Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Zölddió

2014.01.26. 07:00 süllőcske

1.JPG

Finom csemege, elkészíteni hosszadalmas. Idõnkénti megdézsmálása azonban különleges ízélmény, vendégnek kellemes meglepi, ajándékként is jól megtalálja helyét.

Anahita az Óévben két változatot készített, Zilahy asszony nyomán, és PO kínálásán fellelkesülve.

Elsõ változat a hámozott. A tisztított diókat citromos vízben áztatta kis ideig, majd kissé cukros vízben megfõzte. Üvegbe téve, citrom-narancshéjjal, szegfûszeggel, fahéjjal, sûrû sziruppal vízbe állítva befejezte a befõttet.

Második a hámozatlan. A megszurkált diókat három hétig áztatta váltott vízben. Szegfûszeget szúrt beléjük, és elõfõzte tiszta vízben. Sûrû szirupba tette, kicsit fõzte, majd üvegbe téve, a szirupot még tovább sûrítve, a dióra öntötte.

2.JPG

Jó mindkettõ, bár én úgy látom, a hámozatlan zölddió aromái erõsebbek, ezért én, bár a héjrésze picit szárazkás érzetû, mégis ezt választom finomabbnak.

Lehet hát csemegézni. Csak úgy magában? Vagy illik valamihez? Tényleg mire is való ez?

Valójában nem is olyan könnyû e kérdés. Nincs is elég tapasztalatom, de ezt a kevéskét elmondanám.

Ez a befõtt, túl azon, hogy néha magában megkóstolja az ember, szerintem jól illik sós, pikáns ételekhez. Például erõs, érett sajtokkal is be lehet kapkodni. Sült szárnyashoz is próbáltam, bár csak egy csonton sütött csirkemelles fotót találtam, kacsa, liba jobb volna. Itt sáfrányos rizs a köret, ecetes szilva és zölddió egészíti ki a tányért.

3.JPG

Hurka, kolbász. De különösen véreshurkához találtam jónak. Ezen a tányéron sütõtökös törtkrumpli a körítés, innét laskasavanyú, szilva és dió az ízelágazás.

4.JPG

Nemrégiben készítettem egy zölddiósra komponált ételt, itt kimondottan egy játékos, színben és ízben gazdag, merészebb, kicsit õrültebb tányér volt a szándékom.

Vegyes szárnyashúsból, finomra vágott cékla, gyömbér, fokhagyma, rozmaring, petrezselyemzöld , kicsi liszt, szódabikarbóna hozzáadásával könnyû fasírtot készítettem.

5.JPG

6.JPG

Véreshurka szelteket gombaporba forgatva, megpirítottam.

7.JPG

Kéttengelyes tányér volt a célom. A céklás fasírt képviselte a lágyabb dallamokat, kicsike fejessalátával, petrezselyemolajjal, véralmasavanyúsággal. A hurkaoldal lett a bombázó, a szeletek kaptak remek kékpenészes, nagyon jó, krémes sajtot, õrölt kapormagot, diókarikákat, még gyümölcsös ízû, hidegen sajtolt paprikaolaj is pikánsított.

8.JPG

180 komment

Címkék: dió citrom szegfűszeg szirup Zilahy PO

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr915773741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2014.01.26. 07:48:12

Kedves poszt, s ismét sok újdonság nekem, ami nekem eszembe sem jutna. igazán különleges és finom falatok.
Süllőcske köszönjük nagyon!

Egyet nagyon mosolyogtam, hogy a "hurka oldal" - nagyon aranyos:))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.26. 09:32:40

Szép napot!
Ismét remekművet alkottál, köszönjük!
Az elején azt hittem, hogy fújhatom a saját zöld dió projektemről készülő írást, de úgy tűnik, még egy-két bőrt lehánthatok én is róla.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.26. 09:40:33

A posztot nézegetve arra gondoltam, hogy a kiáztatott zölddiót akár különféle fűszeres -csilis-citromos stb. szirupban is el lehet tenni, és akkor már egyértelműen húsok kiegésztítője is lehet. Az anyám anno kizárólag hámozás nélkül, símán cukorral készítette, ha volt, akkor szegfűszeget szurkált bele.
A dió sűrű, és sötét szirupjából alkohol hozzáadásával nagyon finom likört varázsoltunk.

Persze ez is olyan, mint a görögdinnye héja, van ahol savanyítják, van ahol szirupban megfőzik. Mindkét változat jó.

Pinka-Panka 2014.01.26. 09:47:56

Nem tudom miért nem teszek el, mikor nagyanyám sokat tett el, sült mellé is ettük, meg desszertként is.

A céklás fasírt is igen jól hangzik. Nagyon jó köret.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.26. 09:56:47

Gyönyörűek ezek a tálak!
Sajna nem vagyok zölddió rajongó, de nagyon mutatós, ahogy felhasználod őket. Megy olyan ötletet sem hallottam, hogy vargányaporban forgatott véreshurka. Ezt viszont ma kipróbálom, úgyis sütök véreshurkát :)
Szóval csucsu a poszt!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.26. 10:59:42

Én valami édeshez is el tudom képzelni, rizskoch, tejberizs vagy tejbedara. A sziruppal meg lehet is öntözni.

Isley 2014.01.26. 11:02:14

Hm, jó nálad vendégnek lenni...

