Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: "...de olyan puha volt, mint ami frissen jött ki a kemencéből." Nem ... (2021.09.21. 23:25) Minek nevezzelek?
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Vágd kisebbre! (2021.09.20. 19:43) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki
  • Andrass9: @nyisztor: Köszönöm a tanácsot, még soha nem hallottam erről. Jövőre bizisten kipróbálom! (2021.09.10. 11:02) Elfogyott a ghí - újat kell készíteni

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (336) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (35) citromlé (44) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (32) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (459) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (96) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (347) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (161) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (134) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (8) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (32) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (131) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (10) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (92) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (174) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (342) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (39) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (221) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (240) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (45) zellerlevél (40) zellerszár (30) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (78) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Zölddió

2014.01.26. 07:00 süllőcske

1.JPG

Finom csemege, elkészíteni hosszadalmas. Idõnkénti megdézsmálása azonban különleges ízélmény, vendégnek kellemes meglepi, ajándékként is jól megtalálja helyét.

Anahita az Óévben két változatot készített, Zilahy asszony nyomán, és PO kínálásán fellelkesülve.

Elsõ változat a hámozott. A tisztított diókat citromos vízben áztatta kis ideig, majd kissé cukros vízben megfõzte. Üvegbe téve, citrom-narancshéjjal, szegfûszeggel, fahéjjal, sûrû sziruppal vízbe állítva befejezte a befõttet.

Második a hámozatlan. A megszurkált diókat három hétig áztatta váltott vízben. Szegfûszeget szúrt beléjük, és elõfõzte tiszta vízben. Sûrû szirupba tette, kicsit fõzte, majd üvegbe téve, a szirupot még tovább sûrítve, a dióra öntötte.

2.JPG

Jó mindkettõ, bár én úgy látom, a hámozatlan zölddió aromái erõsebbek, ezért én, bár a héjrésze picit szárazkás érzetû, mégis ezt választom finomabbnak.

Lehet hát csemegézni. Csak úgy magában? Vagy illik valamihez? Tényleg mire is való ez?

Valójában nem is olyan könnyû e kérdés. Nincs is elég tapasztalatom, de ezt a kevéskét elmondanám.

Ez a befõtt, túl azon, hogy néha magában megkóstolja az ember, szerintem jól illik sós, pikáns ételekhez. Például erõs, érett sajtokkal is be lehet kapkodni. Sült szárnyashoz is próbáltam, bár csak egy csonton sütött csirkemelles fotót találtam, kacsa, liba jobb volna. Itt sáfrányos rizs a köret, ecetes szilva és zölddió egészíti ki a tányért.

3.JPG

Hurka, kolbász. De különösen véreshurkához találtam jónak. Ezen a tányéron sütõtökös törtkrumpli a körítés, innét laskasavanyú, szilva és dió az ízelágazás.

4.JPG

Nemrégiben készítettem egy zölddiósra komponált ételt, itt kimondottan egy játékos, színben és ízben gazdag, merészebb, kicsit õrültebb tányér volt a szándékom.

Vegyes szárnyashúsból, finomra vágott cékla, gyömbér, fokhagyma, rozmaring, petrezselyemzöld , kicsi liszt, szódabikarbóna hozzáadásával könnyû fasírtot készítettem.

5.JPG

6.JPG

Véreshurka szelteket gombaporba forgatva, megpirítottam.

7.JPG

Kéttengelyes tányér volt a célom. A céklás fasírt képviselte a lágyabb dallamokat, kicsike fejessalátával, petrezselyemolajjal, véralmasavanyúsággal. A hurkaoldal lett a bombázó, a szeletek kaptak remek kékpenészes, nagyon jó, krémes sajtot, õrölt kapormagot, diókarikákat, még gyümölcsös ízû, hidegen sajtolt paprikaolaj is pikánsított.

8.JPG

180 komment

Címkék: dió citrom szegfűszeg szirup Zilahy PO

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr235773741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 15:08:39

@látjátok feleim szümtükkel: Most sem csalódtam előítéleteimben, miszerint velvetről semmit nem nézek :)

2014.01.27. 15:35:06

@Andrass9:

"A józan ész a tizennyolc éves korunkra összegyűjtött előítéletek gyűjteménye."

