Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

L'ecsó avagy ratatouille

2013.07.30. 07:00 Andrass9

1.jpgSzámomra az elmúlt évek legkedvesebb animációs filmje volt, amit nagyon sokszor megnéztünk.

Érdekes módon a címadó étellel eddig soha nem találkoztam, de mivel köszvényes barátom jött vendégségbe, megpróbáltam.

Reggel fidesz piac volt, gyorsan megvettem hozzá az összes összetevõt (kivéve a hosszú padlizsánt és a fûszernövényeket, azokat a kertben szedtem), így igazán friss alapanyagokat használtam fel.Szép volt a laskagomba - az biztos jó lesz bele.

Az egyik kitelepülõ hentesnek jó áruja van, vettem hát 4 vékony sütnivaló kolbászt is az egészségesebbek számára.

Hozzávalók:

  • 1 méretes padlizsán (vagy két kisebb)
  • 1 zöld cukkíni
  • 1 sárga cukkíni
  • 2 kisebb paradicsom
  • 1 vereshagyma
  • 1 lilahagyma
  • 1 girizd fokhagyma
  • 1 sárga paprika
  • 1 kápia paprika
  • 1 paradicsompaprika
  • 1/2 dl oliva olaj
  • 4 szál kakukkfû
  • 1 kis csokor petrezselyemlevél
  • 10-15 bazsalikomlevél
  • só, feketebors
  • 30 dkg laskagomba (opcionális)

10.jpg

Ebbõl a fantasztikus színkavalkádból készült tehát egy francia lecsó. Mint a thai ételeket is, az összetevõket elõre felkészítettem, hogy már csak a serpenyõbe kelljen dobni.

A hagymát felkockáztam, a fokhagymát apróra vágtam és az olajjal tettem a serpenyõbe (hogy egy edényt megspóroljak). A padlizsánt héjastul felkockáztam, megsóztam és a kakukkfû egy részét ráaprítottam. A cukkíniket szintén felkockáztam, a parikákat kicsire vagdostam, kis borsot daráltam rá. A paradicsomot meghámoztam, kimagoztam és feldaraboltam, rátettem az aprított petrezselymet, a maradék kakukkfüvet, 2 szál friss majorannát és a csíkra vágott bazsalikomot. Kapott sót és borsot is.  A laskagomba kalapjait laskára vágtam (sic), sóztam és borsoztam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg
14.jpg 19.jpg 20.jpg

A fenti elõkészületben a paradicsom hámozását a forrasztólámpa segítette - két paradicsomra nem forralok vizet, pláne, hogy 35C van odakinn. Keresztet vágok a hegyére, villát a csumájához és a lánggal körbepörzsölöm, hogy mindenhol elváljon a húsától a héja. Az se baj, ha picit megég - a cukor belül karamellizálódik kicsit. A héjat ezek után egyetlen mozdulattal le lehet róla szedni.

15.jpg

A paradicsom magjait kiskanállal szedtem ki belõle.

16.jpg

Valamiért a bazsalikom felvágását sok recept úgy javasolja, hogy sodorjunk fel jónéhány levelet, mint egy szivart, és vágjuk miliméteres csíkokra. Magyarázatot még nem találtam erre az ötletre, de most így cselekedtem én is.

18.jpg

A teraszon fõztem ismét - a lakás relatíve hûvösebb állapotát szeretném megõrizni. Elsõnek a hagymát dinszteltem/karamellizáltam a fokhagymával. Picit csaltam, mert egy mokkáskanálnyi kristálycukrot szórtam az olajba, de ezt megérte elkövetni! Ez eltartott mintegy 7 percig közepes hõfokon (1000W). Ekkor beleborítottam a padlizsánt, amit 5 percig kergettem a serpenyõbe. Jött a cukkíni/paprika keverék. A sárga cukkíni lassabban puhult, így 8 percig lefedve pároltam. A végén ment bele a paradicsom és a fûszernövények, aminek már csak 5 percet adtam.

