Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Tarka dal

2014.01.30. 07:00 Andrass9

Indiai recept vöröslencsébõl. Vagy bármilyen más lencsébõl.

A lényeg, hogy tarka legyen :)    Ejtése: tárká dál.

A tarka jelentése az indiai konyhában egy nagyon fûszeres vaj, amiben megpirítják a fûszereket és amivel nyakonöntik az alapanyagot - jelen esetben a vöröslencsét.

Én most így csináltam.

Alapanyagok a lencséhez:

  • 30 dkg vöröslencse
  • 850 ml víz vagy alaplé
  • 2 cm gyömbér
  • 1 babérlevél
  • 1 mk currypor - opcionális
  • 1 kk só
  • 5 dkg vaj a készítés végén

10.jpg

A lencsét alaposan le kell öblíteni, addig, mire a viz tisztán jön le róla. Tegyük egy legalább másfél literes serpenyõbe és öntsük fel a vízzel (ha van alaplé, még jobb!). A gyömbérbõl reszeljünk le vagy 3 evõkanálnyit és a babérral adjuk a lencséhez. Ha curryt is akarsz hozzáadni, azt is most tedd meg. A lefagyasztott gyömbérrel könnyű dolgunk van: mint a parmezán, finomra darálódik. Sózni is lehet most, de a végén is ráér.

11.jpg

Szép lassan fõzzük - tán 15-25 percig, amíg a víz eltûnik a lencse felszínérõl - én egy picit túlfőztem. Azok a kockák csirke alaplé sürítmények.

12.jpg

Ekkor a babért célszerû kivenni, mert kevesen eszik meg. Deklaráljuk a lencsét késznek, ebben az állapotban.

17.jpg

Míg a lencse fő, állítsuk össze a "tarka"-t:

  • 3 ek ghí vagy 4 ek friss vaj, ha nincs ghí
  • 1 tk római kömény (cumin)
  • 1 tk koriandermag
  • 1 tk kurkumapor
  • 1 mk cayenne bors (ha csípõsen szereted, akkor 1 kk az arány)
  • 1 babérlevél
  • 3 girizd fokhagyma
  • pirinyó vereshagyma szelet

13.jpg

Egy kicsi serpenyõben hevítsük fel a ghí-t, amíg elkezd igazán sercegni. A ghí előnye ebben az esetben a nagy hőtűrése (nomeg az is, hogy nem avasodik - ez az üveg közel két éves már). Ha van szőlőmagolaj, akkor vegánoknak is elkészíthető az étel. Tegyük bele a cumint, kurkumát, koriandert, babért (én kettétörtem a levelet). pirítsuk, mígnem az illat teljesen belengi a konyhát. A fordítók rendszeresen egyszerűen köménynek fordítják a cumint, pedig az a római kömény (ami nem azonos az édesköménnyel sem, amit ánizsmagnak is hívnak). Ez a mag pont olyan alapfűszer Indiában vagy Délamerikában, mint nálunk manapság a pirospaprika.

14.jpg 15.jpg 16.jpg

Szórjuk utána a nagyon apróra vágott veres- és fokhagymát, amit addig süssünk, míg a fokhagyma világosbarnára pirul. Ekkor vegyük le a tûzrõl. Ha a vendégeket nem zavarja, hogy a kajában egyben vannak a magok, akkor kész is vagyunk. Én azért inkább beleöntöttem a mozsárba és alaposan összezúztam. Ezt még a pirítás előtt is meg lehet csinálni, akkor nem vajazzuk össze a mozsarat :)

18.jpg 19.jpg 20.jpg

Kanalazzuk a kész lencse tetejére és dobáljunk rá vajdarabkákat. Kicsit igazítsuk el õket, és már lehet is tálalni.

21.jpg 22.jpg 23.jpg

Tálalni lehet önmagában (ahogy én is ettem),

24.jpg

vagy rizzsel (amit nem igazán értek, hiszen a lencse is valami mag), ahogy egyes indiai receptek elõírják. Ebben az esetben viszont levesesebbre főzzük a lencsét!

Sok finom íz és fehérje is van benne (pláne, ha alaplével készült maga a lencse). Ha legközelebb főzöm több ghível vagy vajjal készítem, mert nekem kicsit száraz volt az állaga.

Ezt a lencsét el tudom képzelni az alábbi minigombával is ...

