Az avokádó már itthon is kapható és ráadásul szezonja is lehet, merthogy elfogadható áron adják.
Nagyon olajos, tartalmas, ámde teljesen semleges ízű húsa miatt tökéletes hordozóanyag bármilyen ízesítéshez. Az már csak hab a tortán, hogy fontos vitaminokat is tartalmaz, valamint vegán olvasóink is fogyaszthatják.
Számomra legfinomabb elkészítési mód, ha mártogatós szószt, a mexikói guacamolet készítünk belőle. A vásárlásánál próbáljunk teljesen érettet venni (a közepes erősségű nyomásra puhán reagál a húsa). Ha csak éretlen van a boltban, akkor se essünk kétségbe - tegyük egy almával egy papírzacskóba. Szobahőmérsékleten 2-4 napra és teljesen beérik (azért ellenőrizzük naponta).
Hozzávalók:
- 3 érett avokádó
- 1 kicsi citrom vagy 1 nagyobb lime leve
- 2 evőkanál felaprított ecetes jalapeno paprika
- 1-2 girizd fokhagyma
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 nagy paradicsom vagy 4-6 koktélparadicsom
- 1/2 teáskanál só
- 1 csipet őrölt római kömény opcionális
- egy nagy marék korianderzöld vagy petrezselyemlevél
Az avokádót késsel körbevágjuk a magja körül. Egy enyhe csavarintással ketté is válik. A magját nekem kétszer sikerült ember magasságú fácskává nevelnem, mindkétszer egy kimaradt locsolás elpusztította. Mostanság viszon nem akar kicsírázni, mintha sterilizálnák a gyümölcsöt?
Kikanalazzuk a húsát egy tálba vagy tányérba, ahol villával összetörjük. Aki darabosabban szereti, az csak módjával törje meg, ám egy kis krémesség mindenképpen szükséges. Azonnal locsoljuk meg és keverjük bele a citrom vagy lime levének felét, hogy ne barnuljon a krém. A végleges mennyiséget majd az ízesítés beállításánál adjuk hozzá.
Aprítsuk a hagymát és a jalapeno paprikát picire. Ez utóbbit kiválthatjuk friss csili paprikával is, ám módján adagoljuk, mert az valószínűleg jobban csíp. Kockázzuk össze a paradicsomot is kicsire. Mindezt keverjük össze és kezdődhet az ízesítés-kóstolás.
Ha nem gond, hogy fokhagymás az étel, mindenképpen nyomjunk bele legalább egy girizd fokhagymát, de a kettő sem lesz sok. Ezt fokhagymanyomóval a legkönnyebb, de ha nincs, zúzzuk össze deszkán, aprítsuk igen apróra és úgy keverjük bele.
Sót annyit adjunk hozzá, hogy azért még kicsit sótlannak érezzük - a tortilla csipsz általában sós önmagában is!
A római köményt kevesen kedvelik, pedig fontos fűszere a guacamolenak. Természetesen őrölt/tört formában adjuk a krémhez.
És végül a nagy megosztó: a koriander. Aki szereti, az mindenképpen vágjon bele egy nagy maréknyit - szinte kötelező fűszere ennek az ételnek. Persze azokra is kell gondolni, akik nem rajonganak érte: nekik aprítsunk petrezselymet bele.
Feltálalni tortilla csipsszel szokás.
Hamár mártogatós szószt tálalunk, szeretném emlékeztetni a "dip" fogyasztókat, hogy a legnagyobb illetlenség a "double dipping" vagyis ugyanazzal a mártásba dugott zöldséggel/tortillával, amibe már beleharaptunk, másodszor is belenyúlni a közös tálba.