Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

A várva várt sárgaborsó főzelék

2013.10.15. 07:00 Andrass9

Ahogy az õsz elkezdõdik, nekem azonnal sárgaborsót kell ennem. Azután egészen tavaszig bármikor enném. Néha még nyáron is megkívánom. Most, hogy beszéltünk róla, azonnal meg akartam fõzni, de valahogy a currys vöröslencselevessel nem passzolt.

Most viszont nincs konkurencia, meg kell fõzni. Amúgy is sürgősen posztolni kell, mielőtt a bennrekedt szó végzetes hatással lenne a kommentelőkre :)

Nagyon kevés hozzávalót igényel, meg munkát se sokat, csak idõt.

  • 50 dkg feles sárgaborsó (lehet feles zöld is, az picit finomabb, csak ritkán kapni)
  • 1 közepes fej vereshagyma
  • 1-2 darab szalonnabõrke
  • 4-5 babérlevél
  • 1 mokkáskanálnyi pirosaprika, õrölt bors és só.

Nem sok, nemigaz?

10.jpg

Miután adjuramisten de azonnal álltam neki fõzni, ezért nem volt idõm beáztatni. Alaposan lemostam folyó víz alatt szûrõben (ezután lehetne éjszaka áztatni) és felöntöttem háromszoros vízzel, vagyis 1,5 literrel. A hagymát pirinyó kockákra vágtam és azt is a borsóhoz adtam. Végül belement a szalonnabõrke, a babérlevelek és a fûszerek.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Az egészet nagylángon felforraltam (mert lusta vagyok várni), viszont ekkor áttettem platnira és kis lángra. Egyes szakácsok leszedik a habját, de ezt én soha nem értettem minek kell. A borsó nagyon könnyen odakap az edény aljára, ezért tettem még vastag platnit is a duplafenekû lábaskám alá. Igy viszont szép lassan mocorog a fedõ alatt, és áztatás nélkül megfõtt másfél óra alatt. Ez nem is baj, mert legalább puhára fõ benne a szalonnabõrke. Vizet kellett apránként utántölteni, mert a borsó csak dagadt és dagadt és felszívta mint a gyémánt krajcárt Waka kakaskája.

15.jpg 16.jpg 24.jpg 25.jpg

Kivadásztam belõle a babérokat és a szalonnabõrkét, hogy botmixerrel szétcsapjak a borsószemek között. Annyi vízzel kell befejezni, hogy enyhén folyós legyen, akkor hidegen sem lesz belõle betontömb. Én nem rántom be ezt a pürét, elég sûrû az magában is.

Közben persze volt idõm, hogy feltétet készítsek, ami ez esetben pirított hagymakarika. Ehhez mégkevesebb hozzávaló kell:

  • 4 vereshagyma (salotta aka mogyoróhagyma állítólag édesebb, de az nem volt itthon)
  • néhány evõkanál liszt
  • és a V Slicer

17.jpg

Persze késsel is lehet vékony karikákat vágni, de a V szeletelõvel seperc alatt egyenletes vékony hagymakarikák születtek. A felszelt hagyma felét egy szitában beliszteztem, hogy csak annyi maradjon rajta, amennyit éppen felvesz. A lisztes hagymakarikákat forró olajba dobtam, majd azonnal lejjebb vettem alatta a tüzet (500W-ra az indukcióson), így nem ragadtak össze, de volt ideje szép lassan átsülni és nem égett meg mikor kivettem az olajból (ami egy nagy lépés elõre, mert én amúgy mindíg elégettem). A megsült hagymát papírtörölközõre szedtem ki, de oly kevés olajat vett fel, hogy a papir jószerivel olajos sem lett!

18.jpg 19.jpg 20.jpg
21.jpg 22.jpg 23.jpg

Ezután már csak a tálalás volt hátra:

27.jpg

És egy kicsit nagyobb adag

28.jpg

Vagy akár egy nehezebb feltéttel, sült bacon pörccel még februárból:

26.jpg

94 komment

Címkék: szalonna hagymakarika bőrke kakaska pirított hagyma karika

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr225568291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenchurch68 2013.10.15. 09:51:10

Istenien néz ki, és az a sült hagyma! Pont így csinálom, csak őrölt babérral, és megy bele egy kis fokhagyma is. Alapvetően sűrűbbre főzöm, akkor kiveszek belőle egy jó adagot, abból lesz a falafel, a többit pedig még kicsit felhigítom ilyesmi állagúra. Nem betonfőzelék, hanem híg malter :)
Nyáron nálunk lencséből és sárgaborsóból is nagyon bevált egy sok zöldséggel dúsított, jó babéros-kakukkfüves, paradicsomos, minestrone-szerű leves, amiben eleve megáll a kanál, és tálaláskor még rászórunk jó sok reszelt sajtot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.15. 11:28:01