Update: látjátok feleim szümtükkel soronkívül leadott mikroposztja:

Saját nevelésû gomba, a 3 kép készült január 27,28,29-én.

csiperke%20004.JPG csiperke%20008.JPG vacsora%20005.JPG

Ma szüret, a gomba 25 dkg, kirántva és befalva vacsorára

vacsora%20011.JPG

Nos ilyen vacsorát ajánlok minden kedves kocsmai cimborának. Isteni illata és íze volt.

211 komment

Címkék: fokhagyma curry gyömbér római kömény vaj kurkuma vöröslencse babér cayenne bors koriandermag ghí

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr935773831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 22:42:08

@Andrass9: És annak a Z80-as gépnek volt egy 128 KByte-os 8 collos floppyja, ami ott kattogott a pici nagylyányom mellett :)
Saját operációs rendszer, Junoszty televízió volt a monitor, de már akkor belefért a gépem egy NAGY klaviatúrába!
Amugy saját tervezés és kivitelezés, 6 kártyából állt. Az elején még kazettás magnót használtam háttértárolónak. Mátrixnyomtató is volt hozzá. Szóval szuper gép a 70-es évek végéről. Még tán meg is van valahol.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 22:44:58

@látjátok feleim szümtükkel: A baj, hogy tényleg nem értem, miről beszéltél. A lakásban van kb 8 gép, de egyiken sincs magyar operációs rendszer. Ez a blog szoktatott rá, hogy magyarul írjak. A klaviatúrám viszont szintén angol, de vakon gépelek.
Sajnos képtelen vagyok megtanulni ezeket a félrefordításokat ...

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.30. 22:53:30

@Andrass9:

Mán minek lenne vak, ha te az vagy ( amikor gépelsz .:)

A gyerekenek vettük, talán vagy kétszer próbált rajta játszani, aztán nem is érdekelte.
Igaz, most számítógépen tervez, de ez más azért más.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.30. 22:57:11

@pizzaszeletvágó:

Viszonylag sokáig írtam számítógépen, és még valamikor 92-ben kezdtem. Muszáj volt valamennyire az alkalmazhatóságot megtanulni, mert úgy könnyebb volt a munka. Aztán ahogy internet is lett, ott is sok mindent megtanultam, és jó rendszergazdánk volt, sokat segített. Ja, meg jártam valami tanfolyamra is, bár ott én voltam a legügyetlenebb.:)

2014.01.30. 22:57:22

@Andrass9: volt egy főnököm, egyszer mindent felforgattunk egy orosz nyelvű billentyűzetért, nekik kellet volna írni valamit, de a végén maradt a filctollas átrajzolás, addig jó volt, míg le nem kopott. :)

Ja, ZX Spektrum, C16, Videoton HT-1080Z, c64, junoszty, magnószalag. Megvoltak.

Anyám meg ha jól emlékszem, 4 lyuk széles lyukszalagot hozott egyszer mutatóba haza a munkahelyéről. Be is mentem egyszer, teremnyi számítógép.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.30. 22:58:23

Na elég volt, mert már egyre többet elütök, majd holnap is nap lesz. Jó éjt.

2014.01.30. 23:03:52

@látjátok feleim szümtükkel: jó éjt! Én tegnap éjjel egészben sült sertés tarjáról álmodtam, neked is hasonlót! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 23:04:15

@látjátok feleim szümtükkel: Commodore 64 gépre gondolsz:)
Jó volt az, de csak basicben lehetett programozni. Az meg nem nyelv.
Játékot egyetlen egy gépen játszottam, amikor a munkahelyemre behozattunk Atari gépeket terminálnak. Azon volt valami lövöldözős játék meg PacMan, de nem sokáig, mert átírtam az egészet és arra is tettem saját operációs rendszert. Imádtam, hogy a hardver közeli dolgokat lehetett vezérelni - azután ebből született legalább 7 oprendszer, amit különféle gépekre írtam.
Gyakorlatilag egész életemben számítógépeket terveztem és arra programot írtam. Még most is - és nagyon élvezem.
Szerencsésnek mondom magam, mert mindig olyat csináltam, amit szerettem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 23:05:59

@pizzaszeletvágó: Az a szalag 5 lyuk széles volt :)
Az első programjaimat Minszk22 orosz gépre írtam, és annak lyukszalag volt a bemenete.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 23:07:18

@pizzaszeletvágó: Tudod milyen jó az, ha megtöltik? Egyszer azt adtam a legjobb barátomnak szülinapra: 3 kilós tarja triplájára töltve, kerti zöldfűszerekkel ízesítve. Máig is emlegeti :)

2014.01.30. 23:11:46

@Andrass9: igen, nekem is gyanús volt utólag, de én akkor még ezt nem értettem, hogy miért. A számítástechnika vírussal viszont biztos, hogy annál a nagy gépnél fertőződtem meg.
Nem ez lett a fő csapásirány, de lehet jobb lett volna.

