Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Házi cérnametélt

2013.02.25. 07:00 Andrass9

A húslevest igazán házi cérnametélttel szeretem. Annak ízét és állagát semmi bolti tészta nem helyettesíti.

Cérnametéltet készíteni nem egy ördöngősség. Igaz, eltart vagy fél órát és kemény fizikai munka, de az eredmény kárpótol érte.

Amióta anyósom elment, nincs itthon házi levestésztánk. Ő néha megjelent egy méretes doboznyival, ami azután hónapokig kitartott. Persze neki volt egy metéltvágó kézi készüléke, amiből viszont egy pecek hiányzik, így hamarabb elkészül a tészta nélküle, ha kis mennyiséget készítek.

Most is húsleves főtt a gyerekeknek, gondoltam egy friss tészta jó lesz.

Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • 10+2 dkg fehér liszt
  • csipet só
  • kemény muszkli

A tojást kemény tésztává gyúrom annyi liszttel, amennyit felvesz meg még - mintha egy kemény csipetkét készítenék, de bors nélkül. Olyan száraznak kell lennie, hogy már ne tudjon összeragadni a tészta a sodrófán. Régebben elkövettem azt a hibát, hogy a tésztába a nyújtáskor akartam belevinni a hiányzó lisztet, ami viszont nagyon pocsék tésztát eredményezett - gyakorlatilag csuszpájzzá főtt, mert a liszt már nem kapcsolódott rendesen a tojáshoz.

10.jpg

Persze ezzel a kisodrását nem könnyítettem meg, pedig olyan vékonyra kell nyújtanom, mint a papír! Az sem baj, ha itt-ott gyűrött lesz.

11.jpg

Feltekerem a sodrófára, és végigvágom hosszában. Ezzel kapok kb 12-15 cm széles csíkokat egymáson. Mivel most cérnametéltet próbálok vágni, ezt is megfeleztem hosszában és egymásra tettem. Ha a mostani divat szerinti vastag sodrófád van, akkor azt legalább háromra kell vágnod!

12.jpg

Itt jön a kényesebb része, fel kell vagdosni igen vékony metéltre (cérna ...) a tésztát anélkül, hogy a szilikon gyúró alapot is elvágnám. Éles késsel rányomva vágom, nem nyiszatolom a tésztát. Ez a módszer jó amúgy gyúródeszkára is.

13.jpg

Persze nem sikerül mindet véknyára vágni, de sebaj. Amikor egy kisebb adagot levágtam, azt kevéske liszttel összekutyulom és szétterítem a deszkán.

14.jpg

Ezutám már csak ki kell főzni, ami a zubogó vízbe dobástól annak újbóli felforrásáig tart - gyakorlatilag azonnal megfő. A maradékot hagyjuk éjjelre szabadon, vagy egy konyharuhán megszáradni, és eltehetjük dobozban/üvegben a későbbiekre. Akkor viszont kicsit tovább kell majd főzni.

15.jpg

48 komment

Címkék: tojás csipetke metélt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr835078074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.25. 07:47:38

kemény fizikai munka? nemár:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.25. 08:35:18

Nekem izomlázam lesz, amikor a nyújtással végzek. A tésztát keményre kell gyúrni - már az is szép munka, majd papírvékonyra nyújtani.
Persze mondhatjuk azt is, hogy nem szokta a ***** a szántást ...

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.25. 15:11:54

@Andrass9: az összekeverést a dagasztógép végzi.
a többit én.
az egyetlen dolog, amit nem tudtam eltanulni a nagymamámtól: ráncmentes, szabályos kör alakú tészta nyújtása.

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.25. 16:26:27

@Babette_:
Persze, mert te is középen nyomkodod a sodrófát, pedig a végein kell.

Nem haragszol ugye, ha küldök egy kis vidám szöveget:

tekasztorik.blog.hu/2013/02/24/fater_es_a_vervetel

A blogon van több fateros történet, megéri elolvasgatni.

