Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Tarka dal

2014.01.30. 07:00 Andrass9

Indiai recept vöröslencsébõl. Vagy bármilyen más lencsébõl.

A lényeg, hogy tarka legyen :)    Ejtése: tárká dál.

A tarka jelentése az indiai konyhában egy nagyon fûszeres vaj, amiben megpirítják a fûszereket és amivel nyakonöntik az alapanyagot - jelen esetben a vöröslencsét.

Én most így csináltam.

Alapanyagok a lencséhez:

  • 30 dkg vöröslencse
  • 850 ml víz vagy alaplé
  • 2 cm gyömbér
  • 1 babérlevél
  • 1 mk currypor - opcionális
  • 1 kk só
  • 5 dkg vaj a készítés végén

10.jpg

A lencsét alaposan le kell öblíteni, addig, mire a viz tisztán jön le róla. Tegyük egy legalább másfél literes serpenyõbe és öntsük fel a vízzel (ha van alaplé, még jobb!). A gyömbérbõl reszeljünk le vagy 3 evõkanálnyit és a babérral adjuk a lencséhez. Ha curryt is akarsz hozzáadni, azt is most tedd meg. A lefagyasztott gyömbérrel könnyű dolgunk van: mint a parmezán, finomra darálódik. Sózni is lehet most, de a végén is ráér.

11.jpg

Szép lassan fõzzük - tán 15-25 percig, amíg a víz eltûnik a lencse felszínérõl - én egy picit túlfőztem. Azok a kockák csirke alaplé sürítmények.

12.jpg

Ekkor a babért célszerû kivenni, mert kevesen eszik meg. Deklaráljuk a lencsét késznek, ebben az állapotban.

17.jpg

Míg a lencse fő, állítsuk össze a "tarka"-t:

  • 3 ek ghí vagy 4 ek friss vaj, ha nincs ghí
  • 1 tk római kömény (cumin)
  • 1 tk koriandermag
  • 1 tk kurkumapor
  • 1 mk cayenne bors (ha csípõsen szereted, akkor 1 kk az arány)
  • 1 babérlevél
  • 3 girizd fokhagyma
  • pirinyó vereshagyma szelet

13.jpg

Egy kicsi serpenyõben hevítsük fel a ghí-t, amíg elkezd igazán sercegni. A ghí előnye ebben az esetben a nagy hőtűrése (nomeg az is, hogy nem avasodik - ez az üveg közel két éves már). Ha van szőlőmagolaj, akkor vegánoknak is elkészíthető az étel. Tegyük bele a cumint, kurkumát, koriandert, babért (én kettétörtem a levelet). pirítsuk, mígnem az illat teljesen belengi a konyhát. A fordítók rendszeresen egyszerűen köménynek fordítják a cumint, pedig az a római kömény (ami nem azonos az édesköménnyel sem, amit ánizsmagnak is hívnak). Ez a mag pont olyan alapfűszer Indiában vagy Délamerikában, mint nálunk manapság a pirospaprika.

14.jpg 15.jpg 16.jpg

Szórjuk utána a nagyon apróra vágott veres- és fokhagymát, amit addig süssünk, míg a fokhagyma világosbarnára pirul. Ekkor vegyük le a tûzrõl. Ha a vendégeket nem zavarja, hogy a kajában egyben vannak a magok, akkor kész is vagyunk. Én azért inkább beleöntöttem a mozsárba és alaposan összezúztam. Ezt még a pirítás előtt is meg lehet csinálni, akkor nem vajazzuk össze a mozsarat :)

18.jpg 19.jpg 20.jpg

Kanalazzuk a kész lencse tetejére és dobáljunk rá vajdarabkákat. Kicsit igazítsuk el õket, és már lehet is tálalni.

21.jpg 22.jpg 23.jpg

Tálalni lehet önmagában (ahogy én is ettem),

24.jpg

vagy rizzsel (amit nem igazán értek, hiszen a lencse is valami mag), ahogy egyes indiai receptek elõírják. Ebben az esetben viszont levesesebbre főzzük a lencsét!

Sok finom íz és fehérje is van benne (pláne, ha alaplével készült maga a lencse). Ha legközelebb főzöm több ghível vagy vajjal készítem, mert nekem kicsit száraz volt az állaga.

Ezt a lencsét el tudom képzelni az alábbi minigombával is ...

Update: látjátok feleim szümtükkel soronkívül leadott mikroposztja:

Saját nevelésû gomba, a 3 kép készült január 27,28,29-én.

csiperke%20004.JPG csiperke%20008.JPG vacsora%20005.JPG

Ma szüret, a gomba 25 dkg, kirántva és befalva vacsorára

vacsora%20011.JPG

Nos ilyen vacsorát ajánlok minden kedves kocsmai cimborának. Isteni illata és íze volt.

211 komment

Címkék: fokhagyma curry gyömbér római kömény vaj kurkuma vöröslencse babér cayenne bors koriandermag ghí

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr805773831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.30. 08:28:19

:):):)

Én meg a gombát el tudom képzeli ezzel a csucsu lencsével.

Topy 2014.01.30. 09:34:21

színpompás ének! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 10:24:08

@Topy: Nemhiába jártam énekkarra 8 évig :)

2014.01.30. 10:59:33

Ez jó. Nem kell ehhez semmi, az alapanyag jó kiadós, a fűszerezés kényeztető.
A rizs nyilván a mennyiséget hivatott növelni. Gondolom eredetileg az az alap, és a fűszeres lencse a "hús" hozzá.

Valami hasonlót kerestem már régebben is. Ezt most a napokban biztos, hogy kipróbálom.

Az én verzióm vörös lencsére: répás, zelleres, hagymás, egyszerűen fűszerezve, de mellette van egy darab sültkolbász. :)
Bár a tányérfotón, kicsit féloldalasan van pakolva az a lencse. Biztos, hogy nem volt még mellette valami? Egy szép íves kolbászdarab? :))) Nem, nem kell hozzá, ez így tűnik jónak, ahogy van. Meg is csinálom.

2014.01.30. 11:07:34

@látjátok feleim szümtükkel:

Valóban nagy különbség van a frissen szedett és a piacról hazavitt termesztett csiperke között! Van egy olyan aromája a frissnek, amit leszedve gyorsan elveszít.
Erre én is akkor jöttem rá, mikor vettem egy ilyen termesztő dobozt.
Igaz, nekem valahogy nem jött be, biztos nem jól csináltam valamit. Az elején ugyanígy termett egy darab nagy gomba magában. Azután 3 sokkal kisebb egyszerre. Majd kész vége. Nem érte meg, hacsak az ízét nem nézem. Nyilván én bénáztam el valamit.
Kíváncsi vagyok a folytatásra!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 11:08:00

@pizzaszeletvágó: Nem volt hús! Se kolbász! Se egy non-euroconform uborka!
A rizsen gondolkodtam, de végül nem főztem hozzá. Aztán úgymaradt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 11:11:17

@pizzaszeletvágó: Régen volt, tán igaz sem volt, amikor a kertünkben feljavítottuk az agyagot homokkal és gombatrágyával. Abban az időben csupán fuvarárért lehetett kapni letermett gombaföldes zsákokat. Akkor jött vagy 10 m3-nyi belőle, amit beforgattunk a homokkal az agyagba.
Három évig volt gombám a legvadabb helyeken: tuja alatt, tulipánok között, stb. - aztán megszűnt.

vörösbor(de)minőségi 2014.01.30. 12:14:26

@Andrass9: eukomform helyesen! nyilván ezt akartad irni euro...helyett.
a vörösnek merőben más az íze az itthon megszokott lencsétől?

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.30. 12:15:23

@pizzaszeletvágó:

Nagyon szépen be van szövődve a talaj, csak eddig nem volt elég meleg és napfény. Én is kíváncsi vagyok lesz-e még ilyen, mert ez jó vastag húsú, és nagyon ízletes gomba volt.

