Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (50) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (129) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Rántott zöldségek és két banán

2013.05.14. 07:00 Andrass9

A prézli elkészült, a rántott cukkíni helyett lett sárga curry, de ma már muszáj kirántani valamiket. És különben is friss prézli van!

Cukkínit és karfiolt találtam, meg van 6 szép laskagombám is, amit meg akartam próbálni kirántva. De ez így olyan szokványos ... Hopp! Itt van a kamrában egy rakat banán. Mi lenne, ha azt is rántanék?

Persze rögtön az internethez fordultam - hogyan rántották mások. Nem sok receptet néztem meg, de alapvetően mindenki - akit megnéztem - tovább cukrozta a banánt és a panírba meg szezámmagot kevert. A szezámmagot nem találtam (pedig volt a szekrényben), cukor helyett mézet adtam hozzá, és egy harmad citrom levét is ráfacsartam, hogy legalább valamilyen íze legyen a cukron felül.

Összeszedtem a rántanivalókat egy fotózás kedvéért:

10.jpg

Itt a banános édes változat és a normál zöldséges is szerepel egyben. Később persze finomítottam a listán.

12.jpg

Beleütöttem 3 tojást és egy kóválygó fehérjét egy mélytányérba, ahol erőteljes csapkodással alaposan fellazítottam és elkevertem egy kis sóval (mivel számolok - most is 400 villacsapásnál hagytam abba :)

11.jpg

Mindent szépen megtisztítottam, lemostam és szükség szerint felszeleteltem. A banánt kicsit átlósan centis karikákra vágtam.

13.jpg

Egy fémtálba tettem, ahol rácsavartam egy kis citromlét, valamint egy kávéskanál mézzel édesítettem. Ezt az összeállítást a későbbiek folytán többször átkevertem, hogy a citrom és a méz szépen beépüljön a banánba. Késimádók figyelmébe ajánlom a háttérben lévő fanyelű kést, aminek az eredeti bakelit nyelét kicseréltem az általam készített akác (?) nyélre nagyságrendekkel megjavítva a súlyelosztást és így a kényelmét. A fát felforrósítva mártottam az átlátszó lakkba, ami így magábaszívta azt. Így a mosogatógépet is elviseli!

14.jpg

A feleségem ragaszkodott hozzá, hogy tegyek a cukkínibe egy kis sonkát, mielőtt panírozom. Én ugyan jobban szeretem önmagában a rántott cukkínit, dehát óhaja parancs. Hosszában kettévágott cukkini darabot felébe bevágtam, mint a kovászos uborkát - a vége összetartja a szeleteket. A résbe pedig bedugtam egy vékony szelet gépsonkaszerűséget (valami extravagáns francia sonka volt itthon), meg egy kicsit meg is sóztam a hasítékot mert a sonka az én izlésemnek sótlan volt.

15.jpg

A gombákat is paníroztam. Laskagombát még soha nem rántottam, ez most egy kísérlet volt.

16.jpg

18.jpg

A cukkínik boldogan burkolództak be a házi prézlivel készült panírba. A csuda fog vagyonokat kiadni a "pankó" morzsára!

17.jpg

Szokásomhoz híven a teraszon sütöttem ki a dolgokat, bár elég szeles idő volt. Kabátban azért nem fáztam, a rezsó meg szélben is működik és a lakásban nem lesz olajszag.

19.jpg

A töltött cukkíniket (és később az összes többi rántott dolgot) papírtörölközővel bélelt edénybe tettem, hogy a fölös olajat felszívja.

20.jpg

A karfiolokat már nagyüzemben paníroztam. Egyszerre egy maréknyi a lisztbe, alaposan összeráz, majd egyesével a tojásba. Onnan megint egy kupacban a prézlibe, ahol szintén összeráz - és kész is!

21.jpg

Rántott zöldségek elengedhetetlen része a friss tartármártás. Mivel már többször sikerült a robotgép receptje a gyors majonézhez, most is ezt választottam. A keverőpohárba

  • 1 EGÉSZ tojást,
  • 1,5 dl napraforgó olajat
  • fél citrom levét,
  • egy kávéskanál mustárt,
  • 1 csapott evőkanálnyi cukrot,
  • sót,
  • reszelt szerecsendiót tettem.

Belenyomtam a botmixert és turbó álláson 30 másodperc alatt kőkemény majonézt kaptam. Ehhez már csak kis fehérbort és a majonézzel azonos mennyiségű tejfelt adtam, amivel újra összekevertem. Pontosan négy perc alatt elkészült a legfinomabb és legkönnyebb tartármártás valaha is készítettem!

