Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Csirkecomb birssel

2012.11.25. 07:00 Waka

A csirkenepper vasárnap hozta meg az árut. Nem csirke volt az bizonyos. Morfológiailag csirkealkatúnak néztek ki, de ezzel meg is szűnt minden hasonlóság. A legkisebb bőven verte a háromötvenet, a nagyobbik meg majd’ négy kilós volt. Lelkem nyugalma végett végül is csirkének neveztem őket, bár némi fenntartásom azért volt. A jelentős BMI-hez jókora adag testzsír is társult. A madarakat szétadagoltam, külön-külön kettesével a combokat, a mellfilékből is lett két takaros csomag, szárny, far, máj rántani, hát az aprólékkal levesnek. A nyakáról és a melléről levágott bőrt és a hájat szintén eltettem.

Megirigyeltem András birssel készült kacsacombjait, gondoltam, vasárnap összeütök valami hasonlót én is.

Az alaposan megsózott nyakbőrrel és a hájjal megágyaztam az előzőleg beáztatott tetejű római lányban.

3.jpg

A combokat szétvágtam alsó- és felsőrészre, sózás után lefektettem őket az ágyra. Szórtam melléjül pár szem egész borsot, borókabogyót, egy marék mogyoróhagymát, pár gerezd fokhagymát, babérlevelet és egy cikkekre vágott birsalmát. Volt pár kicsírázott lilahagyma, az is melléjük került, aztán ráfektettem három ág rozmaringot, végül az egészet betakargattam a csirkemellről származó, besózott bőrrel.

4.jpg5.jpg

Közepes hőmérsékletű sütőben bő egy órán át sütöttem, majd a tetejét levéve még egy fél órácskát pirítottam.

8.jpg

A megsült húst tányérra szedtem, majd kicsipegettem az almát, a zöldségeket, no meg pár szemet a fűszerekből is, és egy kevés lezsírozott szafttal összeturmixoltam. Egy lábosban kanálnyi cukrot karamellizáltam, hozzáöntöttem a turmixolt zöldségeket, kis vízzel felöntöttem és jól kiforraltam. Kicsit hóka lett, ezért kevés házi paradicsomlével is felöntöttem, de sokat nem segített rajta.

10.jpg11.jpg12.jpg

Készült hozzá egy amolyan rizottóféle. Amikor Ódörögdpusztán dolgoztam, két ebédet hozattam minden nap, a másik volt a vacsorám. Gyakran melegítettem sütőben úgy a rizst, hogy hozzákevertem némi sajtot, nagyon ízlett, most gondoltam, kipróbálok valami hasonlót. Egy szál sárgarépát, egy petrezselymet és pár szem mogyoróhagymát felkockáztam és kissé megpároltam.

1.jpg6.jpg

Egy csésze rizst némi olajon fehéredésig pirítottam, késhegynyi kurkumával és sóval ízesítettem, hozzáadtam a zöldségeket, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntöttem. Felforraltam, és előmelegített sütőben megpároltam.

7.jpg9.jpg

Mikor már majdnem megpuhult, három cikk mackósajtot felkockáztam, és beleforgattam, aztán visszatettem a sütőbe még kicsit

13.jpg

14.jpg

76 komment

Címkék: rizs csirkecomb birs

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr894915240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daró 2012.11.25. 07:56:50

Na már megint én vagyok itt az első, csak az ördögszekeret gurigázza a szél.

A metódus tetszik. A neppered téged nem sokba nézhet, ha struccot adott el csirkének :-)

Vagy figyelmetlenül olvastam, vagy valóban nem írtad le végül, milyen lett a cucc? Ezek a birses dolgok nekem kimaradtak, a kacsa tetszett, ehhez megerősítés kellene, elpazaroljak-e egy kukoricán nevelt csirkét, vagy vegyek én is egy broilert a Spar-ban, 3,5-4 kilósat?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.25. 08:26:25

@Daró: Nagyon finom lett. A mártás kellemesen édes-savanykás, finoman fűszeres volt, kiérzett belőle a rozmaring, a bors és a borókabogyó némiképp pikánssá tette.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.25. 08:48:41

Ez nagyon jó recept!! Örülök, hogy megfőzted és dokumentáltad is. A rizottószerűség külön nagyon tetszik - rizsevő vagyok, mint egy kínai :)

Daró 2012.11.25. 09:05:04

@Andrass9: én tegnap vettem arboiro rizst, eddig én is csak szerűségekig jutottam a hosszúszeműekkel. Rizottónak állítólag a tömzsik kerekszeműek valók, ami ragacsosra fő.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.25. 09:23:41

Jó reggelt! Bátor étel. Tegnapi ebédhez a vázoltnál lényegesen csenevészebb csirke volt felhasználva, viszont az ízével semmi gond nem volt.
Ezek a nagy csirkék a népbutítás kategóriába esnek. Ha szokás volt fejenként egy combot kapni az kisebb, ízesebb csirkéből, ez a felfújt combok esetében a mennyiséget tekintve semmit sem változott. Szerintem a csirkék takarmánya ránk is hasonlóan hat. Azaz hízik a magyar.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.25. 09:41:35

@Andrass9: A hájak és bőrök ilyetén felhasználása külön elismerést érdemel! "Ápol és eltakar" - az ízeket átadja, de a beltartalom gyengéden párolódik.
Én biztos pirosra sütöttem volna a végén, és csak azt ennék :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.25. 10:17:10

Leugrom a boltba vajért, kevés lett.