:)))

süllőcske 2014.01.27. 16:02:52

Ebédhez süttem a lehető legegyszerűbb lepényt. Félfogós, só, víz. Nagyon vékonyra nyújtva, száraz serpenyőben. Hólyagos, zsebes, pirult. Én ezt is nagyon szeretem, csípéshez, töltéshez, kanalazáshoz.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.27. 16:30:48

@Andrass9:
Nem értem mi bajod van a macskával.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.27. 16:32:57

@süllőcske:

Ezt régen a sparhelt tetején sütöttük amikor anyánk tésztát főzött, és adott egy darabot, de csak úgy magában faltuk be.:)

Persze akinek nem gyűlt össze előítélete, annak most sincs.

Pinka-Panka 2014.01.27. 17:06:12

@Andrass9: Topynak is igaza van, de a dunabogdányi is útba esik, sőt! Igaz szombaton oda korán érdemes menni, húsz szépet kaptok ott. Kolbászukat én nem szeretem, de a van sok, ami jó dolog ott.

Pinka-Panka 2014.01.27. 17:12:16

@látjátok feleim szümtükkel: aranyos a videó, de megjegyzem az is szenzáció lenne, ha mondjuk én deszkáznék:) Én elképzelhetetlennek gondolom:)

2014.01.27. 17:24:52

@Pinka-Panka: szólj, megyek videóval! :)

Pinka-Panka 2014.01.27. 17:27:49

@pizzaszeletvágó: elég vicces lenne, csak mondom:)
ki tudja, még az is lehet kipróbálom, azt sem gondoltam, hogy vén fejjel csúszdázni merek:)

2014.01.27. 17:33:21

@Pinka-Panka: vasárnapi maradékot mikrózva..., ha lesz még időm és kedvem, esetleg valami melegszendvicsre valót összeütök, vagy gombából, van itthon sampinyon, vagy pörkölt maradékból, de még dolgom van

Pinka-Panka 2014.01.27. 17:36:25

@pizzaszeletvágó: nálunk elfogyott a sült csirke, most egyenek hideget.

Holnapra fasírtot sütök s van zöldségem, azt meg sütök tepsiben mellé. A férjemnek meg krumplit is mellé. Vagy főzeléket.

Keresek egy túró torta receptet, ami gyümölcsös is. Valami jót.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 18:28:50

@Pinka-Panka: Bocs de halálra nevettem magamat .....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 18:32:59

@Pinka-Panka: Tegnap átjött egy MÁSIK szomszédasszony, hogy kéne neki feleségem yoghurttortájának a receptje. Feleségem a tőle elvárható stílusban elmagyarázta a hölgynek a receptet.
Szegény elment, a feleségem meg aludni. Kapom a hívást, hogy nem sikerült :( A részletekből kiderült, hogy nekem sem sikerült volna.........
Ilyenkor mit csinálnál???

Pinka-Panka 2014.01.27. 18:50:38

@Andrass9: Már miért bocs?) Én is ahogy elképzelem magam:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 18:57:04

@Pinka-Panka: Van valami yoghurttorta recept:)
Annyit tudok róla, hogy a páciensek nagyon szerették. Meg azt is, hogy kevesen vannak azóta ...

Pinka-Panka 2014.01.27. 18:57:21

@Andrass9: mondanám így jártál:) nem, nem mondanék ilyet, csak próbálnám rávenni fusson neki még egyszer, vagy valami nem volt jó alapanyag, ezt akkor szoktuk mondani, ha nem valljuk be, mekkora bénázást csináltunk:)

