A csumiban gyakran főznek ilyet ebédre, a hivatalos receptúra és az évtizedes hagyományok szerint. Mint azt már minden bizonnyal említettem, akad némi kapor a kertben. Nosza – gondoltam – rittyentek egy fazékkal hétvégére, a magam módján, a receptet a biztonság kedvéért azért elkunyiztam.
A menzán készült változatnál egy bezöldségelt csontleves az alap. Fűszerezésre pedig szárított kaprot használnak, és tejszín helyett főzőkrémet. Sajnos meglehetősen sajátos a viszonyom a csontból-húsból készült levesekhez, ezért ez az út számomra nem volt járható. Úgy döntöttem, hogy egy gazdag zöldséglevessel indítok, és azt alakítom a szám íze szerint. Bevásárláskor megláttam egy kis olcsó csiperkét, és gyorsan vettem párat abból is a leveshez. Az étel gyanúsan kezdett a gombócleveshez hasonlítani.
Hozzávalók, a leveshez:
2-3 szál sárgarépa
1-2 petrezselyem gyökér
1-2 szál petrezselyem zöld
20-25 dkg apró rózsákra szedett karfiol
4-5 fej csiperke gomba
negyed zellergumó
2 kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
½ kápia paprika
1 kisebb paradicsom
1 kis csokor kapor
8-10 szem egész bors
2 dl tejszín
1-2 evőkanál olaj
só
A daragaluskához:
1 tojás
2 dkg vaj
3 evőkanál búzadara
késhegynyi szódabikarbóna
só
A sárgarépát és a petrezselymet karikára, a zellert kockára vágtam, a hagymákat negyedeltem a fokhagymát pedig lereszeltem. A fazékban felhevítettem az olajat, és a felaprított zöldségeket megpirítottam.
Felöntöttem egy kis vízzel, megsóztam és kis csokorba kötve beletettem a petrezselyem zöldet.
Negyed óra főzés után beletettem a karfiolt.
Újabb tíz perc múlva a nyolcfelé vágott gombát is hozzáadtam.
Mikor a zöldségek megpuhultak, beleszórtam a finomra vágott kaprot, majd hozzáöntöttem a tejszínt. A levest alaposan összeforraltam, és kicsit utána sóztam.
A galuskához a tojást összekevertem a felolvasztott vajjal, sóztam, beleszórtam a szódabikarbónát, és kézi habverővel jól felvertem.
Belekevertem a darát, és fél órára félretettem pihenni.
A forró levesbe mártogatott kanállal kisujjnyi darabokra szaggattam, és 15 percig kis lángon főztem, majd lefedve még 10 percig hagytam állni. A galuskák meglepően nagyra nőttek.
Sokkal finomabb lett, mint a menzán.