süllőcske 2012.11.25. 10:43:45

Nagyon kiváló! Minden jó, csak színeiben nem izgalmas. A hús és a mártás hasonló árnyalata zavar.
@Andrass9: Szoktam csirkebőrbe kötözött, különféle csirkeelemeket tartalmazó csomagokat sütni.
Legjobb módja pl a mellel való bánásmónnak is.
És milyen gyönyörű pirosra lehet sütni!
A csomagba lehet még egyebeket is tenni: zöldfűszereket, gombát, gyümülcsöt. Ha kész, szeletelni.

medvedr 2012.11.25. 10:48:24

Ez kurva jó! A csirke valószínűleg előnevelt 3 hetes broiler volt. Ez azt jelenti, hogy 18-20 napos koráig az ipari istállóban nevelkedik, majd kimegy háztájiba ahol átszoktatják a vadasabb életre. Először az ólban van, majd kicsit kimegy, aztán többet van kint, végül rendesen. A takarmánnyal hasonlóan először táp, aztán táp + szemes, egészen a feléig feltornázva a szemest meg valami zöld. Így 10 hetes kor körül struccnyi madár van-4 kg körül, és igen jó húsminőséggel. Ezt az egyre rosszabbodó takarmányértékesítés miatt úgy lehet gazdaságosan kivitelezni, hát hogy is mondjam, ha a csirke dezertál, és visz magával tápot is, és véletlenül befogadják.

medvedr 2012.11.25. 10:50:24

Más: az Indexen van a Szimpla piac-ahonnan a Benikutyot kiüldözték.

Pinka-Panka 2012.11.25. 10:53:33

@Waka: megint jót főztél! Finom lehet. Ez a birs meg különösen csábító!

Pinka-Panka 2012.11.25. 10:56:48

Mindenkinek szép vasárnapot!

És most mit csináljunk mi itt, ha más csirkavételhez nem nagyon jutunk? Csak ilyen táposhoz?
Még én se, pedig van összeköttetésem, de rászorulok a boltira is néha, arról már nem is beszélve, hogy a magam baromfi udvarát, meg felszámoltam, azt kár volt.
Mondjuk a csirkenyakát nem tudnám elvágni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.25. 11:43:07

@Andrass9: Nem. Poszthoz. Vajas poszt, vasárnapi konyhai kapkodással, szakállból csepegő verítékkel, jó panelproli módjára. :D
@süllőcske: Amikor a Balatoni Halgazdaságnál dolgoztam, minden évben kaptunk 20 darab halastavi pecsenyekacsát. A nyak bőrét töltöttem meg áztatott zsemlés, fűszeres töltelékkel, kacsaháj ágyon sütöttem ki. Na az csucsu volt. :)
@medvedr: Úgy vettem észre, hogy a minőségével nem volt baj, csak a szétadagolásnál okozott gondot a méret.
@Pinka-Panka: Te vagy az a bizonyos reménytelen eset. :)
Próbáld ki ezt az ételt sütni való kolbásszal meg főtt krumplival, kezet fognak csókolni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.25. 11:47:25

@medvedr: Esetleg kap 50 eurót útravalónak, aztán vesz magának, amit megkíván. :D

Pinka-Panka 2012.11.25. 11:48:59

@Waka: dehogy, csak jó annak aki vidéken könnyebben jut mindenhez, nekünk itt nehezebb azért.
nekem szoktak hozni időnként vidéki csibét, amit jól elfogyasztunk és a következő eresztésig, bolti van, ilyen nagy mellekkel és combokkal...ez van:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.25. 12:09:26

@Pinka-Panka: Nagy mellek és combok... Hm... Pamela Anderson?
MELLESleg - :) - valószínűleg én vagyok figyelmetlen, vagy csak egyszerűen nem jegyeztem meg, de nem tudom hol élsz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.25. 12:09:35

@Pinka-Panka: Mindehez persze Waka panelben lakik, te pedig? - csak cukkollak. Azért nem rossz azt hallani, hogy Szentendre nem vidék !
Azon a piacon nincs baromfi?

Pinka-Panka 2012.11.25. 12:25:41

@Andrass9: nincs baromfi, csak néha tyúk.
Bolti van csak.
Már itt elmondtam korábban, hogy nekünk volt baromfi és a férjemnek azt mondtam, hogy könnyebb legyen a csirkeszart takarítani, betonozza le, Ő megcsinálta. tetvesek lettek, ennyire nem értettünk hozzá, aztán azóta, meg nincs...majd még az is lehet visszatérünk erre is.

Daró 2012.11.25. 12:46:08

Bírom a pestkörnyékiek "vidéken minden könyebb" hozzászólásait :-)

Egyébként igen, ismerek olyat aki nyugdíjas vasutasként ingyen utazik, nem győz annyi háztájit nevelni amit felvíve a nagy faluba ne tudna eladni.

És valóban, itt 2.500-ért gyümölcsből főtt, 52 fokos pálinkát lehet venni, elfogadhatót, amelyik jobb mint a bolti.

Elnézést a pestiektől de nekem az a tapasztalatom hogy ott pl. minden primőr hamarabb van és olcsóbb mint itt, mivel a termelő inkább felviszi az áruját és egyben eladja továbbértékesítésre. (öcsémék a KÖKI-nél laknak, az a piac a vidékiekhez képest aranybánya) Inkább az a probléma, hogy azt aki nem ismeri színéről az alapanyagokat, azt könnyen megvezetik.
Egyébként a broiler átszokatása itt is megy, de vitatkoznom kell, nem kiváló, inkább csak jó a húsa.

