Indiai recept vöröslencsébõl. Vagy bármilyen más lencsébõl.
A lényeg, hogy tarka legyen :) Ejtése: tárká dál.
A tarka jelentése az indiai konyhában egy nagyon fûszeres vaj, amiben megpirítják a fûszereket és amivel nyakonöntik az alapanyagot - jelen esetben a vöröslencsét.
Én most így csináltam.
Alapanyagok a lencséhez:
- 30 dkg vöröslencse
- 850 ml víz vagy alaplé
- 2 cm gyömbér
- 1 babérlevél
- 1 mk currypor - opcionális
- 1 kk só
- 5 dkg vaj a készítés végén
A lencsét alaposan le kell öblíteni, addig, mire a viz tisztán jön le róla. Tegyük egy legalább másfél literes serpenyõbe és öntsük fel a vízzel (ha van alaplé, még jobb!). A gyömbérbõl reszeljünk le vagy 3 evõkanálnyit és a babérral adjuk a lencséhez. Ha curryt is akarsz hozzáadni, azt is most tedd meg. A lefagyasztott gyömbérrel könnyű dolgunk van: mint a parmezán, finomra darálódik. Sózni is lehet most, de a végén is ráér.
Szép lassan fõzzük - tán 15-25 percig, amíg a víz eltûnik a lencse felszínérõl - én egy picit túlfőztem. Azok a kockák csirke alaplé sürítmények.
Ekkor a babért célszerû kivenni, mert kevesen eszik meg. Deklaráljuk a lencsét késznek, ebben az állapotban.
Míg a lencse fő, állítsuk össze a "tarka"-t:
- 3 ek ghí vagy 4 ek friss vaj, ha nincs ghí
- 1 tk római kömény (cumin)
- 1 tk koriandermag
- 1 tk kurkumapor
- 1 mk cayenne bors (ha csípõsen szereted, akkor 1 kk az arány)
- 1 babérlevél
- 3 girizd fokhagyma
- pirinyó vereshagyma szelet
Egy kicsi serpenyõben hevítsük fel a ghí-t, amíg elkezd igazán sercegni. A ghí előnye ebben az esetben a nagy hőtűrése (nomeg az is, hogy nem avasodik - ez az üveg közel két éves már). Ha van szőlőmagolaj, akkor vegánoknak is elkészíthető az étel. Tegyük bele a cumint, kurkumát, koriandert, babért (én kettétörtem a levelet). pirítsuk, mígnem az illat teljesen belengi a konyhát. A fordítók rendszeresen egyszerűen köménynek fordítják a cumint, pedig az a római kömény (ami nem azonos az édesköménnyel sem, amit ánizsmagnak is hívnak). Ez a mag pont olyan alapfűszer Indiában vagy Délamerikában, mint nálunk manapság a pirospaprika.
Szórjuk utána a nagyon apróra vágott veres- és fokhagymát, amit addig süssünk, míg a fokhagyma világosbarnára pirul. Ekkor vegyük le a tûzrõl. Ha a vendégeket nem zavarja, hogy a kajában egyben vannak a magok, akkor kész is vagyunk. Én azért inkább beleöntöttem a mozsárba és alaposan összezúztam. Ezt még a pirítás előtt is meg lehet csinálni, akkor nem vajazzuk össze a mozsarat :)
Kanalazzuk a kész lencse tetejére és dobáljunk rá vajdarabkákat. Kicsit igazítsuk el õket, és már lehet is tálalni.
Tálalni lehet önmagában (ahogy én is ettem),
vagy rizzsel (amit nem igazán értek, hiszen a lencse is valami mag), ahogy egyes indiai receptek elõírják. Ebben az esetben viszont levesesebbre főzzük a lencsét!
Sok finom íz és fehérje is van benne (pláne, ha alaplével készült maga a lencse). Ha legközelebb főzöm több ghível vagy vajjal készítem, mert nekem kicsit száraz volt az állaga.
Ezt a lencsét el tudom képzelni az alábbi minigombával is ...
Update: látjátok feleim szümtükkel soronkívül leadott mikroposztja:
Saját nevelésû gomba, a 3 kép készült január 27,28,29-én.
Ma szüret, a gomba 25 dkg, kirántva és befalva vacsorára
Nos ilyen vacsorát ajánlok minden kedves kocsmai cimborának. Isteni illata és íze volt.