@Kató néni: Amerikában ettünk ilyen híg malter jellegű minestronét. Hát mit mondjak, a gyerekek azóta is emlegetik ...
Feleségem is a sok lével megáldott leveseket szereti, kivéve a currys lencsepürélevest, ami majdnem főzelék :)

Llychllyn 2013.10.15. 12:42:26

Tapétaragasztó!:)

Megenni megeszem, de magamtól nem kezdenék neki a főzésének:)

@Kató néni: A falafelt mivel fűszerezed? Nemrég voltunk egy hummusbárban, összességében minden ízlett, amit adtak, de a falafel díjnyertes volt, kicsit mocorog is bennem az inger, hogy valamikor megpróbálom reprodukálni (persze csak a pörkölt után, ami a legújabb terv).

@Andrass9: úgy érted, hogy a minestronét is krémlevesként készítették el, vagy mi?

2013.10.15. 13:01:07

Bizony, bizony, én is nagyon szeretem, állítólag ez volt az egyetlen főzelék, amit kiskoromban hajlandó voltam megenni, időnként ráéhezek, akkor muszáj másnapra megcsinálnom. Sokszor ki se hűl, de már hűlt helye. :)
Az én receptem hasonló, a technikáját tekintve: áztatás, lábas, tűzhely, botmixer, de összetevőkben még egyszerűbb. Vagy bonyolultabb? Ezt kérem szavazzátok meg a végén. :)
Egyszerűbb, mert hagymát nem pirítok alá. Szalonnabőrt se teszek bele. Piros paprikát nem használok hozzá, nem kell mindenbe szerintem, de elfogadom, biztos nem rontja el! A hagymát is egyszerűen megpirítom a tetejére lisztbe forgatás nélkül. Babérlevelet sem teszek bele.
Jogos kérdés: akkor mitől lesz íze?
Az én sárgaborsó főzelékem január táján kezdődik. A megfelelő egész perzselt disznólábat kiválasztom, hátsó láb, körmétől a medence csont forgójáig. 8-10 kilós darab megfelelő. Sózom, hagyományosan füstölöm vagy füstöltetem. Ebből kijön a húsvéti sonka, és még jó néhány tányér étel egész évben. Húsvétkor a sonkalevet adagonként lefagyasztom.
Az én receptemben ez a sonkalé ad minden ízt a borsóhoz. ;)
Az a jó, ha még egy kis darab füstölt hús is kerülhet mellé.
Van még egy liter lé, az szárazon 1 kg sárgaborsóhoz is elég, mert még hígítani is kell, most annyira ízes.
Hát így.

(elkötelezett vagyok a kérdésben: múltkor úgy készült bableves, hogy bolti "füstölt" húst megfőztem, annak a levét kidobtam, és a húsvéti lével főtt készre a leves)

Fenchurch68 2013.10.15. 13:33:20

@Llychllyn: Bevallom, hogy bolti Garam Masalát teszek bele, meg sok hagymát és fokhagymát, aztán meg az eredeti ugye csicseriborsóból készül - szóval ha szépen mondom, fúziós, ha csúnyán, akkor barkács cucc az enyém. A száraz sárgaborsóból egy kicsit ledarálok kávédarálón, és azzal állítom össze. Elvileg bors, római kömény, kardamom, koriander a fűszerezése. (Koriander nálam tiltólistás.) Biztos van autentikusabb verzió is, de házi tahinivel, meg frissen sült pitával, középre kirakott salátával, paradicsommal, csípős meg joghurtos szósszal nagy kedvenc csináld magad vacsora. (Ha marad, másnap elviszik uzsonnára. Nem szokott maradni.)
@pizzaszeletvágó: Füstölt lé valóban alap lenne hozzá, de most már nem csak én vegáskodom, hanem a két nagyobbik leánykám is, mi lettünk többen, most a többiek alkalmazkodnak hozzánk :)

medvedr 2013.10.15. 14:14:10

Nálunk volt egy feltét a sárgaborsó főzelékre az u. n. huszár rostélyos. Ez libazsírban megpirított kenyérszelet volt, aminek egyik oldalát késpengével szétnyomott liba töpörtyűbe nyomta nagyanyám majd a nem töpörtyűs felével ment, mit ment placcsant a tányér főzelékbe. Sok só és kevés bors még ment a kenyérre. Iszonyatosan tömítő étel volt. Nagyon szeretem a házi sárgaborsó főzeléket a mai napig . Sajnos ritkán van nálunk, mert a fiaim mg nem szeretik.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.15. 14:40:32

ez a harmadik étel, amit még sosem főztem, pedig ezt szeretem. a régi szomszédasszonyomtól kaptam mindig, de ő már nem a szomszédasszonyom.

