Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (50) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (129) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Hej halászok

2013.10.05. 07:00 Waka

Az új halászati törvényt olvasva ismét nyilvánvalóvá vált, hogy nagyra becsült honatyáink rohadtul értenek mindenhez. Ha valaki a törvény szerint szeretne törvénykövető lenni, alaposan fel kell kötnie a felkötni valót. (A törvény végrehajtási rendeletéről most nem is szólnék, már az alapján is agyrémnek látszik, ami eddig kiszivárgott belőle.)

Száz szónak is ó a vége, az idei halászkirándulást át kellett ütemeznünk Szeptember 1 előttre, nem akartuk kísérteni a sorsot, hogy aztán évekig járhassunk a bíróságra, mert valaki másképp értelmezte a törvényt. Ennek aztán meglett az a sajnálatos következménye, hogy a kemény magból csak hárman voltunk ott. Sanyi a házigazda, Cubák és jómagam.

A szomszédos megyeszékhelyen volt a találkánk ismét, idén nem dőlt meg a rekord, csak 40 percet kellett várnom. Jó iramban vágtunk át a rónaságon, megállni sem kellett sokszor, miattam legalábbis nem, füstmentesen szép az élet. Egy útszéli gyümölcsárus néninél azért lefékeztünk, vettünk egy rakás almát, barackot, hogy aztán otthagyjuk Sanyinak, mert a három nap alatt egy szemet nem ettünk belőle. Volt nála gyümölcs elég, esszenciális formában, kicsiny pohárból, némileg túl is adagolva.

Sanyi csülkös pacallal várt minket - szegény nem készült az én nyamvadt kulináris igényeimre – némi krumplit azért elmajszoltam egy kis jelzésértékű szafttal, meg az általam prezentált sárgabarackbefőttel. Volt hozzá ízesítőnek paprikaolaj is a kies délszláviából, de maradtunk a házi paprikakrémnél, amit még tavaly hoztam.

1.jpg

Ebéd után ejtőztünk egyet az udvaron – Luna meglepően visszafogott közreműködésével, – és megbeszéltük a délutáni tennivalókat.

15.jpg

Ötkor már a vízen voltunk, és letettük a hálókat.

2.jpg8.jpg

A nyár végi folyó gyönyörű volt, keresve sem találhattunk volna jobb időpontot erre a kirándulásra. Este beszélgettünk és poharazgattunk egy jót, aztán korán nyugovóra tértünk.

7.jpg6.jpg4.jpg5.jpg

A napkelte már a folyónál talált minket, felfelé haladva felnéztük a hálókat.

9.jpg3.jpg

A zsákmány nem volt bőséges, egy-egy ponty, márna és harcsa, egy jobb amur, valamint némi keszeg. Ha többre nem is, vacsorára elég volt.

10.jpg12.jpg11.jpg13.jpg

A délelőtt hátralevő része és a kora délután haltisztítással telt. Öt óra felé megjött egy kedves ismerős is, remek pálinkát hozva. Sanyi isteni halászlét főzött irdalt pontyfiléből, hozzá pedig keszeget sütött. Én is aktivizáltam magam, összedobtam egy grízpudingot.

14.jpg16.jpg17.jpg

Bőségesen bevacsoráztunk (én talán nagyon is), utána tovább hörpöltünk. Vagy a mohón befalt két tányér halászlé, vagy a pálinka, netán az aznapi harmadik szivar tette, de én megosztottam a vacsorám a kutyával. Kicsit később elbúcsúztattuk a vendégeket, aztán én is igen gyorsan eltettem magam holnapra.