21.jpg

A gombát külön pirítottam, mert nem mindenki akart gombát enni. Ha nincs ilyen gond, akkor össze lehet keverni a lecsóval.

22.jpg

Húsimádók részére még a kolbászkát is megsütöttem.

23.jpg

22 komment

Címkék: padlizsán bazsalikom Pixar Remy

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr715429566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.30. 11:31:51

Pálinkás jó napot!

Most fő.
Mi az ilyen, minden féle összesütött zöldséget nem nevezzük sem lecsónak, sem rataouille-nek, hanem csak egyszerűen sült zöldségnek. Az összetétel pedig mindig változó volt, attól függően, hogy mi volt a kamrában, meg a hűtőben, vagy a kertben. Két állandó összetevő van, a vörös és a fokhagyma. Minden más eseti. Néha aktuális gyümölcs is szokott beleeseni a kondérba, azokkal sem rossz.

A cukorról jutott eszembe, hogy gyerekkoromban a síma lecsóba mindig tettek cukrot, néha én is, de én jobban kedvelem a savanykásabb, sósabb változatot.

Andrass9 kíváncsi vagyok a nagyméretű paradicsom végső méretére, légyszíves majd beszámolni róla. Nekem is van nagy bogyójú, három fajta is, a szív alakú már érik, de nem nőttek nagyon nagyra, kb. mint egy nagy libatojás.

susztertangó 2013.07.30. 11:31:53

Már több helyen olvastam, hogy a paradicsomot "kibelezik". Vajon miért?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.07.30. 11:59:49

Szép napot!
@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk viszont épp most fő. :D
Változatosság kedvéért most András lőtte le az én poénom, de azért lesz belőle poszt, mivel kissé más a koncepció.
@susztertangó: Gondolom a maghús kicsit levesebb, savanyúbb, no meg a magok is zavarhatják a fhansziás kompozíció összhangját mintegy belecsúfítva a nouvelle cuisine-be.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.30. 13:08:54

@Waka: Én kérek elnézést :)
Apropó Acho Gigantea - az a disznó rengeteg vizet iszik és rettentő hosszú a kihordási ideje. Nekem tavaly október végére pirosodott be, viszont zölden remek alapanyaga egy paprikakrémnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.30. 13:11:04

@susztertangó: Elsősorban a levet veszik ki belőle, mert arra az adott ételben nincs szükség. A magot pedig a válogatós vendégek miatt ...
Amikor sült paradicsomot csinálok, én is kinyomom a levét és azzal kijön a magja is. Viszont remek paradicsomlé/híg sós lesz az igy nyert léből (ebből azért kiszűrtem a magot, meg kellett a jövő évi vetéshez is).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.30. 13:16:01

@látjátok feleim szümtükkel: Igérem beszámolok róluk. Tavaly 78 dkg volt a rekorder az óriásparadicsomból, 56 dkg a bikaszívből, ami dupla ököl nagyságúra nótt.

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.30. 14:47:59

@Andrass9:
Hát ez már elég jó méretes volt.:)

susztertangó 2013.07.30. 14:55:29

@Andrass9: Toma szerint kell a lébe jégkocka meg pár cent vodka, néhány csepp Tabasco.....Egyébként kössz,@Waka: -nak is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.30. 15:06:41

@susztertangó: Tomának valószínűleg igaza van a jéggel - hirtelen kellene megállítani a tökök puhulását! A vodka és a tabasco legyen az ő változata - én inkább megiszom :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.07.30. 17:04:49

A szakácsfáklya ilyetén való felhasználása remek ötlet!

A perzsák is hideg olajba teszik a hagymát - szerintem ők is takarékoskodni akarnak az edényekkel.

Az én kedvenc lecsóösszetételem a zakuszkáéval egyezik, de lecsó textúrával. Még babérlevelet is teszek bele! Igazából szalonnából szeretem a legjobban, de még húsos szalonna is kerül bele.