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.26. 11:23:18

ez most nekem nagyon nem, egyik sem.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.26. 11:29:10

@Waka:
Ki kéne próbálni a pudingodat karamell helyett diós öntettel, biztos nem lenne rossz, csak valami savanykás kiegésztőt is kéne tenni hozzá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.26. 11:39:56

@Babette_: Légy üdvözülve, kedves vendég :)
Feltételezem a mosolyból, hogy egy újabb sikeresen zárt szemeszter után vagy!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.26. 11:41:16

@látjátok feleim szümtükkel: Elég széles tárháza a dióból készíthető ínyencségeknek.
Én például nagyon szerettem a mézzel eltett diót.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.26. 11:45:24

@Andrass9: Kipróbáltam a véreshurkaszeletek vargányaporba hempergetve és kisütve című opuszt zölddió nélkül. Számomra kicsit sok volt a jóból. A hurka erősen majorannás, borsos is (ugyan ez utóbbi passzolt a gombához).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.26. 11:59:10

@látjátok feleim szümtükkel: Most éppen ezt a hurkát vettük Szentendrén. Van ugyan még a hűtőben másfajta, de nagyon jóllaktam :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.26. 12:02:41

@Andrass9:

Majd csak megéhezel eeccer.:)
Akkor majd elmesélem, hogy milyen finom zöldséges currys rizst bűvöltem.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.26. 12:10:10

A paprikán most megy egy film az indiai konyháról, és mindenki mindenhol ( utcán ) állandóan eszik. Édeset, liszteset, vajasat, húsosat. Mégsem látok kövér embereket.?????

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.26. 12:13:06

@Waka:
Hát miután nem tudom elolvasni, én csak egy kis aranyfüsttel dúsított szeszet tudok inni az egészségedre.:)
Meg a többiekére is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.26. 12:22:24

@Waka: Az emberiség hülyesége határtalan! Már elnézést a kifakadásért.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.26. 12:23:21

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon jók mostanság az indiai/távolkeleti/arab konyháról készített filmek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.26. 12:24:34

@látjátok feleim szümtükkel: Egészségedre az aranyat! Remélem tudod, hogy változatlanul távozik belőled (semmilyen hatása nincs)?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.26. 12:25:47

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor várj még kicsit, mert nagyon teli vagyok, viszont a curryt mindig megeszem :)

süllőcske 2014.01.26. 12:43:59

@Andrass9: Einstein szerint is két dolog határtalan. A Világegyetem és az emberi hülyeség.
A kis véreshurkám egyébként nem majorannás, hanem kapormagos volt, zsemlyés, lágy, és nem vargányába, az túl erős, hanem tőkegombaporba paníroztam, ami kellemetesen megfestette a kéreg ízét.
Véreshurkából nem szeretek jóllakni, ezért kicsit adok belőle, de csak nagyon jó minőségűt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.26. 12:51:47

@süllőcske: Tök hülye vagyok, mert valamiért vargányaporra asszociáltam a gombaporról. Szerintem nemrég kommenteltél valamit a porított szárított vargányáról és ez keverte bennem össze a dolgokat.
Sajnos én nem tudom megállni, hogy ne lakjak be a hurkával - pláne, ha az jó!

süllőcske 2014.01.26. 13:00:57

@Waka: Köszi. Annál jobb, folytatódhat majd ez a téma. Szeretem a zölddiót, de kicsi a gyakorlatom benne. De hát, ne csak azzal foglalkozzak már, ami olyan nagyon megy. Az könnyű lenne. Inkább szeretem a nyíló ajtócskákat. Remekmívet meg egyszer, valamikor sikerül csinálni. Talán.

süllőcske 2014.01.26. 13:08:44

@Babette_: Üdv!
Annyi baj legyen, majd legközelebb biztos jót találsz.
Tegnap nagyon jól sikerült a halászlevem, szívbéli barát érkezett. És a mára maradt hallékocsonya is elsőrendű lett. Olyan jól sikerült eltalálnom az arányokat, a lé sűrűségét, hogy az alja sem lett törmelékes, így lett jó a kocsonyalé. Most laktam be alapossan.

süllőcske 2014.01.26. 13:16:35

@Andrass9: Jaj, igen, valószínű azt meséltem, hogy csirkemájat sütöttem így, és jó is volt.

2014.01.26. 13:17:19

@süllőcske: kapormag nélkül meg sem eszem a véreshurkát! Az meg csak akkor van, ha magam csinálom, ritkán sajnos.

A zölddióhoz sajnos nem tudok hozzászólni érdemben. Talán még nem is kóstoltam. Ettől függetlenül elgondolkodtató írás, felkerül a konyhalistámra.

@Babette_: öröm.

Pinka-Panka 2014.01.26. 13:19:57

Finom lett az ebédünk!

Pinka-Panka 2014.01.26. 13:25:50

@Babette_: nekem már hiányoztál is!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.26. 13:30:09

@Pinka-Panka: Egészségetekre! Én még mindig a szentendrei hurkát emésztem, amit reggelire ettünk :)

Pinka-Panka 2014.01.26. 13:31:21

@Andrass9: Egészségedre, azt hiszem mi meg felrakodunk és elmegyünk kirándulni. lejárjuk a kaját.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.26. 14:08:43

@Andrass9:
Hogy te milyen bu(gyu)ta vagy, hogy ne lenne változás! Még aranyosabb lesz ott, ahol egyébként is aranyos.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.26. 14:10:33

@Waka:
No, most már nem értem, hogy mit. Én a tiedre ittam, te meg az enyémre kívánod de,mit? Azt amit linkeltél?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.01.26. 18:05:15

@látjátok feleim szümtükkel: Mármint egészségedre az aranyfüsttel dúsított szeszet.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.26. 18:08:22

@Andrass9: abszolút. Igazabol túl is teljesitettem a tervet.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.26. 18:11:06

@süllőcske: én imadom avereshurkat,de csak a zsmleset

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.26. 19:20:21

@Babette_: Akkor sok-sok gratuláció! meg egy finom zsemlés véreshurka :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.26. 19:26:23

Készül az évszázad baromfiaprólék levese. Csibe, kacsa alkatrészek - amit leszedtem a karácsonyi vacsoráról. Most már ideje megfőznöm (doki ne aggódj, azonnal befagyasztottam!). Még a hagymát is megpirítottam szárazon, pedig azt mindig elfelejtem.
Poszt nem lesz belőle, mert az már volt sok, de egy jó ebéd holnap, az biztos.