Másnap tegnapi sült keszeget reggeliztünk friss kenyérrel. Éppen dugig laktunk, mikor Sanyi párja befutott két n+1 személyes tállal, amiért hetedhét határon túlra zarándokolt. Kábé úgy hiányzott még, mint liliputiaknak a kisebbségi önkormányzat. Lassan szedelőzködtünk, és leindultunk hazafelé. Gyomaendrődön sikerült elnézni egy kereszteződést, és máris nyakig voltunk a nagy magyar valóságban. Bekapcsoltam a telefonomon a GPS-t, de mire sikerült használható információt kinyerni belőle, éppen lemerült az akksi. Kérdezősködtünk hát, de a helybeliek többsége gyaníthatóan még életében nem járt a messzebb a szomszéd falunál, mert objektív információval senki nem tudott szolgálni. Hosszú tekergés után végül Mezőtúrnál sikerült meglelni a megfelelő utat.

A buszpályaudvartól nem messze Cubák leparkolt, és segített a hűtőtáskát elcipelni a buszig. Szerencsém volt, éppen bennállt a járat, bedobtuk a cuccot a csomagtartóba, elköszöntem, és már indultunk is. Bő egy óra múlva már otthon tettem le a motyóm a konyhában. Kipakoltam, aztán szundítottam egy nagyot.

Mielőtt valaki rapsicot kiállt, kérem, olvassa le az itt leírtakat.

89 komment

Címkék: pálinka harcsa ponty amur keszeg Körös még pálinka Luna

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr285550663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.05. 09:56:18

Gyönyörű tájon jártál!
Az öledben tartott kutyát először mangalicának néztem :)
Ha már élvezted a füstmentességet, miért tettél rá három szivart? Az valóban lehetett a gyomrodra ilyen hatással ...

2013.10.05. 11:45:46

Csodaszép! A táj és a történet is. :)
"liliputiaknak a kisebbségi önkormányzat"
Ma már több viccet nem olvasok... :)))

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.10.05. 16:16:36

Tényleg együttérzek veletek, amiért másnap reggel azt a hideg keszeget kellett betudni reggeli helyett... :'(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.05. 17:11:38

@PO: Ahelyett, hogy megették volna azokat a tálakat és nekünk adták volna a keszeget ...

medvedr 2013.10.05. 17:21:17

Az a kenyér sem semmi a halaászlé mellett. Sajnos most halászlét kell ennen rövid időn belül.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.05. 17:49:25

Szép estét!
@Andrass9: Tudtam, hogy sokat fogok inni, és ezért nagyon fogom kívánni a füstöt, ugyanakkor az ellenállásom is gyengül. Gondoltam, a szivar kielégíti a füst iránti igényemet, de annyira nem fog jól esni, mint a cigaretta. Hát nem is esett jól.
@PO: El is voltunk kenődve rendesen. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.05. 18:24:24

@Waka: Amennyire emlékszem, a szivart én nem tüdőztem le. Így viszont a nikotin (igensok) a nyállal együtt a gyomorba, ami az említett hatást kiváltja. Igaz - kátrány kevesebb van benne, mint a cigiben.

2013.10.05. 18:45:44

@medvedr: Térjél be Poroszlón a Fűzfa pihenő parkba. Egy jó sűrű, passzírozott tiszai halászlére. El ne téveszd, ide teszem inkább a linket, a többi hely nem olyan jó. Mást ne rendelj, csak halászlevet. ;)
www.fuzfapihenopark.hu/

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.05. 19:21:31

te szegény, hányni járt beléd a lélek?

---
képzeljétek, az emberem klasszul beirdalta a legutóbbi nagyobbfajta keszeget, és simán meg tudtam enni szálkavadászat nélkül.
sose irdalok _én_ többet!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.05. 19:36:39

@Babette_: A lélek még hagyján, szegény hal is.
Megmondtam én. Vagy a tettek mezeje, vagy rá kell venni valakit, hogy megcsinálja.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.05. 19:42:22

Ma hallottam egy érdekes ételről. Üvegben eltett vékonyra szelt birsalma mézzel. Ismeri ezt valaki?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.05. 20:05:33

@Waka: Van olyan ember, aki fel tudja szeletelni vékonyra a birsalmát Chuck Norrison kívül?????

Pinka-Panka 2013.10.05. 20:06:01

Hellósztok!