Itt felénk tavasz van, 13-14 fok, ezerrel süt a nap, küldöm felétek is.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.25. 16:29:55

@látjátok feleim szümtükkel: nem, csiszálom tenyérrel, ahogy nagyanyám. aztán mégse.

a linken lévő hölgy irritál. elég régóta.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.25. 16:30:28

@látjátok feleim szümtükkel: még csak 4 fok van, a nap nem süt.
de tehetné, én várom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.25. 18:06:30

@látjátok feleim szümtükkel: Mindenféle tésztagépem van, de a cérnametélthez egyiket sem venném elő. Máshoz se nagyon használom. Illetve van egy, amibe csak beleszórom a lisztet, vizet, olajat és a másik végén kijön a makaróni. Na azt néha előveszem :)
Ma meg jöttek sok-sok magocskák!!! Talán a fiamék hajlandók lesznek a palántát locsolni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.25. 18:08:16

@Babette_: Itt 8 fok volt, borús. Azért a snidlinget, petrezselymet, spenótot, salátát elvetettem. Muszáj új snidlingsort vetnem, mert már több, mint 10 éves a jelenlegi, és elég vastagokat hoz.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.25. 18:28:15

@Andrass9: hát nálunk még hó van a földön. és a Géza bácsi se jött szántani ősszel, úgyhogy még az is hiányzik.

pedig már szórnám a borsót, ilyesmit

Pinka-Panka 2013.02.25. 18:43:22

Isten áldjon mindenkit!

Hát én csak irigykedni tudok, mert sajnos az én kezem nem bírja a gyúrást. A munkám miatt tekergetek, csavargatok elegte, s erre már nincs erőm. Komolyan, volt már a csuklómban inhüvely gyulladás, a kötéstől is eltiltottak, s az efféle tészta gyúrástól is.
Pedig én is szeretem, mert ennek nincs párja. Szoktam egy vendégemtől kapni, akkor nálunk ünnep van.
Ha már nem fogok dolgozni, akkor gyúrni fogok.

Pinka-Panka 2013.02.25. 18:46:00

Jó nektek akik napot láttok, mert felénk, még nem sütött napok óta, ma már témáztunk az üzletben, hogy elég a sok borúsból, s a patakunk is kiöntött elsodorta kis hidat, így csak azon a ronda négysávoson lehet átkelni.
De azért jön a tavasz, mert érzem:)

susztertangó 2013.02.25. 19:00:05

A táblán csikorduló kréta és a-@Babette_: emlitette-csiszatoló hang miatt tudok falra mászni.Kulönben is antitalentum vagyok a tésztagyúráshoz- marad a bóti.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.25. 19:16:19

@susztertangó: mint említettem, a gyúrás nem probléma, csak egy jó gép kell hozzá.
sokáig jobban szerettem a boltit, mint anyám házitésztáját.
aztán rájöttem, hogy nem egy tojással kell begyúrni a fél kiló lisztet.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.25. 19:23:48

Szép napot!
A házi tészta jó. Bár magam is kézzel gyúrom a tésztát, a nyújtást gépre bízom: www.marcato.net/modules.php?op=modload&name=catalogo&file=ampia_comm
Ezzel készítettem lasagnét is: blogkocsma.blog.hu/2012/10/05/lasagne_magam_modjan
A cérnametélt szeletelő része viszont nem jött be, ehhez egy külön masinát használok: www.olcsoedeny.hu/tesztagep/cernametelt_vagogep_05mm

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.25. 19:35:38

@Waka: Jóestét!
Ilyen nyújtónk nekünk is van, mióta együtt vagyunk (40 év). Használni csak párszor használtuk. Legnagyobb gond vele, hol tároljam :)
A cérnametéltcsináló az olyan, mint anyósomé volt. Ha annyi metéltet készítenék, mint ő, akkor valószínűleg vennék is egyet!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.25. 19:38:09