Pinka-Panka 2012.11.25. 12:52:02

@Daró:én lakótelephez lakom közel, voltak szomszédok, akiktől korábban tojást is vettünk, meg csirkét, kiöregedtek, meghaltak. Jó a piacunk, de baromfis sajnos nincs a közelben sem. tegnap még tojást se kaptam azoktól a piacon akiktől veszem, mert nem tojnak és ő nem árul mást csak a sajátját.
Sertés húst tudok venni jót itt is, zöldséget és gyümölcsöt is, még pár háznál, de egyre kevesebb.
A boltban meg sokszor ilyen méretes darabok vannak. Pomázon volt egy baromfis, buktak azok is, mert szart árultak. Igazi házi jércét nagyítóval csak erre felé.

Pinka-Panka 2012.11.25. 12:55:12

@Daró: a prímőrőn is elcsodálkozom néha, tegnap az egyik árusnál volt igen szép fürtös paradicsom 350 ft-ért, a másiknál a mandarin 290 ft-ért, azon gondolkodtam, hogy honnan gurították ezt oda és milyen lehet? nem mertem venni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.25. 13:43:34

@Pinka-Panka: Értem, most már tuti megjegyzem. Én Veszprémben élek. Én itt mindent hozatok. A paprikát Békésből, a csirkét Egeraljáról, a bort Keszthelyről, a tojást Szentgálról, a lisztet Devecserből a malomból, a tejet Sümeg környékéről hozza egy kolléga. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a munkahelyem az ország több tucatnyi településén települt, kapcsolat van mindenfelé. Van egy zöldséges cimborám, a nagybaniról vagy éppen Olaszországból meg lehet hozatni dolgokat

medvedr 2012.11.25. 13:53:27

@Waka: Szerintem a minősége az ilyen csirkének-nevezhetjük annak hiszen az ivarérés előtt van-jó, vagy igen jó. Ennek oka, hogy a hús egyes gasztronómiai tulajdonságai korrelálnak az életkorral. Természetesen nem éri utol még így sem a teljesen kapirgálós minőséget, de jól közelíti. Az ipari broiler legnagyobb baja, hogy túl fiatal amikor vágásra kerül. Szerintem.

medvedr 2012.11.25. 14:01:40

@Daró: Sajna igazad van, vidéken nehéz jó alapanyagokhoz jutni. Annak ellenére, hogy ott kéne legyen mert ott termelik. Mondjuk a bűvös szakácson levő biodinamikus zöldségkertészet egy kicsit a ló másik oldalának tűnik.

süllőcske 2012.11.25. 16:20:33

@medvedr: Csirkével kapcsolatban egyetértek.
A biodinamo szélsőségessége itt az, ahogy mondod, de Japánban nem az, mint olvashattuk.
Az alapanyag beszerzésénél tényleg főhet az ember feje vidéken is. Saját szerencsés helyzetemről már beszéltem(kertjeink, gyűjtés, zsákmányolás, kapcsolatok gátőrrel, halásszal, tanyásokkal stb).
De általában nem így működik a dolog. Ott kezdődik, hogy az emberek többsége SOHA nem evett jó zöldséget, nem sütött jó halat. Miért kívánná, hogy eljusson hozzá az, amiről nem is tud?
Ha mégis eljut, nem tud vele bánni, egész egyszerűen nem tud főzni.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.25. 16:28:30

@Pinka-Panka:
vegyél egy baltát meg egy tönköt osztkész.

süllőcske 2012.11.25. 16:35:54

Ma is megvolt a vízvétel a kútról,nagy kosár gomba is került mellé, porhanyós és lilatönkű.
Gyönyörűszép érett, egészséges kökényt is találtunk.
Egy nagy laskagombatelep begyűjtésével várok még 4-5 napot, összekötöm egy pecával, mert ott szép potykákat láttam ugrándozni.
Így megy ez. És elhatároztam, hogy nem foglalkozom ezentúl azokkal, akik ezen dolgaimért idealista, naiv alaknak, dilettáns ábrándozónak neveznek.
Inkább megfőzöm szépen a kis halászlémet, és csöndben elleszek. Nem hiányzik ez már nekem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.25. 16:46:28

@süllőcske: Igazad van, és kicsit (nagyon) irigyellek.
A halászlé rendben van, de mi lesz a laskából?

süllőcske 2012.11.25. 17:23:48

@Waka: Az a fekete laska nagyon jó gomba , mint tudjuk. Remek tokánynak. Zsírban sütve borssal, fokhagymával. Vajon finoman párolva . Rántva szupi, de azt tartom, hogy legjobban salátában bontakozik ki, salottahagymával, sós-savanyú lében éppen csak hőkezelve,csíkokra vágva, kapris remulád mártásban megfürdetve.
Hozzá pirított kenyér, fehér bor.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.25. 18:00:12

@süllőcske: Egészségedre!
Jut eszembe - persze látatlanban nem igazán tudsz tanácsot adni - a laktanyában láttam egy tuskón amolyan laskaféle gombát, de világosbarna, nem szürke (ha olyan volna, nem lennének különösebb kétségeim). Vajh milyen fajta lehet?

süllőcske 2012.11.25. 18:22:41

@Waka: Kereszteződésszerű, manapság elég általános.
De ehető,jó, még ha nem is olyan szuper, mint a fekete.
De azért jól meg kell nézni, elemezni a formajegyeit, látatlanban tényleg nem lehet százszázalékot mondani.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.25. 18:48:39

@süllőcske: Holnap lehet, leszedem, ha lesz annyi, kedden lesz szakértő a csarnokban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.25. 18:56:02

@süllőcske: Nem hiszem, hogy mi bántanánk érte - inkább irígylünk. Valamennyire én is ezt teszem a magam keretei közt: amit a 270 négyszögöl ad és a kutya meghagy, abból gazdálkodom. A nyáron láthattátok a rengeteg paradicsom posztot - az mind a betakarítás része volt. Hasonlóan próbálom a fűszereket, a paprikákat, stb. menteni - raktározni.
Almatermésre sem panaszkodom az idén.
Dehát ebből még nem lesz hús, se gyökér (az nem nő meg nálam, ha bukfencet vetek se), se cukor (mondjuk nekem az nem kellene). Már felvetettem a helyi 3 betűsnek, hogy ellátom őket szezonális csilikkel, de őstermelői igazolványt kérnek.