Ezen senki ne sértődjön, volt, hogy mondtam, a palacsintám sikertelensége után, hogy a liszt volt rossz - közben meg rájöttem, hogy több víz volt benne, vagy valamit nem jól csináltam, kapkodtam, ilyesmi.
Én még azt szeretem, amikor adott egy bevált recept a megfelelő hozzávalók, kipróbált és bevált mennyiségével, s akkor valaki, nem rakja bele, mert minek mondjuk 10 tojás bele, amikor én csak nyolcat tennék bele, meg elég abba 1 tejüöl, hogyisne kettőt...
S akkor után mondom, milyen hülye receptet kaptam, mert nekem nem sikerült:)
Most jó betartani az arányokat, pláne ha valaki már azt kipróbálta.
Én úgy vagyok vele, hogy ami kell bele, az menjen is:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 18:57:25

@Andrass9: Nehogy már valaki komolyan vegye!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 19:00:46

@Pinka-Panka: A gond szerintem a magyarázattal volt, de azt nem állíthatom teljes bizonyossággal, vagy kapok a fejemre!
Túlmelegítette a szomszéd a youghurtot, hogy elolvadjon a zselatin. Én biztos külön oldottam volna fel a zselatint vízben, minthogy kicsapja, a yoghurtot túrónak ...
A gond, hogy a receptet a feleségem adta, én meg azért nem illik, hogy kritizáljam!

Pinka-Panka 2014.01.27. 19:05:24

@Andrass9: én úgy gondolom, hogy nem figyelt a szomszédasszony, mert ha rossz a recept, akkor Ti sem etettek volna soha. Az ilyen magyarázattal az van, hogy sűrűn bólogatunk, mennyire értjük, s a felénél már elveszítjük a fonalat, s nem is jól emlékezünk.
Én nem rösteellem mikor hajszárítás közben mesél valaki finomságot, hogy akkor fussunk neki még egyszer, vagy azt sem, akkor papírra vetem...

Amúgy a zselatint csak melegíteni szabad, én azt úg y tudom.

Pinka-Panka 2014.01.27. 19:10:23

@Andrass9: Sőt az is gond lehet, hogy a joghurt mennyiséget sem nézzük ám, mert van több kiszerelésben és más-más mennyiséget tartalmaz.
D
Sokszor azt hisszük, a 2 dl az 2 dl, h
közben meg kevesebb és akkor már nem jó a sütemény.
Nagyon meg kell nézni ezeket is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 19:19:16

@Pinka-Panka: A mennyiséget/egységet letisztázták. A zselatinnal az a gond, hogy a feleségem sem biztos benne, de azért osztja az eszét ...

Pinka-Panka 2014.01.27. 19:21:18

@Andrass9: előfordul az ilyesmi is, nem olyan nagy baj ez:)

Pinka-Panka 2014.01.27. 19:30:06

@Andrass9: inkább azt meséld el, ma mit főztél?:)
Ma volt egy hölgy vendégem, remek szakács a Manyika, sajnos meg esküvő sztorizás volt és a kedves férjével is, mert a fiúk nősül, s esküvői menü, meg süti tárgyalás volt. Én nem csinálnék annyi apró sütemény, nem is eszi senki szerintem,...

Pedig Manyi mindig újít, s jókat mond, ma ez elmaradt.

susztertangó 2014.01.27. 19:39:36

@pizzaszeletvágó: 15:35:06 :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
----------------------------------------------
KAPORMAG? Én annyi mindent nem szerettem méééég.
---------------------------------------------------
Emberi ujj a piában? Na ez nekem újdonság.
-------------------------------------------------
Aranyfüst a piában? Lám így kell szarból aranyat csinálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 19:42:44

@susztertangó: Elvagy tájolva az aranyfüst sorrendet illetőleg!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 19:46:48

@Pinka-Panka: Ma semmi extrát nem főztem, de lesz belőle poszt - pont azért, mert nem extra :)
Megcsináltam az utolsó (remélem) adag kandírozott narancshéjat is erre az évre.
Az aprósütikről meg: legjobb barátom neje jut eszembe, aki karácsony előtt három héttel elkezd sütit sütni, és januárban fejezi be. Kb 50 kilót süt!!! Ez még nem is volna baj, de a gyerekei megeszik, mielőtt kitenné az asztalra :)

Pinka-Panka 2014.01.27. 19:49:48

@látjátok feleim szümtükkel: persze, mert nem láttál:) András tudja, hogy egy pille nő, mint én is azért egy deszkán hogy mutat:)

Pinka-Panka 2014.01.27. 19:51:44

@Andrass9: az nem semmi, de az is más, csak egy esküvőn, amikor úgyis nagy a menü, akkor igen kevesen sütiznek, pláne aprót. Én még nem voltam olyan esküvőn, ahol ne maradt volna meg tonna mennyiséggel...
Ha nálunk lesz én ezzel csínján bánok majd...

