Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

A kiskakas rejtélyes élete

2013.09.23. 07:00 Waka

A szegény identitászavaros kakaska esete újabb hullámokat generált, megjelentek a konspirációs teóriák is.

Néhány lehetséges változat, avagy miért ment át a kiskakas az úton?

Replica_Statue_of_a_Cock.JPG

Kép innen

Pizzaszeletvágó írása.



Waka és a kiskakas igaz története(i)

1.

Kukor Gyuri, a kis termetû kakas, szomorúan ballagott a poros, Csatár hegyre vezetõ úton. Vonszolta magát a tûzõ napon. Az elmúlt napok eseményein járt az esze. Az egész a gazda tévedésével indult. Pedig jó ember, most is így emlékszik rá Gyuri. A gazda mindig pontosan hozta a jó méretre darált kukoricát, szépen tisztán tartotta a szálláshelyet, elzavarta a szemtelen verebeket. Tévedett. Ezt már nem menti semmi.

Eleinte Gyuri szépen fejlõdött, egyedüli kakasként büszkén feszített a tyúkok között. Várta már az alkalmat, hogy a tyúkok, egyik szebb, mint a másik, végre ránézzenek, „úgy” nézzenek rá. Két napja is büszkén feszítette a mellét a kerítés mellett, mikor azt hallja: Te Mariska, ez egy se lett kakas! Azt gondoltam, hogy itt ez a kis apró az lesz, de az sem.

Másnapra megtörtént a baj. Ahogy a gazda kiengedte õket az udvarra, már ott várta õket egy hatalmas termetû, színes tollú kakas, a Kálmán. Sarkantyúján megcsillant a felkelõ nap fénye, csõre büszke ívben görbült. Az összes tyúk elalélt a gyönyörûségtõl . A tyúknak hitt Gyuri rettegve lapult a tyúkól ajtajához. Nem volt segítség. Kálmán nem tévedett, elemi erõvel támadt rá, megcsípte a szárnyát, belevágta a sarkantyúját, megrúgta, hogy bordája törött. Gyuri utolsó erejével kitört és futott, futott világgá.

Most itt ez az út. Nicsak, ott egy ember. Ás. Hirtelen megcsillan valami az ásónyomban. Egy gyémánt félkrajcár! Gyuri odaugrik, felkapja. „Ezzel visszamegyek a gazdához, ezért megdicsér és biztos megvédelmez”, ez villan át a fején, …. meg az ásó éle.

Adod vissza! – ezt hallja utoljára.

Az ember, akit egyébként Waka néven ismerünk, morog magában: A fene se akarta agyon csapni! Olyan kis helyes volt. Na, nem baj, lesz belõle leves és poszt. A fõtt húst meg békönöm szalonnával, csorogjon a sok kocsmatöltelék nyála!

2.

Gyuri érezte, hogy õ más. Nem akart kakas lenni. Az elsõ sokk akkor érte, mikor érezte, hogy nagyobbra nõ, mint a tyúkok körülötte. Innentõl szándékosan nem evett, a tyúkól mögött torkába dugta a lábát, és hánytatta magát minden evés után. Késõbb a taraja, sarkantyúi kezdtek nõni, ezeket a tyúkól falához dörzsölve koptatta. Sokáig fel sem tûnt senkinek. Gyurit tyúkként fogadták el társai.

Azonban egyszer csak megtörtént az elkerülhetetlen. Kálmán, a másik kakas egyre nõtt, egyre izmosabb, férfiasabb lett. Mi tagadás, Gyuri vonzódott hozzá. Kálmán színes tollaihoz dörgölõzött, pedig az többször is megverte. De az is jólesett. Tele volt kék foltokkal, szárnya is megsérült, de Kálmán mellõl nem tágított.

A bordái késõbb törtek el. Nem Kálmán volt az, bár az okot õ szolgáltatta. Egyik alkalommal ugyanis nem zavarta el Gyurit, hanem feltûnõen kedves volt hozzá. A tyúkok nem nézték jó szemmel, hogy Gyuri igyekszik kisajátítani Kálmánt, még aznap körbevették, és bordáját törték, annyira megverték.

