Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Rizseslecsó kolbásszal

2013.07.25. 07:00 Waka

Éppen harminc éve, hogy részt vettem egy Tisza-túrán, bő három hét alatt Tokajtól Szegedig eveztünk túrakenuval, számos kalandot élve át. Indulás előtt, az utolsó Tokajban töltött napon feltöltöttük a készleteinket konzervvel. A legolcsóbb készétel konzerv a Globus Rizseslecsó kolbásszal volt, ebből vettem vagy tízet. Sajátos viszony alakult ki bennem a túra során. Maradjunk annyiban, hogy utána évekig messziről kerültem.

A napokban aztán eszembe jutott, hogy esetleg főzhetnék egy lábassal, - ha magam készítem, a saját ízlésem szerint, ugyan mi baj lehet?

15.jpg

Nagyjából kifundáltam, hogy mire is lesz szükség hozzá, aztán bevásároltam. Az ábécében igen szép kolozsvári szalonna volt 2400 Forint/kg áron, ami kicsit talán húzós, de kellett na! Kértem egy ujjnyit. Ilyenkor a csemegés hölgy rendre azt hiszi, hogy Hulk tért be vásárolni, folyton el kell magyaráznom, hogy nem az ujjam olyan vastag. Éppen árultak körmendi cserkészkolbászt is, egészen jófajta, roppanós, ízes, - a füstölt mostanában nem megy nálunk, normális lecsókolbászt meg errefelé már nem kapni. A zöldségesnél 240 volt a lecsópaprika kilója, válogattam belőle olyat, ami már pirosra érett, azt szeretem a lecsóba, finom édeskés az íze.

Hozzávalók:

1 kg lecsópaprika

3 paradicsom

4-5 nagy fej hagyma

10 dkg kolozsvári szalonna

50 dkg cserkészkolbász (vagy, amilyen tetszik)

1 evőkanál zsír

pirospaprika

6 dl rizs

1.jpg

Először előkészítettem az alapanyagokat, hogy főzés közben már ne kelljen vele vacakolni. A paprikát centis, a hagymát igen vékony félkarikára vágtam. A paradicsomot feleztem, felszeltem, majd keresztben még egyszer elvágtam. A kolbászt felkarikáztam, a szalonnát pedig vékonyra felcsíkoztam.

3.jpg5.jpg4.jpg8.jpg2.jpg

A szalonnát kevés zsíron üvegesre sütöttem, majd beletettem a hagymát és azt is megfonnyasztottam. Az együtt sülő hagymának és szalonnának valami isteni illata tud lenni, itt majdnem abba is maradt a főzés, hogy egy karéj kenyérrel felfaljam, ami a lábosban volt.

6.jpg7.jpg

Hozzáadtam a paradicsomot. Pároltam egy darabig, míg levet nem eresztett, megszórtam pirospaprikával, és hozzáadtam a lecsópaprikát.

9.jpg10.jpg

Fedő alatt pároltam, míg a paprika kissé össze nem esett, beletettem a kolbászt, és tovább pároltam.

11.jpg12.jpg

Mikor a lecsó majdnem teljesen megpuhult, hozzáadtam a rizst, és felöntöttem 12 dl vízzel, majd átraktam egy nagyobb lábosba, mivel ebben már nem fért el.

13.jpg

Felforraltam, közben gyakran kevergettem, mivel a rizs imád lesüllyedni a lábos aljára, és leég, ha az ember nem figyel. Mikor felforrt, elzártam a gázt, lefedtem a lábost, és előmelegített sütőben, 4-es fokozaton 30 percig pároltam. Félidőben kivettem, és átkevertem, hogy a rizsa feljöjjön az aljáról. 30 perc után elzártam a gázt, és még 15 percig a sütőben hagytam, hogy felszívja az összes szaftot.

14.jpg

Nem azért, mert én főztem (dehogynem), de sokkal jobb lett, mint amilyenre emlékeztem a múlt homályából.

43 komment

Címkék: paradicsom paprika rizs kolbász szalonna lecsó

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr255419289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turósmácsik 2013.07.25. 07:46:25

Naná hogy jobb lett!!!
Meg szebb is.

turósmácsik 2013.07.25. 07:51:23

Rizses lecsóhoz nekünk is van túrázós viszonyulásunk (huhhh), de anno volt tán négyféle konzerv, amit az ember magával cipelhetett: a sólet, a lecsó, háromféle káposzta: töltött, kolozsvári, rakott, és a felvágottpótló májkrémek-löncsök. Volt egy löncshús-féleség, amit a barátnőm katonapapája szállított haza ipari mennyiségben, csípőspaprikás volt, és az valóban ízlett mindenkinek.