süllőcske 2012.11.25. 19:19:08

@Andrass9: Nem, nem ti.
Ami a kertészetedet illeti, nálamnál jobban kevesen értékelhetik. Nagy öröm számomra,hogy ezt megalkottad.
A talajnemek mindenképpen befolyásolják a termeszthetőséget, főleg, ha összefüggéseiben van építve a kert. Ráhordott talajjal lehet variálni, műárnyékot, műrézsűt lehet létrehozni, kérdés, hogy hogyan áll össze a rendszer. Hogyan viszonyulnak egymáshoz a kis növénykék, rovarocskák, madárkák.
Na, ez az, amit anyám kisleány korától tanul és tanul, az ő anyjától, és anyja a nagyanyjától.
Ez az, amit én, vagy Anahita már nem tudunk teljességében életben tartani.
A fene egye meg, hogy a zsinórpadlás urai diktálnak.

medvedr 2012.11.25. 19:40:15

@süllőcske: A bio és biodinamikus termesztés legnagyobb szélsősége az ára. Sajnos ezt nem engedheti meg magának sok ember. Ez ellentmondásos egy kicsit, mert a természet megfigyelése és a megismételhető próbákon kikristályosodott paraszti tudás és a kozmikus egész eredőit bevonni igyekvő termelés célja ugyanaz volt mint az üzemi termesztésé, a hozamok növelése, az éhség elkerülése. Nyilván az üzemszerű terjedt el. Most azt mondani, hogy aki ebből az olcsóbb alapanyagból főz, az kultúrálatlan, azt nehéz elfogadni. Akinek sok pénze van az megveheti a bio(dinamikus) dolgokat, de hogy az egyértelműen a magasabb kultúra záloga lenne én azt nem úgy látom egyértelműnek. A biodinamikus saláta finanszírozását Japánban sem tömegek engedik meg maguknak.

Pinka-Panka 2012.11.25. 19:57:58

@süllőcske: Tudom ez nem nagy dolog, de én nagyon elismerem amit csinálsz. A főzési tudományodat is és az ismereteidet is fűszertől, a húsokig s azok felhasználásukról. Sorolhatnám...úgyhogy:)

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.25. 20:52:16

@Pinka-Panka: "...én nagyon elismerem amit csinálsz."
Hátha még a süllőcske régebben nekem leírt, kőtt pitéjét is megsütnéd. Én nem győzőm enni. Nem zsíros, nem cukros, nagyon ritka, lyukacsos a tésztája, és jó ízű.

süllőcske 2012.11.25. 21:11:05

@medvedr: A sumerek zseniális dolgokat csináltak, nagyszervezésű növénytermesztésükkel. De még az ő eredményeiknek is végső soron a termőterületeik kimerülése volt az ára. Igaz, ezredévek alatt.
Idehaza is lejátszódott ez, a hozamok maximálása érdekében bevetett drasztikus módszerek és átgondolatlan intézkedések miatt(folyószabályozások pl), száz év alatt. Most baj van.
Vannak elgondolások, ezek sehogy sem akarnak megvalósulni(öbölgazdálkodás, árerek, főcsatornák szervezése).
A magam részéről örülök, hogy némelyek kis területeknek jó gazdái szeretnének lenni, megérteni a természeti erők folyamatait, ezeket befogva termelni.
Nincs elég munkalehetőség itthon. De föld, az van, elhagyatva.
Én fejleszthetőnek látom a kis földes termesztést, ha mást nem is, családok élelmezését biztosíthatja. És össze lehet fogni, csereberélni.
Azért merem ezt remélni, mert családom így élt mindig is. Nekem ugyan van főhivatásom, de nagyanyámék mindig a földből és kézműves dolgokból éltek.
Szerintem a gyenge növényházi, ízetlen zöldség nem éri meg az alacsonyabb árat sem. Azért ízetlen, mert tartalmatlan. A tömegét vesszük meg, nem a tartalmát.

süllőcske 2012.11.25. 21:22:56

@látjátok feleim szümtükkel:
Szombathelyi Árpád festő barátom írt egy könyvecskét
gyermekkorának színhelyéről, a gencsháti majorról.
Apró élmények, az epizódokhoz kapcsolódnak ételleírások, azokról az eledelekről, amiket annak idején eddegéltek.
Ha érdekel a dolog, (a régi idők emlékére), a Gencsháti fogócskafa című könyvet megszerzem neked.
A kőttpite dolgának szívből örülök.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.25. 22:41:27

@süllőcske:
Szívesen venném a könyvecskét, mert anyám püspöklelei születésű, és sokat mesélt nekem Návay Arankáról, meg a majorról, ahol a barátod gyerekkora zajlott.
Egyébként aki Bandó barátja, az jó fej.

A kőttpitéről jutott eszembe, érdekesek az ételekkel kapcsolatos gyerekkori emlékek. Apám kedvenc étele volt a kőttpite, de én gyerekként annyira nem voltam elájulva tőle. Ő úgy ette, hogy a tésztát kristálycukorba mártogatta. Most én általában dióval a tetején sütöm meg, de ma elővettem a kristálycukort is. Megértettem apám miért szerette annyira. Mostmár én is így szeretem.

Pinka-Panka 2012.11.26. 07:13:01

@látjátok feleim szümtükkel: és ezt elképzelhető, hogy itt a kocsmában megoszd velünk is?

