Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Guacamole - az avokádó legfinomabb formája

2013.02.24. 07:00 Andrass9

Az avokádó már itthon is kapható és ráadásul szezonja is lehet, merthogy elfogadható áron adják.

Nagyon olajos, tartalmas, ámde teljesen semleges ízű húsa miatt tökéletes hordozóanyag bármilyen ízesítéshez. Az már csak hab a tortán, hogy fontos vitaminokat is tartalmaz, valamint vegán olvasóink is fogyaszthatják.

Számomra legfinomabb elkészítési mód, ha mártogatós szószt, a mexikói guacamolet készítünk belőle. A vásárlásánál próbáljunk teljesen érettet venni (a közepes erősségű nyomásra puhán reagál a húsa). Ha csak éretlen van a boltban, akkor se essünk kétségbe - tegyük egy almával egy papírzacskóba. Szobahőmérsékleten 2-4 napra és teljesen beérik (azért ellenőrizzük naponta).

Hozzávalók:

  • 3 érett avokádó
  • 1 kicsi citrom vagy 1 nagyobb lime leve
  • 2 evőkanál felaprított ecetes jalapeno paprika
  • 1-2 girizd fokhagyma
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 nagy paradicsom vagy 4-6 koktélparadicsom
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 csipet őrölt római kömény  opcionális
  • egy nagy marék korianderzöld vagy petrezselyemlevél

10.jpg

Az avokádót késsel körbevágjuk a magja körül. Egy enyhe csavarintással ketté is válik. A magját nekem kétszer sikerült ember magasságú fácskává nevelnem, mindkétszer egy kimaradt locsolás elpusztította. Mostanság viszon nem akar kicsírázni, mintha sterilizálnák a gyümölcsöt?

11.jpg

Kikanalazzuk a húsát egy tálba vagy tányérba, ahol villával összetörjük. Aki darabosabban szereti, az csak módjával törje meg, ám egy kis krémesség mindenképpen szükséges. Azonnal locsoljuk meg és keverjük bele a citrom vagy lime levének felét, hogy ne barnuljon a krém. A végleges mennyiséget majd az ízesítés beállításánál adjuk hozzá.

12.jpg

Aprítsuk a hagymát és a jalapeno paprikát picire. Ez utóbbit kiválthatjuk friss csili paprikával is, ám módján adagoljuk, mert az valószínűleg jobban csíp. Kockázzuk össze a paradicsomot is kicsire. Mindezt keverjük össze és kezdődhet az ízesítés-kóstolás.

Ha nem gond, hogy fokhagymás az étel, mindenképpen nyomjunk bele legalább egy girizd fokhagymát, de a kettő sem lesz sok. Ezt fokhagymanyomóval a legkönnyebb, de ha nincs, zúzzuk össze deszkán, aprítsuk igen apróra és úgy keverjük bele.

Sót annyit adjunk hozzá, hogy azért még kicsit sótlannak érezzük - a tortilla csipsz általában sós önmagában is!

A római köményt kevesen kedvelik, pedig fontos fűszere a guacamolenak. Természetesen őrölt/tört formában adjuk a krémhez.

És végül a nagy megosztó: a koriander. Aki szereti, az mindenképpen vágjon bele egy nagy maréknyit - szinte kötelező fűszere ennek az ételnek. Persze azokra is kell gondolni, akik nem rajonganak érte: nekik aprítsunk petrezselymet bele.

Feltálalni tortilla csipsszel szokás.