Llychllyn 2013.10.15. 15:08:14

@Kató néni: köszönöm, a garam masala őszintén szólva nem jutott volna eszembe, pedig akad is itthon, de kényelmes megoldásnak tűnik. Szerintem a spájzban valamilyen oknál fogva akad némi sárgaborsó is, úgyhogy talán én is kipróbálom ezt a fúziós verziót:)

@medvedr: egyik korai gasztronómiai élményem a huszárpecsenyéhez (nálunk így hívták) kötődik, azt már nem tudom, mihez ettük, de olyan rosszul lettem tőle, hogy csak na (hát igen, a mértéktelenség...:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.15. 16:01:30

@Llychllyn: Nem nem!!! Ahogy Kató néni írta, úgy!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.15. 16:08:40

@pizzaszeletvágó: Ja ... csak füstöltlével helyettesíted a szalonnabőrkét és a babért.
Én is tettem volna, ha lenne a frigóban, de már elfogyott. A bolti "füstölt" áru leve sajna mem jó erre a célra (meg másra sem).
A hagymát nem pirítottam alá - nem olvastad elég figyelmesen.
Annyival egyszerűbb a recepted, hogy nem raksz bele pirospaprikát :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.15. 16:09:37

@Kató néni: A vegák mióta nem esznek füstölt lét? Az nem a vegánoknak tilos?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.15. 16:10:46

@medvedr: Ezt a huszár rostélyost soha nem ettem. Talán, mert ritkán volt itthon libatöpörtyű? Gondolom, elég laktató darab ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.15. 16:13:00

@Babette_: Ha a szomszédom lennél, most kaphattál volna. Pont egy adaggal lett több. Így viszont megettem ma reggelire!

2013.10.15. 16:19:22

@Andrass9: tényleg! bocs, nem figyeltem, ez ma egy ilyen nap amúgy is...

Fenchurch68 2013.10.15. 16:47:21

@Andrass9: Ez teljesen egyéni, van olyan, aki azt a húsmentes ételt sem eszi meg, amivel egy légtérben tartózkodott egy szelet párizsi. Van, aki nem hal éhen egy adag húsleves mellett (én), mert megeszi a benne főtt zöldséget. Van olyan, akinek a hal meg a csirke is fán terem, és jóízűen betermeli, vegetáriusnak hívja magát. Egyik se jobb, se rosszabb a másiknál, mindannyiunknak megvannak az étkezésbéli karcsikái :) Engem nem zavar a füstölt lé, a lányaim még az út elején járnak, szigorúak, huszonöt éve én is így kezdtem, aztán elmúlt.

Minden étkezési variációt tolerálok, kivéve azt, mikor valaki fanyalgó arccal, látványosan megsértődve ül vendégségben a terített asztalnál. Mindegy, hogy húsevőként vegáknál, vagy fordítva. Mikor kis túlzással az életem múlt azon, mit eszem (allergiás asztma, bármilyen állati fehérjére kijött), legfeljebb kértem egy szelet kenyeret sóval, pirospaprikával. És örültem a társaságnak.

susztertangó 2013.10.15. 18:41:50

@Kató néni: Jó is az!Bár én most miközben olvaslak ettem kenyeret meggyel. Á, nem is szőlővel.A meggy anyám mondása volt, hogy érzékeltesse a 2 féle e betűt, no nekem nem jött át.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.15. 18:51:40

@susztertangó: Pedig oly szép: Öttem kenyeret möggyel. Az 5 év Szeged sokat tanított!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.15. 18:53:16

@Kató néni: Csak azért kérdeztem, mert vannak ilyen meg olyan vegások. Én egyik sem vagyok, de hajlandó vagyok rájuk főzni, mert olyan kaját is lehet finomat készíteni. Azért szerencsére ritkán van olyan vendégem!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.15. 19:06:58

Szép estét!
Én itthon ilyet még soha nem főztem. A menzán szerencsére főznek néha. Szeretem, bár nem lenne szabad, az az egy tányér havonta még belefér.

