Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Tőkehal fóliában édesköménnyel

2013.08.26. 07:00 Andrass9

Rámköszönt a Metró áruházban egy csodaszép fekete tõkehal filé, amit nem volt szívem otthagyni. Volt vagy 80 deka, ami azért nem egy kis darab, dehát egyszer élünk. Hamár ott voltam, egy 40 dekás ausztrál süllõfilére is elcsábultam, de az a csodahüttõt gazdagította.

Fogalmam sem volt az elkészítési módról. törtem is a fejem alaposan. Még itt is kérdeztem a kommentelõket róla. Babette ötlete a roston sütéssel az egyszerû és gyors elkészítés miatt fogott meg, ami mindaddig zümmögött is a fejemben, amíg fel nem fedeztem egy méretes édesköményt a hûtõben. Ez eldöntötte a kérdést, fóliás (vagy borítékos) halat fogok készíteni!

Begyûjtöttem a hozzávalókat 3 adagra:

  • 60 dkg friss fekete tõkehalfilé
  • 2 nagy vereshagyma
  • 1 Waka féle Lucullus paradicsom
  • 1 nagy édeskömény gumó
  • 3 vékony citromkarika
  • 18 zsálya levél
  • kakukkfû, oregano, bazsalikom, citrom illatú kakukkfû, tárkony, petrezselyemzöld, majoranna
  • Cajun fûszer - pici csípõs paprikával is helyettesíthetõ

10.jpg

A filét tapintva nagy szálkákra bukkantam, amit fogóval sem tudtam kihúzni a húsból. Tovább kellett filéznem, amitõl kissé összementek a szeletek, de azért így is 3 cm vastag volt a felhasznált filé. A 4 nagyobb darabból csak három került beépítésre, a többi tőkehalat - mostmár tisztítva - a csodahüttő gondjaira bíztam.

11.jpg

Vastag alufóliát vettem elõ, de szerintem kisebb alutálcával, vagy duplafóliával is készíthetõ. Ha sütõben sütöd, akkor a sütõpapír is tökéletes borítékot képez :)

A hagymát kb 5 mm vastag karikákra vágtam és próbáltam egyben tartani a karikákat, mint egy-egy korongot. A paradicsomot és az édesköményt is felkarikáztam, a citromból pedig vágtam 3 vékony szeletet. A zöldfûszereket a zsálya kivételével apróra vágtam. Megraktam a fólia alját felkarikázott hagymával és édesköménnyel - kicsit nagyobb területen, mint a haldarab, hogy a burkoló fóliát távoltartsam tőle. A hagymaalapot betakartam zsályalevéllel. A haldarabot megsóztam, Cajun fûszerrel is ízesítettem, hogy pici csípős ízt lopjak bele, majd ráhelyeztem a zsályalevelekre. Megszórtam gazdagon az aprított zöldfûszerrel, majd egy citrom- és két paradicsomkarikát tettem rá. Az egészet lefedtem egy újabb hagyma/édeskömény réteggel.

Az így elkészült tornyot alaposan becsomagoltam a fóliába, amibõl egyet rögtön el is rejtettem a fagyasztóba szegény napokra. A másik kettõt elõször fejjel lefele tettem a parázsra, hogy a tetején lévõ paradicsom, stb. rétegek picit levet eresszenek.

12.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg
23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

5 perc múlva azután a talpára fordítottam és 15 percig közepesen erõs közvetlen parázs felett fedõ alatt sütöttem. A hal nem fog odaégni, a rengeteg hagyma és az édeskömény levet ereszt! A végén felnyitottam a két fóliát és egy nagy marok száraz zsályaágat dobtam a parázsba a fedõ alá, ami adott vagy egy percnyi csodás fûszeres füstöt a halnak. Ezt sajnos oly gyorsan kellett csinálni, hogy fotózni nem jutott sem kezem, sem idõm.

