Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

A felfedezők magányossága

2013.08.20. 07:00 poczok2

Történt a minap, hogy egy késő estébe nyúló négyesben lefolytatott baráti beszélgetés (Zsolt barátom Miskolcról, Bubuska barátom a szomszéd utcából, jómagam, valamint kb. 3 liter Nyári féle olaszrizling) után másnap reggel rántott csirkecombra éheztem.  Petrezselymes krumplival, kovászos uborkával. Kész Gasztronómiai Kilimandzsáró. (vagy Kilima Ndzsáró).

Nekem, mint sok más szocializmus poklában cseperedettnek a Vasárnapi Rántott Csirkecomb (a Mennyei Húslevessel és az esetleges Dobostortával szentháromsággá magasztosulva) a kulinária netovábbját képviselte az egész heti (mi még szombaton is jártunk iskolába) menza után.

Na, ezt az érzést kívántam én most visszaidézni úgy röpke 40 év távlatából.

Családom többi tagja – feleségem, aki nem egy nagy húsbuzi,(csak a füstölt kolbászt tolja rendszeresen) valamint egy szerencsésebb történelmi idősíkon szocializálódott gyermekeim, akiknek nincsenek még ilyen nosztalgikus emlékei, nem osztoztak lelkesedésemben.

„Rántott csirke? Köll a kutyának.” (Naná, hogy kéne neki.)

Így aztán egyedül mentem le a pincébe a fagyasztóban bányászni. Nekem nincs csodahüttőm, csak egy öreg Bosch röfög a pince sarkában, de – mint majd meglátjuk – képes meglepetéseket okozni.

Leslattyogtam, fájdalmas pillantást vetettem az egyre üresebben tátongó bortároló rekeszre a túlsó sarokban, majd felrántottam a fagyasztó ajtaját.

Kinyitottam a „szárnyasok” rekeszt (mert rendnek muszáj lennie) majd kivettem egy zacskót amiből négy lábszárcsontocska meredezett elő.  Felirat nem volt a zacskón (mert azért még sincs mindig rend) de a méret, súly és alakzat alapján (némileg ugyan másnapos) agyam csirkecombként azonosította be a csomagot.

Visszamásztam a felszínre, a csomagot behajítottam a mosogatóba, hogy majd a helyi atmoszféra kíméletesen felmelegíti azt, majd egyéb dolgom után néztem.

Délfelé életem párja némileg idiotizmusba hajló kérdése zavart fel nyugodt tespedésemből:

-    Azt a négy kacsacombot minek olvasztottad ki? Abból akarsz rántott csirkét csinálni?

Na tessék. Emberszámba vesszük őket, szavazati jogot adunk nekik, aztán meg ilyeneket kérdeznek.

-    Milyen kacsacomb te szerencsementes?

-    Amit felhoztál, te részeg disznó.

Így évődtünk mi szerelmesen, huszonegy év házasság háborgó tengerén eggyé forrva. (Csodálatos képzavar).

És valóban, a kiolvadt combok kacsának bizonyultak. Kicsiny, csirkecomb méretű formás mélyvörös combocskák.

Nem mintha önigazolásra lett volna szükségem, de felcsaptam a netet, hogy létezik-e rántott kacsacomb. Hát kérem szépen, a net szerint nem létezik. A rántott kacsa, mint olyan, szűz terület, fehér folt, fekete lyuk. Akkor én most ha kacsát rántok, akkor újkori gasztro-Livingstone-ként előttem ember nem taposta ösvényre tévedek, minden lépésem kockázatos és veszélyes, a legnagyobb körültekintést igénylő embert próbáló feladat.

No, de gyáva népnek nincs kacsája, ha most megfutamodok, még unokáim is szemlesütve osonhatnak csak a fal mellett az alkony leszálltával, az idők végezetéig.

Kacsát rántok hát, csakazértis.

Bőrétől megfosztottam hát a combocskákat (szerencsére, mint mondtam, nem voltak nagyok) gyöngéden megmostam, szárazra töröltem, majd némi sóval meg kakukkfűvel bedörzsölve bepaníroztam őket. ( A kakukkfű ad hoc ötlet volt, lehetett volna vízitorma vagy kisvirágú füzike is, de kakukkfű lett).

Friss olajat gerjesztettem a fritőzbe ( a petrezselymes krumplit a lányom már intézte, abban ő a profi), a kovászos uborka a hűtőben pihent) így minden készen állt a nagy kísérlethez.