Fenchurch68 2013.07.25. 10:54:07

Ó, azok a jó kis túrázós lecsók! Bár mi nem bádogból ettük, hanem bográcsból. Mindig ment a hirig, hogy rizses legyen, tarhonyás vagy tojásos. Aztán volt, hogy belekerült mind a három :D
Egyszer meg kitaláltuk, hogy babgulyást főzünk. Igen ám, de a babot be kéne áztatni, hogy hamarabb megfőjön. Reggel megvettük az aprószemű babot, kétliteres pillepalackokba tettük vízzel feltöltve, be a hátizsákok oldalsó zsebébe. Este egy óra alatt megfőtt, nem csak ázott, hanem egész nap ráztuk is a hátunkon...

Fenchurch68 2013.07.25. 17:36:56

@turósmácsik: Húsz évesen (nem most) elmentünk a barátnőmmel meg mindkettőnk udvarlójával, valamint egy huszonéves Wartburggal Görögországba. Low-low budget. A barátnőm vett egy nagyobb kontingens paradicsomos halat, az volt épp a legolcsóbb. Kiderült, hogy senki sem szereti, csak én. Mikor egy hete minden nap megettem egyet-kettőt, hogy fogyjon, rájöttem, hogy nem is szeretem annyira.
Viszont mikor katona lett az udvarlóm, és jártam le hozzá hétvégenként, mindig kimentette nekem a gyíkhúst. Ő utálta, meg vittünk is neki mindig sok hazait, én meg kedveltem. Oszt' milyen jól jött, mikor azon az ominózus 87-es nagy télen hazafelé behavazódtunk a vonatba, és a Tata-Kelenföld távot tíz óra alatt abszolváltuk, volt a szatyromban vagy nyolc konzerv, nem haltunk éhen. Desszertnek meg három Utasellátós csokirúd, bicskával vagdostam centis karikákra, hogy mindenkinek jusson a vagonban.

turósmácsik 2013.07.25. 19:21:36

Hát az a paradicsomos hal... ennyit enni nagy bevállalás lehetett:))) Csokirúd rendben:))

süllőcske 2013.07.25. 19:23:01

@Waka: Nahát, a kiskutyafüle tudja, hogyan van ez, de Andi épp rizseslecsót készít.És nem is emlékszem, mikor volt utoljára. Konzervben még nem ettem, mert jóanyám finomat főzött mindig, és szerettük is.
Akkor itt is nosztalgiapróba.
@Kató néni: Paradicsomos haltól Trabantos Itália körúton csömörlöttem meg, hasonlóan.
Viszont lehet, hogy elővenném a műfajt, hadd lám, lehet-e jót készíteni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.25. 19:39:28

Nem tudom hogy van ez, de én is lecsót főztem - igaz, nem rizseset, pedig azt is szeretem!
Holnap még PO is csatlakozhat az évi rendes lecsóvetélkedőhöz :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.25. 19:42:13

@süllőcske: Kövezzetek meg, de konzerv lecsót sokszor eszünk télen. Elég jó minőségű üveges lecsót lehet néha kapni, amit azután feljavítunk paradicsommal, paprikával, de éppen csak az íz kedvéért, így nem dönt minket anyagi romlásba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.25. 19:45:13

@Kató néni: Csokirudat nem ismerem. Azon a télen született a kisebbik lyány, és akkora volt a hó, hogy a barátaim hoztak tejet, kenyeret sítalpon, mert nem tudtunk kimenni a házból!
Akkor sikerült Mexikóval beszélnem CB rádión :)

turósmácsik 2013.07.25. 20:16:27

Lecsó kolbász nélkül tojással lett a vacsora. És amit én szeretek benne, hogy laskára vágtam a hagymát, paprikát, paradicsomot, semmi kockázás, héjlehúzás. És sok fokhagyma ment bele. És pirospaprika, ami a lecsóba itthon a hét főbűn egyike:)))
Na jó, eldugultam, nem írok többet.
A lecsó elfogyott, a serpenyő kitunkolódott (nem általam), ha valaki aggódott volna emiatt:)).