13.jpg

Hamár mártogatós szószt tálalunk, szeretném emlékeztetni a "dip" fogyasztókat, hogy a legnagyobb illetlenség a "double dipping" vagyis ugyanazzal a mártásba dugott zöldséggel/tortillával, amibe már beleharaptunk, másodszor is belenyúlni a közös tálba.

no_double_dipping.jpg

26 komment

Címkék: tortilla koriander római kömény avokado

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr945069291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.24. 07:37:48

nekem kétméteresen pusztult meg

a korianderzöld pedig poloskaízű

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.24. 07:55:02

Poloskával egyetértek!
Azt viszont továbbra sem értem, mi történt a magokkal, hogy nem csíráznak ki. Lehet, hogy egy hibridet árulnak, vagy valahogy kezelik. Majd 1kutya megmondja.

susztertangó 2013.02.24. 09:06:42

Hogy ezek a szim/anti pátiák mitől lesznek nem tudom, de a római kömény nekem olyan, mint ördögnek a tömjén füst.Füst, füst, ja tegnap láttam itt a neten a Vándorút c. filmet a Caminóról. Ott van egy hatalmas füstölő, amit a katedrális hosszában egy csigasoron lengetnek. Szegény ördög.

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.24. 09:30:42

@Babette_:
Sok függ a teleltetésén. Nekem több öreg tő van, 7-10 évesek, egy a nyáron virágzott, de aztán jött a hőségre az eső, és valami gomba beleesvén kipusztult. Most azt a teleltető helyet nem szeretik, ahol az elmúlt télen nagyon jól érezték magulat.

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.24. 09:36:19

@Andrass9:
A magokat nem kell a földbe dugni, csak laza talajra ráültetni a tompább végével, és időnként a talajt megöntözni alatta, de ne álljon örökké vizben. Nyáron a kertbe is ki lehet rakni a magot, őszig kicsírázik, akkor betehető cserépbe. A metszést nem szereti.

Érdekes megfigyelni,hogy nem minden avokádó azonos ízű. Nekem a legjobb az, aminek enyhén barnás a színe ( nem attól, hogy romlik ), és az is jó fajta, amelyiknek szép fényes a héja.

Jó ez a mártogatós, de én natúr szoktam szeletelve a kenyérre tenni, megsózni, és megenni ( nem érek rá kavargatni, mert azonnal szereném enni ).

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.24. 10:45:24

@látjátok feleim szümtükkel: de lehet bele három fogpiszkálót szúrni, és ráültetni egy vizespohárra, hogy a vastagabb vége lógjon a vízbe.

én is szeretem szeletben, és teszek rá őrölt borsot is.

medvedr 2013.02.24. 11:24:33

Nem banánnal kell (v. naranccsal ) egy zacsiba rakni, hogy az ezeknek a a gyümöölcsöknek a kényszerérleléséhez használt etilén érlelje be az avokádót? Nem tudom, csak így hallottam , úgyhogy mindössze tudálékoskodok, mert saját tapasztalat az nincs. A guacamole jó dolog, de nem hoz annyira lázba hogy avokádót vegyek. mex. gyorsétteremben veszek néha aztán annyi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.24. 12:25:03

@medvedr: Én úgy tanultam, hogy az alma bocsájtja ki a legtöbb etilént, ami az érlelést elősegíti, mivel a legkevésbé kezelt gyümölcs a magyar piacon. Ha citrusfélét használsz, azok viasszal vannak kezelve, hogy ne bocsájtsanak ki és vegyenek fel etilént, mert akkor túlérnének a szállításkor. A banán meg szimplán megromlik rövid idő alatt :)
De hát ez csak az, amit én tanultam. Szakemberek biztosan kijavítanak majd.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.24. 12:26:10

@Babette_: Ezt a fogpiszkálóst próbáljuk, de nem csírázik. Nem mintha nem volna több, mint elegendő növény a lakásban :)

Vaczak2 2013.02.24. 12:30:28

Kettévág, mag kiszed, só, frissen őrölt bors, kiskanállal kikanalaz, elégedetten vigyorog.
Volt szerencsém természetes élőhelyén fogyasztani.
Úgy nagggyon más.
Ennyi. Római kömény max. hummuszba, korianderzőld semmibe.
Még jó hogy nem vagyunk egyformán.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.24. 17:41:06

Szép napot!
Én ilyet még nem ettem, de már kacsingattam ez irányba. Tomatillo magot ígértek, remélhetőleg beérik, és azzal vegyítem össze.
A zöldségei ismerősömék banánt érlelnek rohadt almával, három nap alatt megsárgul a fűzöld is.
Koriandert vetettem gyermekkoromban, és megkóstoltam. Azóta nem tudom megenni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.24. 18:43:03

@Waka: Szerintem azok nem tudják megenni, akik mezei poloska (büdösmargit) által megmászott málnát ettek. Emlékszem, Dömbi teljesen ki volt akadva, hogy miaz, hogy poloska ízű - neki szerencséje volt!

medvedr 2013.02.24. 18:58:46

@Waka: Akkor mégiscsak az alma, én kérek elnézést! Növényügyben befogom a számat, ígérem.

süllőcske 2013.02.24. 19:02:51

Jóízű mártogató lehet. Az avokádón már törtem a fejem, de még nem eléggé. Mármint, hogy miként tudna jól érvényesülni. Igen zsíros zöldséggyümölcs, tényleg jó töltelékanyaga krémeknek, tatároknak, püréknek. Jól összejön húsos, érett paradicsommal, szendvicsre, fokhagymával, kis kéksajttal. Akár melegszendvicsbe is .

süllőcske 2013.02.24. 19:07:24

@Andrass9: Bazsalikommal se lehet rossz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.24. 20:00:57

@süllőcske: Nagyon sokféle füszert képes felvenni, miután saját íze kb annyira nincs, mint a garnélaráknak (azért ez utóbbiból jóval többet megennék).
Ez a mártogatós pillanatok alatt fogy el!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.24. 20:04:12

@Andrass9: Én olyan epret ettem egyszer, amelyikbe valami hihetetlen rossz ízű ezerlábú rágta be magát. Na az kemény volt. A büdösmargit már befigyelt párszor, nagyobb gondot nem okoz, köpök egy jókorát, oszt jólvan.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.24. 21:56:30

@Waka: No de hogy köpködjem az ételt, csak mert a koriandernek is olyan íze van??? Inkább kihagyom belőle. A thai étteremben az Amherst streeten már tudják, hogy nekem sem azt, sem zöld kaliforniai paprikát nem tehetnek az ételbe :)
Vannak előnyei annak, ha törzsvendég vagy valahol.

1kutya 2013.02.24. 22:57:50

@Andrass9: valószínűleg nincs kitéve a téli "hidegsokknak". így van az én citromfám is. hugomé terem, mint a nyavalya, mert van hideg helyisége, az enyém meg csak nő, mint a rengő, mert télen e fűtött étkezőben telel...

1kutya 2013.02.24. 23:01:32

bocs, a terméssel tévesztettem! nem tudom miért nem csírázik ki!?

talán egyet kellene hagyni kiérni és nem "zölden" elültetni a magot (az érés során képződő etilén lehet a megoldás, csak nem elég. alma jó megoldás!)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.25. 08:33:02

@1kutya: Próbáltam már sötétbarnára érettnek a magját is. Nem olyan kritikus, mert nem akarok újabb fácskát a lakásba (Babette-é is 2 méteresre nőtt :), csak mindig jó látni, ha valami életre kel, kihajt.
Bánatomban megyek is elvetek pár zacskó spenótot, most, hogy végre látszik a föld a veteményben.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.25. 09:04:57

@Andrass9: mondjuk a szívroham kerülgetett, amikor elolvastam, hogy 10-15 méterre nő....

Fenchurch68 2013.02.25. 14:38:57

Az újpesti piacon, de a lehelen is lehet kapni átlag 100,-/db áron "túlérett" avokádót. Na az az érett. Sokat kéne fizetni, hogy a koriandert megegyem, bár volt már olyan szociális helyzet, hogy nem mondhattam nemet. A darált mezei poloskát előbb kikanalaznám, bocs a koriander-kedvelőktől. De ugye mindenkinek lehet három olyan étel, amit nem eszik meg? Koriander, kapor és a klasszikus krumplifőzelék.

youlopukku 2013.02.25. 19:41:31

mikor lusta vagyok akkor só,bors,kiskanál.mikor nem, akkor urizálok hasonlóképp.fokhagymát azt rakok bele rendesen.
süti beállítások módosítása