Kevés rizs mellé toltam le a fóliáról a szaftjával egyetemben.

27.jpg

Félretolva a torony tetejét, elõtûnt a csodás halhús, melyet a zöldfûszerek díszítettek.

28.jpg

Egy kandi pillantás felvillantja a hal szaftos, lemezes belsejét is.

29.jpg

Egy olvasónk javasolja a banán levelének felhasználását borítéknak:

bananfa2kicsi.jpg

82 komment

Címkék: édeskömény tőkehal párolt hal csodahüttő Cajun

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr185468341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.26. 08:34:02

Andrass9 mit gondolsz, banánlevélbe tekerve is elkészíthető?

Topy 2013.08.26. 09:07:39

@látjátok feleim szümtükkel: vezető hír: a Füvészkertben valakik lopják a banánpálma leveleit? :D

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.26. 09:19:36

@Topy:

Virágzik is, csak nem kötött, így banán nem nő. A majom éhes marad.:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.26. 09:30:37

@látjátok feleim szümtükkel: vn banánod?????? musa basjoo vagy nana vagy MIIIII????
ÉS VAN SARJA, AMIT POFÁTLANUL ELKUNYIZHATOK??????

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.26. 10:03:47

@Babette_:

Telelő banán, és van sarja, ez a baj, mert lassan kiszorulunk az udvarról.:) Már harmadik éve, hogy virágzik.

Megoldjuk a kunyizást. Majd szólok időben, de lehet, hogy csak tavasszal kapod meg. Itt a télikertben cserépben jól át tud teleni. Mi lombbal és fóliával takarjuk, de enélkül is megmarad, a tövét minden képen kell így is takarni, de akkor nem nő 4 méteresre.
Szóval a tőkehalat a szakáccsal együtt bele lehet tekerni a levelébe.:)

Sajnos még mindig béna vagyok, és nem tudok ide képet tenni, pedig van.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.26. 11:28:04

@látjátok feleim szümtükkel: jajajajajajjjjj, én nem tudok tavaszig várniiii. ha most megkapom, még be tud gyökerezni a fagyokig cserépben itt bennnnnn....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.26. 14:46:04

Azért megáll az eszem! Borítékos halról banánfára asszociálni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.26. 14:46:58

@látjátok feleim szümtükkel: Még nem próbáltam, de karaláb levélben már sütöttem eledelt a múltban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.26. 15:06:44

@Andrass9:
Ne álljon meg az eszed .:)

Valamelyik csatornán láttam amikor egzotikus vidéken növényi levélbe tekergettek valami húst, csak sajnos az elejéről lemaradtam, így nem tudom milyen növény levele volt. A boríték miért ne lehetne banánlevélből?

Már évek óta gondolkodom rajta, hogy vajon lenne-e bajunk, ha banánlevélben sütögetném a halhusit, vagy a csibét.
Egyébként teljesen bio, mert ezt a rész nem permetezzük. A fügéből készült lekvár is nagyon bio volt.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.26. 15:17:52

Amúgy a fóliában sült édesköményes tőkehalról is szót ejtvén, én csináltam már hasonlót, de nem filéből, hanem egész halból, és a fűszerek a hasüregbe kerültek, a hagyma, édeskömény meg a hal mellett sült tepsibe, főlia alatt. Biztos nagyon ízes lehet a fenti módon készült filé is, főlként mert édeköményes, ami nálam nagyon nyerő zöldség.

Topy 2013.08.26. 15:22:08

@látjátok feleim szümtükkel: nem kispályás zöldség! :)
kérdés csak az, hogy lenne-e szíved lekaszabolni azt a szép zöldet némi alufólia helyett...

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.26. 15:25:31

@Topy:
Az alsó levelek időnként maguktól letörnek, és elszáradnak, tehát nagy kár nem érné. Az ideinek pl. alig volt alacsonyan levele, most úgy alakult, hogy magasan nőttek. Ezen kívül minden évben vannak akkora sarj hajtások, amelyek lenyiszálódnak, mert ha meghagynánk, már nem férnénk.