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.26. 07:54:45

@süllőcske:
pont ugyanezért vonultunk el ide az ország végébe.
és ez így jó nekünk.
---------
mitől van az, hogy idén ősszel annyi rengeteg gomba van, még ott is, ahol egyik éven se?

medvedr 2012.11.26. 07:59:04

@süllőcske: Szerintem ez naivitás. A háztáji korszak , kiskert, szakcsoport saját termelés mindenkinél, aki hajlandó, és ebből megélhetés még ha szűkös is- nem fog visszajönni. Az egy történelmi pillanat volt a KGST torzított gazdasági viszonyai között. Ha megnézed egy francia piacon saját termését árusító embernél milyen összeg van befektetve, és hogy 2x -3x annyiba kerül mint a supermarket áruja
. Amit személyesen nem értek az az, hogy miért nincsenek valódi szövetkezetek/ szövetkezések azok között a szegényebb emberek között akik közelében sok elhagyatott föld van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.26. 08:51:45

@Babette_: Talán az egyenletes nedvesség? Nincs igazán hideg, sok a pára, nedves a föld. Ez mind segít a gombáknak - pláne, hogy egész nyáron csak vártak az esőre! Gondolom én, de a szakemberek majd megmagyarázzák.

süllőcske 2012.11.26. 11:00:11

@medvedr: Tessék, naiv vagyok ismét.
Anyámmal beszéltem, azt üzeni, hogy szedd össze magad.
400 öles kiskertje, a mi otthoni díszkertünk, anyám házánál lévő kis kertecske palántanevelő télikerttel hozama álljon itt.
Paradicsom 140kg
alma 220
krumpli 200
meggy 30
barackfélék 120
cseresznye 30
körte 20
szilva 30
dió, mogyoró 6
paprikafélék 50
eper 20
babfélék,borsó15
padlizsán 40
tökfélék 150
szőlő 70
málna, ribizli,
egres 10
póré 300 szál
répák, cékla 500 szál
sóska, spenót,
saláta, káposzta,
karfiol, kel,
csemegekukorica rengeteg
kelbimbó, brokkoli 10
fokhagyma 8
salotta, lila,
vöröshagyma 60
petrezselyem 300 csokornyi
minden elképzelhető zöldfűszer
és szárítmányaik, mindig vázába tehető virágok özöne.
No, ez az, amit nem veszünk meg a szupermarketben.
Ennek befektetése volt 54.000 ft.
Vegyszert nem használunk, se kertben, se háztartásban. Anyám most már nem, de ezidáig horgászgilisztát is termelt, azokat a kerti hulladékkal etette, a humusz ment vissza a helyére. Csalánlé, fahamu, meg mindenféle erősítők a talajnak, növényeknek.
Békés, nyugodt munkálkodás.
Rengeteg gomba, vadnövény, ötszáz kiló hal egészíti ki az éves termést. Azon is van persze költség. De én nagyon jól jövök ki a pecából különben.
Amiről nem beszéltünk, az a szeretet. Szeretjük csinálni. Nem siránkozunk, nem maradunk munka nélkül, nem megyünk el szolgamunkát végezni, nem hagyjuk el családunkat, hazánkat. Mi naivak.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.26. 11:06:00

@süllőcske: szép-szép, igazad is van.
a számokat nem hiszem el:) a 2 mázsa krumpli mellett nem sok fér el 400nm-en:) max még a paradicsomok. de akkor fullon van.

ha meg mégis, akkor követelem a vetési térképet, hadd tanuljak:)

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.26. 11:06:59

@Andrass9: évekig várnának? olyan helyekről beszélek, ahol évekig(!) nem volt gomba. most meg pl akkora tintagombák nőnek ezrivel, hogy az autóból látszanak.

süllőcske 2012.11.26. 11:20:53

@Babette_: Összesen 650 négyszögöl. Nem négyzetméter. A vetési térkép anyám különleges képzettségének eredménye, amit csöpp korától tanul. És az ő anyja igazi parasztasszony volt.

medvedr 2012.11.26. 11:22:01

@süllőcske: Nem akartalak megbántani a naiv jelzővel, és összeszedem magam. Számold hozzá a munkaerőt is. Értem, hogy szeretitek csinálni, de mint költség azért jelentkezik. akkor is ha nem rontja a közvetlen készpénzáramlást. Nem fizetsz magadenak külön. Mennyit is hozott ez? A bevételi oldalt kiszámoltad? Ha nem helyettesítő költségként számolod, a szupermarketben megvett áron, hanem átadásin, hogy fizetsz ebből a bevételből, rezsit,gyógyszert húst stb-t. Ha nem lenne nyugdíj, meg főfoglalkozás, lenne ebből minden hónapban pénz? Télen is? Békésen és nyugodtan munkálkodhat az is, aki nem ilyen életet él, aki munkanélküli nem feltétlenül azért az, mert nem szeret dolgozni.
Továbbra is azt mondom, hogy aki nem ezt az önbecsapást választja az még nem kultúrálaltlan és nem rossz hazafi stb. viszont kétségtelenül nem olyan ízű ételt eszik. Ez nem mindig hátrány, ettem már kiskertből is rosszat, láttam sok beteg állatot háztájiban.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.26. 11:25:59

@süllőcske: áh, elnéztem.
az viszont "jézusom, hogy lehet azt egyedül bírni megművelni" kategória.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.26. 11:27:46

@Babette_:
Süllőcske azt írta, hogy 400 öles a kert, az nem azonos a 400 négyzetméterrel. Úgy elmékszem egy négyszögöl 3,6 négyzetméter.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.26. 11:39:10