Waka köszönjük a részletes beszámolót a képekkel. Jó kis élményben volt részed. Halügyeben, nagyon nagy elmaradásom van, éppen most említettem,... kicsit irigykedek:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.05. 20:07:57

@Andrass9: én már annak is örülnék, ha már megérett volna a szomszédnál...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.05. 20:11:21

@Babette_: Ezt hogy a csudában sikerült neki előadnia? Akármennyire irdalja a szomszéd gyereke a keszeget, akkor is maradnak pici szálkácskák, amik lelkesen beleállnak a fogínybe :(
Szerencsés vagy!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.05. 20:12:45

@Andrass9: Pontos útmutatást nem kaptam, de olyan 3-5 mm-esre még én is fel tudom szelni.
@Pinka-Panka: Szívesen. :)
@Babette_: Tegnap nagyon sokat szedtünk, és még jövő hétvégén is lesz egy adag. Olyan illat van az erkélyen, hogy a szomszéd is érzi, már kunyizott is belőle.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.05. 20:12:54

@Andrass9: kettő, azaz KETTŐ ilyet találtam, persze sírtam is rögtön, hogy ez így mennyivel rosszabb:D
de végül jobb lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.05. 20:13:07

@Babette_: Azon Chuck Norris nem tud segíteni :)
Ha erre jársz, egy kosárnyival biztos ki tudlak segíteni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.05. 20:15:20

@Pinka-Panka: Szia és jóestét! Mondtam már, hogy a Pap szigeti pisztrángos bezárt? Tán egy hónapja akartam ott enni ...

2013.10.05. 21:16:47

@Andrass9: Életem legjobb roston sült pisztrángját a Lovas étteremben szolgálták fel nekem, kerti salátákkal, de a lényeg, hogy a pisztráng pontosan volt sütve, se kicsit, se túl, ehető puha szálkák, puha szaftos hús, és ott viszont ropogott ahol kell, nagyon nagy mester sütötte, az egészen biztos. Azóta tudom, hogy nem mindegy, nagyon nem.

2013.10.05. 22:28:29

@Andrass9: @Waka:

Egy hír nektek: Ubuntura vált a francia csendőrség.
pcworld.hu/szoftver/ubuntura-valt-a-francia-csendorseg.html

Jaj, de megnéznék egy Lui de Funes féle csendőrfilmet erről. :)

2013.10.05. 22:31:58

"A csendőr és a Linux", ez lenne a címe. :D

vörösbor(de)minőségi 2013.10.06. 11:23:03

@Waka: ha fontos,hogy vékony legyen akkor uborkagyalun mehet a dolog.ott a nyomással tudod szabályozni milyen vastag legyen a birs.amugy látni a fotókon,hogy itt kéremszépen 3 komoly férfiembör a maga 120kilójával nagyon ott van...a hely maga a nyugalom.jó volt nézni

süllőcske 2013.10.06. 20:31:28

Kedves, jó alkalom! Hagyomány benne van!
Isten tartsa meg az ilyes alkalmakat.
Kell ez a táj, kell ez az együttrezgés az ősszel, archékkal, emberekkel. Örülök ennek!

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.06. 20:35:41

@Waka:

Szép estét!

Ha már annyi szép bírsed van, akkor itt az ideje a bírsalmás kacsaparólék levesnek.

süllőcske 2013.10.06. 20:36:27

Hozzátevődik, hogy ilyenkor szenvedélyes az embör, pálinkázik, lelkesül, miegymás. Ez ilyen. Ez a csucsu benne.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.06. 20:41:49

Korcsmáros úr! Valami erőt adó erőset lehetne kapni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.06. 21:00:00

@látjátok feleim szümtükkel: Unikum szilva vagy kétéves saját meggy. Melyiket töltsem?

süllőcske 2013.10.06. 21:03:37

Kínálom én, barackpálinkát! Ezt ittam, ez előtt a csuka-harcsa paprikás előtt, ami itt az asztalkánkon áll.

süllőcske 2013.10.06. 21:05:52

@Andrass9: A meggy, az jó lehet!Kérek, egészségtekre, betérők!