susztertangó 2013.07.25. 21:07:02

@Kató néni: 87? Akkor volt jó kis tüdőgyuszim-azóta se voltam brekeg.A Sárga Willám nevű Trabant kombimat az utcán parkolt, ellepte a hó.Nekem nem kellett havat hányni-feküdtem. Wartburgom a nyócvanas évek elején, az első ótóm volt."Trabanttal szállni élvezet, gyorsabban száll mint a képzelet, pöfög és töfög, hú de kafa..." Azt már le se írom amit Majsai énekel, hogyan indul az öreg autó.@Andrass9: "Akkor sikerült Mexikóval beszélnem CB rádión." Brék.Gondolom nagy érzés volt!!!:-)))

susztertangó 2013.07.25. 21:09:43

@turósmácsik: Mi van? Hétfő bűn? Őrölt pirospaprika nem?? Hová keveredtem?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.07.25. 21:34:59

@Kató néni: Volt egy idő, mikor paradicsomos halat vittem folyton a hegyre, ebéd gyanánt.
@Andrass9: Azon az ominózus télen négy napig voltunk elzárva a külvilágtól a pisztrángtelepen.
@süllőcske: Megszállt minket a nyári ételek szelleme.
@turósmácsik: Pirospaprikát mindig teszek bele, fokhagymát viszont soha.
@susztertangó: A hétfő csak akkor bűn, ha nem kell aznap dolgozni.

medvedr 2013.07.25. 22:22:46

@Kató néni: @süllőcske: Hah, Egész Görögországot Krétát is beleértve kis polszkival csináltuk meg 4-en feleségem (akkor még barátnő)nővére az ex sógorom és jómagam. Nálunk akkor a konzerv szigorúan 1 db négyünknek megbecsült volt, a sólet konzerv volt a legjobb. A seregben ettem konzerv hurkát, azt még az istálló macskái sem ették meg.

Topy 2013.07.25. 22:39:25

@medvedr: disznósajt konzerv? sereg tolta ezerrel; hidegen még csak-csak, viszont hűtés nem volt, környezeti hőmérsékleten meg egy bő zsírban tocsogó szörnyűség volt

vörösbor(de)minőségi 2013.07.25. 22:48:35

de jó kis nosztalgia oldal kerekedett itt.nyócvanhétben első nyugati út.kőrösi különleges húskrém.kedvenc volt.kicsit csipős kicsit vöröses,lágyabb mint a májkrém-nna csiptem nagyon.addig.svédország.irgalmatlan drágaság innen érkező turistának.gondoltam ebből az ehető konzervből viszünk sokat.ez megtörtént-de ahhoz,hogy majdnem 3 hetet maradhassunk,kellett az,hogy minden nap!!ebből készitettük a szendvicseket amit aztán a tekergések ideje alatt megettünk.a vége felé kimondottan nehezemre esett-inkább semmit felkiáltással az üres kenyér maradt.az élményt ez a kis dolog sem tudta elrontani,és a későbbiek során is nevetve gondoltunk a körősi különlegesre ami igazán finom volt-de hazaérve soha többet nem vettem,ettem.ma már nem kapható,igy kisérletezni sem tudnék-vajh mit is hozna elő?ilyen messzeségből rosszat biztos nem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.26. 07:28:25

@vörösbor(de)minőségi: A sólet konzerv (Globus, füstölt marhával) nagyon jó volt. Egy fej hagymát aládinsztelve remek kaja 2-3 embernek. Most is készítettünk egyet, de valami íz nagyon hiányzik belőle a régihez képest.
A Globus Sertésmájkrém (a kisdobozos) nagy kedvenc volt. Megpróbáltuk a napokban, mert volt itthon (nem jart még le!) . Hát - a kutya sem ette meg, ami nagy szó ...

vörösbor(de)minőségi 2013.07.26. 11:19:01

@Andrass9: bizony kicsit más volt a régi sólet.2 féle is volt kapható.főtt tojással,vagy füstölt marhahússal.és ez nem az idő játéka de a régiben volt gersli is ha jól emlékszem.vagy valami apró kicsi fehérkés.sok minden lehet az oka az ízváltozásnak elsőnek pölö a bab sem olyan mint anno.ez nyilván logokus de amit még nem tudunk,az csupán annyi,hogy napjainkban több E...ilyenolyan van benne mint a jó öreg mononátrumglutamát.ennyi bőven elegendő ahhoz,hogy csak keressük az a bizonyos régi ízt.

susztertangó 2013.07.26. 12:59:22

@Topy: Nagy ronda "alaminium" tepsiben csúszkáló üvegesre főtt paprikás csécsi szalonna a seregben vacsorára. Sokan nem kérték-én meg begyűjtöttem. E célból maradtam öreg katonaként is mosogatni, ha láttam használható kajákat hagytak meg elvtikéim. Ja, és voltam 65 kiló.
Ruszki csapatok is táboroztak ott, tőlük vettünk sűrített tejet meg plöszt.

