Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Nilusi sügér Süllőcskének

2013.04.26. 07:00 Andrass9

Madaras tecsóba mentünk ma nagybevásárolni, mert kiürült a kamra, míg elvoltunk. A friss reklámújság akciós nílusi sügért igért egész rendes áron.

Süllőcske jutott eszembe és vettem is két szép filét, hogy megsütöm délután. Csak később esett le, hogy ő nincs a közelben ... meghívtam hát rá a szomszédot, aki nem egy halevő, de gondoltam, hogy ezzel jobb útra tudom téríteni :)

A két filé 65 deka volt, ami tökéletes kiadós ebéd, ha nincs nehéz körítés hozzá. Sokat olvasva Süllőcske halas ételeit, gondoltam, hogy ezt is könnyű módon készítem el, hogy a hal íze domináljon, ne pedig az egyéb alkatrészek. Szedtem a kertben friss kakukkfüvet, zsályát és oreganót, mert azok már kibújtak a földből. Begyűjtöttem egy fél citromot is, meg durva sót és durvára őrölt borsot.

A halat kicsit megszórtam a durva sóval és daráltam rá frissen borsot is.

10.jpg

A serpenyőbe kis vajon feltettem prézlit pirulni (később túl soknak bizonyult, két evőkanál elég lett volna). A fűszereket megaprítottam, a kakukkfüvet a prézlibe kevertem.

11.jpg

A többit a halra szórtam és kicsit beletapicskoltam tenyérrel.

12.jpg

Amikor a prézli megpirult, egy tányérba félretettem.

13.jpg

Feleségemet megkértem, hogy készítsen egy kis salátát a friss zöldekből, amit vettünk.

14.jpg

Újabb adag vajat hevítettem és rátettem a halfiléket.

15.jpg

2 perc múlva már fordítottam is.

16.jpg

Sisterget, pirult, gőzőlgött további 3 percet.

17.jpg

Tetejére halmoztam egy-egy ek fűszeres prézlit.

18.jpg

Majd feltálaltam kis kenyérrel, pár szem maradék petrezselymes krumplival és a salátával. Végül citromot nem is csavartam rá, olyan jó íze volt önmagában.

19.jpg

Halért nem nagyon rajongó barátom szó nélkül leküldte a részét és még kért ...

A prézlire valójában nem volt szükség, de már megettük. Kár, hogy Süllőcske nem ehetett belőle!

28 komment

Címkék: vaj sügér prézli kakukkfü

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr565236640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.26. 12:40:46

Jó ebédhez szól a nóta?

Ugye ezt nem csak sügérből ér megcsinálni?

susztertangó 2013.04.26. 13:15:54

Ó, a nagy szemű só,
van a spájzban, de mire jó?
Sósabb ízű mint a púderes
Vagy a húsban jobban utat keres?
És melyik legyen, olcsó vagy drága,
Parajdi vagy Himalája?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.26. 13:28:02

@látjátok feleim szümtükkel: Bármilyen szép halfilé jó. Általában nem válogatok halak közt, de ennek nagyon jó íze volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.26. 13:29:08

@susztertangó: :)
Nem sósabb, viszont csak annyi ivódik be a húsba, amennyi ideig rajta tartod. Az olcsó sónak is jó a leve!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.26. 14:07:18

@látjátok feleim szümtükkel: Süllőcske biztosan elmagyarázza majd, hogy minden hal elkészíthető így is. Én most a hangsúlyt a nagyon visszafogott fűszerezésre tettem, hogy érezzem a hal ízét is. Ha mondjuk valami névtelen mirelit halfilét készítesz, akkor valószínűleg erősebben kell fűszerezni.
Ebben a műfajban nekem eddig a nyelvhal izlett a legjobban, de el kell árulnom, hogy a '90-es évekig fogalmam sem volt a halak ízéről. Azóta lassan megtanultam, hogy mindegyik más. Ezt viszont a japán konyhának köszönhetem, mert amióta megeszem a nyers halat, kifejezetten vadászom, hogy melyiknek milyen íze van. Továbbra is kedvencem bármilyen tengeri páncélos (legjobb az alaszkai vagy a norvég királyrák a maga másfél méteres méretével, de a homár sem kutya).
A szusi világa hozta meg a halhús szeretetét (legalábbis nekem), és azóta örülök, ha ismeretlen halfajtával találkozom.

medvedr 2013.04.26. 17:05:51

@susztertangó: Mester! Ez gyönyörű!
Természetesen drága legyen! Jó szórakozás só sznobnak lenni!

