Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: "...de olyan puha volt, mint ami frissen jött ki a kemencéből." Nem ... (2021.09.21. 23:25) Minek nevezzelek?
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Vágd kisebbre! (2021.09.20. 19:43) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki
  • Andrass9: @nyisztor: Köszönöm a tanácsot, még soha nem hallottam erről. Jövőre bizisten kipróbálom! (2021.09.10. 11:02) Elfogyott a ghí - újat kell készíteni

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (336) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (35) citromlé (44) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (32) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (459) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (96) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (347) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (161) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (134) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (8) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (32) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (131) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (10) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (92) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (174) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (342) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (39) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (221) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (240) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (45) zellerlevél (40) zellerszár (30) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (78) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Tökfőzelék

2013.07.28. 07:00 Waka

Az Ínyesmestert lapozgattam a napokban. Nem receptet kerestem, csak belelapoztam, olyan jóízűen ír a jóízű ételekről, öröm beleolvasni. Aztán persze kiderült, hogy remek tippeket ad, ott van mindjárt a tökfőzelék.

1.jpg

A derék szerző persze nem gondolta, hogy csupa jámbor növényevő számára készül az étel, egy kis karmonádlit vagy sült idei libát javallt mellé.

A receptben a kovászos uborka levére vonatkozó rész ragadta meg a figyelmem.

2.jpg

Na, mondom, ezt megfőzzük, uborkalé mindig van. Spárgatököt már évek óta nem vetek, a cukkini nagyjából szoktam főzeléket főzni. Idén is sárga cukkini magot vettem, de úgy látszik, valami idegen lopakodhatott a hárembe, mert pár tő tömzsit és laskatök színűt termett.

3.jpg

Hozzávalók:

2 kg főzőtök

3-4 dl kovászos uborka lé

2 dl tejföl

1 evőkanál liszt

1 evőkanál sertészsír

pirospaprika

kapor

A tököt meghámoztam, kikapartam a magját, és az eredeti német V-gyalun lereszeltem.

4.jpg6.jpg

Megsóztam, fél órát állni hagytam, majd alaposan kifacsartam.

7.jpg

Megszórtam egy késhegynyi pirospaprikával és egy kis csokor finomra vágott kaporral, majd kevés zsíron megpirítottam.

8.jpg10.jpg

Meghintettem egy evőkanál liszttel, kicsit tovább pirítottam, majd felöntöttem az uborkalével.

11.jpg12.jpg

Mikor felforrt, beleöntöttem a tejfölt, és alaposan kiforraltam.

13.jpg

Sült karaj helyett egy karaj kenyér volt hozzá.

14.jpg

43 komment

Címkék: tejföl kovászos uborka tökfőzelék karmonádli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr395428185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.28. 07:08:02

Tökfőzelék rulez!
Persze ezzel lelőtted egy várakozó posztomat, de akkor még nem volt kovászos uborka :)
Szerintem is így jó ez a főzelék, bár én kicsit több kaporral szeretem.

susztertangó 2013.07.28. 09:13:03

Hidegen-melegen-lecsósan!!!-simán-jó sok kaporral.Érdekes, gyerekkoromban csak rántott csirkével korrumpálva ettem meg. Ebből kifolyólag nagyon ritkán. Na megyek előkészítem rántani a csirke combokat, szárnyakat, meg porszívózok, meg borért megyek a Borhálóba, a fenébe is , nem néztem meg mikor nyit, az előbb potyára voltam. Ráadásul a sarki pékség főtt kenyeret gyártott, szerintem elkurvultak.Mostanában egy kicsit messzebb kell menni, mert sok közért bedobta a törülközőt-cigi nélkül ráfizetésesek.Azért nem hiszem, hogy hozzám jönnek kölcsönkérni.

turósmácsik 2013.07.28. 10:11:11

Nálunk is már várakozik a tök, hogy holnap főzelék legyen belőle!
Én lecsósan-tejfölösen szeretem, de egy kis uborkalé sem fogja elrontani, löttyintek bele párolásnál!
Nálunk minden főzelék gyakran kerül feltét nélkül az asztalra, csak kenyérrel.
Persze azért a tököt, zöldbabot, krumplifőzeléket nem rontja el a fasírt, sült oldalas, vagy pörkölt, spenótot, sóskát a pofézni:)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.07.28. 10:47:26