süllőcske 2013.10.15. 19:21:35

Szeretem, kérek ilyet! Jó a pirított hagymaajánlás!
Ha nincs mellette hús, vagy füstölt lé, is kedvelem.
Olyankor fokhagymásan, vagy méginkább muzsdéjjal tálalva. Azt is szeretem, ha savanykás lesz a finom ecetben kicsit pácolt lilahagymától. Még ruszlival is szoktam enni.
Legeslegjobban azonban melegen füstölt, még párás, szaftos liba,vagy kacsamell feltéttel, hagymasalátával csípem.Ilyenkor kicsit megöntözöm a füstölt, zsíros szafttal. Persze, ez már nem csak a sárgaborsófőzelékről szól.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.15. 19:46:26

@süllőcske: Gondoltam, hogy felturbózod :)
Pedig ez a recept éppen az egyszerűségétől jó. Minimál fűszer és adalék, csak az alapanyag íze!

süllőcske 2013.10.15. 19:57:53

@Andrass9: Mint mondtam, úgy is szeretem és sokkal gyakrabban eszem natúr.
Feltétet, mint látom, mások is tesznek rá, mellé.
Éppen akkor jó szűzen készíteni, a sárgaborsó a feltéthez képest mutatja magát és fordítva.

Fenchurch68 2013.10.15. 19:59:05

@susztertangó: Ögyéé könyeret möggyee. Ha nem kő, tödd ee, maj' mögöszöd röggee! (Benne van a fülemben a nagynéném, aki budai úrilányból lett alföldi pék disznót, tehenet, tyúkot, libát tartó felesége, sokat tanultam tőle. Négy nyelven beszélt, ragadt rá minden tájszólás. Tőle tanultam azt is, ami a pálóóóc kiejtést érzékelteti: "Mári neeni! Eeejjel bejött az áblákon á Jauska. Kitákárt, mégtékért, bétákárt - mongyá Mári neeni, mit ákárt?"
@Andrass9: Nem a militáns szárnyhoz tartozom. Volt, hogy évekig nem ettem semmi állati fehérjét, de nem vették észre körülöttem, mert nem akartam senkit megtéríteni. Jó vendég vagyok, eszem köretet meg savanyát, és örülök neki :)
Mustárt ilyesmibe senki sem szokott tenni? Ebben is ufó vagyok?

susztertangó 2013.10.15. 20:01:17

@Kató néni: Falafel? Ismertem 1 embert akit az oroszlán fala fel...:-)))))))

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.15. 20:06:25

én ma fejtett babból csináltam főzeléket. a bab a kertből jött, az egyik növény, amit nem tervezek továbbá termeszteni, mivel fél kiló vetőmagból sikerült csinálnom másfél kilót.
de amikor megkóstoltam, hát az anyámistenit, valami fenomenális, már megérte.
valahonnan került a fagyasztóba valami füstölt (lehet, hogy andrástól szökött át), mert én nem emlékszem, mikor tettem bele.

azt kell mondjam, életem első fejtettbab főzeléke remek lett.

susztertangó 2013.10.15. 20:09:18

@Kató néni: Volt valaha egy virágpiac a Nagycsarnok és a Marx Károly Közgáz egyetem közötti utcában. A kertészek éjjel felhozták az árút és a bótosok meg a két sorban álló hatalmas csokrokat kínálók fala /nem fel/ között válogattak maguknak. Volt egy sváp házaspár, őket és másokat svarctaxiztam,. A férj nem sokat beszélt, de a neje állandóan kárpálta sváb dialektusban. Rágtam a szám szélét ,hogy hangosan ne röhögjek, olyan muris volt :-))))))/na bakker! sváp!!!!!!!!!!!!! jelentkeznek a saját felmenőim.. /A fekete erdőhöz felmenők :-))

susztertangó 2013.10.15. 20:10:57

@Babette_: Olyant még nem ettem, de a leves..........

susztertangó 2013.10.15. 20:12:40

@susztertangó: Dialektus=magyarul, de az akcentje: muhaha.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.15. 20:15:45

@Babette_: Míg termesztettem fejteni való babot, vetőmagot soha nem vettem. Elmentem a piacra, fél kilónyi abból a közepes szemű barnás, tarkababból 40 forint volt. A feléből bőven kijött négy sor, és még maradt egy evésre való. Bokorbab volt, július elején-közepén lehetett szedni, és minden alkalommal remekül bevált.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.15. 20:17:46

@Waka: a nagy fehér szeműt kedvelem, azt nemigen kapni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.15. 20:18:15

@Waka: ja, a vetőmag ennél olcsóbb volt.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.15. 20:18:45

@susztertangó: én is most először, mert a leves kevés lett volna az éhes emberemnek.