Na, megyek én is, hátha van még a tegnap éjszakai sertés tarjából! :))) Rókagombás zsemlegombóccal szeretném álmodni! :)

Topy 2014.01.30. 23:42:57

@Andrass9: és a 6502 assembly smafu? :)

vörösbor(de)minőségi 2014.01.31. 03:45:18

@Hátrányos helyzetű kaviár: afene...a családon belüli erőszak kimaradt.

ez lehet az oka mindennek.nna majd akkor más idők jönnek.

vörösbor(de)minőségi 2014.01.31. 04:07:43

@Andrass9: ó de sajnálom,hogy a nosztalgia szekcióba nem tudtam bekapcsolódni-a lyukszalagnál....elöntötte szememet a könny:))) aztaa.de rég is volt.szerényen hadd dicsekedjek azzal,hogy még a lyukszalagos időben(szerszámgépeket vezényelt)gond nélkül tudtam "olvasni"a szalagot.szerintem még ma is menne.ennek ellenére a mostani világban sajnos sokszor vakon tapogatózva próbálom megérteni a pc lelkét.annak ellenére,hogy az akkori tiltások ellenére(volt valami komoly) beszerezhető legjobb gépeken szocializálódtam,amit a munkahelyem mint kiemelt akadémiai intézet megkapott.
és valami olyat veszek észre magamon,hogy már kevés a "na majd rájövök" és "na majd kitapasztalom" mert vagy legyintek és maradok az esetleg nem okos de bevált dolognál,vagy egyszerüen már kevés a saját szoftver,és igy szerintem nem lehet talpon maradni pláne akkor ha az életkor nehezítő tényező.tudom-keressek valami tanfolyamot.ezzel meg az a gond,hogy barátnőm munkája grafikus-és kényszerüen elment egy ilyenre.eddig is pc-n dolgozott,nem is hülye,de mégis maga a tempó olyan volt,hogy eleinte azt gondolta itt ő nem rúg labdába.
szóval ezért gondolom azt,hogy nekem is akadozna...

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.31. 05:30:40

@pizzaszeletvágó: be fog hálózni, mint engem az okostelefon.
ráadásul felhő nélkül nincs okostelefon.
akkor is használni fogod, ha nem tudod, mi az.

sose gondoltam volna, hogy lesz olyan hétköznapi technika, amit nem fogok érteni, és nem is érdekel.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.31. 05:34:19

@látjátok feleim szümtükkel: úgy érted, nem volt benne hivatkozás? vagy hogyan?
pontosan mit csináltál és mi történtM

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.31. 05:39:09

@vörösbor(de)minőségi: én pont a lyukszalag után kapcsolódtam a szakmába.
a kedvenc emlékeim a nagy floppy, nemtom, hanyas, meg az etalon lemez, amivel az "oprendszert" kellett minden nap feltenni munka előtt a gépre:)

susztertangó 2014.01.31. 06:41:46

Nénik, Bácsik olvaslak titőtöket és az alábbi alapvicc jut eszembe.
Pasas a pszihihez:Doktor Úr nekem kisebbségi fóbiám van. Vizsgálat után a pszihi közli a diagnózist. Nyugodjon meg barátom nincsen. Egyszerűen maga kisebb.
:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))Ámítógép...

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.31. 07:32:03

@susztertangó: ne aggódj, assemblerből engem is csak azért engedtek át kegyelemkettessel, mert terhes voltam és megígértem, hogy soha többé a közelébe sem megyek*.
eddig tartom az ígéretemet.