Másnap a gazda látta, hogy baj van, a kis tyúk, mert tyúknak hitte õ is, nem fogja túlélni. Gyorsan levágta Gyurit, majd felhívta Ilonkát, unokatestvérét a helyi Coop üzletben, hogy nem lehetne-e feketén valahogy eladni a kistestû tyúkot, nehogy kár érje már õket. El lehetett. Egy Waka nevû helyi lakos vette meg, és méltó ételt készített belõle.

3.

Napfényes hajnal virradt a tyúkudvarra. A hõmérséklet gyorsan emelkedett. 40 fok árnyékban. De árnyék sehol.

Három kakas, Senki Alfonz, Csülök és Tuskó Hopkins vészjóslóan vette körbe negyedik társukat a Török Szultánt, aki nem ijedt meg, nyugodtan vakarta fején a tollat hosszú körmeivel.

- Te, Török Szultán! Tartozol nekünk! Amiatt, a gyémánt félkrajcár miatt jöttünk ilyen messzire, vállaltuk a veszélyt, a fogva tartást ebben a büdös porfészekben! Hová tetted?

- Mit kakaskodtok?! Azt hiszitek, megijedek néhány ilyen csavargó koszos kakastól?

Tuskó ütésre lendülõ szárnyát Senki Alfonz visszafogta:

- Beszélj!

- Semmi közötök hozzá! Egyébként odaadtam a kiskakasnak, Gyurinak. Kiderült, hogy az övé. Minden nap kérte! „Hallod-e te Török Szultán! Add vissza a gyémánt félkrajcáromat!” Attól féltem fellármázza a karvalyt és akkor nincs tovább.

Csakugyan így történhetett, mert másnapra a Kiskakas megszökött és egyedül próbálta elvinni a gyémánt félkrajcárt a francia idegenlégió központi parancsnokságára.

A végzet közbeszólt.

A beduin sátorba betévedõ Kiskakast levágták, a dulakodás közben bordái törtek. A beduinok felismerve az üzleti lehetõséget, kéklábú csirkeként próbálták értékesíteni a franciáknak, de csak kis testû tyúkként vették meg. Mikor a tévedés kiderült, exportálták keletre, ahol egy Waka nevû illetõ mit sem sejtve még posztot is írt róla. Így maradt fenn a hõs Kiskakas emléke mindörökre.

Legalábbis ezt a történetet meséli a Török Szultán, a Három Vak Kakashoz! nevû itatóban, amit egy gyémánt félkrajcárból vásárolt meg.

4.

Az igazság

- Józsi, várjál még, ne indulj!

- Mi a helyzet Sanyikám? – fordul vissza a tyúkszállító ketreces, pótkocsis IFA-tól Józsi a sofõr, a házból kiszaladó telepvezetõ felé.

Sanyi lélekszakadva fut hozzá:

- Most telefonált a fõnök, hogy kell még 40 kistestû tyúk. Tudod, a gróf Baromffy Lóránt vágóhídjára.

- Na, elmész a francba Sanyikám! Erre a kocsira már semmi nem fér fel. 40 darabért meg nem fordulunk kétszer!

- Csinálj valamit Józsi, mert mehetünk vissza, te a bölcsészkarra én meg belgyógyásznak!

- Na jó, hozzad. Majd valahogy beletaposom õket a ketrecbe.

Beletaposta. Ölni nem, már csak kopasztani kellett a kiskakast, aki 40-edikként a 39 tyúk közé keveredett. Büszke kakas lehet, hiszen megvédett 2 munkahelyet!

73 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr115528691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.23. 07:22:17

Hiába, azt tartja a mondás, hogy vak tyúk is talál szemet. Pizzaszeletvágó is talált.:):):)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.23. 07:55:48

megpróbálom elolvasni, de légyszi igazítsátok már meg a betűtípust.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.23. 10:24:05

@Babette_: Betütípust kijavítottam, erre elszállt az egész admin felület :(

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.23. 10:48:02

@Andrass9: szöveg kijelöl, .txt-be kimásol, onnan újra kijelöl és visszamásol, akkor jónak kell lennie.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.23. 11:08:05

@Babette_:
Állítsd a képernyőd nagyobb nagyításra, és akkor jobb olvasni.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.23. 11:12:32

Kerti munka közben, ahogy kapkodtam a "Levegőt", ezek a sorok jutottak eszembe a kiskakasról, Wakáról és Pizzaszeletvágóról, no meg a kocsmáról:
"Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet,
jó szóval oktasd, játszani is engedd
szép, komoly fiadat!"

