köszönöm megint mindenkinek.
Örök vitafelület az édes emberrel, hogy használjunk olaj helyett libazsírt. Vagy bármilyen zsírt, neki ott a végeken még lehetősége is van normálishoz hozzájutni.
De hát én őt meg akarom (ölni)hizlalni. És nem érti, hogy kvázi ugyanakkora kalória mellett egy jó libazsír beltartalma, ízvilága sokkal jobb. Pedig én vagyok a vega, ugyebár...
Uborka bármilyen formában jöhet, nekem a papírundiubi is bejön, meg az általam lecsöpögtetett joghurtos caciki is, meg a simán felvagdalt, citromlével és sóval meghintett fürtös is. Mindez cukkinival is ér. Bár lenne már kovászos szezon! (Nem tudom még, hogy a miskolci második emeleti lakásban hol fog kovászos ubi készülni, de fog, esküszöm!)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.15. 12:47:05

@Kató néni: Ablakban is beérik az az uborka!
Kacsa-, libazsír rulez (pedig nem is vagyok vega :)!!!

Fenchurch68 2014.04.15. 13:02:59

@Andrass9: Akkor az ablakokhoz kell valami pótdeszkát állítani, többek között azért is szeretem, mert ilyenekre is képes a zember.

Topy 2014.04.15. 13:04:15

@Kató néni: bárhol ahol elég meleg van :)
akár egy tök sötét lyukban is beérik, ha az elég meleg - ezért lehet akár télen is kovászolni mondjuk egy jó meleg kályha/tűzhely mellett

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.15. 13:35:41

@Topy: Az azért kell neki, hogy éjszakára lehüljön. Mi a radiátorra tettük télen az USA-ban, estére meg levettük és ki a kamrába. Három nap alatt szépen kiforrt. Itthon is, ha hideg nap igérkezik, reggel melegvízbe állítom az üveget, mielőtt a napra teszem (a napból azért beszív némi meleget).
Lényeg a JÓ KENYÉR a tetején. Egyesek krumplival is csinálják kenyér helyett, az nekem nem izlett. 5 literes üveg 3,2 kg uborka, 2 csokor kapor fokhagyma izlés szerint és 5 ek só, nomeg a felforralt víz és a lángon megperzselt sercli. Mehet bele torma is, de az már egy másik állatfaj ...

Fenchurch68 2014.04.15. 13:53:56

@Topy: Köszönöm, pont eggyel több információ, mint amire szükségem lett volna :)
A megosztottak szerint fogok eljárni, köszönöm.

2014.04.15. 14:57:01

@Topy: csatlakozom: kovászolás télen kipróbálva, minden további nélkül működik.

@Kató néni: pótdeszka, jaj ne, egyik lakótelepen láttam ilyet, pótdeszka volt állítva. Kívülre! Paradicsom meg paprika palánták senyvedtek a délre néző forró beton mellett a harmadikon, kis virágládákban. Persze nagy magyar zászló szintén ugyanott kitűzve. Függönyre, ablaktisztítóra nem tellett.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.15. 16:08:25

@susztertangó:

Hát, a visszaigazolás nagyon téged igazolt.
Most már csak azt nem tudom, hogy igazmondó juhász, vagy látnok vagy-é?:):):)

susztertangó 2014.04.15. 16:43:45

@látjátok feleim szümtükkel: Csak józan paraszt. Képzeld csak, vannak olyanok (fejcsóválás) akik azt mondják, hogy a föld gömbölyű. Nevetnem kell: muhaha. Nem veszik észre, hogy az összes víz lefolyna róla? Eszem megáll.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.15. 16:49:23

Nagyon jót sikerült főzni vacsorára.
Sósra, húsízűre, de lencsére és zöldségesre lettem éhes. Töprengtem mi az ami mindennek az elvárásnak megfelel, majd elő vettem egy kis vörös- és fokhagymát, amit oliva olajon megpároltam. Rádobtam 4 összedarabolt csirkemellcsontot, és saját levén, majd később egy kis víz támogatásával megfőztem. Amikor jónak ítéltetett, bekerült a lábosba egy kockára vágott, szép szál sárgarépa, és egy jókora zsenge karaláb, amivel tovább pároltam az ételt. Ekkor meg is ízesítettem egy kevés vegetával, majd amikor már kezdett a zöldség puhulni, rátettem a keverékre kb. 20 dkg megmosott vöröslencsét. Födő alatt, időnként kevés vizet adagolva hozzá, a lencsét puhára ( de nem szét ) főztem, megsóztam, és egy jó marék zöldségzöldet összevágva a tetejébe borítottam, összekevertem, majd a lángot elzártam, és saját gőzében egy dászkán megpihentettem a lábost és tartalmát. Nagyon jó lett, bár tudom elbírt volna némi fűszerszámokat is, úgmint bors, csili, kömény stb, de most csak a lencse ízére voltam kíváncsi, ezért ők kimaradtak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.15. 18:03:04

