Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Grízpuding karamellöntettel

2013.05.06. 07:00 Waka

Jó eső volt a napokban, gondoltam hagyom szikkadni kicsit a földet, szombaton főzőcskézek.

11.jpg

Egy kis édességet megettem volna már. Régóta izgatta a fantáziámat a grízpuding, valahol olvastam róla, de el nem tudtam képzelni, milyen lehet. Az, hogy valamit még nem főztem soha, nemigen szokott zavarni, belevágtam tehát. Feltúrtam az Internetet szokás szerint, elolvastam pár receptet. Többségük gyümölcs- vagy csokoládéöntettel ajánlotta, de én valami másra vágytam. Karamellöntet. Ez lesz az. Mondjuk, olyat sem csináltam még.

Hozzávalók:

Az öntethez:

4 púpozott evőkanál kristálycukor

2 dl habtejszín

1-2 dkg vaj

csipet só

A grízpudinghoz:

1 l tej

4 púpozott evőkanál kristálycukor

1 zacskó vaníliás cukor

7 evőkanál búzadara

3 tojás

1-2 dkg vaj

csipet só

Először a karamellöntetet készítettem el. A cukrot feltettem olvadni. Nem akart. 20 perc hevítés után megláttam a sótartót az asztalon, a cukortartót meg a helyén. Meglepő lett volna, ha megolvad. A sót beleöntöttem egy tányérba hűlni, aztán később beleborítottam a cukortartóba. Igen, oda. Tehát ha valaki gravlaxot szeretne készíteni, van fél kiló sózott cukrom.

2.jpg

Ismét feltettem a lábost - immár cukorral -, megolvasztottam a cukrot, és kissé megpirítottam.

3.jpg

A gázról félrehúzva beleöntöttem a tejszínt, hozzáadtam a vajat, megsóztam, és kis lángon addig kevertem, míg a cukor teljesen elolvadt, majd kicsit be is forraltam.

4.jpg5.jpg

A grízpudinghoz a cukrot kikevertem a tojások sárgájával, a vaníliás cukorral és 1 dl tejjel.

6.jpg

A maradék tejet felforraltam, sóztam, és belekevertem a búzadarát. Először nagyon hígnak tűnt, utána meg olyan lett, mint a csiriz. Na szépen vagyunk – gondoltam, - most már ilyen lesz. Hozzáadtam a cukros tojást, egy darabka vajat, és még pár percig főztem.

7.jpg

A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem, és beleforgattam a kulimászba. Láss csodát, olyan könnyű lett tőle, csak ámultam.

8.jpg9.jpg

A tálak aljára karamellöntetet csorgattam, majd rákanalaztam a pudingot.

10.jpg

Az egyik tálat kibéleltem folpackkal, hogy könnyebben ki lehessen borítani tányérra a fotózáshoz. Hát a karamellt alig tudtam levakarni róla. Nem lett szép – mondjuk a fotómasina is ludas ebben –, de én ilyen jót még életemben nem ettem.

25 komment

Címkék: karamell öntet búzadara grízpuding

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr325281117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.06. 08:45:19

na, technikai kérdés. tulajdonképpen hány tojás kell hozzá, mert fönn nem listáztad.
a végén micsinátá' a pudinggal? sütőben sütötted, gőzben pároltad, vagy mi?
ne hagyjál kétségek között.

azt elhiszem, hogy nagyon jó lett, minden része erre predesztinálja:)

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.06. 09:27:01

@Babette_:
Szerintem mivel a grízbe belekeverte a tojásos masszát és főzte, amikor ebbe a meleg masszába beletette a habot, kész volt a puding. A tasakos pudingokon is van ( régen volt ) ilyen változat, csak azt krémnek szokták nevezni. A meleg pudignba azonnal megfő a tojáshab. Amikor a gyerek kicsi volt, sokszor ettünk ilyet gyümölcsös változatban. Anyám is csinálta így a grízt, de ő sütőben megpirította, és grízfelfújtnak nevezte.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.06. 09:28:33

@látjátok feleim szümtükkel: az első képen látszik, hogy történt vele valami.
ha nem süti meg, akkor meg fölösleges karamellel tálkába kirakni, majd kifordítani...

süllőcske 2013.05.06. 09:39:23

Jó a cikk első szakasza is!
Kérem a cukrozott sót, abból én készítek lazacdesszertet!
Grízpuding nem rossz, ettem már, de nem ilyen formában. Ez tetszik.

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.06. 13:12:55

@Babette_:
Előbb azt gondoltam, valamilyen tésztába van belefogva a puding, aztán ismét elolvasva rájöttem, hogy a puding tálkájába tett fólia nyoma látszik a képen. Talán Waka arra gondolt, hogy a pudingnak más kinézete lesz, így elegánsabb a tálalása.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.06. 14:04:44

Nagyon csábító, de azért nem bukom el reá :)
@Babette_: A fotóból ítélve három tojást használt Waka, és a fehérje bekeverésével el is készült, ahogy @látjátok feleim szümtükkel: mondá. Tényleg nagyon finom lehetett és imádom a karamellt, csak nem ehetem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.06. 16:33:24

Szép napot!
Elnézést kérek a malőr miatt, a három tojás valahogy kimaradt. Pótoltam.
A pudingot nem sütöttem, hagytam meghűlni, aztán a hűtöbe tettem megdermedni.
@látjátok feleim szümtükkel: Azért akartam kiborítani a tálkából, hogy a fotózásnál látsszon az öntet is. Látszik, de nem olyan szép.