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.27. 19:55:03

@susztertangó:

Még sose lógott bele az ujjad a piádba?

Benyelnéd te azt a "szarból" csinált aranyfüstös piát.:)

Azémán nehogy valaki félre értse, a gyerek hozta kintről nekünk, én biztos nem vettem volna meg.De az itóka egyébként jó benne.

Legutóbb a tv-ben olyan ételt láttam, amire ezüstfüstöt raktak.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.27. 19:58:25

@Pinka-Panka:
Pont úgy mutat, mint aki nem akkora, jól, csak kicsivel többet. Minden nő mindig jól mutat.:)

Pinka-Panka 2014.01.27. 20:01:14

@látjátok feleim szümtükkel: megint belekotyogok, bár nem tudom mi az az aranyfüst a piában, de nekem olyan pezsgőm van, amiben arany kis darabkák vannak, s a doboza egy olyan, mintha egy arany tömb volna...
Gondolom másról van szó, én nem ittam még meg, de ami késik az nem múlik:)

2014.01.27. 20:14:17

@susztertangó: haha. :)
Ki nem kóstolta még kapormaggal a véreshurkát, kóstolja csak, bizony mondom megtér! Ha nem tudja, hogy benne van, meg sem fogja mondani, hogy mi az amitől olyan jó ízű, olyan ellenállhatatlan illatú. Ugye mondanom se kell, hogy nem kapor ízű. Apósom soha nem is csinálta másképp.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.27. 20:22:19

@Pinka-Panka:

Nos pont olyan ez az alkoholos lötty is, aranydarabok uszkálnak benne. Van olyan is, amibe meg bölényfű van, az lengyel. Még szerencse, hogy bölényszart nem raktak mellé.:)

Az aranyafüst nem ad neki ízt, semmi hatása nincs, csak most ez a dili.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.27. 20:24:00

@pizzaszeletvágó:

Ha nem sokat fal be valaki, szerintem nem okozhat problémát, de egyébként meg bakteriumölő hatást fejt ki. Bár gondolom nem válogat a jó és a rossz bacik közt, akit elér, kinyírja.

süllőcske 2014.01.27. 20:35:29

@pizzaszeletvágó:
De még mennyire nem kaporízű. Szerintem a vadköményhez hasonlít legjobban ízben, talán.
Hanem az se rossz ám!

susztertangó 2014.01.27. 20:36:18

@Andrass9: 1 a lényeg. Az aranynak már ott kell lennie.@látjátok feleim szümtükkel: ha nem tudnám...///Csak ne alázd a Zsubrovkát- fiatal felnőtt korom agyoldószere...@pizzaszeletvágó: Egészben van, durván törve vagy őrölve?//Ezüsttől navi leszel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 21:01:02

@látjátok feleim szümtükkel: Azért ennyire ne becsüljük mán le a dokit! Nem állatorvos, hogy ezzel foglalkozzon :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 21:02:08

@süllőcske: Meg kellene kóstolnom egyszer, hogy ismerjem.

2014.01.27. 21:03:35

@süllőcske: elgondolkodtató, hogy régen talán éppen a köménymag helyett tették bele?? Pótolva annak hiányát? Azután úgy maradt. Nem tudom.