Fenchurch68 2013.10.15. 20:38:23

@susztertangó:
"Putákesz, Putákesz, ott lakom én
Ott gyártjuk a tejet, Riska meg én
A Riska lába közt van egy kebel,
Melyet a tej végett cupfolni kell..."
@Babette_: Jó ötlet a babfőzelék, holnap azt főzök. Nálunk is hasonló az arány, de - mint a modoros pestkörnyéki műparasztok mondják -blegalább tudom, miből van. (A szomszéd pulija rendszeresen locsolja, a macskák meg oda szokták rejteni a fél egereket, sáskákat és verebeket. A bab meg finom.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.15. 20:44:53

@Babette_: Fejtett babot imádom, de nem termesztek. Az összes babomat zölden megesszük, valahogy nem áll el a szemesedésig :)
Gratula a sikeres fejtett bab főzelékhez! Finom ám az!
A füstöltet pedig stikában teleportáltam a hűtődbe, mert nincsen csodahüttő egy kis füstölt nélkül ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.15. 20:57:05

@Babette_: Negyed kiló vetőmag kevesebb, mint 200 forint volt? Talán ezért nem sikerült eddig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.15. 21:03:55

@Waka: Az lehet az ok, mert én 500 körül veszem a vetőmagot (25 dkg).

susztertangó 2013.10.15. 21:05:16

@Kató néni: :-))))))))) Jó a bab, én meg jó lennék 100halombattai gázfáklyának...:-(((

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.15. 21:17:25

Az Erina, Gipsy, Inka, Rocco, Zalán (lapos, nagy szemű) fajták olyan 200-400 forint/5g áron vannak.

2013.10.15. 21:24:17

@Waka: Zalánt egyszer vetettem, nagyon szép és főleg nagyon kevés lett, érdekes, jó ízű bab és főleg nagyon mutatós.

A bab termesztést abbahagytam már régen, a víz és tápanyag igényt nem győztem. Ja, és kapálni is utálok piszkosul... :)

2013.10.15. 21:30:11

@Kató néni: a palócot jól nyomod! :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.15. 21:57:03

@Waka: Egyszer vetettem lóbabot. A vetőmagot Angliából hozták, nem is ismertem a fajtáját. Roppant vicces egy növény - magasra nő, de vastag a szára és fantasztikus a virága! Teremni nem sokat termett, de az finom volt. Az angolok szeretik símán vízben főzve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.15. 21:58:47

@Waka: Ha jól emlékszem, lökhajtásos repülőgép motorral fújták el a lángot. A tűzoltó csapatot még évekig hívták nagyobb kitörésekhez, olyan sikeresek voltak!

2013.10.15. 22:23:05

@Andrass9: nemrég láttam a tv-ben, nem tudom már milyen alkalomból mutogatták a repülőgép turbinát, önjáró módon járműre szerelve, tűzoltó pirosra festve... talán szabadalom lett.

Akkoriban, ha valaki rosszat szólt, "leégette" magát, a gázkitörés előtt azt mondtuk: "Égő", a gázkitörés után csak: "Zsana.."

Fenchurch68 2013.10.15. 22:25:22

@pizzaszeletvágó: Hátha még hallanád is :)
Amit viszont saját fülemmel hallottam a '90-es évek elején a pécsi vásárban: apuka kézen fogva rángatja a kisfiút, és közben imígyen szól hozzá: "Hát ne ríjjál mán Lalika, veszek neked gyíkos pólót!"
A helyes megfejtők között kisorsolok három darab jugoszláv gyártmányú Lacoste felvarróval díszített ruházati terméket.

2013.10.15. 23:08:56

@Kató néni: Haha, krokodilos embléma a ruhán.
Küldjed, olajos rongynak jó lesz. :)))
Azt meg Győzike is mondhatta volna, csak Evelinke kicsi lyányomnak Sálgótaarjanban.

medvedr 2013.10.16. 11:05:05

@Andrass9: Szerintem ez a libatöpis változat egy utánzása a pörc megsütése után maradt zsírban kenyérpírításnak -és utána a pörc rászórva a kenyérre.Láttam már így is a huszárrostélyost vagy huszárpecsenyét. Gondolom, így sem kevésbé nehéz étel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.16. 11:26:49

@medvedr: Biztos nagyon jó lehet. Nagyon szeretem a zsírt minden formájában :)
Képzeld milyen érzés volt az USA-ban, ahol alig lehetett hozzájutni. Szerencsére kacsa, liba volt - lehetett csinálni.