@Pinka-Panka:
Jó napot!
Természetesen megosztom veletek a szerzeményt. Szó szerint ezt írta nekem arra a kérdésemre, hogy nem tudja-e a kavart pite receptjét:

"Anyám szerint ( mögkérdöztem), KŐTTPITE a neve.
5 dl tej
2 dkg élesztő
1 kanál cukor
2 tojás
4 dkg zsír
1/2 citrom héja
40 dkg félfogós
Kikavarva, kizsírozott tepsibe öntve, 45 percig kel, tetejére vágott dió, 30 perc sütés, ha langyos, vaniliás cukor rá.2

Én raktam bele kevés sót is. Valamikor az apám kedvenc tésztája volt, egy gyors leves, vagy egy tartalmas bableves után ettük. Anyám egy fazékban kavargatta, és ő kavart pitének nevezte. Nyáron a melegben gyorsan megkelt, és nem volt macerás a készítése. A tetejét olvadt zsírral meglocsolta, és ettől szép pirosra sült. Apám kristálycukorba mártogatva ette. Ez egy nagyon ritkára megkelő tészta, alja, teteje szép pirosra sül, és nem émelygősen édes.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.26. 12:01:27

@medvedr: "Ha nem lenne nyugdíj, meg főfoglalkozás, lenne ebből minden hónapban pénz? Télen is?"

Akinek nincs miből élni, annak ez is előre menetelt jelent. A szüleimnek 1960-ig ( apám akkor lépett be a tsz-be ) ebből volt a pénzkereste. Két hold földünk volt, abból lett búza, kukorica, napraforgó. A napraforgóból olajhoz jutottunk, a sajtolási maradékból a sertés evett, a búzából lett lisztünk egész évre, a kukoricán egy-két disznó nőtt meg, attól függően, hogy milyen volt a termés. A ruházkodást, villanyt, egyebeket a piacozásból árulták ki. Föld mellett volt két kert, összesen 600 négyszögöl, vagyis kb. 2400 négyzetméter, amelyekben voltak gyümölcsfák ( lekvár ) szőlő, itt nőtt a krumpli, paradicsom, paprika, borsó, bab, káposzta, zöldség, sárgarépa. A felesleg ment a piacra. Emlékszem, hogy tavasszal korán lehetett szedni a spenótot, és nagyon jó áron tudták eladni. Persze ehhez kellett egy zsáknyit szedni, tehát sokat kellett vetni. A vetésforgót, vetésrendet gyerekkorukból hozták, illetve tanulták. A faluban voltak bolgárkertészek, azoktól sok fogást el lehetett lesni. Pl. késő ősszel salátát ültettet az egész falu, május közepéig eladták, és ezt követően vetettek a helyére burgonyát, meg egyéb zöldségeket. A salátázás nagyon jól tudott fizetni, főleg, ha export minőségű volt a termék. Íze sokkal jobb volt, mint a mai hajtatatott salátának. Minden évben neveltek csirkéket, libát, kacsát, gyöngyöst, mindig annyit, amennyi takarmány termett.
Azzal, hogy a termelői piacot ez a rühes rendszerváltás megölte, sok összegyült tudás elveszett. Már a mai fiatalság szüléi sem tanulták meg a háztáji gazdálkodást, egyrészt nem volt rá idejük, meg a jövőkép sem inspirálta őket, másrészt a nagyüzemi futószalag kiírtotta az ilyen típusú önlellátsát. Rátett egy lapáttal az új "földosztás" is, a falusiak zömének nincs más földje, csak ami a háza körül van.
Tudod, mai szemmel nézve a szüleim az ötvenes években nagyon szegények voltak, de én nem emlékszem olyan napra, amelyiken éheztem volna. Az éhezés elkerülséhez megfelelő tudással ez a típusú gazdálkodás a jövőben is eszköz lesz, de nem a "mennyibe is került ez nekem?" szemlélettel kell hozzá állni. Ha nem lesz elég élelmiszer a világban, az emberek maguktól fognak vissza térni ehhez az életmódhoz. A sok falusi munkanélküli előbb-utóbb ezt fogja tenni. Akinek meg esze volt a "jó" élethez, az eddig is ezt tette. Nem csak az a jó élet, ha nem kell a kertben dolgozni. Az én családom az elmúlt 35 évben alig volt együtt nyaralni, mert a jószágunkat ( csak baromfi ) nem voltunk hajlandók egyetlen szomszédra sem rábízni. Mégsem sajnálom, hogy ez lekötötte az életünket.

süllőcske 2012.11.26. 12:34:05

@medvedr: Jó, akkor nézzük másik oldalról a dolgot.
Mi van, ha nem elég a fizetés, a nyugdíj? Adjam el a házamat, garzonban öregedjek? Szeretek a magam ura lenni, szeretem a szabad levegőt, a mozgást, a jó ételeket? Egészségesen szeretnék élni? Vágyom a természet megismerésére? Szeretnék olcsóbban, jobb élelmiszerhez jutni? Kitartanám a házamat felcseperedő gyermekeimnek? Szőlőm, pincém, földtulajdonom nekik megőrizném?
A föld sok lehetőséget kínál. A gilisztapénz ingyenbe hozta a kertet, még egy másik kapcsolódó tevékenység évi millát hozott. Van aki a fűtőanyagát termeli meg a kis földjén. Van aki fűzvesszőt és vesszőfonásból él. Egy tanítványom szülei zöldfűszereket termelnek, szállítanak éttermeknek.Ázsiaiak egyébként, és jól élnek.
Egy barátunk ibolyázik, jól elvan. Másik tanítványom szülei biokertészek, ők panaszkodnak ugyan, de megvannak valahogy.
Aki megműveli a kertet, Doki, nem érdemli meg tőled, ezeket az önbecsapás, meg hasonló kifejezéseket. Ne adj a számba olyan szavakat, amiket nem is mondtam. Ki a fene mondta, hogy egy munkanélküli kulturálatlan? Hazafiasságról sem volt szó, az összetartó erőkről beszéltem. És a szeretettel való munka nem olyan huszadrangú kérdés.