2013.08.26. 16:22:18

Jaj, most jövök rá, hogy András a Metroban vette a halat.
Akkor amit az előbb linkeltem, többszörös asszociáció.
:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.26. 16:31:02

@pizzaszeletvágó: Valahogy nem szívlelem a citrom ízű banánt :)
Amúgy a banánlevélben főzés elég általános azon vidékeken, ahol van banán, így @látjátok feleim szümtükkel: ötlete a banánlevéllel teljesen természetes. Ha volna banánfám, én is kipróbálnám!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.26. 16:32:06

@látjátok feleim szümtükkel: Húúúú! egy egész tőkehalat megsütni, az jó lenne!!!

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.26. 16:33:44

@pizzaszeletvágó:
Az nincs, de van banán ízű citrom. Igaz csak 4 citrom van rajta, de kicsi még a fa. Bár majd megnő.:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.26. 16:35:44

@Andrass9: úúúú
és mekkora sok fügeeeee

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.26. 16:36:30

@Andrass9:
Nem biztos, mert a disznót is csak kismalacként jó egyben megsütni.

Ha van helyed, akkor neked is juthat sarj. De a banán nem fa, bár a macska szeret felmászni a szárán.

Topy 2013.08.26. 16:49:44

@Babette_: kicsit nagy lenne elszívni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.26. 17:53:51

@látjátok feleim szümtükkel: Kösz az ajánlatot, de nekem elég a fügefa. Már annak is a kivágásán gondolkodom :)
Jó mikroklímád lehet, hogy ezek ott megélnek!!!

susztertangó 2013.08.26. 18:02:58

Off.Randa ez a novemberi országos áztató eső.Szürke minden és csak esik. És ez esni fog.Úgyhogy épp ide illő egy gyomrot melegítő kanalas-lecsó, amit a szomszéd adott be, mint Poczok úrnak szalontüdőt a szomszédasszony...Persze felhívtam, hogy elkérjem és megoszthassam itt a Kocsmában a receptet. "kösz a lecsót, finom volt, hogy csináltad? Semmi különös, a szokásos módon 3 fej hagymát, nem öreg vöröset, hanem amit ötösével kötegelve árultak,na abból finomra vágtam és egy kanál /itt bukkan fel először a kanál/olajon megpároltam, rátettem a karikára vágott paprikát majd a paradicsomot és főzőkolbászt.Sóztam elkevertem, felöntöttem vízzel és amikor megpuhult tálaltam. A maradékot vittem át neked. Mért, talán nem ízlett?! De,de, bekanalaztam az utolsó csöppig."

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.26. 18:28:34

@susztertangó:

Nem akar a szomszédasszonyod erre felé költözni?
Kanalunk van.:)

susztertangó 2013.08.26. 19:11:01

@látjátok feleim szümtükkel:
Mérlegként á l l i t ó l a g van érzékem a diplomatikus beszédhez. Egyébként ötvenes elvált kopaszodó pasas.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.26. 19:27:32

Szép estét!
Az étel ínycsiklandó, csak édeskömény ne legyen hozzá. Bármi más lehet, szalmacsutak, tölgyforgács, sóder...
@látjátok feleim szümtükkel: A banán levele nagyon sokrétűen felhasználható, és fólia gyanánt is használatos. Meg szokták perzselni valami nagy láng felett, hogy lágyuljon egy kicsit, és úgy alkalmazzák.
@susztertangó: Ez ez áztató eső szép lenne, itt. Csaknem 1 mm esett nálunk, az aszfalt is vizes volt majdnem fél órát.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.26. 19:30:51