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.06. 21:09:56

@Andrass9:

Milyen kérdés ez? Egyiket a másik után.:)

2013.10.06. 21:10:43

Sehol egy kis birsalma pálinka???

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.06. 21:11:58

@süllőcske:

Jó étvágyat nektek, jó lábat az asztalkának, nehogy leessen róla a finom étek.
Mi beértük egy kis tökfőzelékkel.

Ma aranyos idő volt arrafelé, mondta vót régen az apám.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.06. 21:15:56

@pizzaszeletvágó: Birs még nem sikerült, de egyszer meg kéne próbálnom! Gyümölcsöm az van hozzá ...
ha adsz a csuka-harcsa paprikásodból, kapsz a meggyből. Ez a barter :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.06. 21:16:31

Andrass9 irígykedhetsz. Ma olyan kacsahájat vettünk HMVH-n, hogy hét nyelven beszélt. Csudásan tiszta volt, mosni sem kellett, akciósan 600 volt kilója, és a két kilóból lett 20 deka szép irosra sült tepertő, tej sem kellett hozzá. A zsírt még nem tudom mennyi, mert meleg, és nem raktam üvegbe.

2013.10.06. 21:17:48

@látjátok feleim szümtükkel: ugye, ugye?! :) Hát izé, ma már nem ülök kocsiba, ki tudja miért, a sofőr meg szabadnapos.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.06. 21:18:40

@látjátok feleim szümtükkel:
Akarom mondani, hogy pirosra sült az a tepertő, csak már itt ott nem látom a betűket, pedig még meg sem ittam azt az unikumot, meg meggyet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.06. 21:19:35

@látjátok feleim szümtükkel: Irígykedem is!
Habár ma rántott csirkecomb- és mellfilét sütöttem a csemetéknek rengeteg cukkínivel és padlizsánnal (hamár a fagy levitte, legalább együk is meg). Volt kis rizs és a végén maradék gesztenyepüré!
Mi az a HMVH, ha nem vagyok Windisgraetz?

2013.10.06. 21:22:06

@Andrass9: Ja, akinek egy egész kertnyi a fagyasztója! :)))

2013.10.06. 21:24:12

@Andrass9: a csuka-harcsa süllőcskénél van!

Birset még én sem csináltam, sőt, ha belegondolok semmilyet, de egyszer kaptam ajándékba fél liter birspálinkát, na az finom volt, de nem tartott sokáig sajnos. Teljesen átjött az íze, illata...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.06. 21:28:52

@pizzaszeletvágó: Jaaaa ... kössz ....
Valóban tőle kellett volna kunyerálnom :)

2013.10.06. 21:35:07

@Andrass9: segítsek? HMVH azaz Hódmezővásárhely ha jól tippelem. :)

Windisgraetz-et meg pont október hatodikán emlegetni :)))

süllőcske 2013.10.06. 21:35:53

@Andrass9: Kösz. Itt a paprikás, nem bánod meg, iszonyú finom lett, a csontossából, fejek, nyakak, miegymás, jó szaft, kollagén, nokedli, szuper paprikák, házi tejföl.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.06. 21:38:01

@pizzaszeletvágó:

A szomszéd városban van egy nagyon csicsás ( és jó ) pálinkafőzde, ott nagyon sok féle pálinkát főznek. Szoknak kóstolókat is rendezni, és egy ilyen alkalommal vettünk egy üvegecske bírspálinkát. Még nincs kibontva. Mi a sajátunkat kortyolgassuk ( ez is négy féle ).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.06. 21:39:42

@süllőcske: Nagyon jól hangzik. Tudod - nagyon pocsék dolog, hogy ilyesmit csak magamnak tudok főzni. Bezzeg, ha a vejem itt lenne!!!
Pedig ott mosolyog még a mélyhűtőben a másfél kilós csuka, amit meg kéne csinálnom valahogy.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.06. 21:40:52

@látjátok feleim szümtükkel: Zöld, fagyott paradicsomból nem lehet pálinkát csinálni????

süllőcske 2013.10.06. 21:46:47

@Andrass9: Aki egyszer megkóstol egy igazi, jó csukapörit, többnyire a toptízbe teszi. Az tényleg olyan...