Pöstiek, meg környékbeliek figyelmébe:
index.hu/x.php?id=inxdvny&url=http%3A%2F%2Fdivany.hu%2Fraktar%2F2014%2F01%2F29%2Folivabolt%2F

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 12:23:27

@vörösbor(de)minőségi: Jól mondod, de annyira megzavart a gyanusítás, hogy ...
A vörös nagyon más, mint a mi lencsénk. Okvetlenül próbáld meg! Sokkal gyorsabban készíthető, de ugyanúgy is lehet, mint a mi lencsénket. Akkor tényleg érezni fogod a különbséget.
Ám egy kanálka curry por a menyországba emeli! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 12:24:34

@látjátok feleim szümtükkel: Köszi, már többször tervbe vettem, de valahogy soha nem volt nálam a cím. Pedig ott megyünk el Pomáz mellet, amikor Dömösre megyünk. No de legközelebb!!!

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.01.30. 13:24:56

Maradjunk a gombánál, meg egy fél unicumnál, ha lehet ;)
A lencsét nem szeressem, igaz, nem ő az egyedüli a családjából, amelyet nem.
Ma különben mekis reggilis szendvicset ebédeltem, tükörtojásos-baconost, meg húspogácsást. Szerintem rendben volt. Úgy nagyjából ..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 14:02:55

@Hátrányos helyzetű kaviár: Az a fél unicum a mekis reggelit hivatott semlegesíteni? :)
Nekem van egy kedvenc kajám, az a BurgerKingben volt reggelire. Rántotta English muffinon (ez kicsit, mintha pita lenne, ne gondoljatok muffinra). Ezt szerettem egyedül a BK-ban. Mekiben meg háromszor is ettem chicken nuggetet, amikor úton voltam, és siettem. A burgerjüket megkóstoltam, de nem jött be - azt inkább Wendysben néha egy nagy portobello gombával megkalapozva :) Sültkrumpliban viszont szinte verhetetlenek!

vörösbor(de)minőségi 2014.01.30. 14:33:42

@Andrass9: naná kipróbálom csak előtte érdekelt,hogy nagyon más íz-e? abból kiindulva,hogy ezer féle krumpli...mégis
nagyot nem csalódik ember..

2014.01.30. 14:58:50

@Andrass9: tőlem ne kérj ilyet... :D

@vörösbor(de)minőségi: én kipróbáltam és azonnal megszerettem. Halványabban "lencseízű", de éppen ezért tág teret ad a gasztrofantáziának. Másik előnye, hogy akár áztatás nélkül gyorsan elkészül, akár egy serpenyőben is. Sőt inkább áztatás nélkül, csak jól lemosva.
Pont erre kell vigyázni, ezt írta András is a posztban, még nem jó, 'még nem jó, ...már nem jó'.

Pinka-Panka 2014.01.30. 16:39:20

Áldás békesség!

Én soha nem ettem ilyet és nem is hallottam, de megenném az biztos! Rizs nélkül persze. Ja és a gombával:)

András kipróbálom, érdekelne az íze, mondjuk ghí az nincs, de a többit tudom hoozáadni.

Pinka-Panka 2014.01.30. 16:40:20

@látjátok feleim szümtükkel: gratulálok a szép terméshez, meglehetősen szép példány! Jó falatok vannak belőle.

Pinka-Panka 2014.01.30. 16:47:37

Nehéz ilyen tálalások és szép fotók mellett bármit is mondani. Ma picit nekem is sikerült finomat csinálnom.
Születésnapra, készítettem kínais csirke mellet, meg savanyú, édes csípős smártást, s egy szép túró tortát.
nagyon jó receptet találtam, nem édes, éppen jó és nem geil.

Izgultam, hogy sikerüljön.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 16:48:11

@Pinka-Panka: Sima vajjal is működik, csak vigyázz, ne karamellizálódjon a vajban a tejcukor, mert akkor karamellszósz lesz az öntetből :)

Pinka-Panka 2014.01.30. 16:49:26

@Andrass9: majd elmesélem, ha készítek, de most szabadságot kértem, a konyhából, mert a héten elég sokat töltöttem bent:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 16:50:16

@Pinka-Panka: Szuper! Szeretem a kínait, ha nem csirke. Ha éhezem, megeszem a csirkés változatot is. Édes-savanyú-csípőshöz már csak a sós és umamis íz kell, akkor thaiföldön vagy.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 16:52:13

@Pinka-Panka: Ma bánatomban kivettem a csodahüttőből a körömpörköltet, de kellett leves, hát főztem egy zöldbabot a saját mirelit babból. Reszeltem bele churutot és mosolyogtam mint Buddha :)

Pinka-Panka 2014.01.30. 16:52:51

@Andrass9: kívételesen jó változat, kissé pöcsölös, de megérte, mert semmi sem maradt...

Pinka-Panka 2014.01.30. 16:53:52

@Andrass9: Jó Neked az a hűtőd András egy aranybánya:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 16:54:03

@látjátok feleim szümtükkel: ha Benikuty itt lenne, kapnál hideget/meleget a gyári kechup és mayo miatt! Ő csak azt venné észre az egész ételben ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 16:56:31

@Pinka-Panka: Mindig elmesélem, amikor töltögetem. Ettől aranybánya. Mostanában többet veszek ki, mint berakok - kell a hely újabb ötleteknek és citromlének.
Viszont most van szépen marhahús előkészítve steaknek, rozsdás húsnak, ossobucconak stb. Sikerült jó húsokat venni a madarasban az elmúlt néhány hónapban.

Pinka-Panka 2014.01.30. 17:20:42

@Andrass9: jó ha van mihez nyúlni, s van új ötlet is! Én készülök vadast csinálni, de már mióta, nem fogok még,ha lesz kedvem. Igazából most inkább megvonásokon agyalok, nem újabb falatokon:)

Pinka-Panka 2014.01.30. 17:23:24

@Andrass9: néha azt is kell használni, igaz jó volna sajátból. Én bevallom néha nyomogatok belőle.-

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.01.30. 17:43:25

@Andrass9: Ajjjajjjj, azóta csatlakozott hozzá "Jack D." is kissé ;). Különben, szerintem, a mekinek a reggeli ajánlatai faszák, már olyan szinten, mint bármely pékségé. Érdekes, nekem pont a krumplijuk nem jön be, meg úgy egyébként a burgereik (már a gyorsétteremláncok közül). Akkor már inkább a BK whooperjai. Viszont reggeli fronton szerintem rendben vannak, jobban, mint a többi. A toastjaik például kifejezetten finomak, de a reggeli mekmáfinjaik sem rosszak, tükörtojás baconnal vagy hamburgerhússal. Szerintem vállalható, ha nem is napi rendszerességgel ....

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.01.30. 17:57:14

@Andrass9: Ja, én rántottát csak azt, amit én készítek, mert sokcsillagos szállókban is tojáslé-sűrítményből van. Mert így éri meg. Oké, mondjuk, a chicken-nuggets megevésére is éhhalál-közeli élményre van szükségem. Én nem adnék azért az izéért pénzt. Akkor már inkább a zsíros kenyér. Ha meg nugget már mindenáron, akkor házilag, valódi mellfiléből, nem ipari darálékból. Nem vagyok egy bio-zöld örült, de a nugget néven eladott termék, az tényleg a feldolgozóipar legalja ...

2014.01.30. 18:27:55

mekreggeliből kifogtam egyszer egy hányásízű adagot

Ez a világ egy kicsit olyan nekem, mint a Harry Potterben volt az a "mindenízű drazsé". Valamelyik rész végén a fővarázsló, Dumbledore mondja, mikor kivesz egyet a zacskóból, hogy egyszer kifogott egy hányás ízűt.
Na, pont így jártam jópár éve már a MOM Parkban. A világ végéről igen korán kellett megjelennem ott a környéken valahol, dög éhesen nosza kipróbáltam a mekreggelit. Utoljára.