És kirántottam.

És jó lett.

Annak, aki szert tud tenni fiatal pecsenyekacsa combra és nem idegenkedik a némileg markáns „kacsaíztől” ( a családom igen) ami a bundában megőrződve hatványozottan megmarad, egy csirke puhaságú, de vadonatúj ízvilágú ételt ismerhet meg. Nem lett száraz (bunda), nem lett zsíros ( mi a franctól lett volna), és igen „kacsaíze” volt.

Megettem. Egyedül. A négyet. Két ütemben. magányosan, mint a felfedezők kiknek éji órán, sátrukban a dzsungel közepén az éjszakai neszek közepette csak egy társuk van, a bizonyosság, hogy helyes irányba haladnak, az emberiség javára emelik magasra ismeretlen szirtek széltépte ormára kitűzendő viharszaggatta zászlajukat.

Azért egy társam csak akadt. Egy hű barát, egy Sancho Panza, egy Dr. Watson, egy palack egri rozé személyében, amely (aki?) Velem együtt ebédelt.

Fel hát barátaim ismeretlen titkok felderítésére, mindhalálig!!

(A családom roston csirkemellet ebédelt majonézes fejes salátával. Dögunalom.)

51 komment

Címkék: kakukkfű kacsacomb

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr235465509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.20. 07:40:16

Szívesen betársultam volna, hogy ne légy oly magányos. Még egy üveg pécselyi Zweigelt Rozét is hívtam volna társnak.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.20. 09:21:09

Ez a rántott nagyon jó. Bár én egy kis fehérbort ittam volna utána. Mondjuk egy kis tokaji hárslevelűt.

Ki is próbálom, hogy melyik bor jobb a rántott kacsacomb mellé, amint vágó állapotba kerülnek az idei kacsáim.:)

medvedr 2013.08.20. 10:00:11

Ettem rántott kacsát, de nekem nem ízlett nagyon. Igaz a bőr rajta volt hagyva. Apai nagyszülein szomszédai követték el és megkínáltak vele, azért megettem. 13 éves korában egy fiú gyerek semmilyen húsra nem mondott nemet, régebben legalábbis így volt.
Gyerekkorodban a vasárnapi ebédhez házi dobostorta volt? Nekem az óriási munkának tűnik. Édesanyám születésnapomra csinált évente egyszer, laponként sütve a tortarétegeket főzve a csokikrémet, (szerencsi sárga étcsokiból), nagy meló volt az már biztos. Szerintem a kacsaburger egy felfedezésre váró terület-lehet, hogy felfedezem majd, ha bátorságom leszen hozzá.

2013.08.20. 14:18:51

Ez a poszt "kacsa".

:)

2013.08.20. 14:53:40

@medvedr: én egyébként kacsafüggő vagyok. Íz, illat, állag. Annyira, hogy még kacsahúsból töltött káposztát is. A kacsaburger pedig nagy ötlet, le a kalappal előtted, köszi az ötletet, ebből lesz még valami.
A rántott kacsa az meredek valóban, de én megértem a szerzőt, nagyon is megértem. Főleg, mert ha jól értem, itt azokról a kacsára nem igazán emlékeztető kis méretű huszadosztályú zsírtalan combokról van szó, amit sok helyen kacsa néven lehet kapni, de csak annyi biztos, hogy madár. ;)
(Olyanból 4-5 comb az együltő helybeni adagom.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.20. 15:41:58

@pizzaszeletvágó: Keress vissza néhány posztot Poczok2-től. Megéri :)

vörösbor(de)minőségi 2013.08.20. 19:09:48

"dzsungel közepén az éjszakai neszek közepette csak egy társuk van, a bizonyosság, hogy helyes irányba haladnak, az emberiség javára emelik magasra ismeretlen szirtek széltépte ormára kitűzendő viharszaggatta zászlajukat.",készen vagyok:DDDDDDDDD
az meg egyenesen hőstett ami a roséval együtt elkövetődött..

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.20. 19:40:44

Szép estét!
Remek történet, a valóság értő mestereként, zamatos nyelvi fordulatokkal szavakba öntve, mintegy emlékművet állítva az ismeretlen felfedező szobrának, kinek kopott csehszlovák túrabakancsához ércből öntött néma kacsa dörgölőzik.
Rég ettem már kacsát, pedig szeretem.
Végeztem a krumplifelszedéssel, most már csak meg kell gyorsan enni, míg meg nem rohad.

