Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Thai sárga curry csirkével és zöldséggel

2013.02.20. 07:00 Andrass9

A thai curry az jó. Az mindig jó!

Kaptam a fiamtól sárga curry pasztát (a Lidl-ben volt nagy távolkeleti akció) - ezt ki kell próbálni. A sárga a legenyhébb az összes közül - még magát a pasztát is meg tudtam kóstolni. Szokatlan és más íz, mint amiket eddig használtam.

És ismét a csodahüttőhöz folyamodtam alapanyagokért. Találtam is saját zöldbabot meg csirkemell nyesedéket.

Ez utóbbinak is van története. Mivel mi rendszeresen főzünk a kutyának, macskának, az esetek többségében csirke farhátat veszünk. Ezt néha megvámolom, ha szép és akkor lesz belöle leves is. Előfordul viszont néha, hogy kapunk csirkemell csontot. Így történt pár hónapja is, és amikor elkezdtem beletenni a kutya fazekába, döbbenten láttam, hogy azon bizony rengeteg szép hús van még. Meg is vámoltam rendesen, amit azután lefagyasztottam pont egy ilyen alkalomra, mint a mostani. A kutya nem haragudott - kapott helyette plusz sárgarépát :)

10.jpg

Szóval sárga curryt kell készítenem és az alapanyag adott: csirkemell. Az alábbiakat szedtem még össze a kamrából:

  • 63 dkg csirkemell darabkák
  • 25 dkg mirelit zöldbab (saját)
  • 1 üveg bambuszrügy
  • másfél kis hagyma
  • 1 sárgarépa
  • egy centinyi a gyömbérből frissen lereszelve
  • 1/2 kaliforniai paprika - piros
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 fehér sörretek
  • 4 ek Thai Yellow Curry Paste
  • 1 doboz kókusztej (4 dl)
  • 1 ek halszósz
  • 1 ek szójaszósz
  • 2 kk curry por
  • 1/2 tk csípős csili szósz (saját)

11.jpg

A távolkeleti ételek elkészítésének egyik alapszabálya, hogy mindent készítsünk elő, mert menet közben nincs idő hámozni vagy szeletelni, vagy elpuhul az étel.

Felvágtam hát julienre a sárgarépát, a retket. Leöntöttem a bambuszrügy levét (semmi íze nincs - kár megőrizni) és kisebb darabokra vágtam. Találtam egy kelkáposztalevelet - azt is felaprítottam. A hagymát öregre vágtam (kb centis kockákra), szintúgy a paprikát. A gyömbért pedig belereszeltem a bambuszrügyes üveg tetejébe tányér gyanánt. A zöldbabot is előkészítettem.

12.jpg

Mikor minden arra várt, hogy megfőzzem, olivát hevítettem serpenyőbe, amibe beletettem 2 evőkanál curry szószt és 1/2 teáskanál saját csili szószt, hogy azért csípjen is. Itt óvatosnak kellett lenni, mert spriccel az istenadta rendesen. Viszont a curry pasztát bizony meg kell kicsit sütni, és olajban oldódnak leginkább az ízei.

13.jpg

Nem éreztem eléggé a curry illatát, adtam hát 2 kávéskanállal hozzá. Persze mindját más lett az illat lakásban (sőt! még ma is érezni ...).

14.jpg

Ezt is összekevertem és belezúdítottam a csirkemell darabkákat.

15.jpg

Alaposan felkevertem a forró olajban és lassan zsírjára sütöttem.

16.jpg

Ez szépen sülögetett a háttérben, míg egy vokot felforrósítottam füstölésig kis olajjal és abba beleszórtam a répát, hagymát, paprikát. Ezeknek kell több idő a puhuláshoz (majdnem egy teljes perccel :).

17.jpg

Utána ment a retek, bambuszrügy, káposztalevél és fokhagyma is

18.jpg

Sőt, még a fagyos zöldbabot is belezúdítottam.

19.jpg

Nagyon forrón tartva a vokot kevergettem vagy 3 percig az egészet, míg levet nem eresztett. Ezt a levet kis ügyeskedéssel leöntöttem és még kicsit pirítottam a zöldségeket.

20.jpg

A zöldség készen állt a csirkehúsra, amit szűrőkanállal gyűjtöttem ki a serpenyőből.

21.jpg

A serpenyő kapott még két kanál curry szószt, amit megpirítottam benne 10 másodpercig - pont addig, amire kinyitottam a kókusztejes dobozt, mert azt bizony elfelejtettem kinyitni.