Pinka-Panka 2014.01.30. 18:34:12

@pizzaszeletvágó: én sem vagyok beájulva semmilyen mekis kajától. nekem a hamburger a Károly körúton volt ehető anno, száz éve, vagy amit mi magunk készítünk.
Tök jó azt itthon gyártani, le is lehet fagyasztani, ha jön a zöld szezon, remek udvaron ülős, iszogatós délutánra...Ja és puffancs zsemlábe, én ezt a csomagolt miskurát sem szeretem, lehet felőlem akárhonnét való is.

vörösbor(de)minőségi 2014.01.30. 18:36:35

@pizzaszeletvágó: szuper.
lencsét én eddig sosem áztattam valahogy nem állt rá a kezem.40perc minden esetben ölég volt.ezért ámulok csak amikor olvasom a "beáztatni"....
jó kaja-szeretem és minden feltét nélkül.

vörösbor(de)minőségi 2014.01.30. 18:41:54

bocsánat az off-ért de koronás cukorból "nemsikerült" karamell?mi lehetett a hiba? büdös nemnormális izé lett az olvadt finomság helyett.jó mondjuk kockacukor volt az igaz-de cukor cukor vagy nem?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 19:16:48

@vörösbor(de)minőségi: Gondolom túl gyorsan melegítetted. Nekem legalábbis ez volt a gond a sültalmánál a karamellszósszal. Olyankor hajlamos egy vékony réteg megégni az alján.
Kifejezetten lassű tűzön szereti, ha olvasztják. A kockacukor esetén ez hatványozottan igaz, mert nem tudod igazán mozgatni.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.30. 19:23:55

@vörösbor(de)minőségi:
Kockacukorból úgy lehet karamellizálni, hogy egy kevéske vízzel kell kezdeni a felolvasztást, majd amikor az elpárolog, akkor szépen meg is pirul a cukor. Szokták a cukrot vajjal együtt feltenni, és addig melengetni, amíg a cukor nem barnul. Persze mindezt csak kis lángon, és folyamatos felügyelet mellett.
Én nyeles serpenyőben szoktam, és állandó mozgatással irányítom a cukrot, így mindig jól sikerül, nem ég meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 19:24:17

@Hátrányos helyzetű kaviár: A hivatkozott események a pocsolya túloldalán történtek. A nuggetet akkor ettem, amikor éjjel vezettem Wahingtonból Bostonba 120 mph sebességgel (a főnököm volt a mitfárer és figyelte a rendőröket :) Enni viszont kellett, de idő semmi - az meg kis darabok, nem vette el a figyelmemet a vezetéstől.
Azért gondolom az mond valamit, hogy 21 év USA beli életemben összesen háromszor voltam mekiben? BK-ban tán négyszer, Wendysben meg biztos, hogy négyszer. Sőt! Subwayben csak háromszor!
Viszont volt olyan thai étterem, ahol minden szerdán ebédeltem sok-sok éven át. Még ma is megismernek a kiszolgálók (most már csak a mamáik :), és tudják, mit rendelek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 19:26:02

@látjátok feleim szümtükkel: Káposztáscvekkedli káposztája alá mindig pirítok cukrot, de ott zsírban :)
Hú! Kellene is csinálnom már!!!

Pinka-Panka 2014.01.30. 19:36:50

Szép estét!

A férjem az imént említette a káposztás tésztát, hogy arról álmodik.
És ahhoz meg gyúrni kéne, az az igazi, ma a szomszéd asszonytól meg s kaptam, egy jó háziasszony gyúr...

Pinka-Panka 2014.01.30. 19:39:10

Én egyszer egy grillázs krémnél, nem kavargattam, mert közben mosogattam, a lábossal együtt repült, mert azt nem lehetett felszedni:) Nagyon vigyázok már én is akaramellel, meg a pudinggal is, az is szép tud lenni a fazék alján...

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.01.30. 19:41:36

@pizzaszeletvágó: Mit siketült beszerválnod? ;)

@Pinka-Panka: Jó, oké, az igazi az, amit otthon készítesz a saját ízlésed szerint, de erre nincs mindig lehetőség. A puffancs az az édeskés tésztájú buci? Amolyan kalácsos?

@Andrass9: Hé, a gyorsétteremláncok nem az ördögtől valók! ;). Én szeressem őket, pláne az ázsiaikat. Mostanában rá vagyok kattanva a ropogós kacsahúsos nudel-boxra, borsos-korianderes szósszal. Néha meg beesik egy-egy meki, bk, kfc, subways... sajna wendys erre sincs :(
Hm, bár ha a főnököd lilahagymás gőzzel sóhajtod szembe a libazsíros kenyér folyamodványaként .... ;)

Pinka-Panka 2014.01.30. 19:43:02

@Andrass9: bevallom, nagyot néztem a címen, amit ma a posztodnak szántál. Azt gondoltam valami zenehallgatás volt főzés közben, én általában zene mellett főzök...

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.01.30. 19:43:37

@Pinka-Panka: Ja, ha egyébként nincs más dolga. Ha meg van, akkor átmegy a ráérős, gyúrós szomszédasszonyhoz ;).

Pinka-Panka 2014.01.30. 19:47:08

@Hátrányos helyzetű kaviár: igen az a kalács puffancs, de nem annyira édes más zs.

Mi nagyobb mennyiséget csinálunk a húsból, a férjem szokta ezt, kétféle húsból és zsírszalonnából, ami kisül belőle, s fűszere, nem fasírt, hanem hamburger. A tenyerével csapkodja laposra, nagyon kiveregeti és mi nylon zacskó lapok közé téve egyenként fagyasztjuk, csak benyúlsz és kiveszel pár darabot és már sütheted,
Nagyon gyors kaja, s egyszer kell többet csinálni, de az sem nagy kunszt...

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.01.30. 19:49:25

@vörösbor(de)minőségi: Én a kockacukrot (mert általában az van, ugyanis kávéhoz szoktam) előbb "agyonverem"... jobb, mint egy stressz-labda ;). Mna, utána meg azt csinálja, amit én mondok neki! ;).

Pinka-Panka 2014.01.30. 19:52:42

@Hátrányos helyzetű kaviár: .amúgy azért is jó, ha magunk pakoljuk meg a hamburger zsemlét, mert mindenki mást szeret. összevágok egy csomó zöldet, még van savanyú uborka is rajta, sajt, én cheddart szeretem, hagyma sok, s mehet bele mustár, meg amit akarsz...

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.01.30. 19:57:03

@Pinka-Panka: Huhh, ha nem édes, akkor faszántos lehet, de én egyszer belefutottam, vendéglátóipariban egy ilyen puffancs-burgerbe. A hús amolyan "elmegy" kategória volt, node a buci! Hát, az kérlek, kalácstészta volt. Mi több. Édes kalácstészta! Pirítatlan! Kígyóuborkával! Otthagytam, két harapás után :(
Azóta némi gyanakvással viseltetem a puffancs-bucik irányában. Tudom, randa egy előítélet, de nah ...

Pinka-Panka 2014.01.30. 20:01:52

@Hátrányos helyzetű kaviár: Ízlések...akkor vegyél a boltban hamburger zsömlét, az is megfelelő erre. Igazából a mekis burgertól kanyarodtam a házi szokásokhoz, hogy a húst érdemes pofozni otthon, ha szeretjük a hamburgert. Fényévekkel ehetőbb a házi...

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.01.30. 20:02:20

@Pinka-Panka: Tudom én azt, elméletileg ... Nade, hát igen ... már a húspogácsánál kezdődnek a bajok. Hamburgerben én minimalista vagyok, hús, bors, só. Szevasz, ennyi! Nadenem, mert akkor hagyma meg koriander meg kakkukfű meg paprikapor meg bubámtöke ... Pedig a hús a lényeg. Állítólag.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.30. 20:05:29

Pedig valamikor gyerekkoromban a lakodalmakban a birkapaprikáshoz nem volt köret, hanem a lakodalmas fonott kaláccsal ettük a húst. Az olyan jó volt, hogy no. Meg húsvétkor a főtt sonkát is a fonott kaláccsal ettük. Mondjuk az a fonott kalács valamivel minőségibb volt ezektől a mai puffancsoktól, bár ettem már abból is finomat.

Pinka-Panka 2014.01.30. 20:07:37

@látjátok feleim szümtükkel: én is szeretem így! A sonkát is kaláccsal esszük húsvétkor, jól mondod!

legyetek jók!
sziasztok!

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.01.30. 20:08:52

@Pinka-Panka: Áh, a tipikus bolti hamburger-zsemle (a csillagos-sávos csomagolásban), hm, hogyismondjamcsak ... sz.r. Az a legkevesebb baja, hogy nincs íze. De semmilyen (még csak nem is sós). A nagyobbik gond, hogy atomjaira esik szét, amint hozzáérsz fogilag. Hát, ki kell tapasztalni és vadászni a pékségek megfelelő zsemléjét.