2013.10.06. 21:51:38

@süllőcske: kedves emléket őrzök egy 7-8 kilós harcsa fejéből készült zöldséges-tárkonyos levesről, ezt juttattad eszembe most. ;)

@látjátok feleim szümtükkel: még a végén rászoksz! :))

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.06. 21:51:55

@Andrass9:
Mindent lehet. Ha valamikor vasúti talpfából is főztek, akkor már a fagyos zöldparadicsomból is csak kifő valami. Persze más kérdés, hogy meg lehet-e inni.:)

2013.10.06. 21:57:40

@látjátok feleim szümtükkel: dehogy...
Én a mértékletes alkoholfogyasztás híve vagyok, és szerintem mindenkinek saját személyre szabott mértéke van. :)

2013.10.06. 21:59:55

@Andrass9: fagyottból nem. Először olvaszd ki. :)))
Most tényleg, valami műsort láttam tévében, volt paradicsompálinka, főzték, igaz bevallották, hogy két utánfutós IFA-nyi mennyiségből lesz fél liter, de van. Ja, biztos nem iható.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.06. 22:05:07

@pizzaszeletvágó:

Te biztos nem sok pálinkát főztél még, és ezért nem tudod, hogy mindenből lehet pálinkát főzni, csak ügyesen kell beállítani a gyümölcsfa cukorfokát.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.06. 22:07:22

@pizzaszeletvágó:

Hát ez nagy igazság. Bár egyesek néha-néha kilengenek a mértékükből:)

2013.10.06. 22:12:16

@látjátok feleim szümtükkel: én konkrétan semmilyen pálinkát nem főztem, cefrét sem csináltam soha. Nagymamámnak segítettem néha, még kisgyerek koromban fináncmentes pálinkát főzni, de ez minden. A jót viszont szeretem.
A gyümölcsfa cukorfokát azt ott alul kell állítani? Vagy felül az a tekerőgomb? :)

Llychllyn 2013.10.07. 00:00:53

Hajaj, a birspálinka... Egyszer-kétszer volt hozzá szerencsém, de sose utasítanám vissza:)

Jó a poszt is, gratulálok, Waka! Kedvem támadt kimenni valami vízpartra, igaz, horgászni-halászni nem szoktam.

Nálunk a birskörte alakulgat, de egyrészt nem valami jó a termés, másrészt hozzáférhetetlen, ha potyog, örülünk (a kölyökkutya is, úgyhogy nehéz lokalizálni a gyümölcsöt a kertben, mert lába kél. Ezt viszont valamiért nem rágja szét, csak elpakolja, a diót, a paradicsomot és a paprikát szétrágja. Az almával még bizonytalan).

... (így elnézve a menüt lehet, hogy ez nem is kutya...)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.07. 06:39:53

Szép, jó reggelt!
Tegnap igen elhúzódott a szüret, későn értem haza és kutya fáradtan.

susztertangó 2013.10.07. 06:49:42

'Morgen!Annyi írtatok a pálinkáról, hogy most kimegyek a hűtőhöz is töltök magamnak egy jó bő feles Unicum szilvát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.07. 09:08:54

@Llychllyn: Ha a saját kutyánkból indulok ki, akkor lehet az kutya. A mienk gyakorlatilag minden gyümölcsöt megeszik, kivéve a málnát, mert azt még soha nem adtunk neki, nehogy azt is lelegelje. Kedvence a cseresznye, de sárgabarack, alma, körte, dió, meggy (ezek vannak) szintén fogy. A birset ő sem kultiválta még. Paradicsomhoz, paprikához nem fér hozzá, de azt is szereti.