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.30. 18:00:05

@susztertangó:
Én speciel azért belezem a paradicsomot, mert ha a magja belefő az ételbe, attól általában ég a gyomrom. A héját meg nem szeretem, mert egyik-másik fajtának olyan a héja, hogy nem lehet elrágni, de amelyik nem ilyen, az héjastól megy a kondérba.

Nyári koktél: egy-két-három ( akármennyi ) érett paradicsom ( legjobb a fekete, annak sok a leve ), egy-két-három ( akármennyi ) őszibarack, körte, szilva, ringló, szőlő ( akármi ) összeturmixolni, átszűrni ( héja, magja kimarad ), és a lé már magában fogyasztható. Tuning: jég ( nálunk nem, mert hideg ), különféle ételízesítők, só, bors, szesz ( valami finom ), citrom, méz, barnacukor, zeller ( helyettesítője is jó - lestyán ) egyéb zöldfűszer.

Persze lehet gyümölcscentrifugát is használni, de akkor többet kell mosogatni.

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.30. 18:09:05

Érdemes megnézni a gugliban a paradicsom képtalálatait, szenzációs fajtákat lehet látni, pl. padlizsánlilát is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.30. 20:12:24

@látjátok feleim szümtükkel: A nyári koktélodat addig követem, hogy paradicsom :) Abba viszont só, bors dukál, és nekem megvan az egésznapi innivalóm. Nagyritkán teszek csak bele alkoholt, pedig azt mindenben meg tudom inni. A többi gyümölcsöt magában fogyasztom - néha.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.30. 20:13:04

@Waka: Vettem friss magokat, majd küldök, ha még nem küldtem volna.

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.30. 21:00:26

@Andrass9:
Igaz, hogy a paradicsom magában is első osztályú levet ad, de amikor egyidőben érik minden gyümölcs, és az ember nem győzi megenni, akkor további hasznosításra kell törekedni. A gyümölcsök általában a fa alól kerülnek a kupába, a java megy a befőttes üvegbe. A koktél meg változatosabbá teszi az innivalókat. Aki piacról tudja csak beszerezni a hozzávalókat, annak sem kell a legjobb minőséget megvenni, mert a másodosztályú ( befőttnek már túl érett ) gyümölcsből is nagyon jó koktél mixelhető. Az alkohol bekeverése meg mindenkinél a saját izlésétől függ, nem kötelező. Azért a friss eperből egy négycentes koktél biztos neked is lecsúszna.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.30. 21:11:16

@látjátok feleim szümtükkel: Egy jobbfajta rummal valószínűleg :)
Nekem a gyümölcslé majd az almánál jön. Addig paradicsomlé kell. Meg azután is. Meg bármikor!
Nem rajongok az ősziléért, meg az egyebekért. Főztem remek eperszörpöt és 16 liter meggyszörpöt is - azokat sok-sok vízzel megiszom, de leginkább a gyerekeknek készült.
Szerintem és paradicsomlé-addikt vagyok...

süllőcske 2013.07.30. 23:08:05

Lecsó jó, franciásan is az.
Gyümölcs frissen, vagy aszalva, befőzve kevesebb van nálunk. Paradicsom viszont minden formában.
Lehúzott héját sem dobom el, megszárítom, leőrlöm.
Jóízű fűszer.

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.31. 10:36:24

@Andrass9:
Értsem úgy a jobbfajta rumot, hogy leszóltad az eperpálinkámat?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.31. 11:41:58

@látjátok feleim szümtükkel: " Azért a friss eperből egy négycentes koktél biztos neked is lecsúszna.:) " ebből nem derült ki, hogy tiszta eperpáleszről és nem epres koktélról van szó.
Fiam főzött két éve eperpáleszt, de nagyon odakozmálta. Betette hát aktív szénbe, és most bontotta ki. A kozmaiz eltünt. Az alkoholtartalom is ...
süti beállítások módosítása