@susztertangó: egészben, legfeljebb megtörve egy nagyon kicsit. Főleg a disznótor vége felé, véreshurka készítéskor nem nagyon foglalkoztak már vele az öregek, beleszórták és láttuk, hogy jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 21:04:48

@látjátok feleim szümtükkel: Kénytelen vagyok megtámogatni @susztertangó: -t! A zubrovkát te csak ne fikázd le légyszi!
Most karácsonyra adtunk kedvenc ügyvédbojtár pótgyerekünknek egy üveggel frissen facsart almalével, mert az úgy dukált már az én ifjúkoromban is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 21:07:03

@látjátok feleim szümtükkel: Ugyanabban a műsorban raktak aranyfüstöt is egy másik ételre. Ez az "indiai" szakács gyerek szereti az ilyen extravagáns dolgokat :)
Én meg jobban szeretem, ha jóízű kajákat főz ...

2014.01.27. 21:10:44

@látjátok feleim szümtükkel: igen a baktériumölő képessége ismert az ezüstnek, bár a múlt héten olvastam egy cikket gyógyszerésztől, hogy nem biztos, hogy az ezüstkolloid tartalmú szerek, amiket nyakra-főre árulnak valóban használ. Tehát öl, cak másképp.
Más tészta, hogy létezik fém allergia is, ami ezüsttől is lehet. Ha a bőrön allergiát okoz, belül miért ne?
Szóval igyunk inkább aranyat! :))) Van még?

Pinka-Panka 2014.01.27. 21:14:26

@látjátok feleim szümtükkel: akkor nekem is ilyen van:) Igen, ez olyan, amit az ajándék férfiaknak cimű boltokban lehet kapni.
Amúgy osztrák a pezsgő.
Van egy olyan gyertya is, ami van nekünk, hogy elemmel működik, érzékelővel megtévesztésig hiszed, hogy valódi, aztán nem az.

süllőcske 2014.01.27. 21:19:11

@pizzaszeletvágó:
Igazad van, elgondolkodtató. Lehet, hogy valahol igen sok volt a kapor, s a sok maradék magot gyakrabban használták. Rájöttek, ez jó.
Erdélyben nem találkoztam ezzel. Ott, mint Zilahy is írja, csombordot tesznek, "..mert a véresbe a majoránna sehogy sem való.."
Szerintem sem. A kapormag jó. Zilahy a csombordon, borson kívül, kicsi őrölt szegfűszeget is tetet bele.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.27. 21:20:45

én ma egész nap ettem
de tényleg
szombaton az utolsó vizsga után letettem a cigit

lehet fogadásokat kötni, meddig bírom
most nagyon szenvedek

Pinka-Panka 2014.01.27. 21:22:31

@Babette_: kitartás, elmúlik a szenvedés és jó lesz:)
Olyan nekem is van, hogy ennék egész nap, s eszem is akkor, csak nyögés is van utána.

2014.01.27. 21:26:09

@Babette_: ha segít, én vagy 2 hónapig majd megvesztem érte, fizikailag fájt, de minél jobban, annál erősebb lett a hitem, hogy a cigi nekem nem kell. Ennek már több mint 20 éve, minden szempontból megérte az a 2 hónap szenvedés!!! Felszabadult a szervezetem, ezt csak az tudja meg, aki végleg letette!

Pinka-Panka 2014.01.27. 21:29:39

@pizzaszeletvágó: gratulálni tudok csak:) nagyszerű!!

süllőcske 2014.01.27. 21:41:29

@Babette_: Én egy másféle példát tudok mesélni.
Én nem szenvedtem, három és fél évig nem gyújtottam rá. Lehet, szevednem kellett volna, úgy jobban megbecsültem volna a füstmentességet.
Egész kicsi dohánnyal beérem egyébként, nem köt le nagyon.

süllőcske 2014.01.27. 21:55:15

@Pinka-Panka: A manó tudja, miért jön néha rá az emberre a zsinórban eszegetés. Talán valami hiányát jelzi a szervezet.
Nemrég horgászni voltam, és a vízparton gyermekláncfüvek virágoztak. Szokásomhoz híven, elrágcsáltam egy szárat. De úgy kívántam ezt a jó kis epegyógyszert, hogy ettem sorban egy kazallal.
Úgy éreztem, ujjong a testem tőle. Mint a kutyus bizonyos füvekkel, úgy voltam.

