Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kárász a pácban

2013.05.04. 07:00 Andrass9

Látjátok feleim szümtükkel tromfolta a nílusi sügéremet egy kárásszal legutóbb. Mit tesz Isten - avagy az Auchan halbeszerzője, egy óriási kárász mosolygott rám másnap. Ajánlottam volna ezt is Süllőcskének, mert a visszafogott és egyszerű elkészítési módot tőle tanulom, de hát évente csak egy szülinap van, ezért meg nem várunk egy évig a poszttal :)

Csillogó szeméből ítélve frissen csaphatták agyon (mármint a halat). Már meg volt tisztítva és be is volt irdalva. A sügér posztnál elfelejtettem említeni, hogy a halaspultnál az eladó előttem egy angol családot szolgált ki tökéletes angol nyelvtudással, majd amikor nekem választott sügér filét, kettőt is visszatett, hogy van szebb. Most is a fiú szolgált ki, meg is köszöntem a múltkori sügért és elmondtam, milyen jó volt hallani, hogy egy eladó szépen beszél angolul ...

11.jpg

Most viszont be kell a halat valamibe pácolnom, hogy másnapra kisüthessem egyben a grillen. Ezekre a zöldekre gondoltam, mint ízfokozókra:

10.jpg

Az üvegben barna vaj van, amit még tavaly készítettem véletlenül saját vajból. Egy negyed sima vajat is hozzáadtam, felolvasztottam a mikróban és belecsavartam a narancs levének a felét. Ez a narancs igencsak savanyú volt, így lemondtam a további lime felhasználásáról. Daráltam bele 3 tekerés feketeborsot is meg kicsit meg is sóztam.

12.jpg

A halat alaposan bedörzsöltem durva sóval.

13.jpg

Felkarikáztam a hagymákat és az édesköményt, megvágtam a kaprot és hozzátettem még egy kis snidlinget.

14.jpg

A hal pocakjába narancsszeleteket és a fentiekben látható zöldeket tettem, meglocsoltam alaposan kívül-belül az olvasztott vajjal és megszórtam a kaporral.

15.jpg

Egy nagy vastag alufólián megágyaztam a maradék hagyma és fennel karikákkal. Tetejét is betakartam vele.

17.jpg

Szépen becsavartam az egészet a fóliába, és ment is a hűtőbe pihenni míg megsütöm.

18.jpg

Készítettem szép parazsat másnap a grillben, amire alufóliástól feltettem a halat.

19.jpg

Sorakozott mellette néhány krumpli is, de azzal más célom volt aznap. A halat egyszer megfordítottam, tovább sütöttem, végül a tetejét kibontva picit füstöltem.

Fiammal és barátnőjével lecsipegettük az egyik felét szaporán szidva a teremtőjét a rengeteg Y szálka miatt. Remek íze volt és a bordacsontok körül még szálkával sem találkoztunk. Fiam reklamált a kapor miatt, de a többiek szerint igenis jót tett a halnak!

Persze fotózni elfelejtettem, viszont itt a képe, mi maradt belőle a szomszédasszonynak :)

20.jpg

Ha belegondolok, hogy ez az egész 5 személyes kaja mindössze 800 Ft-ba került, nem is értem, miért nem eszünk gyakrabban kárászt (na jó - a sok szálka kicsit levon az értékéből).

28 komment

Címkék: narancs édeskömény fennel pác vaj kárász barna vaj

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr675252497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.04. 07:35:54

Egészségünkre a reggeli jó pálinkát!

Szép ( és biztos jó is ) ez a halacska. A narancs illik a köményhez, ebédre ki is próbálom.
Én az ekkora halakat soha nem irdalom be, így evéskor a szálkák egyben maradnak, és jobban meglátom.:)

A barna vaj mitől lett barna?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.04. 08:17:55

@látjátok feleim szümtükkel: Nem igazán irdalás - legalabbis a szó szoros értelmében. Ezek 2 cm-ként vágások és céljuk csupán, hogy a só és fűszerek mélyebre menjenek. Szálka ellen nem működik.
A barna vaj meg attól lett barna, hogy túlsütöttem a ghi-t. Majdnem kidobtam, mikor feltünt, hogy tetszik az illata (erősen karamell jellege van). Utánaolvasva kiderült, hogy ez a franciák egyik kedvenc vaja - hát megtartottam és azóta többször is használtam.
blogkocsma.blog.hu/2012/10/02/korte_vajban_sutve

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.04. 09:07:29

2012-ből maradt a kertben egy tő kömény, és némi gumót is nevelt,de meghagytam magnak. Most vetettem megint, hátha nevel gumót, mivel tavaly árnyékos helyen volt, és állítólag meleg helyre kell vetni. Eredményről beszámolok. Az ősszel kikelt paradicsom bent szépen áttelelt, már borsószemnyi bogyó van rajta. Ez a nagy meleg kedvez neki.