@susztertangó:
Attól még, hogy kopasz, jöhet. Nem a hajával főz.:)

süllőcske 2013.08.26. 19:56:33

Fekete tőkehal elég karakteres ízű. Elkészítésekor sok nedvet veszít, tapasztalásom szerint.
Érdemes vagy kihasználni ezt, egy leveses, szaftos ételhez, vagy megakadályozni, például 240 fokos olajban, szénsavas tésztában hirtelen kisütni.
Amúgy az édeskömény jó dolog.

süllőcske 2013.08.26. 20:04:40

@susztertangó: Hát, én meg bőrig áztam a csónakban.
Még hüvi is volt, úgyhogy a pontyoknak szánt csemegekukoricát eszegettem, a békés halak nem kaptak. Úgyhogy aztán ragadozóra szereltem, és fogtam is két süllőt,az egyik már fogas méretű.
No, hogy ebből milyen csucsu ételt fogok készíteni!
Már rég tervezem, majd jövök, és elmesélem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.26. 20:19:23

@süllőcske: Ami az édes köményt illeti, ízlések és ... Nekem nem ízlik. A fogast viszont alig várjuk!

süllőcske 2013.08.26. 20:26:06

@Waka: Persze, azt hiszem, értem, hogy mi mi a bibi ezzel a növénnyel.
Anahita megtisztította a süllőket, most filézek. A kisebb sós, zöldséges lében kékre fő, mártással, főtt zöldséggel.Jő haza a fiam, vacsorára.
A szép fogas pedig szintén jő, hamarost.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.26. 20:48:43

@süllőcske: Akkor ez a készítési mód jó volt hozzá, mert szaftos maradt a hal a borítékban.
Az édesköményt feleségem sem eszi, de én szeretem.

susztertangó 2013.08.26. 22:20:18

@süllőcske: @látjátok feleim szümtükkel: Meg vagyok döbbbbbbbbenve.Hát senki sem kiált fel, hogy a kirelejszomát neki, lecsóba vizet tölt ?!?! Egy hét főbelövés jár érte!
@Andrass9: Bocs, de a tengeri halas pultot is messzire kerülöm Messire.Valahogy a szaga nem gyere be.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.26. 23:07:44

@susztertangó: Tisztára, mint a feleségem ... bár a lecsóba azért ő sem mer vizet tenni :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.27. 05:55:51

@susztertangó:

Szép napot.
Bakker! Ha nagyon száraz a paradicsom, nincs sok leve, akkor kell is egy kis víz alá, mert a paprika nem ad annyit, hogy jó legyen a lecsó.

Ezek szerint te sem érted az íróniát.:) Meg azt sem, hogy tegnap b(l)or(g)ba fojtottam a bánatom. Ma meg józanodok.:(

susztertangó 2013.08.27. 12:07:42

@látjátok feleim szümtükkel: Lecsóban nem ismerek tréfát.Ez egy gulyáslevesszerűség volt :-)) Azt, hogy ÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉn nem ismerem az íróniát csípőböl vissza utasítom! M i n d e n k i v e l s z e m b e n
ismerem, meg alkalmazom is..........................

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.27. 12:45:49

@susztertangó: A napokban bográcsgulyásra hívott régi barátom, ami meg engem sokkolt (halfőző bográcsban elővezetve):
2 rész marha comb félig megfőzve.
2 rész sertéscomb és
1 rész füstölt csülök hozzáadva.
3 óra múlva 2 rész vegyes leveszöldség és 3 fej hagyma félbevágva hozzáadva.
1 óra múlva valamennyi pirospaprikával és 1 rész felkockázott krumplival még főtt 30 percig.

Jó íze volt, de ez mitől bográcsgulyás?

2013.08.27. 13:57:44

@Andrass9:

Ó, te jó ég!
Volt még íze egyáltalán?
A hús nem esett atomjaira?