Szép napot!
@Andrass9: Bocsesz.
Összedobtam egy meggylevest, citromosan, pudinggal. Lassan lelőhetem a gépet, mert kezd pokoli meleg lenni idebenn, pörög a ventilátor, mint a nyavalya.

turósmácsik 2013.07.28. 11:49:23

Segítség!!!
Megbuggyant három üveg lecukrozott, kimagozott meggy a kamrában. Felfőzni lekvárnak nem akarom, kiönteni sem.
Úgy nézem, hogy ecetnek jó lehet, de még sosem csináltam. Elkezdtem magam kiművelni a netről a témában, de ha valaki már csinált, akkor megköszönném a tapasztalatait!!!
Vagy ötleteket kérek.
(Erdőkóstolót már böngésztem.)

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.28. 14:01:21

@turósmácsik:
Attól függ a további teendőd, hogy milyen az a megbuggyant meggy. Amennyiben csak erjedő állaptú, úgy lehet némi meleg vizet és abban feloldott cukrot tenni hozzá, majd hagyni kiforrni, mint ha eredetileg is meggybornak szántad volna. Abból könnyen létrehozható az ecet. Ha viszont nem kellemes a buggyant meggy, magyarul szaga van, akkor legokosabb minél elbőbb kigorni.

süllőcske 2013.07.28. 14:42:42

Bizony, így is remek tökfőzelék készült.
Uborkalé nagyon jó, én is nagyon szeretem vele a főzelékeket.
Ha készítem, leggyakrabban kockázom a tököt, a karalábét is. Vajat használok és joghurttal öntöm fel. Lisztszórás helyett kis részét zúzom a töknek.
Ha mégis liszt mellett döntök, tojássárgát, borecetet,kaprot, kis lisztet habarok, ezzel kötöm meg.Nagyon finom így is, színt is ad.

turósmácsik 2013.07.28. 14:53:51

Angoltudásom társalgási szintű.

Nincs rossz illata a meggynek, éppen csak megindult, ezért gondoltam, hogy nem dobnám ki.
Egyelőre felöntöttem meleg vízzel, lefedtem és kiment a melegre, de árnyékba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.28. 15:14:43

@turósmácsik: Ez az oldal elég jó alapkoncepciót ad.
thenourishingcook.com/how-to-make-fruit-scrap-vinegar/
Olvastam jópárat, ami borecettel indít, és abba teszi a meggyet, de gondolom neked nem olyan kellene.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.28. 18:42:37

@látjátok feleim szümtükkel: Az alkotó "humoros" stílusától eltekintve nem hangzik rosszul. Csak ne nevezd macaronnak, mert nem az :) Az alapanyagok a helyén vannak, a készítés is tisztességes - vágj bele!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.28. 18:52:01

@turósmácsik: Üvegenként (0,75l) két evőkanál mézet adj hozzá - lassabban érik be, de nagyon ott lesz az íze!
Az első menetben cefrévé érik, amiből páleszt főzhetsz, de ha tovább hagyod állni akkor tovább forr és ecet lesz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.07.28. 20:21:42

Szép estét!
Vittem kis vizet szegény paprikáimnak. A paradicsom még nem pusztult el teljesen, de a töknek lassan vége, a krumplit fel lehet szedni, a szára már elszáradt. Érdekes módon a desszert- és csemegekukorica egészen jól bírja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.28. 22:28:41

@Waka: Idén nagyon édes a kukorica. Most derült ki számomra, hogy sokan nem tudják: a kukoricát sütni, vagy héjában párolni érdemes, úgy lesz a legédesebb.
Legegyszerűbb módszer folpackba becsomagolni csuhéjjal együtt és mikróban kukoricánként 5 percig maximumon melegíteni. (Vagyis ha 3 csövet teszel be, akkor 15 perc).
Parázsban pedig alufóliába csomagold, de előtte csurgass bele vizet a csúcsa felől.
Én hideg vajjal kenegetem és sózom, mert hedonista vagyok ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.28. 22:31:05