*nem a gyereknek:D

2014.01.31. 08:14:51

A fene egye meg éjszaka nem volt egészben sült tarja, pláne rókagombás gombóc, hót éhesen ébredtem. :)))
Megyek is vásárolni, hétvégén, ha minden igaz, kolbászt töltök!
(legyen mit tenni a vöröslencse mellé... )
:D

2014.01.31. 08:25:15

@Babette_: nem hagyom magam. Küzdök! :) Többre becsülöm a számítógép nélkül eltöltött órákat, valahogy nekem még mindig értékesebbek. (ezzel nem a blogkocsma népét akarom bántani, szívesen beszélgetek itt veletek, az látszik) Mégis többre becsülöm például az olvasást, vagy az erdők harsány csendjét, zajos magányát, mondjuk gombászás közben, ahol még sok helyen térerő sincs, nemhogy olyan kütyü, ami okosabb akarna lenni nálam, és ahol a felhők se tárolnak adatot, legfeljebb vizet! :))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 08:27:20

@Topy: 6502-essel nem sokat dolgoztam, de a z80, 8080 utasításkászletét még a hex kód olvasásával is megértettem :) Máig is programozom assemblerben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 08:30:12

@pizzaszeletvágó: Engem is kidobott az ágy, hogy olyan éhes vagy, hogy nem látok :)
Még az a gomba sem volt sehol!

Topy 2014.01.31. 08:38:07

@Babette_: lemez? én még játszottam olyan gépen (TPA), hogy lyukszalagról jött az oprendszer, de a lyukszalag olvasás kódját kapcsolókon kellett bekattogtatni a frontpanelen :)
aztán volt lyukkártya is (MÁV számítástechnika), emlékszem milyen szép volt, mikor nagy doboz lyukkártyát sikerült szétteríteni a gépterem padlójára :D

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.31. 08:46:04

Jó reggelt!

Én még játszottam olyan számítógépnek látszó tárgyon, amin ki tudtam számolni, hogy mennyi 2X2.:)

Andrass9 meg nem jó helyen keresed azt a gombát, kicsit a talaj felé haladva próbáld.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 09:25:48

@Topy: Az emlitett Minszk22-es gep 36 bites előjeles számokkal dolgozot. Már mágnesszalagról is engedte betölteni az oprendszert. -62 volt a mágnesszalagolvasó parancs :)
Az eldobott kártyaköteg nekem a diploma beadásom előtti héten történt. 27 órát ültem a lyukasztó előtt, hogy újra begépeljem az egészet (2000+ kártya volt), mert sorbarakni azt már lehetetlen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 09:26:17

@látjátok feleim szümtükkel: Mindját le is megyek alfába, hátha ott az a gomba ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 09:36:05

@látjátok feleim szümtükkel: Decaf van? Sajna normál kávét azt nem lehet, pedig nagyon szeretem az ízét!
Ifjabb koromban napi 8-10 kávét ittam, aztán szép lassan leszoktam róla. Igaz, az USA-ban csak az a lötty volt a munkahelyen ...

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.31. 10:00:06

@Andrass9:
Hát ha nem káromkodnál, akkor lehet, hogy lenne.:)

Magyarul: valahol talán még találok pótkávét ( bár lehet, hogy már öreg, mint az országút ), nekem ízre nem rosszabb, mint a babkávé.Azért ha lenne, szívesen innék olyan kocka alakú, zamatból főzöttet. Nem szerettem soha a tejes kávét, de ha a zamatból főzöttbe öntöttek tejet, azt megittam. A frankkal már nem szerettem.

Szerintem próbáld ki amit a múlkoriban írtam ( és Pinka-Panka is főz ), egy adag vízben megfőzőm a kanálnyi darált kávét, persze nem sokáig kell forralni, így nem lesz erős, viszont az összes zamat benne van. Ráadásul én ehhez a tesco saját márkájú őrölt kávéját használom. Semmivel nem rosszabb, mint a márkásak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 10:05:45

@látjátok feleim szümtükkel: Én a kávét keserűen, sűrűn - az olasz "ristretto" formában (egy gyűszűnyi az egész) szeretem igazán. A decaf pedig decaffeinated - koffeinmentesítettet jelent.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.31. 10:08:17

@Andrass9:

Magyarul: kávétlanított kávé, pótkávé.:)

Topy 2014.01.31. 10:27:52

@látjátok feleim szümtükkel: hát nem...
egész más az íze; én spec a robusta-arabica különbséget is markánsan érzem, jellemzően azt is kibököm, ha arabicához kevernek némi robustát (crema miatt sokszor a "nagyok" is megteszik)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 10:32:10