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg
26.jpg 27.jpg 28.jpg

Amíg feleségem lelkesen ette a rántott zöldségeket a curryből megmaradt rizzsel és a tartárral, bepaníroztam a banánokat. Hogy a munkát egyszerűsítsem - mert a banánszeletek igencsak síkosak voltak - fogpiszkálót szúrtam beléjük, úgy tettem a lisztbe.

29.jpg

A tojásba már nem kellett a fogpiszkáló, mert a lisztbevonat kezelhetővé tette a gyümölcsöt.

30.jpg

Most már én is nekifoghattam az evésnek. Jó, jó - kicsit barnábbra sült, mint illő lett volna ...

31.jpg

A rántott laskagomba érdekes volt. A kalapja puhára sült, a szára viszont igencsak kemény maradt. Ez utóbbit tapasztaltam már a currynél is. A töltött cukkíni nagyon jól sikerült, a két szelet remekül összeragadt a panírban.

32.jpg

A banánt pedig forró vajban rántottam ki, ha már kalóriabombát készítek, legalább egészséges legyen!

33.jpg

Felszolgálni viszont pár csepp citrommal célszerűbb, mert alapban nagyon édes lett. Kicsit túlsült, mert a habzó vaj eltakarta a szeleteket. Vagy ghi-ben kellene sütni, vagy sokkal nagyobb mennyiségű vajban, hamár vajban készítjük.

34.jpg

29 komment

Címkék: banán méz majonéz karfiol cukkíni tartár szezámmag laskagomba

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr745297038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

susztertangó 2013.05.14. 07:18:38

Macera grósz!De azért finom.

susztertangó 2013.05.14. 07:21:55

Off.Csak úgy, mer' tecccccik.Hátha Nektek is.

1./Minden nemzet eltart egy hadsereget.Jó esetben a sajátját...(Valahonnan a netről.)

2./Fekete Bárány blogja

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.14. 07:45:32

@susztertangó:
1, Hogy a franc essen a háborúzós fajtánkba!
2, Jó blog, örülök, hogy vannak még ilyen emberek.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.14. 08:30:15

ma is tanultam: nem muszáj karikára vágni a cukkini rántáshoz.
köszi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.14. 10:02:58

@Babette_: Kicsit fura a két széle, ahol annyi a héj, de az ízén nem ront semmit, viszont nehezebben veszi fel a lisztet, mert kicsit viaszos, ezért nem akar nedves lenni.

süllőcske 2013.05.14. 10:05:33

@Andrass9: A prézli folytatja diadalútját.
A laska tönkjét le kell vágni, mert szívós. Sósvízben elő kell főzni, aztán rántani, de jobb más gombás ételnek, pl krémlevesnek. A kalap, az jó rántva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.14. 13:00:29

@süllőcske: Köszi a tanácsot, legközelebb biztos úgy csinálom. Most még új volt számomra és a gombás néni csak annyit mondott, nyugodtan rántsam ki :)
A prézlinek kellett egy folytatás, ami jogosítja a létét!

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.14. 20:00:37

Szép estét!

Azért a prézli nem csak rántani jó, finom az a krumplisnudlin is, hogy a túrógombócot, meg a prézlis tésztát ne is említsem. A prézli minősége nagyon befolyásolja ezen étkek minőségét.

medvedr 2013.05.14. 20:37:40

kókuszolajban/zsírban rántásról van valakinek valamilyen infója-gyakorlatból? Köszi!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.14. 21:17:49

Szép estét!
A menü ismét pazar, csupa kedvemre való dolog. Ma végre én is "főztem", hamarosan megosztom.
Az "új" kertben ma mindent kigyomláltam-megkapáltam, előkészítettem a paradicsom helyét, holnap ültetek.

süllőcske 2013.05.14. 21:24:21

@medvedr: Kókuszzsírt használok ugyan, de más célokra. Nehezen tudnám elképzelni nagy mennyiségben a serpenyőben, az ára miatt.
Tudjuk, hogy jól bírja a magas hőt, nem ég meg. Ezért csak picit teszek a sütőedénybe, ha kifejezetten pirítani akarom az anyagot. Húst, bőrös halszeletet, zöldségeket. Például a céklát gyönyörűre lehet így pirítani.Sütés közben nem túl finom illata van, de a sültön érdekes módon ez nem érződik. Viszont plusz jó ízt sem ad, mint mondjuk a vaj.
Jó tepsit, formákat kikenni, tésztákhoz is.
Vok használatához is kiváló, palacsintasütőhöz is, frankó, tapadásmentes "teflont" képez.

süllőcske 2013.05.14. 21:38:17

@medvedr: Igen kedves ételem a "cukkinibrassói".
Ezt vokban, kókuszzsíron készítem. Megpirítom a húst, félreteszem. Jön a kockázott gyenge cukkini, pirosra sütöm, vissza a hús, fokhagymával összedobálom, só, bors, kész. Nagyon finom, szép pirult.
Minden más zsiradékban megszívná magát a cukkini és elnehezülne, így viszont csak a húsnedvekből kap egy kicsit, ami kell is.

