Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Spárgás palacsinta

2013.04.28. 07:00 Andrass9

Megütötte a fülem főzés közben a Paprika TV-t hallgatva, hogy spárgával töltött palacsintát készítenek. Nézni nem néztem, csupán háttérzajként ment, de az ötlet megtetszett.

Csak kis adag készült, meg nem is nagyon méricskéltem, hát álljon itt a leírás megközelítő mennyiségekkel.

  • Kell hozzá 12 palacsinta (fejenként 3 elég lesz)
  • 40 dkg spárga (amit még tavaly fagyasztottam le)
  • vaj, liszt, tej egy kis adag besamel mártásnak
  • 15 dkg gépsonka (de jó a nyers füstölt is)
  • 3 deka parmezán vagy valami erőteljes kemény sajt reszelve
  • só, bors, szerecsendió

Kivettem kiolvadni a spárgát a fagyasztóból (mert még van néhány zacskónyi tavalyról).

10.jpg

Mintegy 3 dekányi vajból, bő evőkanál lisztből és másfél deci tejből besamelt főztem: a vajon lisztet megpirítani kicsit barnásra, majd forró tejjel felöntve összefőzni. Most hideg tejet használtam, így is működött.

11.jpg

Két tojásból készítettem 24 palacsintát - csak egyet ettem meg útközben - hogy maradjon édességnek is a kislyányomnak, feleségemnek.

12.jpg

A besamelt borsoztam, sóztam és reszeltem bele szerecsendiót.

13.jpg

A végén belereszeltem a sajt kétharmadát és azt is jól belekevertem a szószba.

14.jpg

Felkockáztam a sonkát és szintén a szószba tettem.

15.jpg

A spárgát kicsit megpároltam, majd karikákra vágva szintén a szószba kevertem.

16.jpg

A tepsi aljára tett alufóliát kivajaztam és lekezdtem megtölteni a palacsintákat a besameles kulimásszal

17.jpg

8 palacsinta kényelmesen befért a tepsibe.

18.jpg

A végén a maradék parmezánt a tetejére reszeltem és félretettem, hogy akkor sütöm majd ki 200 fokon 10 percig, amikor a lyány hazaér.

19.jpg

A palacsinták tetejére kis vajat nem ártana darabolni, de a hölgyek nem kértek több kalóriát (majd beviszik az édes palacsintákkal :)

20.jpg

Eszméletlenül jó íze volt! A bors és a szerecsendió remekül harmonizált a spárga/sonka kombinációval. Mivel relatíve kevés volt a besamel, nem nyomta el az ízeket.

Érdemes megsütni.

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr35242164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2013.04.28. 07:18:51

Szép reggelt mindenkinek!

András, remek. Nagyon finom lehet, minden ízt szeretek benne. Hát, nem is tudom, tegnap pakoltam a hűtőt, a maradványokat néztem, még van spárgám is. Ha valaki ezt ma megcsinálná, de örülnék.

Pinka-Panka 2013.04.28. 07:20:48

Minálunk ma paradicsom leves van és ha minden igaz tojásos nokedli, salátával, fokhagymásan persze, hogy valami íz is legyen.
A biztonság kedvéért a férjuram, kivette a töltött káposztát...pedig Ő mondta nem kell hús! Így higgyek én:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.28. 07:58:50

a spárgát hogyan fagyasztod? csak úgy, vagy blansírozod előtte?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.28. 08:42:17

@Babette_: Én csak úgy magában, de nagyon szárazra törölve és a mélyhűtő gyorsfagyasztó funkcióját használva. blogkocsma.blog.hu/2012/05/14/spargaszezon_57
Ha lehet, így még rövidebb ideig kell árolni-főzni, mintha friss spárgát készítenél, de az állaga ugyanolyan jó.
A madaras tecsóban 400Ft fél kiló - beidnult a szezon!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.28. 08:43:31