@látjátok feleim szümtükkel: Nem, nem ugyanaz. A babszemeket valamilyen eljárással tudják koffeinteleníteni, a módosított babszem nem veszít az ízéből.
Svájci vizes módszer: zöld kávébabot vízben áztatják 8-10 órára. Hogy a kávé egyéb jó ízét ne vegyék el, a vízben először egy alapadagot áztatnak és telítik a jó dolgokkal, majd kivonják a vízből a koffeint. A következő áztatás már csak a koffeint oldja ki, mert a víz telített a jó dolgokkal :)
Direkt módszer: a kávészemeket 30 percig gőzölik, majd etilacetáttal öblítgetik 10 órát. Ezután 10 órát gőzölik, hogy az etilacetát maradékát is kiszedjék. Etilacetát kivonható gyümölcsökből vagy zöldségekből is, tehát természetes anyag.
Indirekt módszer: hasonló a svájci vizeshez, csak forró vízzel csinálják, és a végső áztatóanyag nagyon erős kávé, amiből a koffeint kivonják, a babszemből meg csak az megy át az áztató vízbe/kávéba.
CO2 módszer: Nagynyomású széndioxid folyadékban áztatják a babot 10 órán át, majd csökkentik a nyomást, igy a babból is kipárolog a co2. Nincs káros hatása, a co2-t szűrik, és újrahasználják. és végül:
Triglicerides módszer: A babot forró vízben/kávéban megáztatják, hogy a koffein a felülete közelébe húzódjon. Ezután egy másik edényben forró kávéolajba (ezt darált kávéból nyerik) teszik. Itt a kávéolajban lévő trigliceridek kioldják a kávéból a koffeint, nem bántva a kávé egyéb aromáját, ízét. A koffeint kivonva a kávéolajból, azt újrahasznosítják a következő adagnál.

A pótkávé az nem kávébabból van :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 10:33:20

@látjátok feleim szümtükkel: @Topy: persze ilyen röviden is válaszolhattam volna, de mivel érdekelt engem is az eljárás, utánaolvastam és megosztom veletek is :)

Topy 2014.01.31. 10:48:44

@Andrass9: nálam megy caf és decaf is :), a kávé ízét nagyon szeretem, de azért igyekszem ésszel, anélkül is pörgök időnként mint a búgócsiga
bár újabb kutatások szerint napi öt kávé kifejezetten egészséges :)

decaf:
sokak szerint a Molinari Cinque Stelle Decaffeinato a legjobb a hozzáférhető hazai kínálatban (én érzek valami valami furát az illatában), nekem a Semiramis decaf jobban ízlik (de ebből sajnos csak francia pörkölésűt csinálnak), a legjobban az Illy decaf jön be - csak igen húzós ára van ezeknek :(
te mire esküszöl? :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 11:03:23

@Topy: Kávémentes életre :)
Sajnos amit eddig kóstoltam, nem volt kiemelkedő. A Fény utcai piacon van fenn egy szuper kávébolt, na ott ittam kávéízűt! Fogalmam sincs milyen márka volt.

Topy 2014.01.31. 11:32:15

@Andrass9: akár Semiramis is lehetett, van ott is üzlet

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 11:36:29

@Topy: Lehet, nem nagyon figyelek kávézókra, csak egy barátom hívott meg oda, amikor egy zöldséges stand előtt találkoztunk :)

Pinka-Panka 2014.01.31. 14:19:33

Szervusztok!

Rab vagyok:( Jég van és nem engednek sehova:(
Úgy el vagyok keseredve...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 14:57:31

@Pinka-Panka: Itt nemrég ment el a nap, úgy sütött hétágra!

Pinka-Panka 2014.01.31. 15:12:21

@Andrass9: Itt is sütött, de jég van mindenütt...
Néha lázadok, hogy itthon vagyok, szeretek, de menni is kéne, talán elolvad a hétvégére.

Nem főztem, a család főzött és megint bolognait, én csak sajtos tésztát ettem, ne vessetek meg, de ki nem állhatom már a bolognait, annyiszor volt nálunk.

susztertangó 2014.01.31. 15:27:51

@Babette_:.-)))
------------------------------------------------- Nosztalgia kávéból nekem a katonai fekete gyere be. Utána, már munkába álláskor, a mókahelyen főzött, a lényeg a belül recés pohár, jól lehetett kevergetni, grrrrrrrrrrrrrrrr.
Nekem még talán Triumf tekerős számológépem volt összeadás, kivonás szorzás ez biztos volt, osztásra nem emlékszem. Az is szépen zörgött.