Topy 2013.07.26. 17:16:53

@susztertangó: még ha csécsi lett volna, vagy paprikás... nálunk a sima kenyérszalonnát üvegesítették meg!
ha végképp nem volt más alternatíva, akkor az olajkályhára rakott edényben próbáltuk fogyasztható állapotúra pirítani; hogy miért nem adták oda nyersen, az rejtély... talán mert akkor ehető lett volna?

turósmácsik 2013.07.26. 17:23:38

@vörösbor(de)minőségi:
Dolgoztam konzervgyárban sóletsoron diákmunkán, isteni volt!!! A füstölt húst főtt tojással ebédeltük, és a szomszédos uborkasorról csemegeuborkával körítettük, csak kenyeret kellett akkortájt vinni reggelire-ebédre.

Viszont az ipari mennyiségben pucolt főtt tojás két nap alatt szépen szétvagdalta a kezet.

susztertangó 2013.07.26. 17:40:50

@Topy: Sokat nem csodálkoztam a seregben, de emlékszem nagyra nyílt a szemem, amikor először meleg töpörtyűt adtak. Pedig milyen finom, amikor az olvadt meleg zsír szétsprickol a szádban.Hál' Istennek nem mindenki gondolta így, ezért sokat meg tudtam menteni magamnak.Bár a kedvenc kajámat a kantinban ettem: 20 deka csokis nápolyi egy korsó sör.

vörösbor(de)minőségi 2013.07.26. 19:42:51

@susztertangó: jamáááár nna..
túrósmácsik segítségét kérem ez ügyben.gerlis tán azért nem lehetett mert az kicsit roppanósabb és nagyobb mint ez volt.vagy a sok év elhomályositotta elmémet.na ez még lehet.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.07.26. 19:59:44

A huszonpárév alatt a seregben volt részem konzervben dögivel. A legjobb a borsófőzelék sertéshússal, aztán a második helyen holtversenyben a húsgombóc paradicsommártással és a babfőzelék füstölt kolbásszal, a dobogó harmadik helyén a sólet csípős kolbásszal. A káposztafélék nagyrészt ehetetlenek voltak, a legalja a hurka vagdalthúsos dobozban. A nyolcvanas évek vége felé volt a csirkehúskrém és társai, lehetetlen, lilába játszó színű dobozokban. És ekkoriban volt a valódi löncs, ami két kilós dobozokban érkezett, és felszeletelve meg lehetett sütni úgy, hogy egyben maradt.

turósmácsik 2013.07.26. 21:23:55

@vörösbor(de)minőségi:
Nem voltam annyira kiművelt gasztronómiailag, hogy felismerjem, de én is gerslinek gondolom-emlék@Waka: szem. Én kérem a főtt tojásos részlegen dolgoztam! Hozzám már a nyitott babkonzerv érkezett, amiben benne volt a főzelék és csak pottyantani kellett bele a feltétet, aztán vonult tovább a doboz.

turósmácsik 2013.07.26. 21:25:24

@Waka: Jé, mi történt, beleütöttem Wakát, bocs!

Szóval téged már a luxus időszakban táplált a sereg! Micsoda változatosság:))

susztertangó 2013.07.26. 21:46:09

@Waka: Érdekes, szerettük a katonai feketekávét-állitólag "antidopping" /:-))/ volt benne.
A másik jó kaja a babgulyás mákostésztával, jobb volt, mint utána bármi az Egyesült Izzó fapados konyháján.Ez minden seregbeli kajára vonatkozott- át is tértem az a la káró konyhába, míg ott rontottam a levegő/me/t.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.07.26. 22:36:01

@turósmácsik: A polhelyettes saját kezűleg verte ki a balhét, mikor nem volt meleg víz, amikor bementünk szolgálatból.
@susztertangó: Nálunk szinte soha nem volt kávé. Meleg cukros tej (brrr), esetleg kakaó nagy néha, de inkább cétea. A sorozatos botrányok után aztán szolgálatban a parancsnokság konyháján főztek ránk, azon kívül meg nem sokat ettem a laktanyában.