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.01.30. 20:10:29

@látjátok feleim szümtükkel: Ja, amit a nagyim sütött ... Csak nem az van a boltban ;)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.30. 20:27:24

Szép estét!
A lencse sajnos, ettől függetlenül azért megkóstolnám.
Utoljára még a csalamádés korszakban ettem éttermi/kifőzdés hamburgert. Az sem volt olyan jó, de megettük.
@Hátrányos helyzetű kaviár: Itt a zsemle: blogkocsma.blog.hu/2013/11/25/burger_356

2014.01.30. 20:27:59

@Hátrányos helyzetű kaviár: egyetlen előnye, hogy tartalmaz etil-alkoholt némelyik gyártó hamburger zsemléje a multiban. :)

2014.01.30. 20:29:22

@Pinka-Panka: én nem tudom annyi húst összeállítani, hogy maradjon fagyasztóba! :)))

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.01.30. 20:31:18

@Waka: Édesem, ha nekem lenne sütőm ... hát minimum szárnyalnék, mint sasmadár ;)

@pizzaszeletvágó: Hát, ha már arról vagyon szó, akkor maradok Jack D.-nél ;).

2014.01.30. 20:31:39

@Hátrányos helyzetű kaviár: ja, igen, valami lapkasajtos valami volt, a részletekre nem emlékszem, de kiderítettem, hogy a sajt volt hányásízű. No persze ettől ehetetlen lett az egész. Aznap nem volt étvágyam.

2014.01.30. 20:34:44

@Waka: tervben van a zsemléd! Megpróbálom majd megcsinálni. Le is mentettem, hogy ha András kitilt innen, akkor is meglegyen. :)))

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.01.30. 20:36:36

@pizzaszeletvágó: Az veszélyes, már a lapkasajt. Különösen otthon. Nem akarom én most leszólni az otthoni élelmiszeripart vagy hasonlók, meg "bezzegelni", de tény, hogy a lapkasajtos cuccokat itt is kerülöm gyorséttermi hamburgerekben. Mert itt is az olcsóbb fajtát használják, nem a 100 gr./2,89 euró érlelt cheddart. Amit mondjuk én teszek bele, ha magamnak csinálok burgert. (És ez sem prémium sajt, csak átlag, nem azért említettem ...).

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.01.30. 20:45:02

@Waka: Te, ki az a szőrös fazon, aki a nyakadat birizgálja? ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 20:54:04

@pizzaszeletvágó: Jjjaaa ...
Éppen ma csináltam full backupot a blogról. Kicsit kevesebb, mint 2 GB az összes képekkel. A csuda tudja, mikor száll el a blog.hu, kár volna ezért a sok kommentért :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.30. 20:57:13

@Hátrányos helyzetű kaviár:

Arra bubámtökére kíváncsi lennék. Ez valami egzotikus fűszer?

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.30. 21:01:16

Na most szóljon hozzá a sok okos szakértő. Volt olyan poszt, aminek a parancsikonját lementettem, oszt amikor megnyitottam, akkor üres volt. Mi az oka?

2014.01.30. 21:05:38

@látjátok feleim szümtükkel: Tescoban de máshol is láttam, mikor kibontottam a zacskót, megcsapott a pálinka szag, először azt hittem megromlott, de nem, a zacskóra rá van írva, hogy gyárilag etil-alkoholt tartalmaz.
Ezt magyarázd ki! Biztos úr, én csak hamburgereztem... hukk.
Pirításkor is dőlt belőle :)
Ez alapján nem is lehetett volna a zsemlét megkülönböztetni tőlem, ha csak szag alapján megy valaki. :)

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.01.30. 21:06:07

@látjátok feleim szümtükkel: Az nagyon egzotikus, olyan íze van, amilyennek éppen akarod ;)

@Waka: Szép család :)

2014.01.30. 21:08:12

@látjátok feleim szümtükkel: bubámtöke? az az, fűszer, le kell tépni, meg kell szárítani, és reszelve felhasználni.

@Waka: :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 21:10:10

@látjátok feleim szümtükkel: nem tudom, hogy lehet egy posztnak parancsikonja. Mégkevésbé, hogy hogy lehet azt lementeni. Nálamnál okosabbak biztos értik.
Én Firefoxot használok és "Save Page As" funkcióval mentem le az egész lapot. Ezután pedig a wget Linux eszközzel gyűjtom be az esetleges NAGY képeket is hozzá.

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.01.30. 21:10:40

@pizzaszeletvágó: Már erjedt ... én kb.xtam volna zacskóstól.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 21:11:34

@látjátok feleim szümtükkel: Szerinted az a zsemlye segíteni fog az elveszett parancsikon megtalálásában?
Bár ahogy @pizzaszeletvágó: -t elnézem, lesz neki még annál is jobb ötlete :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.30. 21:11:43

@Hátrányos helyzetű kaviár:

Spec nem az ízét kérdeztem, ahhnem azt, hogy ezmiez?

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.01.30. 21:12:19

@pizzaszeletvágó: Ha letéped, sikolt, mint a mandragórák a Harry Potterben, úgyhogy csak fülvédővel ... :P

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.01.30. 21:13:17

@látjátok feleim szümtükkel: Ha majd közelebb kerülünk egymáshoz megmutatom neked 3D-ben ;)

2014.01.30. 21:13:30

Volt már itt a bubámtökéről a minap egy kép, susztertangó linkelte.

www.facebook.com/photo.php?fbid=247219075455979&set=a.154644804713407.1073741833.100005036646355&type=3&theater

:)

Hogy a képen melyik a bubám és melyik a töke, azt eldöntitek! :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.30. 21:14:14

@Andrass9:

Na, most nagyképűre vehetted a formát.:)

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.01.30. 21:15:46

@látjátok feleim szümtükkel: Éééén? Nem, én szagról azonosítok előbb, ha állott zsír- vagy alkoholszaga van, már mehet is ... a kukába :P

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.01.30. 21:17:17

@pizzaszeletvágó: Ha pasi lennék, ilyen bubámtökét szeretnék magamnak. Nincs foga! Mnaaa? ;)

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.01.30. 21:18:41

@látjátok feleim szümtükkel: Miért, te mire lennél kíváncsi? ;) -Ne feledd, gasztroblog...-

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.30. 21:21:45

@Hátrányos helyzetű kaviár:

"Édesem", itt már főztek répát és tököt is.:)

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.01.30. 21:25:01

@látjátok feleim szümtükkel: Én azért előtte megpirítottam volna, némi cukorral. Mindkettőt ;).

2014.01.30. 21:40:02

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9:

Az egész oldalt nemigen szoktam lementeni, csak a lényeges tartalmat. Ez windózon a kijelölés+másolás+beillesztés módszerrel kényelmes. Itt a böngészőben kijelölöm, Másolás parancs, célszerűen egy Wordöt indítok, vagy Libre Office-t, lényeg valami fejlettebb szövegszerkesztőt, majd Beillesztés parancs. Azután a szöveges fájlt mentem el.
Ezt hosszabb leírni, mint megcsinálni.

Van bonyolultabb megoldás, de minek. Windowson is van olyan program, ami megadott link mélységig lementi az adott webhelyet illetve abból kiinduló linkeket, tartalmakat.
(kivéve szerver oldali programokat ugyebár, de ezt csak Andrásnak jegyeztem most meg, hogy tudom...)

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.01.30. 21:43:00

@pizzaszeletvágó: Felhő ...
Egyszerűbb, és tuti megmarad, csak mondom.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.30. 21:45:29

@pizzaszeletvágó:

Jó-jó, tudom, akinek nincs linuxa, annak legyen esze. Nos én is szoktam szövegrészeket menteni, de az spec olyan volt, hogy az egészet meg akartam egyben őrizni, oszt nem jött össze, máshol kellett újra megkeresni.

2014.01.30. 21:49:37

@Andrass9: például Firefoxal is együttműködik a Free Download Manager, beépül a gyorsmenübe, az előbb 2 kattintással letöltöttem egy itteni posztból a NAGY képeket, egy linket tud követni ez program. Nyilván, hm, ennél jóval többre képes a kis drága FDM.
De ez csak egy a lehetőségek közül.