Topy 2014.01.26. 19:30:24

@Andrass9: jut eszembe, ha egyszer szombaton mentek Dömösre, Budakalász vagy Pomáz nagyjából útba esik, be tudtok ugrani a Hufi húsboltba (mindkét helyen van) :)
a múltkor épp szürkemarha szalámit sikerült megcsípnem, igen jól sikerült széria! nem tudom mennyire tudjék egyenletesen tartani a minőséget, ez igen jó! sajnos ritkán jutok el arra, így nincs megfelelő statisztikám
sokan dícsérik a hurkájukat is, azt hiszem zsemlés, azt még nem kóstoltam...
egyébként Békáson iz van üzletük: 1039 Budapest, Jendrassik György u. 1.

Topy 2014.01.26. 19:32:06

@süllőcske: de az előbbiben ő sem volt biztos...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.26. 19:35:25

@Topy: Kár, hogy csak most mondod, de legközelebb igyekszem nem elfelejteni. Majdnem mellette megyünk el :)
A szalámija nem igazán izgat. Kolbászban meg Benikuty továbbra is a csúcs (bár még mindig nem tanulták meg a gyártási technológiát). Viszont a jó hús, az érdekel. Végül is innen nincs olyan messze, hogy nem lehetne rendszeresen ott venni a minőségi húst :)
Ezen kívül az igazioliva.hu-t is meg kellene már látogatnom ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.26. 20:38:52

@Pinka-Panka: Most jössz vagy mész?
Készül a kukorica tortilla. Meglátjuk mi lesz belőle :)

susztertangó 2014.01.26. 20:51:01

@Andrass9: Ha tudsz érdemes személyesen kimenni a mézeskalács házukba. Kedves emberek.

medvedr 2014.01.26. 21:37:17

A húsok mellé én nem szeretem az édest, már gyerekkoromban sem ettem meg a befőttet vagy a kompótot a húshoz. A zölddió jól megy a mézes dolgokhoz és a mézzel, bár tömény egy kicsit. Vanilia fagyira is OK valamint joghurtba turmixolt fagyasztott erdeigyümölcsöt is jól kisimít. Zölddió likőr/pálinka meg Eszterházy torta krémjébe bele, természetesen érzékszervi bírálat után.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.26. 22:46:54

@susztertangó: Ezt hallottam én is, ezért is terv a látogatás oda.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.26. 22:47:45

@Andrass9: Egy katasztrófa. Lehet, hogy posztolom a csődöt valamikor :(

Fenchurch68 2014.01.27. 01:50:37

@Andrass9: A tortilla lett katasztrófa? Mert engem nagyon érdekelnek ez ügyben a csőd-történetek is, annyira régóta próbálkozom sikertelenül, hogy már simán csak az is jólesne, ha megtudnám, hogy más is bénázik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 09:20:51

@Kató néni: Ahelyett, hogy hajnali kettőkor aludnál :)
Igen, a tortilla nem sikerült. Kukoricalisztből próbáltam sütni. Még majd próbálkozom a búzalisztes változattal is.

Pinka-Panka 2014.01.27. 09:38:27

Mindenkinek jó reggelt kívánok!

Fázós a reggel! Nagyon is!

Mai ebéd maradékok. Készülök a héten, mert a lányunk születésnapja közeleg, s arra van kérés finomságokra.

Pinka-Panka 2014.01.27. 09:41:44

@Babette_: gratulálok!:)
Én is a zsemlés véreset, a rizses májas hurkát szeretem, s azt amit mi csináltunk. Nem nagyképűség, de én nem találom azt az ízt, amit a mi hentesünk, svábként, varázsolt a hurkának.

Pinka-Panka 2014.01.27. 09:43:02

@Andrass9: rá se ránts, én nem szoktam ezen keseregni.
Pláne nem egy tortillán, ha lúdmájat cseszik el az ember, akkor még megértem:)

süllőcske 2014.01.27. 09:53:55

Jó reggelt!
Holnap megjön leánykánk Törökországból, ahol október óta tanul. Bécsbe érkezik, mi elébe megyünk Zalába, ahol a nagycsalád összejön, meghallgatni a drágát.
Lesz nagy sütés-főzés is, török is, zalai is, szegedi is.

süllőcske 2014.01.27. 09:57:30

@Andrass9: Jaj, én biztos több tortillát szúrtam el, nem úgy megy az, hogy hammcipóbekaplak.
Különben jó volna helyretenni ezt a témát, hogy jól menjen mindenkinek.

Topy 2014.01.27. 10:26:58

@Andrass9: a liszted tortillának való volt?

2014.01.27. 11:37:19

@Topy: az mivel tud mást? Miben más a tortillának való liszt? Boltban van ilyen megkülönböztetve? Engem is nagyon érdekel a téma, de ebben (is) abszolút kezdő vagyok.

Pinka-Panka 2014.01.27. 11:48:26

@süllőcske: jó lenne tudni, én meg sem próbáltam, de drága a kész és gondoltam lehetne az sütni is...

Pinka-Panka 2014.01.27. 11:52:51

Itt Szentendrén hét ágra süt a nap:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 12:06:41

@süllőcske: @Topy: @pizzaszeletvágó: Természetesen naív fejjel gondoltam, hogy először megpróbálom síma kukoricalisztből. Semmi kedven nem volt elmászni valami extra boltba a mésztejjel kezelt speciális kukoricaliszttért, a Masa Harináért.
Gondoltam megér egy misét, de csak annyit tanultam, hogy a síma kukoricaliszt erre bizony nem jó.

süllőcske 2014.01.27. 12:26:57

@pizzaszeletvágó: Több oka is van a hazai kukoricaliszt kudarcának. Egyik, hogy nem teljes magból készül, csak egyes részekből. A másik, hogy az a bizonyos fehér fajta, amit odaát használnak, átesik egy kezelésen, éspedig meszes vízben megfőzik, ezáltal niacin szabadul fel. Ezután szárítják, majd őrlik. Ez rugalmas tésztát ad, nem törik. Azonban ez sem elegendő ismeret. Mert valójában a legigazibb az, amikor nyers a kukorica, félig tejesen darálják le és így már kész is tészta.
Ezt nem lehet nyújtófázni, tehát hígabban kell serpenyőbe önteni, lassan, sokáig sütni, vagy pedig megtanulni az ottani módszert, ami nem könnyű, két tenyér között kinyújtani.
Én ezen dolgok miatt szoktam idényben tejesből sütni, fantasztikus finom.
Állítólag lehet drágán kapni eredeti lisztet, de én még nem láttam. Valszeg volna rá kereslet.
Addig is, ha vékony lepény élményre vágyik az ember, jobban jár, ha búzából, arab, indiai, török módon süt, búzából.