medvedr 2012.11.26. 12:55:49

@látjátok feleim szümtükkel: A kiskertre vonatkozóan írtam ezt. A föld mellett, volt konyhakert, szerintem az teljesen más téma, mint a 400 szögölön termelek mert az nem termelés hanem kiegészítő tevékenység, amiből nem lehet megélni. Nekem teljesen más a véleményem azzal kapcsolatban,hogy a kiskerti/ház körüli gazdálkodás milyen előrelépést fog jelenteni a falusi munkanélkülieknek, de neked legyen igazad.
@süllőcske: Ha szereted csinálni, és még kiegészítő jövedelmet is jelent akkor jó bár a jövedelmet kétlem. Ha van és sikerül sokaknak és tévedek hidd el annak örülök. Szerintem a felhozott pozitív példák ellenére nem azért van pusztulóban ki a háztáji/házkörüli gazdálkodás mert mindenki tudatlan és/vagy lusta. Ha vannak pozitív példák az nekem öröm, -ismétlem."Szeretek a magam ura lenni, szeretem a szabad levegőt, a mozgást, a jó ételeket? Egészségesen szeretnék élni? Vágyom a természet megismerésére?" Szerintem te ezekért tulajdonképpen fizetsz, a kertbeni munkáddal, nem pedig kitermeled a kiskertből. Amit nyersz az nem gazdasági természetű, de ezekért az örömöklért nem indul majd be az az életforma amit a hatvanas évektől a nyolcvanas évekig láttál. Akinek nincs vagy annyira nem elég a pénze aka szegény az nem tud ilyenekbe beleölni semmit mert nincs miből.

süllőcske 2012.11.26. 13:22:59

@medvedr: Van igazságod. Viszont:
1. Nem feltétlenül kell mindenből készpénzt csinálni, ki lehet váltani a kifizetendő készpénzt magával a munkám eredményével, a termékkel.
2. A megművelt háztáj egyben életforma és kultúra.
Nem csak pénzbeli érték. És nekem, anyámnak, Anahitának szükségünk van erre.
3. Ebből az életformából sikerült olyan élmény és ismeretanyagot szereznem, amiből táplálkozik a művészetem. Ezzel pedig a művészeti szféra középmezőnyében vagyok, viselhető körülmények között.
4.No, most már főzzünk valamit, a hazaiból!

medvedr 2012.11.26. 13:36:56

@süllőcske: 1. bár mindenki így gondolná-én így gondolom, annak ellenére, hogy egy kicsit az advocatus diaboli szerepét játszom a háztájival kapcsolatban. Ennek az az oka, hogy nagyon sok romantikus eltévelyedés van ezzel kapcsolatban és láttam már tragédiába fordulót is.
2. nekem ezért sajog az elvesztése- nem igaz,hogy nem lehetne közpénzből életre lehelni, máshol is abból tartják fent. Ma segélyekkel egy kulturálatlanodó, értéktelenedő vidéket tartunk fenn. Máshol is mennek közpénzek a kisgazdaságokba, nálunk segíthetnénk a házkörüli gazdálkodást.
3. Ez abszolút átjön. Nem vagy te középmezőnyben nekem legalábbis nem, abszolút élvonalbeli-igaz ez csak a személyes toplistám.
4. Szívesen olvasnánk!

süllőcske 2012.11.26. 13:55:04

@medvedr: Köszönöm. Még nem fütyült a bíró, tesszük a dolgunk.
Doki, nagyon köszönöm a beszélgetést, gondolatébresztő volt.

medvedr 2012.11.26. 14:08:04

@süllőcske: Részemről a megtiszteltetés-és ez nem egy üres szófordulat!

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.26. 15:05:58

@medvedr: aki ezt csinálja, az nem azért csinálja, mert megéri.
azért csinálja, mert
- szereti
- nem telik neki boltira
- nem szereti a nagyüzemi szart

Itt nagyrészt nem az a kérdés, hogy megéri-e, bár én a tavalyit kiszámoltam, és bőven megérte, még ha a munkaórákat is beleszámoltam.

Én inkább azt nem értem, hogy akinek nincs mit ennie, miért nem jut eszébe, hogy otthon termeljen.
Tévedés, hogy hatalmas befektetés kell hozzá.
Vetőmagot aprópénzért lehet venni, akinek erre sem telik, az kérhet a szomszédtól, baráttól. egy zacskó sárgarépa mag 200 forint körül van, ma a boltban ennyi egy pár darabos csomag.
Jelenleg több mint százezer forint (önköltségi)értékű zöldség, befőtt, lekvár, hús van a kamrában, és átlagban napi 2 óránál többet nem foglalkoztam vele.
ha ezt mind boltban akarnám megvenni, egyrészt nem tudnám, másrészt nem ilyen minőségű.

Egy kedves barátomék pl nagy anyagi szarban vannak, nagyon nagyban, el kell adni a lakásukat, ezernyi kölcsönük van. De amikor azt mondom, hogy ha odaköltöznének az egyik szülői házba, ott lehetne egy kis zöldséges nyáron, meg pár darab tyúk, az se nem sok takarmány, se nem sok munka naponta (bár a nyúl még kevesebb), akkor azt kapom, hogy "brrr, én ugyan azt nem".
Most mondjam, hogy akkor megérdemlik a sorsukat?
Ezt választották, ő dolguk.