2014.01.30. 21:51:51

@Hátrányos helyzetű kaviár: a "felhő" egy korosztályos probléma! :))) Engem már elkerül az tutti. Utálom. A fiam sírba kerget vele, mikor azt használja és engem is rá akar venni, vagy úgy küld át valamit. Soha, amíg élek ellenállok a felhő-alkalmazásoknak! ;)

2014.01.30. 22:01:02

@látjátok feleim szümtükkel: az András által vázolt "Mentés másként..." jó lehet neked, elvileg megőrzi az oldal szerkezetét és elhozza az egészet, amit a monitoron látsz. Nyilván lehetnek buktatók, egyéb ettől független hibák vagy inkompatibilitás a helyi gépeden, ez így nem tudható, de próbálhatod úgy.

2014.01.30. 22:12:53

@Hátrányos helyzetű kaviár: nem lesz egyszerű floppy meghajtó nélkül :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.30. 22:19:41

@pizzaszeletvágó:

Így van, tényéleg jó.

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.01.30. 22:26:36

@pizzaszeletvágó: Phúj, hogy lehet valaki ennyire trendi???!!! :DDDD

2014.01.30. 22:29:27

@látjátok feleim szümtükkel: oké, arra ügyelj még, hogy ennél a fajta mentésnél 2 féle módszer is van. A "fájltípus" mezőnél mentés közben válaszd a "teljes" mentést, mert ez hozza el a beágyazott képeket is.
Ha "csak HTML"-t választasz, akkor elhozza az oldal szerkezetét, a szöveget, de például képek nélkül.
Becsapó! Azért írom!
Ugyanis ha a soványabbik megoldással mentettél és megnézed az eredményt ÉS KÖZBEN még a net is el van indítva a gépeden, akkor átver, elmegy a képekért és akkor frissen tölti le.
De ha azt akarod, hogy netkapcsolat nélkül is meglegyen minden, akkor a teljes mentést választod, és ki is próbálhatod, leválsz a netről, és úgy nézed meg az eredményt.
Remélem érthetően fogalmaztam. :)

2014.01.30. 22:30:32

@Hátrányos helyzetű kaviár: ritkán kapni manapság olyan alaplapot, amin még van floppynak csatlakozó. Konkrétan egyet se. :) A gépem meg alig két éves.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 22:37:51

@pizzaszeletvágó: Ezért tartok még régi gépet is. Sajnos az 5 1/4-es floppykra már nincs meghajtóm (a 8"-ra sincs).
Az első harddiszkem 20 MByte-os volt ...
A mostani, az 5 TByte-os - kétszázötvenezerszer akkora, mint az első.
Az első gépet még magam csináltam Z80-as processzorral. Volt spéci 512 kbyte memóriája! Mint Bill Gates-től tudjuk, 640 kbyte mindenkinek elég lesz :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.30. 22:41:51

@pizzaszeletvágó:
No azáért ennyire nem vagyok hülye a témában, bár zseni sem.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 22:42:08

@Andrass9: És annak a Z80-as gépnek volt egy 128 KByte-os 8 collos floppyja, ami ott kattogott a pici nagylyányom mellett :)
Saját operációs rendszer, Junoszty televízió volt a monitor, de már akkor belefért a gépem egy NAGY klaviatúrába!
Amugy saját tervezés és kivitelezés, 6 kártyából állt. Az elején még kazettás magnót használtam háttértárolónak. Mátrixnyomtató is volt hozzá. Szóval szuper gép a 70-es évek végéről. Még tán meg is van valahol.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 22:44:58

@látjátok feleim szümtükkel: A baj, hogy tényleg nem értem, miről beszéltél. A lakásban van kb 8 gép, de egyiken sincs magyar operációs rendszer. Ez a blog szoktatott rá, hogy magyarul írjak. A klaviatúrám viszont szintén angol, de vakon gépelek.
Sajnos képtelen vagyok megtanulni ezeket a félrefordításokat ...

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.30. 22:53:30

@Andrass9:

Mán minek lenne vak, ha te az vagy ( amikor gépelsz .:)

A gyerekenek vettük, talán vagy kétszer próbált rajta játszani, aztán nem is érdekelte.
Igaz, most számítógépen tervez, de ez más azért más.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.30. 22:57:11

@pizzaszeletvágó:

Viszonylag sokáig írtam számítógépen, és még valamikor 92-ben kezdtem. Muszáj volt valamennyire az alkalmazhatóságot megtanulni, mert úgy könnyebb volt a munka. Aztán ahogy internet is lett, ott is sok mindent megtanultam, és jó rendszergazdánk volt, sokat segített. Ja, meg jártam valami tanfolyamra is, bár ott én voltam a legügyetlenebb.:)

2014.01.30. 22:57:22

@Andrass9: volt egy főnököm, egyszer mindent felforgattunk egy orosz nyelvű billentyűzetért, nekik kellet volna írni valamit, de a végén maradt a filctollas átrajzolás, addig jó volt, míg le nem kopott. :)

Ja, ZX Spektrum, C16, Videoton HT-1080Z, c64, junoszty, magnószalag. Megvoltak.

Anyám meg ha jól emlékszem, 4 lyuk széles lyukszalagot hozott egyszer mutatóba haza a munkahelyéről. Be is mentem egyszer, teremnyi számítógép.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.30. 22:58:23

Na elég volt, mert már egyre többet elütök, majd holnap is nap lesz. Jó éjt.

2014.01.30. 23:03:52

@látjátok feleim szümtükkel: jó éjt! Én tegnap éjjel egészben sült sertés tarjáról álmodtam, neked is hasonlót! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 23:04:15

@látjátok feleim szümtükkel: Commodore 64 gépre gondolsz:)
Jó volt az, de csak basicben lehetett programozni. Az meg nem nyelv.
Játékot egyetlen egy gépen játszottam, amikor a munkahelyemre behozattunk Atari gépeket terminálnak. Azon volt valami lövöldözős játék meg PacMan, de nem sokáig, mert átírtam az egészet és arra is tettem saját operációs rendszert. Imádtam, hogy a hardver közeli dolgokat lehetett vezérelni - azután ebből született legalább 7 oprendszer, amit különféle gépekre írtam.
Gyakorlatilag egész életemben számítógépeket terveztem és arra programot írtam. Még most is - és nagyon élvezem.
Szerencsésnek mondom magam, mert mindig olyat csináltam, amit szerettem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 23:05:59

@pizzaszeletvágó: Az a szalag 5 lyuk széles volt :)
Az első programjaimat Minszk22 orosz gépre írtam, és annak lyukszalag volt a bemenete.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.30. 23:07:18

@pizzaszeletvágó: Tudod milyen jó az, ha megtöltik? Egyszer azt adtam a legjobb barátomnak szülinapra: 3 kilós tarja triplájára töltve, kerti zöldfűszerekkel ízesítve. Máig is emlegeti :)

2014.01.30. 23:11:46

@Andrass9: igen, nekem is gyanús volt utólag, de én akkor még ezt nem értettem, hogy miért. A számítástechnika vírussal viszont biztos, hogy annál a nagy gépnél fertőződtem meg.
Nem ez lett a fő csapásirány, de lehet jobb lett volna.