Topy 2014.01.27. 12:28:08

@pizzaszeletvágó: egészen más fajta kukorica, nem az az édes, mint a mienk; ráadásul meszes vízben kezelik, előfőzik és ezt darálják durvára

www.tutitippek.hu/blog/tortilla-teszta.php

Topy 2014.01.27. 12:29:48

@Andrass9: eddig olyat láttam, hogy búzaliszttel keverik, vagy eleve csak abból csinálják - ami inkább a közel keleti vonal, nem a tengeren túli :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 12:57:12

@Topy: Létezik búza alapú tortilla is Maxicoban. Én legalábbis sokat ettem. A szakácskönyvek is hozzák, mert nem kell hozzá speciális liszt.
@süllőcske: Culinárisban elérhető 750 Ft/kg, ami nem rossz, ha sajátot akarsz készíteni. A tejes kukorica persze más tészta ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 12:58:49

@Topy: Sajna ő is tudja, hogy milyen liszt kellene hozzá (naná - ez a szakmája :)

süllőcske 2014.01.27. 13:12:39

@Andrass9: A 750, az nem rossz, belefér. Pláne, ha jó eredményt hoz.
Majd a gyerökök hoznak haza, s kipróbálgatjuk.
Bori küldött egy sereg fotót, ami a kint készített török ételeit mutatja be. Ott is ugye, van vékonka kis tésztalepény, amibe csomagolódnak a töltik, és arra még külön rá is pirítanak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 13:23:18

@süllőcske: Tortillát is rápirítják, vagy akár ki is sütik olajban (egyik kedvencem a csimicsanga).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 15:08:39

@látjátok feleim szümtükkel: Most sem csalódtam előítéleteimben, miszerint velvetről semmit nem nézek :)

2014.01.27. 15:35:06

@Andrass9:

"A józan ész a tizennyolc éves korunkra összegyűjtött előítéletek gyűjteménye."

:)))

süllőcske 2014.01.27. 16:02:52

Ebédhez süttem a lehető legegyszerűbb lepényt. Félfogós, só, víz. Nagyon vékonyra nyújtva, száraz serpenyőben. Hólyagos, zsebes, pirult. Én ezt is nagyon szeretem, csípéshez, töltéshez, kanalazáshoz.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.27. 16:30:48

@Andrass9:
Nem értem mi bajod van a macskával.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.27. 16:32:57

@süllőcske:

Ezt régen a sparhelt tetején sütöttük amikor anyánk tésztát főzött, és adott egy darabot, de csak úgy magában faltuk be.:)

Persze akinek nem gyűlt össze előítélete, annak most sincs.

Pinka-Panka 2014.01.27. 17:06:12

@Andrass9: Topynak is igaza van, de a dunabogdányi is útba esik, sőt! Igaz szombaton oda korán érdemes menni, húsz szépet kaptok ott. Kolbászukat én nem szeretem, de a van sok, ami jó dolog ott.

Pinka-Panka 2014.01.27. 17:12:16

@látjátok feleim szümtükkel: aranyos a videó, de megjegyzem az is szenzáció lenne, ha mondjuk én deszkáznék:) Én elképzelhetetlennek gondolom:)

2014.01.27. 17:24:52

@Pinka-Panka: szólj, megyek videóval! :)

Pinka-Panka 2014.01.27. 17:27:49

@pizzaszeletvágó: elég vicces lenne, csak mondom:)
ki tudja, még az is lehet kipróbálom, azt sem gondoltam, hogy vén fejjel csúszdázni merek:)

2014.01.27. 17:33:21

@Pinka-Panka: vasárnapi maradékot mikrózva..., ha lesz még időm és kedvem, esetleg valami melegszendvicsre valót összeütök, vagy gombából, van itthon sampinyon, vagy pörkölt maradékból, de még dolgom van

Pinka-Panka 2014.01.27. 17:36:25

@pizzaszeletvágó: nálunk elfogyott a sült csirke, most egyenek hideget.

Holnapra fasírtot sütök s van zöldségem, azt meg sütök tepsiben mellé. A férjemnek meg krumplit is mellé. Vagy főzeléket.

Keresek egy túró torta receptet, ami gyümölcsös is. Valami jót.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 18:28:50

@Pinka-Panka: Bocs de halálra nevettem magamat .....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 18:32:59

@Pinka-Panka: Tegnap átjött egy MÁSIK szomszédasszony, hogy kéne neki feleségem yoghurttortájának a receptje. Feleségem a tőle elvárható stílusban elmagyarázta a hölgynek a receptet.
Szegény elment, a feleségem meg aludni. Kapom a hívást, hogy nem sikerült :( A részletekből kiderült, hogy nekem sem sikerült volna.........
Ilyenkor mit csinálnál???

Pinka-Panka 2014.01.27. 18:50:38

@Andrass9: Már miért bocs?) Én is ahogy elképzelem magam:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 18:57:04

@Pinka-Panka: Van valami yoghurttorta recept:)
Annyit tudok róla, hogy a páciensek nagyon szerették. Meg azt is, hogy kevesen vannak azóta ...

