Egyszer-egyszer eszembe jut, milyen jót ettünk, amikor táboroztunk az USA-ban. Este sütöttünk grillen húst és krumplit is hajában. Persze a krumpliból mindig többet sütöttünk, mint amennyit megettünk.
Reggel azután fínom illatokra ébredtünk. Tibi már megrakta a tüzet és éppen a kolbászszerűséget vagdosta a nagy serpenyőbe, amiben a parasztreggeli készült.
A parasztreggeli lényege, hogy krumplival egészíti ki a gazdag tojásrántottát. Lehetőleg maradék hajában főtt vagy grillezett krumplival. A fenti esetben a hideg hajában sült krumplit vágta fel nagyobb kockákra.
Most a következőkből készítettem:
- 1/2 kg újkrumpli
- 1 nagy fej vereshagyma
- 2 tojás
- egy fél szál István Gazda kolbász
- kis darab szalonna
- 1 rozmaring ágacska
- kis csokor petrezselyemzöld
Felvágtam a krumplit, hagymát, szalonnát és a kolbászt kisebb darabokra. A kolbászról kiderült, hogy ideje volt elkészíteni: tele volt levegőzárványokkal, ami előrehozhatja a kolbász megromlását. Ezt a problémát már egy éve jeleztem a gyártóknak, de úgy tűnik, őket ez nem érdekelte.
A szalonnát és a kolbászt a nagy öntöttvas serpenyőmbe tettem és addig sütöttem, míg a szalonna kiadta a zsírját.
Ezalatt a rozmaring leveleket feldaraboltam.
Beledobtam a forró zsiradékba a hagymát és a krumplit és jól megkavartam, hogy a zsír mindenhol bevonja a krumplit. Lefedtem, hogy párolódjon kicsit, ami hamar el is készült. Megszórtam a felvagdosott rozmaringgal és néhányat tekertem rá a borsdarálóval.
Amikor a krumpli megpuhult, rátettem a durvára megvágott petrezselyemzöldet és átforgattam.
Elkevertem benne a két tojást, átsütöttem és meg is ettem vacsorára az egészet.