2013.08.27. 14:08:39

@Topy:

olvastam
én ott nem bohóckodok szavazással
itt viszont megírom, hogy a lecsó alapvetően egy sült étel szerintem
az alapot kell jól elkészíteni, amihez csak ennyi kell: szalonnazsír, hagyma, zöldpaprika, paradicsom, só, bors.
ha ez jó, akkor már bármelyik variáció jó lesz: tojásos, kolbászos, rizses, tarhonyás, .... stb. köretként vagy önmagában, esetleg Csáky rostélyosba töltve.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.27. 14:18:33

@pizzaszeletvágó:

Egyet értve, én annyival egészíteném ki a felsorolásodat, hogy füstölt szalonna.

2013.08.27. 14:21:00

@látjátok feleim szümtükkel: igen jellemzően inkább füstölt szalonna, 98 %-ban, 2 % amikor elfelejtettem venni :)

Topy 2013.08.27. 15:09:18

@pizzaszeletvágó: bors? ez már valami séfes urizálás! ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.27. 16:14:24

@pizzaszeletvágó: Egyben volt,azzal semmi gond. A lábszárat, nyakat én is legalább 4 órán át főzöm, de akkor az inak és egyéb mócsingok ehető krémesre főnek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.27. 16:20:29

@pizzaszeletvágó: Borsot még nem hallottam lecsóba, pedig a paradicsom jó barátja a feketebors. Nekem mégsem jönne be.
Füstölt szalonna pedig nem csak @látjátok feleim szümtükkel: szerint kellene bele, ha van otthon :)
Éppen ma délben kezdtem neki egy lecsónak - feleségem igért lecsópaprikát a boltból, de félúton megálltam, mert hozott túrót, így túrós csusza lett!!!

susztertangó 2013.08.27. 16:56:58

@Topy: Megtettem.//Úgy gondolom elfogadható gyakorlat minél kevesebb anyagból minél finomabbat kihozni.Meg hát, ami van otthon, vagy a kertben, csarnokban. Még valami.A receptek egy igen csak fizikai munkás társadalomból nőttek ki, az akkori kalória szükségletekre válaszul.Ha én megeszek egy tányér tisztességes adag füstölt szalonnával készült lecsót fehér kenyérrel és sörrel,utána nem megye ki kaszálni-kapálni, hanem lerogyok a fotelba kipihenni. Lehet, hogy mégis csak halat kéne ennem???

Topy 2013.08.27. 17:03:22

@susztertangó: és akkor legalább nem ugyanakkora/kisebb lenne az egy főre eső éves halfogyasztás, mint a csokoládéfogyasztás! :)

egyébként nincs azzal az összetétellel semmi baj, csak a mennyiséget kell visszavenni; amitől viszont üres marad a hasad... úgyhogy én inkább kenyér nélkül eszem a lecsót, csak a legvégét szoktam kitunkolni

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.27. 17:46:11

@Topy: én újabbna hosszú lére csinálom és csak tunkolok, majd a végén tisztességből megeszem a sűrejét:)

2013.08.27. 18:09:04

@Topy: @Andrass9:

Ne már, egy kevés bors mindenbe elfér!
Mákostésztában például nem is látszik...
Nem azt mondtam, hogy négybors mártással öntöm nyakon, de pár tekerésnyi feketebors az úgy reflexből csuklóból visszakézből jön. :)

@Babette_: ilyet mát itthon is láttam valakitől :)))

2013.08.27. 18:50:33

Ismét kérdezek, ha nem gond.
Borscs készítésről van megosztható tapasztalat?
Nem, nem a "bors"-ról akarom elterelni a témát a "borscs" felé! :)))
Szép friss céklát találtam ma a piacon. Salátának indult, de közben rájöttem, hogy minden adott egy borscshoz, amit még sohasem készítettem, de régóta foglalkoztat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.27. 19:01:19

@Andrass9: U.i.: Azért befejeztem azt a lecsót! Főztem bele egy fél csípős TV paprikát is (bogyiszlói nem volt itthon), és rendesen csíp.
Persze ellentétben a szavazókkal, én paradicsommal kezdtem és a paprika csak a vége, hogy roppanós maradjon.
Már saját paradicsomból főzök! Yippeeeee!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.27. 19:02:35