@Pinka-Panka: Szép jó reggelt neked is!
A tojásos nokedli jó. Fokhagymával még nem ettem :)
A töltött káposzta is jó!

susztertangó 2013.04.28. 09:12:59

@Andrass9: Össze vagyok zavarva, légy szíves zavarjál ki.Úgy tudtam, hogy a forró rántáshoz hideg vizet adunk, a hideghez pedig meleget.A tejjel tán másképp van? Én eleve hideg tejet tettem volna a vajas rántásba-vagy a besamelnél forró kell, miért?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.28. 09:31:32

@susztertangó: A kérdés jogos, válaszom viszont nincs - legalábbis értelmes válaszom. Az interneten olvasott besamel recept forralt forró tejet használ, én pedig ezt nem hittem el, ezért - ahogy te is tudod - hideg tejjel öntöttem fel.
www.mindmegette.hu/besamel.recept - persze a hozzászólásokban kap hideget (sic) meleget a posztoló :)
Itt pedig explicit módon meg is magyarázza egy másik alkotó a forró tejet.

rantotthuswokban.bmintbalazs.com/besamel-feher-martas

dehát nekem nem szokott a rántásom csomós lenni ...

Pinka-Panka 2013.04.28. 12:47:21

@Andrass9: próbáld ki, én csak meghintem aprított fokhagymával, sokkal jobb íze lesz.

Amúgy komoly stressz nekem egy tojásos nokedlit megfőzni, hogy az pont pergős legyen és ne legyen lágy a tojás rajta, meg le ne égjen. Nekem ritkán sikerül a mait csodák csodája eltaláltam, pedig nagy munkám mellett gyorsan csinált5am csak. Volt már, hogy szépen egybeállt az egész és ahgy kicsit kevertem volna, szépen ment az egész egybe, vágni lehetett enyhe túlzással. Megették mondjuk azt is, de sikerem az nem volt. Nem is csinálok gyakran:)

süllőcske 2013.04.28. 14:57:21

Szerintem is jó ezt elkészíteni. Egyszer csináltam már hasonlót, csak a spárga mellett csirkemáj kockák voltak és mascarpone fogta össze a tölteléket, a palacsintát pedig kirántottam.
A tojásos noki ügyben Pankához csatlakozom, finom fokhagymásan. Nemrég kevés medvehagymát használtam, és jónak találtuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.28. 15:11:15

@süllőcske: Feleségem cikizett, hogy mán rántsam is ki azt a palacsintát, ha ennyit vecakolok egy étellel ...

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.28. 15:24:23

@Andrass9:
Szerintem ez így előételnek való, kirántva meg majonézzel főételnek.
Sajnos az én spárgám egy hét alatt szárba szökött, pedig árenyékoltam, és öntöztem, de a nagy hőség felrántotta.

Olvastam két érdekes írást:

juharizsuzsanna.blog.hu/2011/07/11/ujabb_pele_receptek_apuciustol_es_heston_blumenthaltol

juharizsuzsanna.blog.hu/2013/04/19/europa_legregebbi_kozepkori_receptjeivel_gyogyitottak

Ezek azért tettszenek, mert a régi emberek mindennapjairól árulkodnak. Az ( evés, és ) étel előállítása az emberrel egyidős tevékenység, fejlődése nagyon érdekes.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.28. 18:08:10

Szép napot!
Ez megint remekül néz ki, csodálom, hogy van türelmed ennyit pepecselni. Bár ha belegondolok, engem is elkap néha az ilyesmi.
Egyszer valami keleti utánérzéssel fűszerezett, párolt zöldséggel töltött palacsintákat rántottam ki, talán születésnapi zsúrra. Aztán húsz perc alatt felfalta a siserahad. Mondtam nekik, legközelebb zsíros deszka lesz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.28. 18:14:48

Mifelénk tegnapi sült csirkecomb volt az ebéd, főtt krumplival és fokhagymás-tejfölös uborkasalátával, és a vacsora is az lesz. Nemigen van időm mostanában kreatívkodni.