22.jpg

Roppant jó minőséget kaptam - nagyon sűrű és jó ízű kókusztej volt, inkább krém, mint tej, oly magas volt a zsírtartalma. Ez elég fontos a curry főzésénél, mert ebben oldódik fel az összes íz, ami a pasztából kisült az olajban.

23.jpg

Lassan elkeverve egyenles szószt kaptam

24.jpg

ami már csak arra várt, hogy a vokba öntsem. Kóstoltam, és ízlés szerint adtam hozzá a halszószt és a szójaszószt. Mintegy 2 percig még rotyogott a vokban, mielőtt kitálaltam volna.

25.jpg

A curryhez leggyakrabban rizst adnak - én is azt főztem, sáfrányosat, csak még mielőtt nekiálltam a curry készítésének, hogy ne vonja el a figyelmemet.

26.jpg

Másnap is jó volt:

27.jpg

A thai éttermekben még soha nem kaptam evőpálcikát az ételhez. A pálcika támasza eredetileg egy szép porcelán kéne, hogy legyen, de az nekem nincs, hát papírból hajtogatom ezt a formát. Nagyon fontos szabály, hogy a pálcikát NEM tartjuk az ételbe beleszúrva, vagy a tányéron hegyével akár enyhén is lefelé, mert az a japán hagyomány szerint az étel leszúrását jelenti (vagyis, hogy nem izlett).

50 komment

Címkék: thai zöldbab curry yellow curry csirkemellcsont

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr95069982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenchurch68 2013.02.20. 09:46:31

Ez csodálatosan néz ki, épp most vettem a kutyának három nagy pulyka-farhátat, ő sem fog haragudni, ha kicsit megfarigcsálom. Magamnak meg működni fog husi nélkül is. Szerencsére a gyerekek is esznek mindenféle keleti ízvilágú ételt. A kínai büfés levest már egészen tökéletesen tudom reprodukálni, biztos drágább, ha én főzöm, mintha a büfében megvennénk. Viszont hiperérzékeny vagyok a nátrium-glutamátra, ha én főzöm, akkor másképp próbálom elérni az umamit... Nálunk az is működik néha, hogy ha nagyon szép kutyahusit kapok, akkor lesz belőle egy jól bezöldségelt, erős húsleves a családnak, a kutya pedig megkapja belőle a lényeget :) a mi kutyánk annyira nem eszi a répát, hogy ha olyan kaját kap, amiben van, akkor tisztára nyalja a tálat, de a répakarikák ott maradnak lesikálva.

Fenchurch68 2013.02.20. 09:48:22

Elnézést, hogy így belecsaptam a közepébe, jó reggelt, kocsmáros úr, kérek szépen egy csavaros kiflit reggelire, egész éjjel nem aludtam a ***** macska miatt, de most már megint kinn hajtja a csajokat.
A kutyahusit nem szó szerint értettem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.20. 11:07:51

@Kató néni: Na akkor a macsek már talán rendben van. Mi is kutyahúsnak hivjuk a kutyakaját, szóval nem lep meg.
Egy csavaros kifli rendel... (Waka még titkolja az eredményt :)
A mi kutyánk mindenevő. A lényeg, hogy a hasába kerüljön valami. A labradornak nincs jóllakottság érzése - gyakorlatilag halálra tudná magát enni, mert viszont ÉHSÉGÉRZETE AZ VAN. Elég szomorú lehet így az élete.
Ellentétben a macskánk, aki nem hajlandó enni a főtt kajából, ha abban zöldség van. Kedvenc étele pedig a kertben frissen felhúzott karalábéból vágott szeletek és a zöldpaprika csuma a húslevesből (a húslevest viszont nem szereti a zöldség miatt).
Így aztán a kutya-macska kaja a főtt farkát vagy csirkemellcsont és a kutyának külön további zöldség.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.20. 11:09:00

@Kató néni: Nálunk a kutyatálban csak a feketebors szemek maradnak tisztára nyalva :)

süllőcske 2013.02.20. 11:22:26

Bort, búzát!
Andris, betettem a hűtődbe egy kis nyurgapontyszeletet, thai étkedért cserébe. Köszönöm, finom.