De akkor nem kell rinyálni, hogy nem telik húsra meg zöldségre, meg gyümölcsre a gyereknek.

Igen, ebből nem lesz pénz villanyszámlára, de viszont kaja, amire szintén is pénz, nem lesz gond.

Ezt innen kell nézni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.26. 15:21:39

Elolvasva @süllőcske: és @medvedr: és @látjátok feleim szümtükkel: polémiáját, nagyon szépen összefoglaltátok a helyzetet. Nekem sír a szemem, amikor faluhelyen a ház körül csak angol gyepet látok és fűnyíró traktort. Rengeteg földet kivontak a kisgazdálkodásból.
Ugyanakkor meg sokunknak jó, ha van összesen 250 szögölünk, amin még a ház is rajta van, meg némi fű. Nekünk rengeteg virág van a kertben, mert feleségem szeret vele babrálni, és mindig van vágott virág a lakásban. Ezen a kis területen vannak a gyümölcsfák és az én veteményes játszóterem. Ez túl kicsi még önellátásra is. Persze, ha a virágost felszámolnánk, egyből megsokszorozódna a terület, de a munka is, amit nem biztos, hogy már könnyedén tudnám végezni. A gyümölcsfák metszését az utóbbi években már kertész végzi - nekem túl sok lenne. Állattartásra pedig nincs lehetőség Pesthidegkúton.
A veteményesem idén már 40 négyzetméter volt!
Termett rajta:
8 kg spenót
5 kg hagyma, fokhagyma
3 kg cukorborsó
4 kg zöldbab
8 kg karaláb
90 kg paradicsom
25 kg uborka
24 kg paprika mindenféle meg csilik is
7 kg cukkini
94 petrezselyem csomo
37 snidling csomo
3.85 kg bazsalikom
15 fejes saláta
4 Római saláta.
4 nagy zeller

A gyümölcsfák szépen hoztak, kivéve cseresznyét, meggyet:
15 kg meggy - pálinka lett
30 kg korai cseresznye
15 kg nyári körte
60 kg téli körte
140 kg Jonatán alma
57 kg Idared alma
419 kg Mucsu alma
101 kg Birskörte
45 kg Dió
24 kg öszibarack

Erre büszke vagyok, de tényleg csak kiegészítésre lehet használni.

susztertangó 2012.11.26. 16:11:56

Most, miközben olvastam a különböző véleményeket jött a fohász, hogy hál' Istennek, senki sem sértődött meg és rántott kardot.Aztán mindjárt a következő gondolat, miért is? Hisz ez az egészséges társalgás. Egészséges miliőben.(Na persze, a hálát nem vonom vissza: hátha olvassa)D.

Pinka-Panka 2012.11.26. 19:39:47

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon szépen köszönöm, hogy leírtad. Elmentettem.

Topy 2012.11.26. 20:20:23

@Andrass9: 3.85 kg bazsalikom :D

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.26. 20:42:21

@Babette_: @Andrass9: @medvedr: @süllőcske: @susztertangó: Nagyon nagyon sok embernek meg kell tanulnia, hogy a még létező pénzkereseti lehetőségek nem azért fizetnek annyit, mert ott annyira gonosz emberek vannak, s a nem akarnak többet fizetni. Egyszerűen nem termelődik ki több munkabér. Az már nem megy, hogy akoncentrált munkahelyek, miután vidékről összeszedik, saját költségükön, a képzetlen munkaerőt, még annyi bért is adjanak, hogy abból mindennap dőzs a teszkóban, otthon meg csak fészbuk. Amit egy család keresői a munkahelyen össze tudnak szedni, abból kell kifizetni a rezsit, ruhát venni stb. A kertben, az ólakban az élelmiszer jelentős hányadát meg kell termelni. "Szabadidőben", fészbukozás helyett. De mi legyen azokkal, akiknek nincs a ház körül kertjük?

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.26. 21:09:32

@hajdulaszlo (volt hajdul): mi legyen velük?
amit akarnak.
szó szerint.
ha kertet akarnak, tegyenek érte. többféle módja van. olyan nincs, hogy nincs lehetőség. vagyis van, de akkor hat láb mélyen fekszünk és úgyis mindegy.

nagyon zen vagyok, de isteni lett a zserbóm.

Pinka-Panka 2012.11.27. 17:38:38

szerintem annak van szerencséje, akinél van kert, van munkakedv és munkamegosztás is. Mert sajnos a legtöbb helyen munka mellett és a családnak csak az egyik tagja elhivatott, hogy keretezzen, az előbb-utóbb nem megy. Ha valaki otthon van és úgy Csinálja, akkor lehet száz százalékosan figyelni a kertre.
Ha csak egy emberre hárul pénzkereset, a főzés és háztartás és még a kert is - azelőtt én nagyon megemelem a kalapom, amennyiben ennyi mindent meg tud csinálni.

susztertangó 2012.11.27. 17:40:55

Asszem ez a mély víz.Ráadásul nem valami medencében, hanem valamely élő vízben.Most ki-ki megtanulhat úszni, "mert, megérdemli és különben is az neki jár".Vagy belecukkol.Ja és nincsenek "vívmányok".Ingyen sajt csak az egérfogóban....
----------------------------------------------------
Felerősödhetnek a családi, baráti, jó szomszédi kapcsolatok.

susztertangó 2012.11.27. 20:25:46

@hajdulaszlo (volt hajdul): "Nagyon nagyon sok embernek meg kell tanulnia.....", hogy a négy évenkénti X beírása nem azonos a hetenkénti X behúzásával a Totó-Lottó kirendeltségben.Ma miről szól a demokrácia? Szerintem arról, hogy kinek hatékonyabb a promóciója.:-((
süti beállítások módosítása