2014.01.31. 16:02:16

@susztertangó: tekerős? az nem kapcsos? ;)

@Pinka-Panka: nekem gyorskaja volt, egy 25 dekás szelet tarja kenyérrel, savanyúsággal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 16:14:58

@pizzaszeletvágó: És a rókagombás zsemlegombóc hova lett?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 16:15:53

@susztertangó: Lehetett vele osztani, csak nagyon sokat kellett tekergetni, mert lépésenként osztott.

Pinka-Panka 2014.01.31. 16:21:13

@pizzaszeletvágó: még az is jobb, mint a bolognai:)
A hús levest is ezért nem kedvelem, mikor kicsik voltak, húsleves, bolognai, húsleves, bolognai milliószor.
nem is tudom, hogy tudják megenni még mindig?:)

Pinka-Panka 2014.01.31. 16:21:41

És vasárnapra mit kellene főzni?

2014.01.31. 16:24:45

@Andrass9: elvitte a cica. Ausztriába Karintiába. Ott de jót csinálnak!!!
Egyébként is gyorskaja volt, nem telt volna ki az időből. Az már nem is szempont, hogy rókagombám sincs. ;)

2014.01.31. 16:26:00

@Pinka-Panka: az otthon íze lett, azért. Fiam jön, gyártok bolognait és viszi tégelyekben lefagyasztva. :)

Pinka-Panka 2014.01.31. 16:29:32

@pizzaszeletvágó: erre nem gondoltam. Az enyém itthon lakik, de ha kérés van, az legtöbbször bolognai. velem is baj, lehet, mert ezeket darált húsos változatokat szeretem egyre kevésbé.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 16:40:28

@pizzaszeletvágó: @Pinka-Panka: Javaslom a nagy tételben való elkészítést és 2 dl-es kupakos üvegben a spájzban tárolást. nem kell mindig újat főzni :)

Pinka-Panka 2014.01.31. 16:45:13

@Andrass9: köszönöm a tippet, de én arra voksolnék, hogy kihagyom inkább:)

Pinka-Panka 2014.01.31. 16:50:31

Amúgy a kávéhoz annyit, hogy egyre furább ízek jönnek abból a 3in1 tasakból, beszéltük a vendégekkel.
Nagyon eszembe jut, a granulált nescaféról, hogy volt egy Zorka néni vendégünk, igen régen és azt mondta, olyat nem szabad inni, inkább főz nekünk valódi kávét - szerinte píritott kenyérből van az) - mivel vízet inna az ember utána.
Én nem tudom miből van, de valóban az igazi jó főzött kávénak nincs párja.
A Látjátok féle igen finom valóban.
A kapszulástól sem vagyok elájulva, én visszatértem a espressó kávéhoz, mézzel, tejszínnel.
Csupa nyalánkság az nekem.-

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 17:43:24

@Pinka-Panka: Van a Paprikatvün egy fazon, Jimmy, aki minden gyári kaját megpróbál házilag is előállítani. Ilyen volt az instant kávé. Ez úgy készült, hogy főzött egy rohadt erős kávét, egy nagy hengerbe 400 fokos levegőt fújt és festékporlasztóval beszórta a kávét. Ebből a víz elpárolgott, és lett neki saját nescafé-ja :)
Vagyis liofilizált kávé (kivonták belőle a vizet, amit lehet fagyasztással vagy párologtatással)

Pinka-Panka 2014.01.31. 17:57:49

@Andrass9: egyre jobb tippeket adsz nekem:)dehogy akarok én bolognait eltenni, meg kávét se csinálni:))

Jimmy fazont már láttam, akkor épp, gabona pelyhet gyártott.
S mi derültünk jót, amikor Zorka néni állította teljes bizonysággal, hogy píritot kenyérhaj, s hozta nekünk a kávét, még Pomázon. Nagyon szerettem, s tőle van az is, hogy korán kell feküdni, mert az a jó a szervezetnek, én ha tehetem hallgatok rá.Már azért is , mert nálam működik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 18:02:19

@Pinka-Panka: Már így nyugdíjas fejjel korán fekszem, későn kelek :) Tök egészségesen fogok meghalni!

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.31. 18:04:11

@Pinka-Panka: mióta láttuk, hogyan csinál margarint, azóta tiltott itthon, csak titokban teszem a sütikbe:)

Pinka-Panka 2014.01.31. 18:06:42

@Babette_: hogy csinálta? Én most kicsit bajban vagyok, mert nincs jó hely, ahunnét vajat vásároljak.