Fenchurch68 2013.02.20. 11:29:27

@Andrass9: ja, ha labrador, akkor értem... Nekünk úgy lett kutyánk, hogy leköltöztünk (akkor még) falura, és alaposan átbeszéltük, hogy majd egy év múlva, ha anyósék is ideköltöztek, és a lányok is nagyobbak már, veszünk egy édi kis fajtiszta magyar vizsla kislányt. Ehhez a beszélgetéshez képest egy hétre megjelent a kapuban egy kétéves német juhász kan, rettenetesen lesoványodva, később kiderült, autóból dobták ki. Egy hétig ott lakott a kapu előtt, mire meggyőzte a családot, hogy ő a mi kutyánk. Valószínűleg fajtatiszta, munkakutya vérvonalból, iszonyú sztahanovista. Érdekes helyzetek voltak, többször megvédett minket csajokat az erdőben. Járt iskolába, mindent pillanatok alatt megtanult, viszont egy dolgot sosem tudott - hogy idegentől ne fogadjon el kaját. Az állatorvos szerint kábé hat hétig éhezett kiverve, és ez elég volt hozzá, hogy ha kaja, akkor minden, és azonnal. (Kivéve a répa. De csak a sárga. A fehér jöhet.) A macska szintén bármit megeszik - jó, a gyerekeket is így idomítottuk - de a kedvence a rizs és a főtt kukorica.

Topy 2013.02.20. 11:34:00

@Kató néni: olvasom: "A macska szintén bármit megeszik - jó, a gyerekeket is" - itt elakadtam
:D:D:D

Negotiator 2013.02.20. 11:37:59

@Andrass9:
ez nagyon jónak tűnik.
köszönöm hogy eszembe juttattad, amikor Angliában a gyári menzán megláttam a szakácsot és rögötn a curryt választottam :) nem bántam meg, életem egyik legjobb curryje volt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.20. 12:06:10

@Negotiator: Curryt Angliában nagyon jól készítenek - hiába no, a gyarmatosításnak voltam előnyei is. Én viszont a thai konyha szerelmese vagyok. Ha az USA-ban tartózkodom, minimum heti egyszer thai étterem a választás. Amíg ott éltem, minden szerdán ugyanoda mentünk melóból ebédre. Azért szerdán, mert akkor volt a legjobb leves :) Most, ha bemgyek, még mindig kérdezés nélkül hozzák a kedvenc kajámat, pedig már régen eljöttem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.20. 12:12:39

Kicsit frissítettem a posztban az evőpálcikára vonatkozo mondatot.

Fenchurch68 2013.02.20. 12:53:50

@Topy: Eddig még nem viselkedtek annyira deviánsan, hogy a macska elé vessem őket, de ki tudja :D
@Babette_: Kösz, így már felismerem. Jól néz ki.

süllőcske 2013.02.20. 13:15:15

@Andrass9: Igen, ismerem a szokást.
Hát mit kaptál a thai éttermekben az evéshez?

Negotiator 2013.02.20. 14:10:43

@Andrass9:
én is szeretem a thait, a vietnamit, a koreait, a japánt - ebben a sorrendben. koreai ügyfelek elvittek pár helyre itthon és külföldön is, amiket különben meg sem találtam volna, ill. be se merészkedtem volna. amikor ha volt étlap az is csak kriksz-kraksz írással, tudtam hogy jó helyen vagyok :)
nagy élményem még, amikor egy nemzetközi csapattal egy hetet szakmáztunk Franciaországban, és a fülünkön fojt ki a jobbnál jobb kaja. Az 5. nap este szabad program volt Grenoble-ban, többen ettünk volna de csak kis valamit. Találkoztunk a szálló halljában, elindultunk, és kb 200 m után belebotlottunk egy kínai gyökerű ázsiai étterembe. Az ajtónálló leszólított minket, mire a csapat kínai és taiwani tagja válaszoltak, de nem franciául. Mi csak pislogtunk, de ekkorra már bent is találtuk magunkat egy hosszú asztalnál, amely mellett a tulajdonos és a főszakács hosszas mosolygós 'karattyolásba' bonyolódott. Ami utána történt, az leírhatatlan. Klasszikus műveltségű kollégám szerint Lucullus nyilvánosan dicsőítette volna Pompeiust Róma utcáin, cserébe azért hogy ott lehessen :) A kolléga dicséretére legyen mondva, velem együtt ette az igazán csípőset (én gyerekkoromtól bogyiszlóin edződtem...) és ezzel komoly előrelépést értünk el a kínai-magyar megbecsülés és barátság terén.
jó étvágyat a thaihoz odakint :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.20. 15:26:52

@Kató néni:
Mi már régen jól alszunk, és arra várunk, hogy kibújjanak a kismacsekok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.20. 15:32:23

@süllőcske: Alapvetően csak kanalat adnak. Néha van villa is, de azon átfolynak a fínom szaftok, hát azt nem használjuk :)
Az viszont tény, hogy Thailand-en még soha sem voltam, így ismeretanyagom szigorúan az amerikai thai éttermekre (amiből sok van, és thai családok főznek benne) redukálódik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.20. 15:35:46

@látjátok feleim szümtükkel: A szomszédot végre sikerült rávenni, hogy vigye el a macskáit az állatorvoshoz. Erre pont most viszi őket ...

