Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kapros daragaluska-leves

2013.07.23. 07:00 Waka

A csumiban gyakran főznek ilyet ebédre, a hivatalos receptúra és az évtizedes hagyományok szerint. Mint azt már minden bizonnyal említettem, akad némi kapor a kertben. Nosza – gondoltam – rittyentek egy fazékkal hétvégére, a magam módján, a receptet a biztonság kedvéért azért elkunyiztam.

1.jpg

A menzán készült változatnál egy bezöldségelt csontleves az alap. Fűszerezésre pedig szárított kaprot használnak, és tejszín helyett főzőkrémet. Sajnos meglehetősen sajátos a viszonyom a csontból-húsból készült levesekhez, ezért ez az út számomra nem volt járható. Úgy döntöttem, hogy egy gazdag zöldséglevessel indítok, és azt alakítom a szám íze szerint. Bevásárláskor megláttam egy kis olcsó csiperkét, és gyorsan vettem párat abból is a leveshez. Az étel gyanúsan kezdett a gombócleveshez hasonlítani.

Hozzávalók, a leveshez:

2-3 szál sárgarépa

1-2 petrezselyem gyökér

1-2 szál petrezselyem zöld

20-25 dkg apró rózsákra szedett karfiol

4-5 fej csiperke gomba

negyed zellergumó

2 kisebb vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

½ kápia paprika

1 kisebb paradicsom

1 kis csokor kapor

8-10 szem egész bors

2 dl tejszín

1-2 evőkanál olaj

A daragaluskához:

1 tojás

2 dkg vaj

3 evőkanál búzadara

késhegynyi szódabikarbóna

2.jpg

A sárgarépát és a petrezselymet karikára, a zellert kockára vágtam, a hagymákat negyedeltem a fokhagymát pedig lereszeltem. A fazékban felhevítettem az olajat, és a felaprított zöldségeket megpirítottam.

3.jpg

Felöntöttem egy kis vízzel, megsóztam és kis csokorba kötve beletettem a petrezselyem zöldet.

4.jpg

Negyed óra főzés után beletettem a karfiolt.

5.jpg

Újabb tíz perc múlva a nyolcfelé vágott gombát is hozzáadtam.

6.jpg

Mikor a zöldségek megpuhultak, beleszórtam a finomra vágott kaprot, majd hozzáöntöttem a tejszínt. A levest alaposan összeforraltam, és kicsit utána sóztam.

7.jpg

A galuskához a tojást összekevertem a felolvasztott vajjal, sóztam, beleszórtam a szódabikarbónát, és kézi habverővel jól felvertem.

8.jpg

Belekevertem a darát, és fél órára félretettem pihenni.

9.jpg

A forró levesbe mártogatott kanállal kisujjnyi darabokra szaggattam, és 15 percig kis lángon főztem, majd lefedve még 10 percig hagytam állni. A galuskák meglepően nagyra nőttek.

10.jpg

Sokkal finomabb lett, mint a menzán.

31 komment

Címkék: gomba tejszín kapor daragaluska

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr875416617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.23. 07:39:45

@Babette_: Sütőpor helyett - levegősebbé teszi a galuskát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.23. 07:40:43

A leves tetszik! Meg is főzöm hamarost, mert könnyű és nyári is.

süllőcske 2013.07.23. 08:41:01

Könnyű, olcsó és szép is. A jó daragaluska élmény tud lenni. Egy ilyen leves a részletek minőségétől válik remekké.
A konyhakerttel rendelkező, vagy piacon jól választó nagyanyáink tudtak nagyon jó levest főzni, valami olyast szeretnénk mi is.
Csiperke, úgy is jó. Szekfűgomba betét? Még csucsubb.

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.23. 10:17:44

@Andrass9: sose hallottam ilyet.
ha a fehérjét felvered és úgy kevered hozzá, levegős lesz, mint a felhő.

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.23. 10:35:01

Ez a leves pont nekem lett kitalálva. Vasárnap galamblevest főztünk, és gyalázatos lett a grízgaluska, igaz már egy éve legalább, hogy nem főztünk ilyet. Ma zöldbabos variációval ez a leves fog elkészülni. A zöldbab az első idei szedésű kinai madzagbab. Ismeri valaki? Nagyon szép lila virágja van, és tényleg 60-70 centis szálakat nevel.