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.23. 11:44:07

@Babette_: Ezt természetesen én is sejtettem :)
A blog.hu motorja dobta fel a talpait. Nem enged semmit sem csinálni a posztokkal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.23. 12:08:32

@Babette_: Így már jobb lesz?
A blogmotorosok gyorsan javították a hibát!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.23. 12:12:22

Akkor most már ON is lehetek :)
Jó lett a szösszenet, Pizzaszeletvágó! Tetszik és szórakoztató is.
Ha legközelebb nem formázva küldöd a dokumentumot, akkor nem kell kipucolni sem, hogy olvasható legyen. A gond, hogy lehet, hogy MS World-ben jól nézett ki, de html-é konvertálva igencsak olvashatatlan volt.

2013.09.23. 13:29:30

@Andrass9:

Jaj, mekkora bajt csináltam, bocsi, nem tudom hogy működik ez a blogizé, főleg a szerkesztőjét nem ismerem. Annyit már tudok, hogy vannak benne motorosok. ;)
Örülök, hogy tetszett.

@látjátok feleim szümtükkel: :) ez nagyon találó!

Tulajdonképpen velem is hasonló történt.
Csináltam valamit, tettem-vettem, de közben időről-időre felröhögtem magamban, mert eszembe jutott Waka szövege a kistestű tyúkról, aki kakas, a törött bordái és hogy milyen élete lehetett.
Addig-addig, amíg egyszer csak meglódult az agyam és le kellett ülnöm megírni ezeket. Azután gondoltam rá, hogy elküldöm Wakának.

Csak egy kis szórakozásnak szántam. Hétfőn úgy se kell főzni, van vasárnapi maradék...
:)

(Akinek nem tetszik: attól elnézést.)

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.23. 13:37:57

@Andrass9:
Maga mit tettszik itten káromkodni ms-ről meg html-ről?

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.23. 16:49:45

már nem tudom, hova írtam ezzel kapcsolatban, de itt mondom, hogy megcsináltam az indonéz kajcsit, nemsokára küldöm.
de már nem találom a címedet, András.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.23. 16:51:56

@Babette_: Van néhány, de a legjobb az andras kukac andras pont net.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.23. 16:55:47

@Andrass9:
F
De csak akkor, ha a korcsmáros megengedi.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.23. 17:48:29

@Babette_: meg is jött - beteszem.
Köszönöm szépen!

hasinasi 2013.09.23. 17:56:19

@pizzaszeletvágó: remek írás. jó sztori. stilisztikailag is klappol. és humorérzék ami ebben a műfajban nagyon fontos lenne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.23. 19:29:10

@Andrass9: Ami egy mázli, mert Google mail gyakorlatilag használhatatlan hivatalosan is.
IMAP még működik, de az SMTP/POP az nem (nekem szabad káromkodnom :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.23. 19:34:33

@Andrass9: nem értem, én is azt használom.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.23. 20:21:48

Szép estét!
Az egész net döglődik nálam, alig tudtam belépni. A szöveggel én sem tudtam mit kezdeni, nálam ugyebár nem MS Office van. Hiába szerkesztgettem a legváltozatosabb betűtípusokba, a blog szerkesztői felületén nem akart normálisan kinézni. Bill, MS is a big pice of shit.

Vaczak2 2013.09.23. 20:22:22

Fíínom volt, köszi.

2013.09.23. 20:36:11

Itt vagyok végre.
Köszönök minden visszajelzést és méltatást.
A negatív véleményt se titkoljátok el!