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem erre semmi más fűszer nem való! Eltekintve a csirkemellcsont saját levétől ...
Teljesen jó recept, ismétlésre ítéltem saját konyhánkon!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.15. 18:08:26

@Kató néni: Tanács kéne - Húsvétra jön a lyány a baráttal, aki vega.
Most tanulnom kell a vega ételeket, hát minden tanácsot szívesen látok (és ha rosszak lesztek, akkor posztolom is!)

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.15. 18:17:51

@Andrass9:

Én is.:)
Szerintem ez a lencsés zöldség egy ételnek jó lehet csont nélkül is, de a karaláb finom zsenge legyen, nekem a lencse mellett az volt a legjobb íz, persze a zöldségzölddel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.15. 18:25:36

@látjátok feleim szümtükkel: Sok-sok távolkeleti kaja megfőzése alatt tanultam meg, hogy egy PICI csirkeszármazéklé nagyságrendekkel javítja fel a zöldséges ételeket. Tényleg kevés kell belőle, de az nagyon!
Ha szabad a saját elképzelésemet is megírnom: én először tettem volna a vöröslencsét az edénybe, és csak a végén a répát és a karalábot tán 5 percre, hogy azok roppanósak maradjanak. De ez pont a távolkeleti hozzáállás, amit nem szükségszerű, hogy ismerj. Nekem is évekbe tellett megtanulni/megszokni.
Mindent összetéve nagyon tetszik a recepted!

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.15. 18:40:20

@Andrass9:

Megnyugtatlak, nem volt szétfőve a répa és a karaláb, csak nem "úgy" volt roppanós. Sőt még a lencse is enyhén roppant. Nagyon jó lett, már a második adagot falom.:)
Reggelire volt roppanósra párolva hagymákon a saját termelésű édeskömény ( első alkalommal gumósodott meg ), laskára vágott spenóttal összepárolva, és gyöngyöstojásból sült tükörtojással díszítve.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.15. 18:41:07

@Andrass9:

Megnyugtatlak, nem volt szétfőve a répa és a karaláb, csak nem "úgy" volt roppanós. Sőt még a lencse is enyhén roppant. Nagyon jó lett, már a második adagot falom.:)
Reggelire volt roppanosra párolva hagymákon a saját termelésű édeskömény ( első alkalommal gumósodott meg ), laskára vágott spenóttal összepárolva és gyöngyöstojásból sült tükörtojással díszítve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.15. 18:41:30

@süllőcske: Alkalomadtán nézz már rá az ecsetes emailedre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.15. 18:47:45

@látjátok feleim szümtükkel: A franc a ... most itt felcsigázod a gyomorsavamat :)
Mint tudott, a karaláb nem igazán vonz, de megtanultam élni vele. A vöröslencse egyik kedvenc, szintúgy a sárgarépa.
Édeskömény sajnos tiltólistát nálunk (megint csak én eszem), ezért nem próbáltam termeszteni, gyöngyösöm meg nincs (meg semilyem más baromfim, mert a nagyfaluban lakom).
A megjegyzésem a sorrendcseréről azért megérne egy misét - azaz egy próbát. Egészen más ízvilág, ha hagyod keményre a répaszeleteket, karalábot!
Egy kis citromfűlevelet belevagdosva kifejezetten keleti ízt varázsolhatsz bele hazai alapanyagokkal (meg tán kis gyömbért?) :)
Na lőjetek le, mert megéheztem, és thai kajákkal álmodom!

2014.04.15. 18:48:56

@látjátok feleim szümtükkel: nagyon jól hangzik!
Minap én is megkívántam a vörös lencsét.

Ez volt:
Pénteken összeszedtem minden bátorságom, és vörös lencse krémlevest főztem.
Annyiban kapcsolódik a témához, hogy karajcsont levet használtam hozzá, tehát egy minimalista húsalaplevet.
A bátorság igazából a fűszerezéshez kellett: frissen őrölt koriander magot se tettem még levesbe ugyanis!
Egyébként vöröshagymával pirítottam sárgarépát, (véletlenül bio sárgarépát), kis idő múlva ment bele a sűrű házi paradicsomlé, majd a vöröslencse, fűszerek: pirospaprika, koriander, kömény. Pici bors. Ez gyorsan megfő, lehet pürésíteni, tetejére bacon szalonnát pirítottam ropogósra, de kipróbáltam friss zöldpetrezselyemmel megszórva is, kiváló.