Topy 2013.02.20. 15:36:46

@látjátok feleim szümtükkel: erre gondolsz?
globus.wellunic.hu/products.php?pmcid=1&pid=11&subcat=2&mid=&LangID=1
de ha ezt is úgy elcseszte a Globus, mint a mostanában kapható löncshúst, akkor még a kóbor kutya sem fogja megenni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.20. 15:38:02

@süllőcske: Ha tudnád, abból a pontyszeletből milyen finom thai curry lenne ....
A halak, rákok, kagylók alapanyagai a thai konyhának!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.20. 15:40:43

@Topy: Ha a termék tartósítószert nem tartalmaz, akkor ezek mik? "stabilizátor (difoszfátok), antioxidáns (aszkorbinsav)."
Amúgy sajnos már a sóletjük sem a régi.

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.20. 15:46:30

@Topy:
Hasonló volt, ennek a beltartalmát nem ismerem, de majd figyelem, és megkóstálom.

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.20. 15:47:34

@Andrass9:
Mi egyébként tablettát adunk neki ( heti egyszer kell ), így egy évben csak egyszer szaporodik, a tavalyi mind elpusztult, így nincs fölösleg.

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.20. 15:50:28

@Andrass9:
Jut eszembe, hogy kétszer neveltem frissen született malackát, és döbbenetes volt. Az egyik a papánál folytatta pályafutását, és még egy év múlva is, a szagunkról megismert minket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.20. 15:53:53

@látjátok feleim szümtükkel: Pedig a macskák szaglása híresen rossz!!
Hoppá - most látom, hogy malackákról írtál :) Felteszem Crispy Bacon ihletett meg ennyire.

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.20. 16:02:05

@Andrass9:
Valóban nagyon jó a macsekok szaglása, de az egyébként csavargó cicus minden vasárnap hazajött, és benyelte a tablettát. Valami csel lehet benne, én nem kóstoltam.:)

Topy 2013.02.20. 16:10:30

@Andrass9: a difoszfát nem az, az aszkorbinsav meg vagy nem ebben a státuszban szerepel a termékben, vagy nem oda sorolják, mert természetes;
ha úgy néznénk, akkor az ecet miatt a házi savanyúság is "tele lenne tartósítószerrel"...
úgyhogy a franc se tudja :)
az biztos, hogy a löncshúst kegyetlenül elrontották, így ehhez sem fűznék vérmes reményeket...

1kutya 2013.02.20. 18:34:41

szegény kutyával (sic!) így kicseszni! :-D

Negotiator 2013.02.20. 18:39:50

@Andrass9:
@Topy:
az aszkorbinsav nem tartósítószer? háát...köznapi nevén c-vitamin, csak ez valószínűleg nem paprikából vagy más természetes anyagból kivont természetes C vitamin, hanem mesterségesen szintetizált. mivel Szentgyörgyi is napi 2000 mg-ot szedett haláláig naponta, és elég magas kort élt meg, valószínűleg nem veszélyes. kenyértésztába keverve egy késhegynyit az alacsony sikértartalmú magyar liszten sokat javít, főleg ha német recepteket akarunk leutánozni. egyébként gyógyszertárban porként, zacskóban kapható, jóval olcsóbb mint a tablettázott változat, és nincs benne hordozóanyag, cserébe kegyetlenül savanyú és mg pontosságú mérleg nélkül nem adagolható pontosan. de szerintem túl sem adagolható. érdekes, hogy bár kémiailag jelenlegi tudásunk szerint a szintetizált és a természetes C-vitmain azonos, a szervezet mégis megkülönbözeti és a szintetizáltból jóval kevesebbet szív fel egységnyi idő alatt.
a difoszfátok is hasonlóak lehetnek (természetben is előforduló vegyület szintetizált változata), csak nem vitamin hanem ízt, állagot stabilizál.
igény esetén a család élelmiszervegyészeitől magamra húzok egy difoszfát-kiselőadást, és röviden összefoglalom...
az biztos, hogy házi kolbászba egyiket se tesszük.... :)
egyébként azt tudjátok ha pl egy szörpre az van írva hogy aroma, az az esetek 99%ában mesterséges?
akit érdekel a téma, ajánlom 'A leves hazudik' c. könyvet.

