Számomra az elmúlt évek legkedvesebb animációs filmje volt, amit nagyon sokszor megnéztünk.
Érdekes módon a címadó étellel eddig soha nem találkoztam, de mivel köszvényes barátom jött vendégségbe, megpróbáltam.
Reggel fidesz piac volt, gyorsan megvettem hozzá az összes összetevõt (kivéve a hosszú padlizsánt és a fûszernövényeket, azokat a kertben szedtem), így igazán friss alapanyagokat használtam fel.Szép volt a laskagomba - az biztos jó lesz bele.
Az egyik kitelepülõ hentesnek jó áruja van, vettem hát 4 vékony sütnivaló kolbászt is az egészségesebbek számára.
Hozzávalók:
- 1 méretes padlizsán (vagy két kisebb)
- 1 zöld cukkíni
- 1 sárga cukkíni
- 2 kisebb paradicsom
- 1 vereshagyma
- 1 lilahagyma
- 1 girizd fokhagyma
- 1 sárga paprika
- 1 kápia paprika
- 1 paradicsompaprika
- 1/2 dl oliva olaj
- 4 szál kakukkfû
- 1 kis csokor petrezselyemlevél
- 10-15 bazsalikomlevél
- só, feketebors
- 30 dkg laskagomba (opcionális)
Ebbõl a fantasztikus színkavalkádból készült tehát egy francia lecsó. Mint a thai ételeket is, az összetevõket elõre felkészítettem, hogy már csak a serpenyõbe kelljen dobni.
A hagymát felkockáztam, a fokhagymát apróra vágtam és az olajjal tettem a serpenyõbe (hogy egy edényt megspóroljak). A padlizsánt héjastul felkockáztam, megsóztam és a kakukkfû egy részét ráaprítottam. A cukkíniket szintén felkockáztam, a parikákat kicsire vagdostam, kis borsot daráltam rá. A paradicsomot meghámoztam, kimagoztam és feldaraboltam, rátettem az aprított petrezselymet, a maradék kakukkfüvet, 2 szál friss majorannát és a csíkra vágott bazsalikomot. Kapott sót és borsot is. A laskagomba kalapjait laskára vágtam (sic), sóztam és borsoztam.
A fenti elõkészületben a paradicsom hámozását a forrasztólámpa segítette - két paradicsomra nem forralok vizet, pláne, hogy 35C van odakinn. Keresztet vágok a hegyére, villát a csumájához és a lánggal körbepörzsölöm, hogy mindenhol elváljon a húsától a héja. Az se baj, ha picit megég - a cukor belül karamellizálódik kicsit. A héjat ezek után egyetlen mozdulattal le lehet róla szedni.
A paradicsom magjait kiskanállal szedtem ki belõle.
Valamiért a bazsalikom felvágását sok recept úgy javasolja, hogy sodorjunk fel jónéhány levelet, mint egy szivart, és vágjuk miliméteres csíkokra. Magyarázatot még nem találtam erre az ötletre, de most így cselekedtem én is.
A teraszon fõztem ismét - a lakás relatíve hûvösebb állapotát szeretném megõrizni. Elsõnek a hagymát dinszteltem/karamellizáltam a fokhagymával. Picit csaltam, mert egy mokkáskanálnyi kristálycukrot szórtam az olajba, de ezt megérte elkövetni! Ez eltartott mintegy 7 percig közepes hõfokon (1000W). Ekkor beleborítottam a padlizsánt, amit 5 percig kergettem a serpenyõbe. Jött a cukkíni/paprika keverék. A sárga cukkíni lassabban puhult, így 8 percig lefedve pároltam. A végén ment bele a paradicsom és a fûszernövények, aminek már csak 5 percet adtam.
A gombát külön pirítottam, mert nem mindenki akart gombát enni. Ha nincs ilyen gond, akkor össze lehet keverni a lecsóval.
Húsimádók részére még a kolbászkát is megsütöttem.