Megütötte a fülem főzés közben a Paprika TV-t hallgatva, hogy spárgával töltött palacsintát készítenek. Nézni nem néztem, csupán háttérzajként ment, de az ötlet megtetszett.
Csak kis adag készült, meg nem is nagyon méricskéltem, hát álljon itt a leírás megközelítő mennyiségekkel.
- Kell hozzá 12 palacsinta (fejenként 3 elég lesz)
- 40 dkg spárga (amit még tavaly fagyasztottam le)
- vaj, liszt, tej egy kis adag besamel mártásnak
- 15 dkg gépsonka (de jó a nyers füstölt is)
- 3 deka parmezán vagy valami erőteljes kemény sajt reszelve
- só, bors, szerecsendió
Kivettem kiolvadni a spárgát a fagyasztóból (mert még van néhány zacskónyi tavalyról).
Mintegy 3 dekányi vajból, bő evőkanál lisztből és másfél deci tejből besamelt főztem: a vajon lisztet megpirítani kicsit barnásra, majd forró tejjel felöntve összefőzni. Most hideg tejet használtam, így is működött.
Két tojásból készítettem 24 palacsintát - csak egyet ettem meg útközben - hogy maradjon édességnek is a kislyányomnak, feleségemnek.
A besamelt borsoztam, sóztam és reszeltem bele szerecsendiót.
A végén belereszeltem a sajt kétharmadát és azt is jól belekevertem a szószba.
Felkockáztam a sonkát és szintén a szószba tettem.
A spárgát kicsit megpároltam, majd karikákra vágva szintén a szószba kevertem.
A tepsi aljára tett alufóliát kivajaztam és lekezdtem megtölteni a palacsintákat a besameles kulimásszal
8 palacsinta kényelmesen befért a tepsibe.
A végén a maradék parmezánt a tetejére reszeltem és félretettem, hogy akkor sütöm majd ki 200 fokon 10 percig, amikor a lyány hazaér.
A palacsinták tetejére kis vajat nem ártana darabolni, de a hölgyek nem kértek több kalóriát (majd beviszik az édes palacsintákkal :)
Eszméletlenül jó íze volt! A bors és a szerecsendió remekül harmonizált a spárga/sonka kombinációval. Mivel relatíve kevés volt a besamel, nem nyomta el az ízeket.
Érdemes megsütni.