@Andrass9:
Végül is, ha nem húslével készülne, hanem zöldséglével vagy csak vízzel, és szalonnát se dobna rá az ember, tökéletes és nagyon finom vega kaja.
(tejszín se kell bele...) :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.15. 18:51:28

@pizzaszeletvágó: A tejszínt nem utasítják el a vegák, csak egyesek ... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.15. 18:54:52

@pizzaszeletvágó: Én nem látom, hogy a recept szalonnára hivatkozott volna. A csont mellőzésével valóban kandidátus az ünnepi kajára.
Kösz, hogy felhívtad rá a figyelmemet!

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.15. 18:55:46

KOCSMÁROS, EGY KÖRT MINDENKINEK, ÉN FIZETEM!
:D
jó kedvem van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.15. 18:56:33

@Babette_: Igenis kezitcsókolom!!!
Mindenki rendelhet - a kontót Babette állja :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.15. 19:45:27

Szép estét!
@Andrass9: Értem, ki fogom próbálni.
@süllőcske: Ilyent nem mondunk. Mi annak is örülünk, ha Süllőcske néha betoppan, iszik egy virtuális pohárral, szól pár szót.
Hirtelen sok minden eszembe jutott. Gyermekkoromban Felsőörsön voltam úttörőtáborban. Hétvégén jöttek a szülők látogatóba. A többségnél a mogyorós csoki és a sütemény fejezte ki a szülői szeretetet. Az én édesapám karalábét, nyári almát és sárgarépát hozott, és én örültem neki.
Pár éve az egyik ismerős házaspárnál főzőcskéztünk, a háziasszony készítette a tejfeles uborkasalátát. A facsarás még hagyján, de utána bő lére eresztette az uborkát, és aztán tette bele e tejfelt. Kis híján lábrázást kaptam tőle. Én az eredeti német V-gyaluval szoktam lereszelni az uborkát, a finomra reszelt fokhagymát hozzákeverem. Az ujjhegyeimet sóba mártva átforgatom, aztán egy-egy kanál cukrot és 10%-os ecetet öntök rá, és azzal is összekeverem. Fél órát hagyom állni, átkeverem, megkóstolom, ízesítem még, ha kell, és ennek utána keverem bele e tejfelt. Kicsi pirospaprikával meghintem, és a hűtőbe teszem tálalásig.
@látjátok feleim szümtükkel: Jól hangzik. Főzelék, leves, vagy amolyan gulyás sűrűségű lett?
@Babette_: A glass of Gösser please.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.15. 20:00:07

@Waka:

Majdnem olyan, mint egy lencsesaláta. A lencse alatt csak annyi lé volt, amennyit felvett, és a végén azért raktam gőzbe, hogy még attól is puhuljon, de ne essen szét. Ehhez a vöröslencse nagyon jó, gyorsan megfő.
Én szeretem salátának is, és szeretem, ha a fogam alatt kissé roppan, mert egyébként jó az íze, de ha szétfő, akkor nekem nem jön be. A leves sem. Mondjuk talán olyan lett az állag, mint egy pergősebb rizseshús.

susztertangó 2014.04.15. 20:02:14

@Waka: "Én az eredeti német V-gyaluval szoktam............Az ujjhegyeimet sóba mártva..." Még nem olvastam, csak ránéztem a szövegre és kezdett égnek állni a ritka szép hajam...

turósmácsik 2014.04.15. 20:13:18

Vega rakott krumpli:
Minden úgy, mint egyébként - főtt krumpli, tojás, tejfel és füstölt gabonakolbász - szaftosan összesütve. Nyers krumpliból jobban szeretjük.
Tojásfasírt: a leforrázott zabpelyhet összekeverem durvára reszelt főtt tojással, pirított hagymás, fokhagymás keverékkel (ebből több kell, mint gondolnánk), fűszerek, és tepsiben stefániásra formázva megsütöm. Mehet a közepébe sajtrudacska, vagy egész főtt tojás, vagy savanyú uborka, füstölt tofurudacskák.
Gombapörkölt tofuval dúsítva, nokedlivel.
Zablisztből sütött vastag palacsinta sajtos tejföllel töltve, összesütve.
Székelykáposzta tofukockával, gabonakolbásszal cserépben főzve-sütve.
Erdélyi rakottkáposzta gabonakolbászos-rozspelyhes pörköltalapból. Sok tejföllel.
Rántott laskagomba, rántott zeller (nem kell előfőzni) krumplisalátával.