@Pinka-Panka: Inkább vetess a férjeddel egy gyúrni is tudó robotgépet :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.25. 20:17:09

@Andrass9:
Sajnos itt még nagyon vizes a föld, rá sem lehet menni, de néhány meleg, és szeles nap majd rendbe rakja. Most még a rózsákat tudtam csak metszeni, de az is elég sok van, így nincs unatkozás.
Vetés csak tálcába, jut eszembe van kapri magom, és 3 cserép, egy éve vetett növendékecske. A licsi magja szépen csírázik, az más kérdés, hogy eddig csak egy növényt sikerült 10 centisre megnevelni, aztán kidőlt. Cserépben teleltettem paradicsomokat, elég jól bírják, az avokádóim meg a napfény hatására elkezdtek hajtani, miután minden levelet ledobtak magukról. Kísérleteztem sokszor a mangóval, egyszer kibújt a csíra, de annál nagyobb siker nem volt, pedig már mindent megpróbáltam. Szeretek kipróbálni minden magot, ami a kezem ügyébe kerül Az udvaron van egy magról kelt kopaszbarackfa, nagyon jó frissen és befőttnek is, csak annyi a "hibája", hogy kisebb a termése, de mindig sok van rajta.

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.25. 20:18:31

@Andrass9:
Olyat, amit régen úgy hívtak, hogy bejáró nő?

Pinka-Panka 2013.02.26. 06:18:57

@Andrass9: inkább gyúrna a férjem, az volna az igazi:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.26. 07:28:21

@látjátok feleim szümtükkel:
kapri, mint kapribogyó??
az hogy' bírja a hideget?

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.26. 08:03:57

@Babette_: www.kertvarazsmagazin.hu/index.php

"A kapri cserje 1-1,5 méter magasra nő meg, nagyon jól bírja a szárasságot, és a kisebb fagyokat, de télen érdemes egy fagymentes helyen átteleltetni. Dézsás növényként érdemes itthon nevelni, így télen könnyen be tudjuk vinni, átteleltetni egy védett helyre.
A kertbe laza jó vízáteresztő képességű földbe ültessük a magokat, vagy a cserjét, majd a hajtásait ősszel vágjuk vissza és így vigyük be téli szálláshelyére. A magokat márciusban vagy áprilisban ültessük el, majd hajtassuk elő a palántákat, amelyeket májustól ültethetünk ki a szabadba.
A tövek között kb. 50*50 cm sor és tőtávolságot hagyjunk, majd a termést a nyár végéig folyamatosan szedhetjük."

Fenchurch68 2013.02.26. 10:36:55

@látjátok feleim szümtükkel: és ha ez nem jönne be: mikor a medvehagyma elvirágzik (mellesleg a virága is gyönyörű, szerintem menyasszonyi csokornak különösen alkalmas lenne, mert az ara tuti könnyezne a tömény fokhagymaillattól), akkor a még éretlen termése, kis zöld bogyók, kiváló kaprihelyettesítő. Ugyanúgy be kell pácolni sós-ecetes-fűszeres lébe, senki nem tudta tavaly nálunk megkülönböztetni. Már kezdem gyűjtögetni a kis üvegecskéket az olajban eltett medvehagymának, hogy ne hirtelen zúdítsam a családra az élményt. Mert amikor egy heti menüben van medvehagymakrémleves, olyan spenót, aminek fele medvehagyma, medvehagymás-tejszínes quiche, medvehagyma-pestós tészta, plusz a tízórai kenyérben is az van, akkor - nem értem, miért - besokallnak...

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.26. 10:46:33

@Kató néni:
A torma virágja meg virágcsokor dísze lehet, ráadásul az elnyílt termésfüzés is nagyon mutatós. Sokáig virágzik, és nagyon illatos.