medvedr 2013.04.28. 18:34:56

Na, ez jól fest, szeretem a sós palacsintákat.

süllőcske 2013.04.28. 18:56:08

@látjátok feleim szümtükkel:
A cikkben szereplő ókori peleevés kapcsán Blumenthal nem véletlenül kutatott Kelet-Európában.
Jakab Rozi Farkaslaka népéletéről szóló könyvében olvastam, hogy a székelyek is megfogták a pelét, ami állítólag igen finom. Hagymásan megrántva és káposztába főzve ették.
Remélem nem rémülnek meg ettől a blog olvasói.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.28. 18:57:42

@süllőcske: Hát, ha vannak az olvasók közt pelék, biztosan adtak enni a gatyának... :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.28. 19:25:46

@Waka: Palacsintát bármikor összecsapok, mint Babette a piskótát. A spárga elővételétől a besamel főzésen át a sütőbe helyezésig összesen 31 perc telt el a fényképezőgép szerint. Nem hívnám igazán pepecs munkának :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.28. 19:41:39

@süllőcske: Én nem rémültem meg, de még nem vagyok annyira éhes, hogy megfőzzem. Valószínűleg megkóstolnám, mert sokmindent megpróbálok (bogarakat nem).
Láttam a Blumenthal filmet a Paprikán. Érdekes volt, mint sok egyéb az ókori ételeket reprodukáló filmjei.

Topy 2013.04.28. 21:01:59

magyaros gombalevest csináltam a hétvégére, tegnap juhtúróval illetve sonkával töltött gomba volt; a "lábából" csináltam egy kis szalonnával gombaragut, azt ma natúr csirkemellszeletekre raktam, rá reszelt sajt, ment a sütőbe

holnap reggelire csináltam körözöttet; kicsit csaltam, mert nem volt elég juhtúró, így "felhígítottam" némi tehéntúróval - mentségemre szolgáljon, teljes tehéntejből készült házi túró volt :) -, a snidling teljesen bevadult a balkonládában, úgyhogy komoly kaszabolást rendeztem, jól megküldtem vele :)
nem tudom mennyire lesz társasági kaja... :D:D:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.28. 21:32:38

@Topy: Kőrözöttet minden mennyiségben!
A gomba jó ötlet, ma csak grilleztem, de reggelire megcsinálom tojással, köszi.

Fenchurch68 2013.04.29. 09:35:40

Egyszer a túrázós nagy csapattal (gyerekestül kb.60-70 fő, úgyhogy tényleg nagy) a Mátrában, a sástói volt úttörőtáborban szálltunk meg, helyes kis faházak, sok emeletes ágy, közös vizesblokkok. Éjjel iszonyú rohangászás az álmennyezet másik oldalán. (Ilyenek általában minden hasonló szálláson vannak, többnyire egerek, vagy mondjuk menyét.) Reggel kimentem a mosdóba, és a klotyókat elválasztó, nem plafonig érő fal tetején ott ült három pele, és békésen mosakodott :)
Ma karalábés-borsós tavaszi leveske lesz vajgaluskával, meg egy kis almás palacsinta.

susztertangó 2013.04.29. 13:34:25

@Kató néni: Még jó, hogy kimásztak a fajanszból, ahol odáig pancsoltak-képzeld, ha ott marad és ráülsz.....

Fenchurch68 2013.04.30. 09:14:15

@susztertangó: ismerős lány története, mikor elmesélte, már viccesnek találta, de akkor és ott nem... Afrikában voltak hegyet mászni, és valahol Kenyában egy alaptáborban elment reggel a pottyantósra, ami úgy nézett ki, hogy egy igen mély földbe vájt lyuk, és körülötte egy kis diszkrét fonott falacska. Ráült a megfelelő nyílásra, viszont a lyukban élő denevérek azt gondolták a hirtelen elsötétedésre :) hogy leszállt az éj, és lehet menni vadászni, úgyhogy elindultak felfelé. Ehhez képest néhány pele smafu.