Na, megyek én is, hátha van még a tegnap éjszakai sertés tarjából! :))) Rókagombás zsemlegombóccal szeretném álmodni! :)

Topy 2014.01.30. 23:42:57

@Andrass9: és a 6502 assembly smafu? :)

vörösbor(de)minőségi 2014.01.31. 03:45:18

@Hátrányos helyzetű kaviár: afene...a családon belüli erőszak kimaradt.

ez lehet az oka mindennek.nna majd akkor más idők jönnek.

vörösbor(de)minőségi 2014.01.31. 04:07:43

@Andrass9: ó de sajnálom,hogy a nosztalgia szekcióba nem tudtam bekapcsolódni-a lyukszalagnál....elöntötte szememet a könny:))) aztaa.de rég is volt.szerényen hadd dicsekedjek azzal,hogy még a lyukszalagos időben(szerszámgépeket vezényelt)gond nélkül tudtam "olvasni"a szalagot.szerintem még ma is menne.ennek ellenére a mostani világban sajnos sokszor vakon tapogatózva próbálom megérteni a pc lelkét.annak ellenére,hogy az akkori tiltások ellenére(volt valami komoly) beszerezhető legjobb gépeken szocializálódtam,amit a munkahelyem mint kiemelt akadémiai intézet megkapott.
és valami olyat veszek észre magamon,hogy már kevés a "na majd rájövök" és "na majd kitapasztalom" mert vagy legyintek és maradok az esetleg nem okos de bevált dolognál,vagy egyszerüen már kevés a saját szoftver,és igy szerintem nem lehet talpon maradni pláne akkor ha az életkor nehezítő tényező.tudom-keressek valami tanfolyamot.ezzel meg az a gond,hogy barátnőm munkája grafikus-és kényszerüen elment egy ilyenre.eddig is pc-n dolgozott,nem is hülye,de mégis maga a tempó olyan volt,hogy eleinte azt gondolta itt ő nem rúg labdába.
szóval ezért gondolom azt,hogy nekem is akadozna...

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.31. 05:30:40

@pizzaszeletvágó: be fog hálózni, mint engem az okostelefon.
ráadásul felhő nélkül nincs okostelefon.
akkor is használni fogod, ha nem tudod, mi az.

sose gondoltam volna, hogy lesz olyan hétköznapi technika, amit nem fogok érteni, és nem is érdekel.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.31. 05:34:19

@látjátok feleim szümtükkel: úgy érted, nem volt benne hivatkozás? vagy hogyan?
pontosan mit csináltál és mi történtM

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.31. 05:39:09

@vörösbor(de)minőségi: én pont a lyukszalag után kapcsolódtam a szakmába.
a kedvenc emlékeim a nagy floppy, nemtom, hanyas, meg az etalon lemez, amivel az "oprendszert" kellett minden nap feltenni munka előtt a gépre:)

susztertangó 2014.01.31. 06:41:46

Nénik, Bácsik olvaslak titőtöket és az alábbi alapvicc jut eszembe.
Pasas a pszihihez:Doktor Úr nekem kisebbségi fóbiám van. Vizsgálat után a pszihi közli a diagnózist. Nyugodjon meg barátom nincsen. Egyszerűen maga kisebb.
:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))Ámítógép...

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.31. 07:32:03

@susztertangó: ne aggódj, assemblerből engem is csak azért engedtek át kegyelemkettessel, mert terhes voltam és megígértem, hogy soha többé a közelébe sem megyek*.
eddig tartom az ígéretemet.

*nem a gyereknek:D

2014.01.31. 08:14:51

A fene egye meg éjszaka nem volt egészben sült tarja, pláne rókagombás gombóc, hót éhesen ébredtem. :)))
Megyek is vásárolni, hétvégén, ha minden igaz, kolbászt töltök!
(legyen mit tenni a vöröslencse mellé... )
:D

2014.01.31. 08:25:15

@Babette_: nem hagyom magam. Küzdök! :) Többre becsülöm a számítógép nélkül eltöltött órákat, valahogy nekem még mindig értékesebbek. (ezzel nem a blogkocsma népét akarom bántani, szívesen beszélgetek itt veletek, az látszik) Mégis többre becsülöm például az olvasást, vagy az erdők harsány csendjét, zajos magányát, mondjuk gombászás közben, ahol még sok helyen térerő sincs, nemhogy olyan kütyü, ami okosabb akarna lenni nálam, és ahol a felhők se tárolnak adatot, legfeljebb vizet! :))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 08:27:20

@Topy: 6502-essel nem sokat dolgoztam, de a z80, 8080 utasításkászletét még a hex kód olvasásával is megértettem :) Máig is programozom assemblerben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 08:30:12

@pizzaszeletvágó: Engem is kidobott az ágy, hogy olyan éhes vagy, hogy nem látok :)
Még az a gomba sem volt sehol!

Topy 2014.01.31. 08:38:07

@Babette_: lemez? én még játszottam olyan gépen (TPA), hogy lyukszalagról jött az oprendszer, de a lyukszalag olvasás kódját kapcsolókon kellett bekattogtatni a frontpanelen :)
aztán volt lyukkártya is (MÁV számítástechnika), emlékszem milyen szép volt, mikor nagy doboz lyukkártyát sikerült szétteríteni a gépterem padlójára :D

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.31. 08:46:04

Jó reggelt!

Én még játszottam olyan számítógépnek látszó tárgyon, amin ki tudtam számolni, hogy mennyi 2X2.:)

Andrass9 meg nem jó helyen keresed azt a gombát, kicsit a talaj felé haladva próbáld.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 09:25:48

@Topy: Az emlitett Minszk22-es gep 36 bites előjeles számokkal dolgozot. Már mágnesszalagról is engedte betölteni az oprendszert. -62 volt a mágnesszalagolvasó parancs :)
Az eldobott kártyaköteg nekem a diploma beadásom előtti héten történt. 27 órát ültem a lyukasztó előtt, hogy újra begépeljem az egészet (2000+ kártya volt), mert sorbarakni azt már lehetetlen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 09:26:17

@látjátok feleim szümtükkel: Mindját le is megyek alfába, hátha ott az a gomba ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 09:36:05

@látjátok feleim szümtükkel: Decaf van? Sajna normál kávét azt nem lehet, pedig nagyon szeretem az ízét!
Ifjabb koromban napi 8-10 kávét ittam, aztán szép lassan leszoktam róla. Igaz, az USA-ban csak az a lötty volt a munkahelyen ...

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.31. 10:00:06

@Andrass9:
Hát ha nem káromkodnál, akkor lehet, hogy lenne.:)

Magyarul: valahol talán még találok pótkávét ( bár lehet, hogy már öreg, mint az országút ), nekem ízre nem rosszabb, mint a babkávé.Azért ha lenne, szívesen innék olyan kocka alakú, zamatból főzöttet. Nem szerettem soha a tejes kávét, de ha a zamatból főzöttbe öntöttek tejet, azt megittam. A frankkal már nem szerettem.

Szerintem próbáld ki amit a múlkoriban írtam ( és Pinka-Panka is főz ), egy adag vízben megfőzőm a kanálnyi darált kávét, persze nem sokáig kell forralni, így nem lesz erős, viszont az összes zamat benne van. Ráadásul én ehhez a tesco saját márkájú őrölt kávéját használom. Semmivel nem rosszabb, mint a márkásak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 10:05:45

@látjátok feleim szümtükkel: Én a kávét keserűen, sűrűn - az olasz "ristretto" formában (egy gyűszűnyi az egész) szeretem igazán. A decaf pedig decaffeinated - koffeinmentesítettet jelent.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.31. 10:08:17

@Andrass9:

Magyarul: kávétlanított kávé, pótkávé.:)

Topy 2014.01.31. 10:27:52

@látjátok feleim szümtükkel: hát nem...
egész más az íze; én spec a robusta-arabica különbséget is markánsan érzem, jellemzően azt is kibököm, ha arabicához kevernek némi robustát (crema miatt sokszor a "nagyok" is megteszik)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 10:32:10

@látjátok feleim szümtükkel: Nem, nem ugyanaz. A babszemeket valamilyen eljárással tudják koffeinteleníteni, a módosított babszem nem veszít az ízéből.
Svájci vizes módszer: zöld kávébabot vízben áztatják 8-10 órára. Hogy a kávé egyéb jó ízét ne vegyék el, a vízben először egy alapadagot áztatnak és telítik a jó dolgokkal, majd kivonják a vízből a koffeint. A következő áztatás már csak a koffeint oldja ki, mert a víz telített a jó dolgokkal :)
Direkt módszer: a kávészemeket 30 percig gőzölik, majd etilacetáttal öblítgetik 10 órát. Ezután 10 órát gőzölik, hogy az etilacetát maradékát is kiszedjék. Etilacetát kivonható gyümölcsökből vagy zöldségekből is, tehát természetes anyag.
Indirekt módszer: hasonló a svájci vizeshez, csak forró vízzel csinálják, és a végső áztatóanyag nagyon erős kávé, amiből a koffeint kivonják, a babszemből meg csak az megy át az áztató vízbe/kávéba.
CO2 módszer: Nagynyomású széndioxid folyadékban áztatják a babot 10 órán át, majd csökkentik a nyomást, igy a babból is kipárolog a co2. Nincs káros hatása, a co2-t szűrik, és újrahasználják. és végül:
Triglicerides módszer: A babot forró vízben/kávéban megáztatják, hogy a koffein a felülete közelébe húzódjon. Ezután egy másik edényben forró kávéolajba (ezt darált kávéból nyerik) teszik. Itt a kávéolajban lévő trigliceridek kioldják a kávéból a koffeint, nem bántva a kávé egyéb aromáját, ízét. A koffeint kivonva a kávéolajból, azt újrahasznosítják a következő adagnál.