Pinka-Panka 2014.01.31. 18:09:23

@Andrass9: :) mindenki érzi, mi a jó neki szerintem. Van aki meg fordítva érzi jól, későn fekszik és sokáig alszik. Nekem mindegy ki, hogy csinálja, én szeretek korán ébredni és feküdni is, az a pihentető.
Tavasszal azt a finom érzést, mikor napfelkeltével ébredek, vagy már lemegyek a Dunához, azt nagyon tudom szeretni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.31. 18:09:36

@Pinka-Panka: hát ugye egyrészt hidrogénezett olaj az alap. ahhoz hogy vaj íze legyen (mert az azért jól jön), kellett bele tejpor, valami színezék, valami aroma, valami tartósító, többre nem emlékszem:)

Pinka-Panka 2014.01.31. 18:10:42

@Babette_: ennyi is elég:)jajj, hogy lehetne mindent elkerülni, ami szar magyarul?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 18:20:18

@Pinka-Panka: Látod??? Akartad te tudni, miből van????

Pinka-Panka 2014.01.31. 19:20:28

@Andrass9: így jár aki kíváncsi és én az vagyok nagyon:) Bár képben voltam efelől:)

susztertangó 2014.01.31. 20:02:52

Hm.
011. június 20., hétfő
Szexi abakusz
Szexi abakusz kebel "golyókkal", és az alábbi felirattal: "I’m going to need a lot of practice to know how to use this…", azaz "még sokat kell gyakorolnom, hogy tudjam, hogyan kell használni".

(forrás: verydemotivational.com)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.31. 20:14:02

@susztertangó:

szamologep.blogspot.com/2011/06/szexi-abakusz.html

Topy 2014.01.31. 20:28:31

@Andrass9: az volt a szép, amikor a krumplipüré pehellyel próbálkozott
katasztrofális volt a végeredmény minden esetben

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 20:38:47

@Topy: Nekem rokonszenvesek a kisérletek, mert sokat lehet belőlük tanulni. Sajnos elég primitív eszközökkel próbálkozik ...

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.31. 21:09:51

Ezeket a színes csodákat szerintem mindenki szívesen nézegtei, és közben nem is gondol arra, hogy a környezetében iylen szépségek vannak.
www.flickr.com/photos/jim8kong

Pinka-Panka 2014.01.31. 21:17:11

@látjátok feleim szümtükkel: nem haragszol meg rám, ha én inkább a virágokat csodálom?:)
meg a leveleket, meg a növényeket, meg a szép tavakat és virágzó gallyakat? Meg a gyermek mosolyt? Meg a kutyámat?:)
Megértelek amúgy! Kicsit a bogároktól tartok.

2014.01.31. 21:33:57

@látjátok feleim szümtükkel: mindig sejtettem, hogy bogaras vagy. :)

susztertangó 2014.01.31. 22:07:32

@Andrass9: Nem kékült be, csak az én fejem!Ha úgy gondolod, hogy fölösleges-mivel nem az jött, aminek kellett volna-lécci. Keresgéltem régi kézi számológép fotókat, aztán volt egy abakusz nagy golyókkal, mögötte egy pucér nőci, két keble volt két golyó-de jó :-)) pofa.Sajna nem ment át.Lám-lám, ide vezet ez a hedonista/mondén/élvhajhász életvitelem :-((((((.

2014.01.31. 22:26:25

@látjátok feleim szümtükkel: némelyiknek a szeme se áll jól!

@susztertangó: adok egy billentyűzet trükköt. Csak az első betűt jelöld ki egérrel, vagy mindegy hány betűt a szöveg elejéről. Azután tartsd lenyomva a Shift gombot, és nyomd hozzá a kurzormozgató nyilakat, a jobbra és a lefele nyilat. Láss csodát!!!

susztertangó 2014.02.01. 05:47:51

@Andrass9: @pizzaszeletvágó: Köszi. Különben jól vagyok, teljesen megnyugodtam.Ugyanis azt olvastam valahol a neten: "Most, hogy az idiótáknak is lehet számítógépe, olyan programokat kell írni...."a továbbiak már nem is fontosak.:-)))))))))))))))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.01. 09:03:22

@látjátok feleim szümtükkel: A havat mi is odalapátoljuk a hamisciprusok alá - úgyis csak a csatornába menne a teraszról. A citromot viszont megenné a kutya :)

Pinka-Panka 2014.02.01. 09:27:29

Jó reggelt!