Topy 2013.10.07. 10:47:00

@pizzaszeletvágó: akkor már guruljon még egy 3-4 km-t a Tisza felé és álljon meg a hídlábnál a Fehér Amúrban! :)
feheramur.hu/

2013.10.07. 12:14:36

@Topy: igaz. Megérdemelnek egy második esélyt, kb. 12 év után. :))) Nagyon-nagyon kellemetlen élményt szereztem ott, a felszolgálás és az egyik étel borzasztó volt, koszos volt a pohár, lejáratos a sör, reklamációra enyhén szólva nem úriemberként reagáltak. Mondom, ennek 12 éve, talán megváltozott a helyzet. (a békacomb jó volt, az kétségtelen...)

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.07. 12:19:55

@Andrass9:

Hát azért 9 órakor mi az, hogy jó reggelt? Ilyenkor már a jó koldúst a tizedik faluból zavarják ki.

Topy 2013.10.07. 12:20:46

@pizzaszeletvágó: úgy hét éve rendszeresen járok náluk évente többször is, nem volt semmi hasonló problémám; utoljára most hétvégén voltam; nekem egy picit sós volt a Tiszai haltál, de én kevés sóval dolgozom, úgyhogy valószínűleg pont jó volt :)

2013.10.07. 12:47:33

@Topy: elhiszem neked. Meg is fogom próbálni, előre láthatólag egy pár hét múlva járok arra.
Mit ajánlasz az étlapról?

Topy 2013.10.07. 13:28:45

@pizzaszeletvágó: halászlé szerintem mindenképp, nekem ez a Tiszai haltál bejött, mert mindenféle hal van rajta (köretet nem kértünk csak egy tányér Évi salátát hozzá, mi így is jól laktunk ketten); Horgász fatányérost szoktam választani, ha halat akarok és egyedül eszem; fokhagymás csuka is bejön (ez nem biztos, hogy van, fogás függő), a Halászlegény kedvence is ízlett, roston sült halaik is jók voltak
pörköltjeik (harcsa és a négylábúak) is finomak

na most jól kisegítettelek! :D

2013.10.07. 13:36:39

@Topy: végül is a sorrendet meghatároztad... :)

Fenchurch68 2013.10.07. 14:13:26

@Andrass9: Nagynéném pulija leeszi a meggyet a fa lelógó ágairól, eszi a hullott almát-körtét, a sárgarépát kiássa, a cukkinit és uborkát is leszüreteli és jóízűen elfogyasztja.
Lehet, hogy meg kéne várni, amíg a kutya jól eltöltekezik gyümölccsel, és utána pulipálinkát főzni, az lenne az igazi hungarikum. Lenne egy kis békabukéja is, mert a kutya azt is előszeretettel fogyasztja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.07. 15:28:29

@látjátok feleim szümtükkel: Na látod! Ezért vagyok csóró, mert még koldusnak is rossz lennék!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.07. 15:32:36

@Kató néni: b+ leköptem a képernyőt!!!!!! :)
Pulipálinka ...
Kaptunk egy új meggyfát a kertésztől, amin egy hónapig is fenn lehet hagyni az érett meggyet. Az első terméssel vártam, hogy feleségem is hazajöjjön - együtt kóstoljuk. Volt vagy 25 szem a fán?
Megjött este, másnap reggel mentünk kóstolni. Egy szem se volt fenn - csak a szára, és a mosolygós kutyánk :) Egy év múlva tudtuk csak meg milyen a meggy.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.07. 16:18:40

@Kató néni:
Akár nevezhetnénk is a főzetet pulinkának.:D

2013.10.07. 18:17:05

@látjátok feleim szümtükkel:

Ráadásul a Pulinka létező személynév is. ;)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.07. 19:22:48

Szép estét!
Köszönöm a szép szavakat, remélem jövőre is be tudok számolni valami hasonló kalandról.

Llychllyn 2013.10.07. 22:19:35

@Andrass9: A miénk ette a szedret is, amíg termett, fene a gusztusát:) A durva a chilirabló akciója volt, azon tényleg meglepődtem, de tökös leány (vagy mi), a lódarázsról sem hiszi el, hogy csíp... A macskapöcsét viszont nem szereti (na, ez most tényleg furán hangzott), abból még maradt.