Fenchurch68 2013.02.20. 18:55:20

@látjátok feleim szümtükkel: ha a fiúmacskának is kitalálják ezt a tablettát, könnyebb lesz az életünk.
@susztertangó: köszönöm a linket, én a szardellapasztát tubusból vagyok képes enni, mint más a cukrozott sűrített tejet; meg egymagam felfalni egyszerre két doboz ringlit, és utánaküldeni még egy fél üveg kapribogyót :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.20. 19:25:53

@1kutya: Azért nincs panaszra oka, ne félj :) Húst, zsírt annyit kap, amennyi még nem kezdi el hizlalni és a zöldségtől meg boldog, mert abból többször is kap napjában.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.20. 19:27:47

@Kató néni: Én is, de én a kondenztejet is :)
Amúgy szintén umami a halszósz amit só helyett használhatunk.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.20. 19:39:58

Szép estét!
@Andrass9: A csavaros kifli már elkészült, de egyszerűen nincs időm írni. Nemrég keveredtem haza, gyógyszert hajkurásztam anyámnak, meg védőoltást magamnak. Utána össze kellett dobnom egy posztot holnap ebédre, mert nem lesz köszvénybarát kaja a csumiban.
A curry istenien néz ki, magam is bolondja vagyok az ilyen ételeknek, nézem is az étlaptervet.

Fenchurch68 2013.02.20. 20:00:41

@Andrass9: ha van ilyen, én sófüggő vagyok, gyerekkoromban ha bevittek egy cukrászdába, csak azt lestem, hogy van-e pogácsa? Bármikor becseréltem volna egy tábla csokit egy zacsi sós mandulára. A halszósz is finom, csak úgy kiskanállal az üvegből, valamint az angol mustár :) Na jó, van, aki meg a műtejszínhabos flakonból egyenesen a szájába nyomja, saját szememmel láttam.

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.20. 20:14:02

@Kató néni:
Nálunk a fiú macska szomszédol, tudja a rendet.:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.20. 20:24:23

hú, micsoda süteményt sütöttem.

Fenchurch68 2013.02.20. 20:30:56

@látjátok feleim szümtükkel: ez még fiatalka, majd megtanulja a saját kárán. Na, megyek, odaadom a kutyának a család által megevett húsleves romjait.
@Babette_: Milyet? Milyet?

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.20. 20:33:58

@Kató néni: hát képzel, úgy hívják, hogy kráter süti,
de már uncsi volt, így a tésztába diót tettem, a pudingba meg kávét.
ez valami kurvajó lett.
www.nosalty.hu/recept/krater-szelet-6

(én nem teszek a tetejére semmit)

1kutya 2013.02.20. 21:02:15

@Andrass9: kezdő kutyatulajdonosként csodálkoztam, hogy még a konzervekben is van tészta/zöldség...
aztán rájöttem.

viszont nálunk inkább ő eszi el a kaját előlünk, mint mi előle! nagy becsben van na! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.20. 21:17:03

@1kutya: Ne hagyd ezt nagyon eluralkodni, mert a kutyának nem tesz jót, ha elhízik :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.20. 21:18:40

Az Indavideón most nézhető Jankovics Marcel Az Ember Tragédiája.
Eszméletlenül jó a film!!!
film.indavideo.hu/video/f_az_ember_tragediaja

Fenchurch68 2013.02.20. 21:52:38

@Babette_: kösz, egyszerű és nagyszerű.

susztertangó 2013.02.20. 23:41:45

@Andrass9: Igen.Fogalmam sincs miért műxik a tiéd, az enyém meg nem. Rendelni akartam szőlőmagport a neten, kiderült, már regisztráltam rá valamikor, naná, hogy a jelszóra sem emlékeztem. Nem baj, ráklikkeltem, hogy gyagya vagyok, elfelejtett jelszó kocka kipipálva. Levládába jött egy szép hosszú szám és betűsor amit bemásoltam-pontosan. Mégis azt írta ki, hogy nem oké. Ki érti ezt, ki érti ezt, én nem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.21. 08:19:03

@susztertangó: Egy különbség van csak, de az fontos:
A tied www-vel kezdődik, viszont a tényleges linkben nem kell a www.
Hogy a szőlőmagod miért nem megy, azt nem tudom :)
süti beállítások módosítása