Pinka-Panka 2014.01.27. 18:57:21

@Andrass9: mondanám így jártál:) nem, nem mondanék ilyet, csak próbálnám rávenni fusson neki még egyszer, vagy valami nem volt jó alapanyag, ezt akkor szoktuk mondani, ha nem valljuk be, mekkora bénázást csináltunk:)

Ezen senki ne sértődjön, volt, hogy mondtam, a palacsintám sikertelensége után, hogy a liszt volt rossz - közben meg rájöttem, hogy több víz volt benne, vagy valamit nem jól csináltam, kapkodtam, ilyesmi.
Én még azt szeretem, amikor adott egy bevált recept a megfelelő hozzávalók, kipróbált és bevált mennyiségével, s akkor valaki, nem rakja bele, mert minek mondjuk 10 tojás bele, amikor én csak nyolcat tennék bele, meg elég abba 1 tejüöl, hogyisne kettőt...
S akkor után mondom, milyen hülye receptet kaptam, mert nekem nem sikerült:)
Most jó betartani az arányokat, pláne ha valaki már azt kipróbálta.
Én úgy vagyok vele, hogy ami kell bele, az menjen is:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 18:57:25

@Andrass9: Nehogy már valaki komolyan vegye!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 19:00:46

@Pinka-Panka: A gond szerintem a magyarázattal volt, de azt nem állíthatom teljes bizonyossággal, vagy kapok a fejemre!
Túlmelegítette a szomszéd a youghurtot, hogy elolvadjon a zselatin. Én biztos külön oldottam volna fel a zselatint vízben, minthogy kicsapja, a yoghurtot túrónak ...
A gond, hogy a receptet a feleségem adta, én meg azért nem illik, hogy kritizáljam!

Pinka-Panka 2014.01.27. 19:05:24

@Andrass9: én úgy gondolom, hogy nem figyelt a szomszédasszony, mert ha rossz a recept, akkor Ti sem etettek volna soha. Az ilyen magyarázattal az van, hogy sűrűn bólogatunk, mennyire értjük, s a felénél már elveszítjük a fonalat, s nem is jól emlékezünk.
Én nem rösteellem mikor hajszárítás közben mesél valaki finomságot, hogy akkor fussunk neki még egyszer, vagy azt sem, akkor papírra vetem...

Amúgy a zselatint csak melegíteni szabad, én azt úg y tudom.

Pinka-Panka 2014.01.27. 19:10:23

@Andrass9: Sőt az is gond lehet, hogy a joghurt mennyiséget sem nézzük ám, mert van több kiszerelésben és más-más mennyiséget tartalmaz.
D
Sokszor azt hisszük, a 2 dl az 2 dl, h
közben meg kevesebb és akkor már nem jó a sütemény.
Nagyon meg kell nézni ezeket is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 19:19:16

@Pinka-Panka: A mennyiséget/egységet letisztázták. A zselatinnal az a gond, hogy a feleségem sem biztos benne, de azért osztja az eszét ...

Pinka-Panka 2014.01.27. 19:21:18

@Andrass9: előfordul az ilyesmi is, nem olyan nagy baj ez:)

Pinka-Panka 2014.01.27. 19:30:06

@Andrass9: inkább azt meséld el, ma mit főztél?:)
Ma volt egy hölgy vendégem, remek szakács a Manyika, sajnos meg esküvő sztorizás volt és a kedves férjével is, mert a fiúk nősül, s esküvői menü, meg süti tárgyalás volt. Én nem csinálnék annyi apró sütemény, nem is eszi senki szerintem,...

Pedig Manyi mindig újít, s jókat mond, ma ez elmaradt.

susztertangó 2014.01.27. 19:39:36

@pizzaszeletvágó: 15:35:06 :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
----------------------------------------------
KAPORMAG? Én annyi mindent nem szerettem méééég.
---------------------------------------------------
Emberi ujj a piában? Na ez nekem újdonság.
-------------------------------------------------
Aranyfüst a piában? Lám így kell szarból aranyat csinálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 19:42:44

@susztertangó: Elvagy tájolva az aranyfüst sorrendet illetőleg!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 19:46:48

@Pinka-Panka: Ma semmi extrát nem főztem, de lesz belőle poszt - pont azért, mert nem extra :)
Megcsináltam az utolsó (remélem) adag kandírozott narancshéjat is erre az évre.
Az aprósütikről meg: legjobb barátom neje jut eszembe, aki karácsony előtt három héttel elkezd sütit sütni, és januárban fejezi be. Kb 50 kilót süt!!! Ez még nem is volna baj, de a gyerekei megeszik, mielőtt kitenné az asztalra :)

Pinka-Panka 2014.01.27. 19:49:48

@látjátok feleim szümtükkel: persze, mert nem láttál:) András tudja, hogy egy pille nő, mint én is azért egy deszkán hogy mutat:)

Pinka-Panka 2014.01.27. 19:51:44

@Andrass9: az nem semmi, de az is más, csak egy esküvőn, amikor úgyis nagy a menü, akkor igen kevesen sütiznek, pláne aprót. Én még nem voltam olyan esküvőn, ahol ne maradt volna meg tonna mennyiséggel...
Ha nálunk lesz én ezzel csínján bánok majd...

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.27. 19:55:03

@susztertangó:

Még sose lógott bele az ujjad a piádba?

Benyelnéd te azt a "szarból" csinált aranyfüstös piát.:)

Azémán nehogy valaki félre értse, a gyerek hozta kintről nekünk, én biztos nem vettem volna meg.De az itóka egyébként jó benne.

Legutóbb a tv-ben olyan ételt láttam, amire ezüstfüstöt raktak.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.27. 19:58:25

@Pinka-Panka:
Pont úgy mutat, mint aki nem akkora, jól, csak kicsivel többet. Minden nő mindig jól mutat.:)

Pinka-Panka 2014.01.27. 20:01:14

@látjátok feleim szümtükkel: megint belekotyogok, bár nem tudom mi az az aranyfüst a piában, de nekem olyan pezsgőm van, amiben arany kis darabkák vannak, s a doboza egy olyan, mintha egy arany tömb volna...
Gondolom másról van szó, én nem ittam még meg, de ami késik az nem múlik:)

2014.01.27. 20:14:17

@susztertangó: haha. :)
Ki nem kóstolta még kapormaggal a véreshurkát, kóstolja csak, bizony mondom megtér! Ha nem tudja, hogy benne van, meg sem fogja mondani, hogy mi az amitől olyan jó ízű, olyan ellenállhatatlan illatú. Ugye mondanom se kell, hogy nem kapor ízű. Apósom soha nem is csinálta másképp.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.27. 20:22:19