süllőcske 2013.04.26. 17:34:46

@Andrass9:
Köszönöm, Andris, hogy nekem címezted a recepted.
Fogadom is, most volt a szülinapom.
Igazán jó halat sütöttél, finom.
A sügérfélék mind finom halak. Alakilag az osztott hátúszók, fésűs pikkelyek, mellúszók alatti hasúszók, fogazott kopoltyúfedők, és még néhány ismertetőjegy jellemző rájuk.
Én eddig ettem: Csapó sügér, feketesügér, tengeri süllő, fűrészesfogú sügér, nílusi sügér, kősüllő, magyar bucó, naphal, vágó durbincs, hekk, fogassüllő húsából, mind jó.Konyhailag a nagy fogas a legkívánatosabb, de kisebb fajtársai néha túltesznek rajta ízben.
Fehér hús, jó, de diszkrét aromák ezek, ezért egyátalán nem jó erősen fűszerezni. Könnyed zöldfűszerek, szűzolaj, citrusok, vaj, édeskömény, spárga,karcsúbb ízvilágú gombák és az ezekből készült mártások illenek jól. A mártás lehet kissé molettebb, mert halunk szinte zsírtalan.
A vajon sütés mellett a tejben, vagy tejfölben párolás, a könnyed, rövid melegfüstölés is jó eredményt ad, ha pedig bundában készítjük, a panír ne legyen nehéz, vastag.

susztertangó 2013.04.26. 18:33:54

@medvedr: Gondoltam már, hogy ezentúl csak a patikából fogom venni-és akkor már desztillált vizet is főzésre/ivásra..:-))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.26. 20:03:39

Szép estét!
Finom hal, finoman fűszerezve, vajban sütve, hmmm... A morzsa része nekem kínai (szuahéli). Talán rossz környéken szocializálódtam, de nem értem, miért kell.
@süllőcske: Éppen a magyar bucó? Jó, hogy nem már lápi póc.
@Andrass9: Én a sashimit próbálnám ki szívesen, annyira nem vonz a savanyú rizzsel feltekert hal. A sashimi maga a nyers alapanyag, ahhoz ehet az ember köretet és szószt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.26. 21:21:36

@Waka: Az már elég szomorú, ha az a rizs savanyú! Legfeljebb megspriccelni kell a rizsecettel, hogy fényesebb legyen és jobban ragadjon. Abban igazad van viszont, hogy a sashimi szabad választást enged a köretben.

süllőcske 2013.04.26. 21:22:54

@Waka: Hol volt, hal nem volt.. Tán igaz se volt..)))))))))

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.26. 21:55:52

@Andrass9:
Vasárnap egy szép méretes kárászt sütöttem egyben, a hasába zöld fűszereket tettem
( mértékkel ), úgymint egy kevés zsálya, majoranna, tárkony, lestyán, hagyma, mellé pedig hagymát és édesköményt. Az egészet libazsírozott sütőpapíron tepsiben sütöttem, előbb fólia alatt, majd anélkül, és petrezselymes burgonya volt mellé, a leves sóskából készült, kísérő olaszrizling.

@süllőcske:
Szokták felénk mondani, hogy isten éltessen sokáig, füled érjen bokáig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.27. 08:02:17

@látjátok feleim szümtükkel: Úgy olvastam, hogy egy méteres kárászt sütöttél. Tűnődtem egy darabig, miben sült az a szegény hal, mert akkora tepsim vagy serpenyőm nekem nincs ...

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.27. 15:30:32

@Babette_:
Nem volt, mert mindenből csak nagyon keveset használtam (zsályából pl. két levelet ), így nagyon kellemes ízkavalkád alakult ki. A hal alatt összegyűlt zsír finom lett, zsíroskenyérre nagyon alkalmas a fűszerek aromája miatt.

süllőcske 2013.04.27. 15:34:58

@Babette_:
Soknak látszik, de a provence-i keverék is milyen jó tud lenni.Az is hasonló.
Valszeg érdemes elhatározni, hogy egy hullámzó ízű keveréket akarunk, vagy valamelyiket ki szeretnénk emelni.
Én általában, ha zsályát teszek a halba, mást már nem. Hasonlóan vagyok a lestyánnal. Ezekhez már csak fokhagymát. A kárászhoz jó a zsálya, mint a potykához is. No meg vele sült, balzsamecetes cékla!

süllőcske 2013.04.27. 15:44:34

@látjátok feleim szümtükkel:
Köszi.
Jó lehetett az a nagy kárász. És a rizling.

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.27. 18:08:51

@süllőcske:

Ma meg nagyon jó volt az algyői halászcsárdában a halászlé ( azt én nem ettem ), meg a hal fatányéros, azóta is azon töröm a fejel, hogy lehet a halat 2-3 mm-esre beírdalni úgy, hogy a hús szétnyíljon, de ne essen szét. Olyan volt a sülthal, mit egy rózsa.

Van még egy-két öregecske borocska, meg más itóka is ( de nem cseréljük le :), mivel időnként sajnáljuk kibontani, és így ráér megöregedni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.27. 19:33:09

@látjátok feleim szümtükkel: Ezt az irdalás dolgot én sem értem.
Megirigyeltem viszont a kárászodat, és holnap azt grillezek ebédre magamnak. A gyerekek meg majd esznek csirkét (ggrrrr). Zsir helyett barna vaj, fűszer csak hagyma és snidling meg kis bors (és persze só), körítésnek meg édeskömény, mert volt egy szép darab itthon. Ebből is lesz poszt, remélem!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.27. 19:51:23

@Andrass9: Pedig savanyú: "A szusi hagyományos változatában erjesztett halas rizs, amit sóban tartósítanak. Ez a módszer Délkelet-Ázsiából származik és ott a mai napig népszerű. A szusi szó egy mára régiesnek számító, más szövegösszefüggésben nem használt nyelvtani forma, jelentése: „ez savanyú”."
hu.wikipedia.org/wiki/Szusi

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.27. 21:09:54

@Waka: A Wikipédiáról sajnos megvan a véleményem. Soha nem használtam eddig, csak hallottam a panaszokat rá. Most, hogy a mexikói beszámolót írtam, utána akartam nézni néhány adatnak. Ennyi hülyeséget összehordani még sehol sem láttam. Maradt a tisztességes irodalmazás.
Lehet, hogy "savanyú" a jelentése, de relatíve sok időt töltöttem Japánban és HongKong-ban és a szusi soha nem volt savanyú. Az USA-ban is sokat ettem, ott sem. Még itt Magyarországon sem és az sem, amit a fiam készített. Ettől persze lehet, hogy te belefutottál egy savanyúba :)

süllőcske 2013.04.27. 22:50:05

@Waka: @Andrass9:
Sok igazságot mondtatok. Elmondom én is az "én úgy tudom" változatomat:
Wiki nem igazán jó hivatkozási alap. A szusirizs mai formájában nem savanyú egyátalán, sőt édeskésnek mondanám.
Régi formájában viszont tényleg erjesztett. Mégpedig úgy, hogy hatalmas fadézsákba teszik a halakat(azt hiszem, bonitót), főtt rizzsel kitöltve a hasüregüket, és a halak közti térközt. Jól, légmentesre préselik a nagy mennyiségű anyagot és erjesztik. 1-2-3 évig, tejsavasan. Fogyasztáshoz a halakat karikára vágják, a teljesen porhanyóssá vált csontjaival együtt. Csinosan tálalják. Ez az ős-szusi. Ma már nagyon kevés helyen készítik.
A forrásom ismeretterjesztő filmeken alapszik, amiben részletesen végignézhettem a folyamatot.
A Wiki most nagyjából jót írt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.28. 09:44:57

@süllőcske: Ezt az erjesztett változatot nekem nem sikerült kipróbálnom, pedig jó lehet. Köszi a tájékoztatást.
A szusi - amennyire én ismerem - alapvetően fűszer nélkül készül. A hangsúly a nyersanyag saját ízén van. Nem véletlenül szolgálnak fel savanyított gyömbért is vele - ez az ízlelőbimbók felfrissítésére szolgál az egyes halfajták/szusifélék között.
A bonito viszont alap minden leveshez (a dashi egyik alapanyaga). Általában papírvékonyra szeletelik és megszárítják - a forró vízben szó szerint feloldódik! Most hoztam is két zacskóval, hogy rendes miso levest tudjak készíteni.

süllőcske 2013.04.28. 12:16:20

@Andrass9:
Bocsánat, hogy okoskodom, de a bonitót, ami kisebb tonhalféle- filézik, sózzák. Ha átjárta a só, szárítják, majd megfüstölik. Ezután tovább szárítják, csontkeményre.Még ekkor sincs kész, mert érlelni is kell. Ezeket a "kaszaköveket" aztán legyalulják, pehelyfinomságúra.Egy speckó géppel.(Lásd Seiji Yamamoto 3 csillagos mester készülékét) A bonitópehely világ egyes számú umamiforrása, a csodálatos dashi fő összetevője.
Misoleves szuper.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.28. 15:05:19

@süllőcske: Valóban, te tudod jobban. Én csak megeszem a miso, vagy valami tészta levesben :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.28. 18:12:10

@Andrass9: Ami a Wikipédiát illeti igazad van, néha tényleg baromságokat ír. Így van ez, ha ennyi ember szerkeszti, és nincs aki lektorálja. Egy ízben a sushi/sashimi kérdést jártam körbe, akkor olvastam valahol az erjesztésről. Arra sajnos már nem emlékszem, hogy hol. Amúgy a sashimit illetően az angol Wikipédia egészen kimerítően ír, bár lehet hogy az is fals, de remek képekkel van illusztrálva.
süti beállítások módosítása