Fenchurch68 2013.10.16. 12:08:47

@Andrass9: Nem vega koromban sem volt soha semmi bajom zsíros ételtől, vagy egy jó kis zsírosdeszkától, viszont leendő anyósom első találkozásunk alkalmával zsírban sült palacsintát tálalt elém. Egyetlen darab elfogyasztása szélsőséges következményekkel járt. Nála futottam bele abba is, hogy reggelire zsírban sült pirítóst kaptam baracklekvárral. (Szeretem a pirítóst, szárazon pirítva, egy kis vajjal, netán fokhagymával.) Vaslemezből van a gyomrom, de ez a kis laza reggeli a következő napokban jó öt kilónyi mínuszt eredményezett a testtömegemből. Vajon maga a kaja hatott így rám, vagy anyós?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.16. 13:53:12

@Kató néni: Valószínűleg @Topy: -nak van igaza :)
A palacsintát én viszont szigorúan zsírral sütöm. Valamiért az olajjal sült nekem nem izlik. De ha nálam eszel, hajlandó vagyok neked olajjal sütni :)
Gyerekkoromban sokszor ettem zsírban sült pirítóst fokhagymával és a "kórházi teá"-val. Az jó volt!

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.16. 14:21:42

@Kató néni:
Szegedkörnyéki az az anyós? Ugyan is arra felé sütötték régen zsírban a pirítóst. Én akkor szerettem, amikor már jól lecsöpögött róla a zsír, és kihült.

Magam is szoktam kenyérszeletet vagy szendvicset kevés olajon megpirítani, teljesen más textúrát ad a kenyérnek, mint a szárazon pirítás. Persze csak annyi olaj megy a serpenyőbe, amitől nem csicseg a kenyér.

Fenchurch68 2013.10.16. 14:49:08

@Andrass9: A kórházi aka napközis tea bármikor jöhet :) Nagymamám (fiatalon lett nagymama), akitől főzni tanultam, már teflonban sütötte a palacsintát, a tésztájába keverve pici olajat, ami mindig újrakeni a serpenyőt.
@látjátok feleim szümtükkel: Győr környéki, az a vidék, ahonnan a nóta ered: "Szili kút, szanyi kút, szentandrási, sobri kút" (Szélről legeljetek :)
Család nagy kedvence mozzarella in carozza, abban aztán van anyag, amúgy sem bánok szűkmarkúan a zsiradékkal, ha minőségi. Nem ettől leszünk dundik.

2013.10.16. 17:09:38

@Kató néni: hát ez az, én is csak a palacsinta tésztába löttyintek egy kis olajat, a teflon, újabban kerámia palacsintasütő száraz.

2013.10.16. 17:11:38

@látjátok feleim szümtükkel: konkrétan a koriandertől és az avokádótól szaladok világgá, nemhogy sárgaborsóra tegyem! ;)

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.16. 18:52:16

Nem véletlenül mondják, hogy az ízlések és a pofonok különbözőek. Szerencsére, ha nem így lenne, még járhatnánk egyformaruhában.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.16. 19:59:34

Szép estét!
Katonakoromban gyakran sütöttünk zsírban pirítóst. Finom volt, melegen megkentük fokhagymával, és kétpofára ettük. Az a titka, hogy nagyon fel kell forrósítani a zsírt, mielőtt beletesszük a kenyeret, úgy nem szív olyan sokat magába.

2013.10.16. 20:01:36

@Waka: ..."úgy nem szív olyan sokat magába."

Ez akkor a legfinomabb, amikor a katona ellentétben a kenyérrel, sokat szív magába... :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.16. 20:08:18

@Andrass9: Az a lóbab inkább a csillagfürt tesójának néz ki.
Az a turboreaktív oltóberendezés akkor vált világhíressé, mikor az Öbölháborúban az irakiak felgyújtották a sok olajkutat. A berendezés kiagyalói ingyen felajánlották a technológiát és a szaktudást a kutak eloltásához. Sajnos nem egyeztettek az akkori kormánnyal, később azzal vádolták őket, hogy eltékozolták a nemzeti vagyon részét képező világszínvonalú technológiát. Aztán addig tököltek, míg nem jutott ki a csapat Kuvaitba, és tényleg más oltotta el a tüzeket a gép lekoppintásával.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.16. 20:10:50

@pizzaszeletvágó: Arra is volt lehetőség, de komoly szolgálatot láttunk el, olyankor maradt a pirítós.

susztertangó 2013.10.17. 06:46:01

@Kató néni: Fésűt, almát nem kínált?/ "A kórházi AKA napközis tea.." Még hogy AKA, mi az hogy AKA? Csavarja a nózimat!