@Pinka-Panka:

Nos pont olyan ez az alkoholos lötty is, aranydarabok uszkálnak benne. Van olyan is, amibe meg bölényfű van, az lengyel. Még szerencse, hogy bölényszart nem raktak mellé.:)

Az aranyafüst nem ad neki ízt, semmi hatása nincs, csak most ez a dili.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.27. 20:24:00

@pizzaszeletvágó:

Ha nem sokat fal be valaki, szerintem nem okozhat problémát, de egyébként meg bakteriumölő hatást fejt ki. Bár gondolom nem válogat a jó és a rossz bacik közt, akit elér, kinyírja.

süllőcske 2014.01.27. 20:35:29

@pizzaszeletvágó:
De még mennyire nem kaporízű. Szerintem a vadköményhez hasonlít legjobban ízben, talán.
Hanem az se rossz ám!

susztertangó 2014.01.27. 20:36:18

@Andrass9: 1 a lényeg. Az aranynak már ott kell lennie.@látjátok feleim szümtükkel: ha nem tudnám...///Csak ne alázd a Zsubrovkát- fiatal felnőtt korom agyoldószere...@pizzaszeletvágó: Egészben van, durván törve vagy őrölve?//Ezüsttől navi leszel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 21:01:02

@látjátok feleim szümtükkel: Azért ennyire ne becsüljük mán le a dokit! Nem állatorvos, hogy ezzel foglalkozzon :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 21:02:08

@süllőcske: Meg kellene kóstolnom egyszer, hogy ismerjem.

2014.01.27. 21:03:35

@süllőcske: elgondolkodtató, hogy régen talán éppen a köménymag helyett tették bele?? Pótolva annak hiányát? Azután úgy maradt. Nem tudom.

@susztertangó: egészben, legfeljebb megtörve egy nagyon kicsit. Főleg a disznótor vége felé, véreshurka készítéskor nem nagyon foglalkoztak már vele az öregek, beleszórták és láttuk, hogy jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 21:04:48

@látjátok feleim szümtükkel: Kénytelen vagyok megtámogatni @susztertangó: -t! A zubrovkát te csak ne fikázd le légyszi!
Most karácsonyra adtunk kedvenc ügyvédbojtár pótgyerekünknek egy üveggel frissen facsart almalével, mert az úgy dukált már az én ifjúkoromban is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 21:07:03

@látjátok feleim szümtükkel: Ugyanabban a műsorban raktak aranyfüstöt is egy másik ételre. Ez az "indiai" szakács gyerek szereti az ilyen extravagáns dolgokat :)
Én meg jobban szeretem, ha jóízű kajákat főz ...

2014.01.27. 21:10:44

@látjátok feleim szümtükkel: igen a baktériumölő képessége ismert az ezüstnek, bár a múlt héten olvastam egy cikket gyógyszerésztől, hogy nem biztos, hogy az ezüstkolloid tartalmú szerek, amiket nyakra-főre árulnak valóban használ. Tehát öl, cak másképp.
Más tészta, hogy létezik fém allergia is, ami ezüsttől is lehet. Ha a bőrön allergiát okoz, belül miért ne?
Szóval igyunk inkább aranyat! :))) Van még?

Pinka-Panka 2014.01.27. 21:14:26

@látjátok feleim szümtükkel: akkor nekem is ilyen van:) Igen, ez olyan, amit az ajándék férfiaknak cimű boltokban lehet kapni.
Amúgy osztrák a pezsgő.
Van egy olyan gyertya is, ami van nekünk, hogy elemmel működik, érzékelővel megtévesztésig hiszed, hogy valódi, aztán nem az.

süllőcske 2014.01.27. 21:19:11

@pizzaszeletvágó:
Igazad van, elgondolkodtató. Lehet, hogy valahol igen sok volt a kapor, s a sok maradék magot gyakrabban használták. Rájöttek, ez jó.
Erdélyben nem találkoztam ezzel. Ott, mint Zilahy is írja, csombordot tesznek, "..mert a véresbe a majoránna sehogy sem való.."
Szerintem sem. A kapormag jó. Zilahy a csombordon, borson kívül, kicsi őrölt szegfűszeget is tetet bele.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.27. 21:20:45

én ma egész nap ettem
de tényleg
szombaton az utolsó vizsga után letettem a cigit

lehet fogadásokat kötni, meddig bírom
most nagyon szenvedek

Pinka-Panka 2014.01.27. 21:22:31

@Babette_: kitartás, elmúlik a szenvedés és jó lesz:)
Olyan nekem is van, hogy ennék egész nap, s eszem is akkor, csak nyögés is van utána.

2014.01.27. 21:26:09

@Babette_: ha segít, én vagy 2 hónapig majd megvesztem érte, fizikailag fájt, de minél jobban, annál erősebb lett a hitem, hogy a cigi nekem nem kell. Ennek már több mint 20 éve, minden szempontból megérte az a 2 hónap szenvedés!!! Felszabadult a szervezetem, ezt csak az tudja meg, aki végleg letette!

Pinka-Panka 2014.01.27. 21:29:39

@pizzaszeletvágó: gratulálni tudok csak:) nagyszerű!!

süllőcske 2014.01.27. 21:41:29

@Babette_: Én egy másféle példát tudok mesélni.
Én nem szenvedtem, három és fél évig nem gyújtottam rá. Lehet, szevednem kellett volna, úgy jobban megbecsültem volna a füstmentességet.
Egész kicsi dohánnyal beérem egyébként, nem köt le nagyon.

süllőcske 2014.01.27. 21:55:15

@Pinka-Panka: A manó tudja, miért jön néha rá az emberre a zsinórban eszegetés. Talán valami hiányát jelzi a szervezet.
Nemrég horgászni voltam, és a vízparton gyermekláncfüvek virágoztak. Szokásomhoz híven, elrágcsáltam egy szárat. De úgy kívántam ezt a jó kis epegyógyszert, hogy ettem sorban egy kazallal.
Úgy éreztem, ujjong a testem tőle. Mint a kutyus bizonyos füvekkel, úgy voltam.

susztertangó 2014.01.27. 22:04:45

Kedves @Babette_: a dolog valószínű matematikailag is leírható.Mi okoz nagyobb szenvedést a nélkülözése vagy a következménye? Mivel a negatív következmény általában a jövőben van elég nehéz tisztán csak akarattal letenni. Az "akarat" egy döntés után van, a döntés előtt érzelmi birkózódás. . Mivel érzelmi alapon szokunk rá,felteszem érzelmi alapon kell leszokni.Negyven éve letettem a bagót-ilyen alapon, odáig többször visszaestem, amikor "beláttam", hogy ez nem jó. Egyébként a csúcsom 3 doboz füstszűrőmentes Szimfónia volt per nap. FUJJJJ!