A pótkávé az nem kávébabból van :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 10:33:20

@látjátok feleim szümtükkel: @Topy: persze ilyen röviden is válaszolhattam volna, de mivel érdekelt engem is az eljárás, utánaolvastam és megosztom veletek is :)

Topy 2014.01.31. 10:48:44

@Andrass9: nálam megy caf és decaf is :), a kávé ízét nagyon szeretem, de azért igyekszem ésszel, anélkül is pörgök időnként mint a búgócsiga
bár újabb kutatások szerint napi öt kávé kifejezetten egészséges :)

decaf:
sokak szerint a Molinari Cinque Stelle Decaffeinato a legjobb a hozzáférhető hazai kínálatban (én érzek valami valami furát az illatában), nekem a Semiramis decaf jobban ízlik (de ebből sajnos csak francia pörkölésűt csinálnak), a legjobban az Illy decaf jön be - csak igen húzós ára van ezeknek :(
te mire esküszöl? :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 11:03:23

@Topy: Kávémentes életre :)
Sajnos amit eddig kóstoltam, nem volt kiemelkedő. A Fény utcai piacon van fenn egy szuper kávébolt, na ott ittam kávéízűt! Fogalmam sincs milyen márka volt.

Topy 2014.01.31. 11:32:15

@Andrass9: akár Semiramis is lehetett, van ott is üzlet

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 11:36:29

@Topy: Lehet, nem nagyon figyelek kávézókra, csak egy barátom hívott meg oda, amikor egy zöldséges stand előtt találkoztunk :)

Pinka-Panka 2014.01.31. 14:19:33

Szervusztok!

Rab vagyok:( Jég van és nem engednek sehova:(
Úgy el vagyok keseredve...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 14:57:31

@Pinka-Panka: Itt nemrég ment el a nap, úgy sütött hétágra!

Pinka-Panka 2014.01.31. 15:12:21

@Andrass9: Itt is sütött, de jég van mindenütt...
Néha lázadok, hogy itthon vagyok, szeretek, de menni is kéne, talán elolvad a hétvégére.

Nem főztem, a család főzött és megint bolognait, én csak sajtos tésztát ettem, ne vessetek meg, de ki nem állhatom már a bolognait, annyiszor volt nálunk.

susztertangó 2014.01.31. 15:27:51

@Babette_:.-)))
------------------------------------------------- Nosztalgia kávéból nekem a katonai fekete gyere be. Utána, már munkába álláskor, a mókahelyen főzött, a lényeg a belül recés pohár, jól lehetett kevergetni, grrrrrrrrrrrrrrrr.
Nekem még talán Triumf tekerős számológépem volt összeadás, kivonás szorzás ez biztos volt, osztásra nem emlékszem. Az is szépen zörgött.

2014.01.31. 16:02:16

@susztertangó: tekerős? az nem kapcsos? ;)

@Pinka-Panka: nekem gyorskaja volt, egy 25 dekás szelet tarja kenyérrel, savanyúsággal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 16:14:58

@pizzaszeletvágó: És a rókagombás zsemlegombóc hova lett?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 16:15:53

@susztertangó: Lehetett vele osztani, csak nagyon sokat kellett tekergetni, mert lépésenként osztott.

Pinka-Panka 2014.01.31. 16:21:13

@pizzaszeletvágó: még az is jobb, mint a bolognai:)
A hús levest is ezért nem kedvelem, mikor kicsik voltak, húsleves, bolognai, húsleves, bolognai milliószor.
nem is tudom, hogy tudják megenni még mindig?:)

Pinka-Panka 2014.01.31. 16:21:41

És vasárnapra mit kellene főzni?

2014.01.31. 16:24:45

@Andrass9: elvitte a cica. Ausztriába Karintiába. Ott de jót csinálnak!!!
Egyébként is gyorskaja volt, nem telt volna ki az időből. Az már nem is szempont, hogy rókagombám sincs. ;)

2014.01.31. 16:26:00

@Pinka-Panka: az otthon íze lett, azért. Fiam jön, gyártok bolognait és viszi tégelyekben lefagyasztva. :)

Pinka-Panka 2014.01.31. 16:29:32

@pizzaszeletvágó: erre nem gondoltam. Az enyém itthon lakik, de ha kérés van, az legtöbbször bolognai. velem is baj, lehet, mert ezeket darált húsos változatokat szeretem egyre kevésbé.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 16:40:28

@pizzaszeletvágó: @Pinka-Panka: Javaslom a nagy tételben való elkészítést és 2 dl-es kupakos üvegben a spájzban tárolást. nem kell mindig újat főzni :)

Pinka-Panka 2014.01.31. 16:45:13

@Andrass9: köszönöm a tippet, de én arra voksolnék, hogy kihagyom inkább:)

Pinka-Panka 2014.01.31. 16:50:31

Amúgy a kávéhoz annyit, hogy egyre furább ízek jönnek abból a 3in1 tasakból, beszéltük a vendégekkel.
Nagyon eszembe jut, a granulált nescaféról, hogy volt egy Zorka néni vendégünk, igen régen és azt mondta, olyat nem szabad inni, inkább főz nekünk valódi kávét - szerinte píritott kenyérből van az) - mivel vízet inna az ember utána.
Én nem tudom miből van, de valóban az igazi jó főzött kávénak nincs párja.
A Látjátok féle igen finom valóban.
A kapszulástól sem vagyok elájulva, én visszatértem a espressó kávéhoz, mézzel, tejszínnel.
Csupa nyalánkság az nekem.-

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 17:43:24

@Pinka-Panka: Van a Paprikatvün egy fazon, Jimmy, aki minden gyári kaját megpróbál házilag is előállítani. Ilyen volt az instant kávé. Ez úgy készült, hogy főzött egy rohadt erős kávét, egy nagy hengerbe 400 fokos levegőt fújt és festékporlasztóval beszórta a kávét. Ebből a víz elpárolgott, és lett neki saját nescafé-ja :)
Vagyis liofilizált kávé (kivonták belőle a vizet, amit lehet fagyasztással vagy párologtatással)

Pinka-Panka 2014.01.31. 17:57:49

@Andrass9: egyre jobb tippeket adsz nekem:)dehogy akarok én bolognait eltenni, meg kávét se csinálni:))

Jimmy fazont már láttam, akkor épp, gabona pelyhet gyártott.
S mi derültünk jót, amikor Zorka néni állította teljes bizonysággal, hogy píritot kenyérhaj, s hozta nekünk a kávét, még Pomázon. Nagyon szerettem, s tőle van az is, hogy korán kell feküdni, mert az a jó a szervezetnek, én ha tehetem hallgatok rá.Már azért is , mert nálam működik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 18:02:19

@Pinka-Panka: Már így nyugdíjas fejjel korán fekszem, későn kelek :) Tök egészségesen fogok meghalni!

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.31. 18:04:11

@Pinka-Panka: mióta láttuk, hogyan csinál margarint, azóta tiltott itthon, csak titokban teszem a sütikbe:)

Pinka-Panka 2014.01.31. 18:06:42

@Babette_: hogy csinálta? Én most kicsit bajban vagyok, mert nincs jó hely, ahunnét vajat vásároljak.

