A kereskedelemben már csak kenyérmorzsa néven lehet prézlit venni. A jó öreg klasszikus zsemlemorzsa kihalt a zsemlével és a kiflivel együtt a rendszerváltáskor. Valamért az emberek azóta nem teszik félre a száraz zsemledarabokat, hogy ha elég összegyűlt belőle, akkor lehessen prézlit csinálni. Vagy nem marad meg semennyi?
Én évek óta magam készítem, kihasználva, hogy az Auchanban időnként nagyon olcsó a zsemle. Most például 8 Ft volt darabja, és fél kiló prézlit meg 200 Ft körül árulnak.
Azt ugyan nem tudom, hogy mi van benne, de ezt a zsemlét szerették a gyerekek. Elvileg 5 dkg egy zsemle. Gyakorlatilag is, de a benne lévő víz a mérések szerint kb 1 dkg, vagyis 25 zsemléből lesz 1 kg morzsa.
Ilyenkor megveszek tehát 20 zsemlét (mert mindig elfelejtem a számításokat), amit egy papírral leterített tálcán ottfelejtek a nappaliban vagy egy hétre. Ha napos az idő, akkor sajtháló alá kiteszem a teraszra.
Amikor úgy döntök, hogy ideje lereszelni, akkor felvagdosom és ellenőrzöm, hogy kiszáradt-e rendesen. Ha nem tökéletesen száraz, akkor általában beteszem a sütőbe 120 fokra kb 20 percre. Ezalatt garantáltan ropogósra szárad.
Van, hogy ezt a száraz zsemlét tovább darabolom és a nagy sodrófával "kinyújtom".
De gyakran a lustaság győz, amikor előveszem a robotgépet. Nem, nem a régi klasszikus dió/morzsa darálót, hanem a gépet. A maradék morzsát azért ekkor is kihengerelem a deszkán!
A végeredmény így is meg úgy is kb 80 deka finom házi morzsa, amitől az olaj sem habzik annyira meg az íze is finomabb. Légmentesen záró zacskóban sötét fiókban tárolom.
És még meg is spóroltam kb 200 forintot :)