@hasinasi: érdekes dolog ez, ahogy itt olvasom, legszívesebben belenyúlnék még a szövegbe, stilisztika finomítása, egy-egy poén megerősítése miatt. Azonban el kell fogadnom, hogy ez már így kelt önálló életre. :)

@Vaczak2: :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.23. 22:23:10

@Babette_: A hiba az én készülékemben (is) van. A web szerint valóban döglődött:
www.google.hu/search?q=gmail+problems+today&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&gws_rd=cr&ei=5aJAUpvDLOSG4gS9z4GwBg
De az én pillanatnyi munkám sem áll a helyzet magaslatán. Az internet szolgáltatók és a lakásban lévő hálózat közötti routert kell újraépítenem, mert elszállt a diszkje. Ez nem csak egy olyan "veszünk egy másikat a boltban" dolog, hanem egy Linux számítógép 4 hálózati kártyával, ami 3 internetszolgáltatót kapcsol a belső hálóra.
És persze valamit elrontottam, mert miért ne :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.23. 22:26:05

@Waka: Ilyen esetekben nem állok neki szerkesztgetni a fontokat, hanem egyszerűen bemásolom sima notepad-be, ami kiszedi nekem az összes csicsás formattálást - ahogy azt @Babette_: is javasolta volt.
Azt hiszem Linux alatt is van szimpla szöveg szerkesztő.
Nem volt nagy meló, csak közben elszállt a blogmotor és belekakált a saját adatbázisába, de szerencsére hamar kijavították.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.23. 22:53:24

@Andrass9: Nálam egy Gtk alapu Leafpad nevű szövegszerkesztő van a Linuxon.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.24. 05:21:26

@Andrass9: ahh, gondolhattam volna, hogy nálad linux van:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.24. 06:28:23

@Andrass9: Most, hogy mondod, nálam is van egy gedit nevű valami.

susztertangó 2013.09.24. 07:04:28

@Andrass9: @Waka: @Babette_: Fura érzés így kora reggel éhgyomorra megérteni,(már, ha idáig nem jöttem volna rája) hogy ágyékkötős bennzüllött vagyok a Nagy Fehér Combpúderes Varázslók között :-(

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.24. 08:07:41

@susztertangó: ez mind nem számít. itt nálunk legalábbis.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.24. 08:49:30

@susztertangó: A fontos, hogy jókat eszünk és megértjük egyesek kicsavart gondolkodásmódját is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.24. 08:52:18

@Babette_: Csak a routerem. Meg kb 20 gép a nagyvilágban, amiket kezelek. A további 20 az Windows.
A munkagépem is Windows. Mondhatnám, hogy sajnos, de nem mondom. Megszoktam, elfogadtam. Ha kell, van Linux consol is benne, vagy átmegyek egy Linux gépbe :)

Topy 2013.09.24. 09:15:30

@Andrass9: négykilences rendelkezésre állásod van, hogy három szolgáltató is kell?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.24. 10:40:02

@Topy: Ez a szakmám. Ha megáll a net, nem tudok semmit sem csinálni. Ezen kívül a mail szerveremet is én futtatom, amin van 36 account.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.24. 11:59:53

@Andrass9:

Ércsük urak, ércsük, de egy kis paprikáskrumplinak jobban örülnénk.:)

susztertangó 2013.09.24. 14:52:43

@Andrass9: @Babette_: Persze kocsmán belül. De azért lehet látni, hogy kialakult/ul egy újfajta nemesség/elit/úri osztály. Aki...á,a vége Limphater képlete.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.24. 16:00:37

Lát ebben a kocsmában valaki osztályt? Legfeljebb azt, hogy ez egy osztályon felüli hely, mert bárki bejöhet, főzhet és ehet. Pont.

2013.09.24. 17:28:29

Osztályharcos jó estét!
Vagy valamit félreértettem? :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.24. 18:13:11

Szép estét!
@susztertangó: Én csak felhasználói szinten konyítok valamit a linuxhoz. Két éve, mikor az új gépet vettem, eldurrant az agyam a Windows 7 telepítése során, és feltettem az Ubuntut. Azóta egyszer vitt be az erdőbe, de megoldottam.
Két kardinális kérdésem van:
Van-e valamilyen egyszerű módja, hogy a diót a grillázshoz megfelelő méretre aprítsam? Egyszerű.
Kellene nekem egy zamatos lé savanyúsághoz, egészen pontosan erős paprikához. Pontos mennyiségekkel, mert az ízlés szerint nekem is megvan.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.24. 19:09:59

@Waka: Namost akkor ém nem értem mi a gondod!
1, Dió aprítás - használd a bárdot.
2, Ha van izlés szerinti, akkor minek pontos?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.24. 19:14:31

@Waka: Dióhoz - gyakran használom a vastag nyújtófát.

