Finom csemege, elkészíteni hosszadalmas. Idõnkénti megdézsmálása azonban különleges ízélmény, vendégnek kellemes meglepi, ajándékként is jól megtalálja helyét.
Anahita az Óévben két változatot készített, Zilahy asszony nyomán, és PO kínálásán fellelkesülve.
Elsõ változat a hámozott. A tisztított diókat citromos vízben áztatta kis ideig, majd kissé cukros vízben megfõzte. Üvegbe téve, citrom-narancshéjjal, szegfûszeggel, fahéjjal, sûrû sziruppal vízbe állítva befejezte a befõttet.
Második a hámozatlan. A megszurkált diókat három hétig áztatta váltott vízben. Szegfûszeget szúrt beléjük, és elõfõzte tiszta vízben. Sûrû szirupba tette, kicsit fõzte, majd üvegbe téve, a szirupot még tovább sûrítve, a dióra öntötte.
Jó mindkettõ, bár én úgy látom, a hámozatlan zölddió aromái erõsebbek, ezért én, bár a héjrésze picit szárazkás érzetû, mégis ezt választom finomabbnak.
Lehet hát csemegézni. Csak úgy magában? Vagy illik valamihez? Tényleg mire is való ez?
Valójában nem is olyan könnyû e kérdés. Nincs is elég tapasztalatom, de ezt a kevéskét elmondanám.
Ez a befõtt, túl azon, hogy néha magában megkóstolja az ember, szerintem jól illik sós, pikáns ételekhez. Például erõs, érett sajtokkal is be lehet kapkodni. Sült szárnyashoz is próbáltam, bár csak egy csonton sütött csirkemelles fotót találtam, kacsa, liba jobb volna. Itt sáfrányos rizs a köret, ecetes szilva és zölddió egészíti ki a tányért.
Hurka, kolbász. De különösen véreshurkához találtam jónak. Ezen a tányéron sütõtökös törtkrumpli a körítés, innét laskasavanyú, szilva és dió az ízelágazás.
Nemrégiben készítettem egy zölddiósra komponált ételt, itt kimondottan egy játékos, színben és ízben gazdag, merészebb, kicsit õrültebb tányér volt a szándékom.
Vegyes szárnyashúsból, finomra vágott cékla, gyömbér, fokhagyma, rozmaring, petrezselyemzöld , kicsi liszt, szódabikarbóna hozzáadásával könnyû fasírtot készítettem.
Véreshurka szelteket gombaporba forgatva, megpirítottam.
Kéttengelyes tányér volt a célom. A céklás fasírt képviselte a lágyabb dallamokat, kicsike fejessalátával, petrezselyemolajjal, véralmasavanyúsággal. A hurkaoldal lett a bombázó, a szeletek kaptak remek kékpenészes, nagyon jó, krémes sajtot, õrölt kapormagot, diókarikákat, még gyümölcsös ízû, hidegen sajtolt paprikaolaj is pikánsított.
Az utolsó 100 komment: