A prézli elkészült, a rántott cukkíni helyett lett sárga curry, de ma már muszáj kirántani valamiket. És különben is friss prézli van!
Cukkínit és karfiolt találtam, meg van 6 szép laskagombám is, amit meg akartam próbálni kirántva. De ez így olyan szokványos ... Hopp! Itt van a kamrában egy rakat banán. Mi lenne, ha azt is rántanék?
Persze rögtön az internethez fordultam - hogyan rántották mások. Nem sok receptet néztem meg, de alapvetően mindenki - akit megnéztem - tovább cukrozta a banánt és a panírba meg szezámmagot kevert. A szezámmagot nem találtam (pedig volt a szekrényben), cukor helyett mézet adtam hozzá, és egy harmad citrom levét is ráfacsartam, hogy legalább valamilyen íze legyen a cukron felül.
Összeszedtem a rántanivalókat egy fotózás kedvéért:
Itt a banános édes változat és a normál zöldséges is szerepel egyben. Később persze finomítottam a listán.
Beleütöttem 3 tojást és egy kóválygó fehérjét egy mélytányérba, ahol erőteljes csapkodással alaposan fellazítottam és elkevertem egy kis sóval (mivel számolok - most is 400 villacsapásnál hagytam abba :)
Mindent szépen megtisztítottam, lemostam és szükség szerint felszeleteltem. A banánt kicsit átlósan centis karikákra vágtam.
Egy fémtálba tettem, ahol rácsavartam egy kis citromlét, valamint egy kávéskanál mézzel édesítettem. Ezt az összeállítást a későbbiek folytán többször átkevertem, hogy a citrom és a méz szépen beépüljön a banánba. Késimádók figyelmébe ajánlom a háttérben lévő fanyelű kést, aminek az eredeti bakelit nyelét kicseréltem az általam készített akác (?) nyélre nagyságrendekkel megjavítva a súlyelosztást és így a kényelmét. A fát felforrósítva mártottam az átlátszó lakkba, ami így magábaszívta azt. Így a mosogatógépet is elviseli!
A feleségem ragaszkodott hozzá, hogy tegyek a cukkínibe egy kis sonkát, mielőtt panírozom. Én ugyan jobban szeretem önmagában a rántott cukkínit, dehát óhaja parancs. Hosszában kettévágott cukkini darabot felébe bevágtam, mint a kovászos uborkát - a vége összetartja a szeleteket. A résbe pedig bedugtam egy vékony szelet gépsonkaszerűséget (valami extravagáns francia sonka volt itthon), meg egy kicsit meg is sóztam a hasítékot mert a sonka az én izlésemnek sótlan volt.
A gombákat is paníroztam. Laskagombát még soha nem rántottam, ez most egy kísérlet volt.
A cukkínik boldogan burkolództak be a házi prézlivel készült panírba. A csuda fog vagyonokat kiadni a "pankó" morzsára!
Szokásomhoz híven a teraszon sütöttem ki a dolgokat, bár elég szeles idő volt. Kabátban azért nem fáztam, a rezsó meg szélben is működik és a lakásban nem lesz olajszag.
A töltött cukkíniket (és később az összes többi rántott dolgot) papírtörölközővel bélelt edénybe tettem, hogy a fölös olajat felszívja.
A karfiolokat már nagyüzemben paníroztam. Egyszerre egy maréknyi a lisztbe, alaposan összeráz, majd egyesével a tojásba. Onnan megint egy kupacban a prézlibe, ahol szintén összeráz - és kész is!
Rántott zöldségek elengedhetetlen része a friss tartármártás. Mivel már többször sikerült a robotgép receptje a gyors majonézhez, most is ezt választottam. A keverőpohárba
- 1 EGÉSZ tojást,
- 1,5 dl napraforgó olajat
- fél citrom levét,
- egy kávéskanál mustárt,
- 1 csapott evőkanálnyi cukrot,
- sót,
- reszelt szerecsendiót tettem.
Belenyomtam a botmixert és turbó álláson 30 másodperc alatt kőkemény majonézt kaptam. Ehhez már csak kis fehérbort és a majonézzel azonos mennyiségű tejfelt adtam, amivel újra összekevertem. Pontosan négy perc alatt elkészült a legfinomabb és legkönnyebb tartármártás valaha is készítettem!
Amíg feleségem lelkesen ette a rántott zöldségeket a curryből megmaradt rizzsel és a tartárral, bepaníroztam a banánokat. Hogy a munkát egyszerűsítsem - mert a banánszeletek igencsak síkosak voltak - fogpiszkálót szúrtam beléjük, úgy tettem a lisztbe.
A tojásba már nem kellett a fogpiszkáló, mert a lisztbevonat kezelhetővé tette a gyümölcsöt.
Most már én is nekifoghattam az evésnek. Jó, jó - kicsit barnábbra sült, mint illő lett volna ...
A rántott laskagomba érdekes volt. A kalapja puhára sült, a szára viszont igencsak kemény maradt. Ez utóbbit tapasztaltam már a currynél is. A töltött cukkíni nagyon jól sikerült, a két szelet remekül összeragadt a panírban.
A banánt pedig forró vajban rántottam ki, ha már kalóriabombát készítek, legalább egészséges legyen!
Felszolgálni viszont pár csepp citrommal célszerűbb, mert alapban nagyon édes lett. Kicsit túlsült, mert a habzó vaj eltakarta a szeleteket. Vagy ghi-ben kellene sütni, vagy sokkal nagyobb mennyiségű vajban, hamár vajban készítjük.