2013.09.24. 19:29:48

@Waka:
Dió:
Van esetleg egy botmixered?
És még esetleg olyan, amihez van aprító edényke?
Ha van, használd. :)
Ha nincs, húsklopfoló.
Azért jobb lenne, ha lenne. :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.24. 19:36:22

jÓ ESTÉT!
Kapni itt valamit, ami az átlényegült paprikáskrumplira iható?

@Waka:

Anyós egyszerű kiskéssel összedarabolta. Egyenként.
A savanyút meg hét elején tedd el, akkor még pontos az ízlés.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.24. 19:47:04

@látjátok feleim szümtükkel: Milyen paprikás krumplit álmodtál? Kimegyek és megfőzöm!!!

2013.09.24. 19:50:55

@látjátok feleim szümtükkel:

Most én sem értem, akkor ezek szerint a Linux nem aprítja fel a diót??? :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.24. 19:52:35

@Waka: nejlozacskó, sodrófa, ütögetés.

vödrös savanyú:
4 l víz
1 l 10%-os ecet
50 dkg cukor
12 dkg só
1 dkg szalicil
3 mokkáskanál borkén
kapor
mustármag
meggyfalevél
torma
egész bors
babérlevél

üveges:
2-4 evőkanál cukor, én 4-et szoktam, így kissé édeskésebb
2 kávéskanál só
késhegynyi nab
1 mokkáskanál koriander
1 mk mustármag
1 babérlevél
1 mk egész bors
víz
lezárva bele kell tenni vízzel telt lábosba, alá konyharuha vagy újságpapír, víz 7/8-ig érjen, forrástól 5 perc, utána hagyni benne kihűlni
ebben a módszerben az a jó, hogy szezon végén kis mennyiséget is el lehet tenni, akár 1 üveget is

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.24. 19:54:44

@pizzaszeletvágó:
Mit káromkodsz te is, ez egy tisztességes kocsma!

2013.09.24. 19:57:06

@látjátok feleim szümtükkel: én nem, ők beszéltek valami ilyesmiről, dehát ha még a diót se tudja felaprítani, akkor minek a konyhába olyan? :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.24. 20:17:29

@Andrass9:

Már miért álmodtam volna? Megfőztem, és megettem.
Délben nagyon éhes voltam, de nem értem rá főzni, ezért vacsorára maradt. A krumplit apró kockára vágtam, teflon lábosban olajon vöröshagymát, fokhagymát pároltam, majd megszórtam őrölt paprikával ( nagyon jó minőségűt ),és ráborítottam a krumplit. Megsóztam, nagy lángon, fedő alatt a saját gőzében elkezdtem párolni. Vizet egyszer öntöttem alá, de csak nagyon keveset ( amennyi kellett ahhoz, hogy teljesen megpuhuljon a krumpli ), majd addig pároltam míg teljesen megpuhult, és kezdett lepirulni. A végén felturbóztam tojással úgy, hogy fészkeket alakítottam kanállal, és abba öntöttem a tojást. Amikor a sárgája még lágy volt, befejeztem a főzést, és a kész paprikás móringot ( vagy dinsztelt krumplit ) savanyú dinnyével megettem.:) Nagyon jó íze volt a krumplinak, teljesen más, mint amikor nagy lében főzzük.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.24. 20:19:34

Megkezdődőtt az őszi macskaszüret. A fene egye meg, már a második macskánkat ütik el az utcán. Most amíg a krumplit írtam, történt a targédia.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.24. 20:58:52

@Andrass9: A nyújtófát kipróbálom. Az ízlés szerintivel az a bajom, hogy ami eltevéskor ízletes, az pár hónap múlva íztelen lesz, akkor is ha töményre csinálom.
@pizzaszeletvágó: A linux aprítja, de csak Intel procival, nekem meg AMD van.
@Babette_: Köszönöm, kipróbálom. Mekkora az üveg? Én tormásba akarom eltenni, ajándékba lesz, undok ismerősöknek, igen erős paprikából. :D
@látjátok feleim szümtükkel: Most honnan a csudából vegyek anyóst? Az ételről részletes beszámolót kérünk, sok fényképpel illusztrálva.