Vaczak2 2013.08.20. 19:41:44

@medvedr: Nekem a nagyanyám(az egyik)süteményes szakács volt az egri Park Szállóban. Nem cukrász, hanem süteményes szakács. Rétes, fánk, rigójancsi, szent-györgyi vagy csúsztatott palacsinta neki annyi volt, Rippel Ferinek egy térdhajlítás. Igenis, volt dobos torta vasárnap, nem is egyszer.
Uff. Beszéltem.

Vaczak2 2013.08.20. 19:51:08

@pizzaszeletvágó: Elnézést a késői válaszért de most értem haza. Ez nem "kacsa", ez KACSA! A véres valóság panírozva.
Nem volt annyira jó, de a felfedezésért mindent.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.20. 20:00:49

@Vaczak2: Anyám remek szakács volt, de nem tudott sütni. Nem emlékszem, hogy nagyanyáim tudtak-e, de csak egy torta emlékezetes gyerekkoromból: Sacher torta dióból liszt nélkül. Apám ugyanis imádta a süteményt, és végül megtanult egy-két dolgot sütni. Később nekem kellett hetente-kéthetente kelttésztát sütni, mert azt valahol megtanultam - talán az egyik cselédlánytól?
A család megkövetelte az édeset. Én meg ettem szalonnát zsíroskenyérrel és 45 kiló voltam, amikor megnősültem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.20. 20:02:40

@Waka: Ezek szerint megúsztad a krumplibogár nélkül.
A padlizsánomon még nem jelentkezett. Szabad olyat kérdezni, hogy mennyi lett?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.20. 21:08:06

200-220 tő alatt lett nagyjából 60-70 kg. Impala, Chérie és Desirée fajták. Volt bogár, de egy idejében elvégzett permetezés szinte tökéletesen elintézte őket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.20. 21:21:53

@Waka: Ez nagyon szép teljesítmény belegondolva a vízellátásodat :)
Az első kilónyi lucullusból töltött paprika lett!
A koktél meg azonnal elfogy, ha felhozol a lakásba.

2013.08.20. 21:36:01

@Vaczak2:

"... a felfedezésért mindent."

Igaz. Végül is a fugu mérgezését is fel kellett valahogy fedezni. :)
/az a japán gömbhal féleség, aminek ha bizonyos részeit megeszik, annyi a további felfedezéseknek/

Illetve a gyilkos galóca mérgezését is fel kellett valakinek fedeznie.
Vajon kik lehettek ezek az ismeretlen felfedezők!? Vajon magányosak voltak?
Követelem, állítsunk szobrot nekik!
Az ismeretlen étel felfedező emlékművét.
A kormány pedig támogassa anyagilag az ételfelfedezőket! Esetleg hátramaradt családtagjaikat.
Addig is: kocsmáros, még egy sört!

;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.20. 21:47:17

@pizzaszeletvágó: Asszem mára eleget ittál :) Már csak az hiányzik, hogy Nemzeti Méreg Boltot nyiss!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.20. 21:50:51

@Andrass9: Én is nagyon elégedett vagyok. A lucullusból megvolt az első olaszos szósz készítés, a héten püré készül még. Eddig vagy 15 kiló jött le, és még valamennyi lesz apránként, ahogy érik.

2013.08.20. 22:34:34

@Andrass9: á, nem érek én annyit... :)

@Waka: ez az olaszos szósz ez friss fogyasztásra vagy eltevésre értendő?

susztertangó 2013.08.21. 00:07:11

Igen, a rétes feltalálója megérdemel egy emlékművet!!!

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.08.21. 10:11:24

A kacsapecsenye jó dolog!
Én rendszeresen veszek szárnytövet, azt nagyon szeretem sütve, ritkábban combot.
Érdekes lehet ez a kacsaellátási politika, nem tudom kifürkészni, mikor lehet hízott kácsa alkatrészt kifogni - így aztán a kacsabeszerzés igazi vadászattá vált nálam.