Topy 2013.07.26. 23:28:23

@Waka: az már luxuskonyha volt! :D

Topy 2013.07.26. 23:37:28

@Waka: melegvíz csak időszakosan és akkor is "igyekezzen katona, már vízköves a háta!"
viszont reggel bevált módszer volt, hogy ellőgtam a reggeli tornát, aztán ha véletlenül jött valaki ellenőrizni, akkor elvonultam zuhanyozni; csak hideg víz volt, vacogott a fogam, de soha meg nem kérdezték, hogy miért nem vagyok kint, mert alapból azt hitték, éjszaka szolgálatban voltam - épelméjű ember egyébként nem zuhanyozik reggel, amikor nincs melegvíz :D
mondjuk olyan is volt, hogy nem szóltak idejében, hogy ellenőrző előljáró közeleg így nem sikerült bedobni a zuhanytrükköt - pizsamában, papucsban ugrás ki az ablakon, aztán didergés kint a mínusz húszban... olyan is volt, hogy a körlet körül fogócskáztunk az ügyeletes tiszttel, mert körbeszaladt az épületen, hogy nem sumákol-e kint valaki...

susztertangó 2013.07.27. 06:17:50

@Topy: Néhányan nem voltunk épelméjűek, hanem kemény tökös csávók-rendszeresen zuhanyoztunk a körlet egyetlen zuhanya alatt/nyilván senki se gondolta, hogy több kell/ rohadt hideg vízben. Bár az epitheton orrnanccs olyankor valószínű nem is látszott...
A reggeli tormát ellógni? Mit nem! Egy órával előbb felkeltettem magam a napossal és kimentem futni, úgyhogy már be voltam melegitve mire a többiek összeverődtek."Jó reggelt elvtársak ébresztő FELLLL! Naposasztal kétoldalán reggeli tornához sorakozó." Még klf. spéci kifejezések is voltak, de mivel itt hölgyek is megfordulnak, nem idézem.Különben a Nagyoroszi Helyőrség vagy mi, az erdőben volt, bekerítetlenűl és nem holmi poros laktanya udvar volt a futás helye.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.07.27. 09:16:46

@Topy: @susztertangó: Sajnos nálunk nem volt idő reggeli tornára, 6.30-kor indult a HDM-busz, addigra megreggelizve, szépen összepakolva készen kellett állni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.07.27. 21:05:16

@susztertangó: El is voltunk kenődve. :D No de mi a rádiótechnikai csapatok központi harcálláspontján teljesítettünk szolgálatot, ami bizony békeidőben is harcfeladat végrehajtását jelentette.

susztertangó 2013.07.29. 14:06:05

@Waka: Faternak csurgott volna a nyála, ha ott szolgálok. Mármint, hogy értek hozzá.Őt megigézte a rádiózás, kezdve a krumpliba szúrt valamilyen kristály detektorostól a több csövesig.A tranyó már nem volt neki érthető.Nekem csak annyi volt, hogy prüttyögtem, meg cipeltem a hátamon...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.29. 14:38:03

@susztertangó: Az én öregem velem/előttem tanulta a rádióépítést, mert mindig kérdezgettem. Komponista létére megcsinált egy 3 KF-es tranzisztorost. Mondjuk itt abba is hagyta, én meg számítógépeket tervezek és készítek :)

susztertangó 2013.07.29. 16:18:00

@Andrass9: Le a kalappal!!! Sajátom nincs, de tiszteletem jeléül most felvettem stílszerűen és megemeltem előtted, őőő, azaz a monitor előtt "Apám kalapjá"t.../valódi nyúlszőr kérlek/.

susztertangó 2013.07.29. 16:51:41

@látjátok feleim szümtükkel: A hangyát pókot kiviszem a lakásból, de HALÁL A MOLYOKRA! Így hát akkor nem érő a kalaplengetésem, mert zacsekban, molyirtóval van eltéve.Már csak Cseh Tamás BEREMÉNYI okán is.Egy dobozban, az első bőrcipőm mellett, van vagy 7 centis a cipő, kicsit a nyelvénél kétoldalt bevágva, mert magas volt a rüsztöm.Lehet, hogy le kéne bronzolni? (oval és nem uval!!!)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.07.29. 20:14:40

@susztertangó: @Andrass9: A rádiótechnikai csapatok a légtér felderítésével és ellenőrzésével foglalkoztak, amit különféle rádiólokátor állomások (radar) segítségével hajtottak végre. Manapság már mikrohullámú technika néven emlegetik inkább, ami viszont nem azonos a konyhai alkalmazással.
süti beállítások módosítása