Volt már fasírttorta, fasírtgolyócskák, de klasszikus egybensült fasírtról még nem írtunk. Nevezhettem volna vagdaltnak, de nem az, mert darálthúsból készül.
Főztem lencsét, kéne hozzá valami húsnemű is. A mélyhűtőbe bekerült egy adag száraz sertéscomb még a töltött káposzta készítésekor. Fasírtot szeretem, akkor legyen az. Hidegen is jó, kenyérrel, mustárral!
Mivel a hús igen száraz volt, a szokásosnál több zsiradékot tettem bele:
- 60 dkg darált comb
- 10 dkg mangalica szalonna
- 8 dkg főtt császárszalonna
- 8 dkg felkockázott szikkadt kenyér
- 1 fej hagyma
- 1 + 2 tojás
- kis csokor petrezselyem
- kis fej fokhagyma
- 1 dl tejszín
- fűszerek:
- 1 kk bazsalikom
- 1 kk majoranna
- 1 mk kakukkfű
- 1 kk őrölt bors
- 1 mk őrölt kömény
- 1 kk pirospaprika
- só
A kenyér héját eltávolítottam, belét felkockáztam apróra, majd rálocsoltam a deci tejszínt. Ennyiért nem akartam egy doboz tejet felbontani, inkább megittam a tejszín másik felét :)
Megfőztem 2 tojást keményre (8 perces). Kisütöttem a szalonnát és a zsírjába beleforgattam az apróra sarabolt hagymát a fokhagymával. Apróra vágtam a petreszelymet szárával együtt. A szalonnapörcöt késsel apróra vagdostam a főtt császár társaságában és úgy tettem a darálthúshoz.
Alaposan elkevertem a darálthúst a kicsit megdinsztelt hagymával, majd beleütöttem a tojást és rászórtam a fűszereket
A végén már csak az áztatott kenyeret tettem bele, amit már kézzel kevertem össze.
Egy jénaiba tapadásmentes alufóliát fektettem, amire egy kb 2 cm vastag réteget raktam a masszából. Erre ráhelyeztem a két lehéjazott tojást és szépen körbepakoltam további anyaggal.
Meglocsoltam kis maradék szalonnazsírral amit kézzel szépen rásimítottam. Formáztam már szebb bucit is, de a jénai alig volt nagyobb a húsnál, nem volt terem kibontakozni!
Ment is a 180 fokos sütőbe a fóliával betakarva 40 percre, amikor lehajtottam róla a fóliát és meglocsoltam a kisült zsírjával.
További 30 percet töltött így a sütőben. Néha meglocsolgattam a szaftjával.
Ítt volt az idő a ropogós kéreg sütésének, amit 5 perc alatt 220 fokon tettem rá. Ezalatt a kisült szaft is elfogyott a locsolgatással.
Mivel nem az összes bekevert hús került a tepsibe, a maradékból pici prézlivel diónyi golyócskákat gömbölyítettem és azokat olajban sütöttem ki.
Feleségem mustárosan ette
Én pedig lencsefőzelékkel