@Babette_: Hogy én mennyire szeretnék tunkolni!!! A fehér kenyér tiltólistás, ezért marad a lé a sürüjével...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.27. 19:17:56

Szép estét!
Ezúton kell minden lecsóhívővel közölnöm, hogy a vita tárgyával kapcsolatban kisebb szentségtörés következik tőlem a közeli jövőben. Csak szólok, hogy szokjátok a gondolatot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.27. 19:30:27

@Waka: Kard ki kard! Már PO is benevezett a nemesi vetélkedőbe!

susztertangó 2013.08.27. 19:47:41

@Babette_: EZT NE OLVASSÁTOK EL! A "sűreje" kifejezésről jutott eszembe, hogy (hál' Istennek nagyon ritkán, húsz éve nem is)ha távolsági beszélgetést tartottam a nagy fehér kagylóval, akkor zárt fogsorral, hogy a "sűreje" vissza maradjon.:-)))))

Topy 2013.08.27. 20:03:10

@pizzaszeletvágó: meg akkor pár gerezd fokhagyma, mert fokhagyma mindenbe kell, kivéve a csokitortát! :D

Topy 2013.08.27. 20:07:02

@Babette_: én hétvégén hosszú lecsót főztem
nem a leve volt hosszú, hanem a főzés :)
volt pár előggő összeaszott paradicsom a hűtőben, amiről minden huncutkodás nélkül le tudtam húzni a héját - amit egyábkánt nem szoktam -, innen jött az ötlet
a paradicsomot elfőztem, hogy egészen sűrű legyen, majdnem szósz, akkor ment rá a paprika
így lett egy rövid levű, harapható paprikával készült lecsó, amit nem nyom agyon a paradicsom leve, de mégis intenzív paradicsomízt hordoz a falatok mélyén
jó volt! :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.27. 20:26:27

@Andrass9:

Nálunk meg holnap befőződik az utolsó adag, és kb. vége is a paradicsom szezonnak. Hurrá!

Topy 2013.08.27. 20:26:34

@Topy: előggő = eléggé
egyábkánt = egyébként

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.27. 20:28:56

@pizzaszeletvágó: a kisebbikem mondogatta volt kiskorában, hogy szereti ő a lecsót, csak legközelebb ne legyen benne paradicsom meg paprika.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.27. 20:30:55

@látjátok feleim szümtükkel: idén egyszer tudtam értelmezhető mennyiséget szedni, befőzéshez. eddig minden éven lejött 1 mázsa, rengeteg üveggel lett, idén meg 9 üvegnél tartok, és nem sok remény van még jelentősebb mennyiségre:(

'emlékszem az idei nyárra, 40 fok volt és egy szép keddi napra esett'

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.27. 20:41:35

@Babette_:

Na, látod pont az a baj, hogy ráesett.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.27. 20:44:09

@pizzaszeletvágó:
Tapasztalat nincs, de egy ismerős szokott néha adni, és nekem bejött. Ő egy oroszlánytól tanulta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.27. 21:22:39

@Topy: Ez az a lecsó, amit én imádok!!! A paradicsomnak az íze, a paprikának a roppanóssága!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.27. 21:23:48

@látjátok feleim szümtükkel: Hogy a fenébe lenne vége a paradicsomszezonnak! Nálam csak mostanában kezdődött!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.27. 21:26:30

@Babette_: Tudnál nekem egy emilt küldeni az andras kukac andras pont netre? Próbáltam privátot küldeni, de semmi reakció.
Köszi előre is.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.28. 07:00:12

@Andrass9:

Ja kérem, az ég és a föld közt különbség van, mi már a földön vagyunk. Egyszerűen leérett.
süti beállítások módosítása