susztertangó 2014.01.27. 22:04:45

Kedves @Babette_: a dolog valószínű matematikailag is leírható.Mi okoz nagyobb szenvedést a nélkülözése vagy a következménye? Mivel a negatív következmény általában a jövőben van elég nehéz tisztán csak akarattal letenni. Az "akarat" egy döntés után van, a döntés előtt érzelmi birkózódás. . Mivel érzelmi alapon szokunk rá,felteszem érzelmi alapon kell leszokni.Negyven éve letettem a bagót-ilyen alapon, odáig többször visszaestem, amikor "beláttam", hogy ez nem jó. Egyébként a csúcsom 3 doboz füstszűrőmentes Szimfónia volt per nap. FUJJJJ!

2014.01.27. 22:19:05

@susztertangó: az még nem is 20 szálas doboz volt, hanem 25-ös?
Leborulok a mester előtt! :)

@süllőcske: apám volt ilyen. Egy doboz cigit fél évig szívott. Nem volt függő. Csak volt pár élethelyzet, amikor rágyújtott, de nem tudott függővé válni. Csak az utolsó 2-3 évben, egy nagyobb tüdőgyuszi után hagyta el azt is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 23:00:58

@susztertangó: Fuj? Oszt mér? Én 40 évig szívtam azt a mezitlábast és jó volt! Neked nem volt jó?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 23:01:49

@süllőcske: Nem ettél túl sok tojást véletlenül? :)

Pinka-Panka 2014.01.28. 06:17:08

@süllőcske: így van. Különben vagyok úgy, valamit megkívánok, a hagymát is általában, vagy valamit, most többször előfordult, hogy tejet ittam, mert kívántam. Általában nem tesz jót, most nem ártott, mert szüksége volt a szervezetnek. Jelez szerintem, ha figyelünk.
Kellenek lakomás napok, s kell a böjt is, azt is érzi az ember, hogy elég és nem kell több.
A gyermekláncfüvet Édesanyám is "legelte", a cukra miatt is meg tisztitó hatása miatt.

Pinka-Panka 2014.01.28. 06:25:53

@Andrass9: fiatalon sokszor, olyan koca dohányos voltam, reggelire nem soha, de délután beszélgetésnél egymás után tudtam szívni. S volt idő, hogy kellett, vendég előtt sohasem, baráti összejövetelen sokat.
Igazából amióta a lányunk megfogant, azóta ritkán, de előfordult.
Bevallom, hogy kívántam sokáig, s az volt a visszatartó erő, hogy nagyon nem jó az illatom tőle, én a hajamban nem bírtam elviselni a cigi szagot. Apukám dohányos volt, s láttam nincs jó hatással rá, ezek segítettek, hogy ne váljak függővé.

A sógornőm nagyon sokat szívott, s lerakta, egy ideig szenvedett, de már nagyon örül, hogy 4 éve nem gyújt rá.
A barátnőnk meg 2 dobozzal szív, hát nagyon nem tesz neki jót. Tapasztalat a vendégek szájából, hogy eleinte van kis hízás, a nasi miatt, de az is elmúlik idővel.

Senkit nem vetek meg, nehogy valakit megsértsen amit írtam, csak az én gondolatom. Amúgy van nagyon cigis vendégem, még a hidegben azt is megengedem neki, ha nincs senki az üzletben szívja el, mert látom megfázna, s idegessé válik, s utána szellőztetek.

Pinka-Panka 2014.01.28. 06:26:32

És akkor jÓ reggelt is illik kívánni!