Ja, és egy általam is igazolt alapvetés: a pecsenyekacsa mája nem alávalóbb a hízott májától. (az eredeti tételt a Food&Wine-on olvastam)

medvedr 2013.08.21. 14:09:07

@pizzaszeletvágó: Igen, valószínű, hogy a 7 hetes fiatal pecsenyekacsa comb került rántásra. Ez a tenyésztő szakma egyik hatalmas eredménye, a kacsa gyakorlatilag közelíti a broilert. 7 hét alatt vágható lesz, a termékenység keltethetőség is hasonló. Persze ez ipari madár , de a világ főleg ázsiai országok állati fehérje ellátásában kimagasló szerepet fog betölteni.
@PO: Sokat exportálnak, talán ezért lehet gond. Elvileg több kacsa van mint tavaly és tavaly előtt. Szerintem a hazai fogyasztás felett termelnek évi 20 millió pekingi pecsenye kacsa körül van kibocsájtás.

2013.08.21. 18:56:46

@medvedr: "Sokat exportálnak, talán ezért lehet gond"

Meg ez a gond. Csehországban gyártott "szarvasi" kacsamáj.
index.hu/gazdasag/2013/08/21/surjan_laszlo_elintezte_a_szarvasi_kacsapastetom_pezsgovelt/

@PO: Karácsony közeledtével találok jobban hízott kacsa alkatrészeket a pultokon. Olyankor be is vásárolok és megetetem a fagyasztót.
Hát, nem tudom, de nekem a hízott, tömött máj jön be. Talán gyerekkori emlékek miatt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.21. 19:38:20

@pizzaszeletvágó: Főleg eltevésre, konkrétan fagyasztásra, de egy adagot minőség ellenőrzési célból azon frissiben fogyasztottuk, nehogy má' télen derüljön fény valami malőrre.
@medvedr: Az a jó kis halastavi pecsenyekacsa, még Boglárról, de finom tudott lenni.
@látjátok feleim szümtükkel: Csak nem harapok rá...

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.08.21. 19:41:14

@medvedr: nem tudom, mennyi lehet a hazai fogyasztás, de nem lehet valami számottevő a termelők számára.

@pizzaszeletvágó: egy hete is találtam, le is csaptam rá.
Gyerekkoromban nálunk is inkább kacsa volt, mint liba. Én is emlékszem azokra a 3 falatnyi májakra, ami a kacsavágás után jutott :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.21. 20:06:13

@PO: Nálam ma is van a csodahüttőben pecsenye kacsamáj. Gazdaságos és jó ízű!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.21. 20:17:01

@pizzaszeletvágó: Van külföldi Győri keksz is, ez a globalizáció velejárója. A szegedi téliszalámi külföldi sertéshúsból készül, a serrano sonkához meg innen viszik a mangalicát. Az a 9% kacsamájat tartalmazó "kacsapástétom" úgy készül, hogy a műszak után összesöpörnek a csarnokban, felőlem akár Szarvason is készülhet.

2013.08.21. 21:25:09

@Waka: nem a globalizációval van bajom, nehogy félreértsd. Abból indulok ki, amit medvedr és PO írt, meg amit én is tapasztalok.
Azaz, van itthoni termelés, a pultokon mégis vadászni kell jó minőségű kacsára, mert a nép nem fogyasztja kellő mértékben, vagyis mértéktelenül :) és közben még hoznak is be.
A pástétomban egyetértünk, persze, én se veszek üzletből olyat, csak a jelenség miatt linkeltem ide.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.08.21. 21:36:38

Valószínű, megdöbbennénk, hogy nálunk egy főre mennyi kacsahús fogyasztása esik.
Gasztrofogékony baráti körökben szoktam viccelődni azon, hogy basszameg, milyen egy ország ez, ahol a halfogyasztás mindössze annyi, mint a csokoládéfogyasztás!!! (3,0...3,5 kg/fő*év)

2013.08.21. 22:15:13

@PO: :D

Most már csak abban bízhatunk, hogy poczok2 önfeláldozó receptje lendít a fogyasztáson.
:)

medvedr 2013.08.22. 14:11:30

@Vaczak2: Nem kétségbe vontam, csak meglepődtem, nálunk óriási ünnep volt a Dobos torta házilag. Az én szülinapom.

Llychllyn 2013.08.22. 14:37:30

Hát ez ismét igencsak szórakoztatóra sikeredett.