@Waka: A paradicsomokon dupla ököl nagyságú bogyók vannak már. A koktélokról szüreteltem is pár bogyócskát. A fekete csili paprika beindult a melegre, már bimbózik. A luculluson is sok bogyó van. Szóval indul a paradicsomszezon egy hét múlva.

süllőcske 2013.07.28. 23:10:18

@Andrass9: Ma a medvehagymával pácolt, grillezett harcsa mellé kukoricát is sütöttem.
Az én kedvencem a csuhéjában, egyenest a parázson sütött, az nagyon finom..
Paradicsom némelyike nálunk már két hete szedésre érett, még nem tömegével, de már szépen van. Annyira jó, hogy szinte fő táplálékunk most. Hát még az uborka! Most, ebben a melegben isteni friss gazpachok hűtenek, töltenek fel a nyár erejével.

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.29. 08:38:21

@Andrass9: annyira szeretném kipróbálni ez a mikrós kukoricát, de sajnos a mikró újabban nem forog, félek, elégne az egyik csücske.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.07.29. 08:57:14

Sütni, grillezni csak a nagyon gyenge, tejes kukorica jó. Igaz, a mai szuperédes, rövidebb tenyészidejű fajtákból szinte mindig lehetne találni beérés előtti állapotút.
Régen, amikor még csak takarmány kukoricák voltak, úgy emlékszem, az aratás legvégén (július eleje) volt olyan tejes a kukorica, hogy azt parázson sütötték.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.29. 09:49:34

@Babette_: Percenként kézzel forgass rajta kicsit. Macerás, de helyettesíti a forgatót.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.29. 09:51:15

@süllőcske: Idén pocsék uborkám van. Két hét alatt sikerült leszedni 7 darabot összesen. Ebből gyorsan csináltam uborkasalátát, mert az is üdít!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.29. 12:05:43

@Babette_: Köszi, jó a cikk. Már sok-sok éve így csinálom, és eddig mindig sikeres volt. Idén viszont nagyon későn kaptam - nem azonosítható fajtájú - palántát (nem voltam itthon, hogy palántázzak). Tövenként van csepegtetőfej, de igaz, hogy nincs párásító (pedig tudnék csinálni, hisz vannak permetfejeim a locsolóhoz). Attól mindig féltem, hiszen a lisztharmat nagyon szeretné a párát ...

vörösbor(de)minőségi 2013.07.29. 12:12:13

ez a mikrós kukorica főtt kukorica lesz nyilván.a folpack nem zavarja magát a mikrózást?semmi kistálkába viz mellé...vagy ilyesmi?simán mehet be 5percre?nagyon vonzó ez.
valaki?akinek sikere volt?valószinű zamatosabb marad mint a vizbe főtt társa ha abból indulok ki,hogy a mikróba virsli mennyivel finomabb mint kifőzve

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.07.29. 13:19:35

@vörösbor(de)minőségi: mindenképpen zamatosabb lesz, mert a főzővíz nem lúgozza ki az ízanyagokat. Szinte ugyanez igaz a blansírozásra is.

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.29. 13:55:21

ugye, jól gondolom, hogy a kukoricát is blansírozni kell fagyasztás előtt?

susztertangó 2013.07.29. 14:12:45

De jó nekem, most nem a víz ver ki, hanem két palack Kozel.És van még a közelben.....meeeee:-))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.29. 14:33:44

@Babette_: A gugli szerinti szavazás 18:7 arányban blansírozás nélkül fagyasztja le. A héját nehéz visszatenni a blansírozáskor, így csuhéjjal egyben fagyaszd. Ha blansírozod, akkor a sós vízbe főzz bele rengeteg csuhéjt is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.29. 14:36:00

@susztertangó: Itt valami burgerkönig van kézügyben, miután a legnagyobb hőségben és napsütésben leszedtük az őszibarackfát, mert félek az éjjeli hidegfront leszüretelné. Lett vagy 25 kilónyi a kedvenc fehérhusú barackomon, abból az éjjel sok kompót lesz.
Ja és nekem meg van vörös fröccsöm bibibiii...