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.23. 11:30:49

@látjátok feleim szümtükkel: nálam nem szeret. sárgul, szenved, nem virágzik. ha egyről beszélünk, süllőcskétől kaptam.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.07.23. 13:36:54

Ha az eredeti recept a K.u.K. hadsereg archívumából van, akkor tudom már, mér vesztettük el a Nagy Háborút... De ha egy Venesz-Túrós gettószökevény, akkor is ideje volt már kreatívan áthangszerelni!
Bár a dolgozat olvasása közben eszembe jutott az egyszeri diák, aki az érettségin Zsigmond király életét és munkásságát húzta és így csapott bele a lecsóba: Zsigmond király nagy király vót, de még nagyobb vót Mátyás király, aki Kolozsváron született... stb. :))

Sajnálom, h Hagyma nincs már itt, elmagyarázná, mi is az a főzőkrém... ;)

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.23. 14:44:05

@Babette_:
Szerintem a helye nem megfelelő. Szereti a nagyon napos, védett meleg helyet, nekem kerítés mellett van, délután árnyékban, de ahol a fa délelőtt is árnyékolja, ott gyengébb. A magokat jó sűrűre, 3-4 centire lehet vetni, és szereti a trágyázott földet. Minden reggel és este öntözöm.
Ha huzatos a helye, akkor próbáld valamivel árnyékolni, és öntözgesd rendszeresen, de nem kell nagyon sok víz egy-egy öntözéskor.

Fagyasztani is szoktuk amikor sok a termés, gyengén megfőzve a saját levében dobozolva megy a frigóba.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.07.23. 19:24:57

Szép napot!
Örülök, hogy tetszik a levesem.
@süllőcske: A szegfűgomba jó volna, ha volna, sőt a legjobb az volna. Idén még egy szemet nem láttam.
@Babette_: Az lett volna a másik megoldás, de én ezt választottam, és jó lett.
@látjátok feleim szümtükkel: Valahol fetreng egy fél zacskó bolti mag, de valahogy mindig kimarad vetéskor. Azzal is igen jó lesz a leves, csak a fantázia szab határt a variációknak.
@PO: A recept sajnos a Magyar Honvédség analitikus rendszeréből származik. Manapság egy ebédet 600 forintból kell kihozni, és ebben benne van minden, az alapanyagtól az energiaköltségen át a munkabérig. Elő van írva. hogy milyen beltartalmi értékekkel kell rendelkeznie az ételnek, mennyi kalóriát tartalmazzon.
A főzőkrém bizony a főzőföl, a dejó, a pizzafeltét és a főzőmargarin társa, amely az International Junkfood, Tar & Manure Corp. üzemeiben készül.

medvedr 2013.07.23. 20:58:27

A daragaluska az egy kikeresztelkedett maceszgombóc. Ennek megfelelően nagyanyám húslevesbetétnek főzte kizárólag és libazsírral.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.07.23. 21:27:18

@medvedr: Olyant én még soha nem ettem, de már szemezgetek egy ideje vele. Csak a húsleves...

Pinka-Panka 2013.07.23. 21:54:58

Szép estét neketek! Betértem egy kis üdeségre!

A leves remek, jól néz ki. Én simán megcsinálom a tejszín nélkül is így, úgy is finom.
A galuska recept is jó, láényeg, hogy állni hagyjuk előtte, hogy megdagadjon a dara a tojással, amit magába szív, ezért is lágyabbra kell összekeverni, mert később éri el azt az állapotát, ami nem túl kemény és nem túl lágy sem.

Én sokszor csinálok, nekem is szépen megnőnek és forognak a leves tetején könnyedén, mint a kis felhőcskék.
De szeretjük!

Waka, köszi a receptet!

turósmácsik 2013.07.24. 16:48:43

Kapros levest csináltam én is hétvégén, de zöldborsó és csirke is került bele a zöldség, tejszín mellé. Sok-sok citromlével meglocsolva a tányérban.
Daragaluska nem volt most, de a látvány igéző!

Szerintem a galuskakészítés függ a gríz minőségétől is, általában ugyanúgy szoktam csinálni (szódabikarbónás, felvert változat), mégsem pörög-forog mindegyik fővés közben a könnyedségtől. Aztán meg harapós marad.

Drukkoljatok!
Raktam ki kovászost, nem mindig szokott sikerülni. Mondjuk nem is igen szeretem, csak az anyósomét, na ő kiválót készít. Gyerekként undorodtam tőle, kisfelnőttként megettem, most meg lassan már ízlik is.
Én is próbálkozom (4-5 megvolt már), de valahogy...
Most Öreg Sam uborkáját követtem, plusz végigolvastam az összes kommentet is.
A kenyér, sós víz, kapor, szemes bors mellé beraktam majd' egy fej fokhagymát is, majd azt én eszegetem ki:))

Ha sikerélményem lesz, akkor kovászolok káposztát, mert a nyári töltött káposztát kaprosan, tejfellel, kis füstölttel muszáj megcsinálni!!!

susztertangó 2013.07.24. 17:30:38

@turósmácsik: "Ahány ház, annyi kávédaráló." Bár én a fokhagymát fokhagymával eszem :-)))) de az ubiba nem teszek, úgy érzem "üti" a kapor üdeségét.