Nekem nem is hangzik olyan elvetemült ötletnek a rántott kacsacomb, igaz, egy igazi, bő félcentis zsírréteggel borított komolyabb darabnál valószínűleg nem fognék már hozzá. Mármint az elfogyasztásához sem.:)

A kacsa nekem is nagy kedvencem, de talán csak két-három olyan helyet ismerek, ahol jó eséllyel szépet lehet kapni belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.22. 16:38:14

@Llychllyn: Mintha az alkotó megnyúzta volna a szerencsétlen kis combokat ...
Te pedig csinálhatsz belőle kacsazsírt és tepertőt :)

Llychllyn 2013.08.22. 20:08:26

@Andrass9: jogos, de csak igazán csenevész comboknál fognék hozzá a procedúrának - az alkotóhoz hasonlóan:) A rendes kacsát inkább sütném, és pecsenyezsír lenne belőle, nem csak simán zsír. Egy csapásra két fogás, ebből az egyik kitart egy-két héten keresztül kenyéren, bármikor (ez a sima zsírra is igaz lenne, de a hagymás-fűszeres-boros (kacsánál, máshol esetleg sörös), az alján barna kocsonyás pecsenyezsír mindent üt).

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.22. 20:56:46

@Llychllyn:
Azért az apró és zsenge kacsacombot érdemes lenne kipróbálni úgy, hogy a fűszerezett, bundázott bőrös combokat sütőben kéne megsütni. Még a rántott sertés hús is finomabb sütőben sütve, mint serpenyőben.

Llychllyn 2013.08.23. 12:05:01

@látjátok feleim szümtükkel: Hogy sütöd sütőben? A kacsánál még talán értem, hogy a zsír pirítja meg a bundát, a disznó viszont kevésbé kompakt... Érdekelne a dolog, mert baromira utálok bő olajban sütni, a rántott-bundás-stb dolgokat viszont eléggé szeretem.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.23. 12:09:51

@látjátok feleim szümtükkel: most te itten promotálod az én találmányomat?:D

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.23. 13:26:58

@Llychllyn:

Két variációval fodult már elő a dolog. Egyik változatban a panírozott húst serpenyőben nagyon kevés zsiradékon átsütöm, majd tepsibe rakva irány a sütő. A másik változatban a panírozott hús egyből a kizsírozott tepsibe kerül, és úgy megy sütőbe.

Mindkét esetben nagyon kevés zsiradék ragad a panírba, és a hús jól átsül, mert nem túl nagy hőfokon sütöm, hanem kisebb hőfokon és lassan.

Szoktam apróbb halakat is tesiben sütni, az is nagyon jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.23. 15:28:11

@látjátok feleim szümtükkel: Most látom, hogy az említett rántott húsos poszt végén egy nagyon magas labdát adtál fel a kommentekben a'la Zepter ...
Szerencséd, hogy akkor nem olvastam :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.23. 17:45:32

@Andrass9: mi azóta vettünk egy olyat, de samsung lett, és elégedett vagyok vele.

2013.08.23. 18:05:39

@Babette_: elolvastam ezt a sütőben sült rántott husit, nagyon ügyi vagy.

@látjátok feleim szümtükkel: hogy miket tanul tőletek az emberfia... megáll az ész.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.23. 18:45:08

@pizzaszeletvágó:

Hát mégha azt tudnád, mi miket tanultunk egymástól.:)

Llychllyn 2013.08.23. 19:25:44

@Andrass9: Köszi, elolvastam. Nem most kezdtem látogatni a blogot, ez valahogy mégis kimaradt, pedig az egyik legnagyobb dilemmámra kínál megoldást:) Két hét múlva ki is próbálom, jövő hétvégére már megvan a menü (tandoori csirke faszénen raitával, ha nagyon virgonc kedvemben leszek, talán megpróbálok hozzá naant is sütni).

Daró 2013.08.30. 21:59:14

Anyám csapnivaló cukrász, jó szakács és a kacsasütés avatott mestere. Ami jó, azt kár elrontani, tehát nálunk a kacsa:

Kizárólag kényszerhízlalt (tömött) jószág mely
sütésre van tartva. Évente 20-25 darab.

Sütés kizárólag darabjaira bontva, gázon, kevés vízen indítva, sóval fűszerezve. Csak sóval.

Lassan. Majdhogy konfit. Állva.

Végén lágy tempo giusto, pirulásig.
Melléktermél 1,5 liter kacsazsír, meg kb 20 deka kacsatöpörtő.

Ami tökéletes azt kár megváltoztatni.

(nálam annyi a változtatás, hogy a mellét külön sütöm, és a sütőtál nem lemez hanem öntöttvas)
süti beállítások módosítása