Ágnes.V 2013.09.24. 20:59:42

Sziasztok, benyitottam, erre jártam, remélem jó vagytok, Olvasom, hogy mindenki jót főzött.-

Ágnes.V 2013.09.24. 21:02:25

@látjátok feleim szümtükkel: valami hasonlót csinált a keresztanyám is gyerekkoromban. Mondjuk a tojást nekünk jobban megsütötte.

Ágnes.V 2013.09.24. 21:03:47

@látjátok feleim szümtükkel: az a savanyú dinnye már idei eltevés lenne?

Ágnes.V 2013.09.24. 21:07:21

Megint csak egyszerű étel van, rizses hús, uborka salátával és paradicsom leves. Viszont a hétvégére a mai vendégemtől vett ötlettől vezérelve jó vadast készítenék. Meg is tárgyaltuk, hogy mitől is finom az:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.24. 21:13:32

@Waka: átlag befőttes, asszem 7 decis.

2013.09.24. 21:15:21

@látjátok feleim szümtükkel: jaj...szegény cicus

Móring? Ezt nem sok helyen mondják így!

@Babette_:
Szalicil?

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.24. 21:16:51

@Ágnes.V:

Hát én délben nagyon számítottam rád valami jó kis ebéddel.:)
Régen a krumplira nem tettek őrölt paprikát, anélkül dinsztelték, meg néha hagyma nélkül csak magában zsiradékon. Ma én paprikás krumplit akartam enni. Tojás csak azért került bele, mert nem volt itthon más.

A dinnye vecsési, és a Tescoban vettem, káposztával töltött kisdinnye, édeskés, jó. eghyébként van tavalyi is, de ez jobb.

2013.09.24. 21:17:58

@Ágnes.V: a vadas megtárgyalást közkincsé tehetnéd ;)

Ágnes.V 2013.09.24. 21:22:19

@látjátok feleim szümtükkel: délben sajnos én is máshol ettem, mert később főztem, de állítólag finomat sikerült főznöm.
A kis dinnye mindig nagyon megbirizgálja a fantáziámat, mert szeretem, azért is tettem el magam is.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.24. 21:30:50

@Ágnes.V:

Általában nem vagyok jóba a savanyúságokkal, de a káposztasaláta és a savanyított dinnye soha nem okozott még problémát.

A rizses húst én is nagyon szeretem, de felénk nem tettek rá őrölt paprikát, és az uborkasaláta is nagyon jó mellé. Milyen hússal készítetted?

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.24. 21:32:29

@pizzaszeletvágó:
késhegynyi nab, mint írtam, de szalicil is lehet, de asszem azt boltban már nem kapni

Ágnes.V 2013.09.25. 08:28:26

@látjátok feleim szümtükkel: sertés húsból sajnos... tudom nem a legjobb, csirkéből viszont sosem csinálnék. Mifelénk teszek rá piros paprikát, s én teszek bele más paprikát is, apróra vágva, csináltam már zöldségesen is.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.25. 08:38:09

@Ágnes.V:
Pedig az udvaron nőtt gyenge csirkéből olyan finom ( némi zöldségezéssel ), hogy azt csak elképzelni lehet. Sajnos már a csirkék nem az udvaron szaladgálva nőnek.

2013.09.25. 09:23:18

@látjátok feleim szümtükkel:

Akkor még mindig jobb eredményt ért el, mint a szemen át vagy végbélen át alkohollal próbálkozók... :)
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=316666

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.25. 10:08:09

@pizzaszeletvágó:

Hát igen. Fiatalság bolondság ( vagy meggondolatlanság?)volt, az, és mindig az lesz.

Ágnes.V 2013.09.25. 10:31:23

@látjátok feleim szümtükkel: sajnos nem, s vissza is sírom, amikor nekünk volt, ha volna időm több, bizony tartanék. Majd, ha nyugdíjba megyek akkor talán, ha elélek:)

arra értettem, hogy csirkéhez én általában nokedlit főzök, vagy max tésztát. csirke sült mellé teszek rizst, a pörkölthöz nem szoktam.
süti beállítások módosítása