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.30. 11:36:28

@Kató néni:
Na erre csak azt lehet mondani, hogy ne csak a lábad elé nézz.

susztertangó 2013.04.30. 12:33:57

@Kató néni: @látjátok feleim szümtükkel: Valamikor jó régen az Úr 1900 évében a püspök egy falusi plébániára látogat. Volt nagy készülődés előtte, takarítás, pókhálótlanítás, putzolása a sok ezüst kalánnak. Végül minden gút und fertig valakinek eszébe jut, hogy a vadiúj budiba, amit a püspök fog felavatni, beállítják Jóskát egy pemzlivel és ha a Méltóságos Úr befejezte, akkor Jóska a pemzlivel kitakarítja a méltsás ülepet- addig valahová oldalt áll a potyadék elől. Így lőn, a püspök nagyon meg volt lepve a pemzlitől és vissza fordult megnézni, hogy is műxik a dolog......./Na megyek vissza a piacra további dolgokat pl bort vásárolni, meg hatalmas csokor medvehagymát 250 ért és talán az ott felejtett szatyrom a már megvett hagymával is meglesz-bár ez kevésbé valszeg :-(( tudom medvehagyma helyett páfrányfenyő...

susztertangó 2013.04.30. 16:40:58

@susztertangó: Ha valakinek netalántán nem jött volna le: a Jóska a pemzlivel tovább működött./Szatyor persze nem lett meg, ha visszaadják ők lettek volna bolondok.

Fenchurch68 2013.05.01. 09:38:41

@susztertangó: Értjük ám a tréfát, csak nem szeretjük! :)
Van itt a faluban egy zöldséges, ahova csak havonta-kéthavonta járok, mert drága és vacak. Tavaly ősszel ottfelejtettem egy nagy padlizsánt, most mentem a múlt héten, és a srác mondta, hogy a múltkor otthagytam a padlizsánt, de felírta, hogy mennyibe került, és azt most vásároljam le, mert értelemszerűen a padlizsán most nem aktuális, de esetleg egy kis eper...
Anyukám szokott azon morfondírozni, hogy vajon bevette-e már a gyógyszerét, vagy sem. Szoktam neki mondani, hogy a Cavintont vegye előre.

susztertangó 2013.05.01. 09:46:01

@Kató néni: Eltartott egy darabig, míg rájöttem, nem a pemzlivel kapcsolatos, hogy a Cavintont emlegeted...:-)(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.01. 14:57:12

@Kató néni: @susztertangó: Mintha mindkettőtökre ráférne egy adag Cavinton :)

Fenchurch68 2013.05.01. 15:02:52

@Andrass9: Ó, én valamelyik nap a telefonomat megint a hűtőben hagytam, bevásárlás utáni pakoláskor... Ott ugye hamar lemerül, tehát még meg se lehet csörgetni. Mivel nem először fordul elő, ezért viszonylag hamar megtaláltam. Nem Cavinton, vagy Gingko, hanem agyátültetés kéne.

susztertangó 2013.05.12. 23:01:24

@Andrass9: Ma két szüzességem vesztettem el,hazajöttem az új Mercivel :-)) és először ettem spárgát.Már csak spárgára telik. Hja kérem, új Merci...:-))) Csak nekem nem lett olyan karcsú mint a fenti képen látható, kétszer olyan vastagra sikeredett és így nem is tudtam kirántani, pedig az volt a terv. Minden esetre finom volt, valószínű nagyobb darabokra vágtam a spagócát azért lett dagi a végén-most meg mi.Füstölt tarját használtam hozzá. Kacsaszárnytövet sütöttem feltétnek. :-))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.13. 08:02:50

@susztertangó: Hiába, aki Mercivel jár, annak kacsaszárnytő is jár ...

susztertangó 2013.05.13. 13:30:15

@Andrass9: Csak ritkán jár, többnyire a régi Ikaruszok...:-((
süti beállítások módosítása