Akinek a kertjében nincs már elég hely új gyümölcsfának, annak nagyon ajánlom az oszlopos fajtákat, nem nevelnek lombot, gyümölcs családi szükségletnek megfelelő mértékben terem, és sűrűbben lehet ültetni, mint a lombos fajtákat. A magassága meg a gazdáéhoz igazítható. Nekem két oszlopos almám van, most körtét, szedret és málnát szereztem be, kíváncsian várom mivé fognak fejlődni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.04. 18:41:47

Szép estét!
A kárász az egyik legkedvesebb halam, már ami az evést illeti. Ezzel a módszerrel mindenképpen szálkás marad, irdalás ide vagy oda. Az ötlet amúgy remek, valamilyen szálkamentes hallal majd én is kipróbálom. Ja, és kömény nélkül, mert azt nem szeretem.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.04. 19:01:27

megjöttem, mi újság?
nálunk újabban apró kárászok jönnek haza, egy adag a fagyasztóban vár még.
nehezen birkózom a szálkákkal.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.04. 19:20:46

@Babette_: Sűrű, mély irdalás, bő, forró olajban sütés megoldja a problémát.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.04. 19:22:02

@Waka: kipróbáltam, ropogós szar lett belőle.
én nem halcsipszet akarok enni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.04. 19:32:27

@Waka: kipróbáltam, ropogós szar lett belőle.
én nem halcsipszet akarok enni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.04. 19:44:15

@Babette_: Szerintem van középút. Ha kapok halat a közeljövőben, írok belőle egy posztot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.04. 20:45:08

@Babette_: És legalább eltűnt a szálka? Vagy az ropogott a fogad alatt ...

süllőcske 2013.05.04. 22:28:52

Jóízű hal a kárász. Édeskés, karakteres, sötétebb, szaftos húsa van. Én is igen kedvelem.
Méretei az aprócskától az akár másfél kilósig változóak lehetnek. Ez feladja a leckét a szakácsnak, milyen elkészítési módot válasszon. És jócskán el lehet hibázni.
A fő nehézség a szálkátlanítás, mert a szóba jöhető nagyobb vastaghústömeg is elég vékony, a hal testarányai miatt.
A tenyeres méret gond nélkül irdalható és süthető zsiradékban, de figyelni kell, hogy a bordakosáron lévő hús ne süljön rá a csontra, mert akkor bordástól kell elropogtatni. Ez vezet a kárászcsipszhez, amit sokan kedvelnek, de én például nem. Szerintem a tenyereseket jobb röviden sütni, de nagyon forró zsiradékban. Például lapos aljú bográcsban, igazán fortyogó olajban. Szépen pirul, de belül szaftos marad, a bordáról lehúzható a hús, az y szálkák eltűnnek. Ez a módszer a félkilós méretig eredményes, ésszerű sütési idővel.
A zsiradék 60-70 százalékig lepje a halat, de van aki teljesen ellepeti, szerintem az nem túl jó.
Fél kiló fölött jönnek az egyéb sütési módok, mint például a posztban szereplő fóliában sütés, vagyis inkább párolás. Ezen kívül a nem túl meleg kemencében, lerben sütés is szóba jöhet, kenegetve, hogy ne száradjon ki. 70 deka fölött érdemes a kárászt hosszában kettévágni, úgy is elsülnek az y szálkák.Ha nem vágjuk ketté, félbevágott almákra, citromokra csücsültetjük, vajjal kenegetve hosszan sütjük.
Kitűnően el lehet készíteni villás nyársra feszítve a kilós kárászt.
"Csodaréti fenekeszegek" című, a Pásztortűzön olvasható posztomban legszálkásabb halunkat, a balint készítettem így el.
Idevág még a "Parázs a réten" című írásom(Pásztortűz blog), amelyben kétkilós pontyot készítettem a kopácsi régi módszerrel. Ezekkel a módokkal is el lehet érni a szálkátlanítást.
További három módszer: A sütés előtti napon a nagy kárász irdalásait bekenjük fokhagymás, tárkonyos ecettel. Így a szálkák elpuhulnak, és a kárász édes kés ízéhez megfelelő kontrasztfűszerezést kapunk.
Vagy az elkészített kárászpecsenyét hagymás, ecetes páclébe tesszük, 3-4 napra, garantált az ipszilonok eltűnése.
A huncut kárászon úgy is kifoghatunk, hogy fűszeres olajban két órát konfitáljuk, olaját leöntve rápirítunk, majd citrommal meglocsoljuk, nagyon finom. A konfitáló folyadék fele lehet víz. Ez tulajdonképpen egyfajta olajos hal.