Pinka-Panka 2014.01.28. 06:36:38

@süllőcske: még az jutott szembe, hogy a gyerekorvosunk azt mondta, hogy a gyerek érzi még, hogy mikor mit enne, s ezért sem jó tömködni állandóan. Vagy csak húst kér, vagy csak főzeléket, mi rontjuk el őket, az állandó traktával, mert úgy érzi az anya, ha belakott a gyerek akkor van jól. Azt mondta van jelző képessége a szervezetnek nagyon kellene figyelni, s akkor enni csak ha igazán éhesek vagyunk...Sokszor megszokásból eszünk.

susztertangó 2014.01.28. 06:43:23

@Andrass9: A napi 3 csomagnál már nem. Sárga volt a kezem és büdös mint a lélegzetem. Égett még a cigarettám, de már gyújtottam a következőre. Se vele, se nélküle állapot volt. Ekkoriban szoktam le "akarattal".Persze, az első adandó alkalommal amikor stressz ért, akkorát szívtam a kölcsön cigibe, hogy behorpadt.Visszaestem napi egy doboz Fecskére plusz szuperfilt szipka. Ez ment háromszor. Aztán amikor megijedtem 27 évesen akkor 3 hét alatt abba maradt. Kerülöm is a füstöt-ezért vagyok ambivalens a füstölt húsokkal, pedig Siklóson a Nagyi kamrájában mmmmmmm micsoda illatok voltak.Azért a kolbászról stb. nem fogok leszokni :-))))))

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.28. 08:29:32

@Babette_:

Fogadás nélkül, addig, ameddig akarod.

Az apám dózniból csavarta a cigit, egyiket a másik után. Emiatt reggel az volt az első dolga ébredés után, hogy felült az ágyban és köhögött egy sort. Egy idő után megunta, és abba hagyta a cigizést. Amikor rágyújthatnékja támadt, bekapott egy szem savanyú cukrot, olyan keményet, amit akkoriban lehetett kapni. Később már az sem kellett, és soha többet nem dohányzott.

No ezt én eddig kétszer töröltem, hogy nem küldöm el, most megint előhozta a manó, így mégis elküldöm.:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.28. 11:24:59

a nikotinnál jobban hiányzik a szertartás, ez inkább orális fixáció.
a végén már csak az első szívások estek jól, korán el is nyomtam, és éreztem, hogy nem jó ez nekem.
mivel nagyon le akartam szokni, erősítettem magamban ezt az ellenérzést.

de azért ma ügyintézés közben erősen rákívántam, mikor hülyének néztek...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.28. 11:42:14

@Babette_: Hát inkább a cigit rágd szét mérgedben, mint az ügyintéző fejét csapkodd :)

susztertangó 2014.01.28. 12:13:13

@Babette_: Légy nyugodt. Hülyének néznek. A dohánygyártók.Mint mindenkit.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.01.28. 19:57:36

ha bagós jó nőt látok, szoktam mondani: büdös bagó a szájában, a f...omon meg fikázik:-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.29. 12:05:55

@süllőcske: Csoda történt! Életemben először olyan véreshurkát kaptam (Szentendrén a piacon), ami azt hiszem kapormaggal készült!!!
Még soha nem ettem ilyet, de ez valami fantasztikus volt! Zsemlés, és ízes - halványan római kömény, de ha jobban odafigyelek, akkor tényleg kapormag.
Ha nem tanítasz róla, az életben nem jövök rá, mi volt a fűszer.
Köszönöm szépen a tudásod megosztását!!!

susztertangó 2014.01.29. 15:10:02

@Andrass9: Nekem a római kömény nem lehet eléggé halvány:-(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.29. 16:34:23

@susztertangó: Pedig egy chili vagy egy indiai dal nincs meg cumin nélkül. Én sem vagyok szerelmes belé, de bizonyos ételekben elfogadom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.29. 18:49:25

@medvedr: Olvastad a tehénistálló felrobbanását? @látjátok feleim szümtükkel: ajánlotta neked :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.29. 19:43:35

@Andrass9:

No nem ajánlottam, csak azt kérdeztem Doki mit szól ehhez? Nekem nagyon hihetetlen, bár a világon minden előfordulthat, és az ellenkezője is.