Topy 2013.05.14. 21:56:11

@süllőcske: a cukkinit meghámozod vagy héjastul kockázod?

süllőcske 2013.05.14. 22:08:41

@Topy: A gyengét nem hámozom. Ha kicsit keményecskébb már, akkor előveszem azt a zöldséghámozómat, amelyik vékony csíksorokat hámoz. A zebrásított így szépen megpirul.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.14. 23:45:12

@süllőcske: "Teflon" bevonat készítéséhez vagy sima disznózsírt, vagy olivát használok. Igaz - nagyon nagy füsttel jár, ezért a szabadban végzem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.14. 23:46:49

@Waka: Az jó lesz, mert kezdek kifulladni - meg dolgoznom is el kéne kezdeni :)
A paradicsompalánták szépen mosolyognak és várják a melegebb időket. Szintúgy a paprikák ...

medvedr 2013.05.15. 09:05:46

@süllőcske: Köszönöm az infót és a jó kis receptet is. Veszek kókuszzsírt-ez a tervem- kipróbálom a brassóit, csirke v. kacsamellből

Fenchurch68 2013.05.15. 18:15:32

@medvedr: Több ismerős használ sütéshez kókuszzsírt, mind azt mondják, hogy négyszer-ötször is felhasználható, nagyon magas hőfokon ég csak meg, ezért gazdaságos. Én csak az orcámra meg a hajamra kenem, főzésileg csak ál-pecsenyezsírt szoktam belőle csinálni. De a család hölgytagjainak tegyél félre egy kis pohárnyit testápolónak, tényleg nagyon klassz, ha bírják a (szagát) illatát. (Én sajnos nem, úgyhogy keverek hozzá illóolajat.)

Fenchurch68 2013.05.15. 22:43:10

@Andrass9: Hát lehetne éppen fokhagymát is, az is jót tesz, de én most pont a kókuszzsírt írtam.
Az ál-pecsenyezsírban persze van fokhagyma, de azt azért nem kenem a hajamra :) Pinka-panka, mit szólsz, megnőne tőle?

Fenchurch68 2013.05.15. 22:46:23

@Kató néni: Márminthogy a kókuszzsír illatát sem mindenki szereti, nekem akkor már jobban bejön a fokhagyma. De illóolajból narancsvirágot vagy citromfüvet szoktam hozzátenni. Sheavajat is használunk a képünkre, annak meg cuki égett gumi illata van... De engem már nem zavar. Kicsit olyan Forma-1-es gumicsere fílingje van az esti arcápolásnak.

Fenchurch68 2013.05.16. 20:15:11

@látjátok feleim szümtükkel: cuki, de ilyet én is tudok, papírom is van róla. Ebből nem lakunk jól, viszont a sheavajat sütéshez-főzéshez is lehet használni, nekem alap, hogy nem kenek magamra olyat kívülről, amit belülről is ne táplálnék be :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.16. 20:48:37

@Kató néni:
Speciel arra gondoltam, a kislánykádnak biztos tettszenek ezek a figurák.

Fenchurch68 2013.05.16. 21:10:19

@látjátok feleim szümtükkel: Igen, tetszenek neki, megmutattam, köszi! (Mármint a legkisebbiknek, a másik kettő elment pasizni, most jöttek haza, és fölették a holnapra szánt chilis babot... Még jó, hogy nem előtte :D )

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.17. 14:11:28

@Kató néni: Ne aggódj - jó néhány óra kell, mire a hatását kifejti :)

Fenchurch68 2013.05.17. 16:46:01

@Andrass9: Ha az arcomra kenem illóolajként, szerintem hamarabb szétszaladnak az emberek :)
Tegnap, miután a legnagyobbik megevett egy púpozott mélytányér csilis babot, és desszertnek egy kis rakott karfiolt, ezek után pedig elkezdett hajat vasalni meg sminkelni, hogy most ő randira megy :DDD
Már nem annyira friss a kapcsolat, úgyhogy talán nem ez lesz a vízválasztó.
De, mint tudjuk, királylányok nem p*kiznak.
süti beállítások módosítása