Látjátok feleim szümtükkel tromfolta a nílusi sügéremet egy kárásszal legutóbb. Mit tesz Isten - avagy az Auchan halbeszerzője, egy óriási kárász mosolygott rám másnap. Ajánlottam volna ezt is Süllőcskének, mert a visszafogott és egyszerű elkészítési módot tőle tanulom, de hát évente csak egy szülinap van, ezért meg nem várunk egy évig a poszttal :)
Csillogó szeméből ítélve frissen csaphatták agyon (mármint a halat). Már meg volt tisztítva és be is volt irdalva. A sügér posztnál elfelejtettem említeni, hogy a halaspultnál az eladó előttem egy angol családot szolgált ki tökéletes angol nyelvtudással, majd amikor nekem választott sügér filét, kettőt is visszatett, hogy van szebb. Most is a fiú szolgált ki, meg is köszöntem a múltkori sügért és elmondtam, milyen jó volt hallani, hogy egy eladó szépen beszél angolul ...
Most viszont be kell a halat valamibe pácolnom, hogy másnapra kisüthessem egyben a grillen. Ezekre a zöldekre gondoltam, mint ízfokozókra:
Az üvegben barna vaj van, amit még tavaly készítettem véletlenül saját vajból. Egy negyed sima vajat is hozzáadtam, felolvasztottam a mikróban és belecsavartam a narancs levének a felét. Ez a narancs igencsak savanyú volt, így lemondtam a további lime felhasználásáról. Daráltam bele 3 tekerés feketeborsot is meg kicsit meg is sóztam.
A halat alaposan bedörzsöltem durva sóval.
Felkarikáztam a hagymákat és az édesköményt, megvágtam a kaprot és hozzátettem még egy kis snidlinget.
A hal pocakjába narancsszeleteket és a fentiekben látható zöldeket tettem, meglocsoltam alaposan kívül-belül az olvasztott vajjal és megszórtam a kaporral.
Egy nagy vastag alufólián megágyaztam a maradék hagyma és fennel karikákkal. Tetejét is betakartam vele.
Szépen becsavartam az egészet a fóliába, és ment is a hűtőbe pihenni míg megsütöm.
Készítettem szép parazsat másnap a grillben, amire alufóliástól feltettem a halat.
Sorakozott mellette néhány krumpli is, de azzal más célom volt aznap. A halat egyszer megfordítottam, tovább sütöttem, végül a tetejét kibontva picit füstöltem.
Fiammal és barátnőjével lecsipegettük az egyik felét szaporán szidva a teremtőjét a rengeteg Y szálka miatt. Remek íze volt és a bordacsontok körül még szálkával sem találkoztunk. Fiam reklamált a kapor miatt, de a többiek szerint igenis jót tett a halnak!
Persze fotózni elfelejtettem, viszont itt a képe, mi maradt belőle a szomszédasszonynak :)
Ha belegondolok, hogy ez az egész 5 személyes kaja mindössze 800 Ft-ba került, nem is értem, miért nem eszünk gyakrabban kárászt (na jó - a sok szálka kicsit levon az értékéből).