@Kató néni: Bundapálinka?:)

susztertangó 2013.10.07. 23:11:04

@Llychllyn: Hah, bundapálinka. lehet, hogy tévedek, de mintha olvastam erről valamit régesrég. A ll. VH. után valahol Németországban a piacon felbukkant az említett itóka és hasonlatos volt a kígyópálinkához-bár ebben nem volt semmi, úgy nem ment volna el. Ugyanis a Bonctani intézet romjai alatt megmaradt a pince, ahol épségben vészelték át az egész cécót az alkoholban eltett embriók, testrészek és egyebek.:-(( Ami nem öl meg...

Llychllyn 2013.10.08. 01:44:58

Ez elég ocsmánynak tűnik, gyors google után én inkább arra gyanakodnék (a név alapján is), hogy ez a bármi jó, csak melegítsen - pálinka (pl. vegyes gyümölcs, szar az íze, de üt; volt már ilyenhez szerencsém, néha törkölynek csúfolták. Az igazi törköly viszont nem köszön, az olyan (egyszer a gravitációt is legyőztem néhány normális törköly után, de ezt csak mesélték)).

Az általad vázolt megoldásra gondolni is rossz, inkább innék arcszeszt (legalább illatos lenne a leheletem, nem embriószagú).

Masinyiszt kaputt?!
(biztos elbasztam,de ez egy nem túl jó vicc csattanója lenne)

susztertangó 2013.10.10. 06:52:26

@Llychllyn: Sajnos nem ismertem a masinisztát...

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.11. 19:38:32

@Waka:

Kezembe került Erdei Ferenc Néprajzi ínyesmesterség című könyvecskéje, és igen érdekes dolgokat olvastam benne, többek közt a tiszai és a dunai főzés módjának eltéréséről.
Érdemes lenne az úti beszámolódat azzal kiegészíteni, milyen módon főzik a Körösök vidékén a hallét.
.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.13. 19:22:17

@látjátok feleim szümtükkel: Sanyi hódmezővásárhelyi, így szegedi módszerrel készíti. Ebből nagy történet nem fog kerekedni, főleg, hogy fényképekkel nem dokumentáltam a dolgot.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.13. 19:37:47

@Waka:
Nem a mostanira gondoltam, hanem a jövőbelire.

Ebben a könyvben nagyon jól leírták a különféle húsokból a pörkölt-paprikás főzési hagyományokat, amiről a kocsmában még nem sokat szó esett. Pedig elég széles tájegységet képviselnek a kocsmázók, biztos tudnának mit elmondani. Mondjuk a curry-ról már több poszt is szólt, míg ez a téma posztokban nem nagyon jelent meg.

Nekem érdekes az is, hogy a hallét mennyire másként főzik, mint anyám anno. Ő azt a módszert követte, hogy a vöröshagymát bele reszelte a vízbe, abba rakta a halat a fejétől a farkáig, és amikor már főtt valamennyit a hal, akkor tette bele a pirospaprikát. Nekem az volt az első, hallé élmény, és sokáig csak azt ismertem. Magam már az alapleves módszert követem annyiban, hogy az alaplevet csak átszűröm, de nem paszírozom, nem nyomkodom, így egy szép tiszta lébe kerülnek a halszeletek.

Írhatnál arról is, hogy te ( mint tanult mestere a halászatnak ) főztél-e már mind a két módon, és neked melyik, és miért volt a jobb.

susztertangó 2013.10.15. 14:41:24

@látjátok feleim szümtükkel: Az ára tán 12 forintot is kós
tált...Igaz én leárazáskor 6.-ért vettem.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.15. 16:30:27

@susztertangó:

Enyém 81-es kiadás, 21 forint 50 fillér volt. Az első 71-ben jött ki, az lehetett még 12 forintos.
süti beállítások módosítása