süllőcske 2013.05.04. 22:51:03

Két igazítás: Azért említettem a viszonylag vékony háti húst, mert legalább ezt kívánatos volna normálisan ehetővé tenni.
A másik, hogy a fóliában párolás esetében a legtökéletesebb irdalás sem hoz jó eredményt, kár bevagdosni a halat, esetleg sekélyen bekarcolgatni érdemes. Itt be kell vállalni a szálkavadászatot, mint a posztban is történt.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.05. 07:22:22

@Andrass9: nem ropogott. keményre sült, mint a disznó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.05. 08:37:39

@süllőcske: Köszönöm a részletes tájékoztatást. Úgy tűnik, mostanság van ilyen méretes kárász rendszeresen az Auchanban, meg fogom próbálni a konfitálást, és mintha ez a kicsi halra is jó lenne.
Az ecetes hal még nem tartozik a kendvenc eledeleim közé - azzal még várunk :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.05. 08:47:12

@süllőcske: Bár méretes egy hal volt, meg a súlya is komoly, meglepett, hogy a bordákon oly vékony a hús. Ez is hozzátett az Y szálkák vadászatához!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.05. 08:48:17

@Babette_: Az nem jó. @süllőcske: ötletei viszont barátinak hangzanak.

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.05. 10:17:13

@Andrass9:
Süllőcske ajánlásaihoz annyit tennék hozzá, hogy a hal zsírban sütve más ízű, mint olajban, meg vajban. Érdemes erre is figyelni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.05. 18:44:33

@süllőcske: Ódörögdön az egyik kollégáéknál "lefujtott hal" néven futott az ecetes-hagymás változat. Nem volt rossz, magam is készítettem balatoni keszegből.

Llychllyn 2013.05.06. 12:41:48

@süllőcske: Igazán érdekel, amit írsz, ugyanis a halat szeretem, de - mint ahogy már talán említettem is - a szálkákat meg utálom.

Kifejtenéd bővebben ezeket az ecetes megoldásokat? A ruszlit szeretem, bár amit legutóbb vettem, az elég rossz volt, ez az ecetes pácolt-sült hal viszont eléggé érdekelne (tavalyról van még tárkonyos ecet és ecetes tárkony is, fokhagyma mindig akad - milyen arányokkal kellene dolgozni? Áznia kellene a halnak a pácban, vagy csak finoman kenjem be? Milyen erős ecet kell ahhoz, hogy szálkátlanodjon a hal?).

Eddig csak filéket sütöttem, azok sem lettek rosszak, de szívesen próbálkoznék mondjuk a kárásszal - hálistennek nem is túl drága, inkább azt szúrom el, mint a lazacot:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.06. 12:57:43

@Llychllyn:
az ecetes hal jó!
:)
gyms megyében, ahol felnőttem, a rántott halat teszik ecetes lébe. annál jobb nincs is.

Llychllyn 2013.05.06. 15:22:08

@Babette_: Mármint már kirántva mártják bele, mint a fish and chipset, vagy előtte pácolják benne? Bocs, ha hülyén értetlenkedem, a hal számomra félig-meddig ismeretlen terep:)

A vásárcsarnokban múltkor sikerült valami hihetetlenül finom ruszlit vennem, egy egész filé volt, azt hittem, sosem fog elfogyni, de hát csak egy uzsonna lett belőle - ezzel is nehéz leállni:)

És ugyanott találtam füstölt makrélát is... Na, az se semmi. Konzervben néha árulják, de elég ritkán, de olaj nélkül az igazi.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.06. 15:25:53

@Llychllyn: ecetes hal. tehát kirántás után tesszük az ecetes lébe sok hagyma közé.