2014.01.27. 22:19:05

@susztertangó: az még nem is 20 szálas doboz volt, hanem 25-ös?
Leborulok a mester előtt! :)

@süllőcske: apám volt ilyen. Egy doboz cigit fél évig szívott. Nem volt függő. Csak volt pár élethelyzet, amikor rágyújtott, de nem tudott függővé válni. Csak az utolsó 2-3 évben, egy nagyobb tüdőgyuszi után hagyta el azt is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 23:00:58

@susztertangó: Fuj? Oszt mér? Én 40 évig szívtam azt a mezitlábast és jó volt! Neked nem volt jó?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.27. 23:01:49

@süllőcske: Nem ettél túl sok tojást véletlenül? :)

Pinka-Panka 2014.01.28. 06:17:08

@süllőcske: így van. Különben vagyok úgy, valamit megkívánok, a hagymát is általában, vagy valamit, most többször előfordult, hogy tejet ittam, mert kívántam. Általában nem tesz jót, most nem ártott, mert szüksége volt a szervezetnek. Jelez szerintem, ha figyelünk.
Kellenek lakomás napok, s kell a böjt is, azt is érzi az ember, hogy elég és nem kell több.
A gyermekláncfüvet Édesanyám is "legelte", a cukra miatt is meg tisztitó hatása miatt.

Pinka-Panka 2014.01.28. 06:25:53

@Andrass9: fiatalon sokszor, olyan koca dohányos voltam, reggelire nem soha, de délután beszélgetésnél egymás után tudtam szívni. S volt idő, hogy kellett, vendég előtt sohasem, baráti összejövetelen sokat.
Igazából amióta a lányunk megfogant, azóta ritkán, de előfordult.
Bevallom, hogy kívántam sokáig, s az volt a visszatartó erő, hogy nagyon nem jó az illatom tőle, én a hajamban nem bírtam elviselni a cigi szagot. Apukám dohányos volt, s láttam nincs jó hatással rá, ezek segítettek, hogy ne váljak függővé.

A sógornőm nagyon sokat szívott, s lerakta, egy ideig szenvedett, de már nagyon örül, hogy 4 éve nem gyújt rá.
A barátnőnk meg 2 dobozzal szív, hát nagyon nem tesz neki jót. Tapasztalat a vendégek szájából, hogy eleinte van kis hízás, a nasi miatt, de az is elmúlik idővel.

Senkit nem vetek meg, nehogy valakit megsértsen amit írtam, csak az én gondolatom. Amúgy van nagyon cigis vendégem, még a hidegben azt is megengedem neki, ha nincs senki az üzletben szívja el, mert látom megfázna, s idegessé válik, s utána szellőztetek.

Pinka-Panka 2014.01.28. 06:26:32

És akkor jÓ reggelt is illik kívánni!

Pinka-Panka 2014.01.28. 06:36:38

@süllőcske: még az jutott szembe, hogy a gyerekorvosunk azt mondta, hogy a gyerek érzi még, hogy mikor mit enne, s ezért sem jó tömködni állandóan. Vagy csak húst kér, vagy csak főzeléket, mi rontjuk el őket, az állandó traktával, mert úgy érzi az anya, ha belakott a gyerek akkor van jól. Azt mondta van jelző képessége a szervezetnek nagyon kellene figyelni, s akkor enni csak ha igazán éhesek vagyunk...Sokszor megszokásból eszünk.

susztertangó 2014.01.28. 06:43:23

@Andrass9: A napi 3 csomagnál már nem. Sárga volt a kezem és büdös mint a lélegzetem. Égett még a cigarettám, de már gyújtottam a következőre. Se vele, se nélküle állapot volt. Ekkoriban szoktam le "akarattal".Persze, az első adandó alkalommal amikor stressz ért, akkorát szívtam a kölcsön cigibe, hogy behorpadt.Visszaestem napi egy doboz Fecskére plusz szuperfilt szipka. Ez ment háromszor. Aztán amikor megijedtem 27 évesen akkor 3 hét alatt abba maradt. Kerülöm is a füstöt-ezért vagyok ambivalens a füstölt húsokkal, pedig Siklóson a Nagyi kamrájában mmmmmmm micsoda illatok voltak.Azért a kolbászról stb. nem fogok leszokni :-))))))

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.28. 08:29:32

@Babette_:

Fogadás nélkül, addig, ameddig akarod.

Az apám dózniból csavarta a cigit, egyiket a másik után. Emiatt reggel az volt az első dolga ébredés után, hogy felült az ágyban és köhögött egy sort. Egy idő után megunta, és abba hagyta a cigizést. Amikor rágyújthatnékja támadt, bekapott egy szem savanyú cukrot, olyan keményet, amit akkoriban lehetett kapni. Később már az sem kellett, és soha többet nem dohányzott.