A megvehagyma mag nem kelt ki, az ültetett hagyma meg nagyon lassan szaporodik, de már úgy láttam bújik kifelé.

susztertangó 2013.02.26. 13:37:33

@látjátok feleim szümtükkel: Szóval a rózsákat már lehet jó alaposan visszavágni?

váj mí 2013.02.26. 15:12:23

@Andrass9: A tésztát meg kell venni jó minőségben, és akkor nem káromkodik az ember nyújtás közben ;).

Különben lenne egy kérdésem. Van kb. 20 deka marhabélszínem egyben. Mna, hogyan készítsem el? Sütőm még mindig nincs ....
Gyorsban kellene, mert éhen halok.

Fenchurch68 2013.02.26. 17:40:23

@látjátok feleim szümtükkel: Pest környéki vagy, vagy jársz oda rendszeresen? Kösz a rózsa infót, após csinálta eddig, de már nem jön le a lépcsőn, úgyhogy nekem kell.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.26. 18:07:47

@váj mí: Kérdés jó. Csinálj carpacciot! 20 deka tökéletes 2-3 embernek egy fantasztikus ételhez!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.26. 18:08:56

@Kató néni: Ez a kapri helyettesítő ötlet jó. Ha még itthon leszünk, amikor megjelenik a kis termésklezdemény, akkor kipróbáljuk!

váj mí 2013.02.26. 18:16:06

@Andrass9: Mnaaa, ne már ... az olyan Gordon Ramsay-s. A pasit bírom, a kajáit nem. Wellington marha meg társai, többek közt a carpaccio.... jézusom!
Valami normális kajaötletet, ha lehet.... van ribizlipálinkám megvesztegetésre ;)

Fenchurch68 2013.02.26. 19:17:02

@Andrass9: május végétől június végéig. Utána kis kemény fekete bigyók lesznek belőle, azt nem enném meg.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.02.26. 19:18:58

@Pinka-Panka: Ebből az jön le, hogy a férjed, ne tésztát gyúrjon.

Pinka-Panka 2013.02.26. 19:53:14

@hajdulaszlo (volt hajdul): kérem szépen, most tényleg csak a tésztára gondoltam!:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.26. 20:44:58

@váj mí: Hát elég szomorú vagyok! Olyan jó lenne 20 deka bélszínből carpacciot csinálni!
Nem szereted a tatár bélszínt sem?
Na jó. Gondolom 2 személyre kell. Próbáld meg jó alaposan megborsozni, de ne sózd! Vágd két szeletre, ha lehet. Tekerd körbe bacon szelettel vékonyan és tűzd meg, hogy ne essen le róla.
Forró serpenyőben mikronnyi oliván mindkét oldalát pirítsd kb 2 percig, majd tegyél rá egy darabka vajat (lehet fokhagymás vaj is - illetve az még jobb lenne), de azzal már ne süsd, csak tálald.
Egy szép pirítósra tedd, hogy a szaftokat a kenyér felszívja és adhatsz mellé pürét vagy csupán zöldeket - de akkor éhenhal a vendéged.

Ha a ribizlipálinkát is be akarod építeni az ételbe, akkor amikor megfordítod a húst, csöppents (CSAK CSÖPPENTS) a húsra 3-4 cseppet belőle. Sózni szigorúan csak tálaláskor, mert kiszárad a bélszín.