Fenchurch68 2013.10.17. 10:28:50

@susztertangó: dictionary.cambridge.org/dictionary/british/aka?q=aka
Bocsi, kicsit túl sokat fordítottam tegnap, ezért szaladt ki az ujjaimból.
Se fésű, se alma :) De ő varrta a menyasszonyi ruhámat, nagyon csinos kiskosztümöt a Burdából, és benne hagyott két gombostűt a bélés és az anyag között, én meg nem tudtam először, hogy mi szúr :D
(Állítólag nem direkt ám!)

susztertangó 2013.10.17. 13:51:51

@Kató néni: :-))) Persze megnéztem a gugliban , mint internetes szlenget. SMSben meg itt tulképpen/:_))/ nem rossz, hiszen annyi mindent vettünk át -de épp ez a baj, látod már a nózim is szinte anyanyelvi lett.-------------------------
A gombostűket a menyasszonyi ruhában pedig ne említsd egy pszihi előtt, képes lesz valami meredek elmélettel előhozakodni :-)))))))))

Fenchurch68 2013.10.17. 14:03:58

@susztertangó: Később rájöttem, hogy mindig benne hagy gombostűket mindenben, de ez volt az első alkalom, és még nem voltam eléggé résen. Az azért durva volt, mikor a legnagyobbiknak varrt egy szuper kapucnis bundazsákot, és abban is volt gombostű, de már rutinos voltam, és kivadásztam használatbavétel előtt.
Egyébként ez az aka nem kifejezetten internetes szleng, használtuk már akkor is, mikor az internet még csak elvadult sci-fi írók fantáziájában létezett. Gyorsírásban volt rá külön rövidítés :)
A nyelv meg ilyesmitől csak gazdagodék vala az időknek folyásával.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.17. 15:11:46

@Kató néni: Az "aka" teljesen megszokott rövidítés az "mintha azt mondanám" kifejezésre!
A gombostükkel viszont vigyázz! Öreg és tapasztalt Voodoo varázslók használják előszeretettel különösen menyasszonyi ruhákban. Bár az nekem nem volt, de így értesültem :)
A kapucnis bundazsák egy tévedés lehetett ...

2013.10.17. 17:38:55

@látjátok feleim szümtükkel:

Azóta továbbfejlődött a sárgaborsó, most már joghurtos is Szatmári Ferinél, videó!

www.noltv.hu/video/5160.html

susztertangó 2013.10.17. 19:31:26

@Andrass9: 1 újszülöttnek minden vicc új.Az "aka" rövidítéssel csak itt a neten találkoztam. A "mintha azt mondanám" nem tűnik túl gyakorinak a minden napi használatban, hogy rövidíteni kéne-de, ha így van, hát így van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.17. 19:52:33

@pizzaszeletvágó: Ha ez az a Feri, akire én gondolok, akkor bármi előfordulhat :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.17. 19:53:35

@susztertangó: Ez az "aka" dolog legalább velem egykorú. Kisgyerek korom óta ismerem, pedig akkor még net sem volt...

Topy 2013.10.17. 19:58:54

@susztertangó: a "más néven" vagy az "úgy is mint" talán ismerősebben cseng, mint a "mintha azt mondanám" :)

susztertangó 2013.10.17. 21:37:09

@Andrass9: Ezek szerin kissé elhúzódott az újszülöttségem.@Topy: valami ilyesmit mondott a Wiki.

vörösbor(de)minőségi 2013.10.18. 05:10:19

@Andrass9: ugye,hogy ugye? simán reggelire is "helytálló"kaja ez!
valszeg 2 tipus létezik:aki szereti(az nagyon)és aki borzong tőle.
most,hogy olvastalak muszáj lesz megfőznöm a közeli 60as évekből :))megmaradt sárgát,ami kiesett a pixisből miután a zöld fajtájú sokkal finomabb.
jó lenne kis füstölt íz,(de ahogyan irjátok a bóti erre nem alkalmas) és leugrani imre bácsihoz a kápolnásnyéki hentes finom füstöltjéért?akkor azonnal ugy szólna a recept:ülj autóba,és mig beáztatod a borsót ugorj le imre bácsihoz....majd aprits kis hagymát....