Most hirtelen ennyi jutott eszembe, közeli az ízvilágunkhoz, nem drágák, nem extra konyhatechnológiai igényűek.
Mi nagyon szeretjük, a húsevőket is tökéletesen kielégíti.

Ha valami felkeltette az érdeklődésedet, akkor részletesebben leírom.

turósmácsik 2014.04.15. 20:15:29

@turósmácsik: a ragozással ma bajom volt. Úgy látszik, itt is.

susztertangó 2014.04.15. 20:27:51

@Waka: Első pillanatban a legyalult ujjbegyek sózása jutott az eszembe.Valamikor, réges régen vettem egy V gyalut-Gödöllőn gyártották. Csak kétszer volt használatban.Ámbár az Álpusztait is ott gyártják.

Topy 2014.04.15. 20:51:34

@Andrass9: süssél neki bárányt! :D
videa.hu/videok/film-animacio/bazi-nagy-gorog-lagzi-elozetes-trailer-JG1WQox79tBBhu4n
kb. 1:40-től

attól függően, hogy mennyire vega, tojásos ételek, halételek... gomba?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.15. 21:33:44

@Topy: @turósmácsik: Tojás, tejtermék, gomba működik. Köszönöm a tanácsokat előre is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.15. 21:39:28

@turósmácsik: Jó lista, fogok is válogatni belőle! Köszönöm szépen!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.15. 21:42:48

@Topy: Ez a mai nap nem az enyém. A bárány poén is csak most esett le!

2014.04.15. 22:02:00

@Topy: jó poén, a filmbeli vegát alakító John Corbett nagy kedvencem a Miért éppen Alaszka magyar címen vetített sorozatból! /Nothern Exposure/ A country számai sem teljesen hallgathatatlanok, de igazából Bo Derek miatt irigyeljük. ;)

@Andrass9: Pedig meglepően iható sör. Ahhoz képest, hogy "kézműves".
www.palocsor.hu/fooldal.html

Topy 2014.04.16. 07:22:25

@Andrass9: akkor csinálhatsz édestúrót, az ráadásul húsvéti étel is, eheti is ( pl. www.limarapeksege.hu/2011/04/sarga-turo.html vagy www.femina.hu/husvet/az_edes_sarga_turo_receptje , felénk a mazsola nélküli, vaníliás cukros változat járja, arra érdemes figyelni, hogy ne legyen túl édes; meg folyamatosan kell kevergetni, mert nagyon könnyű odakapatni )
bekapkodni való falatkáknak mondjuk gombafasírt,
tojásból lehet jópofa csibéket csinálni, dekorációnak sem utolsó (valami ilyesmire gondolok, a sárgájánál szabadon szárnyalhat a fantázia: www.nosalty.hu/recept/husveti-csibek-tojasban-2 )

2014.04.16. 07:53:07

@Topy: Ezt a sárga túrót utoljára feleségem szabolcsi nagymamája csinálta, minden Húsvétra, ő mazsola nélkül, viszont fahéjasan. Nem most volt! :) Elképesztő mennyiséget le lehet tolni belőle, nagyon finom. Idén nem lesz időnk és lehetőségünk, de lehet, hogy rábeszélem a feleségemet, hogy ünnep után csináljunk. Ő még emlékszik a receptre.

@Andrass9: tojás és "gomba" témához nekem is van egy dekoratív tippem. Ilyet csináltam már vendégvárónak, gyerekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek bejön. :)
www.hotdog.hu/ez_meg_az_magazin/tojasetelek/toltott-tojas-gomba-modra

Topy 2014.04.16. 07:57:11

@pizzaszeletvágó: tavaly pont ilyen gombákat csináltam :), jó hogy linkelted, mert nekem teljesen kiment már a fejemből
vagy rég volt húsvét, vagy öregszem, vagy csak szimplán hülyülök...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.16. 09:13:14

@Topy: @pizzaszeletvágó: Köszi az ötleteket! Valami hasonló biztos lesz az asztalon!

Fenchurch68 2014.04.16. 09:34:51

@Andrass9: Bárány, hehe. Tőlem sokszor megkérdezték, hogy de ugye a húslevesnek megeszem a levét, abban nincs hús :D