Topy 2013.05.06. 16:06:16

@Llychllyn: füstölt hal ügyben javaslom az Arbat üzleteket, hideges füstölt lazac, makréla, tok, dévér meg még ki tudja mi; elég sok helyen van már üzletük: arbat.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=62&Itemid=28&lang=hu

süllőcske 2013.05.06. 20:22:04

@Llychllyn: Ahogy Babette írja, arrafelé szokás ezt készíteni.
Márnát, balint, nagytestű keszegféléket, kárászt érdemes így elkészíteni, az y szálkák kapcsán is, de sajátos ízélménye miatt is. Ezenkívül jó módszer a maradék sült eltartására. Egy hétig simán eláll, szépen összeérik.
Tehát a szigetközi ecetes hal egyik receptje:
A két, három ujjnyi szélesre, keresztben darabolt, sózott halat kirántjuk, tetszés szerinti panírban.
A még meleg halat leöntjük a páclével. Ha kihűlt, hűtőben tároljuk, 3-4 nap után kezd jó lenni.
Páclé:
2l víz
2 kanál cukor
1 kanál só
3 fej szeletelt hagyma
4 babérlevél
5-10 szem bors
Sokan szeretik a vastag, tojásos bundában készültet, nekem nem nyerte meg a tetszésemet az elázott panír, amely el tud válni a haltól. Vékony panírban, vagy akár anélkül sültből viszont remeknek találom. Nincs ellenemre a fokhagyma sem, akár a pácba, akár a sütésnél alkalmazva, különösen csuka esetében.
A többi, ecet használatával készíthető halételekről szeretnék írni egy posztot. Kérem addig türelmedet.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.06. 20:54:00

@süllőcske: meleg páclével. egyébként leggyakrabban pontyból készítik/jük.
az összes szálkát elpusztítja, csak legnagyobb marad meg.
a hal után a bunda a legjobb benne.

süllőcske 2013.05.06. 22:44:53

@Babette_:
Manapság persze, hogy pontyból. Azonban a Szigetköz Duna-ágainak a ponty nemigen volt hala, mint ahogy a harcsa sem.
A szép vadvízország sebes vizeinek a márna, a paduc, a szilvaorrú keszeg, és a leánykoncér(ma már védett), és persze a süllő volt a jellemző hala. Ezekből készült ez az étel, főként. A süllőből persze nem.
A mai viszonyok már teljesen mások.
Néhai szobrászmesterem, Somogyi, ásványrárói volt, sokat mesélt az ásványi vízivilágról. Szász Imre írásai is tetszenek.
Azonban nem csak ott találták ki ezt az ételt, hanem délvidéken is, például a Dráva-szögben. Én is innét ismertem meg, ezenkívül a szegedi nagytájról írt néprajzi írásokban is szerepel.
A marinírozott hal a 19.században is ismert, Zilahy Ágnes is leírja. Ilyesféle étkek a 16-17. sz-ban is készültek. Például nyársra vonják a halat, megsütik, vagy vajban megrántják, fokhagymás, vagy egyéb fűszerezésű felforralt borecettel leöntik.
Ahogy írtad, van ahol felforralt pácot öntenek rá, van viszont, mint Zilahv receptjében, hideget.
Igen, sokan szeretik a rántott bundát is benne.

Fenchurch68 2013.05.07. 09:39:40

A karácsonyi menü obligát része volt korai felnőttkoromig a rántott ponty, igazából senki se szerette, meg a halászlével már úgyis jóllaktunk, de dédinek, nagymamának lelki kényszer volt halat rántani. Hát, amilyen pontyokat a hetvenes-nyolcvanas években árultak Budán... A kétharmada mindig megmaradt, és akkor jött a marinírozás!!! Azt aztán mindenki ette, amíg csak tartott, ízén, állagán rengeteget javított. Én meg gyerekfejjel csodálkoztam, hogy miért nem rögtön úgy csinálják, ha úgyis mindenki csak azt szereti :)
süti beállítások módosítása