vörösbor(de)minőségi 2013.10.18. 05:30:20

@Kató néni: ......"Minden étkezési variációt tolerálok, kivéve azt, mikor valaki fanyalgó arccal, látványosan megsértődve ül vendégségben a terített asztalnál''-ezzel én is igy vagyok pontosan amiatt mer ebben az esetben ezt semmi másnak nem értékelem mint felesleges figyelemfelhivásnak de annak is a legrosszabb fajtájából.
cimbikkel ha elmegyünk enni és valaki halat rendel,hát én sem ülök át másik asztalhoz,pedig még a szaga is hosszútávfutásra ingerel.
nem csinálok belőle cirkuszt.a divatvega?ahogy irod,nem csak sértődötten pofákat vág hanem konkrét megjegyzéseket tesz,kioktat,lefitymálóan beszél a randa húsevőkről,és turkálja a buborékokat a poharában.
nekem semmi bajom azzal,ha valaki nem eszik hust-áldás békesség néki,elférünk a sok mássággal egymás mellett.
de amikor háttér és meggyőződés nélkül ámde igen offenzivan érvelve gyilkost kiált és megvet?azt röviden kivágnám a helységből.

susztertangó 2013.10.18. 06:45:10

@vörösbor(de)minőségi: Ilyen előfordul kocsmában kifőzdében..egy utóbbiban volt ilyen Vad Vega.Itt csak egy enyhe járt régebben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.18. 09:58:17

@susztertangó: Gerdával (ha reá gondolsz) nem volt semmi baj. Jó stílusa volt, és még receptekkel is megajándékozott minket!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.18. 10:03:52

@vörösbor(de)minőségi: A füstölt íz garantálására néha veszek egy szép darab angolszalonnát a piacon. A nagyját persze megessük, de marad a vége, amit már nehéz szeletelni vékonyra. Na az lassan kővé szárad, és ettől hosszú ideig (a legközelebbi borsópüréig) eláll. Jó még az ízes szalonnabőrke is.

susztertangó 2013.10.18. 20:50:20

@Andrass9: Igen, azért neveztem enyhének szemben a Vad fajtával.Szimpi volt.

demene 2014.01.25. 15:06:13

áztatás után 25 perc alatt teljesen megpuhul.

demene 2014.01.25. 15:09:21

ez az egész agyon van bonyolítva.
Áztatott borsó, kevés kockára füstölt tarja, fél hagyma, fokhagyma, fél leveskocka.
25 perc főzés után puha, ekkor felét a borsónak kivesszük, hagymát és a fokhagymát is, botmixer, aztán az egészet egybe forraljuk, kész. Ha híg lenne, kis keményítővel sűrítjük.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.25. 18:03:19

@demene: Mintha az eredeti recept is így szólna, de sebaj. Jótanácsot mindig szívesen látunk!
Azt a leveskockát én kihagyom. nem azért, mert gasztrosznob vagyok, hanem mert a szalonnabőrke adja azt az ízt, amit én szeretek.
Szerencsére ez is olyan étel, ami miatt késre mennek a szakácsok. Minél egyszerűbb egy étel, annál nagyobb a felhajtás körülötte (valahogy fel kell a figyelmet magunkra hívni, nem?)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.25. 20:16:04

Kutya legyek, de nem értem, mitől van ez a leves agyonbonyolítva. Hacsak az igényességet nem tekitjük annak?:)

2014.01.25. 22:13:19

@demene: két dolgot nem tennék bele semmiképpen: leveskockát és keményítőt.
Két dolgot nem láttam még életemben: unikornist és híg sárgaborsó főzeléket. :)

susztertangó 2014.01.26. 07:01:56

@pizzaszeletvágó: Menj Roxfortba, bár híg sárga borsó főzeléket ott sem látsz.

Roxána Kádi 2016.04.22. 13:31:55

Nekem elsőre sikerült

látjátok feleim szümtükkel 2016.04.22. 14:03:38

@Roxána Kádi:

Mármint a híg sárgaborsó főzelék?:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.04.22. 14:17:53

@Roxána Kádi: Szép a hagymád is, de nem tűnik olyan folyósnak a főzeléked :)

Roxána Kádi 2016.04.24. 12:13:30

Nem lett híg csak úgy tűnik nagyon finom lett
süti beállítások módosítása