Szabolcsi étel, én is nemrég tanultam :) az ún. "sárga túró", én sósan csinálom medvehagymával, snidlinggel vagy spenóttal-fokhagymával ízesítve. Annyi tojás kicsit felverve, ahány deci házi tej. A tejet felforralom, só, ízesítők, bele egész kicsi hőfokon a tojások, pár perc alatt megköt. Ruhával bélelt szűrőben pár órát lecsöpögtetem.
Simán csak gombás-zsemlés tölteléket is szoktam a vegáknak alkalomkor, őzgerincben sütve. Nagyon jót tesz neki az Ikeás kész pirított hagyma.
Ami nagyon látványos még, az muffinforma kibélelve 4 réteg réteslappal, és bele valamilyen zöldséges-tojásos-sajtos töltelék. Nagyon tuti a gombás, vagy a juhtúrós-cukkinis, de csak a fantázia szab határt.
Valamint ugye tudjuk, hogy fasírtot bármiből lehet csinálni :)

vörösbor(de)minőségi 2014.04.16. 15:22:09

édesistenem az a hagymáskrumpli- !!

jólvan nna akár piros tányéron is,bármikor bármennyi.
mennyei eledel.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.16. 19:46:51

@Topy: @Kató néni: Szabolcsi gyerek vónék, de én az életbe' nem hallottam még erről. Mindenesetre jól hangzik.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.16. 20:25:39

Egészen sok receptje jön be a gugliban, még úgy is, hogy szabolcsi sárga túró, bár a receptek édes sárga túróról szólnak.

2014.04.16. 21:06:11

@Waka: pedig elképzelhetetlen volt a húsvét sárga túró nélkül abban a családban. Később a nagymama beköltözött Debrecenbe, de ott is csinálta, míg élt minden alkalommal, sokszor több adagot is, szerte a családnak.

Közben utána néztem, és jól sejtettem!
A görög katolikusok húsvéti megszentelt étele ez a sárga túró!
www.szentpeter.hu/Jelesnapok_gorkat_2008.pdf

21. oldalon olvashat róla, akit érdekel.
Nem véletlen tehát a Szabolcs megye emlegetése. Akkor viszont Szabolcs és Hajdú találkozásánál ismerősebb ez az étek, illetve abban a közösségben.

@látjátok feleim szümtükkel: Most, hogy Kató néni írta a nem édes változatot, nekem is rémlik valami nem édes elhajlás, de nem volt jellemző.

Fenchurch68 2014.04.17. 09:22:05

@pizzaszeletvágó: Lehet, hogy csak én vagyok ráérzékenyítve a nem édesre, mindenesetre most csinálok édeset is :)
Igen, görögkatolikus szubkultúra, nekem ez is nagyon egzotikus.

2014.04.17. 12:10:33

@Kató néni: Finom lesz, az édeset nem is annyira édesen, hanem lehetőleg vaníliával és egy csipet fahéjjal szeretem.
Rá is beszéltem most magam, ha nem jön közbe semmi, szombaton készítünk.

medvedr 2014.04.18. 10:44:07

@süllőcske: Szia Süllőcske!
Jól eltűntél! Fogunk többször látni? Cock au vine, Kakaspörkölt, rántott csirke, grillezett csirkehúsok, tom yam, tandoori és még ki tudja milyen arab és berber csirkék, stb. szóval szerintem vannak nagy klasszikus csirkék szerte a világban.

2014.04.18. 12:05:02

@medvedr: tényleg. Még egy: pollo alla cacciatora. Hú, de régen csináltam már! Húsvéti töltekezés kipihenése után az lesz az első.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.18. 13:07:30

@pizzaszeletvágó:

Felénk sokáig húsvéti eledel volt a kakaspörkölt, és a kakassült. A szüleim az előző évben kelt ( esetleg két éves ) magkakast max. húsvétig tartották, és ő lett feláldozva az ünnep oltárán.Persze hagyományosan egyszerű kakaspaprikás volt, de annál jobb ízzel. Én már vörösborosan szeretem főzni.

2014.04.18. 14:31:24

@látjátok feleim szümtükkel: imádom, egész egyszerűen imádom a kakaspörköltöt mindenféle formában, egyszerűen, vagy bográcsban, vagy borral, vagy mindegy hogyan. Pár hete baromfiboltban vettem egy szép nagy állatot, akkorát, hogy háromfelé osztottam, még azt a tápos boldogtalan kakast is boldogan zabáltam, hát még a házit. Igazi ünnep a készítése!

süllőcske 2014.04.18. 20:58:39

@medvedr: Igazad van , végtelen csirkeklasszikus létezik.Hozzászólásom érvénytelen.
Ha jövök, és írok, nem fog sokatmondó lenni.

2014.04.18. 21:35:50

@süllőcske: ha jössz és írsz, szomjasan isszuk majd szavaidat, mint sivatagi homok a vizet, mint cinkotai kántor a nagyiccét, és ezt most véletlenül se ironikusan írtam, félre ne értsd, hanem nagyon-nagyon komolyan! Magam részéről nagyon várom.
süti beállítások módosítása