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.07.29. 14:38:24

@Babette_: a konzervgyári technológiákban régebben előfőzték, ma gőzölik (blansírozzák). Utána fluidhűtő, majd gyorsfagyasztó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.29. 15:23:53

@PO: Minden esetre egy tény: a konzerv és a fagyasztott kukorica nagyon finom tud lenni, blansirozás és fluidhűtés ide vagy oda :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.29. 15:28:03

@vörösbor(de)minőségi: Az 5 perc tényleg öt perc. Tegnap hármat készítettem és csak 12-re tettem be. Kellett még a maradék három neki.
A folpack arra szolgál, hogy minden nedvesség bennmaradján és saját levében gőzölődjön. Mivel a folpack müanyag, az nem csinál semmit ott ben, kivéve, hogy összeolvad egy zárórétegként.
Az így főzött kukorica rettentő forró, nagyon vigyázz vele! (Viszont az íze kárpótol mindenért)
Se víz, se semmi nem kell mellé, de a csuhéj maradjon rajta. Roppant egyszerű az elkészítése, csak 5-tel kell tudni szorozni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.29. 15:30:52

@Andrass9: Atyagatya - rég csináltam ennyi bakit az írásomban! Ráfogom a hőségre, jó?

susztertangó 2013.07.29. 16:06:58

@Andrass9: A fehéhúsu finom, kádban kell enni...Vörösbor nincs :-((

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.29. 16:52:09

@Andrass9: szóval leszedem, és ahogy isten teremtette, szakállazás és minden nélkül folpackba csomagolom, majd bevágom a mikróba?
bírnám, mert a gázhoz nem fűlik a fogam ebben a 40,4 fokban?

vörösbor(de)minőségi 2013.07.29. 17:33:11

miután holnap már emberibb lesz a fokok száma....igy nekimegyek ennek a kukoricás mikrós projektnek-én is igy gondoltam,hogy sok íz megmarad és nagyon tetszik.még egy krumpli levet fel lehet használni sok mindenre na de egy főtt kukorica levet?igy megy be a mikróba,a munkavédelmi figyelmeztetések gondos betartásával-természetesen:)))

turósmácsik 2013.07.29. 18:45:00

A munkahelyemen szoktunk kukoricát mikrózni, nem csomagoljuk folpackba, egyszerűen a csuhéban marad, 5-7 perc és készen van. Ki lehet bontani, sózni, vajazni, rágni. El kell találni a jó kukoricát, gyengét, frisset. Én idegenkedem tőle, de csak azért mert mikrózni sem nagyon szoktam, csak ha nagyon muszáj.

turósmácsik 2013.07.29. 18:46:39

@Andrass9: Méz szerintem nem kell bele, lecukrozva üvegeztem, de a só jó ötlet!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.29. 18:51:09

@Babette_: Pontosan így készítettem ma is, bár itt csak 33C van. Ha nagy a cső, akkor 6 percre tedd.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.07.29. 20:03:31

Szép estét!
@Andrass9: Talán a lucullus, ami szép, a többi fajta csak vegetál, pedig öntözöm, amennyire képes vagyok. A paprikák közül az ancho gigantea nehezen viseli, a többi tűrhető. Az habanero gyalázat, kb. 10 centi magasra nőtt 3 hónap alatt. A desszert kukorica lefogyott, a csemege a hétvégén már szedhető.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.07.29. 20:38:19

Isteni jó porvihar jön nyugatról, már alig látni valamit.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.29. 21:53:37

@Waka: Jó estét!
Tavaly is pont ilyen hőség volt kevés esővel. Azért is néztem, milyen locsolási lehetőség lenne nálad.
Idén csak az 1 szem fekete csilire várok, hogy virágozzon, mert félek, nem lesz belőle paprika.
A paradicsomok gyönyörűek - hála a csepegtetős locsolásnak.
süti beállítások módosítása