susztertangó 2013.07.24. 17:58:13

Pénteken az Óbudai Piacon barátnőmmel a szokott bevásárlásunkat csináltuk- holmi oldalast vettünk- míg vártam rá, vettem 2 kg pulykanyakat 700.- ftért.Nem volt szétcsapva, egyből ment a kuktába, sóval/parajdi, hallod Medve Doki?:-))))))/ meg fűszerekkel, amit a kredencben találtam. Jó óra hosszat felejtettem a gázon, takarékon persze. Kihűlés után villával lepiszkálni a húst könnyű volt. Összefőztem csípős lecsóval, több adagban lefagyasztva vár sorára. Az egyiknek ma jött el, fél kg sörétet kuktában, a nyak levével felengedve - még megmaradt a lé fele, azt le kell fagyasztanom, valami alkalmas zacsekot keresek hozzá a spájzban- megvolt a mai és a holnapi ebéd. Ma még a megmaradt joghurtos uborkasalátával, holnap kov. ub.bal.Azért joghurtos, mert a tökfőzelékhez vettem kimért tejet és abba tettem bóti yoghurtot és maradt, így nem vettem tejfölt.Ja, a vásárlás után jött a megérdemelt bónusz: a piaci kricsmiben két Unicum, két kori sör-pohár áráért:-)Sóhaj.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.07.24. 19:18:15

Szép napot!
@Pinka-Panka: Szívesen!
@turósmácsik: A fokhagyma nálunk is kimarad belőle. A kenyeret csak addig szoktam rajtra hagyni, míg a forrás meg nem indult, utána egyből ki vele, és vízzel teli töltöm.
@susztertangó: Full komfort. :D

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.24. 20:46:27

Vacsorára, minden kedves kocsmalátogatónak a figyelmébe:

Itt azt mondják a chili kiemeli az ízeket:fuszereslelek.blog.hu/2013/07/24/jamie_oliver_dijnyertes_rizottoja,

itt meg iagzolják:
utel.blog.hu/2013/07/23/frank_a_tapasztalatlan_chili-kostolo

susztertangó 2013.07.24. 21:25:26

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem inkább a Tagetes patula...@PO: Á csak elírták: főzök rém eccerű...:-(( Oké mára elég volt belőlem.:-))

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.24. 21:43:27

@susztertangó:
Egy időben sokat eladtunk a szimpla virágú törpe fajtából. Ma alig látni piacon, de kertekben sem gyakori, pedig jó, és igénytelen virág.

turósmácsik 2013.07.25. 07:40:00

@Waka: Köszi, ez fontos!!!
Gondolom így nem lesz fostos.

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.25. 09:46:29

@Waka:
Remélem a virágajándékért nem haragszol, nem a szaga a lényeg, hanem a szépsége, és a ritkasága.

turósmácsik 2013.07.25. 19:19:59

SOS!!! Kovászos-jelentéses segélykérés!!!
Az uborkák sárgulnak, egyharmada zöld. A lé kellően zavaros, időnként felszáll egy buborék. Íze fokhagymás-kapros-sós, enyhén erjedt ízzel, de még nem harmonikus, olyan éretlen forma. Kenyér most jöjjön ki belőle? Maradjon félárnyékban, vagy stabil melegen, mondjuk lakásban?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.25. 19:48:16

@turósmácsik: Egy nap még biztos kell neki a napon. Én ugyan nem veszem ki a kenyeret, de valószínűleg Wakának van igaza ezzel - ha a forrás megindult, akkor már talán nem kell. Az éjszakai lehülés viszont nagyon jót tesz neki, ropogósabb lesz! (Szerintem ...)

turósmácsik 2013.07.25. 20:02:02

Aham. Szóval hagyjam reggelig békén.

turósmácsik 2013.07.25. 20:11:01

Viszont lehűlt a hétvégére készített gyümölcsleves: őszibarack, ribizli, citromfű, citrom, szegfűszeg, méz ízesíti, a keményítős habarás tejfölös. Savanykás lett, és a barack nem főtt szét benne, hanem kellemesen darabos. Nem éri meg a szombat estét:)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.07.26. 22:39:24

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm, főzök belőle belőle valami finomat. :D
@turósmácsik: Hajlamos megpenészedni, és akkor kellemetlen mellékíze lesz.

turósmácsik 2013.07.27. 09:55:47

@Waka: Péntek reggel leszedtem, de az üveget még kint hagytam a melegben, estére jó lett.
Lehűtve lemeóztuk és finom, ropogós, nem szottyos!!
Kicsit kevesebb fokhagyma és só kell bele legközelebb.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.28. 22:32:14

@turósmácsik: A sót ne spórold ki belőle - attól lesz savanyú!
süti beállítások módosítása