No ezt én eddig kétszer töröltem, hogy nem küldöm el, most megint előhozta a manó, így mégis elküldöm.:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.28. 11:24:59

a nikotinnál jobban hiányzik a szertartás, ez inkább orális fixáció.
a végén már csak az első szívások estek jól, korán el is nyomtam, és éreztem, hogy nem jó ez nekem.
mivel nagyon le akartam szokni, erősítettem magamban ezt az ellenérzést.

de azért ma ügyintézés közben erősen rákívántam, mikor hülyének néztek...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.28. 11:42:14

@Babette_: Hát inkább a cigit rágd szét mérgedben, mint az ügyintéző fejét csapkodd :)

susztertangó 2014.01.28. 12:13:13

@Babette_: Légy nyugodt. Hülyének néznek. A dohánygyártók.Mint mindenkit.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.01.28. 19:57:36

ha bagós jó nőt látok, szoktam mondani: büdös bagó a szájában, a f...omon meg fikázik:-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.29. 12:05:55

@süllőcske: Csoda történt! Életemben először olyan véreshurkát kaptam (Szentendrén a piacon), ami azt hiszem kapormaggal készült!!!
Még soha nem ettem ilyet, de ez valami fantasztikus volt! Zsemlés, és ízes - halványan római kömény, de ha jobban odafigyelek, akkor tényleg kapormag.
Ha nem tanítasz róla, az életben nem jövök rá, mi volt a fűszer.
Köszönöm szépen a tudásod megosztását!!!

susztertangó 2014.01.29. 15:10:02

@Andrass9: Nekem a római kömény nem lehet eléggé halvány:-(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.29. 16:34:23

@susztertangó: Pedig egy chili vagy egy indiai dal nincs meg cumin nélkül. Én sem vagyok szerelmes belé, de bizonyos ételekben elfogadom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.29. 18:49:25

@medvedr: Olvastad a tehénistálló felrobbanását? @látjátok feleim szümtükkel: ajánlotta neked :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.29. 19:43:35

@Andrass9:

No nem ajánlottam, csak azt kérdeztem Doki mit szól ehhez? Nekem nagyon hihetetlen, bár a világon minden előfordulthat, és az ellenkezője is.

Pinka-Panka 2014.01.29. 20:00:47

@Andrass9: kitől vetted? Már nagyon kíváncsivá leszek...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.29. 21:15:12

@Pinka-Panka: Nos az első adagot az alvégen lévő virágárus melletti embertől. Nagyon sós volt a májasa, nem rossz a vérese.
Ezt a finom véreset meg az Istvángazdás fiatalember árulta a mellette lévő asztalról. Van is rajta valami cimke - talán Bicskei Húsüzem. Már kidobtam a zacsit, a másik meg lenn van a csodahüttőben.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.29. 22:04:47

@pizzaszeletvágó:

Nem a metánnal van a bajom, hanem azzal, egy tehenészetben hogyan gyülhet össze annyi, hogy begyulladjon. Azért én láttam tehenészetet, igaz nem a mai szuper-modern változatot, de ott járt rendesen a levegő, és a tehenekből nem ömlött a metán. Tv-ben is láttam már elég sok filmet arról, hogy milyenek a mai modern tehenészetek, de azokban sem tudom elképzeni, hogy a belobbanás szintjét elérje az elegy.

2014.01.30. 09:07:57

@látjátok feleim szümtükkel: nyilván lehetett szellőzési gond. Bármilyen ok miatt. Összegyűlik felül a tető alatt, jóval könnyebb, mint a levegőt alkotó gázok, jól elkülönül, dúsul. A szikra hogy érhette el, azt már nem tudjuk innen megmondani.

susztertangó 2014.01.30. 12:55:26

@pizzaszeletvágó: @látjátok feleim szümtükkel: Úgy látom csak annyi a különbség egy tehén istálló meg egy 1966/67 es katonai hálókörlet között, hogy az utóbbiban nem tehenek voltak, ámbár mindkettőben marhák.Tudjuk: büdös lyukból bolond szél fú(j) azaz juventusz. A szikrát az öngyújtó lángja adta. A tehenek viszont sosem röhögnek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.30. 13:56:26

@látjátok feleim szümtükkel:
ezt egyszerűen nem tudom elképzelni, pedig nem egy istállóban jártam már.

@Andrass9: hanem?

@Pinka-Panka: :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.30. 18:27:36

@Babette_:

Ezt a történetet azért sem tudom elképzeni valósnak, mert anno falun a parasztnak volt 1-2-3 tehene, és azoknak egy viszonylag alacsony, és nem túl tágas istállója. Ennek az volt az oka, hogy egyrészt nem volt pénz nagy, hodály istálló építésére, másrészt a tehén által termelt hővel így tudták télen fűteni az istállót. Sokszor melegebb volt ott, mint a paraszt házában. Mégsem hallottam soha olyat, hogy a tehén által eregetett gáztól megygulladt az istálló. A petró lámpától annál inkább, főleg, ha leütötte valami kétbalkezes tehenész, vagy évegik nem takarították le róla a pókhálót.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.30. 19:07:34

@látjátok feleim szümtükkel: próbáltam visszakeresni a hír forrásáig, de csak az ap hírügynökségig meg a reutersig jutottam, mindenki tőlük vette át, nagyjából azonos szöveggel. de kép ott sincs, se videó, se riport, csak ez a pár mondat.

innentől teljesen kétséges a valódisága.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2014.01.31. 10:15:48

Szép kompozíciók, remek ízek!

A zöld diót én hámozom és úgy áztatom vagy 10 napig (napi 3 vízcserével) hideg vízben.
Amikor üzemben csinálják, megszurkálják előtte villával és úgy áztatják. Így a dió élvezeti értékét rontó ízanyagok szépen, lassan kioldódnak. Természetesen lassabban, mint a hámozottnál.

Érdekes, hogy vagy 3 éve szereztem egy üzemből egy receptet, "ősi örmény" receptet. Szinte aszerint készítettem az első változatot - hát nem olyan lett, mint a nagyanyám zöld diója?! :D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2014.01.31. 10:18:44

A zöld diót tejberizshez, török rizspudinghoz (sütlac) szoktam társítani.

Az egyik debreceni étterem séfje, aki segíti a Tranzit Dió Kft. promócióit, sült kacsamájhoz rizssalátát komponált és azt koronázta meg a dióval. Biztos nem lehetett unalmas :)

2014.01.31. 12:16:06

@PO: ez milyen jól hangzik! Kacsamáj rizssaláta zölddió.
süti beállítások módosítása