Olvasom a lyányom listáját, mit kell még főzni neki, amit hiányol hazulról. Találtam 3 bejegyzést is, amit egy füst alatt el tudok készíteni: káposztás cvekkedli, káposztás pogácsa és káposztás hasé. Ezen finomságoknak közös eleme a cukron lepirított és párolt káposzta. Iszonyúan erős a szaga, csak akkor fogok bele, ha garantáltan folyamatos szellőztetést tudok biztosítani. Utolsó előtti nap a gyerekeknél, ők munkában, feleségem a boltokat járja a maradék ajándékok beszerzésére - ki tudom nyitni az összes ablakot!!!
Első feladat, magának a káposztának az elkészítése. Vettem két, tömör 2 kilós fehérkáposztát, hagyma, olaj, só és cukor van itthon.
A káposztát apróra reszeltem - beletelt egy teljes óra, mire kész lett. Reszelés közben rétegenként enyhén megsóztam. Egyrészt kell bele a só. másrészt egy csomó elpárolágtatandó létől megszabadít.
Elővettem a legnagyobb lábasukat (6 literes), amibe beleszórtam 8 ek kristálycukrot és barnára karamellizáltam.
Ezidő alatt megaprítottam a vereshagymát. Én mindig teszek egy keveset a káposztához - szerintem jó ízkiegészítő hozzá. Mire a cukor megbarnult, a hagyma kész is lett. A cukorba öntöttem kb 2 dl olajat (ez nem sok, ha belegondolsz, hogy 4 kiló káposztáról indultam), majd a hagymát szinte azonnal utánadobtam.
Kicsit megpirítottam, majd elkezdtem a káposztát kifacsarni és a hagymás olajra pakolni.
Persze ezt keverni is kellett közben, de a végén az összes káposzta a lábasban végezte (a torzsáját meg elmajszoltam).
Kíváncsiságból lemértem a só által kicsalogatott levet, ami 7.5 dl lett a 4 kg káposztából. Kb. 1 órát spóroltam vele a párolásnál, mert ezt mind el kellett volna gőzölögtetnem.
Szép aranybarnára párolódott az egész. Jobb szerettem volna zsíron készíteni, mert szerintem úgy finomabb - de hát nem magamnak főztem...
Előkészítettem a pogácsa tészta alapanyagát:
- 70 dkg liszt
- 2 tojás
- 2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 kk cukor
- 1 pohár tejfel
- 10 dkg vaj
- 5 dkg olaj
A tejben a cukorral felfuttattam a 7g száraz élesztőt (még nem találtam friss élesztőt a boltokban).
Beleszitáltam a lisztet a keverőtálba, utána tettem egy egész tojást és egy sárgáját.
A szuperduper Kitchenaid robotgépbe beillesztettem a keverőtálat, beletettem az élesztős tejet, kis sót és a tejfelt, majd elkezdtem keverni.
Világéletemben ilyen gépet szerettem volna venni. Most már nem .... Képtelen egy sűrűbb tésztát rendesen kikeverni, a keverőtál alján hagyja a lisztet, nem egyenletes. Szóval semmi pénzért nem cserélem le a Braun KM32 gépemmel, amit az 1960-as években terveztek és gyártottak!!! Kézzel kellett befejeznem a dagasztást, amit itthon a Braun megcsinál helyettem.
A pogácsatésztát betettem a hűtőbe pihenni, viszont elővettem egy doboz fagyasztott leveles tésztát. Valahogy olyan jók a fagyasztott leveles tészták, hogy nem szégyen őket használni. Hajtogattam már magam is nemegyszer, de egyszerűen csak speciális esetekben éri meg házilag előállítani.
A haséhoz a káposztás töltelék minden kiegészítőjét összeszedtem.
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 2 pici tojás
- 2 dl tej
A vajjal, liszttel és a tejjel egy besamel szószt főztem
Belekevertem kb 30 dkg párolt káposztát és a két tojást. Később adtam még vagy 20 dekányi káposztát hozzá.
A leveles tészta még nem olvadt ki teljesen, nomeg a hasé tölteléknek is hülnie kell, így elővettem a hűtőből a pogácsatésztát, kinyújtottam akkorára, amekko a szilikonlapra kifért és megkentem fél centi vastagon káposztával.
Háromba hajtottam.
És ismét kinyújtottam, mint egy rendes leveles pogácsát.
Ezt is megkentem káposztával.
Majd összehajtva visszatettem a hűtőbe.
A levelestésztát kicsit megnyújtottam (csak éppenhogy), majd 3 részre vágtam. Megkentem az egyik szélét tojás fehérjével, megpakoltam az időközben kihűlt besameles masszával.
Felcsavartam őket, megkentem tojással a tetejüket, és 4-5 cm-es darabokra vágtam. Volt, ami egyben maradt, volt ami még sütés előtt szétment, de nem nagyon foglalkoztam vele.
220 fokon sütöttem, míg szép pirosbarna lett.
A maradék káposztatölteléket kis zacskókban lefagyasztottam egy-egy adagra.
A pogácsatésztát kinyújtottam úgy kisujjnyi vastagra.
Nagy pogácsaszaggatóval kiszaggattam, tojással megkentem és cseppnyi parmezánt szórtam rá, mielőtt a sütőbe tettem. 200 fokon piros-barnára sütöttem.
A káposztás cvekkedlit már nem készítettem el, de a hozzávaló káposztát szintén lefagyasztottam. Majd megfőzi a tésztát hozzá a lyány, amikor enne belőle.