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.06. 18:49:47

@Waka:
Oda se neki, gyakorlat teszi a mestert.:)

medvedr 2013.05.06. 19:03:45

Nagyon klassz! Megcsinálom. Nekem mostanában jobban bejön a vaniliás cukor helyett a vanilia kivonatot formázó kis műanyag üveges vanilia aroma. Persze legjobb az eredeti vagy az azzal készített saját vaniliás cukor, de az drága illetve emez kényelmesebb.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.06. 19:04:54

@medvedr: ezt a lötyit én is kipróbáltam.
végül is a halak szeretik, nem kell kidobni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.06. 19:42:01

@medvedr: @Babette_: Mexikóban termesztenek vaniliát. Minden boltban ott figyelt a fél literes vaniliakivonat. Nem aroma, hanem kivonat. De nem hoztunk.
Ha valaki akar relative olcsón vaniliát venni, én már hozattam Indiából mintegy 15 USD-ért 30 rudat és talán megtalálom a beszerzési internet cimet.
Még mindig azt használom :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.06. 20:49:02

@látjátok feleim szümtükkel: :)
@Andrass9: 30 rúd nálam kitartana egy jó darabig. A valódi vanília egészen más, mit a mesterséges, mégis valahogy ahhoz van szokva az ember. Vaníliás porcukrom van - némi vaníliarúddal - de azt csak szórásra használom, ha nagy ritkán arra fanyalodom: blogkocsma.blog.hu/2013/03/02/csoroge_133

medvedr 2013.05.07. 17:13:14

@Andrass9: Nem nagyon mernék Indiából sem Kínából bármilyen kajafélét behozni. Fűszert sem. Más fogalmaik vannak az élelmiszerbiztonságról mint nekünk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.07. 18:16:11

@medvedr: Viszont jó ízűek ...
Tudod, hogy a világon mennyi kínai ételt esznek és hányan? Kb 2,3 milliárd ember eszi azt, amit te az "élelmiszerbiztonság" miatt elutasítasz. Vagyis a föld populációjának két ötöde megeszi. Azért ez valahol jelenthet valamit, nem?
És ezt most nem piszkálásibul mondom, csak elgondolkoztatott.

susztertangó 2013.05.07. 19:53:49

@medvedr: Bemegy az ember a "Közértbe" és le vesz a polcról egy zacskó majorannát s csak otthon olvassa el, hogy egyiptomi...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.07. 20:37:54

@susztertangó: Ehhez képest a sajátom sem jobb, pedig ott terem a kertben! Próbáltam!

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.09. 20:49:23

@Andrass9:
Én Erdélyből hoztam vagy 7 éve egy tő vad majorannát, egy nagy virágtálban van, teljesen benőtte, és nagyon aromás, télen is szedhető. Amit vett magból vetettem nagyon gyengén kelt, és nem is maradt meg, kifagyott. A rozmaringom nagyon jól telel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.09. 20:56:56

@látjátok feleim szümtükkel: A majoranna egyéves növény, fagyot nem bírja.
A vadmajorannát másfele oreganonak hívják - az viszont évelő :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.10. 09:47:44

@Andrass9:
Szerintem tévedesz, mert nekem van olyan oreganom, ami hasonlóan kint telel, és nem azonos a vad majorannával. Nem is hasonlítanak egymásra, más az illatuk, ízük. Ha érdekel, majd juttatok mindkettőből.

süllőcske 2013.05.10. 12:17:39

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel:
Elnézést, de ahogy én tudom:
Vadmajoranna nem majoranna.(Origanum vulgare)
Vadmajoranna=szurokfű.
Rokona a kerti majoranna (Origanum majorana)
Kerti, nemesített oregano: nem azonos vele, szintén rokon.
Nekem is van a Hargitáról ilyen vadszurokfüvem, vagy hogy is nevezzem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.10. 13:47:12

@látjátok feleim szümtükkel: @süllőcske: Gondoltam, utánanézek, miért emlékszem én másként, mint ti.
Origanum vulgare - vadmajoranna, szurokfű - oregano, évelő.
Origanum majorana - majoranna - évelő, de nem a mi klímánkon, mert nagyon hidegérzékeny.
Eddig én is így tudtam. Valamint azt is, hogy az oreganó önmagában gyűjtőnév (növényfaj). Azt viszont nem tudtam, hogy a majoranna is csak egy tagja ennek a családnak.
Egy egész jó összehasonlító cikk róluk:
web.axelero.hu/arbix/fuszer/origanums/oregano.html
Valamint:
terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/szurokfu.html

Konkluzió - az nincs :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.10. 20:48:51

Szóval, nem tudni mi az ami. Amit én oreganoként vetettem, az nem olyan illatú, mint amit vadmajorannaként hoztam a hegyekből. Utóbbi majoranna illatú, és ízű ( a szárítva vásárolttal azonos ), míg az oreganóként vett magból kelt növényem olyan aromájú és illatú, mint amilyen a pizzák fűszereként használt oregano. Lényegesen különböznek egymástól.
Viszont mind a kettő áttelel, de az erdélyi növény nem nő magasra, míg a másik annak a duplájára nő.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.11. 09:43:56

@látjátok feleim szümtükkel: Minden esetre vetés helyett ma kaptam egy cserépnyi majorannát a feleségemtől - mondjuk apák napjára :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.11. 22:32:06

@Andrass9:
Ma kiültettem a bordáskelt, már nagyon formásak, de az üdítős pohár már kicsi volt nekik.
süti beállítások módosítása