Pinka-Panka 2014.01.29. 20:00:47

@Andrass9: kitől vetted? Már nagyon kíváncsivá leszek...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.29. 21:15:12

@Pinka-Panka: Nos az első adagot az alvégen lévő virágárus melletti embertől. Nagyon sós volt a májasa, nem rossz a vérese.
Ezt a finom véreset meg az Istvángazdás fiatalember árulta a mellette lévő asztalról. Van is rajta valami cimke - talán Bicskei Húsüzem. Már kidobtam a zacsit, a másik meg lenn van a csodahüttőben.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.29. 22:04:47

@pizzaszeletvágó:

Nem a metánnal van a bajom, hanem azzal, egy tehenészetben hogyan gyülhet össze annyi, hogy begyulladjon. Azért én láttam tehenészetet, igaz nem a mai szuper-modern változatot, de ott járt rendesen a levegő, és a tehenekből nem ömlött a metán. Tv-ben is láttam már elég sok filmet arról, hogy milyenek a mai modern tehenészetek, de azokban sem tudom elképzeni, hogy a belobbanás szintjét elérje az elegy.

2014.01.30. 09:07:57

@látjátok feleim szümtükkel: nyilván lehetett szellőzési gond. Bármilyen ok miatt. Összegyűlik felül a tető alatt, jóval könnyebb, mint a levegőt alkotó gázok, jól elkülönül, dúsul. A szikra hogy érhette el, azt már nem tudjuk innen megmondani.

susztertangó 2014.01.30. 12:55:26

@pizzaszeletvágó: @látjátok feleim szümtükkel: Úgy látom csak annyi a különbség egy tehén istálló meg egy 1966/67 es katonai hálókörlet között, hogy az utóbbiban nem tehenek voltak, ámbár mindkettőben marhák.Tudjuk: büdös lyukból bolond szél fú(j) azaz juventusz. A szikrát az öngyújtó lángja adta. A tehenek viszont sosem röhögnek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.30. 13:56:26

@látjátok feleim szümtükkel:
ezt egyszerűen nem tudom elképzelni, pedig nem egy istállóban jártam már.

@Andrass9: hanem?

@Pinka-Panka: :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.30. 18:27:36

@Babette_:

Ezt a történetet azért sem tudom elképzeni valósnak, mert anno falun a parasztnak volt 1-2-3 tehene, és azoknak egy viszonylag alacsony, és nem túl tágas istállója. Ennek az volt az oka, hogy egyrészt nem volt pénz nagy, hodály istálló építésére, másrészt a tehén által termelt hővel így tudták télen fűteni az istállót. Sokszor melegebb volt ott, mint a paraszt házában. Mégsem hallottam soha olyat, hogy a tehén által eregetett gáztól megygulladt az istálló. A petró lámpától annál inkább, főleg, ha leütötte valami kétbalkezes tehenész, vagy évegik nem takarították le róla a pókhálót.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.30. 19:07:34

@látjátok feleim szümtükkel: próbáltam visszakeresni a hír forrásáig, de csak az ap hírügynökségig meg a reutersig jutottam, mindenki tőlük vette át, nagyjából azonos szöveggel. de kép ott sincs, se videó, se riport, csak ez a pár mondat.

innentől teljesen kétséges a valódisága.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2014.01.31. 10:15:48

Szép kompozíciók, remek ízek!

A zöld diót én hámozom és úgy áztatom vagy 10 napig (napi 3 vízcserével) hideg vízben.
Amikor üzemben csinálják, megszurkálják előtte villával és úgy áztatják. Így a dió élvezeti értékét rontó ízanyagok szépen, lassan kioldódnak. Természetesen lassabban, mint a hámozottnál.

Érdekes, hogy vagy 3 éve szereztem egy üzemből egy receptet, "ősi örmény" receptet. Szinte aszerint készítettem az első változatot - hát nem olyan lett, mint a nagyanyám zöld diója?! :D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2014.01.31. 10:18:44

A zöld diót tejberizshez, török rizspudinghoz (sütlac) szoktam társítani.

Az egyik debreceni étterem séfje, aki segíti a Tranzit Dió Kft. promócióit, sült kacsamájhoz rizssalátát komponált és azt koronázta meg a dióval. Biztos nem lehetett unalmas :)

2014.01.31. 12:16:06

@PO: ez milyen jól hangzik! Kacsamáj rizssaláta zölddió.
süti beállítások módosítása