@látjátok feleim szümtükkel:
Ez jó! Kicsit viszolygok a bogaraktól, egyszer ágynemű szellőztetéskor becipeltem egy szép nagy tücsköt az ágyba és este valahogy a felkarommal megszoríthattam, mert belém mart, vagy csípett. Rémeket láttam az ágyban aznap éjjel:)
Pókkal még csak elvagyok, ja és egyszer egy leveli béka teregetéskor a hátamon lecsúszott, én bikiniben voltam, azt se volt egy jó érzés. S amikor gyerekek voltunk, volt egy görög művész a szomszédban, s annak a fia különös kegyetlenséggel volt mi lányok iránt, s kéjjel élvezte, hogy visitunk valamitől, s mikor egy befőttes üvegnyi bumbárt összeszedtünk, a barátnőm és az én hátamba beszórta pulcsin keresztül. Máig nem tudom, miért volt neki élvezet, hogy másztak a hátunkon a bogarak-
ezek után érthető, hogy én inkább elkerülök a tücsköt-bogarat.

susztertangó 2014.02.01. 12:05:05

@Pinka-Panka: Na. képzeld a tücsök helyzetét....

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.01. 12:15:22

@Pinka-Panka:

Te Panka! Mi a búbánat az a bumbár? Ilyen néven csak Pistát, Ágnest, Magdolnát mutat a gugli, de bogárra utaló adatot nem.:)

Pinka-Panka 2014.02.01. 12:49:24

@látjátok feleim szümtükkel: Remélem csak viccelni tetszik, vagy gyerekként nem a réten nőtt föl?:)
Mert én ott, mifelénk a bumbár a cserebogár volt, májusban mentünk bumbár lesre és gyűjtöttük őket és az a szatír", meg beszórta nekünk:)

Fogtál már cserebogarat? Elképzelheted, ahogy a recés lábaival futkosnak:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.01. 15:14:59

@Pinka-Panka: Soha nem hallottam ezt a nevet. Igaz, nem is nagyon szerettem a cserebogarakat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.01. 15:23:43

@Andrass9: Másodszorra sem sikerült.
Szóval a bumbár az dongó . Románoknál is hasonló, csak ékezet helyett egy pici v betű van az a-n.

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.01. 17:04:07

@Pinka-Panka:

Hehe.
Falu széli gyerök vagyok. Mellik cserebogárra is teccik gondolni? A májusira?

Pinka-Panka 2014.02.01. 18:55:03

@látjátok feleim szümtükkel: én meg városszéli, s a bumbár becenevűre!:) Lehet, hogy felénk hítták csak így?

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.01. 19:28:11

@Pinka-Panka:

Megpróbáltam rákeresni, de csak kettő, Székelyudvarhely környékén használatos elnevezést találtam, úgymint gazsó, és gorzs.
Azért jó, hogy elmondod, mert aki igazi bogarász, és ne adj isten erre jár, ezt is megtudhassa a "kocsmában".

Pinka-Panka 2014.02.01. 19:35:35

@látjátok feleim szümtükkel: remélem nem bántó, de így hívtuk, a férjemet is kérdeztem, ők is így hívták gyerekkorukban. Nehogy valakinek is rosszul essék, hogy bogarász, madarász és csúnyát írtam. Teljesen megértem, ha valaki szereti a bogarakat is, nekem nem jött be, pláne a hátamon szaladozva:)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2014.02.02. 15:15:05

Tarka dahl megfőzve, megkóstolva, megdicsérve! :D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2014.02.04. 09:16:57

@Andrass9: Én is 30 deka alapanyagból főztem. Rájöttem, hogy ez kevés, ha másnak is szeretnék adni, akkor többet kell főznöm. Ezért most vettem egy fél kilós csomagot :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.04. 09:43:09

@PO: Hát valóban kevés az a 30 deka. A vöröslencse sokkal kevésbé duzzad meg, mint a mi lencsénk. Nekünk kettőnknek azért elég volt - pláne, hogy nem adtam hozzá rizst :)
Azért azt is figyelembe kell venni, hogy a másik adagból egy krémleves lett, alaplével felhigítva, cayenne borssal csípősítve és egy pici hagymával feldobva, turmixolva. Feleségem nem lelkesedett az alapreceptért.
De azt is ketten ettük meg!
süti beállítások módosítása