Pinka-Panka 2014.01.31. 18:09:23

@Andrass9: :) mindenki érzi, mi a jó neki szerintem. Van aki meg fordítva érzi jól, későn fekszik és sokáig alszik. Nekem mindegy ki, hogy csinálja, én szeretek korán ébredni és feküdni is, az a pihentető.
Tavasszal azt a finom érzést, mikor napfelkeltével ébredek, vagy már lemegyek a Dunához, azt nagyon tudom szeretni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.31. 18:09:36

@Pinka-Panka: hát ugye egyrészt hidrogénezett olaj az alap. ahhoz hogy vaj íze legyen (mert az azért jól jön), kellett bele tejpor, valami színezék, valami aroma, valami tartósító, többre nem emlékszem:)

Pinka-Panka 2014.01.31. 18:10:42

@Babette_: ennyi is elég:)jajj, hogy lehetne mindent elkerülni, ami szar magyarul?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 18:20:18

@Pinka-Panka: Látod??? Akartad te tudni, miből van????

Pinka-Panka 2014.01.31. 19:20:28

@Andrass9: így jár aki kíváncsi és én az vagyok nagyon:) Bár képben voltam efelől:)

susztertangó 2014.01.31. 20:02:52

Hm.
011. június 20., hétfő
Szexi abakusz
Szexi abakusz kebel "golyókkal", és az alábbi felirattal: "I’m going to need a lot of practice to know how to use this…", azaz "még sokat kell gyakorolnom, hogy tudjam, hogyan kell használni".

(forrás: verydemotivational.com)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.31. 20:14:02

@susztertangó:

szamologep.blogspot.com/2011/06/szexi-abakusz.html

Topy 2014.01.31. 20:28:31

@Andrass9: az volt a szép, amikor a krumplipüré pehellyel próbálkozott
katasztrofális volt a végeredmény minden esetben

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.31. 20:38:47

@Topy: Nekem rokonszenvesek a kisérletek, mert sokat lehet belőlük tanulni. Sajnos elég primitív eszközökkel próbálkozik ...

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.31. 21:09:51

Ezeket a színes csodákat szerintem mindenki szívesen nézegtei, és közben nem is gondol arra, hogy a környezetében iylen szépségek vannak.
www.flickr.com/photos/jim8kong

Pinka-Panka 2014.01.31. 21:17:11

@látjátok feleim szümtükkel: nem haragszol meg rám, ha én inkább a virágokat csodálom?:)
meg a leveleket, meg a növényeket, meg a szép tavakat és virágzó gallyakat? Meg a gyermek mosolyt? Meg a kutyámat?:)
Megértelek amúgy! Kicsit a bogároktól tartok.

2014.01.31. 21:33:57

@látjátok feleim szümtükkel: mindig sejtettem, hogy bogaras vagy. :)

susztertangó 2014.01.31. 22:07:32

@Andrass9: Nem kékült be, csak az én fejem!Ha úgy gondolod, hogy fölösleges-mivel nem az jött, aminek kellett volna-lécci. Keresgéltem régi kézi számológép fotókat, aztán volt egy abakusz nagy golyókkal, mögötte egy pucér nőci, két keble volt két golyó-de jó :-)) pofa.Sajna nem ment át.Lám-lám, ide vezet ez a hedonista/mondén/élvhajhász életvitelem :-((((((.

2014.01.31. 22:26:25

@látjátok feleim szümtükkel: némelyiknek a szeme se áll jól!

@susztertangó: adok egy billentyűzet trükköt. Csak az első betűt jelöld ki egérrel, vagy mindegy hány betűt a szöveg elejéről. Azután tartsd lenyomva a Shift gombot, és nyomd hozzá a kurzormozgató nyilakat, a jobbra és a lefele nyilat. Láss csodát!!!

susztertangó 2014.02.01. 05:47:51

@Andrass9: @pizzaszeletvágó: Köszi. Különben jól vagyok, teljesen megnyugodtam.Ugyanis azt olvastam valahol a neten: "Most, hogy az idiótáknak is lehet számítógépe, olyan programokat kell írni...."a továbbiak már nem is fontosak.:-)))))))))))))))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.01. 09:03:22

@látjátok feleim szümtükkel: A havat mi is odalapátoljuk a hamisciprusok alá - úgyis csak a csatornába menne a teraszról. A citromot viszont megenné a kutya :)

Pinka-Panka 2014.02.01. 09:27:29

Jó reggelt!

@látjátok feleim szümtükkel:
Ez jó! Kicsit viszolygok a bogaraktól, egyszer ágynemű szellőztetéskor becipeltem egy szép nagy tücsköt az ágyba és este valahogy a felkarommal megszoríthattam, mert belém mart, vagy csípett. Rémeket láttam az ágyban aznap éjjel:)
Pókkal még csak elvagyok, ja és egyszer egy leveli béka teregetéskor a hátamon lecsúszott, én bikiniben voltam, azt se volt egy jó érzés. S amikor gyerekek voltunk, volt egy görög művész a szomszédban, s annak a fia különös kegyetlenséggel volt mi lányok iránt, s kéjjel élvezte, hogy visitunk valamitől, s mikor egy befőttes üvegnyi bumbárt összeszedtünk, a barátnőm és az én hátamba beszórta pulcsin keresztül. Máig nem tudom, miért volt neki élvezet, hogy másztak a hátunkon a bogarak-
ezek után érthető, hogy én inkább elkerülök a tücsköt-bogarat.

susztertangó 2014.02.01. 12:05:05

@Pinka-Panka: Na. képzeld a tücsök helyzetét....

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.01. 12:15:22

@Pinka-Panka:

Te Panka! Mi a búbánat az a bumbár? Ilyen néven csak Pistát, Ágnest, Magdolnát mutat a gugli, de bogárra utaló adatot nem.:)

Pinka-Panka 2014.02.01. 12:49:24

@látjátok feleim szümtükkel: Remélem csak viccelni tetszik, vagy gyerekként nem a réten nőtt föl?:)
Mert én ott, mifelénk a bumbár a cserebogár volt, májusban mentünk bumbár lesre és gyűjtöttük őket és az a szatír", meg beszórta nekünk:)

Fogtál már cserebogarat? Elképzelheted, ahogy a recés lábaival futkosnak:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.01. 15:14:59

@Pinka-Panka: Soha nem hallottam ezt a nevet. Igaz, nem is nagyon szerettem a cserebogarakat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.01. 15:23:43

@Andrass9: Másodszorra sem sikerült.
Szóval a bumbár az dongó . Románoknál is hasonló, csak ékezet helyett egy pici v betű van az a-n.

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.01. 17:04:07

@Pinka-Panka:

Hehe.
Falu széli gyerök vagyok. Mellik cserebogárra is teccik gondolni? A májusira?

Pinka-Panka 2014.02.01. 18:55:03

@látjátok feleim szümtükkel: én meg városszéli, s a bumbár becenevűre!:) Lehet, hogy felénk hítták csak így?

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.01. 19:28:11

@Pinka-Panka:

Megpróbáltam rákeresni, de csak kettő, Székelyudvarhely környékén használatos elnevezést találtam, úgymint gazsó, és gorzs.
Azért jó, hogy elmondod, mert aki igazi bogarász, és ne adj isten erre jár, ezt is megtudhassa a "kocsmában".

Pinka-Panka 2014.02.01. 19:35:35

@látjátok feleim szümtükkel: remélem nem bántó, de így hívtuk, a férjemet is kérdeztem, ők is így hívták gyerekkorukban. Nehogy valakinek is rosszul essék, hogy bogarász, madarász és csúnyát írtam. Teljesen megértem, ha valaki szereti a bogarakat is, nekem nem jött be, pláne a hátamon szaladozva:)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2014.02.02. 15:15:05

Tarka dahl megfőzve, megkóstolva, megdicsérve! :D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2014.02.04. 09:16:57

@Andrass9: Én is 30 deka alapanyagból főztem. Rájöttem, hogy ez kevés, ha másnak is szeretnék adni, akkor többet kell főznöm. Ezért most vettem egy fél kilós csomagot :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.04. 09:43:09

@PO: Hát valóban kevés az a 30 deka. A vöröslencse sokkal kevésbé duzzad meg, mint a mi lencsénk. Nekünk kettőnknek azért elég volt - pláne, hogy nem adtam hozzá rizst :)
Azért azt is figyelembe kell venni, hogy a másik adagból egy krémleves lett, alaplével felhigítva, cayenne borssal csípősítve és egy pici hagymával feldobva, turmixolva. Feleségem nem lelkesedett az alapreceptért.
De azt is ketten ettük meg!
süti beállítások módosítása