Amúgy büszkévé tettél, hogy Gordonhoz hasonlítottál - az a pasi igen jó szakács :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.26. 21:02:29

@váj mí: Azt elfelejtettem mondani, hogy Wellingtonban igazán büfé vagyok! Évente kb kettőt sütök, de annak minden pillanatát imádom!

váj mí 2013.02.27. 08:33:44

@Andrass9: Köszi szépen az ötletet, eddig még nem volt dolgom bélszínnel, mármint elkészítésileg, és nem szerettem volna tönkrevágni a húst. De azt hiszem a receptötleted menni fog.
Ettem már carpacciot és Wellingtont is, jó, jó, mert szeretem a húst, de azért annyira nem jó, hogy én babráljak vele ;).
Ramsay oltári egy fazon, de a kajái jó része nekem nem jön be. Te viszont nem káromkodsz ;).

váj mí 2013.02.27. 11:26:13

@Topy: Hm, his F word? Feel the fucking love!, or ...? ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.27. 13:42:15

@váj mí: Inkább mondjuk úgy, hogy nem olyan gyakran. Írásban meg talán soha :)
@Topy: Hallanál, amikor nem sikerül egy kaja ...

váj mí 2013.02.27. 19:55:04

@Andrass9: Én szívesen meghallgatnám ;)

Különben megcsináltam a bélszínt, ahogy javasoltad. Naggggyyyoooon finom lett! Szerecsendiós krumplipürével és fahéjas párolt szilvával (zöldségek helyett).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.27. 21:02:52

@váj mí: Örülök, hogy izlett. A körítésed is jól passzol hozzá.

váj mí 2013.02.27. 21:39:16

@Andrass9: Nagyon.
Khm, különben van egy emberes adagnyi marharostélyosom is. Egyelőre a hűtőben. Ötlet? ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.27. 23:30:27

@váj mí: Kérdés, mit takar az "emberes" adag. Nálam kb 2 kilót :)
A rostélyos finom dolog, lehet belőle szelet húst sütni, jó belőle a leves, remek barnaszószos húsnak is. Én most egy egyben sültet készítek belőle, ha találok rá fogyasztót. Az enyém az tényleg emberes adag :)
Jaaa - és érdemes érlelni fűszerrel só nélkül.

váj mí 2013.02.28. 00:56:44

@Andrass9: Hát olyan másfél emberes adag. Mesélj az érlelésről meg ilyesmikről, hogyan a legjobb elkészíteni meg ilyesmik. Levesnek inkább ne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.28. 11:24:11

@váj mí: medvedoki, most ne olvass :)
Szóval egy olyan 3 kilós darab? Az remek!!
Hoppá - neked nincs sütőd ....
Akkor felszelném száliránnyal keresztbe 2 centis szeletekre (ha jól emlékszem, nem vagy a véres húsok barátja, mert amugy 4 centisek lennének). Megszórnám valamennyi durvára törött borssal, őrölt gyömbérrel, esetleg mustárporral. Több tányérra tennék zsírpapírt és egymás mellé fektetném a szeleteket, majd egy NEM SZAGOS hűtőben 4 fok körül hagynám állni 3-4 napig, de naponta kétszer szellőztetni a hűtőt és megfordítani a húst. Ekkor egy kicsit szárad és szépen fellazulnak a rostok. Semmiképpen ne használj semmiféle sót, mert kiszívja a hús levét és tocsogni is fog. Ez a száraz pácban való érlelés.
Lehet mindezt abszolut fűszer nélkül - akkor síma érlelés és a végén csak a hús ízével találkozol, ami tud felemelő is lenni! Nem tudom felétek hogy van, de az USA-ban kapható jobb hentesnél az érlelt hús: 30 USD fél kiló, minimum!
Másik, doki szerint is barátibb módszer, ha a fűszerezés után beolajozod a szeleteket. Ekkor nyugodtan tarthatod valami dobozban vagy tálban is egymás tetején, mert az olaj elzárja a levegőtől. Régen ezt a módszert használtam egybe sütendő húsoknál, és jó volt. Manapság ritkábban sütök egyben hús.
Semmi esetre se vagdosd le a faggyút a húsról!! Ráérsz csak akkor kidobni, amikor eszed a sültet.
Remélem segítettem!

váj mí 2013.02.28. 21:21:03

@Andrass9: Köszi szépen, ismét segítettél. Azt hiszem, a második változat lesz a nyerő....
süti beállítások módosítása